kolmapäev, veebruar 05, 2020

Pullerits: Võtke teadmiseks - Tartu maratoni toimumine on lootusetu

Et teha ükskord ja lõplikult lõpp sinisilmsetele unistustele, et Tartu maraton võiks toimuda, kas või paarikilomeetrisel ringil Otepää külje all, helistasin täna, kolmapäeva hommikul pärast kella kümmet Tehvandil kõike korraldavale Jaak Maele ja küsisin otse, kui mitme kilomeetri pikkuse ringi ta seal Tartu maratoniks valmis saab.

Mae vastas sõna-sõnalt nii: «Ma arvan, et ei saa midagi.» Lisas siis mõni hetk hiljem juba kindlasmas kõneviisis, et ei saa ühtegi sõidetavat ringi maratonipäevaks kokku. Ta rääkis, et eile õhtul oli Tehvandil miinuskraade neli, mis lubas veidi lund toota, ja hommikul oli miinus kaheksa, millistes tingimustes tõepoolest tuli kahuritest lund, ent see, mis on toodetud miinus kahe kraadiga, on tema sõnul küll ilus vaadata, aga maha ei jää tegelikult midagi.

Mae keskendub tegelikult laskesuusatamise EMi raja tegemisele. EM algab kolme nädala pärast, 26. veebruaril. Aga isegi kui õnnestuks EMi rada maratoniks valmis teha – kuigi ükski ilmateade seda lootust ei kinnita, märkis Mae –, siis Tartu maratoni läbiviimiseks oleks too ring tema väitel liiga karm.

Muidugi võib loota vastupidi ilmaprognoosidele, et järgmise nädala pühapäevaks tuleb looduslik lumi maha. Ent seda peab tulema palju. Mae vahendas rajameister Assar Küti öeldut, et vaja oleks esmalt 20-sentimeetrist lumekihti, mille saaks kinni tampida, et ebatasasused ära siluda, kuid selle peale oleks veel vaja 20 sentimeetrit, et ka suusajäljed sisse tõmmata.

Niisiis, lühidalt: matke Tartu maratoni toimumise lootus maha isegi Tehvandi kunstlumeradadel.

Täna, kolmapäeva hommikul käisin ka vaatamas, kuidas Tartus Tähtvere spordipargis lendab raha tuulde. Ilusasti lendas! Stardi- ja finišisirge oli juba paksu lumekihi all (fotol vasakul), aga kõik muud sprindiringi raja osad olid tumepruunid ja tumerohelised (esimesel fotol ülal vasakul). EMHI prognoosi järgi püsivad küll laupäev ööni Eestis öisel ajal miinuskraadid, ent siiski pole neid nii palju, et lume tootmine saaks olla massiline, ning päevasel ajal läheb temperatuur nulli kanti, mis tähendab, et lume tegemine tuleb seisata. Spordipargi stardi- ja finišisirgel saab ilmselt hakata üsna pea edasi-tagasi sõitma – aga milleks? Et Tartu maratoniks harjutada?

Head harjutamist! Ja kui tahate ilusat lund näha, siis näete siin.

Fotod 1-3: Kunstlume tootmine Tartus Tähtvere spordipargis kolmapäeva hommikul pärast kella kaheksat. Fotode autor: Priit Pullerits

57 Kommentaarid:

At 11:30, Anonymous Anonüümne said...

lume nägemiseks ei pea üldse minema ameerikasse ja 3000m kõrgusele, piisab kui minna 300km kaugusele soome

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Millal maratonikorraldaja klientidele infot jagab, alles esmaspäeval?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mis see Sinu p*rset torgib, et kas TM toimub või mitte. Seda teatavad korraldajad. Neil on omad töörütmid ja stsenaariumid välja töötatud igaks olukorraks (ka selleks, et TM jääb ära).

mp

 
At 13:19, Anonymous sotside sabarakk said...

Loll küsimus, mp, kõiki torgib see küsimus!!! Sest maraton on ju tuhandatele osalejatele, mitte selle peakorraldajatele. Iga võimalikku osalejat huvitab, kas toimub või ei toimu.

 
At 13:25, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kogub klikke.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Kurb, et PP igast sõnast kahjurõõm läbi kumab.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Iga ärajääv suur mõõduvõtt pakub huvi. Miks? Esiteks seetõttu, et ainuke selle blogi mõõdupuu on TM. Selle pingerea alusel tohib siin kindlameelselt esineda. Tagumised peavad olema sügavamas klassika asendis kui esimesed, kes võivad liuelda siin blogis ka uisuasendis selga ja pead hoides. Teiseks seetõttu, et korralikku rada suudetakse mööndustega tagada vaid esimesele poolele. Tagumised read peavad leppima sumpasumpa ja lipalapa radadega. Selleks, et siin blogis üldse mingit moraalset õigust oleks õiendada peab üritusel osalema. Teha seda aga massohistlikus vormis lumeputru maitstes pole just paljude sõnaseppade esimene valik. Sellest tulenevalt on vaja varakult ajastada oma plaane, et kuidas murda välja lumepudrus sumpajate armeest. Need ettevalmistused ei toimu mõne päevaga. Üldjuhul läheb selleks valmistumisel vähemalt kuu, et selline hüpe viimasest reast ettepoole oleks üldse võimalik. Ja kui üritus jääb ära, siis on kogu erireziim mustal maal oma muu elunaudingute arvelt olnud asjatu. Sellest tulenevalt on oluline, et varakult oleks teada, et millal tasub juhe seinast välja tõmmata ja keskenduda järgmise aasta üritusele. Juhul kui ametlik teade saabub viimasel hetkel, siis on nördimus topelt suur, üritus jääb ära ja kogu pingutus on olnud asjatu. Selle asemel võiks kasvõi kinos või teatris viibida ja emotsioon oleks palju ägedam. Kolmandaks seetõttu, et selle aasta korraldajate käitumise järgi võiks teha järgmise aasta plaane. Kui Korraldaja toimetab egoistlikult, siis ilmselt tuleb siit blogist ära kolida, sest suur mõõduvõtt enam tulevikuplaanidesse ei mahu. Kui korraldaja käitub asjalikult ja toimetab huviliste üldist motivatsiooni säästvalt, siis on ka põhjust edaspidi siia blogisse mõtet Eesti asja ajama tulla. Jääb vähemalt lootus, et järgmine kord saab koht rivisse sisse võetud ja meie juhtkotka järgi sammu seatud.

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Mitu osavõtjat oleks Klubi suusamaratonil ja rattasõitudel(ralli ja maraton) vähem,
kui Pullerits siin "rauda ei taoks"?

 
At 14:52, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei tao mingit rauda. Ma tõmban vähemaks asjatut optimismi, mis on lisaks eksitav.

Teiseks, mis kahjurõõm, 13:35? Kuulun samuti nende sekka, kes 60 eurost nagu niuhti ilma jääb.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit ennustaja tiitlit ei saa, selle saab tema "sõber" dr. Holden kes ütles ammu juba et kõik eesti maratonid, need mis planeeritud ja planeerimata toimuvad märtsis.

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Märtsis siis 5 Estoloppetit ja H100 Suusa.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

https://kroonika.delfi.ee/news/inimesed/valus-tode-silvia-ilves-lajatab-halastamatult-mul-pole-iial-olnud-nii-kehva-voodipartnerit-kui-paul?id=88842091
priit tegi sellest "rodeostaarist" ka loo. Pole teada, kas väike rodeo ka aset leidis ja kui jah, siis millisele astmele hindamiskaalal meie blogi peremees platseerus?

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Suured rahad on mängus, pool saame tagasi, aga pool on läinu.

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

https://www.tartumaraton.ee/et/uudised/2020/02/05-1/?fbclid=IwAR1f2Bp9AcFZxg3CQQJLua2II22nKfnxdGPBFC9B9TwmWXsnXVvebPE8ZpY

 
At 18:15, Blogger Priit Pullerits said...

Värskeimat teavet:

16. veebruariks kavandatud Tartu maratoni ärajäämise korral on huvilistel võimalik osa võtta Tartu maratoni 60 aasta juubelile pühendatud jalgsimatkast.

Korraldajad toodavad praeguste miinuskraadidega kunstlund nii palju kui saavad, kuid lähiaja ilmaprognoosid näitavad, et käimasolev külmaperiood jääb paraku lühikeseks. Seega suure tõenäosusega ei saa korraldajad Tartu maratoni plaani C ehk Tehvandi kunstlumeringi jaoks piisavas koguses lund toota. Kui Tartu maraton jääb tõesti ära, on toodetavast lumest siiski kasu laskesuusatamise EM-i korraldamise ning kõikide suusasõprade jaoks.

Täna on ebareaalne ka stsenaarium, kus ilmaprognoosid muutuvad kardinaalselt ning maratoninädalal sajab suures koguses looduslikku lund. Seega peab tõdema, et 47. Tartu maratoni toimumine on vähetõenäoline, kuid lõplikud sellekohased otsused langetavad korraldajad hiljemalt teisipäeval, 11. veebruaril.

Teadupärast anti 16. jaanuaril 1960 Tartu südalinnas start esimesele Tartu-Kääriku suusamatkale, millega saigi alguse Tartu maraton. Siit ka korraldajate idee lumepuuduse korral pakkuda huvilistele võimalust matkamiseks, sedapuhku aga jalgsi.

Juubelimatkal, mille start oleks Otepääl Tehvandi staadionil ja finiš Käärikul, on valikus kaks distantsi: 26 ja 17 km. Matkarada viib osalejad nii Pühajärve äärsetele kaunitele teedele, kuulsale Kekkose rajale kui ka kohtadesse, mis kattuvad Tartu suusamaratoni rajaga (nt Harimägi). Raja viimased detailid ja kooskõlastused on parasjagu kinnitamisel, mistõttu võivad distantsipikkused veel natuke muutuda. Rajakaardid koos lõplike distantsidega valmivad selle nädala jooksul.

Neile, kes on end suusamaratonile registreerunud, on matkal osalemine tasuta, kuid vajalik on ümberregistreerimine.

 
At 18:25, Anonymous Anonüümne said...

Kas härra Pullerits ka osaleb kõnealusel matkal?

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Ongi siis hooaeg läbi... Purakas jääbki välja laskmata.

 
At 19:41, Anonymous Anonüümne said...

Hea tugev jälg. Nagu raudtee. Lund piisavalt. Palju lähemal kui Utah.
Lumine rada

 
At 20:00, Anonymous Anonüümne said...

19:41 ära laadi paska üles. Tuleme võtame kõrvad pihku.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Ei usu et Pullerits matkab. Seisus ei luba. Kas ta oleks Utahis tuntud kui Estonian Eagle kui tegeleks matkamisega?

 
At 00:01, Anonymous Anonüümne said...

Priit ei saa käia nii pikalt, põlv ei pea vastu.
Ja purakas 2019 sügisest välja laskmata (TRM starti mitte tulemine), nii tekivad varsti tüsistused kui selline power jõude koguneb

 
At 00:22, Anonymous Anonüümne said...

To 00:01.
Peale ära jäävat suurt mõõduvõttu jääb veel ainult pisut üle kolme kuu alfaisaste verepulmani. Kui nüüd õnnestub kogu see aastaga kogunud purakas seal välja lasta, siis võib vaid ette kujutada mis juhtuma hakkab.

 
At 09:34, Anonymous Anonüümne said...

to 00:22 -
kas verine rada kohe stardist finišini?
Kui selline perspektiiv, siis on loota et Priit jätab ka selle vahele ning kohe kõigil rahulikum sõita.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Kes on Pulleritsu kooli saanud seda verine rada ei heiduta. Ka vere jõest saab üle säärase kogemustega mees.

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

to 14:24 -
Jäta loba!
Pullerits on siiani ainuke, kes hädaldanud "verepulma" üle.
Ülejäänud, kes on kukkunud, võtavad seda kui antud võistlusspordi juurde käivat osa ning ei hädalda. Kui ei meeldi, siis loobuvad, kuid ei lähe ilma peale hädakisa tõstma.
Ta on mees, kes sõnades maalib lõvi pildi, kuid maski taga on pehmo.

 
At 16:49, Anonymous Karvajalg said...

Noh seekord siis 1000km rulli korstnasse. Järgmine aasta proovib uuesti.

 
At 17:05, Anonymous Anonüümne said...

Hea Karvajalg, oleks tulnud hoolikalt blogi lugeda. Juba sügisel räägiti rullid viska nurka tõmba nahast kaltsoonid jalga ja pulli taltsutama. Praegu oleks edumaa sees.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

to karvajalg

miks korstnasse? sõidad ainult võistlemise eesmärgil vä?
1000kilti on niisama ka tore sõita ju.

 
At 18:05, Blogger Priit Pullerits said...

1000 km niisama tore??? What's the point? Pole elus targemat teha, kui asfalti toksida???

Jah, õige, 17:05, ma olen siin juba vähemalt kuu aega rääkinud, et ei tule Tartu maratoni, ei tule. Aga jälle leidub neid jäärapäiseid, kes ei ole tahtnud mind kuulata. No saite siis nüüd - paras teile! Ehk järgmisel korral võtate õppust ja võtate kuulda, mida teile räägitakse, et hiljem poleks piinavalt valus asjatult toksitud asfaldi pärast.

 
At 20:16, Blogger Aare said...

Millest selline pessimism ja parastamine?
Mõnele meeldib asfalti toksida, mõnele kõrbeliivas sonkida...
Ühe Tartu suusamaratoni ärajäämisega ei jää elu seisma. Seda on enne juhtunud ja suure tõenäosusega juhtub ka tulevikus.
Tehtud suusatamise nn.mustamaatrenni realiseerimiseks on erinevaid võimalusi küllaga. 160 eestlast nautis Marcialongal oma lemmikharrastust, tulemas on Vasaloppet - suusata, kui see tõesti sulle meeldib ja ära hädalda!
Kui suusatada ei meeldi, sõida ratast, jookse - tee seda mis sulle meeldib ja ära teisi hukka mõista!
Kui natukenegi on võimet iseseisvalt kalkuleerida ja planeerida, saab eelpoolnimetatud suusamaratonid vägagi mõistliku eelarvega teostada.
Nüüd ongi valikute tegemise koht - kes kulutab vahendeid lume nautimiseks, kes liivakiviväljade avastamiseks. Mõlemad valikud on head!
Aga mõned lihtsalt padretavad, rodeotavad, njusatavad või otsivad meeleheitlikult isakuju.



 
At 20:20, Anonymous Säinas, taluperemees ja eestlane said...

Detsembris sai siin blogis tehtud kõigile mõistlik pakkumine, et ostan teie suusad ära, sest veebruaris ületab pakkumine nõudlust ja ei taha neid teie suuski enam keegi.

Ainus tark ja ettenägelik mees, kes asjast aru sai, oli lugupeetud Pullerits. Öelge mis tahate, kuid see mees nuusutab tuult alati õigelt poolt ja tabab tuleviku trendi kaugelt ära.

Pullerits pakkus toona müügiks Fischeri uisusuuski ja VT Fischeri klassikasuuski ning Atomicu uisusuuski, tasuta lubas kaasa anda kepid või saapad (ostja valikul).

Seevastu teised üritasid iseoma tarkusest edasi pusserdada ja lootsid, et lumi tuleb maha, maa saab kaetud valge ollusega ning suuskade hind saab veebruaris, vahetult enne Suurt Mõõduvõttu, ainult tõusta. Paraku kõik need tarkpead, kes ei mõistnud Pulleritsust õppust võtta, said valusalt vastu pükse ning nüüd saavad suuskadega vaid katust lüüa. Enam ei taha suuski keegi osta. Isegi ahjukütteks mitte.

Kas teile vähe ei ole räägitud, et kuulake ja vaadake mida teeb PP ees ning nii tehke ise kohe järgi. Siis on alati kasud sees ja võidupärg peas.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

Kas tehing toimus või jutuks..pläraks kõik siiski jäi?
Vat see on nüüd küsimus

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kolm järjestikku aastat prognoosinud, et maraton jääb ära, sellest üks läks nüüd täide, ehk puhas koba. Aga mõned hullikesed tõstavad ta selle eest kohe oraakli staatusesse.)

 
At 08:45, Anonymous Anonüümne said...

Ja-jaa.
Tark Oraakel oli kindel ja kisas juba sügisel, et jääb ära, kuid ikka ostis osaluse ja viskas raha ahju?
Kui üritus toimuks, siis näitaks kõigile näppu ja uhkeldaks, et näe mina teadsin ja regasin varakult ära!

Tuulelipp näitab korraga ainult üht suunda, kuid Priit suudab rauad tules hoida mõlemas suunas. Igaks juhuks.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

PP: "1000 km niisama tore??? What's the point? Pole elus targemat teha, kui asfalti toksida???"

Kas targem on siis suusaergomeetril tuimalt seina passida? What's the point?

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/6893898/kulmakraadid-ja-lumi-teevad-eesti-suusaradadega-imet

Kas Pullerits on suusad alla saanud?

 
At 09:54, Blogger Priit Pullerits said...

Kohe tuleb soe ja vihm ja näete siis alles, mis imet nende suusaradadega tehakse.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Kaua Priit niimoodi pidevalt parastavalt hädalda võib? Kas ära ei tüüta või siis endal imelikuks ei kisu?

 
At 11:14, Anonymous Anonüümne said...

Pole hullu, kliima-Greta kiidab heaks. Milline kogus puhast õhku see talv, ei mingeid flooriaure ja mürgitamisi! Priidul muidugi savi, ta ise aure sisse ei hinga (ta vist ei oska suuska määrida?), ta laob krabiseva letti....

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Soe vihm tähendab peatset kevadet ja Njuša kontserturneed Euroopas Ameerikas ja Kanadas. Kõvemad mehed kel žurnalisti ja kapteni viisad ja normaalsel tasemel pappi saavad näha.
http://www.concertboom.com/nyusha/tour-dates/

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Spetsialistid,
kus esimene kunstlume murdmaarada valmis sai/saab?

 
At 13:06, Blogger Priit Pullerits said...

Juba homsest vähemalt esmaspäevani puhas sula, mis kunstlumerajast tee siin soiute!...

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Julgelt ennustab Priidu..julgelt.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Tartus 400 m ring koos klassikajäljega olemas.

 
At 13:42, Anonymous Anonüümne said...

Andke teada, kui PP rajale jõuab.

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Mingid parasiidid on siia tekkinud, kellel pole ei häbi- ega taktitunnet ja muudkui plõksivad Padrega. Ehk oleks aeg eksekutsiooniüksuse mobiliseerimiseks? Kasvõi trenni mõttes või nii. Ülesse puua nii kui nii kedagi jälle ei tohi, kuna boss on meil teatavasti hella hingega.

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Õige märkus lgp 13:58. Tuleks meeleldi eksekutsiooni brigaadi liikmeks ja lööks platsi puhtaks aga viimasel hetkel antakse armu. Pikas jooksus maksap see valusalt kätte. Üksi suur asi pole siidikinnastega ära tehtud. Padre kui punase kiltmaa kogenud pistrik peaks isegi teadma.

 
At 15:46, Anonymous Anonüümne said...

Olukord pingestub. Kas Padre ja Rahvusliku Vabastusliikumise Frondi luure teab et kommarid on asunud Tartus pealetungile? Tõmbavad meile mütsi silmini kuni meie siin lumeolusid kammime

https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ftartu.postimees.ee%2F6894241%2Ftartu-abilinnapeadeks-saavad-gea-kangilaski-ja-asko-tamme?

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui saab kasvõi 400m ringil suuska nühkida, on võimule trügivad kommarid kohe meelest pühitud.

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Kommarid on alati nutikad ja tõmbavad Frondi meestele mütsi pähe kui need rullitama lähevad.

 
At 12:57, Anonymous Anonüümne said...

Klikkige Pulleritsu
https://leht.postimees.ee/6894346/tiit-pruuli-maailmas-leidub-palju-olulisemaid-teemasid-kui-venemaa-ohjeldamine

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Ärge hakake taas paska levitama oma Pruuli jutuga. Jah muidugi palju olulisi teemasid kuid meie jaoks on Venemaa ohjeldamine igal juhul oluline. Maailmarändur tahab vist ikka iseseisvasse Eestisse koju tulla.

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Tihe liiklus, nagu mullikad kevadisel heinamaal.

https://terviserajad.ee/rajad/tahtvere-spordipark/

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Ei näe mis põhjusel PP selle intervjuu tegi. Puhas multikulti ja klobalismi propaganda. Kas see peab siis uus, konservatiivne Postimees olema?

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Aga loe Isamaa toetaja, Postimehe omaniku hiljutist intervjuud, siis ehk mõikad põhjust.
Pealegi on Pruuli üsna lähedane Isamaale.



 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas on oodata intervjuusid Lotmani, Ladõnskaja, Tsahknaga? Olge nüüd, Isamaa ei ole isamaa, kes seda ei teaks. Kas Padre teeb rehepappi?

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Uute uudiste, objektiivi või parteilehe sarnaseks muutudes kiireneb niigi suur rahapõletus veelgi, kuid kinni ei soovi seda varsti enam keegi maksta, ei muud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht