kolmapäev, juuli 06, 2022

Pullerits: Kes lubas Venemaa sportlased Eestisse võistlema?

Tunne oli selline, nagu oleks koduhoovis noaga selga löödud. (Miks, sellest kirjutasin kiretult ka Postimehes.)

Juba alates kõige esimesest päevast, mil Venemaa tungis kallale Ukrainale, olen oma avalikes sõnavõttudes võidelnud selle eest, et Venemaa ja tema sõdimist toetava Valgevene sportlased ei pääseks teistesse riikidesse võistlema. Kui algul jäid paljud rahvusvahelised spordialaliidud ses küsimuses äraootavale positsioonile, siis peagi andis Rahvusvaheline Olümpiakomitee neile soovituse, et Venemaa ja Valgevene sportlastel ärgu olgu enam rahvusvahelistele võistlustele asja. Enamik alaliite, v.a rahvusvaheline tennise- ja autospordiliit, on seda soovitust ka kuulda võtnud ja järginud.

Olin kindel, et ühelgi spordivõistluste korraldajal Eestis ei tule mõttessegi, et võiks meie külje alla ning meid ajast aega ähvardanud, ohustanud ja okupeerinud Venemaa esindajaid starti lubada.
Kuidas ma eksisin!

Eestis populaarseid ja rahvarohkeid spordivõistlusi, sh Tartu suusamaratoni korraldava Klubi Tartu Maraton maikuu lõpus peetud Tartu rattaralli protokollist leiab kolm tulemust, mille omanikud on pärit Venemaalt.

Championchipi küljel, kuhu tulemused laekusid (ekraanipilt paremal), on 128 kilomeetri distantsil 213. koha saanud Mikhail Petrochenko (sünd. 1988) ja 60 kilomeetri sõidus 917. koha saanud Marat Kadyrmaev (sünd. 1960) märkinud end Venemaa esindajateks.

Sportose tulemuste arhiivist näeb, et Petrochenko on Tartu rattarallil osalenud ka kolmel eelneval korral ning seal on ta oma klubiks märkinud FreeCyclists Saint-Petersburg.

Marat Kadyrmaev, kes on rattarallidel ja -maratonidel ning triatlonidel Eestis osalenud palju aastaid, töötab Peterburi transpordifirmas juhtival kohal.

Rattaralli 60 kilomeetri distantsil (ekraanipilt paremal) sai 164. koha Venemaa esindaja Oleg Novikov (sünd. 1963), kes on märkinud oma klubiks Pskov Road Race, eesti keeles Pihkva Maanteesõit. Ta on sama klubi liikmena osalenud ka neljal eelmisel Tartu rattarallil.

Klubi Tartu Maraton teise kevadise suurürituse, 8. mail peetud Tartu maastikumaratoni protokolli süüvides tuli sealgi välja kaks osalejat, kes teatavad, et nende päritoluriik on Venemaa. 42 kilomeetri distantsil (ekraanipilt paremal) sai 108. koha Iurii Rogov (sünd. 1975), kes on esindatavaks klubiks märkinud Tallinna Tehnikaülikooli, aga esindatavaks riigiks Venemaa. Sportose arhiivis on see ainuke tulemus tema nimel.

Maastikumaratoni 24 kilomeetri distantsil (ekraanipilt paremal) sai 501. koha Aleksei Mamchits (sünd. 1974), kes on oma elukohaks märkinud Pihkva. Ta on löönud kaasa ka kuue aasta tagusel Tallinna maratonil.

Aprilli keskel, kui kirjutasin spordisanktsioonide teemal kolumni vastupidavusalade ajakirja Jooksja, kinnitasid mulle Mati Lilliallik ja Ain-Alar Juhanson, kes on tuntud Tallinna maratoni ja Tallinna Ironmani korraldajatena, et pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas venemaalastel nende võistlustele enam asja ei ole.

«Nulltolerants,» ütles Lilliallik Venemaa inimeste võimaliku osalemise kohta. «Teist varianti ei tohi ollagi.» Ning lisas: «Ei tahaks kedagi sealt [Venemaalt ja Valgevenest] näha.»

Juhanson ütles, et oli üks esimesi võistluste korraldajaid Eestis, kes Venemaa esindajate kaasalöömisele käe ette pani. Ta lisas, et Venemaa esindajatel ei maksa isegi pettuse teel starti trügida, näiteks pannes end kirja Läti või Leedu esindajana, sest võistlusmaterjalide kättesaamiseks tuleb esitada isikut tõendav dokument.

Küsisin Venemaalt pärit inimeste starti lubamise kohta ka Klubilt Tartu Maraton, kelle pressiesindaja vastas, et ei näe võimalust mulle selle kohta kommentaare jagada.

Polegi kommentaare vaja, sest sõnade asemel räägivad faktid. Need said just eelnevates lõikudes esitatud. Mis oli kui noahoop selga kahes mõttes. Esiteks, olen Klubi Tartu Maraton üritustel osalenud kümneid kordi ja lugenud neid alati aasta oodatumate sündmuste sekka. Teiseks, samal ajal kui olen suunanud paljude kirjutiste fookuse Venemaa sportlaste isoleerimisele suures spordis – näiteks viimati pühendusin sellele, et hoida silm peal, kas siseministeerium ikkagi kehtestab Rally Estonia ajaks Eestisse sissesõidukeelu Venemaa parimale rallipaarile Nikolai Grjazin ja Konstantin Aleksandrov (jah, kehtestas) –, on mu kodulinnas tegutsev MTÜ andnud silmagi pilgutamata rohelise tule agressorriigi Venemaa esindajatele oma üritustel.

Saatsin eelmise nädala reede hommikul Klubi Tartu Maraton mitmele aadressile küsimuse, millega klubi põhjendab ja õigustab Venemaa esindajate osalema lubamist oma võistlustele, ning palusin vastust esmaspäevaks. Vastuseks tuli pressiesindaja lühike kiri, et klubi kollektiiv on suvepuhkusel 1. augustini.

Mu süda, hing ja aju tõrguvad mõistmast, kuidas sai võimalikuks, et sellal kui teised võistluste korraldajad nii Eestis kui välismaal Venemaa esindajaid starti ei luba, saavad nad Eesti hinnatud ja populaarsetel spordiüritustel osaleda, nagu poleks maailmas meie kõrval midagi muutunud. Kui lugeda, kuulata, vaadata kas või üksainus kord, kuidas Venemaa hävitab Ukraina linnu ja külasid ning tapab sealseid inimesi, siis mis moodi saab anda kohutava sõja vallapäästnud Venemaa esindajatele loa ja võimaluse, et tulge aga pealegi Eestisse võistlema? Ma ei mõista, kuidas kellegi südametunnistus saab seda lubada. 

Praegu paistab, et samamoodi läheb edasi. Septembrikuisele Tartu rattamaratonile registreerunute nimekirjast (ekraanipilt paremal) leiab Dmitry Lebedinsky (sünd. 1977, varem kohtab protokollidest ka nimekuju Dmitrii Lebedinskii), kes on ülesandmislehel jätnud riigi nime märkimata, kuid esindatava meeskonnana on pannud kirja Pskov Ski Team, Pihkva Suusaklubi.

Nii et tere tulemast Eestisse, Ukrainas tapatalgusid korraldava Venemaa esindaja?... Sel juhul teatan, et mina Tartu rattamaratonil ei osale. See oleks moraalselt vastuvõetamatu.

Foto 1: Tartu tänavuse rattaralli lõpusirge. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 2: Rattur Tartu tänavuse rattaralli stardi ootel. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix
Foto 3: Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

52 Kommentaarid:

At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

TdF-il võistleb venelane Aleksandr Vlasov, kes sõidab "neutraalse" sportlasena (st. ilma riigi tähise ja sümboliteta) Bora-Hansgrohe meeskonnas. Üldarvestuses hoiab kõrget 12. kohta.
Astana satsiga sõidab tuuril valgevenelane Aleksandr Riabušenko.

 
At 23:02, Anonymous MargusM said...

Vlasov pole minu teada päevagi Venemaal elanud. Igaljuhul on ta euroopa dressuuriga.

Kuu aega peale üritust ärgata, no kus sa mees varem olid.. Leian, et pole õige kõigile rahvuse järgi templit otsaette lüüa kuid ega ma ses seltskonnas teisitimõtlejaid arva olevat. Meelsuse check jäägu ajakirjaniku teha.

 
At 08:15, Blogger Priit Pullerits said...

MargusM, palun lugege tähelepanelikult, siin pole mingi rahvuse järgi templi löömine, kuigi selge on see, et venelastel on pea ja aju asemel televiisor (vt mu intervjuu vene sõjavangide intervjueerijaga!) ja selle järgi võib neid tembeldada küll. Tõin selgelt välja, et nende osalejate elukoht oli nende enda poolt kirja panduna Venemaa ja esindatav riik samuti Venemaa.

Et kus ma varem olin? Aga 1) kus kogu Eesti avalikkus varem oli, sh need, kes protokollis rohkem järge ajavad kui mina - miks nemad häält ei teinud, kui seal neetud Russia esindajaid nägid? Ja 2), mis peamine, kus olid korraldajate silmad, et nad venelased üldse starti lubasid?!??? Nemad oleks pidanud esimesena reageerima, aga nad ei teinud seda, lasid tuima näoga neil osaleda. See on kogu eesti rahvale näkku sülitamine.

Tõin selle välja ja panin suure kella külge, kõigile teistele, kes peaks sama lubama teha, hoiatuseks, et sellele teole järgneb maine absolute damage avalikul areenil, seda esiteks, ja teiseks jälgin edaspidi, kes veel venelasi võistlema lubab ning annan nende pihta ka täiega tuld. See on ajakirjanikuna mu kodanikukohus - hoida silm peal neil, kes moraalsest vaatepunktist käituvad reeturlikult.

 
At 09:08, Anonymous Anonüümne said...

Kodanikukohus on maine mutta tampine - Eesti ajakirjandus oma parimas kastmes. Omaette tase on juba see kui enam ei kardeta sellisele tegevusele ka oma nime alla kirjutada. Palju sõpru tuli sellega juurde...

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

Ärme aja asju segamini, eelmine! Mutta on oma maine tampinud ikka see, kes Venemaa esindajad starti lubas. Ajakirjanduse asi on see sigadus päevavalgele tuua. Või olete tõesti seda meelt, et seateod jätkugu, ei tohi neid avalikuks teha??... Sel juhul olete professor Rein Raua sõnadega väljendades moraalne värdjas.

 
At 10:52, Anonymous Anonüümne said...

Priiduga igati nõus. Head heledad laksakad.

MargusM Vlasovist tead valesti, kiika nt venekeelsesse Wikipediasse. Russia mis Russia.

 
At 11:50, Anonymous Anonüümne said...

Kunagi kui sa Priit alustasid venelaste boikoteerimise kampaaniaga, siis oli põhjenduseks, et nad on sõjaväelased. Kas seekord on ka tegemist Vene armee liikmetega, et nii järjekindlalt sildistad?

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit on NL raketiväelane, usin kannuste teenija, siis ma ei oleks nii tagasihoidlik, et keelaks ainult Vene kodanikke. Pigem ikka kõiki, kes on olnud ka NL armees, sh tankiantsu.

 
At 12:32, Anonymous Anonüümne said...

No Pihvkast pärit tondid nn suusa-, maanteesõidu-, filatelistide ja muudest klubidest on suuremal või vähemal määral armeega seotud.

 
At 12:44, Anonymous Anonüümne said...

Just 11:53.
Olen käitunud elus õigesti, seaduspäraselt.
Ei olnud oktoobrilaps, ei olnud pioneer ega kommnoor. Pole kuulunud parteisse. Ei käinud ka vene kroonus, sest "okupeeritud riigi kodanike võtmine okupeeriva riigi sõjaväkke on vastuolus rahvusvahelise õigusega. Juba 1907. aasta Haagi IV konventsiooni lisa artikkel 45 keelas, et okupeeritud territooriumi elanikke ei tohi sundida vaenulikule riigile truudusevannet andma. Nürnbergi rahvusvaheline sõjatribunal tunnistas oma kohtuotsusega 1946. aastal selle dokumendi tagasiulatuvalt rahvusvaheliseks tavaõiguseks ja seega üldkohustuslikuks kogu tsiviliseeritud maailmale. Otsus kinnitati ÜRO poolt. Täiendavalt käsitles küsimust 1949. aasta Genfi IV konventsioon ning tunnistas okupeeritud territooriumi elanike sunniviisilise võtmise okupeeriva riigi sõjaväkke “tõsiseks õiguserikkumiseks” ehk sõjakuriteoks".

 
At 13:56, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ajab õiget asja asja.

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

https://www.err.ee/1608651133/tundmatud-rundajad-havitasid-usa-s-salaparase-monumendi

Ammu on aeg NL monumendid Eestis sama teed saata. Kuni on NL tankimonument Narvas, pole PP-l õigust kobiseda venelaste osalemise kohta spordivõistlustel!

 
At 20:18, Anonymous Anonüümne said...

USA kõikides profiliigades lastakse vantidel jätkuvalt võistelda ja seda ilusasti vene lipu all. Raha ei pidavat haisema...

 
At 09:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kui kuuled ja loed iga päev sellest, mida venemaa Ukrainas teeb, on juba veebruari lõpust teinud, siis mulle ei mahu mingi nõksu ega valemiga pähe, kuidas Klubi Tartu Maraton sai teha näo, nagu midagi polekski, ja lubada venemaa esindajad Eestimaal oma üritustele starti. Kas keegi suudab ära seletada, mis moodi oli võimalik sellisele moraalselt värdjalikule otsusele jõuda?

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Tartu Maratonil pole probleeme turvalisusega. Lihtne. Orgunn on tasemel. Vandaale üritusele ei pääse. Milleks siis veel tegeleda poliitiliste muredega. Selleks on poliitikud. Tulevad selged sanktsioonide paketid venelastele Eesti või Euroopa parlamendist siis on see juba teema. Täna on tegemist PP poolt propageeritud stiihilise fašismiga mille eesmärk on Eestis tekitada rahutusi. Kellele on aga rahutused kasulikud, ahh, ega ometi mitte sellele kes Jurjevist 50 km kaugusele rajas Tartut himura kullipilguga jõllitava Nevski memoriaali?

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Paneme nüüd ennast olukorda kus Eesti oli okupeeritud (juhuslikult selle sama Venemaa (NL) poolt üllatuslikult) ja Eesti sportlased olid sunnitud võistlema NL ridades. Juhul kui neid oleks nüüd keelatud välismaal võistelda sest nad on paariariigi esindajad, siis milline oleks siis Eesti ajakirjaniku seisukoht, keda karistatakse mille eest? See, et Venemaa eestlasi välismaal eriti võistlema ei lubanud tollal pole antud kontekstis oluline. Siiani meenutatakse, et kui sportlane x oleks pääsenud olümpiale y siis vaat kus oleks medal tulnud. Minuarust analoogia on olemas ja siin on just koht kus selg sirgu lüüa ja näidata, et me oleme kultuursed inimesed ning ei karista teisi inimesi nende riigi tegude eest. Kui paljud eestlased vastutasid NL kuritegude eest, või näiteks praegu Valgevene, seal pole ju kellegil sõnaõigustki. Milles on sportlikud inimesed süüdi?? Jätan siinkohal välja need sportlased kes teadlikult kuritegelikku propagandat teevad aga kas sellised Tartu maratonil käivad, ei siia tulevad need kes ei suhtu Eestisse eelarvamusega. Youtubes palju videosid venelaste siin Tartu maratonil võstlemaskäikudest ja need ikka väga positiivsed. Ja jõudsimegi tagasi selleni, et peame olema solvumisest üle ja tõestama, et me pole sama madalad kui poliitikud paariariigis.

 
At 12:48, Blogger Priit Pullerits said...

Oleksin vist isegi päri sellega, et kui Venemaa ja Valgevene sportlane deklareerib avalikult, et "mina, Ivan Ivanov, Venemaa jalgrattur, olen vastu Putini ja Venemaa algatatud sõjale Ukrainas, pean Venemaad selles sõjas agressoriks ning nõuan, et Venemaa lõpetaks koheselt selle sõja ning vabastaks jalamaid kõik Ukrainas okupeeritud territooriumid, sh Krimmi ja Donbassi" - vaat sel juhul, kui on selline avalik sõnavõtt, mis on nähtav üle maailma, ja just enam-vähem sellises sõnastuses, mitte mingi jutt, et olen rahu poolt jms sulla-pulla, vaat siis võib-olla võiks tõesti lubada sel sportlasel osaleda välismaal toimuval võistlusel, kuid ainult ilma riiki esnidamata, s.o neutraalsena.

Kuni selliseid avaldusi nad ei tee, vaid jätkavad oma värdjariigi tegevuse toetamist kas või vaikides, ei pea neil olema ka mingit võimalust mujal võistelda. Igasugu muude analoogiate toomine eelnevate sõnavõtjate poolt ei ole õige ega õiglane, sest iga olukord on oma nüanssidega. Praegu on venemaa riik, mis on tunginud igasuguse põhjuseta kallale teisele riigile ning ohustab kogu Euroopat ja maailma. Sellise riigi esindajatel ei saa olla kohta kõrvuti muu rahumeelse maailma esindajatega. Punkt.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Äkki keegi meenutab, et mis põhjusel NL ründas Afganistaani ja kas pole mitte Priidu vaates nii, et Jaak Uudmäe, Ivar Stukolkini, Mait Riismani ja Viljar Loori kuldsed olümpiamedalid tuleb tühistada koos Nikolai Poljakovi hõbemedali ja Jüri Tamme pronksiga? Klaariks ikka selle okupatsiooni tegevuse selgelt ära. Ja ära nüüd Priit aja demagoogiat, et seda riiki ei ole. See on tegelikult see sama Venemaa, kelle agendat sa praegu ajad.

 
At 15:00, Anonymous Anonüümne said...

Moskva olümpia oli alaväärtuslik olümpia, miks "tühistada" nõukogude sportlaste medaleid, sh eestlaste omi? ROK andis heakskiidu ja Moskva joonistas medalid välja. Riikide boikott oli massiivne. Kui see polnud karistus, siis mis see oli? Järjepidev püüd hoida sport ja poliitika lahus, on naiivne. NLi sigadustel oli (spordi)poliitilised tagajärjed siis ja on ka täna. Venemaa ja Valgevene sportlasi tuleb kottida niipalju, kui saab. Justkui Putin oleks ainus kurjajuur ja hea Vene rahvas kannatab. Kannatab küll, ja kannatab uhkusega. Putini populaarsuse tõus, st heaks tema tegevusele kasvas hüppeliselt nii Krimmi annekteerimise aegu kui ka nüüd, täiemahulise invasiooni järel. Levada-keskuse andmetel on Putini toetus 70% lähedal. Sport ja sportlased on riikide propateenistuses, seda eriti autoritaarsetes riikides. Mis siin vaielda.

 
At 15:47, Anonymous Anonüümne said...

Sõda on meede millega iga riigi valitsuse populaarsus sööstab raketina taevasse. Ei ole siin venelased mingi erand. Kahju, et Eestis on palju propaganda lõksus olevaid inimesi. Priit on üks haledamaid propagandiste, kellega olen vestelnud. Tase on väga alla vajunud. Tänapäeva Eestis on meedias ainult üks dogma - valeta nii palju kui jaksad, vale kvaliteet pole üldse oluline, midagi ikka külge jääb ja sellest vähesestki piisab võimu teostamiseks.

 
At 20:04, Blogger Priit Pullerits said...

Te võite siin ju seletada, mida ja kui palju tahate, aga kammertooni sean ikkagi mina. Sellise, mis ühiskonnas maksab ja otsustab. Sest teil ei ole selleks lihtsalt jõudu ja haaret.

 
At 20:39, Anonymous Anonüümne said...

Tuleb välja, et jõumehed ja tooniandjad alistusid vorrole: https://objektiiv.ee/postimees-tunnistas-varro-vooglaiu-suhtes-laimu-levitamist-noustus-kohtuvalise-kokkuleppega/

Samas on näide, kus antud objekt saab tuld nii, et vähe pole: https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=49551 . Teiste seas annab puid alla ka meie Kaitseväe juhataja kindral Herem aga vorro on vait nagu kult rukkis.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

„Kuidas suhtume Venemaa ja Valgevene esindajatesse Klassiku sarja üritustel? Tartu Rattarallil osalenud Venemaa esindajad on esitanud allkirjastatud deklaratsiooni, et mõistavad Putini režiimi ning sõjategevuse Ukrainas hukka. Need, kes seda ei teinud, ei pääsenud ka üritusele,“ andsid korraldajad [Klubi Tartu Maraton] Facebookis teada, et võistlustel lubati osaleda ainult nendel Venemaa kodanikel, kes sõjategevuse hukka mõistsid./.../

Sellist Vene kodaniku allkirjastatud deklaratsiooni sooviks kohe oma silmaga näha.

 
At 07:28, Anonymous Anonüümne said...

Facebookis võib omal küljel kirjutada mida iganes. Kelk pangu need deklaratsioonid üles kõigile nähtavaks, enne ei usu midagi. Oma silm on ainult kuningas.

 
At 08:07, Blogger Priit Pullerits said...

Indrek Kelk kuulutab FBs: "Fakt on see, Venemaa riigitunnusega inimesed täna registreerida ja osaleda ei saa."

See jutt on tõest oi kui kaugel! Ma panin oma sissekandesse screenshoti Tartu rattamaratonile registreerinud Pihkva esindaja Dmitri Lebedinskiga. See nimi on seal seisnud juba pikka aega.

Seal kirjutab ka üks Tartu mees Kelgule väga hästi:

"Et kõik aru saaksid, et venemaa osaleja tegi sellise deklaratsiooni, siis palun finiši protokollis ka ametlik viide sellele, kus on tema deklaratsioon näha. Siis ei tekita arusaamatusi ja kui venemaa osaleja julges sellise deklaratsiooni teha, siis ei oleks ju probleemi, et seda näeksid ka teised. Kui aga hakate viitama mingitele mis-iganes-seaduse-määruse punktidele, et seda teha ei tohi, siis on juba hämamine."

Ma tahan ka neid deklaratsioone oma silmaga näha. Muidu on see tühipaljas jutt. Ajakirjaniku amet nõuab, et esitatud väiteid tuleb kontrollida. See, et keegi midagi ütles, ei tähenda, et see nii ka on.

 
At 15:50, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt kellegi diskrimineerimine on puhas rassism. Ainuõige on see kui kõikidel Eestis läbiviidavatel võistlustel annab inimene vande, et on passifist ja mõistab hukka valitsused kes ründavad Eesti sõpru. Kes pole sellise avaliku deklaratsiooniga nõus ja vannet ei anna, see starti ei pääse. Kusjuures raha tuleb tasuda võistluse eest enne kui vannet antakse. Siis on kohe näha, kes on 5s kolonn kes raha tagasi nõuab ja kellele tuleb kapokad seltsi saata vestlust pidama.

 
At 19:54, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ajab õiget asja.

 
At 20:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit 08:07 -
Kui Kelk väidab, et "TÄNA Venemaa riigitunnustega inimene registreerida ei saa", siis see võib täitsa tõsi olla. Äkki registreeris mees ennast juba eelmise aasta lõpus või selle alguse (jaanuaris)? Sa ju ei näe seda!

Enne teiste süüdistamist kontrolli oma argumente - uuriv ajakirjandus, my .ss!

 
At 06:53, Anonymous Anonüümne said...

Ahah, et siis neli ja pool kuuv võttis Kelgul ja klubil Tartu Maraton aega, et taibata, et venemaa on Ukrainale kallale tunginud ja venelasi mitte enam regada?! Kus paralleelmaailmas nad elavad, your ass?!
Seega kui Priit poleks teemat EILE üles tõmmanud, saaks venkud end siiamaani kirja panna.

 
At 07:00, Anonymous Anonüümne said...

Kas isegi siis ei saa venelased end KTM üritustele kirja panna, kui nad allkirjastavad sõjavastase deklaratsiooni? Miks varem sel juhul sai, aga nüüd enam ei saa? Mis vahepealse ajaga Ukraina sõjas TÄNAseks muutunud on? Midagi siin KTM tegevuses ei klapi ja pole usutav.

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

Klubi Tartu Maraton sõjavastane deklaratsioon (kui selline olemas on) kandideerib kahtlemata Vene rahva deputiniseerimise teo auhinnale: nutikas, konkreetne, sportlikule venelasele suunatud akt. Kiitust väärt!

 
At 11:24, Blogger Priit Pullerits said...

Hea iroonia, 10:38!
Suur tänu varahommikusele sõnavõtjale enne teda kahe väga terase osunduse eest!

Klubi Tartu Maraton sõjavastast deklaratsiooni tahaks väga näha, tõesti! Tõenäoliselt on see sõnastatud nii ümara ja üldisena, a la et olen rahu poolt Ukrainas, mitte nõudvana, et olen seisukohal, et Venemaa peab lõpetama oma sõjalise kallaletungi Ukraina vastu jne, sest arvestades, kui karmid on Venemaal seadused, mis keelavad sõda, st "erioperatsiooni" kritiseerimast (äsja pandi ju üks poliitik selle eest seitsmeks aastaks vangi!), siis vaevalt kirjutab ükski venemaalane alla Venemaa sõda hukkamõistvale deklaratsioonile, mis liiati läheb Venemaa vaenlasriigi esindaja kätte. See oleks liiga suur risk oma vabadusele ja julgeolekule, on ju nii! Järelikult, kui venemaalased selle allkirja andsid, pidi deklaratsioon olema väga üldine, seega sisutühi.

Pluss kuidas see allkirjastamine ikkagi käis? Et panid nime kirja, et oled Russia esindaja, ja siis enne tuli kiri, et näe, kirjuta alla, alles siis saad panna nime kirja? Kas Venemaal saab üldse anda digiallkirja? Kas seal pole netis paljud asjad blokeeritud?

Siin on küsimusi, mis panevad KTMi öeldus kahtlema, väga palju, ja neid saab hajutada ainult see, kui neid allkirjastatud deklaratsioone oma silmaga näha. Hüva, ma saan aru, et Kelk ei ole nõus neid mulle näitama. Aga teeme siis nii, et ma saadan enda poolt inimese, keda ma usaldan, ja las Kelk siis näitab talle. See on minu pakkumine! See peaks ju KTMi rahuldama?...

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Mis uskumatut jura siin aetakse - sport on poliitika? Jah eksisteerib pulleritsulikke manipulaatoreid, kes sporti tahavad vägisi poliitikaga siduda, kuid tõeline laadapalagan suitsevate suudega poliitikutest ei hooli vaid naerab dzimmkärrilikult selle lihtsalt välja. Alustuseks on vaja sel juhul visata kõigist spordiliitudest idanaabrid välja koos nende rahanutsuga. Isegi kui tartlased seda sooviksid, on pragmaatilised spordiliidud hoopis ratsionaalsematel seisukohtadel ja lähtuvad pigem machiavellistlikust üleilmsest sotsialismist, kus tähtsaimal positsioonil on spordiala areng ja selle levik üle kogu maakera. Ehk siis sport on poliitikaga niipalju seotud, et see peab sobima kõigi maade valitsejatele nagu neutraalne Šveits. Polariseerimise katsed on destruktiivse mõjuga ning hävitavad dekubertinistliku üleilmse maailma siduva spordi idee. Ja mõni loll võib arvata, et mis sest üleilmsest sidususest ikka meile tolku on? Kahjuks on nii, et kui vaatate oma elektri/bensiini/diisli arvet, siis see ei põhine mitte tegelikel kuludel vaid on sellest erinvatel põhjustel oluliselt kallim ja need põhjused ei ole seotud turumajanduse vaid üleilmsete kokkulepetega. Sport on üks väheseid valdkondi, mis võimaldab nende kokkulepete telgitagustes üle ilma tuuseldada ja tekkivate sidemete abil tuua lihtrahvani ehk lõplike arvete tasujateni tegelikke inflatsiooni põhjuseid. Maailma luustamine võimalikult väikestesse kõlakambritesse jätab parimad võimalused ritselieulikele hallidele kardinalidele rahvast viimse higipisara väljapressimiseks kõrgema eliidi hüvanguks. Kahju, et Priit ei ole oma tormiliste aastate jooksul sellest printsiibist aru saanud ja ei suuda selle elushoidmisele kaasa aidata.

 
At 12:01, Anonymous Anonüümne said...

10:32 väga õige ritselieu ja kunnid piiskopid pigistavad töörahvast viimsegi verepiisa välja. Kuhu asetub selles vereimejate maatriksis Königsbergi kunn?

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Kissindzeriliku diilimeistri tunneb kaugelt odava diisli leha järgi ära, kes arvab, et tasakaalustatud spordiliikumist rahu ja arengu hüvanguks saab reguleerida Nordstreami ventiili kinnikeeramisega.

 
At 13:32, Anonymous Anonüümne said...

Pacifica töötab gasoliini pealt, see ei pidavat niipalju lehkama.
Kas keegi seletaks kuidas on võimalik buumiva elektrihinna taustal jätkuvalt elektriautosid promoda?

 
At 16:50, Anonymous Anonüümne said...

13:32, te olete desorienteeritud, siin eelistatakse kondiauru. Kui oled tegijam, oled Stravas, mis on ka TdFi ameltik partner, mõnes lõigus arvestataval kohal. Oma fossiilijutuga keri oma kõlakotta.

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kergeraksu MMi lainele suundudes, kes saavutab Eesti tiimist kõrgeima koha? Kas Rasmus Mägi või keegi kümpimeestest? Palun põhjendada lühidalt, sh kriitika Teigamäe kergejõustikupoliitikale ja mehe sobivusele oma pikaajalisele ametikohale on omal kohal.

 
At 23:23, Anonymous Anonüümne said...

Teigamäele on iseloomulik hull lobistamine. Palju sellest on omakasupüüdmatu kergeraksu arengu huvides ja palju mitte, on segane teema. Võib-olla,võib-olla tõesti,on tast natuke tolku. Ei oska ju öelda, et kui suur tänuvõlglane Rasmus talle on. Väikerahvana oleme igatahes Rasmuse üle uhked.

 
At 09:34, Blogger Priit Pullerits said...

Aare Tamme, endine sööstlaskuja ja mäesuusaedendaja, kirjutas mulle:

Elagu Tartus sõitnud VENE JALGRATTURID!!…

Mille peale vastasin lihtsalt:

Sa oled loll. Ma ei taha sinusugusega enam suhelda. Sa toetad vene värdjaid ja järelikult oled ise mõttelaadis samasugune. Ära mulle rohkem kirjuta ja ära minuga rohkem ühendust võta.

 
At 11:23, Anonymous Anonüümne said...

Hästi vastasid!

 
At 11:58, Anonymous Anonüümne said...

Aarele respect! Kõva vana. Pole miskit kosta. See on huvitav mõte, et kõik kes on idas ongi värdjad. Väga huvitav mõte. Mõte see ainult ongi... Tundub, et Priit broneerib omale lennukisse kohta. Selliste mõtetega pole isegi ekre bossid esinenud.

 
At 12:32, Anonymous MargusM said...

Priit, käisid eelmine aasta Ida-Virumaal puhkamas ja kiitsid kui vahva seal kõik on.. Kas suhtlesid seal eesti keeles ja kõiki kes sinuga nõus polnud nimetasid värdjateks? Ma imestan, et sa seal sellise sirgeselgsusega ellu jäid.. (võimalik ainult internetis!)

 
At 13:21, Blogger Priit Pullerits said...

...sel aastal ma enam sinna ei lähe - vastik!
Teisalt, kui me keegi sinna ei lähe, siis annamegi selle piirkonna vene keele ja meele meelevalda.
Raske küsimus. Mida teha? Peaksime kõik, in corpore, sinna minema ja massiivselt seal eesti keele ja meele kehtestama, tegema patrulli, et kes eesti keelt ei räägi või venelasi kiidab, saab kohe m__li.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

Hilja ärkad Priit. Seda juttu räägiti üle 20 aasta tagasi, et peame minema ja tegema Narvas Eestit. Näed mis välja tuli. Narvat valitsevad sotsid, kes kannavad Vene riigilipulist riietust ja õigustavad Vene tanki. Narva on defacto ära antud ilma ühegi pauguta. Viimane aeg oleks kogu põlevkivi seal kandis ahju ajada ja odava elektrina rahvale kinkida ning valusa hinnaga naabritele eksportida. Muud äriplaani meil seal ju ei ole. Isegi kui hakkaksime seal kulda ja rauda kaevandama, siis eestlased maaalla ei roniks. Sinna läheks ikkagi värdjad. Ja millega me siis Rail Baltica kinni maksame kui meil pole kedagi normaalset maapõuerikkusi ammutama saata?

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Rail Baltica - seda mõttetust pole ju Eestile vaja ...

 
At 17:54, Anonymous Anonüümne said...

RB on vaja neile, kes hakkavad fosforiiti Eestist välja vedama.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

... tundub, et ekre mehed on jälle suusablogis jutusoonele sattunud.

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

https://maailm.postimees.ee/7562703/bbc-briti-eriuksuslased-viisid-afganistanis-labi-pohjendamatuid-hukkamisi
Kas on oodata kollektiivset ja kohustusliku hukkamõistu UK le? Kellel on puuriida peal vihma tõrjeks vakstust UK lipp või julgeb kiita vanu häid inglise kingasid, see häbiposti. Kes seda tegu avalikuse ees korduvalt hukka ei mõista ,seda marjamaale ei lase. Või selgub siiski, et see oli planeedi säilimise ja kliimasoojenemise peatamiseks tehtud ülivajalik samm? Targad teadlased annavad neile küsimustele annavad peagi kallutamata ning sõltumatu ajakirjanduse vahendusel vastused.

 
At 09:24, Anonymous Anonüümne said...

006 - mis puuriidast sa seletad? Sellega on nüüd kõik. Puid raiuda enam ei tohi. Kõik puud peavad jääma metsa. Kaka ja sõbrad otsustasid. Brüsseli perse on suur ja sinna mahub sügavale sügama minna. Ja millal sa varem oled oma sõpru hukka mõistnud? Korra mõistad ja jälle üks sõber vähem. Nii ei saa, parem on 100 sõpra. Tuleb koos ulguda. Elu on selline.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

https://virumaateataja.postimees.ee/7563357/galerii-rakvere-punamonument-on-minema-viidud-ala-on-piiratud-aiaga

Rakvere reformistliku taagaga valitsusel sai lõpuks isamaaliste tegelaste juhtimisel vana isanda kummardamisest villand. Reformi juhtidel oli viisnurgast täiesti savi, nagu sotsidel Narva tankist. Eesti valitsus on argpükslik. Täna on viimne võimalus nõuka taaga ära pühkimiseks oma reväärilt aga ühtegi sammu ei julgeta selleks ikka astuda, mis on selge märk, et Eestil puudub iseseisvus ja kaitsevõime.

 
At 15:46, Blogger Anonymous said...

Tere, nüüd tean loitsuravitsejat, saate käegakatsutava eravestluse ja oma armuelu taastada. See mees on alati usaldusväärne dr Ige Ajayi, loitsujuht, kes on oma loitsude abil muutnud minu elu ja paljusid teisi elusid, mida me täna tunneme. Nimetate seda lihtsalt armastusloitsuks, karjääriotsinguteks, terviseprobleemideks, mis iganes see ka poleks, ükskõik millisest vigastusest leiate, on aeg teie eest kõhklemata hoolitseda. Minu juhtum oli enne temaga kohtumist päris kole ja muu on ajalugu. Saate temaga ühendust võtta ühel järgmistest WhatsAppi vahenditest: +2348130035939
E-post: drigeajayi@gmail.com.

Tehke temaga privaatne kohtumine ja olge jälle õnnelik.

 

Postita kommentaar

<< Esileht