reede, märts 06, 2015

Pullerits: Keda peaks spordis armastama ja mida mitte?

Nii mõnigi kord olen maratonidel kuulnud konkurentide hõikeid, et mehed, ärge uimerdage, andke hooga minna, sest eks igaüks taha ju võimalikult ruttu koju tagasi saada.

Aga miks te siis üldse rajale tulite, kui hakkate kohe kodu peale mõtlema? Kas te siis ei naudigi seda võistlust, pidupäeva, mille nimel olete pikki kuid trenni teinud? See oleks sama, kui sõita Utah’sse rattaparadiisi (foto all vasakul - leidke pildil jalgrattur!) ja hakata juba kolmandal päeval vinguma, et tahaks tagasi Eestisse.

Tõsi, ega mulle ka see tunne, mis maratonil sageli tekib – näiteks viimati Tamsalu maratonil, kui puhus kõva tuul, rada oli loppis, lainetav ning vastikult kitsas ja sageli liiga lumine – just võõras ole: mõtled, et miks, kurat, ma siin pingutan ja piinlen, mis on selle kõige mõte ning mis vahet sel on, mitmendana lõpetan. Siis, mis seal salata, tekivad ka küsimused, kas tahakski järgmisele võistlusele enam starti tulla, kui võistlusest suurt midagi rõõmustavat ei saa.

Nüüd jõuame tuumani: sel puhul on nii mitmedki kritiseerinud, et ma ei armasta suusatamist/rattasõitu/jooksmist, vaid armastan ennast suusatamises/rattasõidus/jooksus.

Ja nüüd sürpriis: täitsa õigesti ütlevad!

Ainult et seda ei maksa võtta kriitikana.

See ongi asjade loomulik ja mõistlik areng, et iga inimene peabki armastama iseennast – olgu tööl või kodus, treeningul või võistlusel.

Sellest kõik siin elus algabki: esmalt tuleb armastada iseennast, sest kui armastad iseennast, oled rõõmus ja õnnelik, su elus on mõtet ja sädet. See on nii elementaarne, et lausa imelik hakkab, et pean mõnedele teisiti ehk valesti mõtlejatele seda elementaarset asja siin seletama.

Suusatamine, rattasõit ja jooksmine on lihtsalt tegevused. Need on tegevused, mille kaudu – vaadakem tõele näkku – meist enamik püüab armastust enda vastu süvendada. Need on abivahendid selleks.

Kui keegi väidab, et tema armastab jooksmist (versus jooksmist iseendas), siis küsin: millega ta seda armastust kinnitab? Kas ta käib vaatamas kõiki jooksuvõistlusi, mis Eestis peetakse, ja osaleb kõigil jooksuvõistlustel, ka neil, kuhu minekuks tuleb teha ülisuuri eneseületamisi ja ohverdamisi, sest kui sa midagi armastad, siis oled ju selle nimel valmis nahast välja rabelema ja ohvreid tooma? Kas ta loeb pidevalt jooksmise kohta artikleid, raamatuid? Kogub ja analüüsib jooksjate statistikat? Kas ta püüab saada heaks tuttavaks kõigi jooksutreenerite ja jooksjatega?

Selliseid inimesi ei ole. Nagu ei ole selliseid inimesi suusatamises ja rattaspordis. Isegi mitte proffide seas. Sest kui näiteks Jaak Mae (pildil paremal) armastaks suusatamist, siis ta muudkui suusataks ja treeniks ja võistleks – aga ta ju ei tee seda. Seda ei tee rattaspordis ka näiteks Jaan Kirsipuu. Ega jooksus Enn Sellik. Neile kõigile, usun, on nende harrastatud spordiala olnud suurepäraseks vahendiks, mille abil nautida enesearmastust. Ja see on täiesti normaalne. Enamgi veel: igasugune muu variant oleks ebanormaalne.

Nii et, jah, ei ole selles midagi häbenemisväärset, kui armastada ennast suusatamises või jooksus või rattaspordis. Sest kujutage ette, mis siis saaks, kui armastate jooksmist, aga ühel päeval enam joosta ei saa (näiteks põlvede hoidmiseks, sest normaalne inimene mõtleb ka sellele, et suudaks vanaduspõlves omal jalal hakkama saada ning ei hävita oma liigeseid arulagedate jooksumaratonidega) – siis variseks ju teie elu kokku! Te ju teate, et otsustasin pärast põlveoperatsiooni enam tervisega mitte riskida ja joosta, kuigi olin seda teinud oma elust väga palju aastaid – ja mul ei ole mingit kahetsust. Sest ma ei teinud jooksmisest oma jumalust ja paleust, mida jäägitult armastada. Ma armastasin iseennast jooksjana.

Nüüd istun rohkem ratta seljas. Aga ma ei ole kaotanud aru, et hakata rattasporti armastama. Ei, ma armastan iseennast rattasadulas. Soovitan sama teile. Soojalt ja siiralt. Siis tunnete rattasõidust täit mõnu, sest teete seda iseenda pärast. Iseenda heaks ja rõõmuks. Naudingu sellest peate ju saama teie, mitte pakkuma seda mingile suvalisele spordialale.
******
Devil's Lane, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: See neeger Tartu maratonil armastab selgelt iseennast - normaalne! Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Devil's Lane, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 28. aprill 2012. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Priit Pullerits Tartu maratoni hommikul Tehvandi staadionil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Raio Piiroja pärast Tartu maratoni lõpetamist. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 5: Jaak Mae Otepää MK-etapil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

129 Kommentaarid:

At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

paluks mitte kasvatada teooriat ja alusetut uskumust, nagu oleks jooksmise esimene ohver põlved. Ei ole. Mahujooksjad on palju enam hädas ahhilleuse kõõluse ja sellega seotud probleemidega nagu paistes kannad, kanna tendoniit, valusad säärelihased ja jooksumehe vananedes tagareie hädad.

Muu meedia on siis täis amatööride halanuttu a la
"ärge soovitage jooksmist, siis peab ju kohe põlveoperatsioonile minema"

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Sport on sõja, lahingu, võitluse aseaine. Miks meie sport kiratseb? Sest täiskasvanuks on saanud aastakäigud, kes nooruses just sellist "nautimise" juttu kuulsid?

 
At 13:22, Anonymous Martin, semiootik said...

Ja last, yet not least armastage iseend Eestis (Estonias/Estlandis/Viros/Estljandias). Ärge Eestit üleliia armastage. Ikka ennast.
Ja siia passib "pikk strateegia" nagu blogipidaja, kes aastaid Ameerika pilte ja ameerikakeelseid sõnu blogisse topib. Ameeriklased tulevad, saab ordeni. (Peaksid venelased tulema, saab Kohtoff ordeni. Vello Leito ei saa aga kummalgi juhul.)

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Sa Martin hästi paned. Kõigest hoolimata. Lisan omalt poolt juurde, et selle tõttu ei austata meid ei ida, ega lääne poolt. Kui Leito ordeni saaks, vaat siis oleks teine asi, siis oleks austus nii idast kui läänest.

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Vana hea Priit on tagasi. Demagoogia musternäidis.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas peab juba ütlema, et Martin paneb kulda? Kes oleks seda veel nädal tagasi arvanud? Õige, mitte keegi.
Aga järsku ongi Martin saadetud siia mingi Kõrgema Vaimu poolt meie läppunud kommuuni üles raputama?

 
At 14:28, Anonymous Kärna Ärni said...

Auguta Fiseritega sõitev Congo mustanahaline meistersportlane on päris hea suusataja, rinnanumber ainult 22 kohta vanameistrist suurem.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Jah, Kohtoff on asunud intensiivselt blogima ja endast nö, kaubamärki kujundama. Poseerib noorte naistega ja ärieliidiga. Ju on talle lubatud et varsti hakkab medaleid ja ordeneid saama? Ehk on isegi vihjatud, et 2016 pääseb presidendi vastuvõtule? Miski pole võimatu, nagu hõiskas hiljuti Postimehe kollektiiv

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

See M. paugutab jälle mööda (teemast).

 
At 14:36, Anonymous Kaval Ants said...

Armastan spordis kaidisid, nende prinke kanne ja pepusid.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas see neeger pole mitte kuulus dr Holden?

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Priidult hea apoloogia. Siiski arvan, et see "armastangi ennast spordis, mitte sporti endas" viitab pehmole edevusele, mitte jõulisele eneseteadlikkusele.

 
At 15:39, Anonymous Anonüümne said...

Kohtoff on sitke ja ohtlik vastane. Ma ei taha mitte mõeldagi mis juhtuda võib ....

 
At 16:35, Anonymous Vanatoi said...

olen pigem nõus PP-ga, et me armastame ennast spordis. Vähemalt enamik endisi tegevsportlasi, aga ka suur osa harrastajaid. Kui me enam ei suuda olla konkurentsis, ligilähedalgi oma endisele tasemel, loobume. Teine asi on nendega, kes pole olnud aktiivsed tegevsportlased. Nemad saavad nautida sporti eneses, tundmata masendust langenud sooritusvõime pärast. Naudivad konkureerimist endasugustega. Tunnevad mõnu füüsilisest pingutusest. Mina tunnen mõnu spordist eneses.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulleritsu jaoks pole too Kohtoff miski vastane. Selliseid täispuhutud kukkesid nopib PP endale hommikusöögiks. Krõks ja valmis.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates Jaan Kirsipuu 2014 viie eesti rattaralli tulemusi võib arvata, et tegemist on ikkagi võistlemisega. Teet

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

See on väga nunnu, et kirjutate nii mitu korda "ma armastan" ja kõrval on ilusate poiste pildid (kuigi mõne pildi peal võiks ehk vähem sülge mööda näokülgi alla voolata)! Paneb kohe palavalt armastatud kooselavaid anonüümseid kommentaatoreid ahhetama: "tänan veelkord, et aitasite meelde tuletada, kelle poolt valimistel hääletada!"

Pangem aga kaisutusmõtted nüüd sellele härrale ja keerage ETV peale: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21827928

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

korrektuur, mingi kuiva napsujutu asemel pidi see pilt tulema: http://sport.err.ee/v/kergejoustik/2e5b05c1-7a81-4df2-ae52-1f837cc3b07f

 
At 19:32, Blogger Priit Pullerits said...

Nii, nüüd räägime tõsisest asjast.

Kuulsin just kindlast ja usaldusväärsest allikast, et Tartu venekeelse intelligentsi ja haritluskonna esindajad olid korraldanud kevadel peo tähistamaks Krimmi annekteerimist Venemaa koosseisu.

See on teema, millega tuleks kõige laiemalt ja kärarikkamalt tegeleda, mitte see, et üks EKRE noormees kirjutas kolm aastat tagasi mingi ambivalentse arvamusavalduse Saksamaa lähiajaloo kohta.

Samuti kuulsin kindlast ja usaldusväärsest allikast, et üks Tartu venekeelse intelligentsi esindaja oli kuulutanud vene keeles, et tema armastab Putinit rohkem kui oma poega (Ja ljublju Putina bolše tšem svajevo sõna).

Selline on seis Eestimaal 2015, kui Eesti poliitikute seas liigub ringi palju silmaklappidega sinisilmi, kui ajakirjandus ei julge tegelda Eesti tõeliste vaenlastega, vaid otsib hüsteeriliselt patuoinaid omade seast, ja kui paljud eesti vasakintellektuaalid räägivad jätkuvalt vajadusest rohkem lõimida ja integreerida. Vastikuid äraandjad on kõik kohad täis.

Mida jõulist peaks ette võtma, kas teile ei tundu?

 
At 19:49, Anonymous Martin, tudeng (kultuuriteooria & semiootika) said...

Ja teie allikas, härra Pullerits, käis õhtul tumedas palitus mööda Tartu pimedaid uulitsaid, ronis akende taha, kust tuli valgust, surus kõrva vastu klaasi, rasked sametkardinad olid ette tõmmatud, aga seest kostis elavat juttu, hõikeid ja kiljatusi. Kõneldi vene keeles, kõlasid toostid "Za rodinu-matj!" ja "Za Putinu!" jne. Ja pehmes keeles keegi vene mees laialt ja segaselt seletas, kui palju tema Putinit austab. Ja see oli kevadel, kui Krimmis oli peetud rahvahääletus ja Venemaaga taasühinemine/annekteerimine.
- -
Fotol 3, klikkige. Klikkige veelkord. Suusavesti hõlmal, kirjast "Põlvamaa ülalpool".
- -
Jah, vastikuid äraandjaid on kõik kohad täis.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

Rattur on pildil tagumisel pikal sirgel. Aga mis sa teed, kui koju tahaks, enda head tulemused on siiani kõik tulnud sedasi, et võistluse ajal vasardab vaid peas: liiguta ennast kiiremini, saad rutem koju, kassid juba ootavad, mida kiiremini liigutad, seda rutem koju diivanile kassidega pikutama saad. Vot seda ma vist armastan ja kui nüüd mõelda miks ma veel üldse võistlemas käin, siis hetkel siin diivanil lesides, üks kass süles nurru löömas ja teine külje all magades, pikk kui silk, siis ma ei saa ise ka sellest aru.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kuule, sina "spordimees", mine ka oma kassidega, tead, kassisaba alla! :)
Oled mees või ei ole? Mõtle hästi järele, kas tahad jäädagi kassikuse järgi lehkavaks ülipehmoks või siiski meheks. Mõtle rahulikult.

 
At 20:27, Anonymous Anonüümne said...

Vapside liikumine tuleb üles äratada.

 
At 20:30, Anonymous Anonüümne said...

Aga vaata, kes on pehmo!!

Postimehe veeb edastab: Saatejuht Meelis Atonen ütles Martin Helmele, et teda isiklikult hirmutas ja ehmatas EKRE valimiskampaania.

Kardab oma inimesi!?!!?

Päris pehmo kohe selline...

 
At 20:51, Anonymous Karvajalg Harku Vallast said...

Mehed enam pole aega sporti teha, nüüd tuleb taktikat metsas lihvida. Kell 21:00 suundume brigaadiga metsa lähivõitlust lihvima. Jääme kohe mitmeks ööks, söögi hangime metsast. Jänesed,rebased,kährikud, koprad kõik lähevad kaubaks.Ilmad on juba soojad, telkmantlist ning pussnoast täitsa piisab.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Nii palju kui ka ei sooviks, et meie Otil lõpuks ometi sujuma hakkaks, aga ei...
Järjest "ägedamalt" mehed panevad.

Ott Tanak and his co-driver Raigo Molder are okay. They added they have no idea where the car is.

Eestlastega kõik korras, auto uppus!

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Uus mudel tulekul, vanaraud tuleb põhja lasta.


https://twitter.com/ALavadinho/status/573923047909933056/photo/1

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Eks näis kaua see Wilson neid Tänaku jamasid välja kannatab.Aga noor rallimees tundub küll lootusetu juhtum olevat-no mitte ei õpi oma vigadest.

 
At 22:46, Anonymous Kuiger, blogirott said...

Vapsid olid tegelikult eesti rahvuslased. Ka toona 1930 mängis juba globalism. Ühesõnaga, rahvusvaheline äri kavaldas meilt riigi üle juba esimese iseseisvuse aegu, täpselt samuti nagu teise iseseisvuse ajal (aastatuhande vahetusel) tegi.

Jälgige propaganda võimu, mõned meist usuvad siiralt, et vapsid olid ... eee, noh ühesõnaga midagi paha.

Rõõmu teeb härra Karvaja sitkus, eesmärgikindlus, visadus. Tema oma brigaadiga on meie komandante Marcos. Kunagi 40 lõpus räägiti Valgamaal Hirmus Antsust, kui eesti mehe viimasest mohikaanlasest. Tahaks loota et näiteks 2030 on veel eestikeelseid emasid-isasid kes oma lastele jutustavad müütilisest mehest nimega Karvajalg. Kes oma ustavate meestega elas Tallinna taga metsas ja küttis vaid selliseid loomi, kes eesti keeles kõneleda mõistsid.

 
At 22:54, Anonymous Anonüümne said...

See tänaku asi peegeldab valusalt eesti olematut (tipp)spordirinnet. (Ma ei mõtle siin konkreetselt seda kraaviajamist, vaid üldiselt).
Okei, praegu on selline aeg, kus võistlusi eriti ei ole, kuid siiski. Juba kolmapäevast alates soojendas meedia (delfi postimees) spordiuudiseid tulevast (loodetavasti eestlastele soodsast) autorallist Mehhikos.
Näete siin naeruväärsust? Nii mõttetu sport kui see autodega rallitamine ka ei ole, siis meil räägitake sellest juba ETTE. Tühja kohta peab täitma.

 
At 23:10, Blogger Priit Pullerits said...

...ega muu spordiga on sama. Suusa-MM oli meile nukker, laskesuusa-MM tuleb samuti, kergejõustiku EMil sai meie poiss küll kauguses finaali, aga seal jäi lootusetult autsaideriks - kusjuures see on veel eestlaste parim Prahas. (No Valler võis ju isikliku joosta, aga 1.50 piiri ei murdnud ja edasi ka ei saanud.) Ja nüüd Tänak kaotab auto ära - vaat see sõit trumpab kogu muu Eesti spordi tsirkuse täiega üle. Kas see kõik ei hakka teile juba tragikoomiline tunduma?

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Parema esiratta viga oli, tehniline rike.

http://www.wrc.com/en/wrc/news/march/tanak-pic-special/page/2258--12-12-.html

 
At 23:25, Anonymous Kraavi Ants said...

Tehnikasport, sellelt pildilt hästi näha, et seekord viis tehniline rike(parem esiratas) meie meeste auto suplema..

http://sport.err.ee/v/autoralli/3e258fcd-c1a1-4085-b989-d5e0fae1bd12

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Tsirkus müüb, Ford sai head reklaami ja Ott-poiss homme jälle rajal.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Kaardilugeja on proff, ujus sealt koos legendiga välja. Nüüd käib kuivatamine ja homme edasi.

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

22:46-le lisaks.

Hirmus Ants:
http://et.wikipedia.org/wiki/Ants_Kaljurand

 
At 23:48, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas me mitte pole selline kibestunud naeru rahvas (justnimelt kõik sõnad lahku) ja üle kõige meeldib meile naerda naabrimehe üle, mõnuga ikka!
Nüüd näitas Ott tervele ilmale, et kui kodus on asjad perses, korruptandid ja okupandid ruulivad valimistel (õnneks said vähemalt peded ja nende sotssõbrad korraliku suhkami, midagigi pos) ning rahvas meeleheitele aetud, siis piisab tal teha väike hookus-pookus ja maa on hetkega täidetud suurte rõõmuhõisetega. Näe, on ikka jobu see Ott, sõita ei mõista!
Aga rahval on tuju ülev ja võib rahuliku südamega leti ääres longerot lasta ja kabanossi peale haugata. Ott saved the day!

 
At 23:50, Anonymous tehniline delegaat said...

Auto kuivatamine pole küll päris legendi kuivatamine, aga jääme lootma, et sumps kuivab kiirelt.

 
At 23:59, Anonymous Anonüümne said...

No mis haledad kommentaarid? Mis mõtet seda Otti õigustada, ta oleks ka ilma tehnilise rikketa varem või hiljem kraavi sõitnud. Kas meil on siin nii palju noori mehi, kes ennast samastavad Tänakuga? Näib nii, kuna autoralli neid nagu kotib. Olge mureta mehed, muu maailm ei tea "maailmakuulsast Eesti rallimehest O.T-st" mütsigi.

Minu meelest on selles teemas ka eesti interneti kõige halenaljakamad kommentaarid.
Tüüpi "aga Loeb sõitis ka kraavi, Latvala sõitis ka kraavi". Aga kuulge, need on tiitlitega mehed, nemad saavad endale kraavisõitu lubada. Ott kui kollanokk siiski ei saa? Või mis?

 
At 00:04, Anonymous Bruuno, blogirott said...

Enamus siinsetest karvajalgadest Hirmus Antsu ma usun teab, pole mõtet enam täpsemalt viidata.
Aga šeff esitas päris olulise küsimuse. Miks keegi vastata ei taha? Ei oska? Seda oleks olulisem arutada kui autorallit?

P Pullerits 19:32
Mida jõulist peaks ette võtma, kas teile ei tundu?

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Paistab, jah, väga tehnilise rikke moodi. Video pealt on hästi näha, et parem esimene ratas on kogu aeg väljas, samas sõiduviga silm ei taju. Vastupidi, püüab nagu maha pidurdada, aga auto on juhitamatu...

 
At 00:26, Anonymous Nupsik said...

Nägin seda videot alles nüüd, väga halenaljakas. Sa võid ju õigustada, et tehniline rike, aga miks juhtuvad need rikked just meie meestega?
Ole mureta, see video saab kõigi interneti naljanurkade stampvideoks. Kedagi ei huvita see tehniline rike, kõik naeravad kuidas eestlased sirge tee peal tiiki oskasid sõita nii et auto ka jäljetult ära kaotasid.

 
At 00:46, Blogger Andres P said...

Paluks teaduslikke tõestusi, et just maratonijooks liigeseid lõhub.
Olles siiski mitmeid maratonidistantse läbinud (erinevalt Blogipidajast) pole minu põlvedel/ahhileustel/kandadel jms viga midagi.
Milleks see pikamaa jooksjate materdamine?

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

Nupsikul oli ka jälle hea päev. Rõõm näha!

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa arvad, et see on materdamine? Kes sind mille eest materdab?
Valdav enamus igatsorti tervisenurkades räägib reeglina põlvi tabavatest hädadest jooksuteema all.
Kui keskealised tublit kehakaalu omavad inimesed järsku jooksma hakkavad, siis tõenäoliselt esimene mis haiget hakkab tegema on põlved. Ise olin sportlik ja jooksusõber juba varajasest noorusest. Eks ma siis tasapisi adapteerusin, nii et minu põlvedel ei olnud kunagi häda. Mahu kasvades ja maratone joostes siiski esines seda, et tekkisid nö. kukekannad, ehk achilka ümbruse põletik. Hiljem selgus, et tekib see siis, kui tagareis ei ole piisavalt venitusi saanud. Väidan, et meil, valgetel soome-ugri rassi jooksjatel esineb rohkem vigastusi achilleuse kõõlusega seoses.
Kollegid jooksumehed kaebasid ikka achilka veavusi, põlvedega polnud keegi kimpus. Vähemalt ma ei mäleta

 
At 01:22, Anonymous Jüri Öö said...

Meistriklass, see video teeb meie mehed kuulsaks.

 
At 06:39, Anonymous Anonüümne said...

Naistepäevaeelne vahepala: Lesbose tütar Postimehe spordiajakirjanik Mariel Gregor sai aasta arvamusloo auhinna.. Ja meie kelgime siin oma mehelike võimetega spordi vallas.. Tundub kuidagi lootusetu võitlus.

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Hirmus Ants tegutses läänemaal ja saartel.

 
At 10:27, Blogger Indrek Sarapuu said...

Eks selline kaugnokkimine on meele ärksaks hoidmiseks vajalik. Sest kui mehed tahaks tegelikult oma jõuvahekorrad paika panna ja selgeks teha kes keda, siis läheks nad poksisaali. Aga siis peab jälle leidma kellegi uue kellega nokkida...

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

M Gregori võiduloo kohta on PM-is head kommentaarid.

 
At 12:23, Blogger Priit Pullerits said...

Lp Andres Pae!
Päris head teaduslikud tõendid on Christopher McDougalli kuulsa jooksuraamatu "Jooksjana sündinud" esimesel paarikümnel leheküljel ära toodud - väga mõtlemapanevalt, kuidas jooksmine lõhub jalgu. See, et Sul, Andres, pole jalgadega midagi juhtunud, ei näita, et ka teistel ja üldse ei juhtu. Just nimelt, kui vaatame teaduslikke uurimusi kas või tos raamatus, siis jooks on ikka kohutavalt laastav ala. Sinna pole midagi parata, kui veidigi vaadata ja mõelda, kuidas jooksmine käib - ja kuidas lääne järjest ülekaalulisemad inimesed püüavad seda ala harrastada. Kahjuks leidub rahahimulisi entusiaste, kes lihtsameelseid sellele eneselaastamise teele ahvatlevad, lubades neile ei tea mis nirvaanat, mis jooksuga saabuvat. Kui jooksu ikka tõsiselt, võistlustasemel teha - räägin ikka tempost, mis ei ole aeglasem kui 38 minutit 10 km kohta -, siis ei ole jooksus mingit nirvaanat, on vaid valu, piin ja kannatus. Ja takkaotsa traumad ka. Traumade saamiseks, muidugi, ei ole küll nii kiiresti vaja joosta, nagu eespool märkisin. Piisab palju aeglasemalt kulgemisest - aga see-eest tuleb teha seda kaua, ja just seda aeglusjooksu (pikamaajooks harrastajate tasemele) harrastajad teevadki...

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Hehee, sõbrad, lugege seda lugu:
Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme kirjeldas Pereraadio saates «Objektiiv», kuidas Ameerika Ühendriikide saatkond kutsus värskelt riigikokku valitud, ent seejärel skandaali keskele sattunud Jaak Madisoni saatkonda vestlusele.

 
At 12:35, Anonymous Risto M. said...

http://tarbija24.postimees.ee/3113981/testlabor-valis-valja-maailma-parimad-jooksujalatsid


Andres P., mis marki tossu kasutad?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Elagu vanameister!

http://pluss.postimees.ee/3112951/elagu-erinevused

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Vana tõde--ärge treenige asfaldil,minge metsa terviseradadele,saepuru ja liiva peale,siis on kõik korras.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Jooksmine põhjustab klndlasti aeg-ajalt vigastusi.Aga sageli põhjuseks kas natuke sobimatud jalanõud või vale jooksutehnika.Ise plaanin see aasta just maratoni joosta(vanust samapalju kui Priidul)ja seda ajaga alla 3.30.Kui võistluse keskel läheb raskeks ja mõtled,et rohkem siia ei tule siis sageli põhjuseks olnud enda vilets treenitus.Nii et Priidule nutikust trenni tegemisel,küll siis tulevad ka head rattavõistlused!

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

12:43, hea, et märkasite. Nagu näete, ma ei jäta kunagi kasutamata võimalust sama malakaga, mida vasakpoolsed oponendid kasutavad, neile vastu äsada. Algul, kui paluti naistepäevateemaline kolumnike teha, polnud ideed, aga kui sis viimaks otsa peale sattusin ja sealt asju edasi arendama hakkasin, siis vaadake ise, kui palju on seal kihte ja kui palju pöördeid, kuidas iga järgmine lause oponeerib eelmisega ja keerab eelneva pea peale, kurv kurvi otsa etteaimamatus suunas, et saavutada lõpus see, mida vaja: öelda, et kõik need, kes räägivad uniseksist ja sooneutraalsusest ning meeste ja naiste vaheliste erinevuste kaotamisest, minge p****e.

 
At 13:07, Anonymous Anonüümne said...

Tolle „Mida jõulist peaks ette võtma, kas teile ei tundu?“ lausega on paslik meile head naistepäeva soovida, kui aga kavaks on puna-intelligendid, parasemiootikud küüslaugu järele lehkavatest urgastest tõrvikutulega välja kõrvetada, siis tuleb küsimust/üleskutset konkreetsemalt formuleerida.

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Kõik need tarbijarubriikide artiklid, isegi kui need on tõlgitud spets Jooksuajakirjadest on väga küsitava tõeväärtusega.
Mis mõttega on ära toodud need ülikerged võrkpealisega tossud? Need on rämps. Isegi tipud ei jookse nendega, põhimõtteliselt oleks need nagu parimatele mõeldud.
Tossude valimise asemel peaks tegema rohkelt paljajalu jooksu, et arendada pöida. Siis alateadvus ütleb sulle ise, mis on sulle sobivaim suss.
Olles ise kümneid aastaid harjutanud ja võistelnud, ütleks et vaid Asics ja Adidas on asjalikud tossud. Kunagi eelmisel aastatuhandel oli ka Nike konkurentsis, tänaseks pole sest muud kui edev plastmasstallaga tsirkusejalats.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

kurb et ei saa Priitu kolumni lugeda. Minul kui rahvuslike kommentaaride kribajal on PM-i üldse keeld peal

 
At 14:14, Anonymous TiTanak said...

Tänak tegi Fordile korraliku turunduskampaania, tervele maailmale pakuti isegi 3h-otseülekandes nii põnevat vaatemängu kui seda on garaažis vanaraua asendamine uute vähemalt sama põnevate juppidega. Ja maailm hullus! Rääkimata kõikidest muudest videotest, piltidest, baskvillidest, dramaatilistest üleelamistest, mis are going.
Seda oskuslikku õnnetuse enda (Ford & Co) kasuks pööramist vaadates tabasin end mõttelt, et Ott võiks millegi veelgi rabavamaga täna maailma üllatada.
Sportlikku tulemust sel rallil nagunii enam püüda pole, siis võiks hullata juba täie raha eest ja võiks sõita no... näiteks viljakuivatisse või kitsefarmi või...
Esilehed oleks jälle vallutatud.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas Mariel Gregor peab ka naistepäeva?

 
At 15:03, Anonymous Martin, intellektuaal said...

Pulleritsu anaalse Naistepäevatervituse (venelik sovjetipüha, mida ükski eesti mees ei pea) saateks paar linki neile, kes vestlusel pole veel käinud (ega kõiki kutsuta ka):
http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/mar/04/demonisation-russia-risks-paving-way-for-war
http://www.ibtimes.co.uk/nazi-hunter-even-putin-would-condemn-nuremberg-esque-parades-estonia-1490259
http://www.nytimes.com/1992/03/08/world/excerpts-from-pentagon-s-plan-prevent-the-re-emergence-of-a-new-rival.html

Anaalse tervitusega,
Martin

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Härra Rein V. võiks oma nägemuse kirjutada,
teemadest nagu "testilabor leidis maailma parima jooksujalatsi".
Meie siin, spordimehed saame aru pealkirja ebardlikkusest, sest ei ole sellist asja nagu maailma parim jalats, suusk, auto, ..... //kuigi on olemas maailma parim suusablogi//
Aga noh, üldiselt, kõigest sellest jooksuharrastuse ümber tekkinud "tööstusest",
seegi pole õige et ära jookse asfaldil. Jookse ikka, aga mitte kogu aeg. Eestis pole õnneks suuri kivilinnasid. Ikka leiab maastiku. Inimene ju saab ise aru vakest, kui satub asfaldilt metsarajale. (kui sul puu pea või puu jalad ei ole).

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

http://img15.nnm.me/e/3/1/1/c/674a7eb08ce048af43149f64533.jpg
GRU Spetsnaz suustreening

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

14:54-le.. Kui peabki, jääb ikka küsimus alles: kes kellele lilli toob ning head naistepäeva soovib..

 
At 18:15, Anonymous Jaan said...

Näib, et Priidu spordipisik on nakatanud ka noorikuid eesti rulluisutajaid. https://www.facebook.com/reactiverollers

 
At 20:04, Anonymous Anonüümne said...

PPullerits
Mida jõulist peaks ette võtma, kas teile ei tundu?

Ikka tundub, väga tundub. Samas on kaotatud palju aega.

Mida siis teha? Elukogenud isafiguurid sai siit minema pekstud, nemad oleks ehk osanud midagi tummist soovitada.

Tundes veidi venelase hinge, väidan, et oleks pidanud pakkuma neile väikest, kohalikku puutinlust. Palju on inimesi maailmas, kes ei ela oma rahvuse riigis. Kuid nad kõik tahavad uhkust tunda ka oma kodukohast. Ka oma kohaliku riigi presidendist. See on loomulik. Vaat venelastele oleks näljaste 90 algusest alates pidanud pakkuma EESTI RAHVUSLUST (mida muud meil olekski olnud pakkuda?). Samas, kui palju meil seda endil oli? Rahvatantsu ja -laulu kõrval väga teatud mundri sarnast vormi, tule meiega, ole uhke eestlane, ülbet eestimeelset presidenti, jne. Venelane vajab kedagi, keda alt üles vaadata. Meie eestlased ei taibanud Rüütli sobimatust ametisse, sest me ise oleme samasugused, venelased taipasid, et see mees ei suutnud välja tulla nsvl aegsest provintsi nukuvalitseja rollist.
Kuna lääs kargas ise siia okupandiks, siis otse loomulikult, kohaliku rahvusluse juured lõigati jõuliselt läbi. See sai tehtud mõnusalt ja elegantse kergusega, eestlaste endi kupja ja aidamehe iseloomujooni kasutades. (kergem oli tol hetkel palgatööliseks hakata, kui omanikuks, samas lääs kasutas meie teadmatust nende rollide sügavast erinevusest kavalalt ära).

Milles see puutinlus oleks seisnenud? Suures plaanis oleks see olnud, kõigi - riigi, bürokraatia, meedia, üksikisiku tasandil käre eestimeelsus. Kogu riik "vastikult" eestimeelne ja eestikeelne. Vene koolid prauhh, eestikeelseks, ei mingit vene telekat, raadiot, mõni üksik ajaleht vaid. Palju venekeelseid oleks veel töötuks jäänud, aga kui eestlane ajakirjanik läheb mujale, ka temal on raskusi, siin aga ole lahke, umbkeelne venelasest žurnalist elab nagu kuninga kass, tema tööpõld ei lõpe. Kui venekeelses Postimehes tööd ei saa, siis uues Putini Sputnikus ikka saab. Näete siis, puht majanduslikult on venelasel siin palju soodsam (umb)venelaena edasi elada.

Muidugi oleks sellega olnud ületamatuid raskusi, sest kõps oli siin OSCE sees, kes vaatas silm punnis et venelastele oleks säilitatud kõik mõnusa ja harjumuspärase elu elemendid, ehk sisuliselt just lääs aitas siin põlistada vaimset ja moraalset okupatsiooni. Riik laskus venelaste ees maoli. Venelased said sest pugemisest suurepäraselt aru. Nende põlgus kasvas. Tänu sellele pugemisele saime Euroliidu liikmeks.
Keeleküsimus. Siiasaabunud lääne kapital, eelkõige pangad rammisid jõuliselt kakskeelsust sisse. Kõik paberid olid ju varmalt venekeelseks trükitud. Ei rootsi pankadel ega muul suurkorportasioonidel, telekommunikatsioonil poleks sooja ega külma kui Eestis räägitaks vaid vene keelt. Olekski vähem paberite trükkimist.

Võitlust peame pidama eelkõige psühholoogilises plaanis, imagoloogilisel rindel. Me oleme küll koos naatoga, aga siin ületab Putin meid mitmekordselt. Me võime ju lisa tanke ja väljamaa sõdureid kuhjata piiri äärde, kuid selja taga Tallinnas peab Ladõnskaja Vene saatkonnaga läbirääkimisi vene koolide asjus. Seesama Ladõnskaja saab veel Riigikokku. Miks meie arvamusliidrid seda küsimust ei aruta? See asi PUUDUTAB OTSESELT meie elu ja olu. Aga kus sa sellega! Remsu kirjutab natsidest ja Kadri Liik Nemtsovist!!! Mida perset? Nagu meil tähtsamaid asju pole kui kauge ukraina ja võõras nemtsov?
KUNIKS ME SIIN EESTIS EI RÄÄGI ASJAST, SENIKS JÄÄMEGI SIIN SEDA INTEGRATSIOONI NÄMMUTAMA, KUNIKS VIIMANEGI EESTLANE LESTA LASEB ja kes ei jaksa, need integreeruvad sujuvalt venekeelseteks.

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

PPullerits
Mida jõulist peaks ette võtma, kas teile ei tundu?
II
Sisulised valimistevõitjad on Toom, Kõlvart, Stalnuhhin tuhandete häältesaagiga. Putin ju jälgib mängu. Ta on tark mees. Talle hakkab selgeks saama, et sellise arengu korral võib Pihkva diviise tasapisi desarmeerima hakata.
Loodame et kaapo omab vasikaid vastase hulgas, aga kes ja mida VEEL vene saatkonnaga arutavad, kas me seda teame? Psühholoogilise sõja lähtekohast peaks kaapo oma tööstiili idamaiseks muutma, mitte sellist lasteaeda pidama nagu praegu, pressikonverentsid, avalikkuse ette tulek, aastaraamat. Milleks see tsirkus? Mida see meile juurde annab. Piiririigil peab olema oma sala-amet, kes ei laterda igal õhtul tv-s.
Eesti meedia ja arvamusliidrid puhuvad meile hambasse, et "pahad" on need väheharitud rumalad, kes tänavale laamendama tulevad. Et haritud ja intelligentsed venelased olevat meie poolt. No pidage ikka piiri. Tegelik oht tuleb ikka nende poolt. Nemad on võimelised kirjutama ja meelsust juhtima. Otsige Nihilistist üles Kenderi kirjutis nimega mingi "Lasnamäe bla-bla-bla". See mees suudab teha suurema kahju kui 10 tuhat laamendajat tänaval.

Nüüd läksid teemad laiali ja liiga suur osa läks tühjale spekuleerimisele. Juba algusest peale ei olnud meil tegelikult võimalust. Võõraste mass oli lihtsalt liiga suur. Lääs ei lubanud neid puutuda, Moskva leidis hea võimaluse neid trooja hobusena kasutada. Esimesed euroopa rahvad kes välja surevad on eestlased ja lätlased. Omariiklusest hoolimata. Omariiklus ei päästa tänases globaalses maailmas, kui sedasama rahva massi on liiga vähe.

Mis veel? Viimasel ajal tsiteeritakse meil tihti sm.Ansipit kes olevat ütelnud et "it's economy, stupid". Lihtne ütelda, raske ellu rakendada. Väidan, et lasime õige aja käest. Eesti rahva peos on liiga vähe meie omal maal asuvat kapitali. Pole ka mille eest seda võõrastelt tagasi osta.
Kes soomet tunneb, see teab, et paljuski on nende rikkuse allikas kaubanduslik protektsionism ehk osake natsionaalsotsialismist. Korea, Jaapan, Hiina, ka Soome, neis maades on natsionaalsotsialism elujõus. Jällegi, meie rahvaarv ja majandus on liiga väike selle efektiivse virtsahvti jaoks. Oleks pidanud sellega alustama juba 1991. Aega tagasi ei keera.

Liiga pikk sai lugu. Mida kokkuvõtteks? Lääne huvi meie (ja kogu ida-euroopa) vastu oli puhtalt majanduslik (uus tühi turg). Ida huvi meie vastu seisnes ja seisneb geograafias, strateegilises maatükis, mida suurriik väga ihaldab. Ning mis tal peaagu käes on. Kumbki pool ei luba meil siin rahvuslust edendada. Me ei integreeri neid muulasi ära kuniks meil toimib turumajandus. Integratsioon oleks meil saavutatud, kui venelased tõnkaks minimaalselt eesti keelt, ning ei töötaks otseselt eesti riigi vastu. kahjuks on neid nii massiliselt, et nad tulevad toime ilma eesti keeleta, piiritagune propaganda pakub neile unistustemaailma (deržaava). Paljud saavad palka oma stirlitsi töö eest. Kusjuures isegi eesti riigilt.

Veel üks asi. Venelased näevad, et eestlased ei ole omavahel solidaarsed. Ka see on üks põhjusi, miks nad ei taha tulle eesti ühiskonda. Nad näevad, et sellest poleks neile suuremat kasu, liituda eestlastega, nad ei saaks sellest endale vajalikku "naaši-tunnet" .... nüüd hakkasin endale vastu rääkima, sest eelnevalt ütlesin, et tegelikult piisab sellest, kui nad otseselt vastu ei töötaks. Ja jumal nendega siis, tantsigu hopakki terviseks.

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Natuke laiem teema: tänase ebakindla päeva julgeoleku olukord.
Eks spetsialistid tea täpsemalt, aga oletame, et Putin ei julge relvajõu abil valgesse maailma tungida. Aga meid saab poliitilisse tühjusse mängida muude vahenditega. Murdus see õhuke tamm, sellel kevadel saame lugeda kümneid lugusid Eesti natsi-ihalusest garneerituna mitmete "kõvade faktidega" nii sise- kui välismaistelt autoritelt. Te võite ju ütelda, et kõik teavad TEGELIKKU olukorda. Jah, aga sellegipoolest. Mainekujundus ei ole sugugi vähetähtis. Näide: aasta tagasi oli uudis et Holland ei tuleks baltikumile appi venelaste vastu. Põhjendasid nad seda haledalt et surma võib ju saada. On ikka vaks vahet kas sõdida vibudega bushmanite vastu või vene rasketehnika mürskude alla jääda. Homsest on neil parem põhjendus võtta - "need on ju natsid", ning just seetõttu on meil põhjus mitte appi minna.
Kusjuures, suure osa sellest mainekujundusest aitasime kaasa taas ISE, omaenda rehepapilike käte ja -mõistusega.

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Hästi pandud, pärast-kella-kaheksane-mees. Kas olete mingist think tankist ehk mõttekojast? Herrtage Foundation? Krt, ma olen ammu rääkinud, et see blogi siin on Eesti rahvuslikult mõtleva löögirusika kants! Mehed, au on teiega samasse seltskonda kuuluda. Ja rsk, meid ei ole vähe. Me häda on selles, et me oleme anonüümsed ja oleme laiali. Meil on vaja kuidagi koonduda, et kui tuliseks läheb, siis teaksime, kellest on asja ja kellele on loota. Igatahes mina usaldan siinset Eesti-meelset spordiseltskonda palju rohkem kui Toompeale trüginud poliitikuid. Nois pole ju jõudu, nad ei saa aru, kus on Eesti riigi elulised ja strateegilised huvid ja kes neid tõeliselt kaitsta suudaks (meie siin).

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Hästi paned isegi 20:36

Sul on õigus lõpu lausega, et "kes tegelikult seda riiki (inimesi, valitsust) kaitseb".
Meie kõik erakonnad on juba aastaid venekeelsetele pugenud. Ning ei maksa arvata, et nood seda läbi ei näe.
Samas täiega on kotitud rahvuslasi. Mäletate, pidevalt käis selline hala, stiilis "me elame siin nii hästi, kui hästi suhtume muulastesse" ja "peaasi et Madisson ja Böhm jumala eest mingit provokatsiooni ei teeks, muidu on Putin kõps sees", ja "meie suurim oht riigile on rahvuslaste võimalikud provokatsioonid", jumal jumal me peame kikivarvul käima et ühelegi muulasele kogemata paha sõna ei ütle.
Sellise suhtumise ilmekaks näiteks oli Pronkspuusliku ajal üles kerkinud deviis "ärge sülitage venelastele hinge!". Aga analoogia! "eestlasele võib küll hinge sülitada, isegi ta omal maal, ta ju nii murumadalaks pekstud, et talle võib hinge sülitada kogu aeg!" Siit jälle venelastele signaal, et eestlased oma rahvusliku uhkuse eest võitlemise asemel poevad suvalistele immigrantidele. Kes tahab sellise (pugeja) rahvusega sõber olla?
Peaprokurör Norman Aas (noor eesti mees) määras süüdistajaks Violetta Kõvaski, kes ütles, et "loomulikult pidi ässitajad õigeks mõistma, nad võitlesid ju fašismi vastu" ??? Millise signaali saatis Eesti riik sellega avalikkusele? Nii eestlastele kui venelastele?

Ühesõnaga, kokkuvõttes oleme psühholoogilises plaanis puusse pannud. Kandsime oma muulasi pilpa peal ja tegelikke patrioote (julgeid mehi, kes Lätti nende tähtpäevcadele sõitsid) kottis KAPO täiega. Sellest skisofreenilisest olukorrast said loomulikult aru ka venelased, ning tegid otsuse et nii lödi ja selgroogu mitteomava riigiga nemad ennast ei seo.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kutsu isafiguurid tagasi ja kohe!
Ega me siin hakka ometi Tänaku rattakinnitusi arutama? nagu 00:10

 
At 21:51, Anonymous Erik, blogirott said...

Indrek, kas viisid Priidule pudeli ära? Mis ta ütles?

 
At 22:19, Anonymous Anonüümne said...

21:25, kas sul ka on mingi sõna sekka öelda või mökitad ainult niisama?!
Mis lisaväärtust tood sina suurepärasele suusablogile või kiibitsed ainult ila suunurgas teiste loodu kallal?

Kui nii, siis ütlen sulle viisakalt, ütlen leebelt: tõmba nahhui!

 
At 22:55, Anonymous Martin said...

Mehed, lubate ehk, et ütlen ka sõna sekka. Autosport on infantiilne harrastus, poistele, kelle areng põrr-põrr staadiumisse kinni jäänud. Ott Tänav on suure ja ebaintelligentse lõuapäraga (täpipealt nagu protestantliku hobusenäoga ameerika riigisekretär Kerry) näitab, et eestlased pole totakast jorsi tasandist (Am. redneck) kaugemale saanud.
Seetõttu ei tasu teist kommentaatorit veel nahhui saata.
Kindlasti mitte.
- - Seetõttu ei taha ka venelased eestlasteks saada (peale Metlevi jms kontingendi - aga nemad saavad esimesel võimalusel rootslaseks, sakslaseks, jänkiks). Miks nad peaksidki? Mida meil kultuuriliselt on pakkuda? See ongi pärast kl 20 mehe arutluskäigus võtmekoht.

 
At 23:04, Anonymous Joakim said...

jah Martin, me oleme nõus sinuga, autosport on infantiilne harrastus, aga järsku ütled oma koolitatud sõna sekka? Mister Pullerits ju küsis et mida jõulist me tegema peame?

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole teist sitakottidest ikka võrdset sparringupartnerit Priidule ja Martinile.

 
At 23:55, Anonymous Martin said...

Me ei tohiks minna geopoliitilistesse liigadesse, kus üritame juuti, grusiini, aga ka poolakat, ukrainlast üle mängida - aladel, kus nemad oma rahvuslike omaduste poolest on ülikõvad ja ülipikkade traditsioonidega. Võime küll oma meeskonna tugevdamiseks vastavate rahvuste esindajaid sisse tuua, kuid siis pole me enam eestlased. Meid mängitakse nendes liigades lihtsalt üle, asi lõpeb nagu Carmen Kassi Aserbaidžaani investeeringutega.
Uurigem seda vepsa joont. Võtame soomlased ligi. Karjala on laokil, vajab käsi, kes korda teeks. Üritagem pääseda otse Putini jutule. Soomlaste selja tagant. Putini ümber on palju nõuandjaid, nendest tuleb mööda pääseda.
Niipalju oskan mina öelda, mehed. Väga väike mõttekilluke. Tundub fantastilisena, meie poliitika praeguse "peavoolu" taustal? Seis on ... kurb.

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Nii paradoksaalne kui see ka ei tundu, oleks Nemtsovi ja Hodorkovski Venemaa meile ohtlikum kui praegune amokki jooksev Rossija. Demokraatliku Vene ja lääneriikide vabakaubanduse tingimustes oleksid vähjatiidud meid juba ammu maha parseldanud, tõsi elaksime jõukalt, ent teadagi...Jah, kahelda võib, nagu eelmised härrad sedastavad, kas demokraatia on meile ikka kindlustuslepingu eest. No aga me oleme ju Pätsu vabariigi kogemuse võrra rikkamad – demokraatiast loobumine meid ei päästnud, ja vaevalt ka vapside valitsemine oleks meid säästnud, kuigi võimule oleksid nad saanud just nimelt demokraatlikult.
Küüniline küll, kuid Batka režiim näib tõesti küllaltki huvitav vastukaal olema Puutini omale - Vene baasid on sees, naftatorud loovutatud ja majandus raskes sõltuvuses idanaabrist, kuid Russki Mir ei meeldi, tänavatel meeleavaldusi ei ole ja ei tule ning Vene poolt okupeeritud alasid iseseisvate riikidena ei tunnusta. Elame näeme, ehk on endise idabloki etenägelikum valitseja just tema Orbani ees.

 
At 02:51, Anonymous Anonüümne said...

Tõeliste gurmaanide maiuspala.
VASALOPPET 2015, ülekanne 08:45.
Temp kuni 10 kraadi ja päike.

Lubab korralikku kaadrit. Lisaks pikamaa ässadele on stardis ka:
Anders Södergren
Johan Olsson
Daniel Richardsson
Sami Jauhojärvi
Tord Asle Gjerdalen
Thomas Alsgaard
Justyna Kowalczyk
Venelased (Legkov-haige, Vylegzanin-veel taastumata) siiski ei osale.

Huvitav ka sellest vaatevinklist, et kaua MMil kõvasid tegusid teinud mehed grupis püsivad.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

Live:
http://www.swixskiclassics.com/

 
At 10:02, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks võtta vene naised endale ja need ära eestistada.

 
At 10:06, Anonymous Anonüümne said...

S.t. vene meestelt tuleks nende naised ära võtta. Vene mehed las põgenevad eestlannadega oma Venemaale ja välismaale.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Ärge kasutage kergekäeliselt sõna demokraatia. Demokraatia on tore vahend siis, kui vastaspooled on võrdse tugevusega. Meenutagem jälle Pronksilugu, Eesti riik versus Õine Vahtkond jäi alla kes? Demokraatiast kinni pidanud Eesti riik. Õise Vahtkonna poisikeste selja taga oli Vene ressurss ja nõu-hau, lisaks veel seljatagune vene mõju Eestile.
Kes on tegelikult vähemus Eestis? Venelased või eestlased? Kujutate pilti? Üksvahe käes meil isegi "demokraatlik" arutelu, kas anda venelastele kultuurautonoomia? Nõrk väikerahvas pakub enda vaeses kodus k-autonoomiat venelasele, hiinlasele, indialasele? Venelased said kollaste kaartidega erastada omale Lasna ja Õismäe suured korterid, eestlased löödi omandireformiga oma puulobudikest välja. Demokraatia on juriidiline jokk, see EI OLE õiglus. Kui palju endisi okupante on saanud Euro instantsidest endale jokk õiguse?
Eestlased ei taju, et oma riik (mis on tegelikult vaid atribuut) ei tee meid automaatselt tugevaks, ei tee automaatselt peremeheks. See piir jookseb mujal, mentaalsel tasandil.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

21:18, pagan, sa mees, paneb mitte kulda, vaid briljanti ja teemantit. Ütlen ma: vaat selline kirjutis peaks võitma Eesti aasta arvamusloo auhinna, mitte mingi lesbijanka kirjutis sellest, kuidas talle see faking kooseluseadus pisara silma toob ja hinge helisema paneb. Kurramus, 21:18 ongi uus isafiguur - see mees näeb kõike läbi ja oskab analüüsida. See on maailma tipptase, mida ta siin demonstreerib. Võimas, väga võimas! See blogi siin on tõeline eesti vaba mõtte kants, ja proovigu kaapo siia omasid kottima tulla, rsk!!!

 
At 12:18, Anonymous Linde, blogirott said...

Priit võiks need pikad kommid siit siiski kustutada, sest neis ei ole midagi uut, ega olulist inffi. Meelitab vaid teatud "insenere" ligi.

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=Gr8VzNOa8Nw

 
At 12:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas SELLISE ülekande eest swixskiclassicu mehed sadu tuhandeid küsivadki?!
On ikka hädavaresed...

 
At 12:26, Anonymous Anonüümne said...

Vaga tähtis osa isamaalisuse juures on meelsusel. Ansip kui väikepoodnik võib oma "it's economy"-ga kassi saba alla minna. Kui eesti president esineks nagu Batja, siis meie praegustest vaenulikest venelasteks 80% läheks eesti eest rindele. Tõmbaks veel särgi eest lõhki ka.
https://www.youtube.com/watch?v=CEYgoSmOpYs
(võib-olla isegi Martin läheks)

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Targemad pead kirjutavad nii:
Meie eliidi arulage välispoliitika on meie kõige suurem turvarisk.
Loomulikult. Mitte eesti lipuga lootusetult vehkiv Böhm. Selles valguses ei saa ma aru U Paeti populaarsusest. Kes andsid Paedale valimistel tuhandeid hääli?
Ühes portaalis on hea lugu "Karuga plõksimisest"

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Mehed kannatust, 4 aasta pärast on kooseluvastane KE+EKRE enamuskoalitsioon tõsiasi, eeldusel, et IRL laguneb (st. parlamenti ei pääse üle 5 erakonna), KE teeb oma tavapärase tulemuse ja EKRE teeb sinna 18% kanti. EMORi järgmine uuring peaks midagi juba inditseerima.

 
At 16:19, Blogger snaperski said...

Kui "Jooksjana sündinud" kuulutab seda, et jooksmine ise lõhub jalgu, siis olen ma vist teist samanimelist raamatut lugenud. Õigemini, usutavasti viitab PP mingi teise pealkirjaga raamatule, sest pealkiri enamasti ei tavatse olla selle sisu suhtes vastuokslik.
Inimene ise lõhub joostes ennast ära. Noh, kui joostakse näiteks aina tempokrosse või lõike, ilma vajalike taastavate, aeglaste krossideta. Nõnda siis tundub mulle, et PP puhul näikse olevat näide sellest, kuidas omaenese rumalavõitu kogemuspagas jooksjana üldistatakse sellele tegevusele tervikuna.

Alles üsna tipu lähedal kondajad kasvatavad krosside intensiivsust selliselt, et ka nt pyhapäevane 30-35km kross tehakse suht tugevas tempos. Tee seda järgi keskmikuna ja mõne aja pärast nopid karmavilju. See ilmselt oli ka Nikolajevi (jätame dopsi teemast välja) häda, et ta ei suutnud kohaneda Kaigase poolt lajatatud Canova-süsteemiga, kus intensiivsused on hoopis kõrgemad. Ärge laske oma jooksurõõmu ja tervist hävitada enneaegu punases tsoonis treenides, te ei ole seepärast kõvemad mehed.

NB! Kui jooksmise armastamine tähendab statistikas sobramist ja võistluste vahtimist - no kuule, Pullerits, see on ju õlemehikese demagoogia hüva näide, sest jooksmise armastamine ei tähenda olla selle poolt narriks või poolearusliseks tehtud.

Raivo

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Võibolla tasuks proovida Tartu Maratoni korraldamist suusamatkana, kus pole rinnanumbrit ega võeta aega. Distants oleks 63km - kui paljud läheks hullu panema? Saaks äkki elumõtte tagasi. Sama jooksuga.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Ja kutsuks ka Putini matkale? Koos Medvedeviga.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Kurat, blogi läheb poliitika-teemaliseks väga ära, aga konkreetne mees see Putin, ei karda surma ja on panija. Ratsutab surma seljas. Kipub tekkima arvamus, et Putini "reziim" on tekkinud neil samadel põhjustel, mille Martin tõi natsismi tõusul esile. Kui su ümber laiutab inertne pekimägi, siis see konkreetselt takistab hingamist!
Aga noh, vana paneb tegelikult ju üle, tema enda jõu tunnetus on ainus realism. Matchomehele eriti. Tuleks pakkuda talle nn. pehmemaid väärtusi, toimetulemist stressiga jne. Et kevadine linnulaul nii metsikuks ei ajaks.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/putin-avaldas-kaastunnet-ja-samal-ajal-andis-oponendile-jalaga-mis-sest-et-surnud-pole-tahtis?id=70963519

 
At 17:08, Anonymous Taivo, blogirott said...

Karm aga ilus, härrased Putin ja Pullerits koos sörki tegemas. Eesti rahva kestmise pärast poleks peale sellist päeva enam muret ega valu.

 
At 17:32, Anonymous Anonüümne said...

Kowalczyk, ei saa nüüd öelda, et andis lutti, aga loputas naisi nagu märga aluspesu. Hommikul magas vist sisse ainult.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Oodake sitakotid, kui härra Pullerits tagasi tuleb paneb ta teile kõigile diliiti!

 
At 19:15, Anonymous Anonüümne said...

Kui palju raha on võimalik võita ennast praegu võistlustele registreerides?, küsib marathon100 ja jõuab järelduseni, et mõistlik on juba aasta algul kõikvõimalikele üritustele kirja panna, isegi siis, kui hiljem nendest osa võtta ei õnnestu (ei taha/ei viitsi/vigastatud/töö/pere/puhkus jne): "Kui mõtled, et päris igale järvejooksule ei jõua siis – registreerides ennat tervele järvejooksusarjale ning osaledes vaid kolmel – ei kaota sa ühtegi senti, sest eraldi kolmele võistlusele kirja pannes tuleks välja käia ikkagi seesama 45 eurot (või isegi rohkem, kui jätad registreerimise hilisemaks).

Ehk siis – varajane registreerimine on väga mõistlik isegi siis, kui hooaja jooksul näiteks ühel võistlusel käimata jääb.
"

Ise ei osalenud 2014. a ühelgi jooksuvõistlusel. Ei näinud mõtet ega vajadust. Kulu 0 €. Trennikilomeetreid kogunes aga üle 2500. Varustuse peale kulus 400 € (kahed tossud, vest, top, suve- ja talvemüts, vööpudel). Km maksumus 16 eurosenti (0,16 €).

 
At 19:16, Anonymous Anonüümne said...

WRC ametliku kodulehe andmetel leiti Tänaku autost eilse parandamise käigus kala.

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

TERVISHOIUMINISTEERIUM, EESTI ORTOPEEDIDE SELTS ja PRIIT PULLERITS HOIATAVAD: Jooksmine on ohtlik teie põlvedele!

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Hea oli, et kala oli, oleks saarmas või kobras olnud, oleks võinud saatuslikuks saada.
Kuskilt jäi silma, et Lucky Duck oli ka olnud.

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea sissekanne 16.19!

Muidu aga head rahvusvahelist naistepäeva! Spordiblogist on saanud paras prouade saunalava.

Toits Pärnust

 
At 20:53, Anonymous kehakultuurlane, Kägu. said...

Kas suured suusa ja spordisõbrad panid tähele, et vasaloppetil oli lisaks meeste ja naiste klassile kasutusel middlesex klass, kus osales 4 võistlejat. Kas meil ka tartumaratonil järgmine aasta ka kesksugu platsis? Tahame ju ka turvaliseks põhjamaaks saada.

 
At 20:53, Anonymous Anonüümne said...

Ega pole ju tippspordiblogi. Nii et siin võivad vist sõna võtta ka tervisesportlased ja mitte Pärnust.

 
At 20:55, Anonymous Fagott, blogirott said...

Mis on viga prouade saunalavas? Kas tahad et semiootik Martin sulle natuke euroopalikkue väärtusi ja virtsahvti õpetab? Palu alandlikult andeks enne kui see lugu sul veel nutuks pöörab.

 
At 21:01, Anonymous Anonüümne said...

On küll tippspordiblogi. Sõna võtta võivad vaid need, kes pole hipid ja muidu sitakotid. Lõpliku otsuse teeb härra Pullerits.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Oht on sealt kust oodata ei oska. Suured portaalid hakkavad tasapisi kinni minema. Siis roomavad kohale igasugu tattninad kel kangesti kommida vaja. Vaat siis on perse majas, Toits. Praegune skene on päris broo.
Ajage siis spordijuttu. Miks keegi ei hõiska, et eesti määrdemehed Vasaloppeti võitsid? Seh põle ju väike uudis.

 
At 21:18, Anonymous Anonüümne said...

Eesti NSV parim VTK mitmevõistluses Viktor Indrikson.
Indrikson, Viktor, (26. I 1937 Krasnodari krai, Vene SFNV), veepallur ja veepallitreener. 185 cm, 76 kg. Suvises VTK mitmevõistluses võitnud NL-i mv-tel 3 kulda (1978, 1981 ja 1982), 2 hõbedat (1979 ja 1980) ja 1 pronksi (1977) ning tulnud 10 korda Eesti meistriks (1977–87). Veepallis 12-kordne Eesti meister (1955–57, 1959–65, 1970 ja 1973–74). Kuulunud 1957 ujumises, 1957–75 veepallis ja 1977–82 VTK mitmevõistluses Eesti koondisse. Olnud Dü­namo ja Kalevi liige. A-st 1996 kuulunud võrkpalliveteranide ühendusse Seeniorid, 1998–2000 olnud ühenduse president. Võitnud veteranide maailmamängudel võrkpallis (1998) ja korvpallis (2005) kulla, saanud võrkpallis veteranide MM-il 2 pronksi (2000, 2004) ning EM-il pronksi (2006). Valitud mitu korda veepalli- ja võrkpallimeeskonna kapteniks. /ESBL

Kas P.Pullerits suudaks mõnd VTK normi täita? Vaevalt

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

21:12, kui jälgida ainult eesti meediat, siis isegi ei teaks, et täna pikamasuusatamise olümpia (võistluseelsel pressikal kõikide tippude antud määratlus) toimus! Sellisele "tasemele" on me meedia siis jõudnud, mis me veel detailidest räägime...
Vaatame, kas ETV Sport peseb natukenegi spordiajakirjanduse sitast rinnaesist.

 
At 21:27, Anonymous Räme isane said...

Kehakultuurlane Kägu, middle sexi ei pannud tähele.
Kas te teete nalja?!
Kes seal siis osalesid ja mille järgi valik tehti, et just seal peab võistlema. Morda järgi või kuidas?

 
At 21:39, Anonymous Konkskäpp said...

Ma ei suuda ära imestada kust tulevad sellised velled? Mis vtk? Mis veepall? Kas tänases globaalses maailmas tõmbavad niite vtk-vennad? Väga kahtlen. Härra Pullerits sooritas oma "vtk-normid" New Yorki linnas Pennsylvania avenüül ühes väga paksude ja väärikate müüridega majas. Ning hiilgavalt sooritas, nagu me järelmitest näha võime. Ja ära arva et sealsesse normitäitmisse kuulus mingi granaadi-mulaaži heitmine. Oh ei. Need normid on nii rafineeritud, et meiesugused sitakotid siin ei oska sellistest undki näha. vtk normid!? kuku pikali

 
At 22:43, Blogger Priit Pullerits said...

Täpsustan, 21:39, et mitte Penna avenüül just, aga Rockefellerite ehitatud paksude müüridega suures majas küll, jah, ja Pulitzeri ehitatud teised majas samuti - too asus Broadwayl. Ikka NYCst on jutt.

Aga kui hr Kägu jutt on õige, et Vasal oli middle sex võistlusklass, siis on Rootsi omadega ikka puhta p***es. Seda fakti peab muidugi enne kontrollima - mis muidugi ei muuda kahjuks tõsiasja, kus Rootsi omadega on.

Tahaks väga teada, kuidas sinna middle sex klassi osalejad määrati. Kardan, et idiootses Rootsis lihtsalt ja üksnes jutu järgi, et inimene ütles, et ma pole mees ega naine, pange mind vahepeale. See tundub Rootsist tundes kõige loogilisem - mis kokkuvõttes on muidugi täiesti ebaloogiline.

Soovitan: ärge uskuge lolli juttu ja ärge pange end kõigile võistlustele paugust kirja. Uskude, teil ei ole neid võistlusi nii palju vaja. Isegi kui paneme kõigile viiele jooksule kirja ja osalete kolmel, siis arvestage, et tol kolmandal osalevad paljud sundkorras, sest sai ju kõigile kirja pandud ja ei taha ju miinusesse jääda. Nii need ürituste korraldajad lihtsameelseilt raha ära võtavadki.

Järgmine start on Jõgeva rattaralli, muu kõik on tühikargamine.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

Marathon100 omanik räägib tegelikult endale vastu, kui soovitab aasta alguses, "soodukate" perioodil oma hooaja kalender täis book'ida ja piletid ära osta.
Mis siis saab, kui juhtub vigastus tulema?
See - üldsegi mitte harv, kui blogisid lugeda - kurb sündmus ongi marathon100 omanikku ennast tabanud.
http://marathon100.com/est/uudised/uudised.n/eesmaergiks-pariisi-maraton-mis-saab-edasi
"Joostes tuleb aeg-ajalt ikka selline täringumängu tunne – satud täringut veeretades ruudule, kus tuleb järgmine käik vahele jätta."
- Tabavalt öeldud. Kas aga lihtsameelsed harrastajad selles jooksukasiinos kavalate korraldajate vastu mitte halvemuses pole?
Loogiline oleks, et enne treening, vormi saavutamine, siis vaadata sobiv võistlus. Harrastajad on aga nagu EM-le, MM-le minejad, valmistuvad aasta ette.

 
At 23:43, Anonymous Kägu said...

Kusjuures tundub et Vasaloppeti ametlikult kodulehelt on see middle sex maha võetud. Päeval kui tuttavate tulemusi vaatasin oli 3 soo valikut ja näitas palju igas klassis osalejaid oli. Kesksoolisi oli 4. Ilmselt mingil põhjusel otsustati, kas kesksooliste enda soovil või siis mõne mõjuka inimese arvamusavalduse põhjal, et maailm pole selliseks asjaks veel valmis.
Vannun pühalikult, et olin täiesti ärkvel ja purukaine, lisaks minule nägi nn "ilmaimet" veel 2 persooni. Noh ei taibanud ekraanikoopiat teha kahjuks. Arvasin et nii on ja nii jääb.

 
At 00:06, Anonymous Kägu said...

Võibolla üritas ka meie lugupeetud sõudja Hendriksoni Tõnu võistelda kesksooliste klassis ja paigutati hiljem naisteklassi? Igatahes hetkel võib Vasa kodulehelt lugeda, et ta on saanud naisteklassis tubli 80 nda koha ja kaotust Kowaltsykule kogunes kõigest 01:47:09.

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

http://results.vasaloppet.se/2012/?pid=search
Eesti naiste tulemused

 
At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

00:06

Piinlik lugu, kui olümpiamängudelt hõbemedali võitnud sportlase nime, ei tea. Piinlik.

 
At 01:14, Anonymous Anonüümne said...

Selge pilt, miks Kowalczyk "sisse magas".

-It was a really tough race and I broke my pole directly at the start. An amazing experience winning Vasaloppet and I felt great the first 75km. But the last 15km was very painful and I am super happy to win, says Justyna Kowalczyk.

ELIASSEN AND KOWALCZYK WIN VASALOPPET

 
At 07:49, Blogger Priit Pullerits said...

Mõelge vee loogiliselt: miks peaks korraldajad soovitama inimestel soodukaajal registreerimist, kui see on inimestele väidetavalt soodne - siis kaotavad nad ju ise oma tuludes! Trikk selles ongi, et siduda inimesed nagu orjaköiega oma võistluse külge, et tagada juba hooajal algul varakult, et nad tingimata kohale tuleksid, sest hooaja peale võib ju saada normaalsel inimesel sellest pidevast jooksmisest villand või võib teda väike trauma kummitada või lihtsalt väsimus, aga kui on juba makstud, küll siis end kohale veetakse. Selles on kogu strateegia, mitte osalejaile mingi sooduse pakkumine.

 
At 07:59, Anonymous Anonüümne said...

Õiget juttu räägite mehed, valusalt õiget juttu.

 
At 08:30, Blogger Indrek Sarapuu said...

Erik, kivialune oli tühi! Ilmselt olid kilulinna pätid siit blogi kaudu raha haisu ninna saanud ja ette jõudnud! et see neile kurku kinni jääks!

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

21:01
Õige jutt sul (ehk), aga natukene ebasportlik?

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

07:59
Papagoi oled, valus papagoi

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Ei tea kas tippude jaoks peaks maraton VEEL pikem olema kui 90km, neljast tunnist ei saa ju veel maratonihaisugi ninna.

 
At 13:51, Anonymous Jaan Paul Archibald van Middlseks said...

Vaid härra Pulleritsu bloogis on tagatud põhilised inimõigused - sõnavabadus, arvamusvabadus, seksuaalne vabadus, isiklik vabadus.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Archibald sul on värske mõtlemine, aga üksi sellest ei piisa, et siin blogis sõnaõigust saada. Sul suusad on? Lõuga tõmbad? Tõrvikutega rongkäiku tegid? Ja ära valeta, me tunneme sinusuguse valevorsti juba kaugelt, väga kaugelt

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Suuskadest üksi ei piisa. Vtk normid peavad ka olema täidetud. See siin pole mingi nannipunnide blogi.

 

Postita kommentaar

<< Esileht