reede, jaanuar 31, 2020

Pullerits: Miks ma mõjukaimate pingereast välja jäin?

See juhtus kunagi hallidel aegadel, ilmselt selle sajandi esimese kümnendi esimeses pooles, kui kutsusin Villu Päärti (fotol paremal), Postimehe tollase ja nüüdse Arteri kolleegi Tähtvere dendroparki 5 km võidu suusatama. Mul olid siis veel sellised Visu suusad, mille õhuke plastikkiht oli ühe suusa tagant puitkarkassi küljest lahti tulnud. Ometi arvasin, et suudan ka sellise varustusega Päärtist jagu saada.

Ei suutnud. Olin siis alles alustaja suusataja. Ma ei kaotanud Päärtile palju, aga ega võidušanssi ka ausalt öeldes tekkinud.

Eilses Tartu Postimehes avaldas Päärt arvamusloo «Sajatus saja asjus». Ta võttis hambusse nädala eest ilmunud Tartu mõjukaimate nimekirja tipu ehk esimesed sada. Ja vaatas, kes kõik sealt puudu on.

Ja siis kirjutab Päärt sel teemal nii (fotol vasakul): «Kus on Priit Pullerits, kelle järgi tuhanded Eesti spordiharrastajad oma treeningukoormusi krutivad? Kus?»

Jah, toosugused pingeread lähtuvad enamasti väga formaalsetest alustest. Aga palju suurem mõju on sageli informaalsetel teguritel. Lugege näiteks veel kord eelmist siinset sissekannet «Kuidas ma leidsin Postimehele uue peatoimetaja?»! Või meenutage kevadisi riigikogu valimisi, kus langetasin tugevasti sotside tulemust, avaldades vahetult enne valimisi kaks neid ründavat kirjutist, ühena oma kolumni, mis rõhutas, kuidas sotsid ei suuda tunnistada Eesti rahvusriiklust, ja teisena intervjuu kultuurikriitik Linnar Priimäega, kes lasi sotsid eriti auklikuks, nimetades neid kõige suuremateks parasiitideks riigikogus. Või meenutage eelmist kümnendit, kus mu argumenteeritud ja faktipõhised arvamuslood selle kohta, et ei ole naised Eestis sugugi teisejärgulised ega allasurutud, aitasid avalikus ruumis kaua tagasi tõrjuda feministide pealetungi. Või meenutage teisi kümneid, isegi sadu arvamuslugusid, mis on kujundanud avalikku arvamust ses suunas, et äraandlik vasakliberalism ei ole suutnud Eestis nii palju kanda kinnitada, nagu põlvist nõtkuvas Euroopas. Või lisage siia need sajad ja sajad noored, kes on kolme kümnendi jooksul minult Tartu Ülikoolis elu- ja ajakirjandusõpetust saanud (sh Päärt) ja kelle loetlemine võtaks terve tunni.

Praeguses aegruumis ei maksa muidugi unustada, kuidas mu mõni väike kirjutiski on olnud nii mõjukas, et Eesti suurima massispordiürituste sarja korraldaja on kuulutanud mind sisuliselt persona non grataks. Aga pole hullu, see kõik käib mängu ilu juurde ning sellised nägelemised olen ammu oma hingest ja südamest lahti lasknud, sest elu vajab elamist ja nautimist, mitte pidevat kaklemist.

Aga las pealegi olla mõjukaimate nimekirjas need, kes seal on. Ega see nimekiri vähenda nende mõju, keda seal nimekirjas ei ole.

Ahjaa, mõjust veel nii palju, et just ilmus Tartu Ülikooli teaduskooli video, kus minu nime ja läbitud maratonidega seda kooli reklaamitakse. Õnneks ei pea te palju seda videot vaatama, minu nimi tuleb kohe kõige algul koos maratonidega.

Foto 1: Villu Päärt 2003. aasta Tartu maratonil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 10:54, Anonymous MargusM said...

Meenutage, meenutage.. juskui nekroloogi loeks, eks ta osaliselt nii ongi.
Ajakirjandus õpilased tuleb küll minuspoolele kanda, kvaliteeti tuleb sealt samapalju kui nõukaaegsest tehasest.
Ikka väga rasvaselt kõlab tekstist läbi listis olemise soov. Leian et õigustatult sind seal pole, on teravamaid pliiatseid veel küllaga.

 
At 11:11, Anonymous Anonüümne said...

Ei midagi uut siin päikese all: https://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/tiit-tammsaar-hurjutas-paevalehte?id=2476342

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Õige ka et pole. Ega siis Pealuu & Kondid salaühingu mehi saa kohalikus seitungis üles lugeda nagu suvalisi teenindustuskooli lõpetajaid.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Alutagusele Suureks Mõõduvõtuks valmistuma!

https://sport.postimees.ee/6886188/eestimaal-saab-taas-suusatada?_ga=2.92840603.780853299.1580111796-805463527.1562059382

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Nu ei tea.
Kas Pullerits olnud mulle suunanäitajaks ja innustajaks treeninguid planeerides ja sooritades. Pigem ei.
Kas Priidu rünnak sotside vastu mõjutas minu valikuid ja valimistulemusi. Pigem ei. Seda sama jabur väita, nagu oleks seda teinud Enn Põlluaasa idiootne raamat. Sotsid tegid selle tulemuse pigem endale ise ajal ,kus müüs see et oleks pidanud tatti pritsima igas suunas jäi see neil tegemata.

Küll aga vääriks seekord vastupidiselt Margusele ära märkimist Priidu töö ülikoolis. Teda peetud seal mitmel korral tudengite poolt üheks parimaks õppejõuks. See on väärt tunnustus. Ise rääkida ei tea (pole olnud tema loengutes osaline) ja tundub tema väljaspool ülikooli sõnavõttute ja hoiakute suhtes (mille tunnistaja olen paar aastat olnud) veidi uskumatu, aga ehk olen millestki valesti aru saanud ja need kaks asja pole siiski oma vahel seotud.

Huu

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Jutt õige, mõjukate edetabel näitab pigem koostajate metoodika puudulikkust. Kahtlemata on tabelis tublid inimesed. Adekvaatselt toimetav tabelikoostaja aga lisab juurde ka lisainfoks, et kui suurt mõju ta hinnata ja avaldada ei suuda allikate ebatäiuslikkuse tõttu. Lisaks toob ta ka välja tumemõju osakaalu avalikust mõjust. Teisisõnu räägib jäämäe veealuse osa ja hoovuste mõjukusest.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Jäämäest hoovustest ja muust :

Juba ammu sahistati et Pullerits on Leedu Poola SuurUniooni Kolmanda Restauratsiooni Liivimaa brääntši peadirektor ja esimene inkvisiitor. Vastutus on suur. Pole aega kohalike Tartu pisiprobleemidega tegelda ega konnatiigis silma paista, kommunaaltaseme tšinovnikutega võistelda. Loengute pidamine maarahvale on low key varjuopp. Kus suitsu seal tuld.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Kas on jälle tabletid võtmata jäänud, või pole tõesti millestki kirjutada?
Millest selline mania grandiosa!?
Terv. Tom

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Mida Tom öelda tahtsid?

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

Filmike Pulleritsust jälle eetris:

https://etv2.err.ee/1024780/eesti-lood

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks koostada teine nimekiri ka. Nendest meestest kes jäämäe all mõjutavad ja nokitsevad.

 
At 17:09, Anonymous Anonüümne said...

Kes need jäämäe nokitsejad mehed siis on? Soonets, Pullerits, Kadastik? Kes veel?

 
At 17:41, Anonymous Ärni said...

Ega asjata öelda, et koera saba kergitamine on koera enese mure. Härra Pullerits , ei peaks lootma kellegi teise tehtud nimekirjale, vaid koostama oma enese nimekirja ja panema sinna just nimelt need inimesed, keda tema oluliseks ja mõjukaks peab. See oleks nn õige nimekiri.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Millal valmis saab? Kas keegi juba nokitseb selle õige nimekirja kallal?

 
At 20:34, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, täna on Suure Mõõduvõtu registreerimise viimane päev, kuidas käitume? Kas patriootlikult ja Püha Üritust siiski toetades või teeme rohkem nagu rehepappi ja jätame halbade aegade koormuse korraldaja õlule?

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

On ainult üks mees, kes suudab teha selle ÕIGE nimekirja.

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Kuni valentinipäevani saab 75 eurise sõbrahinnaga Suurele Mõõduvõtule registreerida.
Toetame Kelku ja tema ühingut!

 
At 21:48, Anonymous Anonüümne said...

Kust selline info, 21:35?

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Kelk oskab vajaliku summa välja rääkida suurkukrust. Tema abi ei vaja.

Jäämäe tipp omab mõju ainult laevukestele, mille ta udus ja pimeduses suudab maha võtta või valges teisele kursile suunata. See on pigem nagu organiseeritud mürakarude hulk. Tegelikku mõju omavad hoovused ja tuuled mis seda liigutavad. Varsti sulavad need tüübid üldisesse massi ja kaotavad oma mõjujõu. Eelkõige tuleb silm peal hoida külmaga hallist massist ilmuval juurdekasvul. GT ideoloogia pealetungi ja sellega tekkival kliima jahenemisel võivad just need uued purikad osutuda olemasolevatest jäämägedest tähtsamateks laevukeste suunamudijateks. Mõelge selle peale ja nautige sooja ilma kuniks meile seda pakutakse.

 
At 22:17, Blogger Priit Pullerits said...

Täna enne tööpäeva ametlikku lõppu tuli KTMilt selline teade:

Olematute lumeolude tõttu jäävad ära 9. veebruariks kavandatud 47. Tartu
Maratoni eelüritused, 8. Tartu Teatemaraton ja avatud raja sõidud.

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

kas suvine laulupidu on ka kunagi ära jäänud? EI. järelikult on TM võrdlemine laulupeoga kohatu.

 
At 08:42, Anonymous Anonüümne said...

to 7:22
On toimunud ka laulupeoga kõikvõimalikke manipulatsioone.

 
At 09:01, Anonymous Anonüümne said...

Jätke manipuleerimine! Kas nimekiri on valmis?

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Jackil on lahendus.
Suur raha on mängus ja ...võistlus saab korraldatud.
Mitte TSM, vaid laskesuusaEM.

https://sport.err.ee/1030486/tehvandi-spordikeskus-soovib-soetada-kunstlume-tootmise-konteineri

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Mis te jahute siin. Küsimuste küsimus on. Kas Kelk hakkab teisipäeval lund tootma ja suur alfaisaste mõõduvõtt ikka toimub...külmad on tulekul
Kas minna täna rattaga v. rullsuusaga sõitma?

 
At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

21:48,

https://www.tartumaraton.ee/et/yritused/suusamaraton/47/maraton/

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu:
https://leht.postimees.ee/6886130/talve-filmi-kasikirja-alusmaterjali-umbritsevad-segased-lood

 
At 10:40, Anonymous Anonüümne said...

Klikime küll Pulleritsu aga millal ilmub nimekiri jäämäe alustest meestest?

 
At 12:34, Anonymous Anonüümne said...

Klikiaegsete meestena klikime jah Pulleritsu

 
At 12:44, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Vabandust, kas Te oskate öelda, et kuidas see mõjukate edetabel või selle koostamine parandab lumeolusid Otepää-Elva piirkonnas?

Paraku seda Te ilmselt öelda ei oska.

Aga miks siis seda mõjukate edetabelit üldse koostatakse?

Põhjus, miks sedasorti asendustegevustega tegeletakse peitub tarkuseteras, et võim vaakumit ei salli. Viimsest Suurest Mõõduvõtust on möödas juba üle aasta ning vahekorrad võimu panteonil on hakanud muutuma ebaselgeks. Suur segadus valitseb meie maal. Labased ning nõrga tahtejõu ja madalate vaimsete võimetega lödipüksid on alustanud võimu anastamist ning on hakanud iseennast ja omale meelepäraseid öördajaid igasugustesse tarbetutesse tabelitesse paigutama, et siis ennast tähtsana tunda ja seeläbi võtta ka endale õigus teisi juhtida.

Kogu see asjatu jaskar toimub just selle pärast, et pole olnud võimalik õige mehe kombel pingerida koostada. Kui nii edasi läheb on oodata ainult häda ja viletsust ning juhi positsioonidele satuvad üha rohkem need inimesed, kes pole seda ära teeninud. Esimene pääsuke on juba käes. Nüüd on siis koostatud mingisugune Tartu mõjukate edetabel, kus esikohal polegi lugupeetud Priit Pullerits.

Ma tahaks näha, et kes selles mõjukate edetabelis suudaks Suurel Mõõduvõtul, mis on ainus teadaolev aus ja ennast igati õigustanud meetod mõjukuse määramiseks, Pulleritsust eespool olla.

 
At 13:30, Blogger Priit Pullerits said...

Taluperemees Säinas paneb kaine talupoja mõistuse abil taas kümnesse.
Lugupidamine!

 
At 13:40, Anonymous Anonüümne said...

Kuna enamus siinse blogi kotkaid ei ole taluperemehed siis on raske tp Säinasega sünkroniseeruda. Lgp Säinas räägib karmi tõde aga rohkem oleks vaja mett moka peale peale määrida.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Säinas on hakanud pehmotama. Mis see suur mõõduvõtt erilisem on kui teised WL sarja üritused? Õige nimekiri sünnibki nendest, kes on see aasta WL üritusel osalenud. Eestlased on juba paduveneajal näinud just seda sarja oma mõõdulatina. Pehmod, kes kohale ei lähe ongi need kellel pole nimekirja asja. Ja kui PP ei ole ka selles nimekirjas, siis kas on ikka tegu selle õige kotkaga?

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

PP on selles ninekirjas kus figureerivad vaid ja ainult kotkad.

 
At 23:05, Anonymous Anonüümne said...

Säinas paneb seekord märgist kaarega mööda.
Oletame hetkeks et seda lödipükste edetabelit krooniks hr. Pulleritsu nimi. Meist kõigist oleks tehtud sekunditega maailma madalaimad sitakotid hr. Pulleritsuga võrreldes, ka teid muide hr. Säinas.
Just nii väiklane on meie "peo peremees", mehele meeldivad numbid ja statistika ja tunnustus ja nimetamine. Reastab ta mõnuga oma üliõpilasi lahterdades ka seda nimekirja omakorda punaste joontega. Kargab jalalt-jalale iga kord kui meedias tema nimi välja ilmub.
Veel paneb hämmastama mehe põlgus pulsikellade, powermeetrite jm suhtes. Sest paneb mees ju oma treeningud, keskmise kiiruse, sekundi täpsusega kirja. Samuti nagu saab kirja pandud kõik muu elus ja sporditegemistele kuluv aeg ja usutavasti ka kulunud raha (võtame või Moabi statistika).
Kui selline numbripedant ignoreerib, põlgab kasutatda numbreid mida trenni tehes analüüsiks kasutada, siis see tekitab hämmastust.

 
At 23:07, Blogger Priit Pullerits said...

Pagan küll, täna, 1. veebruaril jäin mmanteerattaga hilisel pärastlõunal külma vihma kätte. Leidsin veidi enam kui kolmveerand tunni järel, et targem on lõpetada, sest olin läbimärg ja parema jala varbad hakkasid ka külmetama. Aga sõita 1. veebruaril maanteerattaga on isegi tähelepanuväärne. Ei tea, kas viimase 50 aastaga on selleks varem õiget võimalust olnudki...

 
At 12:14, Anonymous Anonüümne said...

Päris kindlasti on viimase 50 aasta jooksul olnud mõni 1.veebruar,kus maa lumest lage, plusskraadid ja maanteerattaga sõitmine täiesti võimalik. Kui ise ei mäleta, uuri ilmateenistusest järgi.

 
At 13:06, Anonymous Anonüümne said...

Mölisemise asemel peaks eeskuju võtma. Kui on lumi lammutab Padre paaristõukeid, kui ei lumi siis jalgratas, spinning ja kuiva sõudmine.

 
At 13:31, Anonymous MargusM said...

Priit, mida sa eilse sita ilmaga sinna maanteele ronisid, peab ikka arunatukest olema!
Tõesti tee pigem spinni vms..
Kui tahad raudmees olla ja varbad hakkavad külmetama siis lase suts WD40't varvastevahele.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Olen siin praegu jaapanis ärajäänud wordloppeti üritusel, lihtsalt turismireis siis kuna juba ostetud lennuki- ja hotellipiletitest oli kahju lihtsalt minema visata.
Japsidel muidu kõik viimase peal, ainult vaata ja imesta aga ühte asja oskavad meie omad mäekõrguselt paremini.
Siin on lund nii, et hr. Kelk poleks organiseerimisel kulmu ka liigutanud, sellistes oludes poleks mingit küsimust. Saati veel tegu vabatehnikamaratoniga.
Ma olen käinud TM avatud raja üritusel Haanjas nii, et veel Võrus ei saanud, kuhu lähen lumekübet polnud kuskil ja sadas tihedat seenevihma. Haanjas oli aga 5 km. vabatehnika rada.
Kui oskaks japsidele sellest nende keeles rääkida, vaevalt nad seda usuksid.

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Lootust on, et 16.02 saame tiirutada.
https://www.yr.no/place/Estonia/Valgamaa/Otepää/long.html

Kahurvägi koondada Tehvandile, et TSM ja laskesuusaEM saaks toimuma.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Kelk ise siin azioteerimas või? Mis te koolnut togite.

 

Postita kommentaar

<< Esileht