esmaspäev, märts 09, 2015

Pullerits: Kuidas vältida rattasõidus kahtlasi neegreid?

Suusatamise häda seisneb selles, et see on liiga ebastabiiline ala. Seetõttu on sellesse riskantne panustada. Kunagi ei tea, millal lumi maha sajab ja kauaks seda jätkub. Näiteks kõik need, kes otsustasid keskenduda sellele, et hoogu ja särtsu jätkuks ka hooaja teiseks pooleks, Tallinna ja Haanja maratoniks, on valusalt vastu pükse, õigemini, vastu suuski saanud. Rattasport on ses mõttes palju mõttekam ala. Sest rattasõiduks paslikud ilmad ja olud kestavad Eestis juba märtsist vähemalt oktoobri lõpuni.

Niisiis, suusad nurka (tehtud!) ja rattas välja (tehtud!). Reede õhtul lasin Tartu A&T Spordis oma ületalve hoitud Treki MTB üle vaadata; uus, ilma juhtmeta VDO kompuuter pandi peale – eelmine, Ameerikas ostetud kompuuter andis Tartu rattamaratoni 36. kilomeetri järel otsad. Laupäeval tutvustasin tagumikule 29 km jooksul sadulat ja jalgadele pedaale (aeg 1:16.55), pühapäeval tegin juba veidi pikema, 41-kilomeetrise ringi (aeg 1:44.40). Nagu näete, pole kiiret esialgu kusagile, sest targad teavad, et oluline pole keskmine kiirus, vaid...

Siiski on rattasõit omaette üksjagu rutiinne tegevus, kus mõte läheb uitama ja igasugu asju tuleb meelde. Mulle näiteks meenus, kuidas ülemöödunud suvel püüdsid neegrid mind oma kahtlaste rataste selga upitada.

Olen sellest rääkinud, et sain New Yorgis ühe suurema elamuse, kui rentisin ratta ning tegin nelja tunniga tiiru peale Manhattani alumisele poolele (fotol vasakul) ning ühtlasi New Yorgi südames asuvale Central Parkile. Aga ma ei ole rääkinud seda, miks soovitan New Yorgis seoses rattasõiduga neegritest eemale hoida.

Koht, kus ratast laenutasin, asus Central Parki edelanurgas Columbus Circle’i (sissekande kõige esimene foto) kõrval. Kui mööda Broadwayd sinna lähenesin, panin juba eemalt tähele kahe-kolmeliikmelisi neegrite gruppe, kes vähegi sportlikele inimestele lähenesid ning püüdsid nendega vestlust arendada. Sain aru, mida nad püüavad teha: nad üritasid neile, kellel võiks olla huvi ratast laenutada, mingit oma diili pakkuda. Ühed neist lähenesid oma pakkumisega ka mulle, ent nagu mulle on õpetatud: New Yorgis ei tasu võõraist, kes sulle lähenevad ja sind kõnetavad, mingil juhul välja teha. Nii ignoreerisin ka mina neid neegreid täiega, (jah, nad olid viimne kui üks neeger), sest korralikul firmal, nagu Bike and Roll (foto ülal paremal), kust olin plaaninud ratta laenutada, olid kõik rattad ja töötajad avalikult tänaval väljas ning keegi ei keelitanud mind tont teab mis tüüpidega tont teab kuhu nurga taha minema.

Nüüd pistavad nn moodsa ja globaalse maailma kummardajad kisama, et oi-oi-oi, milline rassism – mees teeb nahavärvi järgi valikut, kellelt ta ratast laenutab ja kellelt mitte. Kisa ja möla maha!

Esiteks, need tüübid olid ilmselgelt piraatpakkujad. Teiseks, need kes hakkavad pilduma süüdistusi rassismis, mingu New Yorki ja laenutagu ise nende tüüpide käest ratas. Ahah, ei julge, jah? Kardate, et saate tünga, et teid tehakse rahast paljaks, et teie krediitkaardi andmed varastatakse? Nii et nii kähku, niipea, kui reaalne elu oma reaalsete valikutega vastu vaatab, saabki teie tolerantsus otsa, jah?

Selle rattalaenutuse taga seirab suurem küsimus, mis häirib. Nimelt see, et vasakliberaalsus on kuulutatud ainuõigeks ning kõik, mis selles kahtleb või sellele vastandub, kuulutatakse tagurlikuks ja äärmuslikuks. Vaadake näiteks, kui massiivne EKRE demoniseerimine on Eestis lahti läinud. ERRi debatisaade «Vabariigi kodanikud» sildistab oma saatereklaamis EKRE äärmuslikuks jõuks – ja nii käitub rahvusringhääling! Selle peale ütleks, et muutke oma nimi ära: pange siis nimeks rahvaringhääling.

Tegelikult, kui kriitiliselt mõelda, mängib selline lausdemoniseerimine EKRE-le kätte head vastutrumbid. Esiteks, ajakirjandustavad näevad ette, et alati tuleb sõna anda ka kritiseeritule. Seega, kui EKRE otsib üles kõik uudised ja saated, kus neile pole kommentaariks piisavalt sõna antud – paljud kirjutised viitavad seoses Jaak Madisoniga tuimalt vaid taustainfole, mis ei kvalifitseeru vastualuseks –, võib kaevata Pressinõukogusse. See on kindla võidu peale väljaminek, sest üks levinumaid ja vastuvaieldamatuid põhjusi, miks ajakirjanikud on Pressinõukogus kaotanud, ongi see, et vastaspoolele pole kommentaariks sõna antud. Kujutage ette, kui hakkab tulema Pressinõukogu vastavate otsuste laviin.

Teiseks, kui küsitakse vastulauset, siis tark vastaja kasutab seda oma sõnumi levitamiseks. Näiteks nagu ütles Martin Helme hiljuti seoses Ahto Lobjaka kriitilise sõnavõtuga «AKs»:
«Me ei võta kindlasti omaks seda suunitlust, et oleme äärmuslikud, ütleks, et väga paljudes küsimustes oleme ühel pool rahvaga ja teisel pool kogu poliitilisest establishmendist.»
Ehk teisisõnu: vastukommentaari andes ei peaks reageerima paljusõnaliselt, vaid edastama konkreetselt oma põhisõnumi, nagu eelnevas tsitaadis kirjas, sest kui liiga pikalt midagi seletada, ei saa välistada, et sõnade vahendaja ehk ajakirjandus, mis on ju kõigi vahenditega eelmisel nädalal üles puhutud skandaali õhus ja elus hoidnud, ignoreerib põhisõnumit ja vahendab vastukommentaarina mõnda pikast vastusest väljanopitud vähetähtsat osa.

Selline väike kommunikatsiooni õppetund ka siia lõppu, kuidas kriis enda kasuks pöörata, sest elu on ju palju laiem ja värvikam kui see, mida pakub suusatamine või isegi rattasõit. Või mis teie arvate?
******
Jaanus Laidvee descending SOB Hill in Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Columbus Circle, New York. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Jalgrattur Manhattani lõunatipus New Yorgis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Rattalaenutus Bike and Roll, Columbus Circle, New York. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Gay Street Greenwich Village'is, vasakliberaalse vähemuse kantsis New Yorgis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Skulptuur Gay Liberation, Christopher Park, West Village, New York. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Waverly Place New Yorgi Greenwich Village'is. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 7: Kaklus Washington Square Parkis Greenwich Village'is New Yorgis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 8: Kahe Treki maastikuratta Bontrageri rehvidega jooksud GMCi Terraini pakiruumis. Foto autor: Jaanus Laidvee 

60 Kommentaarid:

At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas "vastukommentaari andes ei peaks reageerima paljusõnaliselt, vaid edastama konkreetselt oma põhisõnumi" all oli mõeldud "vastukommentaari andes peaks küsimusest sõltumata oma sõnumit edastama"?

Miks pühapäeval ratta seljas nii pikalt läks? Ma tean vähemalt ühte inimest, kes sõitis suure hurraaga Tartust põhja poole (vist Jõgeva mnt) ja nautis taganttuult täie lauluga, kuni avastas, et tagasipöörde sooritamise järel litsus vastutuul kiiruse rohkem kui kaks korda aeglasemaks. Käikudest oli alumises otsas puudu tulnud. Kas kogesite sama või on 1:41 Mandre manuaalist?

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

"...Nagu näete, pole kiiret esialgu kusagile, sest targad teavad, et oluline pole keskmine kiirus, vaid..."

Priit. aee!, valgusta!
Alles eelmisel aastal kirjutasid pidevalt, et mõtekas on AINULT SUUREMA INETNSIIVSUSEGA treening ja niisama mahu korjamine on jama. Nüüd äkki teisiti - ent mis siis ...???

 
At 13:53, Blogger Priit Pullerits said...

13:46 - ega see asi, mis on oluline, ongi suure intensiivsusega, minimaalselt 80 ühikut teatud aja jooksul, aga veel parem, kui 90-95. Uskuge, seda polegi nii lihtne hoida.

13:12 - jah, alati tuleb vastuses edastada ka oma sõnum, nii toimib nutikas kommunikaator.
Ei, mina see polnud, kes Jõgeva mnt-d pidi välja läks. Küll aga tulin seda teed pidi tagasi, ja siis, mis seal salata, hakkasid energipaagid tühjenema. Suur tänu Specializedi MTB-ga sõitnud tumedates dressides mustade prillidega mehele, kelle tuulevarjus viimased kilomeetrid enne Tartut möödusid taas talutavalt!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Kui jämedate kummidega sõidad MTB-l?

 
At 15:00, Blogger Priit Pullerits said...

...ei tea, aga firma on Bontrager. Ikka päris jämedad, pakun, et toll vähemalt.

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

2.35 on üks jämedamaid, mida saab MTB normaalraamile alla panna. Sellega on kuradi hea vetruv sõita - kui on taga; ette võib vabalt kitsama panna, eriti kui on rattal amort.

Kui nüüd üks toll on tegelik laius, siis see on mu arust ikka õige kitsas rehv.

 
At 15:42, Blogger Priit Pullerits said...

...lisasin sissekande teksti juurde kõige viimaseks pildiks ülesvõtte neist rehvidest, millega siiani sõidan. Sealt saate pilti suurendades neid lähemalt uurida ja hinnata.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

14:26 - kas teete pakkumised 2.0" või 2.1" peale? Kogu riik on põnevuses! Aga muidugi mitte selle peale, kumma vastusevariandi valite, vaid selle üle, et mida nende andmetega teete!

Veel olulisemalt kahtlast tüüpi teemast. Johnsrud Sundby tunnistas värskelt, et kipub vahel ennast finišijoone järel kõhuli viskamiseks sundima, kuna päris iga kord ei ole ju suusarajal vaja nii palju pingutada: https://www.youtube.com/watch?v=7ERZbhwKwDY

Kõvemad (ja vanemad-targemad) mehed kinnitavad, et nemad enda meiki sellise rumala näitlemisega rikkuma ei hakka.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

16:09
Kui sind rattateema ei huvita astu mõne erakonna liikmeks.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

16:38 - targutage teemale pühendunult! Ja ärge sinatamisele üle minekuga mingile kaisusõpruse loomisele lootkegi! Käes on ärritunud karude talveunest ärkamise aeg, aga matkasuuskadega jahimehed ei tule veel mitu nädalat metsast välja!

Kuigi ülejäänud said küsimusest aru, siiski selgitus - rehviteema ilma vastavat maastikku/teekatet ja kasutusviisi arvestamata on pseudoteema.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Ja mis on kasu EKRE-l neist "vastutrumpidest"? Nelja aasta pärast valitakse ikka jälle sotsdemme, keski ja ref-i, sest keskmine valija on teadupärast loll ja lühikese mäluga. Nagu keskmine neegergi.

Ise ajan ka sel nädalal ratta tigedaks.

Toits.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Sai ka eile ratas kurjaks aetud. Lagunevatel kruusateedel on päris põnev sõita! Ratta puhastamine oli õhtul päris vaevaline.
EKRE teemast ka. Mind näris päeval mõte, et kus ma olen kuulnud väljendit ''tahte triumf'', mis täna Postimehe esilehel seisis iseloomustamaks Tänaku auto kiiret rajale tagasi saamist. Ja kasutasin nüüd google't - selge pilt! Kas nüüd peaks siis Postimeest ka ebasobivate hüüdlausete kasutamise eest noomima?

 
At 18:00, Anonymous Martin, kultuuriteooria ja semiootika said...

Tibake sotsiaalpüshholoogiat.
Kuidas meie spordiharrastajad rahvaspordiüritustel ja jõusaalides pidevalt vastu püksa saavad?
Nüüd üks natuke pikem tsitaat New York Times'i 2003. a artiklist, mille sattumine spordiharrastajate vaatevälja ei tee rahvaspordiürituste korraldajatele heameelt:
"Stefano DellaVigna, an assistant professor of economics at the University of California at Berkeley, and Ulrike Malmendier, an assistant professor of finance at Stanford, recently collected data at three health clubs in New England. Like many others, the clubs offer three basic membership plans. People can pay about $10 a visit, a monthly fee of about $70 or an annual fee of roughly $700.

Relatively few people pick the annual contract, leaving them with what seems like a fairly simple comparison. If they expect to go to the gym at least seven times a month -- or about twice a week -- the monthly package makes sense. Any less of a gym rat should pay $10 each visit.

This seems a good place to pause, set aside feelings of financial superiority and ask yourself how often you go to the gym. The answer for this overconfident consumer, who pays a flat monthly fee at his gym, is about once a week.

In the study, monthly members go about as often and, as a result, pay the equivalent of about $17 a visit. Only one in five members saved money by buying the monthly contract, the professors found when they studied the clubs' records. Over a six-month period, the average member would have saved more than $150 by paying for each visit."


http://www.nytimes.com/2003/07/06/business/economic-view-how-much-does-it-cost-not-to-go-to-the-gym.html

Vana, (sotsiaalteadlaste kitsas ringis) hästituntud uurimus. 'Overconfident consumer' - harrrastaja, kes usub kindlalt, et treeningukavades seatud eesmärke õnnestub 100%-selt ellu viia (joosta maratoni alla 3:30, tõsta kangi sirgetele kätele 100 kg, rulluisutada maratoni alla 1:20). Kui overconfidence'ile lisandub veel ahnus (ma saan odavamalt!), on eeldused vastu püksa saamiseks loodud. Ühe korra pilet või hiline registreerimine tuleb kokkuvõttes odavam kui näoliselt soodus püsileping või "soodne" aasta ette regamine. Aga ei, ahvi rusikas kookospähklis ei lase banaani käest!

 
At 18:34, Blogger Priit Pullerits said...

Rõõm näha, et Martin, kultuuriteoreetik ja semiootik, kes algul ajas ikka sellist pada, et sõnadest tuli puudu ja pani õhku ahmima, on nüüd vanemate isafiguuride de fault juhendamisel hakanud asjale pihta saama ja blogi ässadega rohkem unisoonis mõtlema. Tema seekordne panus on igati sisukas ja väärtuslik - õppige, mõned vanad olijad, ka noore mehe pealt seekord, kuidas tuleb diskussiooni sisuliselt panustada.
Näete nüüd, kuidas see blogi võib pikapeale ka kõige lootusetumast ja sohu vajunumast tüübist teha täitsa arvestatava ja ühiskondlikult kasuliku kodaniku. (Loodan, et sellega nüüd midagi ära ei sõnunud.)

 
At 19:18, Anonymous Jalmer, blogirott said...

Absoluutselt nõus juhtiva isafiguuriga. Tahtsin juba päevi varem kommenteerida asjaolu et relativistist vasakliberaal Martinist on saanud kodanlikult edumeelne ja unisoonis, eesti spordirahvaga samas rütmis hingav rahvuslane, igati vääriline võitluspartner senjöör Pulleritsule. Ju siis on blogikeskond soodsalt mõjunud. Peaasi et noormehe akadeemiline karjäär seeläbi ei kannataks. Oht on täitsa olemas.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

Esiti arvasin, et stoori on Astana rattameeskonnast. Leidis ju mingi UCI (spordiorganisatsioon), et tegu on kahtlase satsiga, kellelt tuleks valgete inimeste litsents käest ära võtta.

 
At 20:12, Anonymous Anonüümne said...

16:57
Sa ise oledki see karu.
Räägiti rattast, rattakummist. Sellist arutelu olekski oodanud, mis tingimustes, mis laiusega rehv oleks hea, mitte lolli möga jahimeestest, põhimõtteliselt ilma mingi sõnumita, väljapressimise eesmärgil. Kasva suureks, mitte ära ürita olla karu suurune!
Ma olen väga õnnelik, kui saan rehvid paika.

Sõnamängu ei salli.

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Eesti ülesanne on filtreerida infot (näiteks natsismi kohta) Venemaale, mida ta on suuteline ära seedima. Kui on probleem. See eeldab eelkõige tugevat mõistmist meilt. Rattarehv on tõesti üks lõõgastusvahendeid selleks. Priit annab mingid eneseabikäigud kätte, kuid ta on siiski pealtvaataja ehk hoiab ka saladust hästi. Laotab jupikaupa.

20:12

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Laotab jupikaupa.
Kurat seda ma olen alati kahtlustanud. Meie usaldame Priitu, aga tema manipuleerib meiega. Aga pole midagi parata. Ka seintel on kõrvad. Lisaks oleme enamuses sitakotid. Ka meid ei saa usaldada. Mine siis ja võitle kodumaa au eest. Raske on olla eesti mees. Tuld tuleb mõlemast suunast ja kaevikuski sees istuvad äraandjad.

 
At 21:03, Anonymous Konstantin, numbriinstituut said...

Noid massispordiürituste aspekte ja mõjureid tasub lähemalt analüüsida küll, tegijamad said Kelgult ja co.-lt ulatusliku e-küsimustiku hindamaks Tartu maratoni. Pullerits julgustagu Kelku, et ta võtaks uurimistulemustele spordiblogi eksklusiivne ekspertiishinnang. Võtame isafiguuride, blogirottide, autoriteetide ja spordihärgadega asja pulkadeks nõnda lahti et oi-oi-oi.

 
At 21:12, Anonymous Martin said...

Neegrid teevad õiget asja. Nii rumalalt mehelt tulebki raha ära võtta.
Piraat-rattarentijad? Litsentsi pole, maksud tasumata? .. Pullerits suuda isegi nii lihtsa, lausa elementaarse äri põhimõtet läbi hammustada.
New York Post toob asjasse selgust: http://nypost.com/2014/05/27/scammers-duping-tourists-with-stolen-bikes-in-central-park/
Kapitalistlikus maailmas äri on äri ja täpselt samu põhimõtteid - kuigi oluliselt kõrgemal tasemel - kasutatakse Manhattani pilvelõhkujates.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

No näed siis, teinekord tuleb kommentaare nagu kulda. 21:03
/Joosep, blogirott

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

21:03 enne kui kolonel Karvajalg oma meestega pole metsast välja saanud, enne ei tee mingit küsitlust.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

Ärge nüüd liiga hoogu ka sattuge oma uurimustega,nii võib tõsisel spordiharrastajal treenimise mõte ära kaduda.Tõsiuskne harrastaja ei täida eesmärke 100%-ta teeb seda 110%.Nii et unustage see 3.30 maratonis-kuidagi libistab ju vähemalt 3.20 ikka ära.Ilma hilisemate arstide-massööride visiitideta.

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Näitlikuks õppematerjaliks
dr Rahu 31.03 loengu "Enamlevinud spordivigastused, ennetamine ja taastumine ortopeedi seisukohalt" juurde
http://hoiatervist.delfi.ee/kehakaal/tahelepanu-harrastussportlased-algavad-loengud-teadlikust-treenimisest?id=70802971

"Veebruar oli projekti Eesmärgiks Pariisi maraton teine kuu ning kuu peamiseks eesmärgiks oli kiiruse kogumine.

Esimene nädal

E.9.02. Treeningplaanis 2,5 km soojendust, 4 x 2000m anaeroobsel lävel (4.25-4.30 min/km, pulsiga 170-175) üle 400 m sörgi, 3,5 km lõdvestuseks. Lõigud jooksin Kalevi spordihallis, keskmiseks kiiruseks 4.26-4.27 min/km, pulss 170, 171, 174, 174,. Tunne uskumatult hea. Tõesti mõnus oli joosta üle pika aja mõnusa kiirusega. Samas – kiirus ei olnud selline, mis võhmale võtaks, cruise control pidi kogu aeg peal olema, soov oli kiiremini joosta.

T. 10.02. 7,45 km taastavat jooksu. Kõik jätkuvalt nii nagu peab.

K. 11.02 2,5 km soojendust, seejärel 10 x 400m üle 200m sörgi, keskmine kiirus 3.49 min/km, keskmine pulss 174, maksimum pulss 193. Oluliselt raskem trenn võrreldes esmaspäevase trenniga. Esmaspäevane trenn ka jalgades. 10 palli skaalas selline 8-9 punkti trenn.
[...]
Teine nädal

E. 16.02. Pikad intervallid anaeroobse läve kiirusel. Sel korral siis 5 x 2000m, kiirus nädalatagusest natuke parem (4.19 min/km), pulss gramm kõrgem (keskmine pulss 174). Eesmärgiks oli kahe intervalli vahel joosta aeglasemalt, et pulss langeks 120 peale ning puhkaks enne järgmist intervalli välja. Tunne jätkuvalt väga hea.
[...]
K. 25.02 Algselt oli selleks päevaks plaanitud 5 x 2500m anaeroobsel lävel, kuna kaks esimest nädalat olid jätnud oma jälje, siis otsustasin teha vaid 3 x 2500m, seda ikka selleks, et väiksema koormusega nädala jooksul järgmiseks treeningtsükliks korralikult ära taastuda. Kuigi alguses oli plaan teha 3 raskemat nädalat + 1 kergem nädal, siis otsustasin, et 2+1 on hetkel parem.

2500m lõigud plaanisin joosta küll aeglasemalt võrreldes nädalataguse 2000m-ga, kuid tegelikkus kujunes vastupidiseks. Keskmine kiirus tuli 4.15 min/km (eelmine nädal 4.19 min/km) ning pulsiks 173 (nädal tagasi 174).

Ent kolmanda ehk viimase lõigu viimasel ringil . . . viimasel ringil . . . lõi vasaku reie tagakülje jäigaks.
[...]
Nüüdseks on selge see, et märtsikuu jooksul jäävad ära kõik kiiremad treeningud.

Kolmapäevale järgnenud nädala jooksul pole teinud ühtegi jooksuliigutust, ainuke katsetus oli 28.02 SUUNTO Virtuaaljooks, kus proovisin joosta poolmaratoni. Proovisin. Suutsin joosta 2,5 km. Tagasi kõndisin. Või õigem oleks öelda – lonkasin.
[...]

(Sõber:)
ergo 07.03.2015 09:46
Ilmne vindi ülekeeramine. Rohkem 2.50 kui 3.30 peale.
"

 
At 00:11, Anonymous Kärna Ärni said...

Mis Tartu Maratoni küsitlus, miks kõigile ei saadetud? Kas PP sai?

 
At 00:24, Anonymous Anonüümne said...

Selle nimi on aparteid, daragoi Ärni, PP ja teised eliitmehed said. Aborigeenid ilma jäid.

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Kassanäe, milline meeleolukas pilt sattus netiavarustes silma alla. Kohe näha, et vanad sõbrad koos.
Ajakirjanikust, sportlase ja spordihuvilise vahel.

 
At 08:52, Blogger Priit Pullerits said...

Huvilistele - mõõtsin MTB rehvi laiuse üle, panin joonlaua peale ja silmaga vaatasin - 4,7 cm.

 
At 09:12, Anonymous Anonüümne said...

Priit rehvi ei mõõdeta joonlauaga - parimal juhul nihk-kaliibri elik supleriga.
PS. Kogenenumad muidugi loevad mõõtu rehvi küljelt!

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

...samal ajal Moabis 23mm rehvidel http://www.dailymail.co.uk/news/article-2966824/Flurry-excitement-Moment-Rwandan-national-cycling-team-stopped-tracks-training-trip-saw-SNOW-time.html

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui rehv just enda tehtud ei ole, siis on selle külje peale pressitud mõõt. Näiteks Maxxis CrossMark 29x2,1 või Maxxis Crossmark 26x1,95. Eriti mittetaibudele -- mõõdud on tollides (1“=2,54 cm).
http://files.arcadeinfo.de/Monitore/Zoll%20cm%20tabelle.pdf

 
At 10:34, Blogger Priit Pullerits said...

Martin, 21:12, suur tänu NYPosti artikli eest. Nagu näete, kinnitavad mu kogemused seda, mis ongi New Yorgis probleemiks. Ehk jälle rääkisin puhast tõtt.
Aga Martin, ma ju ütlesin, et ma ei näinud nende pättide õnge. Milleks mulle vastupidist ette heita?! Oleks teilt oodanud ikka suuremat ja paremat funktsionaalse lugemise suutlikkust.

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

TMi uuringu "teaser",
Näituseks küsitakse, mehed, palju olete valmis välja käima kindlustusele, et saada tagasi stardimaks spordiürituse ärajäämise korral.
Asi on palju keerulisem, kui kiiresti-aeglaselt ja ülesse-alla jooksmine.

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

>Teiseks, kui küsitakse vastulauset,
>siis tark vastaja kasutab seda oma
>sõnumi levitamiseks.

Mingi tarbijaportaali (hoiatav!) näide.
Küss: "Lugeja küsib: kui palju on antibiootikume Eesti linnulihas?"
Vass : "Euroopa Liidus on keelatud kasutada antibiootikume lindude parema kasvu saavutamise eesmärgil." (HKScan Estonia linnukasvatusdivisjoni direktori Lauri Kallikorm)

Teavet lindude ülejäänud otstarvetel antibiootikumidega täitmise kohta tark sõnum ei edasta.

Maaülikooli linnukasvatusteadlased (2007) kirjutavad, et meil on lubatud lindudele sisse toppida: tsinkbatsitratsiin, spiramütsiin, virgiiniamütsiin, flavofosfolipool, avilamütsiin. Mõnede puhul nenist on räägitud EUs keelustamisest. Samuti on söödas lubatud näiteks 20 nimetust koktsiodiostaate ja teisi meditsiinilisi aineid. Paljud viimastest rangelt keelatud 3, 5 või 6 päeva enne tapale saatmist.

Kulturismust järgivad härjad ja härliinad vajavad linnuliha ja -tooteid aga sületäitega. Eriti, kui laksata suure intensiivsusega minimalselt 80, aga miks mitte ka 90-95 ühikut ja kõrvaltegevused (vabamaadlus, ettevalmistustegevused ilma naelikute-klippideta). Poekaup ei kõlba. Kust saab rukkilille-puritaan dopingust rikkumata puhast toitu? Kas keegi teab, kas Maamees saaks jälle kommentaariumisse tagasi ilmuda ja meid varustama hakata? Kui päeva jooksul ei leita, võiks Harkust käskjala välja saata.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Küsimus TM küsitluse kohta. See saadeti ka mu kaasale, kel tänavu 9-s Tartu Maraton. Taheti teada parimat kohta maratonil. Arutasime, et mida see annab? Kas parim aeg poleks näitlikum? Või parima aja ja koha kombinatsioon? Mu naisel on näiteks parima koha aeg ca 2 tundi halvem, kui tema parima aeg. Rada oli raske ja osalejaid tol aastal vähe.

 
At 14:13, Anonymous Anonüümne said...

Liiga pikk ja segane küsimustik. Isameestele oleks tulnud saata vaid üks küsimus: Kas said rahulduse? Vastusevariante 3: Jah Ei Ei

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maraton jäetakse ära.

 
At 16:53, Blogger Indrek Sarapuu said...

14:14, mis selles loos on nii tähtsat et see siin blogis tsiteerimist vajab?

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutselt.
Aga meie poisid koondavad ridu. Veel viimased tõotused viimse veretilgani kamraadi perset kaitsta ja siis, ja siis läheb lahti. Viimane võitlus. Viimane gong. Viimane ring. Viimase vere tilgani.
http://maailm.postimees.ee/3117871/kadorov-olen-valmis-andma-putini-eest-oma-elu

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Hea Indrek, kõik mis puutub suusatamisse, puutub ka suusablogisse. Eriti veel võistlus, mille ettevalmistusperioodil vanameister end isegi kooma treenis.
Ma usun, et sa oled tegelikult nutikam kui 16:53 tehtud targutus laseb eeldada. Mõistan, et lumi läks kole vara ära ja meel on must, aga võtkem end siiski kokku! See ei ole veel lõpp.

 
At 17:35, Anonymous Isa Toolik said...

Indrek, Haanja on maraton, kus terad eralduvad sõkaldest ehk veenvalt saab selgeks, kes on sõidumees ja kes tšainik. Seal petta pole võimalik, kui mäest üles ei jõua sõita ja kiiresti laskuda ei julge, siis nii ongi, koht suusasahistajate seas.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Sul on õigus vana. See ei ole veel lõpp. Tõelised amfiibmehed lähevad sujuvalt lume pealt kuivale. Mõni eriti adapteerunud figuur on juba tahkel maanteel vänta pannud.

 
At 17:44, Anonymous SK Pirita Purakas said...

Selliste lõikude kiirustega ei jõua kuhugi. Kohe ka tagajärg käes - reied sisuliselt pehastusid. Panna on vaja! Lõikude kiirused peavad alati olema alla 3.30 min/km

 
At 18:58, Anonymous 14:14 said...

Paistab, et ka siin blogis on veel ajuhiiglasi, kelle jaoks hüperlink ja selle avamine avastamata ja ületamatu maailm on...

 
At 19:22, Anonymous Panos Kammenos said...

Vat nii siis käitutakse demokraatia hällis.
Tõlgime: Hellenid ütlevad kõigile teistele kaasteelistele, et minge te kõik p...e!
Long live Europe!
Kaitseminister ähvardab.

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 01:21, Anonymous Anonüümne said...

Kui kuningal on vaja teha venitusharjutusi, siis kuningas ka teeb venitusharjutsi, milles küsimus.
See, et samal ajal anti MK-etapi poolfinaali start - who cares!

Vt teine pilt.

 
At 09:17, Anonymous Kuuse Taat said...

Kas meie tipud- Piiroja ja Pullerits- on pühapäeval Valgehobusemäel Jaak Mae võistlusel stardis?

http://www.suusaliit.ee/static/events/4670_JMCup_Yldjuhend.pdf

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Taat, kuidas lumega lood?

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Mehed! Longu olete vajunud! Kus on teie eesmärgid? 1.märts ja TM on läbi, aga sellega pole meie üritus veel lõppenud! Või on? Ma ei näe põlemist! Ma ei näe pulbitsevat emotsiooni! Ega see et Haanja maraton pooleli jäi, ei tähenda, et koerakoonlased nüüd meite peal oma jalgu pühivad?

 
At 13:06, Anonymous Kuuse Taat said...

Lund jagub 1 km ringile, kus korralik tõus ja sellel järgnev Kümmeli nimeline laskumine.


http://terviserajad.ee/tervisekeskus/valgehobusemae-suusa-ja-puhkekeskus/

http://www.valgehobuse.ee/?SID=3090dfa63f13330cc42e0fc0d68cb890&n=4&newsnr=199#news199

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Jack võiks infot jagada, millised ässad end kohale ajavad ning kas kohalike staaride sõit ka tuleb?

 
At 14:02, Anonymous Jüri Öö said...

Rattamehed ärkavad talveunest.
Läheb madinaks, kelle võistlusel rohkem karvajalgu käib.

http://sport.err.ee/v/jalgrattasport/f0f92755-81d6-429d-a584-201c9b549d2e


Kas ERR hakkab mõlemat sarja võrdselt uudistes kajastama?

http://www.proklubi.ee/liige/rivo-saarna/

 
At 16:13, Anonymous Kaarel said...

Andke nõu mida teha väkelinna ahistavas keskkonnas? Trenni teha kuskil pole. Sõpru pole. Ainult joodikud kõik. Tel seal Tallinnas ja Tartus hea, valmis rajad, geepeessid, suusavennad määrivad su suusad viimase kavaluse kohaselt. Ja kõik see muu elu ja vigurid. Alpi majad, trenazöörid, kaunid naised, kui miskit valutab, ole lahki, spetaialisti käest saad abi.

 
At 16:27, Anonymous Mari said...

Kaarel, kaks varianti, kas muutud külameestega solidaarseks ja hakkad jooma või tuled linna ära.
Ma soovitan teist varianti.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Mari sa oled vastutustundetu. Kaarel on siiras ja aus maapoiss. Kujutad sa pilti kuidas ta linnas šaakalite seas hakkama saab? Mis jääb järele tema väärtushinnangutest raudhambuliste kiskjatega ühe söögimolli pärast heideldes? Mina sellist asja enda südametunnistuse peale ei võtaks. Teine asi oleks, kui sa talle vähehaaval džunglielu tutvustaksid. Tasa ja targu.

 
At 16:47, Anonymous Maks Veeber said...

Lödipüks oled Kaarel. Lõdipüks ja pussukott. Ega sa öösiti alla ei tee? Jah, meil linnas on naised ja geepeessid, aga selleks peab ise ka mees olema. Nagu Priit Pullerits, nagu Jaak Mae, nagu doktor Rips. Tegelikult on Kaarel sulle vaid üks küsimus: kas sul pappi on? Kui jaa, siis tule linna, saad ka naisi ja geepeessi, kui ei, siis ela oma Kõrvekülas ja ole õnnelik, et niigi läks.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Kui ikka endal tahtmist piisavalt ,siis saad ka väikelinnas sportimisega hakkama.Mingid teed on ju ikka olemas.Käid korra suures linnas,ostad varustuse ja las need kohapealsed parmud siis vahivad kui sina oma spordirida ajad.

 
At 09:38, Blogger Unknown said...

5.05lllllyuanair max 90
chicago blackhawks jerseys
air max uk
nike free run
nike trainers uk
nike roshe run shoes
chicago bears jerseys
green bay packers jerseys
new orleans saints jerseys
oakland raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
san francisco 49ers jerseys
atlanta falcons jersey
dallas cowboys jersey
indianapolis colts jerseys
kansas city chiefs jerseys
miami dolphins jerseys
minnesota vikings jerseys
new england patriots jerseys
new york giants jerseys

 

Postita kommentaar

<< Esileht