neljapäev, veebruar 13, 2020

Pullerits: Kas Eesti noored mehed on tõesti hukas?

Kaks aastat tagasi rääkis kunagine peaminister Mart Laar mulle vabariigi aastapäeva eel eesti noortest optimistlikult ja tunnustavalt nii:

«Minu meelest on küll eesti noored väga terve ja positiivse mõistusega, just nende enda kombel väga patriootlikud. Mitte niimoodi, nagu võib-olla mina tahaks, et nad käiksid kogu aeg ringi, lehvitaks sinimustvalget ja laulaksid «Eestimaa, su mehemeel». Kui vaatasin eelmise aasta suvel noorte tantsupidu, pean rahustuseks ütlema, et see on just selline Eesti, nagu ma tahtnud oleks – iseorganiseerunud ja isetegev, ilma käskudeta ja ilma kontrollideta, kasutades kõiki neid tehnikavidinaid, milles mina kõvasti alla jään. Näha, et selline Eesti on reaalselt kohal, tegi mulle suurt rõõmu.»

Aga tänases Õhtulehes maalib 72-aastane erukindral Ants Laaneots Eesti noortest sootuks teistsuguse pildi. Ta nendib näiteks, et noortel puudub soov võistelda ja olla teistest parem. «Meil koolipoistena oli auahnus: tuli teistest parem olla!» räägib ta Õhtulehele. «[...] vahel lööb viha välja, kui vaatad [praegusi] noormehi: nagu silguniisad, õlad on kitsamad kui taguots.»

Laari nägemus tugineb ilmselt tema isiklikele subjektiivsetele tähelepanekutele, aga Laaneotsa jutt lähtub tõenäoliselt riigikaitse arengukavast (2021–2030), mis tõugati pärast seda, kui Õhtuleht sellele jaole pääses, 75 aastaks kalevi alla, sest selle avalikuks tulek võib ohustada riigi julgeolekut. Tõesti võib, sest lõigud, mida Õhtuleht arengukavast tsiteerib, on karmid:

«Kehaline/sportlik ettevalmistus – trend on füüsilise võimekuse langemise suunas, see tähendab, et ajateenistuses tuleb oluliselt rohkem rõhku panna nii-öelda üldfüüsilisele järeleaitamisele (ja seega vähem sisulisele õppele).»

Lisaks toob arengukava kriitiliselt välja, et noorte meeste keskmine haridustase on järjest madalam, üha rohkem esineb vaimse tervise probleeme ning riigikeele oskus on järjest kehvem. Laaneots peab Õhtulehe väitel hädade põhjuseks vabakasvatust, mis 1990ndatel läänemaailmast üle võeti. «Lapsed tegid, mis tahtsid,» lausub ta. «Neile ei esitatud nõudeid ega õpetatud kultuuri.» Ta lisab noorte meeste kohta: «Igal pool on ebatsensuursed, võõrsõnu täis laused, aga sulepead kätte võttes kirjutada ei oska. Noorsugu on käest lastud, selle üle on kõvasti lärmi vaja teha.»

Aga kuidas sa lärmi lööd, kui Laari-sugused autoriteedid ütlevad, et noortega on kõik korras, patriotismi ja teotahet on enam kui küll?

Kumma mehe nägemust ja hinnangut teie usute, kas Laari või Laaneotsa oma?

Fotod 1 ja 2: Noored suusatajad eelmise nädala pühapäeval Holstre-Polli rajal Viljandi lähedal. Fotode autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 3: Tartu maratoni lumeta finišiala. Foto autor: Lennart Pruuli, Klubi Tartu Maraton

28 Kommentaarid:

At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/6899180/kahju-laskesuusatamise-em-viiakse-eestist-valgevenesse

Mitu raha korstnasse lendas?

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Jah lööge kõik rahasse, nagu jänkid teevad peale igat tormi või muud kahju tekitanud välist mõjutajat.
Lööte kokku, siis saate kevadel ilmavanale või jumalale, valitsusele või Pulleritsule lumeta talve arve esitada.
p.s. ärge unustage juurde liitmast kaupmeeste müümata jäänud suuskade jm. talvevarustuse kulu ja võimalik tulu.


Huu

 
At 19:07, Anonymous Anonüümne said...

Tanki-Antsu jutt noorte ajateenijate õlgade ja puusade vahekorrast on vanem kui leib, seda juttu on ta rääkinud aastaid. AGA. Laaneotsa järglane Eesti Kaitseväe ülemana Riho Terras vegeteeris aastaid oma kohal suutmata ära teha kaadrikaitseväelastele kohustuslikku üldfüüsilist testi. Kui Laaneotsal kulus leitnandist kindraliks tõusmiseni 41 aastat, siis Terras tegi sama asja 24 aastaga. Tänapäeval tulevadki asjad kergemini kätte, milleks siis asjata rabeleda?

 
At 19:14, Anonymous Anonüümne said...

Jah pontšik Terras kõrvuti endast poole vanemate nato ohvitseridega kes reeglina kõhnad vennad oli imelik vaatepilt tõesti.

 
At 20:05, Anonymous MargusM said...

Mida siin uskuda on, leidub mõlemit ja seda ka varasemates põlvkondades.
Mehed ongi naistest rumalamad ja lisaks iga järgnev põlv ka kiduram, sest heaolu kasvab, "pole põhjust sitta hanguga visata".. Mis sa sellistega siis ette võtad.
Siiski leidub palju asjalikke noori, nn makers and do'ers, sellistega on rõõm toimetada! Laaneots eksib ehk selles osas et jõud paikneb tänapäeval natuke teises kohas kui tema ajal. (Ei saa jätta mainimata et ka tema oli agar punane..)

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

Kangert tuleb Euroopasse. Kas Pullerits teeb igal õhtul asjatundliku olukorra oovervjuu? Hoiab meid arengutega kursis? Või Huu võtab ohjad enda kätte?

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Siinse meelelahutuse kõrvale ka väärt asisemat kuulamist.

https://podcast.ee/jalgrattapalavik/

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Laaneotsa jutt täitsa õige aga mees vist vales erakonna olnud, et pole suutnud võimul olles midagi korda saata. Ja kui riik sporti ei panusta, et tule ka kuskilt materiali, ehk sitkeid mehi, kes Eesti riiki kaitseksid.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas homses Arteris on PP intervjuu preili Hundiga?

 
At 11:46, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

2011. aastal, kui Ants Laaneots sai ametist priiks, sõnas ta oma kõnes, et kaitsevägi on nüüd valmis, vaja on seda vaid hoida.

2016. aastal, kui Arto Aas Reformierakonnast sai ametist priiks, sõnas ta ETVs Foorumis peetud kõnes, et meie - st Reformierakond -, tegime Eesti valmis.

2017. aastal, kui Märt Sults Keskerakonnast kandideeris valmistel, sõnas ta oma telereklaamis, et tema tegi valmis Põhja-Tallinna teed, promenaadid, koolid, basseinid, kunsti- ja tervisekeskused.

Jah, oleks vaid rohkem selliseid isafiguure, küll siis oleks ka vähem lödipükse ning õnn oleks ammuilma õuel ja jääks veel ülegi, et teistele jagada.

Aga Teie, sitakotid, mida olete Teie valmis teinud? Eks rääkige siis mis tehtud, mis teoksil. Aga te ei räägi, sest pole midagi ette näidata. Sügate niisama tagumikku ja kuulate ammuli sui, mida tarka isakesed isekeskis räägivad.

 
At 11:54, Anonymous Anonüümne said...

https://www.youtube.com/watch?v=HsMbsz1fekk

anname au tõesti neile isafiguuridele

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Kahjuks pole suusatunnelit kus mõnusalt libistada saaks nii mäest alla kui ringi ratast. See ei saanudki reffide ajal valmis. Mis põhjala riik see on kus pole suusatamiseks arendavaid tingimusi? On üksikud uisutantsuplatsid. Mõni spetsialist oskab öelda, et kui Velotrekile täispuhutav katus peale tõmmata, et kas sinna saab lumekahurite ja jäävalmistamise konteineritega korraliku suusapargi rajada? Objekt seisab jõude ja on vutimeeste nätsutada. Kahju kohe. Saaks aastaringse suusaobjekti. Vutimeestel statkasid küll kus jalga harjutada.

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

Õiget juttu räägib Säinas nii on. Miks ei ole isake Pulleritsa siin möla ajamas? Aga sellepärast et ta läks värki TEGEMA, tal ei ole aega niisama tühja kedrata.

 
At 15:17, Anonymous Priit Pulleritsu fänklubi ase-esimees Endel Kulm said...

Kas tõesti hülgab Suur Juht ja Õpetaja hr Pullerits pühapäeval kõik oma andunud fännid? Kas ta tõesti, ei leia selleks aega ja motivatsiooni, et veeta üks ilus päev koos nendega, kes vaatavad talle imetleva ja armastava pilguga alt ülesse? See on ai kui valus, see on solvav. Me pole sellist kohtlemist ära teeninud !

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Ehh jahh ammuli sui, aga mis meil üle jääb? Isakesed Kägu Säinas Huu Margus ja Laane Ants on sedavõrd kõrgtaseme vennad. Kui papaša Pullerits sõna sekka ütleb on vabsee värise maailm!

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Suusatunneli asemel võib ka suusahalli teha. A la Hlläs hall Helsingis.
Teoreetiliselt peaks see saama olla ka ilma külmutusseadmeteta. Talvel kuhjatakse lumi sisse ja vaikselt ta sulab, aga maja oma soojustus pidurdab seda piisavalt ,et järgmise loodusliku lumeni vastu pidada.

 
At 15:45, Anonymous Anonüümne said...

Kurikuulus suusaspordi toetaja Toomas võibolla ehitab sellise superhalli.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Toomas oleks selle ammu ehitanud. Kahjuks pole ta seda teinud. Selle asemel et kilomeetri suusarja jagu lund hunnikus sambla all üle suve hoida, võiks tõesti selle kuhugi fooliumiga halli laiali laotada. See võrk on puhtalt tahtmise taga kinni. Pole Toomasel seda tahtmist. Kahju.

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Toomas on marginaliseerunud tänase päeva seisuga.

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Kes ütleb lõpliku sõna? Kas Tanki Ants, Õpetaja Pullerits või isake Kägu? Kelle tõde jääb kehtima? Kelle sõna jääb kellatorni kõlisema, rahva mällu kaikuma?

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Pontšik Terras ütleb. Ikkagi euroopa isake. Autoriteet igast küljest.

 
At 22:16, Anonymous Anonüümne said...

Homses ajalehes PP lugu huntidest.

 
At 23:27, Blogger Priit Pullerits said...

09.24 ju ootas ja nõudis seda.

 
At 01:11, Anonymous MargusM said...

Kas selle blogi vahendusel saab nüüd tellida.. lausa nõuda lugusid mida papa-ratzo täitma kappab? ..jalgrataste vilinal!

 
At 09:02, Blogger Priit Pullerits said...

Jaa, tellida saab. See on kõige lugejalähedasem blogi teljel Eesti-MOAB.

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu:

https://leht.postimees.ee/6899807/appi-huntide-pealetung-kas-varsti-lapsed-neil-hambus

https://leht.postimees.ee/6899824/toomas-sulling-lihtne-miks-kirurgid-on-mehed-te-ei-pane-meest-ja-naist-100-meetrit-voidu-jooksma

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Kas homme rattaga TM (63km) läbisõitajad ka on?

 
At 19:05, Blogger Priit Pullerits said...

Ühe loo viite jätsite panemata, 11:52 -

https://leht.postimees.ee/6899497/priit-pullerits-kus-ja-millega-talve-film-eksib?_ga=2.196522668.1674206325.1581602252-113791172.1546514900

 

Postita kommentaar

<< Esileht