esmaspäev, august 03, 2015

Pullerits: Kas uus spordiajakiri suudab vastu pidada?

Alates veebruarist, küllap olete märganud, ilmub rohkem kui sajaleheküljeline kuukiri Sport. Ma ei maini seda seepärast, et mainumbris kirjutas seal Mart Soidro minust persooniloo, ega ka seepärast, et juulinumbris kirjutasin seal oma noorpõlve iidolist Sebastian Coe’st (kes loomulikult ei vaja siin tutvustamist). Ajakiri on märkimisväärne seepärast, et on juba üle poole aasta vastu pidanud, mis, arvestades teiste lähimöödanikus tehtud viljatute katsetustega käivitada igasuguseid uusi spordiväljaandeid, on juba saavutus omaette. Uurisin peatoimetaja Merilin Piirsalult tema ajakirja kohta lähemalt.

Viimane suurem spordiajakiri Sporditäht lõpetas emafirma Kalev Meedia majandusraskuste tõttu ilmumise 2009. aastal. Järgnevatel aastatel keegi turul seda tühikut täita ei soovinud, ilmselt arusaamisest, et spordiajakirja on raske ära majandada. Milliste riskidega ennekõike arvestasite, kui ajakirjaga Sport turule tulite, ja kuidas on õnnestunud neid riske esimeste ilmumiskuudega maandada?

See arvamus, et spordiajakirja on raske ära majandada, vastab tõele ja selles peitub ka üks põhjustest, miks Eestis nii mitu aastat spordiajakirja ilmunud ei ole. Et spordiajakirja ära majandada, tuleb eelkõige keskenduda sisule ja spordile ning alles seejärel rahalisele poolele; ärilises mõttes tähendab see seda, et tegevuskulud tuleb hoida minimaalsed, tegemata sealjuures kompromisse sisu kvaliteedi ja kaasautorite valiku osas. Kõige suuremaks hindasime riski, et spordiringkond ei võta uut tulijat tõsiselt ja arvestades spordiajakirjanduse lähiminevikku (Sporditäht), poleks saanud seda ka neile ette heita. Tänase seisuga oleme oluliste spordiorganisatsioonidega ja sporti panustajatega koostöövormid leidnud.  

Ajakirja esimesed numbrid toovad väljaandjale enamasti miinust - käivitamine nõuab ju suuri kulusid -, tavaliselt poole aasta järel hakatakse plussi jõudma. Millises suunas liiguvad ajakirja Sport majandusnäitajad, kas süstivad edasiseks lootust või jahutavad esialgset entusiasmi?

Vastab tõele, et iga uue asja käivitamine on seotud kuludega, aga sõna «miinus» asemel kasutasin küll siinkohal sõna «investeering». Ajakirja Sport majandusnäitajad vastavad täna investorite ootustele.

Kes on ajakirja Sport investorid ja millise eesmärgi on nad ajakirjale seadnud?

Ajakiri suuremaid rahalisi investeeringuid vajanud ei ole, vajaminevad käibevahendid on investeerinud omanikud. Peamine ja kõige suurem investeering on olnud ajakirja tegemisele kulutatud aeg.
Meie lühiajaline eesmärk on see, et ajakiri oleks finantsiliselt iseseisev ehk positiivse rahavooga ja pikaajaline eesmärk see, et kaubamärgile tekiks väärtus.

Enamik teisi spordiajakirju on nn nišiajakirjad, keskendudes kas jalgpallile või korvpallile või jooksmisele. Ajakiri Sport on laia profiiliga spordiajakiri, mis tähendab, et sihtgrupp võib jääda küllaltki hägusaks või leiavad inimesed ajakirjast liiga vähe materjale, mis neid konkreetselt kõnetavad. Mida kostate?

Olen nõus, et selline oht on. Siin näitab aeg, kuidas suudame oma ajakirja huvitavana hoida ja lugejate arvu kasvatada. Ise usun, et meil jätkub n-ö laia profiiliga spordihuvilisi lugejaid, keda huvitab sport just sellises võtmes, nagu meie ajakiri seda pakub. Korjame ka lugejate tagasisidet ning võtame arvesse nii palju, kui võimalik. 

Öeldakse, et iga ajakiri on oma tegijate nägu. Sellegipoolest ei teeks paha, kui tutvustaksite ise lühidalt ennast ning oma seoseid spordiga.

Sport on mind alati köitnud ja huvitanud. Eelkõige võlub mind see, et sport pakub nii palju erinevaid ehedaid emotsioone – põnevust, võidurõõmu, kaotusekibedust, hasarti. Spordis ei saa kunagi kindel olla, milline on tulemus, ja üllatusi tuleb ette.
Mind köidavad erilised hetked elus ja sport pakub neid hulganisti. Minu jaoks on spordiajalugu väga huvitav ning ajaloo rubriik ajakirjas üks mu lemmikuid. Materjali, millest seal kirjutada, leidub küllaga. Näiteks augustinumbris ilmub lugu, milles Tõnu Lepik meenutab Mexico olümpia kaugushüppevõistlust. Mart Soidro on kogu loo nii hästi kirja pannud, et juba selliste lugude pärast tasub seda ajakirja teha.
Sport paelubki mind eelkõige vaatajana, ma ei ole ise kunagi tipptasemel spordiga tegelenud. Mäletan, et juba kooliajal oli mul hea meel, kui külma tõttu olid tunnid lühendatud või sootuks ära jäid, nii et sai minna rahulikult koju suusatamise teleülekandeid vaatama. Mul on alles kuhi kaustikuid, kuhu sai suurvõistluste tulemused üles märgitud ja ajalehest pildid välja lõigatud.
Kuid mulle meeldib ka ise ennast liigutada ja sporti teha. Lapsepõlves olen tegelenud kergejõustikuga ning hiljem võimaluste piires sulgpalli, suusatamise, rulluisutamise ja tantsimisega.

Toimetusel on ka oma kolleegium, kuhu kuulub mitmeid nimekaid sportlasi ja spordiga seotud inimesi. Mis roll on kolleegiumil seni olnud ja kui suur on tema panus?

Kolleegiumisse kuuluvad Allar Levandi, Aleksander Tammert, Evelyn Sepp, Gerly Kedelauk, Aivo Normak, Paavo Nael, Taavi Libe ning mina. Kolleegiumiga kohtume kord kuus, arutame erinevate spordiga seotud teemade üle ning räägime võimalikest uutest artiklitest. Kolleegium tegutseb vabatahtlikkuse alusel ja kõik, kes sinna kuuluvad, on erineval moel spordiga seotud ning peavad sporti oluliseks. Mul on hea meel, et kolleegiumi liikmed usaldasid mind algusest peale ja nõustusid ajakirja tegemisel kaasa lööma.

Kust ja kellelt ja mis väljaannetest snitti võtate?

Me ei ole teadlikult küll kelleltki otseselt snitti võtnud. Piltlikult öeldes on ajakirja skelett pärit minu peas välja kujunenud ideest ning liha sinna ümber on kogunenud tänu kolleegiumile, kaasautoritele ning mitmetele teistele spordihuvilistele, kes on nõu ja jõuga abiks olnud.

Kui raske on leida nimekaid kirjutajaid ja muid kaastöötajaid?

Kui rääkida nimekaimatest kirjutajatest, kellega siiani oleme koostööd teinud, siis on need ilmselt Priit Pullerits, Kristjan Port, Mart Soidro, Ott Kiivikas, spordiajakirjanikest Tiit Karuks, Jaan Jürine, Taavi Libe. Kõikidega on olnud väga meeldiv koostöö ning mingeid raskusi kokkulepete sõlmimisel ei ole olnud. Kaasautoreid olen leidnud erinevaid teid pidi, olen ise kirjutamiseks ettepanekuid teinud, aga palju on ka neid, kes on ise ühendust võtnud ja soovinud meile kirjutada. Seega minu praeguse kogemuse põhjal ei ole kirjutajaid keeruline leida.

Kuidas on Eesti sportlased seni reageerinud, kui olete soovinud neist kirjutada või neid usutleda?

Meie ajakiri ei ole väga tippspordikeskne, seega ülearu kokkupuuteid meil veel tippude hulka kuuluvate sportlastega ei ole, aga need sportlased, kellega oleme soovinud suhelda, on sellega ka nõus olnud.

Millist tagasisidet olete saanud lugejailt - eeskätt oleks huvitav kuulda, mida on öeldud konstruktiivse kriitikana?

Tagasiside on olnud üllatavalt positiivne. Kui esimene number välja tuli, siis sain päris mitu kirja ja kõnet, kus sooviti edu ning avaldati heameelt, et uus spordiajakiri on turule lisandunud.
Konstruktiivse kriitika osas võib välja tuua selle, et on öeldud, et ajakiri on liialt harrastusspordikeskne. On tunda, et mõned inimesed sooviksid lugemislauale midagi rohkem sarnast sellele, millised olid kunagi Spordileht või Sporditäht.
Otsest lugejate tagasisidet oleme korjanud viimased kolm kuud ning seal eristub kaks lugejate gruppi: ühed, kes soovivad rohkem nõuandvaid artikleid, ning teised, kes eelistavad persoonilugusid.

On nüüd, pärast esimeste numbrite ilmumist, plaanis teha ka lähtuvalt tagasisidest või endal tekkinud ideedest olulisi muudatusi? Ajakiri peab ju pidevalt arenema, et elus püsida.


Hetkel mingeid olulisi muudatusi plaanis ei ole, püüame vaikselt oma teed käia ja ajakirja värskena hoida.
******
Horse Canyon in Elaterite Basin seen from the edge of a jeep road leading towards the Maze Overlook, Canyonlands National Park, Utah 29. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Ajakirja Sport augustinumber. Foto: ajakiri Sport
Foto 2: Ajakirja Sport juulinumber. Foto: ajakiri Sport
Foto 3: Ajakirja Sport peatoimetaja Merilin Piirsalu. Foto: ajakiri Sport
Foto 4: Priit Pullerits 30. juulil 2015 Tartus Postimehe toimetuses. Foto autor: Kalev Saar, Postimees/Scanpix

22 Kommentaarid:

At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

No see on ikka üks õige Spordi ajakiri kui seda Koit Toomega promotakse. Sama õige kui PP laua paremas servas oleva väga hea veeremisega twentynineriga neiu on sportlane.

PS. Muide mul on sihuke tunne, et teen varsti Pulleritsu. St "laenan" naiselt 29" ratta tööle sõitmiseks ;D

 
At 11:53, Blogger Unknown said...

Tere Priit. Heidad siin keskmiste kiiruste osas pidevalt väljakutseid ratturitele. Teeks sulle vastukäigu. Nimelt pidin eile Kuressaarest rattaga praamile sõitma aga sõbra õnmetuse tõttu sain startida 30 min plaanitust hiljem. Et mitte hilineda 19.20 praamile tuli natuke tempotrenni teha. Kui suudad tee järgi. Koht ilmastikuolud jne võid valida om äranägemise järgi. Ainuke mis oluline, Tavalise maanterattaga ja üksi. Ei mingeid autosid ja tuulessõitu.
Lisan ka garmini faili millest näha kogu sõit

https://connect.garmin.com/modern/activity/853329807

76,59 km
39,99 km/h
AVG 159

Nagu näitab kõrge keskmine pulss(tegu ikkagi treeninguga) ja suhteliselt madal keskmine kadents, ei tulnud see kergelt.

Max pulss minul 186 ja eraldistardi võistluste kesmine pulss tavaliselt 180 bpm.

Ainuke mida saad vabanduseks tuua on vanus. 7 aasta sinu kasuks. Kui vaadata treeningutunde aasta lõikes siis treenid sa minust kindlasti rohkem.


Paul

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Võimas, Paul! Isegi kui tuul puhus tagantpoolt, mida see vist enam-vähem tegi, on see ikkagi väga kõva tulemus, mis eeldab tegelikult, et kogu aeg oli rohkem kui 40 km/h rauas. Ei, selleni ma ei küündi, ei hakka ponnimagi. Minu max kiiruste lävi on hulk maad madalamal. Tean, et ega ma kõvemate harrastuspedaalijatega võidu vändata ei suuda, kuid lohutan end sellega, et enamik teisi mehi ei suuda ka isegi mitte minu tempot pidada.

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

2 nädalat ja 12 aastat tagasi hukkus Lauri kes eile 24 aastat tagasi saavutas Olümpial meeste grupisõidus 5. koha (peagrupis 2.koha Erik Zabeli järel). Vaatame ilusate aegade meenutuseks videot Lauri finishist. Muide sõidu võitnud Fabio Casartelli (ITA) lahkus samuti õnnetuse tagajärjel juba 2 nädalat ja 20 aastat tagasi.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

1) Kaks esimest lõiku on okay. Edasi läheb sul blämaks.
2) Kui panid sisse oma pildi - telefoniga pilt iseenesest on hea - siis see peaks olema ÜLALPOOL. Häbenesid või?
3) "Spordil" on tõenäoliselt peagi kõht ülalpool - kas pead seda nii enesestmõistetavaks, et pole vaja mainida?
3) "Spordi" jm taoliste kiiresti ilmuvate, vaikselt kaduvate väljannete suurim positiivne ühiskondlik väljund on ehk sinusugustele luuseritele lühiajalise mõningase taskuraha teenimise võimaluste loomine. Sellisena on meil meie meediamaastikul kindel roll.

 
At 16:18, Blogger Priit Pullerits said...

Ja millega, 15:26, te õigustate viimases punktis oma solvavat sõnavõttu? Sellise väljendusega näitate ainult enda kasvatamatust ja harimatust, ei muud. Las see jääda siin üles ka teistele vaadata, milline inimene te olete - te võite ju olla siin anonüümne, aga ega see muuda seda, missugune te olete.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Palun täpsustada, milline sõna oli solvav või ei vastanud tõele.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Kuule kutt, ära ülbitse siin ja ära laia oma matslikkusega. Mine ela oma nõmedast õelust ja künismi mujal välja!

 
At 20:02, Blogger Andres said...

Minule ajakiri "Sport" meeldib. Isegi tellitud on koju ja kõik siiani ilmunud ajakirjad ka läbi loetud.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Mida te, hr. Pullerits, selle heaks teinud olete, et teil 50 aastat tagasi sünnipäev oli?

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Äraütlemata hirmus lugu juhtus, otse sünnipäevanädalal kadusid kõik lugejate poolt kirjutatud arvamused selle artikli järelt. Milline solvav teguviis kellegi harimatu ja kasvatamatu poolt! Kas pole? Tegu on toime pandud anonüümselt.
http://www.postimees.ee/3272581/vao-pagulaskeskuse-kakluse-ohver-vajas-kiirabi

 
At 23:43, Anonymous Martin, TLÜ tudeng (kultuur) said...

15:26 (16.43)-ga tuleb (kui isiklikud solvangud blogipidaja vastu kõrvale jätta) suures osas nõustuda. Kui loete tähelepanelikult neid filigraanselt sõnastatud intervjuuküsimusi ja küsite endalt mis nende küsimuste mõte on, millist uudis- vm väärtust lugejatele tekib, siis peaksite avastama [või on siinselt auditooriumilt seda palju loota??], et tegu on intervjuu vormi peidetud konsultatsiooniga. Nende väljaannete omadus on, et kui "Regina" lõpetab ilmumise, siis tekib "Annabel", kui see belly up läheb, siis "Merilin" jne. Raha omavaid "investoreid" jagub ja tähestik on pikk. Meediakonsultant Pulleritsult tahab toimetaja nõu, kuidas spordiajakirja teha. Tal ei ole ju endal selget nägemust. Postimees on Pulleritsul konkurentide konsulteerimise ära keelanud. Artiklit kirjutada võib. See on paljudes kohtades nii.
Hr A,Keba, te olete blogi põhjal otsustades ärimees? Mitmes te Eesti rikaste edetabelis olete? .. Ah teid ei olegi rikaste edetabelis! Mis ärimees te siis olete? On asju, mille tegemiseks on vaja talenti. Hea ajakirjandus on üks selliseid asju.
Äris võite küll vaikselt toimetada - ikkagi on sajad ja võib-olla tuhanded mehed, kes teist kehvemad, sh teie endised upsakad kolleegid Eesti Energiast, sellest maksumaksja rahaga peetavast edevast suurfirmast. Ajakirjanduses aga keskpärasusega läbi ei löö.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

Eks selle ajakirjaga võib tõesti juhtuda see,etmõne aja pärast lihtsalt vaikselt lõpetab ilmumise.Aga mitte see ei ole tähtis.Järjekordselt süüdistatakse meie sportlast(sportlasi?)keelatud kraami kasutamises.Jälle oleme midagi maha maganud,jätnud avastamisrõõmu kauge maa ajakirjanikele.

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Midagi ei ole maha magatud. Meie lõukoerad hoiavad lihtsalt oma lõuad kinni. Ju siis rahavood on selliste omadusega, et toidu nimel pole mõistlik haukumisega tüli tekitada. Vabapidamisega ajakirjandus, mai äss!

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Sai ju räägitud, et roadec2015 rajad tuleks enne staarspetsialisti poolt üle vaadata, kui väliskülalised peale lasta. Nüüd siis peame uudistest kuulama..

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa alahindad ennast. 40 km/h püsivalt hoida hea taganttuulega (6 m/s ja üle selle) ei ole mingi probleem.

 
At 18:24, Anonymous Valter, Ambla said...

Mida etemini läheb hr Narmonti žurnaalil (te loendage vaid reklaame ja lehekülgi nüüdsetes eksemplarides), seda enam kurbi, ent väljapeetud heietusi teistelt tuleb. Fookus peab olema . Raske on jooksust paremat tuuma evida, sinna juurde võid heietada või ratsaspordist. Mõelda, paljudel uutel või unustatud jooksjatel on põlved veel töökõlbulikud!
Küsimus hoopis selline: kas hr Pullerits kui kodumaine Strelkov arvamusfestivalil kah üles astub? Mis telk, mis teema? Mingi mõte peaks ju tollel üritusel olema.

 
At 21:22, Blogger Priit Pullerits said...

Ei astu. Kutsuti kahte vestlusringi, aga samal ajal on ju, mehed, Võru rattaralli, ainus mägismaa võistlus Eesti maanteedel.

 
At 14:05, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, see on huvitav. Mis vestlusringid need olid+ (Kui see saladus pole) Eeldan, et teid ei kutsutud mitte vestlusringis tühemikku täitvaks statistiks, vaid teil on teemadel ka midagi öelda.
Kui paneksite oma mõtted siin kasvõi põhiteesidena kirja, saaksid korraldajad neid siit lugeda ja vestlustelgis ette lugeda või isegi seinale lasta.

 
At 16:20, Blogger Priit Pullerits said...

...mul on muud ka targemat teha.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

...õige kah, teil ju pahandusi niigi küllaga.

 
At 04:13, Blogger 艾丰 said...

jianbin1211
tods shoes
bottega veneta outlet online
uggs outlet
links of london uk
replica watches
nike shoes
arizona cardinals
mont blanc
lululemon outlet store
miami dolphins
basketball shoes
cleveland cavaliers
michael kors handbags,michael kors outlet,michael kors,kors outlet,michael kors outlet online,michael kors outlet online sale,michael kors handbags clearance,michael kors purses,michaelkors.com,michael kors bags,michael kors shoes,michaelkors,cheap michael kors
michael kors outlet online
salomon speedcross 3
abercrombie fitch
iphone cases
cheap oakley sunglasses
louis vuitton uk
nike huarache
woolrich clothing
celine outlet online
ralph lauren,ralph lauren uk,ralph lauren outlet,ralph lauren outlet online,polo ralph lauren outlet,ralph lauren polo
oakley outlet online
tory burch sandals
indianapolis colts
soccer jerseys,cheap soccer jerseys,cheap soccer jerseys for sale,soccer jersey,usa soccer jersey,football jerseys
ugg boots
snow boots outlet
beats by dr dre
ralph lauren polo shirts
ugg outlet
marc jacobs outlet
hermes bags
baltimore ravens
coach outlet store online,coach outlet store,coach outlet
new orleans saints
nike roshe run
coach outlet store
michael kors handbags
uggs outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht