neljapäev, juuli 06, 2017

Pullerits: Kuidas mu kodulinnas Moabis läks kõvaks paugutamiseks

Mitte kaugel sealt, kus ma Moabis elan, asub Westwater Drive’i (fotol paremal) ja Murphy Lane’i ristmikul linna tuletõrjedepoo. Juba siis, kui ma varasel õhtupoolikul Jeep Cherokeega linna iseseisvuspäeva pidustustele sõitsin – La Caminolt on kesklinna kaheksa kilomeetrit –, nägin, et tuletõrjujad on nii end kui oma punased masinad aegsasti tegevusvalmis pannud. Ega siin nalja ole: mul pole aimugi, mil siin viimati sadas, ja palavus on selline, et hoiatused looduse tulekahju eest pole põrmugi liiast.

Iseseisvuspäev tähendab Ameerikas aga seda, et rakette tuleb lasta. Palju ja kõvasti.

Aga sinna oli veel aega. Kella viieks sõitsin linna põhjaserva uude Lionsi parki (fotol vasakul), sinna, kust alustasin eelmisel kevadel legendaarsel rattaekspeditsioonil õhtuti, pärast looduses veedetud pikkade päevade lõppu, mööda Colorado jõe kallast temposõite. Kuulda oli, et seal pargis pidi midagi toimuma. Kuid pole kindel, et üksnes seal, sest Moab võib küll olla rahvaarvult väike, mingitel andmetel viis tuhat elanikku, ent parke on siin mitmeid.

Mingid tegelased tõepoolest musitseerisid, viljelesid meloodilist alternatiivrokki. Vähemalt ei pläristanud kantrit. Kuid rahvast oli vähevõitu. Mõtlesin, et äkki jõudsin kohale vara, ja sõitsin piki Colorado jõe kaldal vonklevat kitsast Kane Springi teed lääne poole Moonfloweri kanjonisse (fotol paremal), et teen seal aega parajaks.

Kanjon ei olnud kuigi pikk, vaevalt pool kilomeetrit, siis lõppes see mitmekümne meetri kõrguste seintega, mille alla oli kogunenud vesi (fotol vasakul). Vesi seisis. See ka seletas, miks oli kanjonis palju sääski. Ja need olid vihased sääsed, võtsid muudkui naks ja naks jalgadest ja kätest kinni. Nii ei saanud looduse ilu kaua nautida ja tuli ots kiiruga ringi keerata.

Jõudsin tagasi Lionsi parki – ikka rahvast vähe. Mõtlesin siis, et lähen piki Colorado jõe lõunakallast temposõidurajale jalutama (fotol all paremal). Leidsin maalilise 128. maantee ääres üles ka allika, kust sain pudelisse koguda jahedat vett. Istusin puu alla varju ning vaatasin, kuidas mees ja naine, suured täispuhutud kummist rõngad üle õla, minust mööda astusid. Ilmselt läksid kusagile ülesvoolu, et siis rõngastega allavoolu sõita.

Poole tunni pärast naasin Lionsi parki. Rahvast polnud eriti palju juurde tulnud. Istusin pingile, mille toele kinnitatud silt teatas, et selle paigaldamise on spondeerinud Zions Bank. Korraks mõtlesin, et kindlasti leidub Eestis mõni idioot, kes tõstab lärmi, et tekitasin huvide konflikti, toetades oma tagumiku panga spondeeritud pingile.

Kuna pidu ei saanudki hoogu üles – ent väga võimalik, et õige pidu toimus hoopis mõnes muus pargis –, otsustasin kella poole üheksa ajal sõita tagasi linna teise otsa koju (fotol vasakul) ja võtta veidikeseks aja maha. Sest kuulda oli, et ilutulestik algab kella kümne paiku ja seda lastakse vastu taevast Lions Backilt, mis on kurikuulus kõrge liivakiviseljandik, kust vanasti sai džiibiga üles ja alla sõita, aga nüüd enam mitte, sest Lions Back asub eramaal, kuhu kuuldavasti tahetavat kinnisvara arendada. Vähemasti üks sõit Lions Backile lõppes surmaga, millest võib Jaanus Laidvee teile täpsemalt rääkida – ta on tolle kaljuprakku kukkunud sinise Toyota vrakki oma silmaga näinud.

Sõitsin kella kolmveerand kümneks Jeep Cherokeega tagasi linna, kuid mitte Colorado jõe äärde (fotol paremal) Lionsi parki, vaid Lions Backi alla - Lions Backi taga asub, muide, maailmakuulus Slickrock Bike Trail. Igal pool olid autodega seltskonnad juba vaatepositsioonid sisse võtnud. Kuna kõrvaltänavail puudub igasugune valgustus, oli väga keeruline välja raalida, kuhu suunduda ja kuhu parkida. Lõpuks leidsin koha Lions Backi poole suunduval tõusul, otse kalmistu kõrval.

Kalmistu, mis on heas korras, ilusa rohelise muruga, oli juba rahvast täis. Mõned sõitsid sinna suisa oma veoautoga ja võtsid koha sisse. Toetusin tagasihoidlikult ühele kalmistu värava juures väliselt ilma igasuguse otstarbeta seisvale postile. Ümberringi juba raketid lendasid, mõned väikse pauguga, osa visinaga. Aga ei midagi suurt ega erilist. Sest Moab võib küll rahvaarvult olla väike, aga territooriumilt on neetult suur. Jalgsi pole siin mitte midagi peale hakata. Ühistransporti siin pole ja taksosid ka mitte. Ainus liiklusvahend on auto, ja ikka korralik suur auto (ülal vasakpoolsel fotol paremal), mitte mingi euroopalik käblik. Isegi rattaga sõitmiseks on vahemaad paljudele pikad, liiati tuleb arvestada, et kesklinnast lõunasse liikudes tuleb mitu kilomeetrit vändata vastu mäge.

Aga kus pauku ja tuld, seal tööd tuletõrjele. Ega siis mehed pidanud asjata end varakult valmis seadma, et Moabi üha uhkemaks ja kallimaks minevat kinnisvara (fotol paremal) kaitsta. Tuletõrje kihutas kõvasti pläristades mitut puhku mu selja tagant mööda. Linn oli läinud liikvele ja kihama, kuskil tõotas puhkeda häving. (Parempoolsel ja ülemisel vasakpoolsel fotol eramud minu elurajoonis)

Paar minutit pärast kella kümmet algas Lions Backilt paugutamine. Arvasin, et lasevad paar-kolm minutit rakette ja kogu lugu. Aga ei. Kui Ameerikas midagi ette võetakse, siis ikka suurelt. Paugutamine ei kestnud kümme minutit. See ei kestnud ka 15 minutit. See kestis ikka ligi 20 minutit. Täiselamusest jäi puudu raadio. Just-just, kui oleks raadio ka olnud, oleks saanud kogu ilutulestikku jälgida muusikaga, mille järgi oli ilutulestik üldse seatud.

Poleks osanud arvata, et nii väike linn, aga nii suur ilutulestik. Näiteks Tallinna linnal oleks Moabist väga palju eeskuju võtta, teistest Eesti linnadest, kus samuti mitu korda rohkem elanikke kui Moabis, ei ole mõtet rääkidagi.

Kõigi fotode kõik õigused kuuluvad Priit Pulleritsule.

25 Kommentaarid:

At 10:04, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu noorhärra Martin kadunud on?

 
At 13:28, Anonymous kilba said...

Millise riigi rahaühik on vonn?

 
At 13:44, Anonymous Kilvaklubi "Hellad pead" said...

Vonn on Lõuna-Korea rahaühik (won) (korea keeles 대한민국 원, hanja: 大韓民國圓).

Järgmine palun.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Preili Vonn
https://www.instagram.com/p/BWI7JdJBlga/?taken-by=lindseyvonn

 
At 22:35, Anonymous MargusM said...

Priit homme, 7-ndal, Moabis huvitav vabajakontsert kas oled ka minemas? tasuta värk!
Moab Free Summer Concert Series
tundub et tegevust seal külas jätkub- filme, kontserdeid, võistlusi..
Kevadepoole käiakse ka maanteeratastega trennis niiet pole see midagi ainult MTB pärusmaa- Meeting Moab
2015 oli ka Taylor Phinney sealkandis seiklemas.

 
At 06:23, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, õige jutt, 22:35, siin Moabis on põnevaid ja huvitavaid asju nii et "tapab"! Õhtul käisin linnas jalutamas, vaatasin, et igal pool on märke arendusest ja arengust. Siin kogutakse tuult tiibadesse ja kõvasti, ja on hea olla osa sellest!

 
At 08:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits kolis Moabi?

 
At 11:17, Anonymous Anonüümne said...

Imalaks kisub. Tolerastina seedin igasugust jura, no aga see jutt siin on juba igavuse musternäidis. See on veel igavam kui vaadata autori maastikuratta sõidu videosid. Märgid arengust, wtf - USA on arengumaa? PP solvab ameeriklasi nagu jaksab. SLC kõrval andmekeskuses salvestatakse ka Priidu iga hingetõmme ära, mine parem sinna ja tee sealt reportaaz. Kas pääsed sisse, kui kaugele üldse pääsed, kas jätavad ellu kui sisse saad, vot need on küsimused mis huvitavad meid Utahis. Ja otse loomulikult rattamatk eestlaste põlismaal põlevkivi lademete otsas. Huvi pakuvad sealsed kanjonid ning künkad. Kas seal saab lisamaad osta? Oot oot, kas jänkid pakuvad eestlastele asendusmaad Moabis. Pagana pikk sõit. Mmm, asjal on isegi iva. PP promob koha meie seas kuulsaks ja siis hakkame kõik ameerikas beduiinideks. Väga huvitav eksperiment. Aga ühte ma ütlen, see soetatud kinnisvara näeb välja nagu pask, värv on juba selline, planeering on pask, piiramatu odavmaa olemasolu tingimustes ja üldse see mõte on juba pask elada keset tühermaad, kus ei kasva ühtegi metsa. Ma arvan, et esmalt võiks Eestis teha 100% lageraie, arendada pagulastele ropult kinnisvara EU ressursside eest ja siis kui ka fosforiit, uraan ja kohalik põlevkivi on välja urgitsetud, et siis võiks tõesti Moabis golfi mängida.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Blogi big boss Pullerits, kas sel korral Moabist liikuvat pilti ei tule?

 
At 16:50, Blogger Priit Pullerits said...

Liikuvat pilti on küllaga salvestatud, aga see vajab monteerimist.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit tule ruttu koju. Eestlased ullikesed lasevad endalt riigi käest võtta. Yanotška Toom laiutab üle kõige ja eestlased ise õhetavad rõõmust.

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Jah senjöör Pullerits. Tulge koju. Siin on kõik pilla-palla.

 
At 21:38, Anonymous MargusM said...

Priit, ärge tulge koju, niii põnevad blogikirjutised, muudkui loe ja ahheta kui hea Moabis on. Fantastika!

 
At 11:56, Blogger Unknown said...

bills jerseys
mont blanc outlet
michael kors outlet
fitflops
michael kors uk
michael kors purses
coach outlet
ugg boots
nike blazer pas cher
supra sneakers
20170803

 
At 05:13, Blogger Unknown said...

adidas yeezy
nike roshe run
jordan retro
longchamp handbags

nike air force
michael kors outlet
lebron 13 shoes
longchamp le pliage
tom ford sunglasses

 
At 06:03, Blogger raybanoutlet001 said...

ugg outlet
louboutin shoes
coach bags
michael kors outlet
kate spade outlet
oakley sunglasses
michael kors uk
michael kors outlet
michael kors outlet online
nike air huarache
2017.8.26

 
At 11:06, Blogger raybanoutlet001 said...

oakley sunglasses
gucci handbags
cheap ray ban sunglasses
converse shoes
nike factory store
nike huarache
san antonio spurs
true religion jeans
patriots jerseys
nike sale

 
At 04:28, Blogger Unknown said...

kate spade outlet online
yeezy boost
kobe shoes
kobe sneakers
kobe 11
adidas gazelle
jordan 4
led light up shoes
nike air max 90
michael kors outlet online

 
At 10:06, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin outlet
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
coach outlet online
coach handbags
air max 2015
christian louboutin shoes
coach outlet
discount oakley sunglasses
steelers jerseys

 
At 05:26, Blogger Unknown said...

adidas gazelle sale
prada eyeglasses
yeezy shoes
kyrie 3
air max 90
longchamp handbags
air max 95
links of london
nike dunks
nike air max 2017

 
At 08:07, Blogger Unknown said...

uggs outlet
ralph lauren outlet
ed hardy
michael kors
michael kors outlet
buffalo bills jerseys
coach outlet online
canada goose
air max 2015
nike shoes

 
At 11:58, Blogger drones said...

Adoro i manifesti Pubblicitari in 3D per una Comunicazione Innovativa. Chiedi Info! Assistenza Tecnica · Qualità Professionale · Primi in Italia · Alta Velocità Tipi: Manifesti e Poster 3D, Locandine 3D, Espositori 3D, stampante 3d e Scenografie 3D, Render 3D. La tecnologia di stampa 3d permette modelli in pla e abs e molti altri materiali. Anche i droni li adoro, i droni professionali sono perfetti per le ispezioni e la termografia con drone. Best drones gimbal. Droni professionali e accessori drone

 
At 06:45, Blogger Unknown said...

www0803

ugg boots clearance
true religion outlet
ralph lauren outlet
pandora
converse shoes
off-white clothing
manolo blahnik shoes
off white shoes
jordan 8
nike chaussure


 
At 20:02, Blogger Unknown said...

sabung adu ayam pisau filipina

 
At 20:02, Blogger Unknown said...

agen sabung ayam filipins128 terpercaya

 

Postita kommentaar

<< Esileht