laupäev, veebruar 02, 2019

Pullerits: Keegi meie seas varastab! Rööv Tamsalu maratonil

Teade, mis valjuhääldist üle Tamsalu vabatehnikamaratoni stardipaiga kõlas, ei sisaldanud muud kui lihtsat palvet, et inimene, kes võttis võistluse sekretariaadist ümbriku tähtsate dokumentidega, tooks selle tagasi. Aga ei olnud seal ümbrikus dokumendid.

Seal ümbrikus oli raha.

Tamsalu spordikompleksi teisel korrusel, kus maratonil osalejad said klaasseintega ruumis kätte rinnanumbri, oli sekretariaadi töötaja kümmekonnaks sekundiks pidanud oma laua tagant lahkuma. Valge ümbrik rahaga oli võõraste pilkude eest peitmiseks musta sülearvuti all.

Kui ta oma kohale tagasi tuli ning arvuti alt ümbrikut võtma hakkas, ei olnud seal mitte midagi. Oli tühjus.

Ümbrikus oli kolmsada eurot. See oli jäljetult kadunud. Ilma, et keegi oleks midagi märganud.
Pika ja lühikese maa ehk 41- ja 21-kilomeetrise distantsi peale kokku osales Tamsalu maratonil üle viiesaja inimese.

Keegi varastas.

Ülejäänud tulid siiski ausalt üksteiselt mõõtu võtma. Nende hulgas laskesuusakoondislased Kauri Kõiv ja Martin Remmelg, rulluisutaja Kert Keskpaik, endine rattaproff Gert Jõeäär, Pyeongchangi olümpial käinud, kuid seal haigestumise tõttu startimata jäänud Anette Veerpalu ning kauane Eesti jalgpallikoondise kapten ja hing Raio Piiroja.

Rinnal number 54, pani Piiroja stardist uljalt minema. Mis siis, et ta pani sel talvel alles esimest korda uisusuusad jala otsa. Ja needki polnud tema enda suusad. Oma võistlussuuski nägi ta esimest korda Tamsalu spordikompleksi ees, kus need talle üle andsin. Tõin need talle Tartust. Need olid Hiina suusakoondise treeneri Vahur Teppani süsimustad Fischerid, nina peal tähed M. K. P.

«Mis need tähendavad?» uuris Piiroja mult.

Mul polnud õrna aimugi. Vastasin: «Maailma karikal punktidel.»

«Aga number seitse?» viitas Piiroja vildikaga suusa ninale kirjutatud numbrile. «Mis see tähendab?»

Aga kust mina peaks teadma? Vastasin: «Rohkemat kui seitsmendat kohta nendega ei saa.»

Tegelikult oli seegi koht ülepakutud. Piiroja kilometraaž nii head kohta ei lubanuks. Ta on sel talvel suusatanud kõigest 220 kilomeetrit, kolm ja pool korda minust vähem, ning needki kilomeetrid on kõik kogutud klassikatehnikas. Vähe sellest! Piiroja oli kolm nädalat jutti haige olnud: põskkoopapõletik. Alles kuus päeva tagasi lõpetas kümnepäevase antibiootikumikuuri. Ometi sai ta vaid kaks päeva töölt vabaks võtta, et end kodus ravida. Kalamees peab ju iga ilma ja ükskõik millise tervisega välja minema, sest muidu lähevad kalad võrgus hukka, seletas ta mulle.

Seega oli aja küsimus, millal Piiroja ulja alguse eest lõivu hakkab maksma.

Aeg maksta saabus juba veidi varem kui poolel võistlusmaal. Tasapisi hakkasid taganttulijad temast mööduma. Selleks ajaks, kui ta jõudis maratoni teise toitlustuspunkti Pariisi mägede all Neeruti maasikukaitseala lähistel, oli ta paarkümmend kohta ära andnud. Ta suusatas umbes esisaja keskel. Aga hullem ootas alles ees.

Pärast toitlustuspunkti järgnes järsk tõus. Ja poolel tõusul sai Piiroja haamri.

Jalg lihtsalt enam ei tõusnud. Ta jäi seisma.

Siis pööras ta pilgu selja taha ja vabandas, et midagi pole teha, edasi enam ei lähe.

Möödumisvõimalust kitsal ja pehme lumega tõusul polnud.

Lõpuks võttis Piiroja end kokku ja pressis ikkagi mäest kuidagi üles. Seal pigistas suhu kofeiinigeeli, mis tavaliselt läheb käiku siis, kui on vaja viimasteks kilomeetriteks teravat energialaengut.

Edasine oli Piirojale üks pidev taandumine, kuigi suusad lippasid tal enda väitel hästi. Aga Tamsalu radade lumepudrus ta ilmselt ei osanud või ei jõudnud enda sõnul sõita. Igatahes kujunes ta taandumine nii pidevaks, et pikapeale hakkas ta pelgama, et äkki saabub hetk, kui jõuan tema kõrvale.

Ent kaugel sellest. Sedapuhku tundsin, et mu auguga Fischerid lõpetasid minuga koostöö juba 5-6 kilomeetri järel ehk kaks korda varem, kui nädalatagusel Viru maratonil. Öösel sadanud värskel lumel, mis läks eessõitjate töö tulemusel paksuks pudruks, need lihtsalt ei libisenud. Ja see ei olnud subjektiivne tunne. Seda tõdesid ja ütlesid välja paljud, kes mööda sõitsid. Kuigi neil polnud vaja seda öelda: oli niigi näha, et nende suusad jooksid palju paremini. See oli Toomas Uiboleht (nr 154), kui mälu ei peta, kes pikalt minu järel sõitis ning kümmekond kilomeetrit enne lõppu möödudes ütles, et mu suusad libisevad ikka oluliselt viletsamalt kui tal.

Sellises olukorras, kui sõiduvahendid tõrguvad, ei ole mõtet hinge paelaga kaela sõita. Võtsin käigu aegsasti välja ning kulgesin edasi mõõduka mahviga, vahepeal siiski vandudes, kui ikka üldse ei libisenud. Nagu oleks keegi suuskade põhja karestanud.

Õnneks oli rajameister olnud töökas ning pressinud raja serva tugeva klassikajälje. Nii saigi alates kümnendast kilomeetrist läbitud enamik distantsist paaristõugetega lükates. Sama oli teinud Piiroja. Sest niipea, kui jäljest välja vabatehnikarajale astusin, tundsin, kuidas lumi tõmbas suusad kinni. Igati tark tegu, et olin enne starti vasaku, nädalaid tagasi kukkudes vigastatud ja siiamaani hella randme tugevasti teibiga kinni tõmmanud, sest muidu poleks mu käsi paaristõuketööd välja kannatanud.

Piiroja piirdus sedapuhku 126. kohaga, aeg 2:25.50. Selle ajani, kuni oma tõrksad Fischerid ja frustreerunud meele üle lõpujoone vedasin, kulus pärast teda veel veerand tundi. Aeg 2:41.38 andis mulle Estoloppeti sarjas kõigi aktiivsete spordiaastate kõige viletsama koha – esimest korda esimese kahesaja hulgast väljas, 218. Pärast lõpetamist võtsin Salomoni kepid käest ja virutasin need meelehärmist maha. Siis sain aru, et ega kepid süüdi olnud. Seejärel tõstsin maast suusad ja tegin neile säru.

Võitjaks tulnud Kauri Kõiv lõpetas üle 50 minuti minust varem (1:50.58). Vean kihla, et tal olid kindlasti väga, väga head suusad. Ega muidu oleks ta teise koha meest Morten Säthat edestanud tervelt kolme ja pool minutiga. Ja Piiroja enam kui poole tunniga, ligi 35 minutiga.

Ümbrikut tähtsate dokumentide ehk kolmesaja euroga polnud maratoni lõpuks sekretariaati tagasi toodud. Võrreldes tolle summa kaotusega on Piiroja või minu kaotus suusarajal tühiasi.

Fotod 1-3: Suusatajad Tamsalu-Neeruti maratoni stardis. Fotode autor: Vladislav Musakko, Virumaa Teataja / Scanpix
Fotod 4-6: Suusatajad läbimas pärast starti maanteealust tunnelit. Fotode autor: Vladislav Musakko, Virumaa Teataja / Scanpix
Foto 7: Suusatajad kiirendamas pärast tunneli läbimist. Foto autor: Vladislav Musakko, Virumaa Teataja / Scanpix
Fotod 8-10: Tamsalu maratoni lühikese maa sõitjad. Fotode autor: Vladislav Musakko, Virumaa Teataja / Scanpix 

71 Kommentaarid:

At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Mis ilma suusad siis Priidul on, ei külma ega sooja, aga auguga.




 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Kui savisaart süüdistada milleski, siis ta väidab, et näete, mis teised teevad?!?
Kui peremehel läheb peesse, leiab ta vaese kaluri, kellel veel rohkem peesse läks...
Demagoogia tipptase! Biiisss!

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu määrdemeeste säru jäi?

 
At 21:36, Anonymous Anonüümne said...

Määrdemeeste säru ei tule, sest kõigile on selge, et übervisserid olid nö ülespuhutud emotsiooniost, õigete määrdemeeste poolt mahakantud kõlbmatud suusad, mis välimuselt head, nagu Pacifica, aga sisimas mädad

 
At 21:53, Anonymous Anonüümne said...

Juba stardis said kaasvõistlejad aru, et Priidul on täna kõva purakas sees ja vaim on tahtmist täis. Esimestel kilomeetritel nägigi igaüks kel silmad peas, et vahepealse nädala jooksul oli tööd tehtud suusatehnika lihvimise kallal ja kuigi statistiliselt tuli küll madalam tulemus kui eelmisel korral, ei kajasta see siiski täit tõde. Tulemus ei jäänud mitte Priidu kehva vormi taha. Distantsi algusosa järel ilmnes, et Priidu lennukat minekut hakkasid takistama kehvasti töötavad suusad, kangeks jäänud keha ja korraldajate halvasti ettevalmistatud rada, kuid kuni selle hetkeni tundus seis päris lubav. Alguskilomeetrite järel jäi küll ka särtsu natuke väheks, aga see paranebki ainult koos võistlemisega. Kokkuvõttes käib töö ikkagi Tartu maratoni nimel ja Priidu siht on ju sinna seatud. Tänane päev aitas kindlasti sammukese selles suunas edasi. Loodan ja arvan, et kahe nädala pärast saame näha juba hoopis teisest puust suusasangarit. Viimaste nädalate võistlusstatistika analüüsist on samuti näha, et vormikõver liigub täpselt ennustatud tulemuse suunas.

Priit, ära sa siinseid sitakotte kuula, pane samamoodi edasi!

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

Kui mitmes sõit see juba teil Priit on kui tulem pole see mis "tarvis? Kui mitu korda peab kordama et trenni km. ja teadlikule trennile vaatamata on see rong läinud. Nautige liikumist ja vormis olemist , mitte ära taguge suuski ja keppe.Mida kuradit te rajal saavutada tahate veel?

Külmaga ei lippa, soojaga ei lippa?
Otsisin ka mina klassika suusad välja. Tuli hämmastav tahtmine siiski Tartu Maratonil veel korra elus osaleda.Ärge muretsege, teile kaotan niiehk nii kalendriga. Kui pileti sinna lunastan lähen nii ehk nii "selg vastu aeda" grupist , ehk lõpust.

Huu

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Huu küll mannschafti ei saa. Tulgu või kaheksandaks.

 
At 10:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit - kas siis vargus või rööv? Uuriv ajakirjanik ehk annab meile patustele täpsemalt teada, sest üks ja sama saab selline asi olla ainult Delfi tasemel pealkirjas ...

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas röövel saadi kinni?

 
At 14:50, Anonymous Anonüümne said...

See sait om ammu delfistunud. Delfi müüb.

 
At 14:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui see ümbrik sealt tõesti sekundite jooksul läpaka alt pihta pandi, siis see võtja ilmselt teadis, kus raha hoitakse. Vaevalt, et mõni võistleja hakkaks ehku peale korraldajate läpakat tõstma, lootes sealt midagi väärtuslikku leida.

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Täna tegin Kloostrimetsas pattu. Liikusin Metsakalmistu sirgel seda läbivat matkarada 44 m vastassuunas klassika jäljes. Seda ainult põhjusel, et kiirustasin surnuaia poole. Vastu liikus mööda matkarada uisutaja, kes oli silmnähtavalt väsinud ja kõik oma sammud lõpetas üle püha klassikaraja. Õnneks ta märkas mind ja suusad kokku ei läinud ja loomulikult süüdistas mind vales suunas liikumise eest. Järgmine kord panen patu lunastamiseks küünla kalmistule, seekord polnud vahendeid kaasas. Vabandan.

 
At 16:03, Anonymous Anonüümne said...

Loodame, et Suureks Mõõduvõtuks on kõik kurikaelad ilusti puuri pandud. Päris nii ka ikka ei saa, et kogu aja peab oma varandust valvama.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas TM-iks on julgust suure raha eest samas kohas määrida lasta või kolmest altminekust juba aitab?

 
At 16:10, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

olen eluaeg oma suuski ise määrinud ja siit sealt igasugu tarkusi korjanud. Vanad määrdemehed räägivad, et fluori pulbrid on küll tõhusaks abiks suuskade libedamaks muutmiseks, samas kahjustavad nad suusa põhjasid. Arvan, et Pulleritsu suusad vajaksid kivilihvi ja immutustorusid, sest tegemist tundub olema küllastunud suusaga, mis enam määret ei hoia, st sinna võib ju head paremat alla uhada, aga läinud see kõik esimestel kilomeetritel sealt alt on

 
At 19:40, Blogger Priit Pullerits said...

Nii vist on, hr Kägu.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Just lõpetasin suuskade puhastamise ja parafiinitamise. Lisaks sellele, et see on omamoodi zen tegevus, tabasin end mõttelt, et ise hooldamine paneb oma suuski rohkem austama, nendest lugu pidama, neid rohkem hoidma. Ja kui teinekord ei libisegi need nii edukalt kui lootsin, siis ei pea varustust loopima ja kedagi teist süüdistama, vaid süüdioleva sitakoti tunneb ära peeglist.

 
At 22:44, Anonymous Anonüümne said...

Hr. Kägu, aga mida te immutate plastikpõhja puhul? Plastik ei ole poorne nagu sai, sinna ei imbu midagi sisse.

 
At 01:51, Anonymous Anonüümne said...

"Pikendatud 16-tunnine süvaimmutus koos fluori sisaldava Rex suusapõhjaõli kasutamisega – 25 eurot / paar; alates 5 paarist – 20 eurot / paar (hind sisaldab käibemaksu). Selle protsessiga viiakse suusapõhjade määrdehoidmismaht maksimumi lähedale. Protsess on kaheosaline, koosnedes suusapõhjaõliga eelimmutusest (4 tundi), millele järgneb 12-tunnine süvaimmutus termoparafiiniga."




 
At 02:01, Anonymous MargusM said...

Minuteada on kõik materjalid poorsed, kergemad rohkem ja raskemad vähem.
Immutamisel oleneb jällegi kõik immutusaine tihedusest, kas ja palju seda plastikumolekulide vahele mahub..
Paras teadus kohe.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

22:23 me teadsime, et oled sitakott

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Täna siis lipud poolde vardasse

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

@ 22:44

Väidetavalt ikka imbub, kuskil netis olid ka sellekohased uurimused ja ristlõiked. Tõsi - erinevad põhjad võtavad seda sisse erinevalt.

Kuumutamine pidada aitama plastiku poore avada, et paremini imaks kah.

Kuigi keegi härra Kuzmin väidab, et pole vaja määrida, osta tema metalltsikkel, käi üle ja libiseb nagu loom.

Lugemist internetist jagub pikemaks.

Isiklikult siiski määrin. Ise.

Kas vaha läheb pooride vahele või lihtsalt suudab siluda ära pinnapealsed mikroebatasasused mind väga ei huvitagi. Peaasi et libiseb hästi. :)

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei imbu see vaha kuhugi, see uuurimus liikus netiavarustes ringi paar aastat tagasi. Kuzmin muidugi levitas seda, kuid sel korral käis jutt immutamisest, mitte määrimisest. See on selge, et vaha täidab (mikro)ebatasasused suusapõhja pinnas. Sellest tulenevalt puruneb ka järgnev muut: parafiini peab panema pikaks sõiduks mitu kihti. Ei pea panema, sest sellel pole kuhugi minna. Kui tahate, proovige ise. Krunt + HF + pulber libiseb täpselt sama kaua kui HF + pulber. Ise pole juba aastaid mingit "krunti" pannud peale seda kui rääkisin ühe tuntud määrdemehega.

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi, kui miskid Eestis tehtud paremad plastikud alla panin, siis oli ka huvi suurem selle poori värgi kohta. Isegi toppisin pehmet vaha peale ja suusad kotiga ahju otsa pooleks päevaks hauduma. Ega need temperatuurid väga kontrollitud ei olnud. Suusk küll lippas aga jubeda vininaga, sellel polnud määrimisega miskit pistmist. Igatahes kunagi polnud vaja rada nõuda, vähemalt 50 m oli rada alati puhas, kui täie vungiga andsin.100m peal keerati juba pead ja astuti väärikalt kõrvale. Õnneks läksin üle piiri ja rauaga kõrvetasin lõpuks plastiku lahti. Siis oligi aeg vaiksed ja paremini lippavad suusad muretseda. Rohkem pole isegi üritanud nn termoimmutusega jamada. Aga moraali loeks ka. Kui ikka suusk ei lippa, siis kas pole aeg need trenni suuskadeks jätta ja oma varustust uuendada? Pinsi aeg on veel kaugel ja boonusena on siis pinsil olles võimalust omale meeldivamad isendid välja valida ja noorust meenutada.

 
At 10:17, Anonymous Anonüümne said...

Postimehes on väga karm artikkel. Mida teha?

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

Vast liiga stiff suusad, pehmel rajal ei tööta. Kulbiosa on õhus, otsad takerduvad lumme. Pole viga, kivikõval rajal tuled nendega 100 sisse. Või on struktuurimustritega suusapõhja rikutud?

 
At 10:51, Anonymous Anonüümne said...

10:17 - PM-s on sinine esmaspäev. Seal tuleb järjest karme artikleid nagu saelaudu. Floori jutt on neist kõige pehmom, kui just seda silmas pidasid?

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

10:51 jah, ammu pole PP midagi PM-is avaldanud. Sellist karmi ja ühiskonnas vastu kõmisevat. Aga oleks aeg, sest mine sa tea, 3.3 on ligi.

 
At 11:34, Blogger Priit Pullerits said...

Kristina Šmigun-Vähi intervjuu enne Tartu teatemaratoni klubile Tartu Maraton:

Kristina, millal viimati suusavõistlusel osalesid?

2010. aastal Falunis oli viimane MK-etapp ja pärast seda osalesin veel kevadel ka Eesti meistrivõistlustel. Pärast seda pole ma numbrit selga pannud. Ütleme nii, et viimasest stardist on ikka hea mitu aastat möödas.

Kuidas on olnud viimastel aastatel lood suusatamisega? Ehk et palju oled viimastel aastatel rajale jõudnud?

Üks mis kindel – ma olen suusatamist alati armastanud ja see ei ole muutunud. Just viimasel paaril talvel olen suusatamist kohe erilise mõnuga võtnud! Minu viimaste aastate suusatamised on tavaliselt olnud koos oma lastega.

Kuidas jõudsid mõtteni tulla teatemaratonile?

Mul tuli idee, et oleks hea oma uute meeskonnakaaslastega koostööd lihvida. Teatesõit on ju omamoodi meeskonnatreeningu viis.

Oled esimest korda Tartu Maratoni üritusel stardis. Kuigi eelüritusel ehk teatemaratonil, saab siiski nüüd vähemalt linnukese kirja, või kuidas?

Ma olen aastaid mõelnud, et tahaks ja nüüd see siis juhtub. Aga ma julgen ikka päris kindlasti öelda, et see esimene kord ei jää päris kindlasti viimaseks!

Millise eesmärgiga starti tuled?

Kõige rohkem tahan isikliku eeskuju kaudu näidata, et suusatamine annab hea tuju ja suurepärase enesetunde. Kes veel ei ole proovinud, see tehku järgi!

Kas Sind näeb stardis ka Tartu Maratoni põhipäeval?

Kiusatus oli, aga otsustasin, et lähenen samm-sammult. Minu tänane treenitus ja vorm ei ole korralikuks tulemuseks piisavalt hea, aga ma kardan, et see nii-öelda väike vihane tippsportlane minu sisemuses sunniks mind rajal ikka täiega uhama ja nii võib kokkuvõttes endale liiga teha. Sel korral veel ei tee kaasa – olgu seegi omamoodi eeskujuks, et spordis tuleb enda füüsilist vormi võimalikult realistlikult suuta hinnata ja valida endale sobiv distants.

 
At 11:40, Anonymous Anonüümne said...

Mis me siis nende Priitu pidevalt pidurdavate suuskadega ette võtame?
Viib moraali ja võitlusvõime alla, kui viimasesse kolmandikku kukub.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Ei lähe pehmeks, ei lähe.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

Priit näeb vaeva, suusatab, kirjutab, jälle suusatab, jälle kirjutab. Suusad ei libise, aga tema ikka suusatab. Sitakotid nilbitsevad, aga tema ikka kirjutab. Vahendab, parandab, avitab, haletseb, koondab, paitab ja motiveerib. Aga kas te talle aitäh ütlesite? Noh, mehed? Ega vist küll? Kas häbi ka on?

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh!

 
At 13:16, Anonymous Anonüümne said...

Olen alati tahtnud Pulleritsule aitäh ütelda, aga pole võimalust saanud. Nüüd teen ära. Aitäh!

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Aitüma Priit! Ole meheks! Vaenlastele pane piki pead nii et koliseb!

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

On küll häbi. Väga häbi. Aitäh Priit!

 
At 14:14, Blogger Priit Pullerits said...

Võtke heaks, mehed! Paneme aga edasi! Vaenlaste ja vastaste pihta tuld!

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Mul on ka häbi. Aitäh Padre. Ainuke tubli mees vabariigis kes julgelt vaenlasele vastu astub.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

AITÄHHH!!!

 
At 15:24, Anonymous Aitäh! said...

Priit on jah valusalt teemalt vaiba üles tõstnud. Tänaseks on see vaip jälle tagasi pandud.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Mida mida? Kas Priit hakkab reffidele pärituult puhuma?

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Saage aru mehed, olgugi et Padre hõõrub sõprust Ligi Ansipi ja finantsmaailma vägevatega aga tegelikult on ta rahva poolel. Häbi teil olgu!

 
At 17:04, Anonymous Anonüümne said...

Meil on häbi.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

No on häbi on. Aga mida teha?

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb häbiga edasi elada.

 
At 18:43, Anonymous Anonüümne said...

Padre mannschaftis aega teenides on võimalik häbi maha pesta.

 
At 19:49, Blogger Priit Pullerits said...

Palju häid sõnavõtte. Hästi panete, mehed! Tak deržatj!

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Avatud rajale prognoositakse tormi ja sula.

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

Pidage silmas et Padre mannschafti iga mees ei pääse. Sitakotid ja nahlebnikud pühkigu suu puhtaks.

 
At 20:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ei pääse jah! Kvalifaa-norm on väga kõva, olümpia top 30, alla selle unustage ära.

 
At 21:16, Anonymous Anonüümne said...

Ma Postimehe Naistelehest lugesin et väike meheau on suur häbiasi. Postimehe Spordilehes ei ole küsimuses seisukohta võetud. Mida keda uskuda?

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Kreeka mütoloogias kirjutab et Kääbik oli väike mees, aga meheau ei pidanud häbenema. Võitles ka tublisti, ei lasknud koerakoonlasi maale.

 
At 01:46, Anonymous MargusM said...

Priit vaata peeglisse, jooksed ise suurelt lati alt läbi, pole sinus olümpia top 30 meest ja meeskonda ei komplekteerinud sa ka ise. Ehid ennast võõraste sulgedega ja erekteerid siin koos oma blogi gruupidega.. Piinlik võiks olla!

 
At 07:35, Anonymous Anonüümne said...

Minu teooria lendas nüüd vastu taevast. Et mida kallim suusk seda paremini püsib määre all ja "juust" suusal on Matuks määre läinud.

Tähtsam teema.
Mina olen nõus ära virutad raha kogu summas ise Tammsalu poistele maksma.
Miks seda teeksin? See oleks tänu aastatepikkusele spordimehe aususele. Tänu, et igal võistlusel (isegi Tartu Maratonil) saab jätta oma isiklikke asju ja kallist varustust jätta järelvalveta , ning see on seal samas kuhu sa jätsid. Rajal laenatud pump ja kumm tuuakse sulle koju järgi. Haanja 100ĺ rajal olles on tunne ,et oled sõpradega koos.
Suusõnalised kokkulepped peavad.
Kui see sobib. Palun Priidul öelda jahh ja siis saame formaalsustega edasi liikuda.

Huu

 
At 08:41, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Huu, mis saab meil kellelgi olla selle vastu, kui te Tamsalu korraldajatele 300 eurot viite.
Siiski ei jaga teie optimismi, et varustust saab rahumeeli laokile jätta. Ei saa. Olen ise teinud lugusid sellest, kuidas Tamsalus virutati esimesest grupist ühe mehe suusad, kuidas Klubi Tartu Maraton pidi ühele mehele välja maksma suusad, sest nood olid valvatud alalt pihta pandud, olen teinud loo sellest, kuidas ühel rattavõistlusel virutati stardi eel parklast väga kallis maastikuorienteerumise ratas. Eales ei maksa oma asju valveta jätta, on õppetund.

 
At 09:08, Anonymous Top 10000 poolmailer said...

Peand hoogu, Margus-poiss! Et Padres pole olümpia top-30 meest? No vaatame seda asja. Me kõik teame une pealt tema 800 marki 1.55,9. Kui õigesti mäletan, siis alustas ta treenimist ülikoolis. See tähendab, et kooliaeg läks raisku. 11 aastat ilma trennita. Kui nüüd võtame tagasihoidlikult iga aasta kohta ühe sekundi, siis saame, et normaalsel ajal alustades oleks Padre jooksnud 1.44,9. Loogiline ju. Okei, vaatame nüüd siis, mis tulemuse oleks saanud selle ajaga kahel olümpial, mis oleks Padrele olnud eakohane. Üks on Souli olümpia, kui ta oleks olnud 23. Nojah, noor veel. Seal oleks ta saanud 6. koha. Vaatame Barcelona olümpiat, kus oleks olnud parimas eas 27. Seal oleks saanud 4. koha. Atlantas, kui sinna oleks 31aastaselt välja vedanud, oleks muidugi raskeks läinud. Seal oleks tulnud finaalis rahulduda viimase kohaga. Igal juhul oleks kõik kolm olümpiat toonud koha top 8-s. Teie räägite mingist haledast top 30-st. Häbi! Nagu te ütlete: Piinlik võiks olla!

 
At 09:42, Blogger AinK said...

09.08-le: Pulleritsu füsiognoomia poleks 11 aasta pikkusele trennile vastu pidanud. Pullerits oli pigem selline 1- 2 aasta jooksja, kelle tulemused tulid pigem kaasasündinud eelduste pealt, kuid paraku polnud loodus talle andnud keha, mis oleks trennile vastu pidanud.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

Ain, aga kas Seb Coe'l oli keha? Ei olnud ju! Vaata tema noorusaja pilte! Kutt Priidust palju saledam ja õblukesem. Ega ta täiskasvanunagi "mehistunud". Poolmailerid sellised kerged ongi!

 
At 10:12, Blogger AinK said...

Ega õbluke keha tähenda seda, et see keha trenni ei talu. Välimus on petlik- sissepoole tuleb vaadata- antud juhul siis eelkõige tugiaparaati, mis suurtele koormustele vastu ei pea. See on sama kui nõrga veermikuga autole on võimas mootor peale pandud. Paneks, mis hirmus, aga kurjam laiali laguneb. Ja tugiaparaadi tugevus või nõrkus on paljugi meile sünnimomendil kaasa antud, teatud määral saab seda tugevdada, aga mitte lõpmatult. Ja vaadates Pulleritsu spordi(vigastuste) ajalugu tundub mulle, et paraku pole loodus teda vastupidava ja koormusi taluva tugiaparaadiga õnnistunud (meenutame neid hulgalisi teipe, mida on enne suusatama minemist vaja ümber mässida).
Aga kõik see on minu isiklik arvamus ja spekulatsioon ega pruugi peegeldada tegelikkust.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Maailma tipu jooksjad on kõik kõrendid. Coe oli vist 54kg jooksukarjääri aigu. Nagu eelpool mainit, kõva treeneri alla peab sattuma. Tšikin ja Kureikin oleks Priidust 6 aastaga 1.45 mehe teinud. Edasi juba suur koondis ja 2 ringi tuiskamine punases maikasärgis. Hiljem sinimustvalges.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Isikuandmete (fotode) lahkamine on väga intrigeeriv teema. On teil ikka Priidu nõusolek? GDPR, sellist targutamist ei luba. Aga kui juba asi pekki läks, siis valame õli juurde. Tugiaparaadi nõrkus on ikkagi märk aristokraatlikust lapsepõlvest, ninnu-nännutamisest. Ei ole mina lugenud kuskilt lugusid, et kuidas Priit oleks puid saaginud või kirvega rahmeldanud varateismelisena. No kui kirves lapsele on liiga kõva laks, siis briketi vedamisega ahju suu juurde iga nädal 10 ämbrit a50meetrit ja 1-2 korruse vahet, oleks tugiaparaadi õiges suunas sitkust kasvatama pannud. Pole aga selliseid lugusid. Võhmamehed ütlevad selle peale, et ära hellitatud jõmpsikas, kellest head nahka ei olegi võimalik saada. Hea, et vähemalt rahva poolel sõdib. Moraalne tuulelipp.

 
At 10:47, Anonymous Anonüümne said...

No tubli ajakirjandustöö.
Kui palju on Tartu Maratonil suuski? Kui paljudel on kogemus et suusad vms. ära võeti? See et mõni mees ei mäleta millisesse boksi ta oma suusad enne starti maha pani kohta hoidma ei tule arvesse.
Ka sul endal julgust hüber Ficherid (mis tegelikult ei libise) stardikoridori poetada ja siis Atomic eksemplariga sooja minna tegema.
Olukord on väga hea.
Muide mis asi on maastikuorienteerumise ratas?

Huu

 
At 10:53, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 10:25, puid sai lapsepõlves saetud nii, et vähe polnud. Nii isa kui vennaga. Ikka kahemehesaega tundide kaupa kiiga-kaaga. Kord oli vaja suur kuhi ära saagida, enne kui üldse maale suusatama sai minna. Jõudsime vennaga ära saagida, aga rongist jäime maha... Briketti ja puid vedasin üles 4. korrusele. Maal sai suviti muudkui heina tehtud, minu töö oli küüni toodud heina koos vennaga kinni tatsata. Meie ajal, 10:25, tegid selliseid asju kõik poisid. Nüüdisaja marakratid ei saa muidugi aru, millest jutt, ega taipa, mis elu siis elati, ja küsivadki selliseid lapsusi, nagu 10:25. Aga andkem teile teie elutundmatus andeks!

 
At 11:55, Anonymous Anonüümne said...

Marakratid näh

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

NSVL vapiga punases maikasärgis jooksmine on privileeg. Näiteks S Ovett kasutas seda tihti. Juutuubis on üleval. Ovett oli ka selline mees kes ei ripsutanud tiiba nomenklatuuriga. Teda küll meelitati kohaliku refierakonna reklaaminäoks ja häälemagnetiks, aga ütles kindalt njet! Oli alati rahva poolel. Priiduga sama sorti mees.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit ajaks küll hea nutsu kokku kui laseks ennast refierakonna häälemagnetiks seebitada. Saaks uue Pacifica ja viimse malli saalomonid special lab.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

No see selgitab, miks 800 nii hästi ilma treenimata välja tuli. Arusaadav, et lühikeseks ponnistuseks on just briketi venitamine kõige parem ettevalmistus. Samas on sellele keskendudes tagasilöök just üldfüüsilise vastupidavuse stabiilse arendamise vajakajäämise poolelt. Jõu treenimine briketiga kulutas liigeste ressurssi. Liigeste säästmiseks oleks pidanud kogu skeletilihaskonda vastupidavusega treenima. Lühike siigasaaga episood kord või paar aastas omas lühiajalist mõju. Seda ju tema varasematest memuaaridest, et spordiga blogimees noorena ei tegelenud. Oluline oli siis kohusetundlik tuupimine. No ja ega seda blogi ju poleks, kui Priit poleks nii kohusetundlik olnud oma nooruses. Siis oleks ta elu hoopis teist rada läinud. Ameerika oleks olnud "ei".

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsul oli mäletamist mööda sinivalge maika võistlusel üll. Julge avaldus ensv-s ja stalinist Arnold Koopi TRÜ kergejõustiku esindustiimis. Koop huumoriga silma ei paistnud. Riiklikku ülikooli tuli juhtida range käega. Mingid kerglased naljakesed viitega kunagise rahvusriigi atribuutikale ei tulnud kõne allagi. Pullerits polnud argade killast noor mees kui igal võimalusel vana Koopi irriteeris.

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Ameerikast oleks võinud siis ainult und näha.

 
At 15:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sa ikka tead, mis on rööv ja mis on vargus? Ja mis vahe neil on? Äh?

 

Postita kommentaar

<< Esileht