teisipäev, jaanuar 14, 2020

Pullerits: Karm küsimus: kas maratonile tuleb minna ainsagi suusakilomeetrita?

Kalender ütleb, et Tartu maratoni ehk Suure mõõduvõtuni jääb veidi rohkem kui neli ja pool nädalat. Kuid sellest ei maksa lohutust otsida.

Esiteks ütleb venelaste Gismeteo, et kahel järgmisel nädalal püsib ilm Tartu kandis pigem plusspoolel, vaid mõnel üksikul juhul langeb temperatuur pügal-kaks alla nulli. Norrakate yr.no kinnitab venelaste prognoosi. See tähendab, et isegi kui sajab, ei saja lund, ja teiseks tähendab, et kunstlume tootmise võimalused on olematud.

Mis meile oluline, on see, et sel kuul erialast ettevalmistust lumel Eestimaal teha ei saa.

Gismeteo lubab, et veebruari algusest tulevad miinuskraadid, mis veebruari keskpaigaks üha süvenevad. Ent siin tuleb meeles pidada, et mida pikemaks ajaks on tehtud ilmaprognoos, seda ebatõenäolisem see on. (Mäletate ju, kuidas detsembri algul lubas seesama Gismeteo Eestisse krõbedat külma!?) Aga mida Gismeteo veebruaris peaaegu üldse ei näita – see on lumesadu.

Järelikult tuleb hakata tegema kunstlund.

Kunstlund saab tegema hakata viiest-kuuest miinuskraadist alates, kas pole nii? Aga selline temperatuur – kui viidata taas Gisameteole, sest paremat allikat meil pole –, saabub 6. veebruaril. Sealt alates jääb Tartu maratonini kümme päeva ehk poolteist nädalat.

Kunstlumeraja tegemine ei käi mõistagi üleöö. See nõuab öid ja päevi. Hea, kui Tartu maratoni nädala alguseks siin-seal lühikesed kunstlumerajad valis saadakse.

Aga viimane nädal enne Tartu maratoni peaks osalejail kuluma peamiselt puhkuseks. Kohe kindlasti on väga vale hakata maratoninädalal harjutama, eriti arvestades, et selleks ajaks pole enamik inimesi sel talvel üldse suusatanud. Ja need üksikud, kes kogunud kilometraaži Tehvandi või Jõulumäe mulluse kunstlumega radadel, on vahepealse ajaga suurema jao kogutu efektist juba minetanud.

See kõik kokkuvõttes tähendab, et isegi kui Tartu maraton peaks mingi ime läbi toimuma, saab sellest enamikule kannatuste rada, mis peaks korraldajaid panema tõsiselt mõtlema, kui pikk peaks tänavuse maratoni distants ikkagi olema, et seal ei tekiks traagilisi juhtumeid. Olgugi et igaüks osaleb omal riisikol, mis on ju ka juhendis kirjas, on selge see, et spordivõistluse korraldajaile pole midagi traagilisemat sellest, kui seal leiaks aset midagi fataalset.

Foto 1: Matti Killingu sõudelaagris osalejad 7. jaanuaril Pärnumaal Jõulumäe kunstlumerajal. Foto autor: Mailiis Ollino, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 2: Kunstlumerada Tehvandil 13. jaanuaril. Foto autor: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix
Foto 3: Külma ootav kunstlumekahur Tehvandil 13. jaanuaril. Foto autor: Arvo Meeks, Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix
Fotod 4 ja 5: Eelmise nädala laupäeva õhtupoolikul külmuv Saadjärv. Fotode autor: Priit Pullerits

31 Kommentaarid:

At 10:19, Anonymous Anonüümne said...

Pehmelt öeldes oli see jutt pettumus, lati alt läbi vingerdamine. Lubati lugu aga tuli miski taadi heietus. Tööd on liiga palju või?

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Tehvandil harrastajaid lumele ei lubata. Kuidas Haanjas on, ei tea.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

0 km. pealt pole mõtet küll kügelema minna. Viis-kuus trenni ikka vaja kuniks suustamise tunde kätte jälle saab.
Suusatamine peab olema mõnus talvine tegevus mitte kunstlumel 1km. ringil trügimine ja tiirutamine.

Märtsis usun et saab mõned maratonid peetud Haanjas jm. Meil siin Põhja-Eestis jääb suushooaeg vist vahele. Märtsis juba sõidetakse rattaga niikuinii.

Huu

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Miks sa Priit siis erialast tööd ei tee, mis aastal üldse viimati rulli sõitsid?!
Ovaal ja sinna külge poogitav Maaülikooli mägi on jätkuvalt suurepärases korras.

 
At 13:18, Blogger Priit Pullerits said...

Olen käinud seal omanimelisel ovaalil ja maaülikooli mäel küll ja küll, aga vaatan, et alati vaikus. Ilmselt on enamik minetanud usu ja lootuse, et talvel miskit toimub, ning niisama asfalti toksida ei ole tõesti mõtet, sellele leiab sisukamaid ja meeldivamaid alternatiive.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole minetanud. Kuigi asi on veel lapsekingades panevad edevamad mehed rodeot üksi kaksi ja grupiti. Küll tullakse varsti suure avalikkuse ette. Rodeot ei pea ka rullidega sõitma.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Sõbrad, kui kaua teile endile see rodeonali veel naljakas tundub? Tõesti hirnute südamest ja laksate endale vastu põlvi iga kirjutatud ja loetud rodeokommentaari peale? On ikka viitsimist.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Siin ainult üks rodeo hull on, kes seda siia pidevalt toksib.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

15:03 ja 13:53 haibivad kah tabu teemat. Tahate teemast lahti saada, siis lihtsalt ignoreerige. Õli tulle valamine ongi ju provokatsioonide eesmärk. Kui on lolle, kes tule kütmisega kaasa lähevad, siis ongi eesmärk täidetud.

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Kelk ostis lumekahuri, mida näidatakse neljapäeva hommikul raekoja platsil.
Ootame Pulleritsult reportaazi.

 
At 16:59, Anonymous Anonüümne said...

Priidul on vist Tähtveres üksi kurb. Siin Annelinna pool lasevad rullsuusataja aastaringselt.
Tegin just kahetunnise rahuliku sörgi ringi ja nägin (töisel ajal) kolme suusatajat. Peale tööd ja nädalavahetusel on neid nii palju, et kergliiklusteel muutub kitsaks.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...


16.02 tuleb rullsuusamaraton, kui nii edasi läheb.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

Soomlased:
https://www.foreca.ee/Estonia/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4/15-day-forecast

Norralased:
https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4/long.html

Venelased:
https://www.gismeteo.ru/weather-otepaa-67816/2-weeks/

Eestlased:
http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/nadala-ja-kuuprognoos/nadalaprognoos/

Spetsialistid, kes ennustab kõige täpsemini?

 
At 18:22, Anonymous Anonüümne said...

to 13:18
?! Vaadates mida on täiesti ootamatult keset talve minu jooksuvormiga teinud kord nädalas rasketel rullidel sooritatav kreeka-rooma stiilis asfalditoksimine tuleb nentida ,et tegu on ülimalt arendava treeningtegevusega.
Jääbki suusahooaeg vahele siis jooksu- ja rattahooajal riibin tehtud töö benefitid igal juhul.

 
At 18:35, Anonymous Anonüümne said...

Jõulumäel nühivad suusahuvilised praegu 220m staadioniringi. Veebikaamerast terviserajad kodulehel otspilt. Vaatasin, et kärmemad mehed sõitsid ringi mingi 45 sekundiga. Sellises tempos suusatab tunniga 80 ringi.

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Mehed panevad täpsed definitsioonid paika. Kreeka rooma stiilis suusatamine on ainus mida homme teha saab. Vast isegi kahevõistlust, plastikuribadel hüpped ja rullikutel sõit ning MM võistlused kehtima.
Väike oht et kui ameeriklased mehhiklased brasiillased veneetslased kuramaalased ala harrastama hakkavad saab konkurents olema kõigi aegade kõvem, siis ei saa nišialast enam rääkida kui tulevikus uus veerpalu mae paarisrakend tekib siis pühi medalitest suu puhtaks.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas sool velo sööb kah? Palju tõuseb talvisel sõidul vahetamist vajavate juppide hulk? Äkki mõni kogemustega sell lööb arvud mõtlemiseka letti.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Selge see ,et praegune aeg tapab ratast oluliselt kiiremini .Egas siis püssidega sõideta praegu. 50 euriga saavad Alivio grupi mehed terve aasta hakkama.Põhi kadu on ikka hooldamine mille peale läheb roppu moodi aega.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

See talv pole sooja tôttu ka soola eriti teedel.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

selliseks pasaseks ajaks soovitan soetada u.300 € kasutatud metsaratas ja mugandada see porikate, pedaalide jm. talve treeningrattaks. P.s. sellisega hea ka poest piima toomas käia, lastega rattaring teha. Pole enda sellisel elukal hooldustöid ja kulusid ollagi peale survepesu (korra aastas), ketiõli ja rehvidesse õhu lisamisega muud küll teinud.

Huu

 
At 10:56, Blogger Priit Pullerits said...

Täna räägib Gismeteo hoopis teist juttu kui eile. Et järgmise nädala keskpaigast tulevad öised miinuskraadid, mis kestavad veebruari alguseni, ühtlasi näitab ka sagedast sademete puistamist. See annaks nagu TMiks lootust. Aga seejärel tulevad jälle stabiilselt plusskraadid ja ühtlasi sademed, seega vihm, mis lootused kustutavad.

Kuid eks vaatame, mis Gismeteo räägib homme, kui ta täna eilse jutu pea peale pööras.

 
At 11:46, Anonymous Anonüümne said...

Siis saab Kelk nädala pärast oma uue lumekahuri, mida homme linnarahvale näidatakse tööle panna.

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

Kui tahate Mihkel Räimi nelja ja poole minuti pikkust intervjuud kuulata, siis siit saab:

https://www.youtube.com/watch?v=Pl6sP64NETU&feature=youtu.be

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma väga ei panustaks ilusa ilma teooriale. Olen soolamasinaid näinud teedel +5+ kraadidega,. Seega kui autoteedel kulgeda, siis soolast ilmselt ei pääse. Odava ratta kasutamine on loomulikult mõistlik. Aeg on naise Optima välja ajada. Saame aga ju aru, et ajakirjanik on vaimult rikas ja rahaliselt vaene. Ee, vist läks viimane mõte lappama, kas äkki ei peaks see vastupidi olema.

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Külmumata maa peale tulev lumi kaua ei kesta. Selleks et maa külmuda saaks on kangemat ja pikemat külma vaja.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Loen PM-st: "Ilmselt ei eksi ka prokuratuur, kui ütleb, et jutuks oleva menetlusega on lõpptulemusest sõltumata astutud samm korruptsioonivaba (linna)valitsemise poole." Kuigi Eesti liigub külma vaba riigi staatuse poole, siis PM promob rahulikult, et riigile külmategemine on paratamatus, mille ultramaratoniga tegeleb samm haaval proks. Seni kuni riigitegelased sel maratonil meie heakskiidul edenevad võiks ju võsa vahel hüüda ka maha riigile külma tegemise hinnakirja. Veel parem kui oleks kuskil lihtne veebikalkulaator, kus saab arvutada näiteks menetluse kiirendamise või aeglustamise tasu. Konkurentidele looduskaitsjate ja arheoloogide kaelale saatmise tasu jne. Nii saaks oluliselt suurem ettevõtlike inimeste seltskond oma tegevusi täpsemalt läbi rehkendada. Ja proks võiks avaldada ka aja, et millal nad lõpuks kavatsevad jõuda korruptsioonivaba valitsemiseni. Noh, seda oleks hea teada kalkulaatori kasutamisel, best before või nii.

 
At 17:04, Blogger soul said...

Ja kuidas see on seotud TM toimumisega?

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Tiskussioon läheb väga külmaks ja keeruliseks. Kas suudab keegi kordioni sõlme lahti raiuda? Meistersportlane Kägu? Meistervõimleja Toits?

 
At 19:36, Anonymous Anonüümne said...

Täna on optimistlikumatel hinnangutel küsimus selles, et kui palju tehakse TM-le registreerinud kodanikele külma. Kindlasti on võimalik motiveerida ametnikke tegema suusasõpradele pakast kontrollitud tingimustes, iga ilmaga. Linna jäähall on omadega täitsa rappa rajatud. Motiveeriva hinnakirja teadmisel on kindlasti võimalik leida lahendus kas suusatunneli või suusamaja kujul, kus TM-i ärajäämisel on võimalus suusakihkhu rahuldada ka olulisemalt soojemates tingimustes. Vast on nii isegi võimalik vältida potentsiaalseid terviseprobleeme juhul kui TM rada saabki valmis viimasel minutil ja ainuke koht Eestis harjutamiseks on külmkambris.

 
At 21:33, Anonymous Anonüümne said...

Vaatan, et Priit pani 2013 TM-l tänasele kuulsaimale korrumptandile Taavole tervelt 7 minutiga särgi püksi. Tubli Priit, nii jätkata!

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Te mehed ei tea mis on külm. Külm on siis kui tuleb Putin teeb hõrõkk ja vahetab korruptandid ausate meeste vastu. Õnneks on meil mees kes suuteline särgi püksi panema.

 

Postita kommentaar

<< Esileht