reede, juuli 31, 2015

Pullerits: Kuidas enne tähtsat päeva end vormi ajada?

Päev enne suurt juubelit, mille juhatasid juba varakult sisse õnnesoovid kahelt endiselt, minust pisut vanemalt tippkergejõustiklaselt ning mida ei unustanud isegi Tbilisis noorte olümpiapäevadel viibiv EOK president Neinar Seli, kes (erinevalt enamikust siinse blogi lugejaist ja anonüümkommentaatoreist, kellest vaid mõni üksik taipas head sõnad öelda) samuti saatis oma õnnitluse, tegin viimase treeningu enne eluteel murdelise rajatähise ületamist. Mis te arvate, milline treening oleks selleks kõige paslikum?

Otse loomulikult ei hakanud ma tegema mingit aeglast pikka sõitu – nii vana ma ka veel ei ole. Ja ega temposõit, mis samuti ju ühtlane, polnuks samuti päris see õige asi. Mis üle jäi?

Mõistagi lõigutrenn.

Kodu juurest Tallinna maanteele – ja siis läks! Eelmise lõigutrenni tegin esmaspäeval, kui sõitsin algul lihtsalt 16 km ning seejärel tegin 25 minuti kestel tosin 350-400 meetri pikkust kiirendust. Sellele järgneval päeval sõitsime kolmeses grupis veidi üle 50 km, keskmiseks kiiruseks tuli ligikaudu 36 km/h. Nii kerget trenni ei mäletagi, loodetavasti aitas too hästi taastuda.

Mul polnud päev enne juubelit plaani, kui palju ja kui pikalt lõike teha. Hakkasin otsast lihtsalt pihta. Sõitsin 300-350 meetrit, mõnel puhul ka 400 meetrit maksimaalse pingutuse läveni ja siis istusin 600-800 meetriks taas sadulasse, tõmbasin veidi hinge. Kokku tegin niiviisi pisut rohkem kui poole tunniga 17 lõiku. Tartu tänavasõiduks 8. augustil on ju tarvis vormi koguda ja ettevalmistust forsseerida.

Ega ma tol päeval kokku palju sõitnud, kõigest 25,6 km 46.30ga (keskmine kiirus 33 km/h). Aitab küll, rohkem pole vaja. Ivo Suur rääkis mulle pärast Tartu rattarallit, mille ta lõpetas seitsmendana, et ega tähtis ole niivõrd see, kui palju sõidad, vaid see, milline on treeningu kvaliteet ehk mis sa sõidu jooksul teed. Igatahes on hooaja praeguses faasis rohkem kasu lühikesest ja intensiivsest lõigutrennist kui mingit pooleteise- või kahetunnisest kulgemisest.

Muidugi annab selline jõuline trenn minu vanuses tunda. Põlvedele, nimelt. Paremale põlvele, täpsemalt. (Oli see mu opereeritud põlv?) Eks siis, kui kõhred seal kulunud ja nende lahtised tükid välja lõigatud, käi põlve muud osad rohkem üksteise vastu. Eile seetõttu ei sõitnud – oli ju vaja juubelit tähistada, lisaks toimub sportlik areng ikkagi taastudes – ning täna on tunne põlves taas täitsa normis.

Küsite ilmselt taas, kui palju vatte ringi ajasin ja huvitute muudest spetsiifilistest näitajatest. Teate, ei tea, ja ei huvita ka. Ma ei vaadanud isegi aega, kui kiiresti ma noid lõike sõitsin. Palju tähtsam – kõige tähtsam – on tunne ja teadmine, et vaatamata vanusele on jalgades endiselt üksjagu särtsu ja teravust ning taastumisvõime üle ei maksa samuti kurta. 17, ütleme, et ligi pooleminutilist lõiku üle, ütleme, kuni pooleteiseminutilise taastumispausi (mille ajal ei veerenud ma niisama, vaid hoidsin kiirust 30 km/h tuuris) – kui palju on näiteks minuealisi (ja palju-palju nooremaid!) jooksumehi, kes on teinud lõigutrenni 17x200 m (paus 1.30) ja on pärast seda tundnud, et enesetunne on täitsa hea, tiptop?
***
Eilse juubeli puhul veel üks küsimus laiale ringile: kus asub Eestimaal pildil nähtav maja? (Foto autor: Priit Pullerits)
******
A jeep road leading towards the Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.) 

Foto 1: Vaat nii, saite nüüd kõik! Andre Greipel ehk Gorilla võidab Tour de France'i viimase etapi Pariisis. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Tänavuse Tour de France'i esikolmik. Nairo Quintana õnnitleb võitja Chris Froome'i, kolmandal kohal Alejandro Valverde. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 3: Ratturid Tour de France'i viimasel etapil Pariisis suundumas Eiffeli torni poole. Foto autor: AFP/Scanpix
Fotod 4 ja 5: Ratturid Tour de France'i viimasel etapil Pariisis. Fotode autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Chris Froome, Tour de France'i võitja. Foto autor: AFP/Scanpi

36 Kommentaarid:

At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Hr Seli õnnitlus on võrdub vähemalt tuhande anonüümse õnnesooviga. Seda tasub arvesse võtta. Muus osas ootame endiselt, palju vatte te pedaalide tallamisest välja võlute.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

Ütle mulle, kes on su sõbrad, ja ma ütlen, kes oled sa ise.

 
At 15:59, Anonymous Joel said...

Ajakirjas SPORT oli Taaramäe Reinuga intervjuu. Milles Rein väidab, et ta pole mitte kunagi spetsiaalselt ühtegi lõigutrenni teinud ja sooviks näha meest, kes suudaks talle lõigutrenni kasuteguri välja tuua! Läheb trenni ja teeb lihtsalt 4-6h ringi, enesetunde järgi! Vanameistrile vist lõigud sobivad, samas põlv hakkab andma märku ülevõlli panemisest! Ega siin õiget vastust nagunii ei olegi, kindlasti on vaja teha ka pikki sadulatunde!

Rohkem huvitab, kuidas Hr.Kelk nädalaga Turu tn. ära asfalteerib?

Joel

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

Taaramäe puhul on ju hästi näha,et mees ei oska õieti treenida.Kui ükskord aru saab lõikude kasutegurist on parim enne läbi saamas.Priit on asjast õieti aru saanud,enne võistlust kulub väike lõigutrenn igati ära.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Ka veetilk kulutab kivi sisse augu.

 
At 20:56, Anonymous Lauri said...

Tegin täna vanameistri auks temanimelisel ovaalil 13x2 min lõike üle 2 minutilise rahuliku jooksu. Enesetunne kohe peale lõikude läbimist super ja nüüd paar tundi hiljem veel parem.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

Maja asub Luual mõisapargis. Ilus maja, lapsena nimetasin seda piparkoogimajaks.

 
At 23:10, Anonymous Anonüümne said...

Luua mõisa kavaleridemaja nn "Šveitsi majake". Pärineb 19.saj II poolest. Nagu näha on uuel omanikul varakest küll kenade autode jaoks, kuid talveaia taastamine pole kuulunud sellise maitseka maja taastamise prioriteetide hulka. Ilmselt mõni uusrikas kes väga maja saatusest ei hooli.

 
At 23:16, Anonymous Martin said...

Härra PUllerits 50!!!
Õnne!
Muide, kaks vertoljötikandjat olevat müügis. U 1 mlrd Ehk oleks Eestil paras aeg endale laevastik soetada. Enne viimast sõda osteti kaks submariini, Lembit ja Kalev olid vist nimed.
P.S. Selle kohaarvamise mängu olete Etsi blogist näpanud.

 
At 23:29, Anonymous Anonüümne said...

Miks pidi Arnold Schwarzeneggeri sünnipäevaks end vormi ajama?

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Hiidlased raip on süüdi selles, miks eestlased armastavad võõraid nimesid -

http://www.saarlane.ee/uudised/uudis.asp?newsid=19042&kat=5
HIIUMAA MUUSEUMI PEAVARAHOIDJA Helgi Põllo, kelle kodu on valla teises suuremas keskuses Laukal, rääkis siiditehase ehitusloost ja selle nime kinnistumisest Kõrgessaare mõisale. “Imetlusväärne on see, et Kõrgessaare kandil on komme kogu aeg nimesid vahetada. Oli meil siin Reigi kihelkond ja Kõrgessaare mõis, ja alev, mis peaks olema Kõrgessaare, on rahvasuus hoopis Viskoosa. Vahepeal kandis Kõrgessaare vald hoopis Lauka nime. Kuidagi ei suudeta siin ühe nimega olla, ikka vahetatakse seda nagu salapiirituse laeva silti.

Miks siis Viskoosa? See on üks müstilisemaid ja kummalisemaid nimesid, mida annaks välja mõelda, ja selle eeskujul võiks Kõrgessaare järgmine nimi olla Dagotar või Hiiu Kalur, sest ka La Viscosa oli ju ühe aktsiaseltsi nimi. On imeline lugu, kuidas rahvas võtab ajaloost omaks ühe täiesti võõraste inimeste aktsiaseltsi nime.

 
At 08:35, Blogger Priit Pullerits said...

Joel, tänavasõidus on just vaja kiirendusi. Mul ega sul ega enamikul meist ei ole vaja 4-6 tunni sõite, sest me ei osale tuuridel ja meie võistlussõidud ei ole 5-6 tundi pikad.

23.16 - vale ja solvav väide, et ma olen midagi kellegi blogist näpanud. Seda ma ei ole teinud ega isegi tea nimetatud blogi. Äraarvamismängu tegin juba aastaid tagasi, uurige siit järele, otsige Panamint Valley kohta - eks siis näis, kes kellelt mida on näpanud.

23.29 - seleks, et teistele pähe teha.

 
At 10:43, Anonymous Anonüümne said...

Teravat jalga ja tervist vanahärrale kõrgesse ikka jõudmise puhul!

Toits

 
At 12:05, Anonymous Martin said...

Vaatame ikka passi ka. Tänavasõidud ja kiirendused jäägu ikka noortele meestele.

ESBL-is on vaid kaks meest, kel saavutusi spordiblogimises: Rein Taaramäe ja Priit Pullerits.

Aga tagasihoidlikkusest või mõnel muul põhjusel te ei ole biograafiasse kõike kirja pannud.

Muide, Venemaa Kindralstaabi praegune ülem Valery Gerassimov oli 1980-ndatel, 90-te algul - just siis, kui teie staadionil mehetegusid tegite, 144. Punalipulise Suvorovi II järgu ordeniga Jelnja kaardiväe motolaskurdiviisi staabiülem. Kuni diviisi Eestist väljaviimiseni. 144. diviis, kes ei tea, dislotseerus Tallinnas ja Kloogal, selle koosseisus oli ka nn "Matrossovi" polk.
Te võiksite oma Nõuk.Armee kogemusega Gerassimoviga intervjuu teha, et kas ta mäletab Kloogat, kuidas lahkumine oli ja mis tunne on. Ajalooliselt on Eesti pinnalt nii kaugele jõudnud vaid Barclay de Tolli.

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Miks pidi just Arnold Schwarzeneggeri sünnipäevaks end vormi ajama? Saaks ju niisamagi teistele ära teha, igal muul päeval.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pullerits, liigitun nende palju-palju nooremate jooksumeeste alla. Ettevalmistusperioodi tavalised lõigud on 20x200m 1.30 pausiga. Sellise trenni lõpus on eranditult tunne täitsa hea.
Aga spordimehena tekitab minus küsimusi Teie treeningfilosoofia. Lõigutrennis ei võta lõigu aega, ei vaata kiirust ega distantsi, aga samas pikas trennis, oma sõnutsi "mõnusat sõitu" tehes on kiirused ühtäkki olulised. Tahaks loota, et see on mingi rattameeste värk, sellest maailmast ma palju ei tea. Ei usu, et omal ajal keskmaajooksu harrastades lõigutrennidesse samamoodi suhtusite.

Kollanokk

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Ise ka peaaegu Priidu vanune.Selle nädala lõigutrennis siis 9x400m(jooks),koos asjakohase pausiga.Peab ütlema,et mõjub päris hästi enesetundele.Aga need lõikude jooksmised on alati planeeritud,kindla(võistluskiirusest sõltuva)aja peale,hetkeemotsiooni mõjul neid ei tee.

 
At 20:56, Anonymous Anonüümne said...

Miks pidi end vormi ajama Arnold Schwarzeneggeri sünnipäevaks?

 
At 22:30, Anonymous Martin said...

20 kordust on palju. Maailma tippudest ei tee keegi nii palju kordusi. Jah, "pulli" tehakse vahel küll. Võib teha isegi 40 kordust. See läheb juba psühholoogilise enesekindluse manipulatsiooni, rituaali või siis purjakalt öise alasti staadionijooksmise alla...
Aga Ameerika frat house-de pullitegimisi ahvitakse kohalike tippmeeste nagu Kristo Reinsalu - ja isegi Tiidrek Nurme poolt järele. Füsioloogiliselt aga 20 kordusel mõju ei ole. Parem võiks harjutuse üles ehitada püramiidi kohaselt, ühitades pikemaid ja lühemaid lõike. Ettevalmistusperioodil püramiidi tipp muidugi lame.

Blogi peremehest endast ka. Eks ta ootab, et siin temast kirjutatakse. Pulleritsu liikumistest jalgrattaga on siin hea pilt. Dissident Jaan Kaplinski kirjutab taas. "Venevastasus on lihtsalt rumal ja lühinägelik. Venemaad läheb meilgi liitlasena vaja ja väga võimalik, et hoopis varem, kui oskame arvata."
Hr Pullerits, te võiksite asju ajada, et teid Moskvasse akrediteeritaks. Ajakirjaniku rolli varjus on alati delikaatseid ülesanded täidetud. Jalgrattaga oleksite FSB meestele tabamatu. "Tšoknutõi estonets" raputaks kõik sabad maha.

 
At 05:01, Anonymous Martin, TLÜ tudeng said...

P.S.
Hr Pullerits, te ei ole ESBL-i kandnud oma 800 meetri isiklikku rekordit 1.55,9, mille jooksite kevadel 1988, kaks aastat pärast Nõukogude armeest naasmist. Aga see võiks seal kirjas olla. Eile peetud Balti matšil oli rida mehi, kes teie 25 a tagusest ajast jagu ei saanud.

 
At 10:04, Blogger Priit Pullerits said...

Need mehed, kes siin 20x200 ja 9x400 jooksevad, peaks olema maailma tipptasemele küündivad tegelased. Aga ei ole kuulnud praegu eriti maailma tipptaseme lähedale küündivatest Eesti jooksjatest, v.a Rasmus Mägi, Marek Niit ja Tiidrek Nurme, aga vaevalt nemad siin süna võtmas käivad. Järeldus: kahtlemata väga rasked 20x200 ja 9x400 on mõttetud, sest efekti ei ole näha, või ei tee need kaks neid trenne õige kiirusega.

 
At 10:47, Anonymous Kollanokk said...

Hr Pullerits, maailma tippu jõudmiseks on vaja kolme komponenti: andekus, töökus ja keha, mis ei oleks vigastustealdis. Minu kohta käib neist ainult töökus. Siiamaani tehtud töö efekt on see, et 800m tulemus on Teie tippmargist, mida siin blogis korduvalt otsekui etaloniks on toodud, parem.
Küsiks kohe, milline on siis õige kiirus. Sellist mahtu ei jookse keegi võistlustempo lähedastel kiirustel. 20x200m on ju kokku 4km lõiku. Sellise trenni puhul ei ole tegu "kahtlemata väga raske trenniga", sest eesmärk ei ole ennast koomasse joosta. Väga rasked trennid on 2x5x200m, 600m+400m+300m+200m+100m jne. Seal on tempo võistluskiirus või kiiremgi.

 
At 19:07, Anonymous Verner, Kohila said...

Pullerits teeb veel 25 aastat hiljem noorematele meestele pika puuga nii tulemustes kui oskuses trenni teha.

 
At 20:17, Anonymous Martin said...

Samal ajal esineb Andres Keba oma blogis russofoobse tiraadiga: "Peamine, mis minule Lillepi pargis tegelikult aga vastu hakkab, on rajal kakerdavad "viktorid, maksimid, afanassid ja mashad" - need võõramaalastest tegelased, kes ei saa aru liiklusmärkidest, ei oska ei normaalselt (s.t. korralikult ja stabiilselt raja ühes ääres) jalutada ega rattaga sõita (sõidetakse tavaliselt vastupidi teistele sõitjatele),"

Võib-olla on asi selles, et venelased mängivad hokit. Hoki on neil veres. Seetõttu ollakse ka kehaliselt agiilsemad ja kiiremad. Rahulikku soome pensionäri sõitu tegeval Kebal saab siia-sinna sähmivatest Lasnamäe venelastest muidugi siiber.

Mis aga siis saab, kui sudaani, maroko ja süüria rahvad siia saabuvad?

 
At 23:57, Anonymous Anonüümne said...

Kindel et nädala pärast toimuval võidusõidul su lõigutamises kasu on?
Ehk kas oled kindel et nädal varem tehtud lõigud nädal aja pärast võidusõidul kasutegurit näitavad?

 
At 08:24, Anonymous M. said...

Andres Keba: ("Elva rattamaraton kujunes minu jaoks üliraskeks")
"Juba esimesel paaril kilomeetril sai selgeks, et ei saa see lihtne sõit olema ning kui vaatasin, kuidas konkurendid liikusid, tuli täielik masendus peale. [..] Kui sõidetud oli 8,96 km, kukkus joogipudel maha. [..] siis kui tee viis metsade vahele ja hakkasid tõusud (nii sõidetavad kui mittesõidetavad) ning lõpuks veel karjääri liiva-ala, läksid mõlema jala reied krampi, ikka kohe kõvasti [..] virutasin rusikaga vastu krambis kohta tugevalt kui väljakannatamatuks minema hakkas. [..] Kui oma jalakrampidega 25-kraadises kuumuses Elva metsade vahel jalutasin ning iga samm oli parajalt piinav (siis oli vast 8-10 km lõpuni), mõtlesin kahte asja: [..] ma ei lähe enam mitte kunagi mitte ühelegi võistlusele."

Hr Pullerits, kas Te ikka olete fit selleks võistluseks? Tänavasõidul on mehed, kes vajutavad. Lõdva reiega seenioril kas ikka passib sinna püüelda?

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Selleks,et 9x 400 lõike joosta ei pea olema tippjooksja.Võib ka tavaline rahvasportlane,teen seda enda võistluskiirusest lähtuvalt.Ja tulemuseks on minu jaoks enda aegade parandamine pikematel maadel.

 
At 13:27, Anonymous Mängutuba Tallinnas said...

Väga huvitav lugemine.

 
At 15:46, Anonymous Joel said...

Tegin pühapäeval ühe 90km ringi ja kuna keskmine kiirus on viimasel ajal siin väga aktuaalne, siis 50km lõigul tuli 36,2 km/h, seda ilma silmamunasid välja punnimata. Loomulikult 4-6h trennid on meiesuguste jaoks ulme. Kaks tundi on selline mõnus aeg, pikemalt väga ei viitsi. Võib-olla peaks hakkama lõigutama, muidu muutub vanameister PP kättesaamatult tugevaks!
Head uudised Tartust, augud saavad Turu tn. võistluste ajaks lapitud.
Priit laupäeval võtame võistlust nii, et kaks kolmest "higi, veri ja pisarad" jäävad tulemata!

 
At 04:15, Blogger oakleyses said...

burberry, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, uggs on sale, ugg boots, louis vuitton outlet, nike air max, michael kors, prada outlet, ray ban sunglasses, louboutin outlet, ray ban sunglasses, polo ralph lauren outlet, gucci outlet, nike air max, oakley sunglasses, cheap oakley sunglasses, nike free, louis vuitton, replica watches, longchamp outlet, ugg boots, chanel handbags, ugg boots, oakley sunglasses, tiffany jewelry, longchamp, jordan shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors outlet, michael kors outlet, louboutin shoes, kate spade outlet, oakley sunglasses, prada handbags, louboutin, ugg boots, christian louboutin outlet, longchamp outlet, nike outlet, louis vuitton outlet, michael kors outlet

 
At 04:18, Blogger oakleyses said...

air jordan pas cher, kate spade handbags, coach outlet, nike roshe, nike air max, abercrombie and fitch, hermes, north face, louboutin pas cher, sac longchamp, true religion jeans, longchamp pas cher, oakley pas cher, nike air max, ray ban uk, sac guess, hollister, nike free run uk, hogan, true religion jeans, ray ban pas cher, nike free, timberland, michael kors, nike roshe run, lacoste pas cher, new balance pas cher, lululemon, michael kors, mulberry, vanessa bruno, nike blazer, coach outlet, michael kors, hollister pas cher, vans pas cher, burberry, coach factory outlet, true religion jeans, ralph lauren pas cher, tn pas cher, air force, ralph lauren uk, north face, coach purses, converse pas cher, michael kors, nike air max, air max, true religion outlet

 
At 04:20, Blogger oakleyses said...

iphone 5s cases, abercrombie and fitch, giuseppe zanotti, ralph lauren, iphone 6s plus cases, wedding dresses, nfl jerseys, soccer jerseys, valentino shoes, asics running shoes, iphone 6s cases, herve leger, hollister, new balance, timberland boots, beats by dre, lululemon, ipad cases, reebok shoes, s5 cases, babyliss, mcm handbags, iphone 6 plus cases, oakley, mont blanc, iphone 6 cases, iphone cases, soccer shoes, north face outlet, ferragamo shoes, nike huarache, jimmy choo shoes, nike trainers, p90x workout, birkin bag, baseball bats, louboutin, hollister, vans shoes, instyler, longchamp, insanity workout, mac cosmetics, celine handbags, ghd, nike air max, bottega veneta, nike roshe, north face outlet, chi flat iron

 
At 04:24, Blogger oakleyses said...

juicy couture outlet, doke gabbana outlet, nike air max, wedding dresses, pandora charms, bottes ugg, karen millen, moncler, gucci, montre pas cher, ugg,uggs,uggs canada, swarovski crystal, canada goose uk, swarovski, pandora jewelry, toms shoes, vans, hollister, supra shoes, canada goose outlet, michael kors handbags, louis vuitton, ray ban, louis vuitton, hollister, moncler, pandora jewelry, ugg boots uk, converse outlet, ugg pas cher, louis vuitton, moncler, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, canada goose, coach outlet, moncler, michael kors outlet online, canada goose, links of london, barbour, moncler outlet, marc jacobs, michael kors outlet, thomas sabo, pandora charms, lancel, sac louis vuitton pas cher

 
At 11:33, Blogger Unknown said...


I really like it when folks get together and share opinions
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-9.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-8.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-7.html
http://www.prokr.net/2016/09/rat-control-companies-6.html



 
At 06:19, Blogger Unknown said...

nike polo
asics running shoes
balenciaga shoes
jordan 13
jordan retro
fitflops sale clearance
basketball shoes
golden goose
jordan retro
adidas tubular UK

 
At 21:19, Blogger Mai said...

خدمات دبي
بناء الشبرات وبراكن بدبي
بناء الشبرات بدبي

 

Postita kommentaar

<< Esileht