esmaspäev, detsember 21, 2015

Pullerits: Mida on meil õppida Mart Seimilt?

Eelmisel nädalal kohtusin Mart Seimiga, kes, nagu kindlasti teate, võitis novembri viimasel nädalavahetusel tõstmise MM-võistlustel USAs üliraskekaalus pronksmedali (fotol vasakul) ning on selle tulemusega kahtlemata peapretendent Eesti aasta meessportlase nimetusele. (Tema puhul pole EOK õnneks tõstatanud põhjust, et «kahjuks tegi Mart oma tulemuse liiga hilja», ega toonud välja väidet, et, vastupidiselt kergekaalulisele vigursuusatajale Kelly Sildarule, lööb Seim kõiki teisi pikalt ja põhjalikult juba oma massi, 152 kiloga.)

See, mida jõuala esindajal Seimil on pakkuda minu blogi stammkundedele, kellest enamiku moodustavad oletatavasti vastupidavussportlased (tillukest, ent see-eest kärarikast anonüümsete kommentaatorite «väesalka» arvestamata), on üks oluline nipp taastumiseks. Jutt on külmkambrist. Olete proovinud?

Seim rääkis mulle, et käib Ida-Tallinna keskhaigla Magdaleena üksuse nullkorrusel külmakambris kolm korda nädalas, ennekõike just neil päevadel, kui on teinud kaks suurt trenni. Kambris on temperatuur miinus 130 kraadi ning Seim veedab seal kolm kuni neli minutit. Ta rääkis mulle, et on kuulnud, et paljud, kes on külmakambrit kasutanud, on kiitnud, et pärast seda on nende une kvaliteet muutunud palju paremaks. Seim tunnistas, et kui ta öösel ühes jutis magada ei saa, vaid vahepeal üles ärkab, siis tekivad edasise unega väiksed probleemid. (Ma ärkan öösel üles vähemalt viis-kuus korda.)

Ent veelgi tähtsam on külmakambri kasutamise puhul teine aspekt: see aitab Seimi sõnul lihastel kiiremini taastuda. Ta rääkis, et raskemates trennides, pärast mida on lihased «täiesti küpsed», vajavad need taastumiseks vähemalt 48-72 tundi. Ehk kaks kuni kolm ööpäeva. Külmakamber, kinnitas ta, kärbib nende tundide arvu vähemaks. «Iga asi, mis taastumist kiirendab – seda tuleb kasutada,» ütles ta.

Niisiis, kõvad treenijad – nüüd kõik hurraaga külmakambrisse. Boonus: saate vähemalt seal veidikesekski talve tunnet.
******
Jaanus Laidvee entering one of the narrow sections of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Mart Seim rõõmustab tõstmise MM-võistlustel USAs üliraskekaalus viimase katsega võidetud pronksmedali üle. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Mart Seim tõstmise MM-võistlustel USAs üliraskekaalus võidetud pronksmedali ning tõukamises saadud hõbemedaliga Tallinna lennujaamas. Foto autor: Liis Treimann, Postimees/Scanpix 

47 Kommentaarid:

At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

5 korda üles tõusmine näitab kõva vaevlemist ületreenituse käes. Oleneb muidugi mida ärkamiseks nimetada. Kas seda kui silmad pilgutades lahti lähevad või seda kui uni ära läheb. Mõnikord ärkan kah pool tunnikest enne kella nt 5 enne 6-t ja siis võtab kah suigatamine juba peatse ärkamise vajaduse erutusest tõesti pikemalt aega. No aga nende silmapilgutamiste kohta küll arvet ei pea ja tähele ei pane. Mu meelest kui need juba meelde hakkavad jääma, siis on unerohu abi vaja. Teisisõnu jättis Priit mainimata, et kõvadel treenijatel peaks Zolsana kohustuslikult öökapi peal valmis olema.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Pullerits, kas Teie panite ainsana Tõnis Sildaru aasta parimaks treeneriks spordiajakirjanike hääletusel?

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 14:25, Blogger Priit Pullerits said...

14:15 jt ka, ma ei kavatse anonüümsete isiklike ründajatega siin hakata maid jagama ning nende kommentaarid lähevad kohe kustutamisele, sest muidu teie seas korda majja ei saa. Lähevad kustutamisele isegi siis, kui anonüümsena kirjutatud isiklik rünnak moodustab kas või ainult ühe protsendi kirjutatu sisust ja muu on puhas kuld. Kui tahate, et te kriitiline kommentaar siin ilmavalgust näeks, peate end oma õige ees- ja perekonnanimega identifitseerima. Siis ehk muutuvad te sõnavõtud ka lõpuks vastutustundlikumaks, loodan. Kogu lugu - võtke teadmiseks, selle küsimuse üle siin arutelu pidama ei hakka.

13:25 - ma ei osalenud spordiajakirjanike hääletusel, sest ma ei ole spordiajakirjanik. Küll tean, et Kelly Sildaru sai seal hääletusel neljanda koha. Ta oli siiski saanud seitse esikohta. Esimeseks tuli Epp Mäe, kolmandaks Erika Kirpu. Kes tuli teiseks?

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis 14:15 jutus see 1% siis oli, kas valikuline mälu? Pooltuhat vabandust! Ma tõesti ei teadnud, et vahepeal on valulävi nii madalale vajunud :(

 
At 14:51, Blogger Priit Pullerits said...

Vabandus vastu võetud.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Hambad plagisevad - külm on.
Paras plagiaat, kuid eks kogu ajakirjandus ole suuresti plagiaat. Ringlevad ühed ja samad meemid, kedratakse ühtesid ja samu vanu plaati.
Kristo Reinsalu kirjutas külmakambrist juba oma 2 aastat tagasi.

 
At 17:31, Anonymous Kägu said...

Pakun Kristina Koroljak

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

Minu kui amatööri jaoks on ka külma duši alla minek piisavalt julge samm. Tegelikult külm-kuum vaheldumisi istub paremini. Minu teada käib ka Arnold Rüütel hommikuti külma duši alt läbi.
Aga uneteema on põnev, mõnigi kannatab selle all. Minu seletuse kohaselt keha hakkab võtma oma ehk haarab ainsa järelejäänud rahuliku aja ööpäevast - koidueelsed tunnid, et teadvust korras hoida, mis aitab vältida hulluks minemast.

 
At 21:06, Anonymous Anonüümne said...

Teadvus ja aju on tegelikult mitmekihilisemad, ja see, mis varahommikul üles ajab, on ahvi aju, mis leiab selles ainsa väljapääsu olevat, kuna sotsiaalsel ajuosal on mõistus otsas. Ahvi hirmud saavad siin võitu.

Ning siin üks super maagiline lugu Vello Orumetsalt, mis ahviaju veidike maha rahustab :)
https://www.youtube.com/watch?v=QsAcBfMJo-0

 
At 00:50, Anonymous Kärni Ärni said...

Kas varsti on põhjust Arter osta, lugu kõikse kõvema Eesti mehega?

Huvitav, kas sita suusailmaga rattaga sõitmine asendab külmkambrit?

 
At 06:21, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Mart Seimiga tuleb põhjalikum lugu juba homme, kolmapäeval ilmuvas Arteris. Usun, et sealt saate päris hea ja siira ülevaate sellest, kui tõsise ja pühendunud spordimehega on tegu, kuid kes samas on kamuhe ja hea huumorisoonega, ning mis jällegi spordis peamine -- usub endasse. Küllap veendute lugedes, et meil kõigil on temalt palju õppida. Usutavasti suutsin edasi anda sedagi, et tegu on väga sõbraliku ja sümpaatse (spordi)mehega.

 
At 06:44, Anonymous Anonüümne said...

justnimelt, minu meelest on temalt öppida söbralikkust ja tagasihoidlikkust ja väga sümpaatne on tema maamehelikult otsekohene könemaneer. Ootan pönevusega artiklit ja tänud ette!
kah Priit

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

http://pluss.postimees.ee/3441211/kevin-uljaste-aasta-sportlaseks

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Seda, et mees ei meieta.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

16:02, kukkus paneel pähe või midagi?

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

16:09
Kas Priidu küsimus on siis bluff? Või siiras soov ennast arendada?

 
At 21:47, Anonymous Endel said...

Laekunud on tõsist muret tekitavaid signaale, et vanemtoimetaja Pullerits on toimetuses jätnud unarusse partei liini läbiviimise, juhtides Arterit sensatsionalismi ja labasuse maigulise, kergekaalulise sisu poole. Lisaks suhtub Pullerits hoolimatult kaadri valikusse ja kasvatamisse. Tihti kohtab ajakirjanik Pulleritsu kodanliku ajaloolase Piirimägi seltsis.

 
At 22:45, Anonymous Maano, Ravila, Kose vald, Harjumaa said...

Ai-ai-ai! Sir Seb Coe parem käsi IAAF-is, IAAFi "uue administratsiooni" juht Nick Davies, tuleb välja, aitas venelaste massilist dopingutarvitamist varjata, teatab Le Monde.
Aga Eestis ei loeta Le Monde'i. Ei ole prantsuse keele oskajaid nii palju.

 
At 23:07, Anonymous Arvu, Kose said...

Kas Pullerits pani tänase souga Tallinna TVle pähe?

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

"Le Monde" artiklist. Miks IAAF Seb Coe juhtimisel venelaste dopingutarvitamist kinni mätsis? Kas venelastel olid äkki mingid hoovad või vahendid - või teave, millega IAAF-i tegevust endale soodas suunas mõjutada? Kas need salajased hoovad võisid olla juba Moskva olümpiamängude päevilt 1980, kus Seb Coe teatavasti suure eduga osales?
Kas pildil on ausa mängu mehed?

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Pole mõtet toda prantsuse rämpsu siin viidata, kui te, 23.42, suurt pilti suudate haarata, siis küsimus on valges ja mustas spordis, mitte dopingu ja korruptsiooni bla-bla-blas.

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Neutraalset joont hoida püüdva "Le Monde" iganädalane sirvimine on haritud inimesele loomulik, 23:49.

Aga mitte ainult "Le Monde". It's all over the place! Let's Run (mitte segi ajada Andres Keba Let's Run/Skate blogiga) on Coe parema käe skandaali pannud esilehele.

Suurt pilti aga - suudavad haarata vaid vähesed, 23:49. Väga vähesed - kui üldse keegi.

 
At 00:31, Anonymous Anonüümne said...

"It is in his personal interest to ensure that the Moscow World Champs is a success.” -- paistab nii, et Sir Seb Coe siples FSB nööride otsas.

 
At 01:03, Anonymous Anonüümne said...

00.26, pigem lugege Maalehte või Maa Elu ja kasutage deduktsiooni, ehk küsigem nii: mis saab olümpiast kui vene või valgevene või eesti või ukraina jne seal ei osaleks, ah?

 
At 11:32, Anonymous Kärna Ärni said...

Uues Jooksjas paugutab spordiajakirjanik Pullerits.

Aga nüüd Arterit ostma:

http://pluss.postimees.ee/3442161/usk-endasse-toidab-ulimat-eesmarki

----

Häid pühi võhmamehed!

 
At 12:59, Anonymous Võhma mees said...

Ole sa, Ärni, tänatud hea sõna eest!
Ja keera ikka ka ise järjepinevalt kogu aeg peale, et sulgi seda võhmakest jätkuks veel pikkadeks aastakümneteks.
Sest kui mees vajub ära laisaks ja hoidku jumal, kui hakkab veel ka pekist panema, siis süldistumine ja sammaldumine käib kiirelt nagu näeme u tosina aastaga juhtuvat keskmisel eesti pruudil.

 
At 13:40, Anonymous Esko, Pihlaka talu, Viiratsi vald, Viljandimaa said...

Mehed, Priit "ma ei ole spordiajakirjanik" Pullerits püüab vist olla igas pulmas peigmees?
Mis teemal Pullerits siis Jooksjas sõna võtab? Jagab nõuandeid, kuidas treenida?

 
At 03:06, Anonymous žürii esimees said...

13:40, aitame hädast välja.

1. Priit Pullerits: Täiesti mõttetud abimehed.
2. Priit Pullerits: Pormeister paugutas juba enne hooaja avastarti. (eksklusiivintervjuu - Donatas Narmont)
Üldse on tummine see Jooksja aastalõpu number saanud, kiidame omalt poolt tegijaid!

Ja noo, Maris Mägi on kena(ke). žüriis kõigilt üksmeelne 12 punkti.

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

Boikovi algatus kandis vilja. Rahvas oli väikse tüdruku poolt.

 
At 11:27, Blogger Unknown said...

JIANBIN0704
adidas wings
iphone case uk
coach outlet
ralph lauren uk
ray ban sunglasses
christian louboutin online
air max 90
louis vuitton pas cher
fitflop clearance
links of london
beats by dr dre
jordan shoes 2015
calvin klein underwear
prada outlet online
beats by dre
swarovski crystal
replica watches
coach outlet
ray-ban sunglasses
ferragamo shoes
michael kors handbags
ralph lauren polo shirts
futbol baratas
fitflops sale
michael kors handbags
juicy couture tracksuit
lululemon outlet
asics
kate spade handbags
air max 2015
longchamp outlet online
tiffany and co
polo ralph lauren
ferragamo shoes

 
At 04:19, Blogger chenlili said...

canada goose jackets
ralph lauren outlet
uggs for cheap
ralph lauren clearance
basketball shoes
ralph lauren polo shirts
michael kors outlet
gucci outlet
lebron 12
louboutin shoes
toms outlet
retro jordans
mont blanc pens
air max 90
michael kors outlet
louis vuitton uk
uggs uk
canada goose coat
coach outlet clearance
michael kors outlet online
uggs sale
coach outlet
tory burch handbags
uggs on sale
christian louboutin shoes
uggs for men
louis vuitton outlet stores
north face jackets
nike trainers
los angeles clippers jerseys
coach outlet
replica rolex watches
gucci outlet
christian louboutin chaussures
ray ban pas cher
cheap jordans
minnesota vikings jerseys
cheap oakley sunglasses
louis vuitton handbags
chenlili20160829

 
At 05:48, Blogger raybanoutlet001 said...

kobe basketball shoes
yeezy shoes
cheap rolex watches
coach outlet online
michael kors handbags sale
vera bradley outlet
vera bradley backpacks
kobe shoes
basketball shoes
chrome hearts

 
At 03:28, Blogger chenlina said...

ray-ban sunglasses
nfl jerseys wholesale
adidas trainers
san antonio spurs jerseys
prada outlet
oakley store
louis vuitton outlet
gucci outlet
basketball shoes
michael kors handbags
chenlina20161007

 
At 03:59, Blogger xumeiqing said...

20161028meiqing
ugg outlet
rolex replica watches
louis vuitton bags
polo ralph lauren men
borse gucci
louis vuitton outlet
cheap jordans
canada goose jackets
kevin durant shoes
louis vuitton outlet

 
At 07:17, Blogger Unknown said...

canada goose outlet
dior sunglasses
valentino outlet
ugg boots
adidas trainers
canada goose outlet
nike roshe
oakley sunglasses wholesale
uggs outlet
ugg boots
chanyuan11.18

 
At 03:12, Blogger Unknown said...

north face jackets
jordan shoes
canada goose
michael kors handbags
nike free 5
michael kors handbags wholesale
ugg outlet
san diego chargers jerseys
houston texans jerseys
michael kors outlet

 
At 08:05, Blogger Unknown said...

kobe bryant shoes
michael kors outlet
michael kors
michael kors outlet clearance
toms outlet
michael kors handbags outlet
ugg uk
cheap nba jerseys
toms outlet
louis vuitton outlet
20170214lck

 
At 18:17, Blogger Unknown said...

oakley sunglasses outlet
canada goose uk
nmd adidas
canada goose outlet
rayban
coach factory outlet
yeezy boost 350
michael kors outlet clearance
doudoune moncler
christian louboutin
20170217caiyan

 
At 06:22, Blogger raybanoutlet001 said...

nike tn
ugg boots
nike huarache
kate spade sale
michael kors purses
mont blanc outlet
christian louboutin shoes
fitflops sale
hermes belts
true religion outlet store
2017.8.26

 
At 04:39, Blogger Unknown said...

adidas stan smith
true religion outlet
adidas tubular
tory burch shoes
under armour curry 3
adidas yeezy boost
balenciaga shoes
yeezy boost 350
yeezy boost 350 v2
michael kors outlet

 
At 10:17, Blogger raybanoutlet001 said...

cheap jordan shoes
cheap mlb jerseys
coach outlet
ralph lauren outlet
nike blazer pas cher
raiders jerseys
jordan 4
coach outlet
fitflops sale
polo ralph lauren

 
At 04:20, Blogger adidas nmd said...

kate spade outlet
gucci borse
nike shoes
uggs outlet
nba jerseys
kate spade sale
air max 90
kate spade sale
michael kors outlet
ray ban sunglasses

 
At 09:26, Blogger Unknown said...

uggs outlet
coach outlet online
michael kors handbags
nike outlet
uggs outlet
christian louboutin shoes
new york knicks jersey
louboutin shoes
carolina jerseys
coach outlet

 
At 10:06, Blogger Unknown said...

qzz0725
oakley sunglasses
longchamp outlet
moncler outlet
prada sunglasses
manchester united jersey
mulberry handbags
moncler jackets
ugg outlet
chelsea jersey
canada goose outlet

 
At 05:55, Blogger Unknown said...

www0912



lacoste polo
prada handbags
adidas yeezy
coach factory outlet
coach outlet online
christian louboutin outlet
ralph lauren uk
coach handbags
mbt shoes
jordan shoes

 
At 09:03, Blogger Unknown said...

www1006
christmas presents
coach factory outlet
skechers shoes
canada goose
off white shoes
ecco shoes

christian louboutin
canada goose outlet
stussy

 

Postita kommentaar

<< Esileht