reede, juuni 01, 2018

Pullerits: Mida teha tempogruppidega? Ehk aitame edendada rattarallit!

Pärast äsjast Tartu rattarallit on mul veel raskem aru saada nendest, kellest ma juba niigi pole tükk aega aru saanud. Nimelt nendest, kes istutavad end suurtesse reglementeeritud gruppidesse ja sõidavad – ei, kulgevad seal algusest lõpuni, ilma et vahepeal midagi teeks või juhtuks. Jajah, inimesed on erinevad ja osale meeldibki 60-liikmelises pundis 18. reas liikuda, ilma et oluliselt ettepoole tõuseks või vaeva peaks nägema. Aga see ei ole minu ettekujutus huvitavast rattasõidust. Seetõttu sõidangi pigem üksinda ja näen vaeva, kui kulgen massis valdavalt tirri lastes – olgugi et pika maa peale võib kiirus üksinda kujuneda pingutusest hoolimata märksa väiksemaks kui neil, kes grupiga lihtsalt kaasa veerevad.

Sellise suure grupisõidu tüütus, igavus, üksluisus, mõttetus – you name it! – jõudis eriti reljeefselt kohale viimasel Tartu rattarallil, kus Ihamaru kandis tuli tagant Paul Lõivi juhendatud kiireim tempogrupp ning liitus minu umbes 25-liikmelise grupiga, ujutas selle üle ning hakkas seal asju omatahtsi määrama. Järgnesid äsjase rattaralli kõige igavamad kilomeetrid. Ja mõelda vaid: suur osa minu grupiga liitunuist oli toda igavust selleks ajaks talunud juba ligi kolm tundi. Vaprad ja meelekindlad?

Seesugused tempogrupid, nagu järelkajadest kuulda, on tekitanud sedapuhku kõige rohkem vastukaja, eriti nende seas, kellele need «selga» sõitsid ja siis oma reegleid kehtestama hakkasid. Isegi stammkommentaatoriks hakanud ratta- ja Giro-huviline Huu, kes on siin sageli väljendanud rattasõidu teemal minust erinevaid seisukohti, oli ses küsimuses minust hulga verisem (vt eelmise sissekande kommentaarid). Sellised tõsiasjad viitavad, et korraldaja Klubi Tartu Maraton iseenesest hea algatus moodustada asjatundlike juhendajatega tempogrupid kujunes paljudele siiski häirivaks ja segavaks. Aga nonde häiritute ja segatute (jah, nende hulka kuulun ka mina) reaktsiooniga tuleb samuti arvestada, kui korraldaja ei soovi, et järgmine kord osa noist tema üritusele tulemata jätab.

Muidugi ütlevad nüüd mõned, et kui sulle suur grupis, mis järele jõudis, ei meeldinud, eks siis sõitnud grupil eest ära. Kas mõtlete ka, mida üldse räägite?! Viige end esmalt ikka faktidega kurssi. Kiireima tempogrupi tempomeister oli väga tugev eraldistardisõitja Olavi Mõts. Tema stardinumber oli algselt 96, kuni ta vahetas selle tempomeistrina neljakohalise numbri vastu, sest korraldajail olevat tulnud esigrupi stardinumbreist puudu. Palju jõudu neile, kes üritavad Mõtsal eest ära sõita! Arvan, et terve rattaralli osalejaskonna peale kokku ei oleks selleks suutelisi võib-olla sadatki.

Niisiis, sama palju kui tempogrupid lisasid osale osalejaist muretust, põhjustasid nad teisele osale meelehärmi. Lahendus, nagu siin blogis sai välja pakutud, võiks olla see, et edaspidi stardivad tempogrupid ülejäänutest 10-15 minutit hiljem. Siis peaks suurenema tõenäosus, et tempogrupid ei jõua niipea, kui üldse, järele teistele gruppidele, kes võiks liikuda nendega enam-vähem sama kiirusega. Liiati ületas nüüdne kiireim tempogrupp väljakuulutatud kiirust (32-33 km/h). Minu puhta sõiduaja (3:57.49) kiiruseks kujunes 34 km/h. Sama kiirusega liikus ka kiireim tempogrupp, mis lõpetas koos minuga ja startis vaid pisut minust eespool.

Kuuldavasti on tempogrupi startide hilisemaks lükkamisega üks probleem: linnaliikluse sulgemise aeg pikeneb. Seda teab korraldaja paremini, kas tal on võimalik seda aega veerand tundi pikendada ja kui palju see maksab. Kui see pole võimalik või osutub kalliks, pakun teise võimaluse: las tempogrupid alustavad ülejäänud sõitjatest nii palju hiljem kui võimalik, kas või kaks-kolm minutit, ja las nad sõita algul väga aeglase kiirusega saateauto (-mootorratta) tuules linnapiirini ja sealt ka mitu kilomeetrit edasi. Sedasi saab vahet ülejäänutega, eespool sõitjatega suurendada. Seekord oli aga olukord selline, et minu meeskond, kes nägi linnapiirist alates kurja vaeva, kihutades pidevalt üle 40 km/h, sai kiireima tempogrupi kätte alles mitu kilomeetrit pärast Nõod. Niisiis võiks tempogruppide kiirust alguses saatemasinaga 10-15 km kestel reguleerida, et nad tõesti liiguksid lubatud kiirusega (32-33 km/h), mitte näiteks 36-38 km/h.

Tagatipuks ei täida tempogruppide liitumine muude gruppidega seda eesmärki, milleks tempogrupid on ilmselt loodud: tagada osalejate ohutus. Nagu aru olen saanud, kehtis tempogrupis enamasti kord, et sõidetakse paaris. Aga kui tempogrupp liitub mõne teise grupiga, pole seda korda enam võimalik tagada, sest tempogrupi juhtidel pole muude sõitjate üle sõnaõigust. Ja kui segunevad eri huvide ja eesmärkidega sõitjad, tekib paratamatult segasummasuvila, kus riskid kahtlemata suurenevad (mida tõestab ka kukkumine kiireimas tempogrupis ligi 30 km enne finišit).

Siin on veel üks asjaolu, mida tasuks arvestada, ja millest rääkis mulle Art Soonets, kes kamandas viie tunniga raja läbinud tempogruppi. Ta ütles, et temagi grupp paisus kohati suureks ning siis polnud enam võimalik vahet teha, kes on tempogrupi liige ja kes suvaline liitunu – ehk keda tal on põhjust kamandada ja kes võib täie õigusega tema kamandamiste peale vilistada. Seetõttu pakkus Soonets, et tempogruppi kuulujad võiks ülejäänutest kuidagi eraldada, näiteks värvilise lindiga käevarrel. Või miks mitte suure numbriga seljal, millele on kirjutatud «Tempogrupi liige». (Muide, juhendis on kirjas, et tempogrupi juhid kannavad eristusveste, aga kiireima grupi juhtidel küll mingit vesti, emmugi sellist, mis neid kuidagi eristanuks, ei näinud.)

Kindlasti tekkis teil Tartu rattaralli käigus veelgi mõtteid, kuidas seda sõitu paremini korraldada. Olge head ja jagage neid siin julgelt, sest nagu kuulsin, on korraldajail peagi plaanis teha koosolek, kus tulevad arutusele äsjase sõidu head ja vead. Kui tahate, et head oleks edaspidi rohkem ja vigu vähem, siis ei maksa oma mõtteid hoida endale või oma kitsale seltskonnale, sest sealt ei levi need kusagile ega oma mingit mõju. Pole aga kahtlust, et siit jõuavad teie ettepanekud ka korraldajate kõrvu. Ja olge kindlad, et kui teil on asjalikud ja konstruktiivsed ettepanekud, on Tartu rattaralli korraldajad nende jagamise eest teile üksnes tänulikud.

Teeme Tartu rattaralli veelgi paremaks!

Foto 1: Kollastes särkides selgelt eristuv grupp Tartu rattarallil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Kiired sõitjad Tartu rattarallil. Foto autor: Tarmo Haud, Klubi Tartu Maraton
Foto 3: Priit Pullerits on Otepää ja Valgjärve vahelistel tõusudel püüdnud eestpoolt kinni järjekordse sõitja, Jaanus Aali (nr 975). Lõpuks edestas Pullerits Aali ligi kümne minutiga. Foto autor: Toomas Kalve
Foto 4: Peagrupp Tartu Rattarallil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Liikluse korraldaja Tartu rattarallil Külitsel. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 6: Rahulikud harrastajad Tartu Rattarallil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpi

62 Kommentaarid:

At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

Kuigi jutt on konstruktiivne, jätab see külmaks. 4 tunni mehelt kes tunnike 40-ga suutis rallil sõita ja siis pehmoks vajus, kuulda jutte mingist grupi lõhkumisest, ajab naerma. Aga jah kui lubatakse miskit, siis võiks sellest kinni pidada. Olgu siis lubaduseks keskmine kiirus või distantsi läbimise aeg. Kui juba teenus siis olgu selge, mida oodata on.Loomulikult ei sobi matkajatele tempot tegema sportliku suunitlusega mees. See pole armee. Ühelgi matkal ei taluta füürereid. Teine asi on see, et stiihilises grupis on tase ebaühtlane. Seal on selliseid, kellelega luurele ei läheks. See tekitab liitujatele dilemma, et vaja on tagada ohutus ja samas püsida grupis. Nagu videost oli näha, siis armee rivikorda sellises grupis pole võimalik hoida. Reaalselt peaksid sellised grupid olemagi väiksemad. 6 paari max kes vahetavad ja teevad lubatud tempot ja kelle numbritel on selge eemalt eristuv märge nt TEMPO 33 KM/H, et mis tempoga grupiga on tegu. Siis on võimalik seda segadust sõbralikult ja meeldivalt ka kontrolli all hoida, ilma, et peaks võimu demonstreerima. Ja paksukesi peaks eelnevalt ka hoiatama, et mis tempoga karmimaid tõuse võetakse. Kas enne tõuse ja laskumistel võetakse tempo üles, et inertsiga lisaks vändates künkaid võtta või toimub lastakse tõusudel tempo alla nagu profidki seda teevad. Seega, tasemete erinevusest tingituna tekivad sellistes situatsioonides suuremasse gruppi paratamatult lõtkud mis häirivad tagapool olevaid sõitjaid ja see tingib ka grupi lagunemise ja grupijuhi korralduste ignoreerimise.

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Korraldajale said mõned ettepanekud nende saadetud polli kaudu ka lähetatud.

Tempomeister startigu üldisest stardirivist, selgelt tähistatult ja leitavalt-nii nagu see toimub maratonidel. Tempomeister olgu oma tasemelt ligilähedane oma hoolealustele (ja mitte oma hüper-super-karbonrattal).

Ei mingeid kindlaid tempogruppe-kes tahab sõidab koos tempomeistriga, liigub eesmisse gruppi või kukutab end tahapoole.

 
At 13:05, Anonymous MargusM said...

Nõoni oli pärituul ja on normaalne et grupi kiirus tõuseb.. isegi minu nooorukist lapsel tuli sel lõigul keskmine kiirus 35+.
Oleks suht veider kui Nõoni oleks sõidetud koguaeg hoogu maha pidurdades 33km/h.. see tekitab rohkem ohtlikkust kui ühtlane voog.

Kui 33km/h keskmist grupp sõitis 34-ga siis on see igati OK, see pole küll kurtmise koht! Kui ise ei suuda kiiremini sõita siis ongi sinu koht seal.

NB! vastutuulega pika rajaosa Ihamarust Ülenurmeni istusid sa pundis ja puhkasid jalga, kui oleksid vaevunud ees tööd tegema siis ehk saad aru mis jõudu need mehed ees kulutasid- ja neil seda oli, vastupidiselt sinule.
Tulla rääkima et vastutuult oli kiirus "ainult 30km/h" on ikka huumoriklassika!

* järgmisel korral tuleb natuke suurem grupp moodustada, ~8in. 4-ne punt on liiga väike ja pole suuteline lõpuni kestma.

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn ning tema meeskonnas sõidavad aadlikud.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

to 13:41 -
aga siis võiks kunn oma meeskonna teha sõnakuulelikest vasallidest, mitte ajada iba sellest, kuidas organiseeris teistele suihkami tegemiseks kokku kõva tiimi (4 meest) ja sai lõpuks omaenda grupilt ning Pauli ja Olavi "matkagrupilt" sedasamustki...

Kui endal väge ei ole, siis on kõik teised halvad - I.Kelk, Pauli grupp, vastutuul jne. Õnneks ükski eessõitja suurtuurile kohaselt "ei kastnud teed" ja vastutuules jäid pritsmed saamata...

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Aga asjata. Oleks võinud vabalt vastutuules lasta sõidu pealt püksi säärest, oleks saanud seda õiget Giro tunnet mõnuleda.

 
At 18:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit ära joga. See oli esimene aasta kui sa numbriga startidest ei pongestanud ennast alguses esimeses grupis ja ei tiksunud sellega mis alles jäi lõpuni. Alguse uhamine Riia mäest oli nii instiktides sees , et ka tänavu tagant startides pidasid millegipärast vajalikuks alguses kops pahupidi kiirelt tõmmata, kuigi selleks ju põhjust ei olnud. Liikusin mina allatuult ka 40 + kiirusega. Ometigi lendas Pulleritsu punt vasakult hooga mööda. Kuhu kiiret kui pole plaanis kuhugile punti jõuda? Hiljem tuli Lõivu punt, kes inertsiga pundi milles olin (ka vedasin) kaasa tõmbas. Priit imestas, et näe panin mööda, keegi tuulde ei tulnud. Seda oli liiga palju pärast alguse kiirendust, nagu oli seda palju ka sinu jaoks.
Miks vastu tuule lõigul ette appi ei läinud? No kurat seda teab mis etikett ette näeb. Paaridest väljaspool liikuda pole tungivalt soovitatav (seda nõuti ka valjuhäälselt tõusudel..sic!), kas siis ilma Trismile särgita ka vedu oleks aksepteeritav olnud?
Tempogruppide vastu pole mul midagi. Igati teretulnud algatus. Lõivu omaalgatuslik eesti kiireim tempogrupp oli välja reklaamimata jäänud. Korraldajate poolt oli kiireimaks pakutud 30-32 kiirusegrupp. Kahjuks sai jah sellest heatahtlikust algatusest paras macho punt, kes mõjutas siis rohkem või vähem umbes 200-500 inimese liikumist trassil.
Lihtne. Tempogrupid startigu 15-20min. hiljem. Kõik akuraat ja kombekas.

Huu

 
At 19:20, Anonymous Anonüümne said...

Hea Huu. Katsu nüüd maha rahuneda. Mida härra Pullerits teeb, seda ta teeb. No mis parata, 130km on pikk maa, ega vist Putingi oleks jaksanud seda ühtlases tempos läbi sõita. TRR2018 kuigi suur ja väärikas võistlus oleks ilma Padre ja tema adjutantide osavõtuta jäänud tavaliseks, üheks saja omasuguse seas a la võru-väimela jõukatsumiseks. Aga Padre ja tema gruppetto tegid sellest ajalukku punaste tähtedega kirjutatud kompetišeni. Saad sinagi Huu oma lastele jutustada mälestusväärsest 2018 kevadest mil sõitsid suurte meestega võidu. Kaotust tuli häbistavalt palju, kuid tunne oli uhke sellegipoolest.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Pole vaja tempogruppe hiljem lasta. lihtsalt neist tuleks varem rääkida ja veel parem - telepurgis nende otstarvet tutvustada.
Kui grupp ei meeldi, siis võib ju 10-15 meetrit vahet sees hoida, mitte trügida teiste vahele ja hakata oma õigust nõudma. Aga, kurat, ikka vaja võõras tempogrupis haljaavat lasta ...

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

isegi kui tempogrupp lasta hiljem rajale, jõuavad nad nõrgemale harrastajale nagunii järgi.

 
At 22:07, Anonymous Anonüümne said...

ja ütleme nii, et 30 km/h tempogrupp lõpetas 4:00 tunniga (kohad ca 1100 ja edasi), siis 25 km/h tempogrupp lõpetas 4:40 ja neist kiirem tempogrupp kusagil eespool.
Kui palju hiljem peaksid tempogrupid alustama, et nad võistlejaid ei segaks?

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

sry, 4 tunni tempogrupi kohad olid ca 800 ümber, 4:40 tempogrupi kohad olid peale 1100-t

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Ega siin head lahendust ei ole, osalejaid on palju ja sellistes suurtest puntidest ei ole lihtsalt pääsu, seni kuni TRR võistlus on.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

..19.37
Et siis mitteametlikult tempogrupil on rohkem õigust õigust nõuda.
Sest neid on rohkem?
Fuck this!

 
At 01:24, Anonymous Anonüümne said...

Elva kukkumine teise nurga alt, valus.

https://www.youtube.com/watch?v=aha6Efh0Op0

 
At 01:30, Anonymous Anonüümne said...

Päris hull, paremale üle pea kraavi.
Vigastustest teab keegi?

 
At 07:33, Anonymous Anonüümne said...

to 23:35 -
"... Et siis mitteametlikult tempogrupil on rohkem õigust õigust nõuda.
Sest neid on rohkem?
Fuck this!"
Need, millest praegu juttu, olid ametlikult välja kuulutatud.
Mitteametlikud?
Suurtuuril on näha, kuidas vahel "manitsetakse" segaduse tekitajaid või jooksikute grupis viilijaid. Ainuke aktsepteeritav põhjus on see, kui sinu tiimi liider on tagant tulemas.
Meenus Pikkuusi jutt sellest, kuidas suure-ja-võitmatu ajal sellised ohtlikud poogendajad üldise tervise huvides "juhuslikult" teelt välja suruti.
Meie ju seda ei taha?

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

"Sõidul (135 km distantsil) on kolm tempogruppi orienteeruvate kiirustega: 26-27 km/h, 29-30 km/h, 32-33 km/h. Hinda oma võimeid ning vali endale jõukohane grupp, sest grupist mahajääjaid järgi ei oodata.
Tempogrupid stardivad stardikoridoride lõpust.
Sõitu juhivad grupijuhid, kes kannavad eristusveste. "

Siis lõivu grupp oli see 32-33? Seda see ei olnud
Ei näinud nagu eristusveste. Kus arusaadavalt loetav millega tegu. Ja mida aegajalt röögiti oli see et nemad on 35km/h grupp.
Ergo mitteametlik.
Kui hakkad ikka rahvasõidul inimesi kraavi nügima , võtab asi perverssuse mõõtmed. Sellise "juhusliku" käitumise taunimisel korraldaja poolt kaotaks sõit rohkem kui võidaks

 
At 08:52, Anonymous Anonüümne said...

Samuti nõus sellega, et tempogrupid mõned minutid hiljem stardivad. Sellisel juhul tasuks kaaluda võistluskeskuse ja stardi/finishi asukoha muutmist. See halvaks vähem linnaliiklust tervel nädalavahetusel.
Räpina mnt oleks hea variant, tänu Ida - ringteele saab finishisse tagasi ilma, et muud elu oluliselt häiriks. Ainsaks miinuseks on kitsamad ringteed ehk.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

to 08:33 -
ei planeeri keegi kohe algusest naabrit kraavi lükata. Kui aga tehakse oma grupi sõitu ja siis äkki suvaline mees/naine trügib punti vahele ning hakkab seal õigust nõudma/laamendama, siis nagu meie liikluses tavaks saanud - roadrage...

Austagem gruppi ja selle reegleid, sest sinna vahele trügimine ei ole kohustuslik. Nagu iga teise "klubiga" - liitudes austad juba olemasolevaid reegleid, mitte ei hakka kohe omasid kehtestama.
Kui grupp jõuab tagant järgi, siis lase see endast mööda, puhka jalga nende tuules ja otsusta, kas lähed uuesti eest ära, aktsepteerid olemasoleva grupi dünaamikat, jääd nende taha või lased grupil minna. Nii lihtne see ongi.

Küsimus erivestidest - see oli korraldajate viga, sest reklaamiti , kuid lühikese etteteatamisega ei jõutud ilmselt teha. Loodame, et järgmisel aastal grupid tulevad ja siis juba korraliku ettevalmistusega.
NB! Poleks olnud raske ennem starti üksikute kohalike kuulsuste loetlemise asemel kõlaritest tutvustada gruppe ja nende tööd.

 
At 10:40, Blogger Priit Pullerits said...

Lööme selles kaootilises diskussioonis veidi korda ja teeme asjad fokuseeritumaks.

1. Räägite, et grupil on omad reeglid. Kui ärge unustage, et rajal oli väljakuulutatuna ka minu grupp - väljakuulutus selle kohta tuli juba rohkem kui nädal enne rattarallit. Ja pange tähele: selleks, et mu gruppi ära tunda, oli mul kui grupijuhil mu perekonnanimi suurelt pükstele kirjutatud (vt sissekande pildid!). (Kui väidate, et mu grupp lagunes 26. km-l, siis see pole õige väide, sest mitte kusagil ei olnud ma välja kuulutanud, kui suur mu grupp tegelikult on ja kes sinna kuuluvad. Mu grupp võis olla iga grupp, kuhu ma kuulun; täpselt nagu Lõivi grupp võis olla iga grupp, kuhu Lõiv kuulus - mingeid muid eraldustunnuseid tema grupil ju polnud.)

2. Räägite, et need, kes grupiga liituvad, peavad austama grupi reegleid, mitte hakkama oma reegleid kehtestama. Hüva. Minu grupp (nimi mu pükstel nähtav suurelt!) sõitis ja mina just dikteerisin asju, olin ees, kui tagant tuli teine, Lõivi grupp, liitus meiega ja hakkas siis seal oma reegleid kehtestama. Kuidas nii?!? Nemad olid ju liitujad ja oleks pidanud arvestama meie reegleid, mitte ütlema mulle, mida ma teha võin või ei või. Ma olin samuti grupijuht, ärge unustage, ja selgelt eraldustunnustega grupijuht!

3. Kuidas ära tunda mingeid organiseeritud gruppe? Grupijuhtidel puudus eraldustunnus, sellest on juba juttu olnud. Kuid see pole ainus probleem. Probleem on ka see, et kui grupp on paisunud suureks, kuidas üldse teha vahet, kes gruppi kuulub ja kes mitte, et, nagu te ütlete, mitte vahele ronida. Seega, nagu GF-l, on ka TRRil vaja, et grupi liikmetel (!) oleks samuti eraldi äratuntavad särgid, muidu on võimatu aru saada, kes on kes ja keda tohib segada ja keda mitte (jutt vahele trügimisest).

Palun need probleemid lahendada sisuliselt, mitte targutades, enne kui aruteluga üldse edasi minna.

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Sellise startijate hulga juures on suur hulk teatud võrdsete võimetega võistlejaid ja suurte gruppide moodustumisest ei ole lihtsalt võimalik vabaneda, nimetage neid gruppe kuidas tahate ja seda seni kuni võetakse aega, on number seljas ja see on võistlus.

Selleks on olemas Gran fondod, Brevetid, ühistreeningud.

Ei ole kõiki osapooli rahuldavat lahendust Grand fondo tegemiseks TRR võistluse sees.

Palju oli algselt reaalselt tempogruppides startijaid?

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

a) blogiseinal hõigatud grupp on eraasi ei puuduta sõidu organisaatoreid! Sinu eraalgatus, mis nagunii ei pädenud kiire lagunemise tõttu, ei vasta tempogrupi põhimõttele - läbida ÜHESKOOS distants.
b) sinuga ei liitunud Lõivi grupp, vaid sind koos mõne teisega "neelati alla". Kui suurem grupp tuleb ja sina oma võimete poolest alla jääd, siis on see sinu probleem, mitte suurema grupi oma. Enamus otsustab. Kui enamus ei soovi sõita gruppijuhtide tempos, siis ega keegi ei keelatud eest ära minna või maha jääda. Anna ainult teada, et nüüd lähed!
c)Nii Paulil kui Olavil olid seljas selgelt tähistatud särk kirjaga "Capitano" - seega olid "laeva kaptenid" ja tavamehed ei köhi! Grupi liikmetel ei pea olema erisärgid, sest nemad hoiavad tempomeistrite selja taha - eespool nimetatud põhimõtte pärast. Muidumehed pendeldavad ja ei tea mida teha.

Eks tulevaks aastaks peab TM organiseerima täpsemini markeeritud särgid ja asi korras!

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Mida teha luftivendadega kes võõras tempogrupis haljaavat lasevad ja segadust tekitavad?
Number kirja ja häbiposti?

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Või sootuks partisani panevad "juhuslikult" nagu PP mullu?

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma kirjutan särgi seljale Boss siis peate mind kuulama, mitte köhima?
Ka capitanod (miks peab rattaralli osaleja itaalia lingvist olema?) alluvad Bossile. Kui tahan lasen lahti.
Tegelikult pole asi sellest kas su särgile Capitano või Castelli kirjutatud.
Korraldajad lugesid stardis nimede kõrval ka stardigruppide info ette.
Andke andeks aga eelpool nimetatud lõivu gruppi seal ei olnud.
Ma arvan et olulisem point on see et Tartu rattaralli on võistlus, kus numbrid peal ja iga numbriga lõpetaja saab aja ja koha. Kui keegi tahab Tartus gran fondot teha oma reeglitega. Valige kuupäev ja müüge pileteid. Mina rattaralli piletit ostes sellisele sõidule “alla ei kirjutanud”


Huu

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas võib nii vana inimene jätkuvalt nii ülbe ja rumal olla? Või on probleem pigem kliiniline ?

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Sobivam oleks grupimeistri seljale "Brigadir" kirjutada. Vene keelest saavad kõik eestimaalased aru.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Häbiposti jah.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Kas poleks aeg luua vabariigi amatöörratturite liidu eetikakomsjon või Vanemate Nõukogu?

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks luua mõlemad. Aga kes oleks Vanemate Nõukogu esimees?

 
At 16:07, Anonymous Anonüümne said...

Vanemate Nõukokku võiksid kuuluda härrased Lõiv ja Mõts, esimeheks sobiks hästi härra Pullerits.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Ja Kelk presidendiks.

 
At 16:25, Anonymous Anonüümne said...

Ei saa. Nõukogus on esimees, mitte president.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Saab saab, seal saab kõik teismoodi olema.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Eetika komisjoni pole vaja. Blogi ongi eetika komisjon. Tolbajoobid naelutatakse kohe häbiposti.

 
At 18:48, Anonymous Anonüümne said...

Härra HUU peaks eetikakomisjoni kuuluma. Asjaliku jutuga mees on.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake nüüd mehed Padre tarkust ja ettenägelikkust. Mees ennustas juba 2015 et naiste mudamaadlus on ka rohkem sport kui Eesti jalgpall. Täkke läks.

 
At 20:43, Anonymous Las poisid veeretavad said...

Huvitav mida arvab eetikakomisjoni esimees Huu nähtusest nimega jalgpall?

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Huu on vana jalgpalli fänn, kes küll alast eemaldunud. Vaadanud ka mina Itaalia ja Ameerika MM kõik mängud. Ja inglise liiga oli soome televesiooni kaudu lemmik liiga, seda siiani kui valima peaks.
Kuid nüüd pean tunnistama et enam ei jälgi. Kui ennem teadsin iga meest ka pingilt, siis nüüd minu jaoks plats võõraid nägusid täis. Loodan vaid et euroopa sats MM'i võidaks ja kui seda ei juhtu pole ka hullu.
Enim häirib staarikultus (mida meedia mõnuga kaasa aitab) ja raha mis jalgpalli rikkunud. Mõne mehe nädala palk on selline mille eest saaks pro või siis vähemalt kontinetaal rattatiimi terve aasta ülal pidada.
Usun ka et suured rahad aidanud jalpalli säästa suurtest dopingu jamadest, mis rattamehi pidevalt lainetena tabab.
Ekrelikult/ Pulleritslikult 0 tolerantsi ja mõnituslikku laadi kindlasti ei kiida heaks.
Kes tahab taob, kes tahab vaatab. Ala populaarsus ju meeletu. Number 1 sport maailmas , selle vastu ei saa.


Huu

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpall on täna suur äri. Jalgpallur, isegi uus väike kristjaanoronaldo on ennekõike palgatööline. See et talle ulme palga saab maksta, tähendab seda et klubi on püsti rikas. Loll, vaatemängu janunev rahvahulk selle ulme palga tera haaval kokku kannab. Lumepalliefekt. Kus raha on, sinna külge kleepub lisa. Tippmehed saavad tõesti ulme palga, aga huvitav palju maksab rahamasin, ehk klubi ise? Arvatavasti mitte vähe, sest tänaseks on klubide omanikud naftašeigid ja muud kröösused. Kui paned mõne miljardi alla, siis tahaks tootluseks ikka sadu mille aastas.

Dopingut nad arvatavasti ikka kasutavad, sest ei ole kerge pidevalt särada. Jälle see ringmängu efekt, et omanik ei saa lubada oma tähel labaselt vahele jääda. Show must go on. Ei kujuta ette, et CR7 mingi salbutamooliga vahele jääks. Miljonid fänne jääks ju oma silmarõõmust ilma. Milline rahaline miinusmats klubile. Kehtib ka väiksemate tähtede puhul. Johaug näiteks. Froome ümber toimuv tsirkus.

Eesti koondise jalgpalli peaks mõnitama küll. Miks mitte? Asjaosalised võtavad kõva palga aga lasevad tirri. Igal juhul peab peatreener olema välismaalane. Omad reimid ja sokud on ju omad poisid, nende puhul tuleb kohe sisse lahke seltsimehe efekt.

Tervitustega Lemmekusti, teie semu

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

Oi valus. Lemmekusti tõstis lavataguselt kaardinad eest. Pärast seda juttu pole TRR enam endine. See on veretsirkus. Selles tuleb keelata ära võistlemine. Grupijuhtide asemel panna gruppide ette Teslad veerema, mis hoiavad konkreetset tempot ja millest keegi mööda ei tohi minna. Reegel selline. Lähen räägin Eloniga läbi. Ta on kindlasti nõus seda pioneerset suhtumist sponssima.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Lemmekustiga 100% nõus. Nagu oleks ise kirjutanud. Eriti dopingu osas.
Unustasin lisada eesti jalgpalli osa. Lühidalt..masendav!
Kui Eesti jalgpallisats kellegil elu raskeks teeb , siis peab vastane peeglisse vaatama, Sest kui Eestiga hädas oled, saad teiste käest veel hullema ketuka. Kehtis nii Hollandi, kui Venemaa puhul.
Ega ennem saa seda ime sähvatuski kui me oma tuumikut korralikesse euroopa klubidesse ei sokuta (viimase 25 aastaga pole õnestunud). Norra ja Taani edu tuli just sealt.
Lohutab see et meeletu raha mis üle FIFA, UEFA voolab tilgub ka meile. Ja meie mõistes tegu viisakate summadega. Nii et tasub täitsa materjaalselt seal palli ümber edasi keksida.

Huu

 
At 14:37, Anonymous Anonüümne said...

Vaidleks kolleeg Huule vastu selles osas et Eesti kõvad mängud hollandi venemaa serbia ja teiste vastu on võimalik teatud psühholoogilise momendiga seletada. Nõrgema vastu ei tulda 100% mobiliseeritult. Kuna tegu on olnud valikturniiri mängudega siis on loodetud et küll me 2 mängu kokkuvõttes ikka Eestile ära teeme. Kasvõi viimasel minutil.
Kui tänast koondise mängu vaadata, siis Pehrsson lasi asja põhja ja Reim pole suutnud parandada. Geenius Pohlak oma tibla rootsi treeneriga. Ei saand siis mõnda sakslast hollandlast tuua?

Lemmekustile aga virutaks putsaga munadesse. Kodukootud spetsialist kargas välja.

 
At 16:46, Blogger Priit Pullerits said...

Pehrssonist - on varemgi skandinaavlased selleks Eestisse tulnud, et siin asju põhja lasta. Viisnurgaga tehti nii, Kreenholmiga ka, kindlasti veel paljude teistegagi. Need sealt on salakavalad tõprad. Veel üks põhjus põlata svenssoneid.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa nõus, härra Pullerits.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Sama juhtus ka Postimehega...

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Huu ja Pullerits panevad hästi asjad paika. Lühidalt, aga karmilt.

 
At 22:14, Blogger Priit Pullerits said...

23:11, Huu, mul on jalgpallist totaalselt suva, kama kaks, kes võidab. Mis see meie asi, miks see peaks meile korda minema, kes seal esimeseks tuleb? Ma ei näe ühtegi arukat põhjust sellest Venemaal (sic!) algavast turniirist hoolimiseks.

Aga et keegi mind jalgpalli ja rattaspordi suhtes erapoolikuses ei süüdistaks, siis Chris Froome'ile tuleks sama teha, mida 14:37 soovitab Lemmekustile teha. Igatahes väärib Froome seda sada korda rohkem kui Lemmekusti. Mis Lemmekusti halba on teinud? Froome - vaat see on sigudik. Ja siin pole küsimus selles, et lollid itaallased lasid ta oma tuurile. Froome ei ole a) ise asja ära seletanud, miks nii on, b) ei ole hoolitsenud selle eest, et asi selgeks saaks, vaid sihilikult venitanud, ja c) - krt, üleüldse oli ju Froome see, kelle näit oli kaks korda - kaks korda! - üle normi. Pätt. Puhas pätt. Vastik pätt.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Justnii nagu Padre räägib. Lugesin hiljuti väljamaa rattafoorumit. Seal seletasid et Froome on aastaid olnud selline imemees et teatud etapil teeb pikad minutid edu ja järgmistel väntab teiste mägimeeste sabas sellise mõnusa olemisega nagu võiks vabalt eest minna. Selline müstiline mees lihtsalt. Ei võta teda püssirohi ega kõhugripp kui vaja võit ära võtta.

 
At 23:39, Anonymous MargusM said...

Priit, kas täna oli halb päev et nii emotsionaalselt tatti pritsid?
Milleks selline laiav sõnavõtt Huu ja jalgpalli suunas. Arvan et enamus teab niigi et see sulle korda ei lähe. Kuid need kellele läheb, las neile jääda ka oma valikuvõimalus ja tundub et neid on palju-palju.. rohkem kui rattafänne.

Froome juhtumist pole sul ka palju aimu kuid juba silditame ja lööme risti! Nii see ajakirjandus õigust mõistab, arvajate võit spetsialistide üle!
Minujaoks ongi justnimelt küsimus selles et Froome lubati Giole (enamgi, lausa maksti paar milli!), näis kas TdF suudab oma lubadusest kinni pidada ja mitte lasta teda võistlema.
a, b ja c - Froome juhtumiga tegeleb niikuinii SKY personal kuid sinul on ainulaadne võimalus helistada Dave Brailsford`le ja teha temaga intervjuu mille kõrval kahvatub ka Seb Coe..
#just do it

 
At 07:37, Blogger Priit Pullerits said...

Sky tegeleb Froome'i juhtumiga!... lolliks läinud või!? Puha lihtsameelne! Mis, naiivitar, järgmiseks usud Keskerakonna tõekomisjoni ka või??? Tõeliselt erapooletud uurimised!... Aga ainult minu blogis mölisema, kas või nui neljaks, ei enamat.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, palume teilt andestust MargusM pärast. See pojanolk kirjutas tõesti väga lollaka kommentaari.

 
At 08:30, Anonymous MargusM said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:59, Anonymous MargusM said...

..seleta Priidule asja- tema kustutab ära.. tubli Priit, good job : )

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Margus, kas sa pole veel aru saanud, et kui argumenteeritult olla peremehega erineval seisukohal, siis see kommentaar kustub? Lubatud on vaid lahmides eriarvamused või mistahes vormis nõustumine.

 
At 15:32, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb tõdeda, et Pullerits on kaotanud funktsionaalse lugemise oskuse kui uskuda 07:37 kommentaari.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

15:32, pole hullu, aga sina oled kaotanud aju. Kas valus ka oli?

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Kust PP endale selliseid fänne leiab nagu 18.55

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Poliitiline võib olla, luukered, madalad instinktid, kasutab PP-d lüpsilehmana.

 
At 06:01, Blogger Unknown said...

www0912



oakley sunglasses
pandora jewelry
nike shoes outlet
fitflops clearance
christian louboutin shoes
ferragamo belt
jordan 4
ugg outlet
off white clothing
coach outlet

 
At 04:31, Blogger Unknown said...

jinyi921
mlb jerseys
michael kors outlet
red bottom shoes
jordan uk
coach outlet
jordan shoes
ed hardy uk
pandora jewelry
valentino shoes
golden goose

 

Postita kommentaar

<< Esileht