teisipäev, veebruar 05, 2019

Pullerits: Kahe esimese maratoni ebaõnnestumise põhjus avastatud - hurraa!

Vara, liiga vara hakkasid hõiskama need, kel õnnestus mind Viru ja Tamsalu maratonil edestada. Peapööritus edusammudest, kui tsiteerida sadistbolševik Leninit. Kuid siin tuleb teha oluline täiendus: peapööritus olematutest edusammudest. Sest minu edestamine ei näita, nagu oleks nad mingi kangelasteoga hakkama saanud, vaid viitab palju proosalisemale tõsiasjale: ühe õnnetus on teise õnn.

Igatahes kui Indrek Saar kuulutas, et «luuavarrestki võib suusarajal pauk tulla», siis soovitan tal tuure vähemaks võtta ja leppida sellega, et pauku tal siiski ei tulnud. Ja nüüd argumenteerin, sest kujutan ette, et Tartu teatemaratoni meeskonnakaaslased Peeter Kümmel, Timo Simonlatser ja Jaanus Laidvee on teadmatusest päris ärevad, et mis küll lahti.

Rahu! Lahti pole midagi.

Päev pärast Tamsalu maratoni viisin Vahur Teppani suusad, millega sõitis seal Raio Piiroja, Tartusse tagasi. Seal sain soovituse, et võtku ma nood suusad ning mingu rajale enda omadega võrdlema.
Võrdlus oli täiesti adekvaatne. Mõlemad suusapaarid olid ühtemoodi sama mehe poolt ettevalmistatud. Mõlema suusapaariga oli eelnevalt sõidetud samas paigas ja ühepalju.

Algul tegin nii, nagu õpetati: et pane ühe jala otsa enda ja teise jala otsa Teppani suusk ning tunneta, milline erinevus on. Erinevus oli. Oli mõlema Teppani suusaga. Oli Teppani suuskade kasuks.

Aga see oli ikkagi vaid tunnetuslik võrdlus. Vaja on faktilist võrdlust.

Läksin suuskadega dendropargi viiekilomeetrise ringi viimasele laskumisele ja hakkasin sealt alla sõites suuski võrdlema. Laskusin sealt umbes 15-16 korda, pidevalt suuski jala otsas vahetades. Sõitsin alla nii jäljes kui selle kõrval värskemal lumel, nagu seda oli ka Tamsalus.

Tulemused olid sellised, et jäljes libisesid Teppani suusad kehvemal juhul 14 ja paremal juhul üle 20 meetri kaugemale. 20 meetrit – see on ju kolossaalne erinevus! Värskemal lumel oli mõlemal paaril libisemine mõistagi palju kehvem, aga sealgi libisesid Teppani suusad minu omadest kümmekond meetrit kaugemale. Ühelgi korral ei saavutanud ma tulemust, et mu suusad oleks Teppani omadega ligilähedaseltki sama hästi jooksnud.

Viimase võrdluse tegin 850-meetrisel omanimelisel ovaalil. Esmalt panin alla enda suusad ja sõitsin seal ringi võistlustempos. (Pärast tuli välja, et täpselt sama kiirusega, nagu Tamsalu maratoni keskmine kiirus, mis järelikult tõstab tehtud katse usaldusväärsust.) Siis panin alla Teppani suusad ja tegin sama... ja saavutasin aja, mis oli... 26 sekundit kiirem! Uskumatu, kas pole? Mulle tundus see ka uskumatu – kuigi sõites oli selgelt tunda, kuidas mu suusad absoluutselt ei lippa, kuidas kogu aeg tõmbab hoo raginal kinni –, nii et otsustasin katset koheselt korrata. Kuigi kolmandaks kiirussõiduks oli juba kogunenud väsimust, saavutasin ikkagi sekundi pealt sama aja nagu teiseski sõidus.

Seega, kui kilomeetri peale ümber arvestada, kaotasid mu suusad Teppani suuskadele 30,5 sekundit. See on pool minutit! Ja nüüd arvutame.

Saame lihtsa tulemuse, et 41-kilomeetrisel Tamsalu maratonil kaotasin suuskade tõttu 20 ja pool minutit. Vaatame nüüd uuesti protokolli.

Teeme väikese ümarduse ja võtame mu ajast 2:41.38 maha 20 minutit – saame tulemuse 2:21.38. Selle ajaga oleks saanud 99. koha, mis on täiesti adekvaatne, arvestades, et oleksin kaotanud sel juhul Laidveele neli minutit, mis on varasemaid resultaate arvestades igati ootuspärane ja loogiline. Seal on mu tegelik potentsiaal, mis on jäänud juba kaks maratoni jutti lihtsalt suuskade tõttu realiseerimata.

Muidugi on fakt see, et protokollis on kirjas 218. koht ja seda ei anna seal muuta mingi väega. Aga oleks enda petmine, kui hakata uskuma, et see koht näitabki mu tegelikku taset. Nagu oleks kümnetel teistel suusatajatel, sh Indrek Saarel, enda petmine, kui nad hakkaks uskuma, et ongi saanud minust paremaks suusatajaks.

Nüüd ei jää üle muud kui kuulutada siinkohal välja üleriigiline kampaania: «Vajatakse konkurentsivõimelisi uisusuuski Tartu teatemaratoniks!»

Foto 1: Tamsalu maratoni osalejad väljuvad stardijärgsest tunnelist. Foto autor: Vladislav Mussako, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 2: Suuskade ettevalmistamine Tamsalu maratoniks. Foto autor: Vladislav Mussako, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 3: Suusad ootavad Tamsalu maratoni stardikoridoris osalejaid. Foto autor: Vladislav Mussako, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 4: Võistleja Tamsalu maratonil. Foto autor: Vladislav Mussako, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 5: Teise stardigrupi võistlejad valmistumas Tamsalu maratoniks. Foto autor: Vladislav Mussako, Virumaa Teataja / Scanpix

56 Kommentaarid:

At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga peamine küsimus on saamata, miks "auguga püssid" enam ei tööta?

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea et õiglus jalule seati.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Põhjus oli juba peale 5 km selge, suusad ei libise, miks libise?

 
At 14:40, Blogger Priit Pullerits said...

...ju siis on õhtal omadega. Tükk aega need ju Eestimaa põlde ja metsaaluseid triikinud ning metsasihte mõõtnud, pole ime, et see ajapikku tunda hakkab andma.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas Teppani suusad olid vanemad või uuemad?

 
At 15:47, Blogger Priit Pullerits said...

Oi, uued, hirmus uued. Mii uued, et aukegi polnud ninas sees. Ja kui kerged, pikkadest talvedest veel vettimata.

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas kivilihv ei aitaks? Lasin enda vanad suusad Hawaiis +2 - -6 (ehk tavaline eestimaa lumi) ning libiseb ikka väga palju paremini. Soovitan seda proovida. 25€ oli vist paar.

 
At 17:24, Blogger Priit Pullerits said...

Lugesin Delfist sellist uudist:
"Margus Linnamäe teeb toimetuse arvamusest üle sõites Postimehest konservatiivse maailmavaate lipulaeva"
Ma töötan Postimehes, terve päeva olen Tartu toimetuses usinalt tööd teinud, suhelnud Kaja Kallase, Mart Helme, Kristina Kallase, Helir-Valdor Seederi, Jüri Ratase ja Jevgeni Ossinovskiga (viimase kahega, olgem faktitäpsed, vahemeeste kaudu), Aare Tamme ja Estraveliga, aga ei ole küll kuulnud kedagi, kes oleks öelnud, rääkimata kurtmisest, et tema arvamusest oleks üle sõidetud. Või olin nii rakkes, et ei märganud, kui Linnamäe kolleegidest üle sõitis? Praegu vaatan, et kõik, kes kohal, on usinalt tööga ametis, elus ja terved. Slava boogu!

 
At 18:01, Anonymous Anonüümne said...

Siin poliitökonoomia õppetund, härra Pullerits. Eestis, kus omamaine suurkapital puudub, ei saa olla konservatiivset maailmavaadet. Konservatiivsus tugineb stabiilsele, väga paksule finantsvundamendile. Lisame et ELi osariigina ja välismaise kapitali teenindajana ei saa siin olla muud vaadet kui liberalismus. Uusrikkad ei kehtesta isetahtsi maailmavaadet.

Kokkuvõttes, enne Eesti ei õitse kui rahvas võimule ei tule. Nimetagu nad seda fatsismiks või natsismiks. Te olete ju meie mees, mister Pullerits?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Peapööritus edusammudest. Seda sõnapaari armastab PP nii väga, et pöördub selle juurde tagasi ikka ja jälle. Paraku paneb ta need suhu valele mehele. Ei olnud see mitte Lenin, vaid Stalin. Lauristini käest võiks üle küsida

 
At 18:16, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud PP, mulle tundub, et Teie arvutuskäik jääb poolikuks. Korrektne oleks kalkulatsioonidesse kaasata ikka kõik tulemust mõjutavad tegurid. Suuskadest tulenes 20 minutit kaotust, selle vastu ei vaidle keegi, see on katseliselt kindlaks tehtud fakt ja siin pole miskit kobiseda.
Kuid see on vaid pool tõde, juurde tuleb arvestada kaotus, mis tuleneb rajal tekkinud motivatsioonilangusest ja ettejäänud aeglasematest kaasvõistlejatest. Seda on oma 15 sekundit kilomeetri kohta kindlasti ehk 10 minutit kokku. Samuti jätate arvestamata kaotuse, mis tuleneb täpselt Teile sobivatest suuskadest, mis on ka tipptasemel ettevalmistatud ja kõigele lisaks veel sobivad rajal valitsevate oludega. See on veel oma 5 minutit. Lisaks startimine Teie võimetele mittevastavast stardireast, korraliku toitumise ja jootmise puudumine rajal ning kõik need muud väiksed pisiasjad. Need pisiasjad on veel oma 5 minutit. Seega kokkuliites oleks pidanud protokollis olema numbrid mis näidanuks lõppajaks 2 tundi ja 2 minutit ehk 9. koht. Esikümme on Teie tõeline tase.

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti arvab PP, et toimetuse arvamusese muutmine ehk sobivamasse suunda juhtimine toimub Linnamäe kohalolekul ja PP seljataga istudes?
See käib peenemalt, Koorits on seda paraku vaid osaliselt lahti kirjutanud.

Kas see on halb või hea on teine teema.


 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Põhjus, ei ole ju avastatud.
See, et suusad ei libise, see oli selge isegi pimedale.

Küsimus on aga, et miks järsku auguga suusad ei libise. Seda põhjust endiselt ei tea.

 
At 20:41, Anonymous Anonüümne said...

Kas auguga suusad on kunagi üldse lipanud? Surve liiga kanna piirkonnas ja ülearu pehme isend vast. Ajakirjanik tõmmati ostmise ajal lohku ja lollilt võeti raha ära?

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

"Peapööritus edusammudest" sõnapaari autoriks võib olla nii Lenin kui Ioseb Džugašvili, vahet pole. Võhmamehed lugesid neid sõnu esimest korda suurmeister Aleksandr Kotovi raamatust "Malelise mõtlemise saladused".

 
At 21:57, Anonymous Anonüümne said...

Intellikentsed mehed need võhmamehed. Maleraamat pole naljaasi. Avanguteooria knihvid ja kontrarünnaku saladused. Schankleri gambiit.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

Võib ju avanguteooria knihvid selgeks õppida, aga kuidas Njuša ära meelitada? Ah, võhmamehed?

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Tõsisem inimene, kellel on vähemalt kaks suusapaari, mida ta ka ise määrib (määrib sama määrdega ja samu töövõtteid kasutades), struktuuri pressib ja omavahel aeg-ajalt võrdleb (võrdleb samaaegselt, samades tingimustes), teab et suusapaar, mis jääb mingil päeval libisemisel oluliselt teisele paarile alla võib muul ajal (muudel tingimustel) olla parem. Lihtsal öeldes - üks paar on ühtedes tingimustes parem, teine teistes tingimustes. On teada fakt et seda tuleb ette (mitte kord hooaja jooksul vaid rohkem), tuleb ette isegi kui tingimused erinevatel päevadel paistavad üsna sarnased.
Katse (nagu Priit Pullerits seda tegi) käigus saadud tulemus kehtib olemasolevate olude (sel päeval Tähtveres valitsenud olude) kohta, mitte minevikus mujal valitsenud olude kohta. See on väga tähtis tõdemus millega arvestada. Seda on empiiriliselt korduvalt tõestatud. Priit Pullerits teeb vea kui kannab oma katse tulemused ekslikult üle teistesse tingimustesse (eelnenud maratoni tingimustesse). Kahjuks ei eksisteeri sellist asja nagu PARIM SUUSK või PAREM SUUSK, seda muidugi juhul kui äärmused kõrvale jätta. Võib vaid leida olemasolevatest suuskadest olemasolevatesse tingimustesse väga hästi sobiva. Kogemustega asjaosalised teavad, et ka suhteliselt vana suusk võib kohati väga hea olla ning kallis, tuttuus n.ö. "viimane mudel" libiseda kesiselt. Korrektsem olnuks kui Priit Pullerits teinuks oma katse kohe peale maratoni, seal sel hetkel valitsenud tingimustes, aga ka sellisel juhul ei saa libisemisest tulenevat ajakaotust kaugeltki nii täpselt kindlaks teha nagu Priit Pullerits siin usub.

 
At 23:45, Anonymous Anonüümne said...

Teen siin pattu ja tuletan meelde vanu legende metsameestest, kes kõvasid tegusid teinud, praegu küll kopipeist meetodil konkurendi näpust. Poleks Priit noorena briketiga nikerdanud, vaid terve uulitsa puud ära rapsinud, siis oleks meil kõva suusamees olnud, kes oleks pannud ka puusuuskadega 2 tunni sisse.

Siit aga vana lugu:"Otepääl liikus aga kunagi sellinegi legend , et kui omal ajal saabus sinna NL suusakoondis, siis kõigele muule lisaks tuli laagriülematel leida üldkehaliseks treeninguks võimalusi puid lõhkuda ja heina niita. Nii et polnud ime kui vahel otsiti lausa taga, kus oleks mõni lõhkumata puuvirn. Vahel oli selle seletuseks ka see, et nii treenivad just konkurendid, Skandinaavia suusatajad, keda saatiski paljudel juhtudel " sitkete metsameeste" maine. Nagu kinnitas mulle legendaarne soome sporditegelane Heikki Kantola, oli üks sitkeimaid "kirvemehi" Juha Mieto, aga teada olnud ka sellised varasemate aegade kuulsused nagu Kalevi Oikarainen, Arto Tiainen ja muidugi Eero Mäntyranta, kes said suure osa oma jõust ja sitkusest just metsatöid tehes."

 
At 09:10, Anonymous Anonüümne said...

Unustage oma Mäntüranta ja pliidipuude lõhkumine. Kelly ja Henry on Eesti olümpiasangarid ja nende sitkus tuleb wireless kõrvaklappidest.
Ma ei uskund et PP blogi tinosauruste ajas elab. Maakad olete väi?

Ma tühistan subscriptioni. Saage ise hakkama!

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Läti kaunitar Laura Ikauniece võttis Tallinnas lühikeste pükste väele. Normaalse intervjuu oleks saanud. Võhmamehed oleks lugu lugedes ilma trennita higised.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Määretest on abi. Parafiinist ja pulbrist palju.
Ise olen huvipärast sel aastal proovinud sedasama rahva seas kiidetud-kirutud Kuzmini töötlust. Suusk Rossignol Xium C2.
Libisemine on ühtlane kõikides oludes (enamusega kaassõitjatega võrreldes), nii jääl kui värskel lumel. Rajal olulist muutust distantsi vältel ei tunneta. Kindlasti on mingite "imeparafiinide-pulbrite" mõju parem, kuid need kipuvad pikal maal ikkagi ära kuluma ja lõpp läheb käest … aga pikal sõidul on stabiilsus olulisem kui alguse kiire, mis hiljem ponnistuseks pöördub.

Minu (sic! isiklik) seisukoht - kui TM esisajasse ei trügi, siis vahet pole. Parafiinidega mässates näed rohkem vaeva ja eksimise oht suurem.

Olen keskmik, kuid Kuzmini töötluse korral pole suuskade taha veel kunagi sõit jäänud - ilmselt saaks koha tunduvalt ettepoole, kui vaid keppidega mees nende peal suuski ei segaks... (Häbenen. Memmerätiga. Pehmo.)

PS. Lugedes 23:42 postitust, tuleb meelde, et Veerpalul oli valida kümnekonna paari vahel, kuid oli ikka olukordi kus võttis just selle vana , üle 10 aasta kasutatud, paari! Siit oleks vast Priidul midagi õppida?

 
At 10:17, Anonymous Rapsige nüüd said...

Tõlkige ära, intekas olemas - https://replay.lsm.lv/lv/ieraksts/ltv/150727/daudzcinniece-laura-ikauniece-triumfe-pieccinas-macos-tallina

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

See pole see. Me nõuame PP ekslusiivset intervjuud.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

PP võiks avaldada, mis ilma suusa need on?

Kahel viimasel maratonil on viga olnud selles, et esimesed 5 km libisevad, siis jäävad kännu taha.

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Aru ma ei saa, sellist eksklusiivset videomaterjali super hoiakutega Eesti piltnikud ja videomehed tsensuurist läbi ei lase.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Las Pullerits ise otsustab. Või peab ta Postimehe töllidelt luba küsima?

 
At 11:44, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi ise. Padre on aruande kohuslane ainult rahva ees.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Unustage oma Ikauniece!

Vaadake Läti kaugushüppeja Ineta Radevica pilte Playboys:

http://ancensored.com/nude-appearance/Playboy-Magazine/ineta-radevica/

Nooh, kuda on?

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Vahest tundub, et siin käib koos mingi perverdi kari...

 
At 12:49, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Piisab vaid kiirel ajal pikemalt ära olla, kui väärarusaamad hakkavad jälle maad võtma ja mõistmatute hulk kasvab suurel kiirusel ning hulga kaupa.

Kodanik 11:44, te eksite ja teie eksimuse mõõtkavaks on kosmos. Hoopis rahvas on kohustatud Padrele oma tegemistest aru andma ja kui Padre vajalikuks peab, siis annavad aru ka Läti kaunitarid. Pärast saame Postimehe vahendusel ka meie tehtud aruannet lugeda. Vot nii käivad asjad. Ja jumal olgu tänatud, et meil on veel üks inimene, kes on suure tähega Ajakirjanik. Mees, kes küsib ja nõuab ning kellele annab aru nii Ansip, kui Baiba. Tühisematest inimestest ma ei hakka rääkimagi, nemad poetavad oma aruanded kuhu saavad.

Seevastu mõningaid väiksemaid aruandeid saab lugeda hoopis siit blogist. Viimati näiteks andsid halvasti käituvad suusad Priidule aru. Pikka pidu ma neile mittelibisevatele suuskadele lubada ei julgeks. Nende karistus saab olema karm, kuid õiglane. Läbi lillede öeldes – suusad suunatakse õigele rajale tagasi.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

12:22 sinusuguse tölli peaks üles pooma. Viskad siia mingi saastase lingi. Ole sa neetud! Põle sa põrgus.

 
At 12:58, Blogger Priit Pullerits said...

Taluperemees Säinas tõestab, et maa sool - taluperemeheks ja eestlaseks olemine - on see, mis Eestimaad veel pinnal üldse hoiab.
Järgnevalt olgu teada antud ja teadmiseks võetud, et taluperemees Säinas on siin ülendatud ülemjärelevalvajaks ja eksijate karistajaks, kelle mehisele sõnale vastuvaidlemist mitte sallida.

 
At 13:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ahjaa, taluperemees Säinas, suusad saatsin karistuseks kivilihvi. Las see teeb neile uut ja vana!

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Selline areng on meile meele järgi küll. Ülemvaatajat on alati vaja ja läti kaunitarid toogu helgust argipäeva.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

Hea jutt!
Suusk oli kehv, kuid lüüa se kohtadesse ümber ja panna neli "kui oleks" vahele on rumalus.
Sama loll on arvutada aktsiisi tõstmisel raha 1-1'le ümber mis kassasse rohkem tuleb. Elu on veidi keerulisem.
Vaata suurt pilti Priit.
Ära tõmble. Võta asja rahulikumalt. Kuhu? Kuhu sa tahad oma tulemustes jõuda? Miks see lõputu frustratsioon?

Vaatame fakte. Sinu testid ja numbrid ei muuda asjaolu et koht Tammsalus oli selline nagu ta oli. Ja neist kes sind edastasid ja seda tähistada millegipärast tahavad. Ka neil on õigus seda tähistada, sest de Facto nad olid sust paremad.


Huu

 
At 14:12, Blogger Priit Pullerits said...

Huu, kas kandsite lubatud 300 eurot Tamsalu maratoni korraldajatele juba üle?

Juhul kui hakkate nüüd rääkima, et ei tea, kellega asju ajada ja ühendust võtta, siis võtke teadmiseks, et võistluste peakorraldaja oli Vahur Leemets, tema telefon on 56 495 439.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

Huu et susi sind söögu. Vaatame siis seda suurt pilti. Priit pole tavaline Priit. Priit on Padre. Või on see sulle uudiseks? Vaata mis ümberringi toimub. Tallinnas on vene diktant. Lõuna Eestis möllavad rallipeded. Paavst suudleb moslemite jalgu. Hea et TRM veel Kelgu käes, aga kauaks? Kõik pudeneb nagu liiv sõrmede vahelt. Ainuke mees kes veel julgeb ja oskab selle soodoma komorra vastu seista on Priit Padre Pullerits. Mis siis saab kui ta lõdvaks laseb? Ära väsib. Jalad seinale viskab? Siis on ju pisdets.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Huu on Padre bitch.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Saatsin Vahurile kirja ja ootan vastust.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

..ja Priit lihvi ka klassika suuski. Muidu Huu tuleb 11. grupist sulle järgi.

 
At 17:34, Anonymous Anonüümne said...

Mitme minutiga meie Kiku pühapäeval Pulleritsule mütsi pähe tõmbab?

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Kalendriga....

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Sest PP suusad libisevad vaid viis km.

 
At 18:53, Anonymous Hot Lipps said...

A äkki peaks libestit kasutama, muidu Priit tõukab ja tõukab kuid "auguga suusk" edasi ikka ei liigu, nii võib lausa kuivale jääda .
Kas see võiks lahendus olla?

 
At 22:04, Blogger Priit Pullerits said...

Mis libesti ja muu jura?!? Täna oli Lemeksi suusakross ja seal jätkusid lambivalgel läbirääkimised mehega sinises, kes treenib mehi punase lipu all ja kes ütles, et tal on lisaks mustadele suuskadele ka kollased, mis peaks olema pühapäeval üle platsi ja et mina olen järjekorras esimene, Raiost ka eespool.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

22:04 see on kõva steitment

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Makse Tammsalu meestele tehtud.

Huu

 
At 01:22, Anonymous MargusM said...

Huu on suure südamega mees, respect!

 
At 10:21, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa teiste käest varustust korjad?
Õige mees sõidab omade suuskadega (rattaga), ise määrib (teeb pisihoolduse ning pumpab kummid), rajale võtab kaasa oma varumäärde (varukummi) ja ei looda teiste abistavale käele. Kivilihv, ja ratta täishooldus on tõesti parem jätta professionaalidele ning siin etteheiteid ei ole.
Kui nii teed, siis on sulle tagatud ÕIGLANE ja TASEMELE vastav koht finišis ning meil pole vahet, kas see on 10.-s, 110.-s või 1010.-s.
Saab olema lugupidamine, sest tulemus tehtud oma jõuga, oma oskuste ja oma vahenditega!

Siiani paljude sõitude selgitused kukkusid välja nagu idanaabri ütluses - Хуйову танцору и яица мешают!
(Neile, kes keel ei oska, tõlkima ei hakka!)

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

10:21 on EKRE provokaator oma faking kirillitsas mölaga.

 
At 11:18, Blogger Priit Pullerits said...

10:21. pole kuskil ühtegi reeglit, kes kelle varustusega sõidab ja kes kelle varustust hooldab. Näiteks võtame Ott Tänaku. Mees on kogu aja sõitnud teiste autoga, viimati siis Toyota tehase masinaga, kui ei eksi, mitte ei ole oma isikliku masinaga starti roninud. Ja hooldemehed aitavad tal seda ka kogu aeg timmida. Ja mitte keegi ei tule kobisema, et pole aus ja võit on väheväärtuslik!
Te olete kade, ei muud, et mul on nii palju häid tuttavaid, sõpru ja toetajaid, kes ei pea paljuks aidata. Kui siin vene keeles sõna hakkasite võtma, siis teate küllap sedagi venekeelset ütlust, et parem omada sadat sõpra kui sadat rubla.

 
At 11:20, Anonymous Anonüümne said...

Huu on tõesti kõva mees. Tubli ja hakkaja, olgugi et etendab vahel liberaalseid toleväärtusi, tegelikult on tõsine ekrelane. Loodame et Padregi avaldab tunnustust.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Jah, on palju mehi kellest eeskuju võtta. Pullerits, Huu on esimesed kes meelde tulevad.

 
At 15:20, Anonymous MargusM said...

11.59 sa eksisid järjekorraga, peale eilset on nii: kõigepealt Huu ja siis tükk tühja maad ja Pullerits!
Priit on vana kooner kes kraabib oma M-augu raha kokku... ime et raatsib 50eurot suuskade määrimise eest maksta.

 
At 21:54, Anonymous Anonüümne said...

Universaalse kivilihviga ja universaalse konstruktsiooniga suusk toimib keskmistes oludes, seda saab küll enam vähem määrete ja struktuuriraudadega kohandada soojadele oludele, aga ei saa kuidagi kohandada külmadele oludele ja värskele külmale lumele ehk ka edaspidised ebaõnnestumised on sisseprogrammeeritud ühtede universaalse lihviga suuskadega.
Samuti pole alternatiivi pulbriga määrimisele pikamaaasuusatamises, kuna see on ainuke tedaolev määre, mis kestab pikka maad. Parafiin paljalt ei kesta, ka kõrgfloor mitte.
Seda enam, et suusa kiirus oleneb suuresti ka tema esialgsest ettevalmistusest ehk kruntimisest, mis on väga aeganõudev ja pikk protsess, kui ei oma just 3000EUR maksvat termokasti.
Erineva ilma põhjalihvid ja konstruktsioonid ja parafiinid-pulbrid on TÄNAPÄEVASES murdmaasuusatamises elementaarne,.
Kui jutt käib mõtetust tipptaseme tagaajamisest, siis kahjuks ajast lootusetult mahajäänud
ilmselt pole kursis elementaarse teabega palju on tippsuusatajatel suuski.
Võin rääkida konkreetsetest faktidest, mis pärinevad esimesest allikast - näiteks E. Vahtra
, keda peeti uisuspetsiks, tal oli 33 paari võistlussuuski.
Veel üks fakt J.Kowaltshik nuttis pärast Šotši olümpiat taga Venemaa avarustel kaduma läinud konteinerit, kus oli umbes 300 paari ainult tema suuski.
Praegu on tipplihvid läinud universaalsemaks ja tavaliseks peetakse, et suusatajal on 20 paaru uisu ja 20 paari klassika suuski, aga fakt on jällegi see, et mõnesid neist pole võimalik Eestis teha, selleks peab võtma järjekorda Venemaal või skandinaavias.
Väga naeruväärne väide oli eespool, et Veerpalul oli valida 10 paari hulgast:)))))))))
Üheks konkreetseks MK tasemel võistluseks ühtedes konkreetsetes tingimustes valmistab hooldemees tippsuusatajale ette 4-6 paari suuski, mis on ennast sarnastes tingimusets hästi näidanud ja nende seast valib suusataja need, mis tunduvad parimad.

 

Postita kommentaar

<< Esileht