neljapäev, mai 09, 2019

Pullerits: Miks mu avastart maanteel ära jääb?

Pealkirja küsimusele võiks ju vastuseks oletada, et kuna olen harjutanud maastikusõitu – näiteks sellel kivisel singlil –, siis järelikult pole maanteesõiduks kogutud vajalikke kogemusi. Aga asi pole selles.

Avastardi maanteel olin plaaninud selle nädala pühapäevaks, mil võistluskalendris Jõgeval on ligi 80-kilomeetrine Jõgeva treeningralli.

Sellest pidi saama uutmoodi võistlus. Idee on iseenesest lihtne ja loogiline. Nimelt, kõik Eesti rattarallid ei pea olema laulupeo mõõtu üritused kalli võistluslinnaku, lasteprogrammi ja võistlusjärgse supiga. Korraldaja Mihkel Reile seletas mulle, et hooaja kalender võiks koosneda väiksemast hulgast tippsündmustest ning treeningrattarallidest, mille eesmärk on pakkuda tipptasemel turvastandardiga võistlust võistluskilomeetrite kogumise eesmärgil. Tema nägemuses saaksid ratturid treeningrallidel valmistuda hooaja olulisemateks startideks, kus teha tulemust ja nautida rattalaulupeo melu.

Aga pühapäevane võistlus jääb ära, sest tänaseks, neljapäevaks, oli end kirja pannud ainult 20 osalejat. Nii jääb ka mul hooaja avastart tegemata.

Juhul kui Jõgeva treeningrattaralli toimunuks ning pälvinuks positiivset tagasisidet, oleks selliste treeningrallide korraldamine jätkunud ka järgmisel hooajal. Aga kuna huvi osutus leigeks, on see selge märk, et edaspidi sedasorti võistluse korraldamisega vaeva näha pole mõtet.

Kuid küsimus ei ole siin üksnes Jõgeva ärajäänud treeningrallis. Küsimus on selles, mis saab Eestis maanteevõistlustest üldse. Reile sõnul on maanteesõitudel osalejate arv viimased viis aastat pidevalt vähenenud, 2015. aastaga võrreldes tema hinnangul tänavuseks 35-40 protsenti. Kui mullu pani end Kuusalu rattaralliks kirja veidi üle 500 osaleja, siis sel kevadel 440, kellest starti ilmus Reile andmeil umbes 320. Põhjus, miks nii paljud loobusid, võis tema sõnul peituda ka hommikul akna tagant vastu vaadanud külmas ja kõledas ilmas.

Ent karm tõsiasi on see, et kui osalejate arv jätkab kahanemist, siis on maanteesõidu rahvaüritustega varsti lõpp. Kolmesaja ratturiga üritust ei ole võimalik lihtsalt majanduslikult korraldada, kinnitas mulle Reile.

Suur küsimus: kuhu on kõik maanteeratturid jäänud? Kas kõik on maastikule kolinud, nagu minagi? Lisaküsimus: miks te, maanteeratturid, lasete oma alal välja surra? Ja ärge minu otsa vaadake. Mina oleksin pühapäeval olnud Jõgeva treeningrallil stardis. Aga miks teid ei oleks olnud?

Millal on kavas järgmine start? Kahe ja poole nädala pärast Tartu rattarallil.Ikka tagareast nagu mullugi. Kes on valmis kampa lööma?

Foto 1: Matsimäe rattaralli stardi ootel mullu septembris. Foto autor: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja / Scanpix
Foto 2: Abi kasutamine mullusel Tartu rattarallil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 3: Mis toimub? Hetk mulluselt Tartu rattarallilt. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 4: Üks rattur, neli jootjat. Hetk mulluselt Tartu rattarallilt. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 5: Olavi Mõtsa ja Paul Lõivi (esireas) tempogrupp mullusel Tartu rattarallil. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

16 Kommentaarid:

At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Suuremad üritused (Tartu Maastikumaraton, Gran Fondo Estonia Tartu - Viljandi, Põleva Kivi Rattamaraton)võtavad nädalavahetusel oma, ehk Jõgeval on lihtsalt halb kuupäeva valik.

Miks ei kasutata nn. vabamaid kuupäevi, poleks ka osalejate puudust, vaid konkureeritakse suurematega?

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Osad, kes 2015 ja varem veel rattarallitasid ja töö kõrvalt aastas 6000+ km kogusid, käivad nüüd hoopis jõuksis biitseptsit ja rinnalihast tegemas ja teevad rattasõitu,jooksu, suuska umbes max 1x nädalas.
Keskeakriis ;)

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Kes tööl käib, see sõidab ikka autoga. Ratas pigem nagu teise eesti liikumisvahend.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Tere tulemast tagasi koduradadele, saab nüüd jälle aktiivsemalt kommentaariumi külastada

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kogu aeg oleks pidanud külastama. Või arvad et Padre õpetussõnad sinu külge ei käi?

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Olen vist ainuke, kes pole PP ühtegi reisikirja pealkirjast kaugemale lugenud.
Ehk kunagi võtan ette ja loen korraga läbi.

 
At 21:23, Blogger Priit Pullerits said...

Kahju, siis olete paljust ilma jäänud, mr 20:42. Kirjutasin need sedasi, et püüda ka lugejaid sinna viia, kus ise parajasti olin - ehk pakkuda teile vahetut kaasaelamistunnet.

 
At 23:22, Anonymous Anonüümne said...

Kõik head asjad saavad alguse väikeselt, ei pea kohe 100 osalejat olema. eriti veel hetke "ülekuumenenud" kalndriga. Igasuguseid üritusi on nii palju et valima peab. Kümmekond või tsipa rohkem aastat tagasi jõudsin suve jooksul käia praktiliselt kõigil jooksu/ratta/seikluspordi üritustel. Nüüd on juba samal nädalavahetusl kuni kümmekond võistlust.

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Kas mulle tundub või ongi see aasta kurjajuur haruldaselt tuuline kevad.Vaatame või Kuusalu pikamaa võitja keskmist kiirust 37 kmh-Suure munamäe rataralli sõideti mullu augustis 44 kmh.Siin saab aind ilma süüdistada,kõik inimesed ei suuda ei taha end pongestada,maadelda sisuliselt enda suguse mehega tunde jutti.Niiet jääb loota et ilm muutub paremaks,küll leitakse siis jälle maantesõidust jälle oma iva ülesse.

 
At 08:57, Anonymous Anonüümne said...

To 8:15
Pigem on alust arvata, et seal on ajavõtusüsteemis olnud mittekorrektsed andmed sisestatud. Kindlasti oli tempo oluliselt kiirem, vast selline tavapärane 43-44 keskmist

 
At 11:31, Anonymous Anonüümne said...

Lp 20:42

Olen mõne üksiku reisikirja läbi lugenud ja kinnitan, et Te pole millestki ilma jäänud.

Pullerits on lubanud, et peab blogi spordist ja sportimisest, samuti kirjutab Eesti spordi tagatubadest. Ameerika heietused ei kuulu neist ühegi alla. Puhas blogi külastaja üle irvitamine.

 
At 14:51, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits teeb homsel kohvisõidul tempot?

 
At 17:33, Blogger Priit Pullerits said...

Mis kohvisõit ja kus?

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Praegu on pastapidu.
Homme hommik start.
http://granfondoestonia.com/tartutartu/ajakava/

 
At 19:32, Blogger Priit Pullerits said...

Kas see läbi Moabi ka läheb?

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Kuusalu Rallil sai kindlasti närune ilm otsustavaks. Ma ise kaalusin ka kas minna või mitte, kolmapäev oli viimane päev eelregistreerida netis, aga kuna ilmateade lubas mingi +5 ja vihma, siis otsustasin vahele jätta see aasta. Mis sõiduaegadesse puutub, siis see aasta muudeti seoses silla remondiga viimasel nädalal 83km distants 95km pikkuseks, aga finišiprotokolli märgiti ikkagi pikkuseks 83km. Sellest siis aeglasem keskmine kiirus.

 

Postita kommentaar

<< Esileht