pühapäev, jaanuar 26, 2020

Pullerits: Kas Tartu maratonist võib kujuneda enesetapp?

See ei ole hea, kui Tartu maraton toimuks. Selles veendumiseks tuleb korraldada kas või «poolpidune» kontrolltreening, nagu eile – 60,5 kilomeetrit. (Pildid sellelt treeningult siinse sissekande juures.) Tugeva tuule käes. Ja tuult tuleks, kui maraton toimub, see on kindel, kui vaadata viimase aja heitlikke ilmu. Ja kas teate, kui palju aega kulus? Peaaegu kaks ja veerand tundi!

Muidugi ei sõitnud ma suuskadel, isegi rullsuuskadel mitte. Sõitsin rattaga, ja mitte maastiku-, vaid maanteerattaga. (Leia maanteeratas pildil all vasakul!) Keskmine kiirus ainult 27 km/h. Aga kaks ja veerand tundi oli piisav, et pärast tunda rampväsimust ja rammestust.

Nüüd võtke ette suusamaraton – see on kolm ja pool tundi pingutust, üle keha pingutust, mitte ainult jalgadega. Enamikule tähendaks see neli ja viis tundi pingutust. Kas te arvate, et inimesed on selleks valmis?

Ütlen ausalt: mina ei ole selleks valmis. Ei ole selleks valmis tasemel, et maratonist mõnu saada, ammugi mitte tasemel, et võistelda.

Ütlen enamatki: see, kui maraton kolme nädala pärast toimuks, oleks sama, kui saata igasuguse sõjalise ettevalmistuseta saksa koolipoisid Vene tankide vastu. Sellest kujuneks kujundlikus keeles väljendades veresaun.

Kes selle eest vastutaks? Kas koolipoisid, kes rumalast peast lahingusse läksid, või siiski elukogenud väejuhatus, kes neile relvad kätte andis ja lahingusse saatis?

Aga eksivad need, kes arvavad, et olen pehmostunud. Oi ei, kaugel sellest. Selle tõestuseks, et ei ole, lugege mu halastamatut kolumni «Lumehelbekesed tuleb panna pingeritta!».

Teine võimalus on ala vahetada. Näete, mina juba sõidan keset talve võidusõidurattaga, mitte ei lükka tuimalt ja perspektiivitult rullidel, nagu need kaks, kes mulle eile varasel pärastlõunal Jõgeva-Tartu maanteel vastu toksisid. Auto on? Kui on, siis äkki prooviks sellega midagi korda saata, seda enam, et Eesti ja mulluse hooaja maailma esisõitja lendas teelt välja, mis tähendab, et vakantsi nagu oleks.

Kuid kust ja kuidas alustada? Sest: tahad jalgpalluriks? Lihtne: mine jalgpallitrenni. Tahad jooksjaks? Mine jooksutrenni. Ratturiks? Mine rattatrenni. Suusatajaks? (Mnjah, suusatrennil pole tõesti enam vist mõtet.) Aga tahad rallisõitjaks? Kust ja kuidas siis alustada?! Ja veel alaealisena?!...

Ärge muretsege, selgi alal tegin teie eest eeltöö ära. Siin on Eesti parimate oma ala asjatundjate kirjeldus sellest, kuidas saada Ott Tänakuks.

Foto 1-4: Vaade Lähte tornist lumeta ümbrusele 25. jaanuari varasel pärastlõunal. Fotode autor: Priit Pullerits

51 Kommentaarid:

At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Pole välistatud.

 
At 13:46, Anonymous Anonüümne said...

See on selge, et TM suuskadel ei toimu.
Küsimus on hoopis, kas TM-i rada on rattaga läbitav, kui imevad on heinamaad ja kas kraavid on ilma kummikuteta läbitavad?

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Millal meie sangarid laagreid hakkavad korraldama?

https://marathon100.com/uudised/vaata/lance-armstrong-kusib-rattalaagris-osalejatelt-uuratut-summat

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Lugu on ilus aga viide OT artiklile rikkus ära. Kas me oleme mammona või lunastuse järele teel? Suur Mõõduvõtt on meie kollektiivse inge lõpmatu ilu, kommertsile ei ole siin kohta.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsult suur mõtisklus, aga nagu ikka sitakotid ei jaga matsu.

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Einoh mida pehmojuttu Pridult !?
Vist 1983 oli talve enne maratoni umbestäpselt 10 päeva, ei olnud häda kellelgi.

https://arhiiv.err.ee/vaata/tartu-maraton-1983-174041

 
At 18:09, Anonymous Anonüümne said...

Mõtiskleks ka, aga ei võta nii võimast kiirendust sisse mis võimaldaks samal tasemel mõtiskeldetada. Kui tiivad ei kanna pole mõtet amatöörmõtisklust ka väga.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Oktoorbis lõppesid rattatrennid, novembri puhkasin. Detsembri keskel istusin tagasi ratta selga (rullin puki peal ) sest lund ei olnud, oleksin hea meelega suusatanud kui selleks oleks ka võimalus olnud.
Ega praegusel seisul Tartu suusamaratoni osalejatel ikka küll verd ei hakkaks voolama lumele. Ka traumasid vähem oodata (rangluu murrud), kui kellegi organism teda äkksurmaga üllatab siis selle vastu ei saa ka ilma Kelgu suusamaratonita.


Huu

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas küünlakuu 16ndal päeval toimub kepi- või rattamaraton? Kas see on eraldi registreerimisega üritus või asendab suusamaratoni? Kas asendusalaga üritusele mittetulijad saavad raha tagasi - järgmisele maratonile soodsama hinnaga registreerida?
Miks peetakse nõu tarbijakaitse- ja keskkonnaametiga?
Millal avaldatakse variandid D ja E?
Variantidid A, B ja C vist ei realiseeru kuidagi.

 
At 21:29, Anonymous Anonüümne said...

Nuustakul stardikoridoris on kena jalkamuru
https://sport.postimees.ee/6882031/mk-etapp-on-suures-ohus-kaks-nadalat-enne-voistlust-valitseb-tehvandil-taielik-kevad

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Väljas juba kuid vaat et lühikese püksi ilm, aga mõned mehed sõidavad toas pukki. Johhaidii!

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Pole siin ei A ega F varijanti, maratoni ei toimu.
Ratta ja jooksumehed stardivad 16.02. vabalt valitud kellajajal Otepäält Elva poole, ei organiseeri seda seal keegi.

 
At 07:12, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 21:41, ma ka ei saa aru, milleks rattapukk! Ilm on ju igati paslik väljas väntamiseks, ei jääd ega lund, asfaltki valdavalt kuiv.
Mis pehmotamine see siin puki peal nüüd käib??!

 
At 08:27, Anonymous Anonüümne said...

Kogu spordimaailm on tšokis aga Pulleritsu blogis käib pehmotamine. No johhaidii ma ütlen dolbajoobid

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Kes see pehmo eelmine aasta Tartu Rattamaratonil osalemata jättis? Tervis oli siin marginaalne osaleja, pigem hirm vihma-sopa ja kukkumise ees hoidis alfa toas.
Nu ei viitsi ennast sisse pakkida ja memmerätikutes tuules ja sopalägas pimedal ajal autodega võidelda.
Maantee sõit niiehk nii nii nüri meie tingimustes, miks seda veel ebameeldivamaks teha. Pikk..pikk hooaeg veel ees.

p.s. avastasin et pukil kruvides lihtsam ennast vahepeal punasesse pingutama sundida. Lisaks lõbustamas kõrvalt Zwift, ei pea niisama seina vahtima.

Huu

 
At 09:39, Anonymous Anonüümne said...

Huult taaskord väga šikaarne torge.

 
At 10:58, Anonymous Anonüümne said...

Huu on kunn. Temaga ei maksa ülbitseda mitte kellegil.

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Kelgu kahurid ei saagi tööd.
Sügisilm jätkub

https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4_vald/long.html

 
At 14:33, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Vaimse mandumise allakäigutrepil on mitu astet. Ühel neist astmetest on rattapukk.

Võib ju öelda, et tänu soojale toale ja rattapukile saime võitu külmast, pimedusest ning porist. Jah, ka nii võib vaadata. Kuid mina ütlen, et hoopis külm, pimedus ja pori võitsid lõplikult ning sundisid inimese enesele alistuma. Vaimne nõrkus ja kehaline lodevus lõikab ära järjest rohkem võimalusi, sundides meid üha kitsamatesse raamidesse.

Lödipükslus on teisisõnu mugavuse ihalus. Ette allaandmine võimalikule raskusele. Just seda see puki sõitmine soojal talvel, kus saaks vabalt väljas sõita, ongi.

Hommikul sõidad autoga tööle, seal liftiga üles, istud päev otsa paigal, sõidad liftiga alla, istud autosse ja lähed koju pukki väntama või sõidad autoga spordiklubisse, et seal jooksulindi peal higihaisus teha treenimisele sarnast tegevust. Kas Pullerits teile vähe seletanud on, et kuhu selline asi välja viib. Siit on vaid väike samm suusatunelisse.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Et peaksin minema peale tööpäeva lõppu, kottpimedas ja märjas rattaga maanteele hullu panema?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Mõttetu intrigeerimine nagu siin edevusest tiines nn. "spordiblogis" ikka. Varjatud terviserikete traagilise ilmnemise suuremat tõenäosust tasub loomulikult tõsiselt võtta, aga terve, suusatamisega enam-vähem sina peal oleva ja muude kestvusaladega regulaarselt tegeleva harrastaja jaoks pole need 63 km läbi libistada, ka olematu suusakilometraazhi pealt, küll mingi eriline kangelastegu, mida üle dramatiseerida või heroiseerida. Olen sõitnud TMi nii 0 kui 700 kilomeetri pealt, tunne finishis enam-vähem sama. Enamik ei osale TMil selleks, et pärast kekutada, kes temast protokollist tagapool.

 
At 15:49, Anonymous MargusM said...

paistab Säina elu on lihtne, peale tööd saab kohe rattale hüpata ja voila.. kuid tegelikult ta vist rattaga ei sõida või on väga vaba töögraafiku peal, muidu tema jutt ei päde. Kuid imekspandav on arusaam et kõik teised saavad/peavad samamoodi võimalik olema, kui ei siis lödipüks!?

Võtame lähteks lihtsad sisendid:
* mis kell läheb pimedaks
* mis kell jahedaks
* ilm läheb ka õhtuti niiskeks

Kes läheb Säina ja Priidu tunnustuse saamiseks välja kahetunnist trenni tegema ntx kell 19.00?
Ainult pururumal!!
Lugege uuesti Kanxi intervjuud..
Need kes Eestis, neil on igati mõistlik praegusel ajal pukil tund poolteist Z2 trenni teha mõningate kiirendustega.

 
At 16:11, Blogger Priit Pullerits said...

Taluperemees Säinas paneb mõõtkava veenvalt paika. Lugege veel kord!

14:55 kekutab, et vahet pole, kas TM eel on all 0 või 700 km. On aga küll vahe! 10. klassi poisina sõitsin enne TMi veidi üle 300 km ja tõusin maratonil 5000+ kohalt 1684. kohale. Aasta hiljem ja vanemana, 11. klassi poisina, läksin sõitma vaid 70 km pagasiga, sest talv oli kehv olnud. Ja oi, see oli vaevaline! Mitut puhku pidin raja ääres seisma jääma, sest selg väsis nii ära, et vajas puhkust. Lõpuks langesin 3200. koha kanti.

Järeldused on ilmsed.

Sel nädalal tuleb reedeni ainult vihma või lörtsi. Nii et jõudu pukimeestele! Teistel, kes valmistuvad suusatamiseks, pole midagi teha - ka selles mõttes, et pärast seda vihma- ja lörtsinädalat jääb TMiks valmistumiseks ainult üks nädal, sest viimasel, TMi nädalal, on tark juba puhata.

Ahjaa, Gismeteo 10 päeva prognoos annab Tartus temperatuuriks pideva plussi.

Lootust pole.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Kui ma eksi, siis Toits valiti eelmine aasta valdava häälte enamusega aasta sitakotiks. Oma viimaste tegude ja sõnavõttudega tõusis Huu üheks nominendiks ja ma ütleksin isegi peafavoriidiks aasta pehmo tiitlile

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Priit, sinu näited enda kahe aasta tulemustest on statistika kohalt mõttetu, sest sealt midagi asjalikku välja lugeda on ainult kaks võimalust -
a) mitte midagi,
b) absoluutselt kõike!
On ainult kaks sisendit: eelnev läbisõit ja lõputulemus protokollis.
Puudu on palju olulisemad tegurid - üldine treeningmaht, suuskade määrimine, vorm enne starti, pikem väsimuse foon stardis, riietus jne.jne.

Sinu järelduse meetod tuletab meelde lugu, kuidas Imre Vähi oli Kaitseväe arstlikus komisjonis: Vanem naisterahvas mõõtis pikkuse ja kehakaalu ning peale seda tegi kehamassi indeksile vastava järelduse - rasvunud!
Tema pilt - https://sport.postimees.ee/200776/kulturist-vahi-sai-mmil-6-koha

 
At 17:49, Anonymous Anonüümne said...

Oeh, ei kirjutanud ma sõnagagi aegadest/kohtadest ega vaidlustanud treeningmahtude rolli parema tulemuse saavutamisel. 0/700 km näide oli toodud vastukaaluks naeruväärsele TMi kui "ülima pingutuse" heroiseerimisele. Aga oma viga, et demagoogiga vaidlema hakkasin.

 
At 19:30, Anonymous Anonüümne said...

PP on sellisel juhul lödipüksuse ehe näide, käib soojas jõusaalis, kuigi saaks Tähtvere välijõusaalis edukalt harjutusi teha.

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Mul just selline näide, et parim aeg pärineb 0 suusakilomeetri pealt ja näireks 2010, kui oli novembrist alates 50cm lund ja mingi 1000km suusatamas käidud, sius Tartu maratonil kõige vaevalusem edasiliikumine......põhjyseks kusjuures ei olnud mitte kehv suusavorm, vaid see, et lund oli lihtsalt liiga palju.

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

5ndal läheb külmaks, miinus üks.

https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otep%C3%A4%C3%A4/long.html

Venelased ennustavad külmemat ilma.

https://www.gismeteo.ru/weather-otepaa-67816/10-days/

Keda uskuda?

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Venelaste kahe nädala prognoos näitab ju sula.
https://www.gismeteo.ru/weather-otepaa-67816/2-weeks/

 
At 06:54, Anonymous Anonüümne said...

Huu on nutikas mees. Suvel paneb teile kõigile pikalt parnufflisse kuivade pukikilomeetrite pealt. Võib olla isegi Pulleritsule endale. Saate näha. Huu on kunn ja legend.

 
At 09:12, Anonymous sotside sabarakk said...

Huul on üks suur puudus, mis ei luba tal parnuflisse ega karnuflisse panna.
Tal puudub tapjainstinkt.
Selle puudust on siin kaugele näha.

 
At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Tapjainstinkti toas ei treeni. Kõige parem on minna metsa, eriti jõrmid mehed lähevad veel pimedas, ja proovida paljakäsi metsjänes kinni püüda. Pärast keerad jänesel kaela kahekorra ja sööd ära. Ilma soolata. Suvel oled tehtud mees ja vaatad poodiumilt Pulleritsule ülevalt alla.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Pole probleem. Mõned ühistreeningud kapten Pulleritsu hundikarjas ja instinkti tekib mühinal. Hiljem võib juba iseseisvalt proovida PP näpunäiteid meeles pidades.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui Huu on legend siis Pullerits on vabsee ikoon. Mees, keda teavad isegi need kes ei tea kes on Richard Lõvisüda Lembitu ja Jakobsohn

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits korraldab ühistreeninguid?

 
At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

Põhja Dakootas ja Saskachewanis on mehisuse proov paljaste kätega karibuu kinni püüda ja nülgida. Sisikonnast sõpradele maitsev supp keeta. Alles seejärel saab spordiseltsi liikmeks. Padre võiks teile rääkida aga ta vist ei viitsi.

 
At 16:57, Anonymous Anonüümne said...

Miks PP medalit ei saanud?

 
At 17:17, Anonymous Anonüümne said...

kas Moaabis ka mingeid mehisuse proove korraldatakse? või on seal rattaga sõitmine juba iseenesest julgustükk? puumad jms elukad vabalt ringi jooksmas... veepuudus...

 
At 18:10, Anonymous Anonüümne said...

Moabis ei olnud karibuud, Moabis on puumad ja liivarästikud, aga kas Padre neid püüdis ja nülgis ei mäleta. Võib olla polnud vaja tõestada. Mees oli kuulus kuna oli metsikust idaeuroopast kus aetaks karusid kõrre otsa nagu maasikaid. Keegi ei julgenud tee peale ette jääda.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Hea formi saab ikka ja ainult kvaliteet trennist ja kvaliteet puhkusest.Ei aita siin küülikute tapmine ja vastu rinda tagumine.Poosetamisega kaugele ei triivi.Et lihas töötaks perfektselt peab pea ka töötama perfektselt.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Ootame juba aastaid Pulleritsu raamatu "Minu Moab" ilmumist.

 
At 21:27, Anonymous Anonüümne said...

Miks Pulleritsule teenetemärki ei anta?

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

Sama küsimus, miks? Ammu aeg. Häid inimesi ei hinnata. Klomp tuleb kurku, pisar silma. Vägisi peab haljast kurgu loputamiseks kasutama. Ahh, mis sest ikka. Tina plönn, või mis materjalist see auraha on?

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Teenete märgid antakse enamasti pe*sse pugejatele. Pullerits on KK kintsu liiga vähe kaapinud, selle eest teenetemärki ei saa

 
At 09:44, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 18:26, kirjastaja ka soovib, et selle teeksin, käib peale juba pikemat aega.

17:17, mitte ainult Moabis rattaga sõitmine pole julgustükk, vaid üldse Moabi eluga kohale jõudmine on kangelastegu. Aga tõsi, jah, kui sinna jõutud, siis seal alles tõeliseks enesetõestamiseks läheb.

16:57 ja 21:27 ja 21:45 - kuidas saakski mingit teenetemärki anda, kui mina olen see mees, kes toob välja, mis moodi andja TdF-il tegelikult suure mäe otsa jõuab. Selliseid paljastusi andeks ei anta. 23:35-l õigus.

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

Millegipärast tdf-il kohal käinud PP versiooni ei toeta, kust see lükkamise info üldse pärit?
PP enda peast?

 
At 12:22, Anonymous MargusM said...

Jääb natuke segaseks milles seisneb M-i kohalejõudmise kangelastegu, pole ju maantee servas indiaanlasi vibude ja odadega renditud hiigeldziipi ründamas..

Seda kuidas TdF-il mäeotsa jõuakse näeme telekast, sellel üritusel tsipa teistsugune nimi. Ka mina pole mujalt kinnitavat infot saanud ja arvan et massiline abistamine pole reaalne.
Nii vana ja tõestamatu supi ülessoojendamine on mõttetu asendustegevus, kuluta see energia rattasõidule.
Kas talvine hapukurgihooaeg kestab veel pikalt?

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Ka mina ei jõua ära oodata materjale selle kohta, kuid presidenti TdF etapil mäest ülesse lükati. Kuskil selle kohta videomaterjali? kohal mees ei käinud see on kindel. Keegi rääkis allikas?

 
At 14:15, Anonymous Anonüümne said...

Padrelt väga põhjalik ja ammendav vastus. Õppige sitakotid kuidas peab hõlmama sõpru ja puhaste kätega kägistama vaenlasi.
Samalaadset osavust on aegajalt üles näidanud vaid isake Kägu.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult on väga hea olla mustas listis. Nii pole midagi kaotada. Ainult pane. Saad tähtsalt tegelaselt risti, see on nagu kabeli mats. Enam pole hea seda inimest kriitilise nurga alt torkida. Sisemine tsensor hakkab tööle. Ja kui elu töö koosnebki määrdunud tahkude näitamises, siis oled ju kohe töötu. Ainuke mida saad teha on hambutud upitavad intekad. Paindud ja teedki või murdud ja suikud unne. Alati on variant ka keelduda sellest aust ja olla vaba nagu kotkas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht