reede, veebruar 25, 2022

Jaanus Laidvee: «Lõpeta, kurat, ära juba!» ehk miks tänavune Suur Mõõduvõtt oli närvilisem kui kunagi varem

Seekordne Suur Mõõduvõtt, mida laiem avalikkus teab Tartu maratoni nime all, ähvardas tulla jälle väga keerulistes ilmaoludes ehk sisuliselt eelmise väljakutseterohke maratoni kordusetendusena.

Kui läksin laupäeval maratoni rajale viimast lahtisõitu tegema ja suuski testima (fotol vasakul), valitsesid samasugused olud nagu viimasel Suurel Mõõduvõtul, temperatuur +1 kraadi ja järjest sadav lörtsine lumi koos märja rajaga. Kui eelmisel aastal kliistrisuusk nendes värske lume oludes peaaegu ei töötanud (lumi hakkas kiirelt pidamisalale alla pakkima), siis nagu olin oma sel aastal soetatud uute nowax-suuskadega (tuntakse ka kui zero) esimesest suuremast tõusust jäljes probleemideta üles sõitnud, läks nägu laiale naerule ja sisimas palusin taevataati, et samasugused rasked olud (sula koos pidevalt juurde sadava lumega) kestaks kogu maratoniaja.

Hea lugeja võib nüüd küsida, et miks, kas siinkirjutaja (fotol all paremal) on väikestviisi masohhist? Ei ole, aga kuna sellistes oludes on nowax-suuskadel kliistrisuuskade ees eelis ja kuna eelmisel aastal olin kliistrisuuskade tõttu hävijate leeris, siis sel aastal poleks ju palju tahetud selle eest revanš saada. 

Siin tasub veel tähele panna, et kuna nowax-suusad on kasutatavad ainult ühe väga konkreetse ilma korral, on neid võimalik ka suhteliselt vähe kasutada, mistõttu selliseid suuski on vähestel ja seda tugevamalt joonistub välja nende sõitjate eelis, kellel vastav paar õigel päeval võtta on.

Laupäeva õhtul läks ilm miinusesse ja ka pühapäeva hommikul staadionile sõites näitas termomeeter -1 kraadi. Kui laupäeval oli rada vesine ja pehmegi, siis pühapäeval pärast rajamasina ülekäimist oli jälg korralik ja kõva ning jäise struktuuriga.

Valida oli niisiis nowax-suusa ja kliistrisuusa vahel. Mõlemad valmistas ette Skiwax Europe. Suusatestil olid mõlemad jäljes natuke hellad (minu üllatuseks ka kaetud kliistrisuusk). Kui aga jälje kõrval nowaxiga mäest üles läksin, sain seda teha ilma käärsammuta hästi pidades, kliistriga sama tehes hakkas kergelt pakkima ja jälge tagasi astudes takistas see pakkimine esimesed meetrid tuntavalt libisemist, lisaks libises ka ilma pakkimata kliistrisuusk natuke kehvemini kui nowax. Otsust polnud raske teha, et lähen nowaxiga.

Startisin 1. stardigrupi, mis Visma Classic sarja proffide lisandumisel oli sel aastal numbritele 150-300, esimesest reast (fotol ülal vasakul). Minust kohe kahel parempoolsemal rajal head kaaslased Suusasemude tiimist Emeri Lepp (fotol paremal eespool) ja Alar Savastver ning vahetult minu taga vana võitluskaaslane ja Eesti jalgpallikoondise raudvara Raio Piiroja, kellega oleme aastaid koos suusaradadel rammu katsunud ja kord üks peal olnud, siis jälle teine. Viimasel Tartu maratonil edestasin Raiot 26 sekundiga ja ühe kohaga, vastavalt 84. ja 85. ning ma võin mürki võtta, et see oli tal väga hästi meeles ja minu taga starti oodates käis tal vähemalt korra peast läbi, et sellele Laidvee-poisile seekord küll kaotada ei tohi.

Start oli väga närviline, ei mäletagi sellist. Kas Visma proffide mõju mehepoegadele, et iga hinna eest on vaja ala maailma absoluutsete tippudega kasvõi mõni kilomeetergi koos suuta sõita või mis, aga pidevalt tallati nii suuskade kui keppide peal, sajatati ja lõhuti keppe rohkem kui tavaliselt – rajal vedeles mitmeid katkisi kepiotsi. Mitu meest ka kukkus, tõenäoliselt kliistrivennad.

Tunne oli aga juba stardieelsel (fotol paremal) soojendusel selline, et taolist värskust kui nädal varem Alutaguse maratonil polnud. Triitseps oli natuke tuim, reied kanged ja pisut puised. Ei oskagi öelda, millest see tingitud, kuna pärast Alutagust olin teinud ainult taastavaid trenne korraga tund kuni tund ja 20 minutit ning viimastel päevadel keha üles äratamiseks sekka ka kiiremaid 1-2-3-minutilisi lõike, millest osa maksimaalse kiirusega – täpselt nii nagu igal aastal.

Esimesed tõusud läksid kõik paaristõugetega, ka esimene järsem nukk Väikse Munamäe taga. Pärast Valga maanteed esimesel pikemal tõusul kolmandal kilomeetril proovisin ka vahelduvat tõuget ja pidas hästi, isetekkeline naeratus jälle näol!

Servamäel, neljandal kilomeetril, koperdasin ise kuidagi ära ja panin mõlemad käed maha ja et püsti saada, pidin ka jalad laiali ajama. Hõikasin kõva häälega tagumistele: sorry! Minu taga olev mees oli nii mõistlik, et ühtegi paha sõna ei öelnud, vaid väga asjalikus toonis kommenteeris, et kõigil juhtub ja paanitsemata ootas, kuni jälle jalul olin ja taas edasi kühveldasime. Ma ei tea, kes too hea suusataja oli, aga selliste meestega on alati suur rõõm ühes pundis sõita. Oleks neid rajal rohkem!

Servamäest üles saanud, jätkus sõit (fotol vasakul) küllaltki närvilises meeleolus, pean silmas ümberringi vajutavaid konkurente, sest ise ma võistluse ajal ei stressa juba ammu. Ütlen ainult siis kõva sõna, kui keegi tõesti idiootsusega hakkama saab või korduvalt ühte sama viga teeb, nagu too härra, kes eesli järjekindlusega mu kepikulpidel ja suusakandadel sõna otseses mõttes tallas. See kõlas kuidagi nii: «Lõpeta, kurat, ära juba!» See mõjus hästi, kuna diplomaatiaga taolistes olukordades kaugele ei suusata, sest kepist jääksid ilma kiiremini, kui karta oskad. Matu TP-s 12. kilomeetril olin 167. kohal.

Ühel tõusul enne Harimäge kukkus otse minu eessõitja endalegi niivõrd ootamatult, kus üks jalg lendas seljataha nii suure hooga, et tagumine suusaots käis laksti vastu kukalt. See võis küllaltki valus obadus olla, aga kui tal hoo pealt kliister järsku kinni tõmbas, siis sellisest tagajärjest reeglina pääsu pole. Oma suusaga tavaliselt siiski vastu kukalt ei saa, selleks peab eriti sitt päev olema.

Sõideti peamiselt ühes reas ja ebakorrektne oleks öelda, et ühes jäljes. Sõideti TV-saani poolt kinni pressitud vasakus ääres, kus pinnas oli kõva ja jäine, ka laskumistel sai sealt kiiremini alla, mis tekitas aga ohtlikke olukordi, kus tuli väga tähelepanelik olla, et ise püsti jääks ja kukkunud eessõitjale mitte tagant sisse sõita, sest neid olukordi ikka oli.

Ses mõttes oli tegu paljuski eelmise aasta maratoni kordusega, ainult selle vahega, et tookord sõideti klassikajäljes (tõenäoliselt ainult seetõttu, et mullu ei tehtud rahvusvahelist telepilti ja rajalt puudus lumepress-saan). Minu jaoks oli suur vahe veel selles, et soovi korral sain kasutada siiski kõiki jäljepaare, sest nowax-suusad töötasid tõusudel paremini mitte selles kõige sõidetavamas ja jäisemaks nühitud klassikajäljes, vaid jäljepaaris, milles oli vähe või palju värsket lund, vahet pole, sest nowax-suusa eelis kliistriga määritud suusa ees on, et sellele ei hakka kunagi lumi alla pakkima.

Tõus Harimäele läks küllaltki ladusalt peamiselt seetõttu, et suusk töötas eriti just tõusudel väga hästi. Isegi kui kõige läikivamal jäljepaaril tekkis pidamisega probleeme ja suusk hakkas tagasi lipsama, hüppasin kiirelt (fotol vasakul) kõrvalolevasse lumisemasse jälge ning seal pidas jälle korralikult. Tõusud olidki seekord need kohad, et kui tundsin endas jõudu ja soovi eespool sõitja(te)st möödumiseks, siis tegingi seda just tõusudel, sest kliistrimehed olid kohati pakkimisega hädas ning kogu raja ainult paaristõugetega läbijad jäävad samas pundis vahelduvsõitjatest nagunii natuke maha. 

Samas, nagu ütlesin, polnud kehas kergust ja jalad olid terve sõidu vältel liiga kanged ja päris «lahti», nagu need tavaliselt peale umbes 1-1,5-tunnist sõitu lähevad, ei läinudki, mistõttu oli vahelduvtõukeline sõiduviis seekord liiga kange sõiduviis – ei olnud tavapärast lõtva ja lennukat sammu. (Fotol paremal Raio Piiroja.)

Harimäe tipus (maratoni kõrgeim punkt, kõrgus 211 meetrit) oli tunne täiesti okei, sest hoidsin selle kõige suurema tõusunurgaga umbes kolme kilomeetri pikkusel lõigul väikest varu, mida peegeldab hästi ka pulss. Harimäe tõusu maksimaalseks pulsiks sain kõigest 157, varasemalt olen seal aga ka 170+ numbreid näinud. Harimäel 17. kilomeetril olin 176. kohal.

Harimäelt alla libises suusk täiesti normaalselt, kuigi uisusuusavendade kiirus oli siiski parem ja sealt edasi kuni Kuutsele kulges sõit hea tundega, ilma vahejuhtumiteta ja tõsise töö tähe all, ütleme nii. Ande TP-s 23. kilomeetril olin 177. kohal.

Kuutse TP-s oli erkpunases jopes ja Suusasemude vestis Raul Olle joogiga ootamas ja enne vasakule mäest alla laskumist haarasin Raulilt pudeli ja see Taavi Kaivi ning Alar Savastveri (fotol vasakul) poolt «kokku keedetud» spordijook, mis sisaldas ka tuntavas koguses energiageeli, maitses ikka väga mõnusasti! Kuutse TP-s 32. kilomeetril olin 176. kohal.

Suusasemude tiimil polnud algselt plaanis minna välja organiseeritud jootmisega, vaid et igaüks vaatab ise, kuidas saab ehk kasutab oma abilist, kelleks tavaliselt on armastav abikaasa või sinnapoole teel olev kaunis naishing.

Tõenäoliselt sai pöördepunktiks reede varahommik, kui raudvara Raio Piiroja mulle helistas ja küsis, kas Suusasemud jootmist korraldavad ja kui jah, siis kas ta saaks ka teenusesaajana lisanduda. Vastasin, et minu teada me jootmist ühiselt ei organiseeri, aga küsin meestelt igaks juhuks üle. Semudelt sain vastuseks: kes vaatab ise oma jootja, kes võtab joogipudeli kaasa ja kes kasutab korraldaja jootjaid. Andsin Raiole teada, et igaüks vaatab seekord ise.

Arvatavasti jäi jootmise küsimus meile kõigile mõneks ajaks pähe tiirlema, eelkõige Suusasemude eestvedajale Taavi Kaivile (fotol paremal), kes andis laupäeval tiimile teada, et me siiski organiseerime jootmise ja vastav team-meeting toimub kell 19.30 Otepääl. Seal kinnitati jootmistiimi liikmed, jagati ülesanded ja muud olulised korraldused ning kolm autonoomset tiimi olid valmis Suusasemude 15 sõitjat ära jootma, igaüks kahes TP-s.

Siinkohal tahangi tänada teid, jootmistiimi liikmed: Reet, Maarja, Maret, Katrin, Rainer, Raul, Raiko, Raivo, Andres, kes te tegite kõik selleks, et igas TP-s saaksid eeskujuliku jootmisabi kõik tiimi sõitjad. Suur aitäh teile!

Kuutsest edasi oli ka veel kõik korras ja täiesti mõnus oli lasta. Kõva jäljepõhi on raske mehe unistus ja nii harva, kui meie vahelduvates Eesti oludes tugevat rada on, seda rohkem oskavad minusugused olukorda nautida. Kõva rada kestis minu positsioonil sõites kuni finišini välja. Peebu TP-s 39. kilomeetril olin 169. kohal.

Umbes 22 km enne lõppu aga kukkusin omast lollusest. Parem suusk jäi mingi jääkonaruse taha kinni, kaotasin tasakaalu ja lendasin paremale küljele maha ning kuidagi nii kehvalt, et kepid, suusad sõlmes ja kiirelt püsti ei saanudki. Senikaua kui seal ukerdasin, libises kogu minu taga olev punt – 10 meest – mööda, sest kukkumise hetkel olin pika rongi veduriks ja kukkumine leidis aset kerge tõusunuki tipul ehk kohe laskumise alguses, kus hoog juba küllaltki üleval. Sellised oma vead on maratoonarile nii valusaks mentaalseks laksuks, et nendest taastud ikka päris mitusada meetrit. Aga läbi selliste tagasilöökide karastub maratoonar järjest raua sarnasemaks!

Selles pundis olid ka head tiimikaaslased Mihkel Noor (fotol vasakul) ja Erkki Hummal (fotol all paremal) ning see oli mõnusas tempos minev punt, kelle sabas mõnda aega sõita oli veel väga okei.

Mida kilomeeter edasi, seda rohkem hakkas aga jõud kehast kaduma, esmalt kätest, triitsepsist, hiljem juba ka jalgadest. Need olid selged märgid, et olen jäänud energiavõlga ja kuna kohe oli järgmine, Palu joogipunkt tulemas, panin kõik lootused sealt saadavale järjekordsele jõujoogile – sõna otseses mõttes! Palu TP-s 46,6 kilomeetril olin 174. kohal.

Jook oli küll õige maitsega, aga tuntavat mõju see ei avaldanud. Vastupidi, nõrkus läks järjest suuremaks ja juba paari kilomeetri pärast (ühest hetkest alates käib see kõik kole kähku…), umbes 14 km enne lõppu, jäin sisuliselt seisma. Kuidagi taarusin edasi, aga sain aru, et asi on ikka väga räbal ja olen tõenäoliselt saanud elu esimese haamri või vähemalt sellele väga lähedal.

Nüüd oli asi selge, et a-i-n-u-l-t meie suurepärase jootjatiimi valikuga piirdumine oli viga – vähemalt minusuuruse mehe puhul – ja sekkuda tuleb täiendavalt. Võtsin numbri alla kleebitud geeli (mul neid seal alati maratonidel kaasas kaks tükki) ja pigistasin aplalt tühjaks. Metsavahel loomulikult midagi peale juua polnud, aga see oli väike mure. Seejärel taarusin edasi, aga tean väga hästi, et pilt oli kõrvaltvaatajatele omajagu koomiline. See on niivõrd naljakas tunne, et kõik on justkui korras, pulss madal, isegi liigagi, mootor töötab ilusti, aga kui surud keppidele ja omast arust täie jõuga lükkad, on tunne, et kätest on järel ainult kuivanud pilliroo varred ja mitte mingit jõudu pole, sest palju tolku sellest surumisest pole, jõudu taha lihtsalt ei tule…

Raul Olle (fotol vasakul, temast paremal Andres Juursalu) oli jälle jootjana Hellenurme TP-s (53,5 km) ja ulatas joogi. Kui olin selle laskumise eel haaranud ja hooga järjest kaugenesin, hüüdis ta kõva häälega mulle järele, et joo kõik tühjaks, lõpuni! Ju väga kogenud maratonihundi silm sai kohe aru, mis konditsioonis ma olen ja mida veelgi hullemat võib mind varsti tabada. Etteruttavalt võib öelda, et ega Rauli eelaimdus teda petnud. Hellenurme TP-s 53,5 kilomeetril olin langenud 190. kohale.

Kulgesin kuidagi edasi ja kui lõpuni jäi veel 8 (tõenäoliselt mu elu pikimat!) kilomeetrit, haarasin numbri alt teise geeli ja pigistasin sama aplalt kurku nagu eelmisegi, kuna midagi paremaks polnud veel läinud. Sõitjate grupid möödusid minust kui kiirrongid.

Kui lõpuni jäi 5 kilomeetrit, hakkas olukord vähehaaval paranema ja jõuvarud mingil määral taastuma ning suutsin mingitki liikumiskiirust tekitada, kuid asi oli normaalsusest muidugi kaugel. Finišisse jõudsin ajaga 3:30.18 ja kohaks sain 220. Viimase 16 kilomeetriga kaotasin 46 kohta. Hea võitluskaaslane Piiroja lõpetas ajaga 3:18.49 ja sai 143. koha ehk seekord oli minu kord pähe saada, ja seda kalendriga.

«Mis siis sõidust sõelale jäi?» küsitakse moodsal ajal sageli. Sain juurde väärt kogemuse, kui palju energiat mu keha tugeva pingutuse jooksul ikkagi vajab ja edaspidi oskan selle teadmisega maratoni ajal kindlasti paremaid otsuseid teha (fotol paremal).

Miks ma aga varem oma tavapärast kahte geeli ei tarbinud? Kuna kasutasin maratonil esimest korda geeli sisaldavat spordijooki, siis uskusin, et sellest piisab ja joon koos joogiga ka piisava koguse energiat andvat geeli sisse. Reaalsus oli aga teine ehk minu liigne usk teistsugusesse jooki maksis seekord kätte.

Tartu maratoni piltide autorid: Sportfoto, Nele Laidvee ja Katrin Lang.

114 Kommentaarid:

At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Respect!

 
At 21:14, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Ütleks, et see on üks paremaid ja emotsionaalselt kaasatõmbavamaid kirjutisi, mis ma eales maratoni teemadel lugenud olen. Hetkel kahetsen, et Vooglaiu eeskujul selle maratoni vahele jätsin. Tänu suht heldele talvele on tegelikult päris korralik kilometraas all ja vorm väga hea. Pealegi see aasta panid kõik, kes starti suvatsesid minna Pulleritsule pika puuga ära. Jääb loota, et peagi stabiliseerub olukord siin riigis ja ka slaavalased saavad oma erimeelsused lahendatud. Eks igaüks näeb seda konflikti erinevalt ja enamusel pole üldse mingit oma arvamust. Senine on näidanud, et see teiste abile lootmine on ennast vähe õigustanud. Kogu euroopa on viimased kümnendid käitunud nagu hädaldav ja kõigile kaasa tundev vanatädi, kelle arvamus agressorile suurt korda ei lähe. Võib mõista, et Eesti sugusel kääbusel, ei ole teist varianti, kui lakkuda alandlikult mõne suurriigi tagumenti ja loota, et konflikti korral, äkki keegi kostab mõne kaitsva sõnakese. Ehki ajalugu on näidanud, et kui suurriigid maid ja päid hakkavad jagama, siis väikeriikide huvid kahitakse. Täiesti arusaamatu , aga on miks üle 40 miljonise elanikonnaga Ukraina ei ole viimaste aastatega omale löögivõimelist kaitseväga loonud? Ameeriklased vahutasid sellest konfliktist juba mitu kuud tagasi ja vahepeal, kui asi vaibuma hakkas pandi taas puid alla. Kui kõik oleks nagu seda peavoolus serveeritakse, miks selleks siis paremini valmis ei oldud?! Meenutab väga teise maailmasõja algust

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Eh- on ju esimesed kaks päeva ikka vastu saanud. Mida kaugemale venelane tungib, seda hajutatumaks nende read muutuvad. kaarti vaadates-mida uudistes näidatakse- on piirkonnad, kus vene vägi sees, võrreldes riigi pindalaga- ikka väga väikesed. kui nad tahavad kogu rahva maha suruda, on vaja ikka meeletut kogust mehi ja relvi. Vbl nad vaatasid kaarti- Ukraina nii väike võrreldes Venemaaga, eh, võtame kohe ära. Aga maapinnal selgus, et kilomeetreid kuhugi jõuda on ikka pagana palju. 100 tanki võtab ikka meeletult kütust, et kuhugi välja jõuda. ongi vaja ainult kütuseveokeid rünnata ja kõik muu jääb seisma.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, ära aja kägu. Siin pole midagi nii pikalt seletada vaja. Putin on vana m, kes tuleb ühel või teisel moel mättasse lüüa ja mitte keegi siinsetest foorumlastest "ei näe seda konflikti erinevalt ja enamusel pole üldse mingit oma arvamust".

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

loodetavasti on tema lähikonnas mõni julge kindral, kes tal mõõgaga käe maha raiub, kui ta käe tuumanupu poole sirutab. ei oska ju ette näha, mida ta teeb, kui kaotus silme ees. ei tundu käte ülestõstja mees, aga ka mitte kuuli pähe laskja. pigem- läheme siis kõik koos, fashistid ja peded ja muud närakad. üksik ta on olnud pikka aega, hoolib ta muust peale enda ja impeeriumiunistuse. Harrastuspsühholoog :(

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

Kutsus üles Ukraina armeed relvi maha panema- Kogu maailm peaks kutsuma üles vene armee juhtkonda mõistus pähe võtma- Putin riigireetmise eest kinni võtta, jama lõpetada ja vaadata, kuidas edasi saab normaalsusse tagasi.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Ah, et hr Kägu jättis TM Vooglaiu eeskujul vahele. Sportose andmetel on Varro siiani küll kõik Tartu Maratonid vahele jätnud, nii et selle aasta loobumise otsus talle ka üleliia ränk vast ei olnud. Ja Ukraina teemal ütles 21:31 kommentaator juba kõik ära. Huiloo oma bandega vastutavad mõrvade ja hävingu eest, siin pole midagi jaurata.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Samasugused "simpleminded " nagu enamus siinkirjutajad on ka need vene sõdurid, kes praegu ukrainat ründavad. Oleks maailmas vähem lihtsakoelisi manipuleeritavaid tegelasi, kelle meelest on kõik alati nii nagu esmapilgul paistab, oleks ka vähem sõdasid. Mõtlemine pole ei blogipidaja enese tugevam külg ja võõrdunud on sellest tegevusest ka kõik tema jüngrid

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Spetsid räägivad, et viimase kahe päeva jooksul on hukka saanud 2800 vene föderatsiooni võitlejat, konservatiivselt. N liidu kaotused kümne aasta jooksul Afgaanis olid suurusjärgus 20 000...

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas on võimalik, et Kiiev ei lange? Kas on siin kedagi kes seda siiralt usub? Kui ei ole siis peame teoorias käima läbi mustad stsenaariumid. Nt SWIFT embargo. Kui Venemaa jääb musta tsooni siis loogiliselt jääb sinna ka venelaste edu korral Ukraina oma pangandusega. Seega löövad sanktsioonid omasid väga valusalt. Esiteks ei aidata ukrainlasi piisavalt ja siis lüüakse laks põlvedesse omade poolt SWIFTiga. Seega EL tegeleb sanktsioonide genereerimisel asendustegevusega, et oma enda valijaid ehk ka selle blogi lugejaid hanitada.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuule 22.02, ütle otse välja, mis su seisukoht on ja mis asjas. Kui fundamentaalsete väärtuste kallale minnakse, siis ei ole mõtet reaktsiooni sellele lihtsameelsuseks nimetada.

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

kopeeritud tekst- "Venelastel on probleem kütuse ja tarnega. Tankerid kõnnivad kanistritega ja üritavad kütust osta, raporteeritakse. Konotopi äärelinnas on umbes 40 ühikut põlenud Vene tehnikat, okupatsioonivägede sõdurid nõuavad kohalikelt elanikelt toitu." No kaua nad niimoodi sõdivad?

 
At 00:26, Anonymous Anonüümne said...

Meie viletsusjuht teeb erakondadele ettepaneku kodurahuks. Huvitav kas see tähendab ka seda, et rahvalt ei nõuta enam trahviähvardusel suukorvi kandmist ja sitasüstimine muutub mõneks ajaks vabatahtlikuks?

 
At 00:28, Anonymous Anonüümne said...

To 22:49. Kütuse tarnega hakkavad kohe kohe olema suured probleemid ka meil. Rohepööre saab täiel rinnal alata.

 
At 00:53, Anonymous Anonüümne said...

00.28 võibolla, aga meie jaoks ei ole see elu ja surma küsimus. kui tankid vastase pinnal seisma jäävad kütuseta, on nad surnud. tankimeeskond kanistritega kütust ei vea omale, veelvähem kümme tanki korraga.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Kogu lugupidamise juures, 7. fotol on ikka pigem korralik uisusamm tõukega kui rajavahetus.
See võiks disklahvi kõlbulik tõend olla.

 
At 09:23, Anonymous Anonüümne said...

Laidveel ilus jutt aga Kägu oleks talle pika puuga pannud kui oleks viitsinud osaleda.

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits oleks Kägule pika puuga pannud oleks viitsinud osaleda.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu ajakirjanduslikud oskused on jäänud Punalipulise Põhja Sõjamerelaevastiku väeosa seinalehe tasandile.
Avalikkuse huvi on kas Varro Vooglaid sõitis. Kui sõitis, siis kuidas? Kui ei sõitnud, siis miks?

 
At 12:45, Anonymous Anonüümne said...

Varro ei plaaninudki sõita vaid sõdida. Tegelikult ju plaan õnnestus. Iseasi, et kas keegi sellest miskit võitis. Lihtsalt Varro leidis koha kus trollida.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Varro & Kägu ei osalenud, sest tuju polnud.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

vorro on täkku täis alfaisane täpselt nii kaua kui päriselt asjaks läheb. Kui tegusi teha tuleb siis tulevad ainult vabandused selleni välja, et liberastid on tema jutust üksikuid lauseid välja rebinud ja tema Suurt Mõtet moonutanud.

Võrdlus Käguga on lihtsalt kohatu.

 
At 14:00, Anonymous Anonüümne said...

13:19, ei ole kohatu, Kägu järgib Varrot. Loe ülal tema postitust.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Kui Kägu kavatseb ka edaspidi sportimisel Varrot järgida, siis me paraku teda enam spordivõistlustel ei näe. Kurb lugu.

 
At 16:01, Anonymous Anonüümne said...

Kägu, Varro ja Padre on kahtlemata suured spordi persoonid (Laidvee ka) aga täna on Anette lendamas kõrgel. Võidu korral on edetabeli 3.koht. Tänapäeva naiste spordis kus maksab jõud kiirus ja sihikindlus on see kõva saavutus.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Tänapäeva sport: https://twitter.com/VolodymyrAriev/status/1497527257975427078

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

Pagan, vaatan, et sain isegi haamri saanud Jaanuselt mitme mintsaga lakki. Huvitav, et sümptomid olid sarnased, kätes nagu polnud pauerit aga ometi oli tunne suurepärane. Tagantjärgi tarkusena on siin võlusõnaks geel, millega koonerdamine tekitab sõidu ajal kehva tunde kuid olulist lisakiirust samas ka ei anna. Kiiruse võlusõna on jõuharjutused. Mis valemiga Jaanus jõuharjutusi teeb, kas iga nädal ka lumeperioodil ja mis harbutustele rõhk pannakse?

 
At 18:45, Anonymous Anonüümne said...

Kas laskesuusanaised hakkavad nüüd lammutama? Vaatasin just MK üldseisu. Toomingasest on ees 9 nägu, kes Otepääl starti ei tule. Starti ei tule venkud, belarussid ja ukrainlased. Teistel tüdrukutel kaob eest ligi 15 tüdrukut. Mass-stardist 5 naist väljas. Peale seda eismesed varud on ka ukrainlased ja venelased.

Meie tüdrukute elu on lill. Kodurajad ja eriti hõre konkurents.

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas see klassikasoones kühveldamine, nagu Tartu Maratonil harrastatakse, transleerub ka eduks mingites teistes elu valdkondades? Power endurance, on selle asja nimi, 16:58. Pole asjatundja, kuid usun, et seda ei saagi arendada teistmoodi kui samamoodi vehkides.

Martin

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

No üldiselt ma olen igasuguse spordi poolt. Aga no kuda krt saab nautida 3 tundi paaristõukeid. Mis krdi sport see on. Pole enamus sõidus isegi mingit taktikat, kühvelda kuidas jaksad. Ratturid lasevad tirri ja jutustavad ja teevad atrõõve ja asju, mägede etapid on põnevad. Aga need rahvamaratonid, 3 tundi paari kühveldada, saab maailmas igavamat spordiala olla. No kui muud ei oska, siis tuleb paari kühveldada :) Ma ei kujuta ette kui nüridad need trennid olla saavad. Müts maha nende ees, kes sellist tuima tööd viitsivad teha.
See TMi telepilt, no kohutavalt igav ja üksluine. Ja mis tase seal olla saab, kui pea 50 aastane Aukland on esimeses pundis. Kelle parim enne on 15 aastat tagasi juba möödas.
Muidugi nad teevad ropult tööd ja palju tunde. Aga tippu jõuavadki need, kes seda tuima režiimi kannatavad ja kel palju pappi.

 
At 19:27, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, 19:17! Annate suurepärase kinnituse tekkinud kahtlustele. Vaatasin TM sõitu kellegi peakaamerast. Esiotsa mees oli. Nende meeste võimsusvastupidamise võimed on muidugi väljapaistavad. Eks selles võistukühveldamises ole ka oma võlu. Küünar- tõenäoliselt ka õlaliigestele see sport aga vaevalt head teeb. -Martin

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas olud Haanja maratoni rajal täna olid? Kas kurja koera käest pureda said? Aga tema sõbraliku peremehega juttu tegid? Või eksisid rajale ära ja sellepärast ei jõudnudki järgi?

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Kas täna mitte Kõrvemaraton ei olnud?

 
At 22:55, Blogger Jaanus said...

16:58 küsib: "Mis valemiga Jaanus jõuharjutusi teeb, kas iga nädal ka lumeperioodil ja mis harjutustele rõhk pannakse?"


Jah, teen ka lumeperioodil iganädalaselt jõuharjutusi, v.a Tartu maratoni eelnev nädal. Täna on minu harjutused kõik keharaskusega. Tegelikult lõpetasin jõusaali külastamise juba umbes 10.a tagasi ära. Eelnevalt olin aga külastanud 20 aastat iganädalaselt (puhkuseperioodid välja arvatud ja igal aastal tegin lisaks ka vähemalt kolme nädalase pausi sisse) 3-5 korda nädalas. Mida vanemaks sain, seda väiksemaks kordade arv muutus.

Teen harjutusi, mis suusatamises tulu toovad: triitseps, selg, kõht, rind, jalad: nii reied kui sääred. Ja viimased 10.a olen teinud 1x nädalas kõik nimetaud grupid korraga läbi, millele kulub keskeltläbi 2h ja sellega olen hakkama saanud.
Sest ausalt öeldes, rohkem ma enam nagunii ei viitsiks teha ka, sest jõusaaliperiood on ennast minu jaoks ammendanud (20 aastat on pikk aeg) ja elus on muudki, mida teha ja millega end vornmis hoida. Näitek suusatamine. :)
Mis koormab keha väga hästi ja kõik lihasgrupid on kaasatud - erit veel kui sõita läbivalt nii uisku kui klassikat.

 
At 23:04, Blogger Priit Pullerits said...

Kui sul on hea ja sisukas idee - nagu PMis kirjutasin, siis Venemaa sportlasi enam võistlustele lubada ei tohi -, võtab valitsus sind kuulda:

https://twitter.com/VolodymyrAriev/status/1497527257975427078

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Kui ikka pole soovi agressorriigi sümboolika all võistlemisest loobuda, eks siis tulebki kodus võistelda (nagu Priitki on soovitanud):

https://sport.err.ee/1608513788/ibu-otsuse-peale-raevunud-venemaa-laskesuusaliit-jaab-mk-sarjast-korvale :
"IBU juhatus otsustas laupäeval, et Venemaa ja Valgevene sportlased võivad MK-sarjas ja IBU karikavõistlustel osaleda, aga seda ilma rahvussümboolikata ehk neutraalse lipu all ja neutraalses võistlusvormis.
..........
"Need IBU illegaalsed teod tekitavad meis raevu ja me kaitseme IBU liikmena oma sportlaste ning alaliidu õigusi kohtus. Et vältida Venemaa sportlaste alandamist ja kõrvaldada oht nende turvalisusele, on Venemaa laskesuusaliit otsustanud allesjäänud MK-sarja ja IBU karikasarja võistlustel mitte osaleda," lisas organisatsioon."

 
At 23:37, Anonymous Anonüümne said...

Jaak Mae

 
At 23:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma mõistan Vesikut paremini kui Priitu. Mis õigusega propatoru toimetaja keelab töö ja teenistuse sportlasel ilma selle eest valuraha andmata? Esmalt peaks toimetaja ise loobuma Vene päritolu energiast, siis oleks moraal paigas. Praegu on aga nii, et kannatage pööbel kuni eliit trallitab teie kukil. Me oleme olnud riigis mis astus sõtta Afganistaniga ja mis vaatamata isolatsioonidele pidas vastu veel 12 aastat. See perspektiiv ei ole roosiline. 12 aastat suurt jama. Ja keegi ei tea, et kas jama läheb nii suureks, et tekib ahvatlus tuumanupu vajutamiseks. Tõenäosus, et nupp läheb käiku, kasvab pingete kuhjumisega idas. Siin ei tasu teha illusioone. Selleks tuleb valmistuda. Jah eliidil on punkrid varudega valmis. Spordirahval aga mitte. Kannatavad ikkagi spordimehed. Heal juhul saavad koha punkris ka propa toimetajad. Eks see õigus tuleb usinalt välja teenida.

 
At 23:44, Blogger Priit Pullerits said...

Selle venelaste prõõkamise peale, mida vahendab 23:33, ütlen neile ainult ühte: idite na**ui!

Väga loll jutt, 23:40.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

Eestlased toetavad Ukrainat ja jutul lõpp. Me ei ole erapooletud!

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Austatud Jaanus!
Kas oleksite nõus oma omakehaharjutuste programmi natuke avama?
Usun, et oleks väga huvitav. Tänu ette!

Martin
UK

 
At 00:19, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas rinnalihas suusatamisele kaasa aitab? Mis see oma keharaskusega treenimine on. Kätekõverdused, lõuatõmbed. Aga lõuatõmbed pole teps mitte kerged. Jõukas plokilt ülalttõmbeid võid 50 ka lapata, lõuga tõmbad 10x ja siis kukud alla. Mõni paksem ei jaksa kätekaid teha, küll aga ilma ketasteta kangi rinnalt suruda. Jõusaal on väga hea, kui nutti on :) aga oma keharaskus on lihtsalt moodne väljend. Teatud spordialadel nagu maadlus on kangi asemel sageli paarilist vaja. Sest sest mees peab nö kogu aeg peos olema.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

23:40 ajab tüüpilist luuseri hala, ärme putinit ärrita, äkki ta siis ei tee meile midagi. Noh, 1939a-1940a üritasime seda taktikat ja igatpidi pugeda, mis välja tuli, teame kõik.

 
At 01:06, Anonymous MargusM said...

Priit, lõpeta see sõnavärdjate kasutamine.

Ööpäeva jooksul on mind positiivselt üllatanud kaks asja:
1. Ukrainas on üllatavalt hästi seljad kokku pannud kaks presidenti, praegune ja eelmine. Mõlemad on Kiievi kaitsel ja pole linnast pakku põgenenud. Mäletatavasti Poroshenko polnud just paipoiss kuid praegu on vähemalt õigel poolel hoiab samuti ukrainlaste moraali üleval. Pakun et saab poliitilise lunastuse, või on selle juba välja kaubelnud, sest olukord nõuab.
2. Sakslased leidsid ka lõpuks ometi oma munad ülesse ja asusid vene vastu välja. Varustusega toetuse maht on korralikku respekti väärt. Loodame, et nad seda uut liini nüüd ka hoida suudavad..

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

Venkud on rahvusvahelise laskesuusaliidu peale kuri, et ei või võistelda oma lipu all. 3 etappi veel on: Soome, Eesti, Norra. Kahel viimasel ei saa nad nagunii starti ja selle eest, et Soomes ei saa oma lipu all peale, selle eest lubasid kohtusse anda. Tundub ,et mitte ainult Putin pole ära keeranud.

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Russkije biatlonistõ, idite nahhui!

 
At 09:18, Anonymous Anonüümne said...

Mul lihtsalt ei ole sõnu:
https://www.facebook.com/markusjarvi1978/posts/746536579650702

 
At 09:19, Anonymous Anonüümne said...

08:55, ei juhtu Putini riigi biatlonistide eemalejäämisest midagi. ERRi kommentaatoritel on vaid vähem põhjust muliseda Iževski püssidest ja jääb ära ka ohhetamine kui ema suust kukkunud on Reztsova või kas Latõpovil ikka närvid peavad vastu, muud midagi.

09:07, molodets!

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Muidugi ei juhtu midagi. Seni tuleb KÕIK venkude asjad ära keelata, kuniks hakkab Venemaal siseriiklik mäss, mäss Putini vastu. Kui Venemaal tekiks uus režiim, küll siis tasahilju kõik laabuks. Aga venkud peavad ise tahtma tänapäeva maailmas elada. Kes ei suuda rahvast tänavale tuua, see peab kodakondsust vahetama. Nii lihtsalt on.

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

Loginovid ja Bolshunovid ja sajad teised peavad avalikult teatama, et mõistavad Putini hukka ja tegea tugevat lobitööd oma sotsiaalmeedias, et vene rahvast õige infoga harida. Kui nad seda ei tee, siis mis õigus neil on võistelda. Selle peale Venemaa alaliit üldse jonnib, et neile liiga tehtud. Kui seal alaliidus on normaalsed sportlased, siis nad suudaks alaliidule selgeks teha. Kui ei suuda, siis võistelgu oma riigi surmani. Kõik Venemaa avaliku elu tegelased peaksid sotsiaalmeedias kiiremas korras Putinit hukka mõistma hakkama ja oma rahvast harima. Postitagu neid videosid, kus vene sõdurid ei tea ise ka kuhu nad tulnud on. Putin valetas osadele, et minek õppusele. Putin on saatnud ju koolilapsed sõtta. Loginovid ja Bolshunovid ja kõik teised Venemaa staarid peaksid ühiselt tegustema, peavad tegema kõik selleks, et Venemaal rahvas tuleks suurte massidega tänavatele. Aga minuni ei ole jõudnud infot, et midagi sellist oleks tehtud. Ajakirjanikele tulekski suunised anda, hakaku pressima vene sportlastelt infot. Bolshunov kaamera ette ja ölegu kõva häälega, et Putin hävitab meie riiki ja ta on värdjas ja mõrtsukas jne. Ja see video peab sotsiaalmeediasse üles jõudma. Alles siis hakkame üldse arutama, kas ja kes võiks venelastest lähitulevikus rahvusvaheliselareenil võistelda.

 
At 10:48, Anonymous Anonüümne said...

Mis Tartus toimub? Pullerits ei hoia oma kodulinnas korda majas? Miss Valentinel võistlevad valgevenelased. Kuidas see saab juhtuda?

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav, kas Ukrainale keegi sõjalis-strateegilist nõu ka annab? Nato? Või ajavad asja oma peaga?

 
At 11:21, Blogger Priit Pullerits said...

Väga õige, 09:59, kirjutan täiega alla! Mul samad mõtted!

Jah, 09:59, sellest on vähe, kui venelased ütlevad, nagu kirjutas nende tennisist Rubljov telekaamerale, et "No war". Tuleb kirjutada, et "Putin GFY" või "Putin idi na**ui!". See "No war" on praeguses olukorras tühine ja abstraktne sõnakõlks.

Aga et Valgevene sportlased Tartus?! Uskumatu! Kas nad siis tõesti ei loe, mis ma juba nädala keskel kirjutasin? Kas nad üldse ei jälgi, milline on maailmas suhtumine?!

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

00:19, Kas pole nii, et jõusaalis võib küll saada suured lihased, kuid suured lihased nõuavad ka palju hooldust. Lisavad kaalu, nõuavad hapnikku. Samuti jõusaalis on vist vahe, kas teha seadmetega või nn vabade raskutesga (free weights). Eestis käies sõitsin Tallinnas taksoga, u 50 a mees. Ütles, et käis aastaid jõusaalis, kuid lihased lühenevad. Nüüd teeb kodus lintidega. -- Martin

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits tahab et Tartu linn valgete inimeste kristliku kantsina püsiks peab ta Kägu meeste poole pöörduma pole muud valikut. Doktor Piirimäe müüb Tartu filisterlastele

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

Pange Googli otsingusse: jõuvõimed ja nende arendamise metoodika jaan lokko

Täitsa arusaadav, et vastupidavusalade harrastajad ei tea sellest maailmast midagi ja kui ise treeneriks õpivad, siis selle peatüki jätavad vahele.

Äärmiselt rumal inimene kardab jõusaali. Jõusaalis saab halba teha inimene endale ise, mitte jõusaal. Jõusaali masinad kestavad ka tunniajaseid järjestikkuseid seeriaid :) EI pea tegema 8 kordust ja siis 6 minutit puhkama :)

 
At 12:35, Anonymous Anonüümne said...

Slaavlaste toetuseks on Pullerits hakanud oma tekste pikkima leksikaga "jebatj", "nahui", "huilo", "bljad" jpt. Uus suund ja tase eesti žurnalistikas eks varsti jõuab ka Ülikooli tudengitele serveeritavasse.
Jaanus Laidvee suhu pandud vandumine - pikkateksti ei jõudnud läbi lugeda, seas faabulaga jäi arusaamatuks.
Doktor Piirimäe aga, usun, tuleb lõpuks rahva poolele üle.

Martin

 
At 12:49, Anonymous Anonüümne said...

Aitäh, 12:32! Jaan Lokko raamatut tahan kindlasti lugeda. Eesti keeles, eestikeelse terminoloogiaga. Vaatasin veebist Kristjan Pordi "Treeni targalt" vms nimega TLÜ loengut. Pordi sõnum sisuliselt on, et enese lõhkumine spordi näol on mõttetu tegevus. Õige seisukoht, kuid Port ise on ilmselt kehaliselt nii andekas, et Filtri seenioride sarjas paneb veel vaata, et Jürgen Ligile ära, ilmselt vääga minimaalse trenni pealt.
Ma alustasin ka omakeharaskustega programmi. Toenglamangus kätekäverdused 3x40, kang pealt 3x5, sama althaardes. Õlavigastus! Oma 3-4 kuud juba. Nadi värk.
Jõusaali aga ei tõmba. Tänapäeva ühiskonnas - nagu ülalpool ka märgitakse - ei loe "pecs" e rinnalihaste mass. Isegi suusatamise mitte. Jõusaali kutid aga treenivad rinnalihast.
Selle asemel peaks treenima oma närvisüsteemi.
Teaduses lääb läbi tugeva närvisüsteemiga. -- Martin

 
At 13:15, Anonymous Anonüümne said...

Rinnalihast läheb vaja väga vähestel spordialadel, pole seda vaja tõstmises, maadluses, kettaheites. See on enamasti ilulihas. Selga on enamasti vaja, kõhtu ja triitsepsit. Jõukas teevad enamus piitsa ja rinda, need on ilulihased ja eks see ongi nende eesmärk.

 
At 13:22, Anonymous Anonüümne said...

Mis kuradi geiporr siin nüüd lahti on läinud???

 
At 13:27, Anonymous Anonüümne said...

Vaadake ukraina kangelasi - kõhnad ja nälginud. Siin aga imetlevad geid ennast peeglist ja Pullerits kiidab takka. Kägu mehed kaevavad metsas kaevikut, nende heroiline tegevus vaikitakse maha.

 
At 13:37, Anonymous Anonüümne said...

To 09:18
Mis seal imestada. Vaata korraks nende objektiivi lehte - kas on näha kusagil mingit uudist Venemaa agressiooni kohta Ukrainas.
Eks seegi näitab nende (Vooglaid, Järvi jt tegelased) tegelikku meelsust ja palet.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

Maadluses poleks Pulleritsul enam looduslikku eelist.
Matil oleks hr Pullerits tõenäoliselt ee.. heitevahendi rollis. Peamiselt just närvisüsteemi omaduste poolest.
Kuid uisusammuks vajalik koordinatsioon, võimas "mootor" ja seletamatul kombel ka väga hea "kühveldamisvõime" on Pulleritsu profiil. Samuti 800/1500 m.

 
At 13:57, Anonymous Anonüümne said...

Vooglaiu, ammugi mitte Järvi vastu poleks Pulleritsul maadluses erilisi šansse.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Arvan et siiski oleks. Pulleritsul on sitked suusataja lihased, pluss tohutult võhma kapatsiteeti. Andke 20 min aega ja Pullerits maadleb Vooglaidi ja Järvi KORRAGA pikali. Lisa veel mustlasmaadluse nippide kogemus nõukogude armeest.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Tiblad ei tule Otepääle, aga Lahtis võistlevad. Põdrad on ikka lorud, ei saa asja Ukraina okupantidega ära korraldada.

 
At 15:54, Anonymous Anonüümne said...

"Samas oleksid venelased ja valgevenelased nagunii Otepää MK-etapilt eemale jäänud, kuna Eesti valitsus otsustas juba varasemalt neil startimise keelata."
Soomlased ei mõista hukka venelasi, tahavad et ka Ukrainas peaks toimuma finlandiseerimine...

 
At 15:57, Anonymous Anonüümne said...

Olen nõus, et sporti ja poliitkat ei tohi sassi ajada, AGA, kui on sõda, siis on see hoopis midagi muud. Täna reaalselt on seis selline, et üks hull võib tuumasõda alustada. Väga halb soomlastelt, et lasid venkud starti. VÄGA-VÄGA-VÄGA halb. Venemaa tuleb TÄIELIKULT isoleerida muust maailmast ja Putin maha lasta.

 
At 16:02, Anonymous Anonüümne said...

Põdrad on tibladega alati nagu sukk ja saabas.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

16.02 Krt! Talvesõja ajal see nii ei olnud.

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Talvesõda oli 75 aastat tagasi. Ajad ei jää samaks

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Karma sai Lahtis venelasid ikkagi kätte. Meeste 15 km kl-sõidus jäi Vene sõjaväe kapten Bolshunov 5-ks, olles murdnud rajal suusakepi. 4-s oli Chervotkin. Võistluse tulemused oleksid samad, kui sibulaid poleks starti lubatud. Soomlastel poleks vaja olnud lömitada...

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Sommid on kapitalistid, eriti Lahti omad. Kui kapten Bolsunov oma sõpradega toob rahva vaatama ja pileti eest maksma siis way to gooooo.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Põtradel on puudulik isamaaline kasvatus, nõrguke lastetuba ja sõjas kannatanutega arvestamine, abivajavate toetamine. Parem, kui nad NATO-sse ei trügiks -- sellised selgrootud.




 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Vesikul ei soovitatud venelasi treenida, aga keegi pole kirjutanud, et Välbel koos oma meestega (Lukertšenko, Bergmann, Pulles) ei sobi tänastes oludes määrida venelaste suuski, aidates okupante alistada rahumeelsete maade sportlasi.

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Põtradel on oma reziim. Ega muidu poemüüja seda ei juhiks. Derzaava pani pehme kuvandi oma maa etteotsa jälgede segamiseks. Tüüpiline vanade indiaanlaste tarkus lollide kalade õnge võtmiseks.

 
At 17:40, Anonymous Anonüümne said...

17:00 aitäh
Ma pole viimased 10 aastat rohkem tarkusi omandanud kui 10 minutiga suusablogi blogist. Aitüma mehed kõigile Padrele Kägule Soonetsile Laidveele ja kõigile lahketele PH D doktoritele ja magistritele. Kummardan sügava maani

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

Alati on olnud neid, kes punaste poolel võidelnud. Eesti Laskurkorpus kubises Välbe ja ta määrdekamanda moodi meestest, Vabadussõjas niisamuti.

 
At 18:01, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Täna ja eile olid ulmelised suusa olud läänemaa põldudel ja rabadel. Ideaalne libisemine, päike paistab, valge lumi sillerdab, tuult praktiliselt pole. Nautige mehed kuni veel saab ja kuni veel lastakse. Sai kahe päevaga sisuliselt 2 tartu maratoni jagu kilomeetreid maha uisutatud Nagu talve muinasjutt. Nautige mehed kuni veel saab ja kuni veel lastakse.

 
At 19:39, Anonymous Anonüümne said...

Sitked suusataja lihased küll, kuid harjunud rutiinse ühe-mustri-tööga. Maadluses - ei ole asjatundja - usun, et maadlus on võttepõhine.
Teiseks paneb Vooglaid juba enne matile astumist oma hüpnotiseeriva pilguga Pulleritsul jalad värisema. Kägistusvõttesse, nelsonisse! Kahtlane, kas Pullerits jõuab silda sisse võtta.
Järvil piisab aga ainult hooga joosta ja hüpata. Kergem mass saab hoo sisse :)

 
At 20:11, Anonymous Anonüümne said...

Lukertšenko muidugi töötab Swixi heaks juba õige mitu aastat. Üks teine mees, kelle nime peaksite ise teadma, on vene koondise hinnatud suusalihvija...

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Aga kehv dilemma kahtlemata nii neil kui Vesikul...kas raha ja leib laual või aated(kui neid on ikka)

 
At 20:43, Anonymous Anonüümne said...

Õpige Pulleritsult. Kord on tal aated ja siis jälle mitte. Aateid tasub omada vaid siis, kui need sulle leiva lauale toovad

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Erinevad allikad viitavad, et selles vene- ukraina konfliktis on suur süü Pulleritsu lemmik riigil USA-l .Hetkel tegelevad kõik peavoolu kanalid vaid venelase peksmisega. Vene kanaleid ja igasugust sealt poolt tulevat infot moonutatakse ja blokitakse. Praegu on lihtne olla aate mees, kisa ainult kõigiga kaasa ja oledki kõva mees. Kui kunagi saabub aeg, kus USA süü avalikuks tuleb, vot siis läheb vaja aateid.

 
At 21:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits järgib oma õpetajat Marju Lauristini. Teatavasti oli Lauristin nomenklatuuri komparteilaste ja "laarlaste" vahelise kokkuleppe (millega EV-s võim omavahel ära jagati) üks peamisi sünnitajaid. Kalle Käsper on sellest Õhtulehes kirjutanud.

 
At 21:41, Anonymous Anonüümne said...

Käisin täna jälle meie Colledge'i raamatukogus (keskaegne gooti stiiis väga äge hoone!) ja vaatasin jõusaalitreeningu kohta.
"Treeninguteaduse" (Strength & Conditioning) teadusajakirjad märgivad, et reaalsetel spordialadel (Ott Kiivikase ilulihaste demonstreerimise üritused välja arvatud) ei ole lihaste kontraktsioon sooritusel praktiliselt ühelgi alal nii aeglane kui jõusaalis seadmetel "seeriaid" tehes. Spordis on vaja jõudu, kuid see peab olema: a) plahvatuslik jõud ja/või b) koordineeritud jõud. Jõusaalitreening ei anna kumbagi.
Jõusaalis käijate eesmärk on hüpertroofia. Kuid hüpertroofia üksi ei tee reaalses spordis midagi.
Treeningu eesmärgiks on kohandumused e adaptatsioonid: neuromuskulaarsed, kardiovaskulaarsed, metaboolsed.
Jõud võib olla üks (ainult üks paljudest!) treeningu eesmärkidest. Kuid treeningu mõjul suureneb jõud kõigepealt lihtsalt selleha, et erinevad lihased "õpivad" paremini koos töötama (lihaste koordinatsioon).
Järgmine efekt, edasise treeningu puhul on see, et lihaskiud (mis moodustavad lihaskiudude kimpe) - närvisüsteem "õpib" lihaskiude kiiremini ja tugevamini kontrakteeruma s.t kokku tõmbuma. Jõud kasvab puhtalt närvisüsteemi parema töö arvelt.
Kolmandaks, veel edasi treenides saab suurendada reageerivate lihaskiudude osakaalu. Treenimata lihases töötab ainult osa lihaskiude.
Ja alles seejärel, veel ja veel treenides - jõusaalimeeste puhul proteiini jms, ka kahtlaste ainete abil - saab saavutada lihasmassi kasvu.
Suur mass ja vajab kiireks liigutuseks - ja spordis on vaja kiirust - rohkem energiat, rohkem tööd enese liigutamiseks, samuti paneb koormuse luu-tugisüsteemile - s.t see pole nii lihtne - kui just "ilulihas" eesmärgiks pole.

Martin

 
At 21:43, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Lauristinide suguvõsast pärinevad nii mitmedki tipp poliitikud. Pullerits teeb õigesti, kui neilt õpib ja neid järgib

 
At 21:45, Anonymous Anonüümne said...

kas Venemaal veel Visa ja Mastercard töötavad? igasugu Platinum,Titanium,Kryptonium kaardid rikastel. Tõmmake need maha ja seda vingumist ei jõua är kuulata Londoni ja NEwYorki butiikides- kui keegi julgeb neist üldse sina nägu näidata. pangakaartide jama oleks väga suur heidutus neile.

 
At 21:46, Anonymous Anonüümne said...

to 20:50
Kremli huiloo tormab kogu oma punaarmeega Ukrainale kallale ja mõni tema troll ikka piriseb midagi USA süüst. Veel nädal tagasi seletasid sinusugused, et ega Venemaa üldse ei kavatse rünnata, peavad niisama õppusi.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

21:41

Müstiline, kui elukauged on vastupidsvusalade tegijad. Kuidas nii saab üldse sporti teha???

 
At 22:09, Anonymous Anonüümne said...

"Kui Eesti sportlane peaks minema venelasega kokku, siis soovitan keerata selle rahuks. Kui võimalik, siis võiks võtta venelase käest kinni, tõsta see üles ja ütelda: "Rahu nimel, meie ei võistle!", nii soovitab EOKi president.

Ilusti ütleb, keerata rahuks.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

21:46 Oleks need asjad nii mustvalged nagu neil paista lastakse. Rahvale ja iseäranis sinusugustele lühikese süütenööriga meestele võib ajada üks kõik millist huilood ja teil läheb kohe veri keema ja igasugune konstruktiivne mõtlemine kaob. Pullerits, tema on hoopis peenem mees, teda juba nii lihtsalt ei lollita. Elu "Postimehes" on tast teinud muidugi suurepärase konspiraatori, kellega võibolla suudaks rinda pista vaid Vladimir Iljits Uljanov

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Lp Martin, siin on ka lihtsaid spordimehi. Kas sa saad kokkuvõtvalt soovitada nonde tarkade raamatute põhjal, mis vanuseni võib panna? Pullerits lõpetas natuke vara ära.
Ära ilulihasest väga patra, see toob siia kahtlase elemendi.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Noo, Pullerits ju reetis, et sai sõja kindla alguse tõttu eriülesande kagupiiril. Seda saab vaid läänele orienteerunud topeltagent. Ma loodan, et Priidu tähelepanelikkust ja usaldust piiril ka pädevalt testiti. Kust selle testi tulemusi näha ainult saaks?

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

In Your Service, Sir! 22:26, täpne vastus on individuaalne, kuid aimdust annab USA ühe tuntuima füsioteraapia ja treeningu asjatundja, "funktsionaalse treeningu" mitmete süsteemide väljatöötaja Dr Adreo Spina (jah, спина selg :) nelja staadiumi teooria:
1) Training, 2) Treatment, 3) Rehabilitation, 4) Conditioning

Eesti keeles: 1) Treening, 2) Ravi; 3) Taastusravi, 4) ÜKE.
1. ja 2. staadiumi vahel on Vigastus. Harrastussportlane on igal konkreetsel ajal ühes nendest neljast staadiumist. Mida kõvemini treeningul "pannakse" ("Panna on vaja!", mäletan, kui olin veel TLÜ tudeng ja siinset blogi ikka ühikas õpimisruumi arvutil lugemas käisin- Pullritsu mantra siin blogis), seda kiiremini harrastaja jõuab Vigastusse ja seda pikem on Ravi ja Taastusravi staadiumid. ÜKE puhul on kiusatus see vahele jätta - see kiirendab protsessi kõvasti.

Vanameeste nagu hr Pulleritsu puhul ilmselt Treening peab taanduma. Treening saab võimalikuks ainult rohke ÜKE eeldusel. Mida vanemaks, seda rohkem ÜKEt. Kui no kord aastas Tartu Maratonil saab ikka täiega panna - kuni 70teni, v-o kauemgi. :)
Martin

 
At 09:42, Anonymous Anonüümne said...

Ahaaa väga huvitav. Kudas nüüd Pullerits välja keerutab et ta ei ole topeltagent? Siin on fsb ja cia kõrvad kikkis kindlasti. Soonets peab vist taas tule ends peale võtma.

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Kus nüüd need võrdõiguse volinikud on, miks nad ei prõõka ja ei mölla? Ukrainast lastakse välja ainult naisi ja lapsi ning vanureid. Võrdõiguslased prõõkavad ainult siis,kui neile sobib?

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Vaene Soonets

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Soonetsist on kahju jah.

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Soonetsi toetuseks peaks Toetusgrupi tegema nad hakkavad teda jälle klohmima armutult. Kes on poolt?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

Soonets tõenäoliselt tegeleb logistika ümberkorraldamisega. Mäletatavasti ta tegeles viljaga. Vili, eksport-import, ei ole vaja vist seletada praegu.
Pulleritsul aga pole müüa muud peale aadete.

 
At 15:27, Anonymous Anonüümne said...

Ei jää Priidul ka muud üle kui põllumeheks hakata, siis saab Soonetsile vilja müüa ja kõik on õnnelikud.

 
At 16:06, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priidul Postimehes narjaad lõpeb, tuleb siia ja annab teile lobamokkadele nagu tolmab..

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

16:06 seda on karta jah. Lobamokad saavad kere peale nii mis suitseb. Siis teavad.

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Soonets peaks põllumehe tolmused püksid Kaitseväe frentši vastu vahetama ja Pullerits jutumehe asemel suurtükimeheks hakkama. Põmm põmm pirraki!

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Ootame Padre briifi ja uued käsulauad ära, siis paugutame edasi, tühja ei maksa panna.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

Toru peab laaditud olema ja püssirohi vahel kuiv. Kui Padre käsu annab siis päästikule vajutamise vaev ja karmahhh!

 
At 17:57, Blogger Priit Pullerits said...

Kandsin just Soonetsile ette, et te tema kallal siin teravmeelitsete ning tänitate, nii et pange oma taguots valmis, kohe saate talt nii et tolmab. Kahetsete seda kõik!

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kõigele lisaks kitupunn kah veel!

 
At 19:41, Blogger Priit Pullerits said...

No lõpuks võttis ROK mind kuulda:

Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas, et kõik spordialaliidud peaksid keelama Venemaa ja Valgevene sportlastel rahvusvahelistel võistlustel osalemise.

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Arvata oligi, et ROK ei taha Pulleritsuga nugade peale minna ja loobub oma esialgsetest seisukohtadest. Õppige sitakotid, kuidas asjad käivad!

 
At 23:41, Anonymous Anonüümne said...

No kunas hr Soonetsi "sitakotid, idite na..ui" lugu tuleb? Ootan väga.

 
At 09:00, Anonymous Anonüümne said...

Tore oleks Soonetsi ja Pulleritsu ühine litakas. Selline vägev ja põhjalik. Oi see oleks mõnus.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Mina sellest sõjast aru ei saa. Sõda on ju sõda. Sõja eesmärk on tappa ja lõhkuda, et saavutada eesmärk. Diplomaatia puhul vägivalda ei ole. Kuidas saab üks sõjategevus olla sõjakuritegu ja teine ei ole? Mõlemil juhul on ju tahtlik tapmine. Lasen lennuki alla ja hukuvad kümned, see on ok. Kui tapan tsiviilisiku, siis see pole ok. Need, kes on algatanud sõja, need on ju nii või naa tõprad. Ja sellele pole kunagi mingit õigustust. Saaks aru, et tänapäeva maailmas on robotid sõjas, aga seal on päris inimesed ju. Sõjaväelane pole siis inimene? Tal on teine tiitel, seepärast kui venku rünnakul tapab sõjaväelase, siis on see ok, kui tapab tsiviilisiku, siis see pole ok. Mina sellest aru ei saa. Mida see Nato kükitab? Mingu lasku see 50 km pikkune venkude rong pihuks ja põrmuks. Kõige lahedam on see, et Putin ütles, et lääne sanktsioonid on ebaseaduslikud :)

Kõik inimeste tapmised on samaväärsed mu meelest. Kui sa end kaitsed, siis on teine asi, kõik ründajad võib maha lasta, sest, see on kaitse. Aga kas sa ründad sõdurit või tsiviilisikut, sel pole vahet ju - mõlemad ju inimesed lihast ja luust.

Eriti kummaline, et on sõda ja selles on mingid reeglid. Spordimaailmas on nii, et kui reegleid ei täida, siis on karistus. Mis see karistus siis on? Reeglitepäraselt võin kõik riigid vallutada ja midagi ei juhtu?

 

Postita kommentaar

<< Esileht