esmaspäev, jaanuar 04, 2016

Pullerits: Kuidas esimene lumetrenn sai viimaks tehtud? (Adrenaliini kah!)

Lõppenud pikk pühadeaeg oli ju parim aeg treenimiseks, kas polnud? Tegin jõululaupäeval otsa lahti. Seni, oktoobri lõpust, sain üha varasema pimeduse tõttu harjutada vaid nädalavahetustel – siis tegin laupäeviti-pühapäeviti enamasti väikse grupiga maanteesõite, ikka 60-75 km.

Üle-eelmisel, jõulunädalal, sain aga teha lausa neli sõitu, neist pikim maanteel 75,5 km 2:31ga. Pühapäeval, kolmandal jõulupühal, kui läks külmaks, millega kaasnes eeldatav libedus, istusin vähemalt tosin aastat vana, 26-tolliste jooksudega Optima maastikuratta selga. (MTBks saab seda siiski vaid tinglikult nimetada, nagu ka maanteerattaks, ehkki Tartu rattarallil olen sellega küündinud kaheksanda saja algusse. 29-tolliste jooksudega Trek, nagu varemalt juba raporteerisin, on Eesti territooriumilt lahkunud.) Ja ka eelmisel, äsja lõppenud aastavahetusenädalal, sõitsin Optimaga – koguni kuuel päeval nädalas.

Nagu president Lennart Meri olevat öelnud, et halval ajal on ka perse laululind, võib parafraseerida, et kehval ajal on ka Optima sõiduriist. Avastasin, et vägagi huvitav ja emotsionaalne on sellega kihutada Toomemäel. Tõsi, ükskord, vana anatoomikumi taga kitsal nõlval põrutasin esirattaga lohku ja lendasin servast alla Vallikraavi tänavale, nii et parem sääreluu läks paiste ja puus kergelt veriseks. Samuti kihutasin sellega ringi Emajõe põhjakaldal (fotol ülal paremal) ning dendropargis. Ühtlasi avastasin, et isegi Jänese matkarada on suuresti sõidetav, ehkki kaugemas otsas on neli sügavat kraavi, kus on jäine põhi, nii et sealt tuli ratast käe kõrval lükata, sest kerge olnuks paksul jääl juhitavus kaotada ja külili lennata.

Ei, külm ei seganud. Isegi laupäeval, kui väljas oli 15 miinuskraadi, sõitsin Optimaga tunni ja 16 minutit, kokku 26 km. Ega selle rattaga maastikul keskmist kiirust üle 20 km/h kergelt kätte saa. Lõppeks ei olnud eesmärk end hingetuks tallata, vaid pigem värsket õhku ja loodust nautida. Aga üllataval kombel olin lõpuks ikkagi üleni higine – ju olin siis end korralikult «sisse pakkinud».

Eile, pühapäeval, kui hakkas lund sadama, sain sellest hoolimata samuti Optimaga sõitmas käidud. Algul, kodulähedastel tänavatel tundus, et olud on hirmus libedad, aga dendropargis polnud hullu. Sõitsin Jänese matkarada kolm korda edasi-tagasi – väga põnev. Väike adrenaliin oli sees, sest käänakutel viskas ikka paaris kohas ratta poolristi, vaat et alt ära. Aga alati jäin püsti. Viimase sõidu ajal nägin, et üks mees, taga punane tuli vilkumas, suundus fatbike’il samuti Jänese rajale. Võtsin talle sappa, kuid ega ta vist mind märganud. Ühtekokku viibisin eile rattaga lumel tervelt 1:42, mille jooksul läbisin 27 km. Sellest on näha, kuidas lumi ja libedus sõidukiirust alandavad. Kuid nagu öeldakse: tähtis pole distants, tähtis on aeg. Igatahes sai esimene lumetrenn edukalt tehtud.

Aga praegu peabki rahulikult võtma. Oluline on kevadeks vormis olla.

Kokkuvõtvalt: üle-eelmisel nädalal treeningutunde 6:02, läbitud kilomeetreid 160.

Eelmisel nädalal treeningutunde 8:17, läbitud kilomeetreid 165.

(Ma ei ole siiski väga kindel, kas neid saab siiski treeningutundideks lugeda. Pigem värske õhu ja liikumise tunnid?)

Aga Raio Piirojal on seevastu alanud aasta esimese kolme päevaga juba 80 suusakilomeetrit koos.

Eile, pühapäeva lõuna ajal nägin, et Emajõe-äärsed lumekahurid olid lõpetanud kunstlume tootmise (fotol ülal vasakul). Kuid lume rajale vedu polnud veel alanud. Küll saan aga tartlasi uue aasta alguse puhul rõõmustada infoga, et Lähtel on juba täna, esmaspäeva lõunast pooleteise kilomeetri pikkune ring sõidetav. Ja see pidi olema väga heast ja puhtast lumest, kus pole killustikku karta. Head libisemist – kui te just ratta seljas pole.
******
Sandstone walls of Little Wild Horse Canyon, San Rafael Swell, Utah, 1. mai 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Tartu Supilinna spordipargi sprindirada aastavahetuse eel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 2: Vaade Supilinna tiigi kaldapealselt alleelt üle jäätunud Emajõe selle põhjakaldale. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 3: Kraav Jänese matkraja alguses plaaži lähedal. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Kunstlume tootmisest valged puud Tartus Emajõe ääres. Foto autor: Priit Pullerits

54 Kommentaarid:

At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

Priit, full disclosure, miks ja kuhu on Trek Eesti territooriumilt lahkunud?
Kuna tekstis on seda mainitud juba teist korda, siis pole see niisama sõrmesoojaks kirjutet, ega ju? :)

Aga Optima ja muud rattalised pane nüüd küll ära kuuri, sest käes on viimaks tõsise spordi aeg ja igasugune tilu-lilu mugavussport lootusetult out!
Tasub võtta Piirojast õppust ja minna näiteks Lähtele, saad taaskord tundma, milline on ühe tõelise treeningu fiiling!
Suur Mõõduvõtt pole enam mägeda taga, you know.

 
At 12:19, Blogger AinK said...

Arvestades eelmise sissekande kommentaariumis väljapaisatut tahaks loota, et PP jääb oma sõnade juurde ning tema suusatald sellel talvel kunstlund ei puuduta.

aink

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

pühad on hea aeg laua taga istumiseks, head söögid ja joogid. rattasõit? küsitav. eriti sellise külmaga. ja kukkumine on adrenaliin? jõudu.

 
At 13:38, Anonymous Hullud on ikka hullud... said...

Hull lugu küll reedel http://podcast.elmar.ee/podcast/kusimuste-sadu-jaak-teppan-suusahullude-voistlused/

 
At 14:05, Blogger Priit Pullerits said...

Kokkuvõte eelviidatud saatest:
Jaak Teppan:
tal endal nädalakesega Soomes Lapimaal sadakond kilomeetrit kogutud, Eestis pole veel suuski alla saanud.
Suusahulludel kavas Tour de Suusahullud, sh kolmandat korda toimuv Suusahullude maraton, tänavu nimeatud öömaratoniks, sest sõit ööpimeduses Tehvandi 3 km ringil, iga ringi järel saab joogipunktist kosutust võtta. Kes pole varem suusatanud, peaks alustama mõne lihtsama võistlusega. Reedel proloog vabatehnikas, distants võrreldes mullusega lühendatud, enne seda suusatund huvitatuile kell seitse. Registreerida saab ka reedel võistluspaigas.
Viimase päeva mäkketõus suuskadel oli eelmisel aastal Väikse Munamäe slaalominõlval, aga sel aastal on looduslikku lund vähe, mistõttu otsustasid korraldajad, et etapp toimub Pühajärve jää peal, selle äärde jääb tõusuke, mille otsa tuleb võistlejail minna. Esmalt tagaajamissõit järve jääl, tõusu otsa tuleb minna ilma suuskadeta, tõusu 35 meetrit, aga seda tuleb võtta joostes puude vahel.

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Legendaarsed rattamehaanikud kiidavad teie naise Optimat, teie aga võrdlete seda ... kurat teab millega. Pange pilt blogisse (rattast), siis teame hinnata, kas ajate jälle udujuttu või ei.

11:45, täpselt nii! Nüüd see õige mõnu alles algab. Meeste hierarhia vajab hädasti muutmist.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Suusablogist on rattablogi saanud, natuke kahju.
Mis puutub kunstlume tootmisse, siis see ei ole sulav nähtus. Pärnumehed kogusid eelmise talve kunstlume kokku ja katsid kinni, kasutavad seda lund sel talvel uuesti ja ilmselt ka järgnevatel. Rattasõidu ja suusatamise odavuse ja keskkonnasõbralikuse võrdlemisel pole suurt pointi. Oluline on, et rohkem inimesi liiguks, ei hakka seletama miks, saate ise aru. Mida rohkem liikumisega seotud alasid, seda rohkem liikujaid. Iga ala ei tarvitse igaühele meeldida ja sobida.
Priit, head uut aastat ja jõudu ka edaspidiseks liikumisharrastuste propageerimisel!
Tiit

 
At 15:27, Anonymous Martin said...

Suusablogist on rattablogi saanud, natuke kahju.
Ja suusablogi omanikust on saanud üks neist klounidest, kes rattaga lumisele rajale, suusatajate, kepikõndijate ja talviste jalutajate vahele ronib.
Hr Pullerits, teil ei ole talverattasõiduks vajalikku varustust - vaja on vist spetsiaalseid laiu naelkumme, erirõivastust ja mida veel. Teil pole ka oskusi ratast jäisel teel-rajal valitseda.
Olete juba kaks korda - veriselt, nagu kirjutate, pikali käinud.
Palun lõpetage! Aitäh!

 
At 17:11, Anonymous Anonüümne said...

No nii hakkab juba looma!

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Esmalt head uut aastat!
Aga tegelikult tuleb müts maha võtta. Kui mees mingil põhjusel enam trenni ei peaks tegema ja kirjutada ka ei viitsi siis on võimalik ennast fotograafiaga ära elatada. Silma on, et tabada ilusaid vaateid. Hästi tehtud!

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

Kus veri on? Järgmine kord, kui korraliku kägara paned, tee endast selfie!!!! LOL

 
At 22:04, Blogger Priit Pullerits said...

Kuule, mees, normaalne mees ei tee endast mingeid selfisid, nagu eit.

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

Tea millise diagnoosi oleks PP kolm aasta tagasi pannud mehele, kes sõidab lume ja -15C rattaga?
Aga kui sa veel lollusi teed, lubas Pahv su karistuseks oma jänese puuri panna(lõik raadisaatest) )))

PP tuleb kaamerad, GPS-id ja pulsivööd peale panna, nii et kõik treeningud oleks üle võrgu onlines näha ))

 
At 23:03, Anonymous Väino, end. L.Pärna nim kolhoos, Virumaa said...

Nagu venelaste tiiger Amuur ja kazjöl Timur )
Raio Piiroja paari uusaastapäevaga 80 km - ega see ka päris normaalne pole.
Delfis räägib paar korda nädalas Venemaa lagunemisest. Putin lubas, et 2016. a tuleb Venemaale otsustava murrangu aasta.
Eesti peaminister arvab, et ehk läheb ise paremaks.
Eesti mehed suusatavad.
Selline on seis.

 
At 23:30, Blogger soul said...

Kas Tartu lähiümbruses mõnda siledat veekogu, järve ei ole, kus suusaga uisku saaks lükata, et jää ka kannaks, lund peaks ju peal olema. Dendro tiik ei lähe arvesse.

 
At 23:51, Anonymous Martin, spordimedioloog, suusahulluse uurija said...

1) Hr Soul, ehk Pangodi järv? Vt siit: "Kogu selle aja, ehk 6 päeva vaatasin ila tilkudes FB-st pilte sõpradest uiskudel, lootes, et täna saan lõpuks uisu alla ja panna! Ei saanud, sest eile maha sadanud lumi pani kõik peesse - suusatamiseks on veidi vähe, uisutamiseks veidi palju!"
2) Dr Holdeni blogis debüteerib, muide, loodusfotograafina Dr Ain Kaare. Pilt on hea. Võimas debüüt!
3) Samas püüab Dr Holden aga ka mingeid reegleid kehtestada, kes ja kuidas tema arvates Trummi-Harku üldkasutatavatel radadel tohivad liikuda.
Keegi Arvi, 04.01.2016 08:53 kirjutab ERR lumeinfo foorumis:
"Eile viimase päevavalgusega sai ringi peale Harkus ja Trummi üleval. Alla ei saanud, sest lastevanematest jobud olid omale võsukestele kelgurajad avastanud jälle."

Imeline muundumine! Mehele tarvitseb vaid Rossignolid-Fischerid alla panna ja Swixi toikad kätte võtta, kui teised inimesed on jobud!
Kas on kuulda olnud, et jooksutossudel või mõnel rattal selline mõju oleks? Ei ole.
Seetõttu peab vist soovitama inimestel end suusahullusest eemale hoida. Sõitke trammiga. Rattaga. Uisutage. Jookske. Käige jala.

 
At 00:22, Anonymous M. said...

Ibidem, igaks juhuks kopeerin ilmekaimad kohad siia:
"Kuna ja kas üldse kunagi oleks võimalik selline asi, et oleks olemas kokkulepitud reeglid erinevate spordialade harrastajate vahel. Ehk siis: [..] - rattateel ei kõnnita lapsevankritega"
[Laksevankriga kõndimine - spordiala? Ometi on just laps käekõrval ema "rattateele" maha maalitud.]

"ilma suuskadeta rajal viibijad saaksid karistada, fiskaalselt!"
Eesti ülekriminaliseeritud õiguses on u 3000 väärteoliiki. Kas vajame veel ühte?

"Nägin üleval Trummis, et jooksjate jalad olid õhukese lumekihi lahti kiskunud ning rada oli üsna must! Harkus oli jalajälgi vähem, looddetavasti katab õhtul sadanud lumi ka need kinni!"
[Jutt on siis Glehni pargist Tallinnas Nõmmel. Äkki oli Glehni Kurat e Vanapagan ringi kalpsanud?]

 
At 08:44, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 22:43 - kui saaks GoPro Hero+le ka videokaardi ja peakinnituse, oleks te unelm vägagi teostatav. Any very good deals somewhere? Alibaba? Seniks liigun rongiga hetkel.

 
At 08:58, Blogger AinK said...

Soul, Anne kanal- jää kannab, lund on, aga mitte liiga palju, uisku kannatab ilusti sõita. Ringi pikkus ca 1km.

aink

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Niipea kui rajad valmis saavad, lähevad sardellid liikvele.

 
At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

Väino, ärge muretsege, PP spordimeeste blogis olles olete te kindlalt Vene mõjusfääris, jälgige tähelepanelikult siinseid operatiivseid teadaandeid. X päeval pöörduvad kõigi Eestimaa rahvaste poole meie säravaimad töökollektiivide esindajad Kaplinski, Levandi, Suun, Pullerits jt. juba üldisema rahu-ja rõõmusõnumiga.

 
At 11:39, Anonymous Anonüümne said...

"Kuule, mees, normaalne mees ei tee endast mingeid selfisid, nagu eit."

Mis see blogi muud on kui selfi.

Tiit

 
At 12:24, Anonymous Anonüümne said...

tuletame ajalugu meelde, määrimata hallid Fischerid, memmerätt, mõttetu vigursuusatamine, muutlik meel ja senitundmatu põlgus on Pulleritsu pärisosa. Paneme kella käima, saab näha, küllap ka see selfi tuleb.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit Pullerits astus just Postimehe toimetuses spordimeeste tuppa ja teatas, et polegi veel sellel talvel suusatanud. Ta ei viitsivat. Leian, et Priidu selline jutt on tontlik ning kuna ta ei viitsi enam spordimees olla, ei maksa tema siinseid heietusi tõsiselt võtta. Mandunud mees...
Peep Pahv
Postimehe sporditoimetuse juhataja

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pahv!
See on hea uudis. Loodetavasti jääb hr Pulleritsul nüüd aega ka tööd teha.

 
At 13:49, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits,
kas lähete suusahullusega kaasa? Õhtul koju, söök, ja pimedale rajale vihtuma. Nii iga päev, kuni märtsi lõpuni.

 
At 14:11, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge laske Peep Pahvil end haneks tõmmata. Täna läheb mu nimi Estoloppeti maratonide ülesandmislehele kirja (Tartu maratoni lehel juba on kirjas), mu agent hoolitseb selle eest. Kas Pahvil on agent? Kindlasti mitte. Sellest on vähe, kui ta on kolm korda Tartu maratonil osalenud - kaugetel 1990ndatel, ja siis jättis ka ükskord katki, sest klamber tuli suusa küljest lahti. Pahvi parim koht on 732. - aga aeg! 4:47! Mis tegi seal nii kaua?
Priit Pullerits
Postimehe vanemtoimetaja

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb selfi ja tuleb ka sõidu pealt taguotsa sügamine mnt tagarattaga.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tegin, mis ma tegin, kuid sinust olin sellel võistlusel parem. Sa ei julgenud toonastel aegadel kõvade meeste vahele oma nina pistagi.
Peep Pahv
Postimehe sporditoimetuse juhataja

 
At 15:49, Anonymous Martin said...

Hr Pullerits, palju Te rinnalt surute?
Vastus palun koos selfiga.

 
At 16:07, Blogger Priit Pullerits said...

Mida juttu, Peep!? Või et tol ajal olid kõvad mehed?! Kõvad mehed realiseerisid end tollal hoopis mujal, asisemail aladel, näiteks mina käivitasin ja juhtisin ajakirja, mida paljud, väga paljud seni taga igatsevad, muide. Aga sina? Rassisid tühja konkurentsihõredal maratonil! Ja anna andeks - 4:47?! Mine piilu protokolli, kui mitmes naine (sic!) sa mullusel maratonil tolle ajaga olnuks.
Priit Pullerits
Postimehe vanemtoimetaja

 
At 16:09, Blogger Priit Pullerits said...

Martin, see näitaja on overrated. Konsulteerige spetsialistidega, ärge arvake end igal alal a priori asjatundjaks. Võib-olla on palju tähtsam see, kui mitu protsenti Tartu maratoni rajast suudab keegi ainult paaristõugetega läbi sõita, kusjuures aeg ei tohi minna üle nelja tunni.

 
At 16:48, Anonymous Martin said...

Autoriteetsete meesteajakirjade nagu Maxim jt arvates on bench press mehe mõõdupuu. Keegi ei oota, et Mart Seimiga samaväärselt surute. Teiesugune mees peaks oma kaalu ikka ära suruma. 75 kg seega.
Lisaboonus: Särgi läbi tungiv pectoralis major näitab kohe kätte, mis klassist mehega on tegu.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Selfie en face ülakehast (torsost), Front Double Biceps, Front Lat Spread, (http://www.livestrong.com/article/479214-7-basic-bodybuilding-poses/) palun. Ilma särgita loomulikult.

 
At 18:25, Anonymous M. said...

Linnar Priimägi! eestlaste kui rahvuse aversist, reversist ja varjust. Lugege, jobud!

 
At 21:13, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

17:18, häbi võiks olla sellist nälgind niiska väljanäitusele ilmarahva palge ette tuua!
Söögiisu läks ka kohe ära, ptüi!

Kas spordiblogis peaks ka tsensuuri kehtestama? Mõttekoht.

 
At 21:25, Anonymous Anonüümne said...

Priidule see ju sobib

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Kas lumememmega võib astuda koosellu?

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

"Kõvad mehed realiseerisid end tollal hoopis mujal, asisemail aladel, näiteks mina käivitasin ja juhtisin ajakirja"
Kas sellest tuleb järeldada, et nüüd kogunevad kõvad mehed Tartu Maratonile ja teevad oma kõvasid tegusid hoopis seal ja seda, et Priit ei tee praegu midagi asisemat?
Parandage mind, kui ma sellest lausest valesti aru saan.
Tiit

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

Hr Märt! Palun vabandust. Tegu on tõesti ebaõnnestunud fotovalikuga..
Loodan, et see on parem.

 
At 23:10, Anonymous Märt, hobikorras riistvõimleja said...

Tubli, 22:27, vat need on juba mehe moodi mehed!
Ning lisaks lihaselisele torsole ja trimmis jalale on tegu veel ju ka tõupuhaste võhmameestega. Viskad pilgu peale ja... kui õhtune massaaž hakkab paitama silmamune.
Ole sa tänatud, lp 22:27. Avatud sai teine õlu.

 
At 23:31, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjanik Priit Pullerits on ka omaenda ajakirja toimetaja olnud. Selle ajakirja nimi oli:
a) "Meie mees"
b) "Guido"
c) "Zapoljarnik"
d) "Favoriit"?

 
At 23:34, Anonymous Anonüümne said...

15:04 soovitud selfi on juba olemas 23.12.2015 siinses artiklis:
http://2.bp.blogspot.com/-Vwfl-AL0lrI/Vnr0HDwGYLI/AAAAAAAAXb4/0VvlF5OotzY/s1600/IMG_0995.JPG

Head nautimist!
Tiit

 
At 08:33, Blogger Priit Pullerits said...

22:27 - vaadates teie pakutud fotosid United Bakeries rullitajatest, siis rahulikul ja ažiotaažiga mitte kaasaläinud inimesel tekib neid vaadates iseenesest küsimus, mis on selle tegevuse mõte? Veelgi enam: kas see pole lihtsalt tobe? Pildil näidatud inimesed ei ole leidnud oma elule sisukamat mõtet, kui asfaldil end rullidega mäest üles punnida. Kõvad mehed? Küllap. Aga milleks see kõik? Mis on selle tegevuse laiem, sotsiaalsem, sisulisem tulem?

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

aga milleks see rattasõit, priit? ehk siis kõik samad küsimused. aga eks see on ju nii, et iga l*ts kiidab oma kubet.

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Kui tuleb kaotus, siis on asisemad asjad mujal, ... spordivälised.
Mulle meenutab see pagulaskäitumist. Õmbleb seest rekka presendi kinni. Pole olnud.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

PP-le järgmine maiuspala pureda? http://amazonas.ee/pohja-ameerika/

 
At 11:07, Blogger Priit Pullerits said...

...they are absolutely missing the point!

Nüüd pole enam kahtlust, kui igasugused on oma reisipakkumisi esitanud: mina olen Metsiku Lääne parim tundja Eestis. Nii on.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Priit... mingi ajakirja tegemine nüüd küll miski õige töö polnud ja pole ka siiani. Päris tööd oled ka kunagi teinud?
Peep Pahv
Postimehe sporditoimetuse juhataja

 
At 11:26, Anonymous Anonüümne said...

PP 08:33, need mehed on profisportlased ja teenivad nii lisaks muule ka endale elatist ning mitte kõige kehvemat.
Mitmekülgselt treenitud keha (sic! Mitte nagu ratturitel, jalga justkui on, üleval aga täielik niisk), hea tervis, au ja kuulsus (austajate-austajannade hordid) peale selle.
No pole üldse paha eluke, mis?

 
At 11:38, Blogger Priit Pullerits said...

Ja Peep, sporditoimetuse juhataja - mitte käivitaja -, mis on praegu see sinu päris töö? Et treenid poisse? Aga mina õpetan tudengeid. Peep, kõik tööd on head. Ei ole ainult nii, et ühiskonnale on vaja üksnes labidamehi, kel tugev õlavööde ja sitke ranne.
Priit Pullerits
Postimehe vanemtoimetaja

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, aga asi on ju selles, et labidas ei kuula su sõna.

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

No iga kontorirott peaks oma elus vähemalt aasta või paar (poliitik veelgi rohkem) tegema ka päris tööd - põllul, metsas või tehases. Enne ikka päris inimeseks ei saa. Vot nii, Priit.
Peep Pahv
Postimehe sporditoimetuse juhataja

 
At 06:39, Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet online
ugg boots
coach outlet
mont blanc outlet
ugg outlet
adidas nmd
replica watches
gucci sito ufficiale
chiefs jersey
kate spade sale
2017.7.19

 

Postita kommentaar

<< Esileht