esmaspäev, august 15, 2022

Pullerits: Kuidas ma Bora-Hansgrohe sõitjad selja taha jätsin (aga Läti raskekaallasele ikkagi alla jäin)

LISATUD VIDEOREPORTAAŽ!

See, et keegi oli pühapäeva hommikuks valanud Jõgeva kesklinnas kultuurikeskuse kõrval laiuva Sõpruse pargi purskkaevu šampooni (fotol alla paremal), oli tühiasi võrreldes sellega, mis kriipis kõrva, kui olin pühapäeva hommikul Tartust rongiga sinna kohale sõitnud ning ootasin pärast haaknõeltega kahe numbri rattasärgile kinnitamist, millal võiks hakata soojenduseks mõnda väntamisliigutust tegema.

Esiteks lõi kõrva vene keel – valjuhäälditest. Astusin täispuhutud suures varjualuses (fotol vasakul, taamal paistmas kultuurikeskus) kommentaatorile ligi ja avaldasin kõva häälega protesti: «Mis asja?! Milleks siin vene keel?!»

Hiljem andsin oma meelepahast teada ka võistluse korraldajaile. Ja sel teemal kirjutasin ka kolumni Postimehele (mis jääb esialgu siiski menukuselt alla mu väikesele loole, kuidas Rita Ray kontserdil tegi korraldaja kohale tulnuile piletihinnaga tünga).

Teiseks – playlist ehk kõlaritest mängiv muusika... See oli selline tänapäevane ponnistatud ja tehislik ja äravahetamiseni ühesugune kurat-teab-mis-muusika, mis paneb veidigi pikema kuulamise korral igal normaalsel inimesel pea valutama. Rääkisin korraldajaile loo, kuidas tegin paar aastat tagasi Vahur Teppanile hoiatuse, kui ta mängis Lemeksi suusasarja võistlustel samalaadseid tüütuid lugusid. Hoiatus mõjus: juba järgmisel korral kõlasid 1980. ja 1990. aastate hittlood. Loodan nüüd samasugust reageerimisvõimet ka Filtri maanteekarikasarja korraldajatelt.

Jõgeval oli plaanis lühike, 42,9 km distants ehk rahvasõit. Sportsõidu starti poleks mind nagunii lastud, sinna saab vist ainult litsentsiga, ja harrastussõidust otsustasin loobuda, kuna mul polnud ühegi südamearsti garantiid, et stardikiirendus, mis pulsi üles lööb, ei tekita kahjustusi.

Kuid ega rahvasõidu algustki lõdvalt võetud. Esimesse ja teise stardiritta kogunesid nublumannid (fotol ülal vasakul ja kõige esimesel fotol), kes panid kohe algul minema nii, nagu oleks distants kõigest kilomeeter. Ei kavatsenudki nende provokatsiooniga kaasa minna. (See kõik, millest siin räägin, on nähtav ja kontrollitav minu jäädvustatud videoreportaažis.) Ja õigesti tegin, sest kilomeetri järel pärast raudteeviaduktile tõusmist, sai eesmistel hoog otsa – küllap lõi vastutuul noorsoole liiga karmilt näkku.

Sõidetud sai vaevalt kolm kilomeetrit, kui keegi korraldas grupis kukkumise. Õnneks jäi mul külakuhjaga piisav vahe, nii et ei näinudki, kes tegi ja mida, ning pääsesin isegi jalga maha panemata mööda. Küll aga märkasin silmanurgast, kuidas üks noormees jäi üle õla vaatama, mis juhtus – ja tulemus oli see, et järgmisel hetkel lendas ta ise asfaldile külili.

Kuid ega keegi kaastunnet avaldama jäänud, kõik litsusid edasi, pärast parempööret Kuremaa järve suunas. Seal puhus lagedal küljelt vastu traditsiooniline tuul, nii et paremale tee äärde tekkis pikk rivi, mis varsti rebenes tükkideks. Ja kuna mu mantra kõlab, et hinge paelaga kaela tõmmata ja organismi veripunasesse ajada ei tohi, lasin rutakamail minna ning vaatasin, kellest seltsi saab. Seltsilisi leidus.

Parimaks tööhobuseks osutus Bora-Hansgrohe profimeeskonna vormis Tõnu Ord (CC Superior), kes vedas enda järel samasuguses dressis ja sama klubi esindavat Veronika Sinilille (fotol vasakul; Priit Pullerits fotol paremalt neljas). Ord tegi Palamuseni ainuisikuliselt ees tööd. Püüdsin hoida nende kahe tuulde, sest eesmärk oli energiat säästa, kuna juba pool tundi enne starti tundsin, et kodune hommikune pastaportsjon ja pool tundi enne starti söödud kaks banaani jätsid kõhu heledaks.

Ega liidergrupp meist teab mis kaugele eest pääsenud. Umbes poolel maal, mõned kilomeetrid enne Kuremaale jõudmist mõõtsin rattakompuutriga, et esimeste edumaa meie ees oli umbes 350 meetrit. See oli sellisena püsinud juba ligi kümmekond kilomeetrit. Aga lähemale me noile ka ei saanud.

Kuremaal, kus ootas raja raskeim tõus, üllatas, et enamik võttis käigu välja. Järsku lülitasid peaaegu kõik end säästurežiimile. Mõistagi ei hakanud sellises olukorras lolli initsiatiivi näitama ja ennast kurnama. Aga kui pärast tõusust üles jõudmist ka kiirust juurde ei pandud, otsustasin esimest korda jalad kõhu alt välja võtta ning kiirendasin kõige ette. Oleksin peaaegu julgestusmootorrattale tuulde saanud, kuid tolle piloot märkas viimasel hetkel mu lähenemist ja andis gaasi.

Laiusele sõitsin üpris aktiivselt umbes kümneliikmelise grupi eesmiste hulgas. Aga tempot kruvima enam ei läinud, sest näha ju sai, kuidas lätlase Ilgvars Pletiensi rohkem kui sajameetrine sooloeestminek pärast Kuremaa tõusu lõppes Laiusel eimillegagi – mees kutsuti lõpuks ikkagi gruppi tagasi.

Pärast laskumist Laiuse voorelt tegi taganttuul sõidu lihtsaks. Kõigile oli selge, et tõmmelda ei maksa ning tuleb grupifiniš. Ei tehtud ühtki äraminekukatsepoegagi. Isegi viimase kilomeetri algul näis olukord rahulik. Koguni nii rahulik, et 700 meetri märgis mõtlesin, et äkki tõmban vasakule ja kiirendan, aga sama kiirelt, kui see mõttevälgatus tekkis, see ka kustus – üritus oleks ürituseks jäänudki.

Kõige rohkem üllatas mind grupis suur sinises särgis lätlane Janis Sokolovs, kel kaalu, pakuks silmaga hinnates, vähemalt 110, kui mitte 120 kilo. Ja vanust üle 65. Kuremaa tõusul ähkis-puhkis ta minu meelest kõige kõvemini, nagu vana auruvedur, aga kui selle üle elas, oli taas sõidumees. Kui ta võimeis viimaks veendusin, hoidsin sageli end nutikalt tema tuulde, mis oli mulle igatahes palju säästlikum, kui oli olude sunnil hoida enne Palamuset selle noorsõitja tuulde, kes paistis olevat loodud mägironijaks.

Finišisirgeks olid kohad välja mängitud ja ära jagatud, nii et enam midagi parandada ei andnud.  Sain keskmise kiirusega 37,01 kilomeetrit tunnis 36. koha. Hea oli, et litsenseeritud ja harrastussõitjate ühissõidule ei trüginud, sest seal võitis Team Ampler–Tartu2024 sõitja Joonas Kurits (fotol ülal vasakul), kes läbis 78 kilomeetrit keskmise kiirusega 45,5 kilomeetrit tunnis. See ei ole klassi, vaid lausa kahe klassi vahe.

Rongiga tagasiteel Tartusse kohtasin üle tüki aja Pavo Raudseppa, kes teadis rääkida, et üks endine ohtralt tituleeritud suusataja otsivat praegu tööd.

Kõike seda, millest kirjutasin, saate oma silmaga näha siit!

Fotod 1 ja 4: Jõgeva rattaralli rahvasõidust osavõtjad stardi ootel, eespool sport- ja harrastajate sõidust osavõtjad. Fotode autor: Priit Pullerits
Foto 2: Jõgeva rattaralli võistlusala Sõpruse pargis. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 4: Šampooni täis purskkaev Sõpruse pargis pühapäeva hommikul. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 5: Jõgeva rattaralli rahvasõidust osavõtjad stardi ootel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 6: Priit Pullerits (heledas vormis, paremalt neljas) Jõgeva rattarallil. Foto autor: Kristjan Kivistik / Stuudio.eu
Foto 7: Jõgeva rattaralli rahvasõidust osavõtjad finišeerimas. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 8: Jõgeva rattaralli lõpuheitlus esikoha nimel. Foto autor: Priit Pullerits
Foto 9: Jõgeva rattaralli sport- ja harrastajate sõidust osavõtjad finišeerimas. Foto autor: Priit Pullerits

30 Kommentaarid:

At 20:31, Anonymous Anonüümne said...

Pilt P1188587
Foto: Kristjan Kivistik / Stuudio.eu https://www.flickr.com/photos/aerobike/52285893991/in/album-72177720301306339

 
At 08:54, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu nätakas Jõgeva vene keeles rääkijale ja vabariigi valitsuse pauk T34-le on kokkusattumus või koordineeritud rünnak? Mida kubermangumehed arvavad?

PS. Kas too "uvazaemõje velosibedistõ" kõneleja tuleb avalikustamisele spordiblogis või kuna mees jättis vene keeles kõnelemise järgi peale PP protesti, siis las ta olla?

 
At 09:24, Blogger Monika said...

Äkki härra sooviks ise mõne võistluse korraldada - nii oma maitse järgi. ÕIGE muusikaga ja ÕIGE keelega ja ÕIGETE inimestega. Ja me võiksime siis minna kohale ja kurta, kuidas muusika on nõme ja see, kes räägib on nõme ja üldse räägib valesti ja kohale on tulnud ka mingid imelikud inimesed - ja siis me võiksime imestada, kuidas korraldaja küll ei suuda kõikide maitsele vastavat võistlust organiseerida???

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Antud juhul on oluline, et tank sai maha ja ka ülejäänud viisnurgad kaovad Narvast täna õhtuks. See kuidas üritust orgunnida on momendil imaginaarse tähtsusega. Kindlasti on tanki probleemi lahendamist vaja võimendada riigikeele jõulisema promoga. Muukeelsed saavad hästi ka inglise keelest aru. Momendil tuleb iga vene keele kõnelejani viia arusaamine, et vene keel on praegu sõja ülistamise sümbolväärtusega ja ei sobi rahumeelsete meelelahutusürituste ajal kasutamiseks avaliku kommunikatsiooni kanalina. Need kes soovivad näidata, et nad on Ukraina iseseisvuse poolt peavad suutma kommunikeerida rahumeelsetel meelelahutuse eesmärkidel teistes keeltes peale vene keele. Küll võib alati üritustel korduvalt kasutada venekeelseid üleskutseid riigikeele omandamiseks elementaarsel suhtlemise tasandil. Eriti juhtudel, kui mõni osaleja tuleb vene keeles infot nõutama.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Pole paha! Monika õpi veel - 2.
https://arvamus.postimees.ee/7584888/priit-pullerits-moelge-monikord-mis-keeles-raagite

 
At 13:06, Anonymous alfaisaste marssal said...

Mis see Monika siin kilkab?
Kas vene keel peab kõlama avalikel üritustel? Ei pea. PP-l on õigus.
Kas EDS ja muu normaalseil inimestel pea valutama panev muss peab üürgama avalikel üritustel? Ei pea. PP-l on õigus.
Kas sõdiva Venemaa enamasti ajupestud ja putinistidest inimesed peavad osalema Eestis avalikel üritustel? Ei pea. PP-l on õigus.

Mis su probleem on, Monika?

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

No kurat küll! Pullerits, mis hull jutt ja sitt maitse see peab ikka olema, kui 1980. ja 1990. aastate hittlugusid pidada heaks muusikaks. Normaalsel mehel paneb see pea hetkega valutama. 1960. ja 1970. muusika, nt lääne poolt Procol Harum või meie maaalt kasvõi Virmalised, neid võib kedrata, et rahval rõõmus meel oleks.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

See on küll õige jutt. Fleetwood Mac ja selle moodi valged lõngused ameerikamaalt kes põllumehe paksude näppudega tinistasid gitaarat nii et rõõm kuulata. See on õige muusika

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kui kohalikel spordivõistlustel teadustatakse juba vene keeles, siis ei tasu üllatuda, kui krapist tuleb spordimeestele meeleolu loomiseks Valeri Leontjevi rütmikas estraadipala.

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Nüüd jääb veel jääretke memoriaal. Ühe valuga tuleks sinna ka valitsuse jõud suunata, venestunud linnavalitsusele särgi püksi panemiseks. Siis võib kallima vahuveini lahti korkida.

 
At 09:06, Blogger Priit Pullerits said...

Eelmised, muusikahuvilised. Nõus, et 80.-90. aastate muusika jääb alla 60.-70. aastate omale, aga igal juhul on see parem praegusest. Ka siis oli häid bände veel tegutsemas, nagu ABBA ja Queen.

Aga kuidas hommik? Vaatasin, et juba varahommikul oli 20 kraadi. Tegin esmalt 50 minutit koeraga kõndi ja siis 50 minutit rattaga, kui koju tagasi jõudsin, oli kell juba 8 veidi läbi. Päev ees.

 
At 09:53, Anonymous Anonüümne said...

1001 öö jutuvestja nimeline pala Scheherazade (Rimsky-Korsakov 1888) on igati sobilik moti kruvimiseks ja sihi paika panemiseks enne pikka väntamist.

 
At 10:15, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ei, eelmine. Igal rattavõistlusel peaks olema kohustuslik lugu Queeni "Bicycle Race", selle ametlik video, mille kohta on öeldud, et 50% nudity and 100% talent, on siin:

https://www.youtube.com/watch?v=xt0V0_1MS0Q

Laulu inspiratsiooniks oli Freddie Mercury'le 1978. aasta Tour de France'i 18. etapp - see on väide, mida on ka kahtluse alla seatud.

Teine rattasõiduks sobiv Queeni lugu on "Ride the Wild Wind", mis on aastast 1991 - kinnitus sellele, ka 90ndail tegid mõned mehed head muusikat:

https://www.youtube.com/watch?v=h61Bge7EbBo

 
At 11:32, Anonymous Anonüümne said...

2 lühikese palaga kaua ei ketra. Aga kui tõesti pikk teos käib närvidele siis Queenile sobib hästi otsa George Frideric Handeli Messiah, HWV 56/Pt. 2: 'Hallelujah' ja ka kogu kompott mis sellest palast eespool on.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Müncheni EM kergejõustiku võistlusi tasub vaadata ka selle pilguga, millist mussi sakslased vahepaladena esitavad. Mõni aeg tagasi tuli näituseks Steppenwolfi Born To Be Wild. Meie päkapikudiskot ketravad võistluste korraldajad võtku snitti.
Padrelt õige kriitika!

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Parim pala mida esitada on siiski John Cage 4'33" Sobib stardiärevuse leevenduseks vahetult enne starti.

 
At 12:59, Blogger Priit Pullerits said...

Teame, teame seda John Cage'i pala. Aga vastupidi, see aitab oma totaalse vaikusega hoopis pinget kruvida.

Firmaautodega võistlustel käijatele tasuks hoiatuseks mängida biitlite "Taxmani":

https://www.youtube.com/watch?v=l0zaebtU-CA

Seevastu vaesematele osalejatele, kes peavad raha kokku kraapima, et osalustasusid maksta, võiks mängida ABBA "Money, Money, Money" (mis oli lapsepõlves, kui see laul 1976 välja tuli, minu ja küllap ka paljude teiste suur lemmik):

https://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0

Auhinnaraha pärast konkureerijaile, eriti võitjaile sobiks samalt bändilt "The Winner Takes It All" (vt noorusaja melanhoolne Agnetha - teate, keda ta väga meenutab?):

https://www.youtube.com/watch?v=92cwKCU8Z5c

Nüüd on minu jaoks algatuseks juba viiene playlist olemas.

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Ja pikkadele tuimadele tõusudele saatjaks Led Zeppelini Kashmir: https://www.youtube.com/watch?v=hW_WLxseq0o&ab_channel=LedZeppelin

IA

 
At 16:36, Anonymous Anonüümne said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 16:56, Blogger Priit Pullerits said...

Venemeelsed provokatsioonid siin läbi ei lähe, 16:36. Parem ärge jamage, sest muide, mul on kapoga side ja liin olemas. Töise tekkega, aga küllap annab ära kasutada ka muudes asjades vaenlaste ja kahtlaste elementide likvideerimiseks.

 
At 19:47, Anonymous Anonüümne said...

Saite, sitakotid!

 
At 20:20, Anonymous Anonüümne said...

Mida jura, nüüd juba hakatakse ka muusikapalu tsenseerima. Mis toimub, kas kuskil on list sobilikest heliloojatest ja
keelatud nimekirjast? Muide toda tsenseeritud lugu kasutati Narva jõe ületamisel Fedjuninski korraldusel. Eesti ajakirjandus levitas seda infot. Eesmärgiks loomulikult moti tõstmine ja surijate oiete summutamine.

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Narva valss rahulikuma tempo austajatele - https://youtu.be/EnWE_RCn6Xw

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Padre ühe korra hoiatab, teist korda mitte.

 
At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Padre sõna peab kuulama, .... või muidu.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Padre playlisti peab kuulama.

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Ritzi lüürika on kaasaegne aga muss ajab iiveldama. Sellised palad sobivad taustaks kohta kus on kinnine hooneperimeeter. Vabas looduses linnulaulu tappa ükskõik milliste läänelike pidude paladega on avaliku korra rikkumine ja looduse müraga saastamine. Loodetavasti ikka ürituse korraldajad tasuvad ka autoritasusid 0,5% spordiürituse sissepääsutasust või osavõtutasust (ilma käibemaksuta). Teisisõnu kui lood ei meeldi, siis osalejal on õigus keelata jama muusikapalade esitlemine nii nagu igal inimesel on õigus raadio või telekas jama esitamisel nupust sulgeda. Edaspidi peaks olema mussi kuulajatele oma nurk nagu suitsetajatel, kus nad saavad kõlarist kuulda helišedöövreid ilma neid inimesi segamata, kes muusikalist müra kuulda ei soovi.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Omalt poolt lisaks pleilisti sir Tom Jones'i "Delailah"- https://www.youtube.com/watch?v=mdE3UU2iAb8&ab_channel=ZackyDog

"She stood there laughing
I felt the knife in my hand and she laughed no more"

Alati lööb tuju heaks, kui mõelda tagasi aegadele, mil oli veel okei lauda sellest, kuidas liiderdavale prouale nuga anda. Proovige tänasel päeval midagi sellist teha!

 
At 22:35, Anonymous Anonüümne said...

https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.unian.net%2Frussianworld%2Fu-soloveva-obsuzhdayut-okkupaciyu-stran-nato-novosti-rossii-11745430.html&h=AT0ex8whElYGHOg33UvNF_Z5En0_Lbs0Vd6na9jkVDU_oU4pl5WZPJWs1nzgJqtWrUlCF3YMbh1FAZkdjvul1RpbMtRojgnC-VEoCNSlFlxFIE8qsfuTjTnPbfWRKfxsgtO19E9eq3-s-_2Vt5Nq. Haigete inimeste fantaasiad. Neid kõiki tuleks elektroonilise libisõlmega peajagu lühemaks teha.

 
At 10:23, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pulerits räägi asjast mitte pleilistist. Kas Eesti suudab balti keti tuuri võita või saame lätlaste käest nagu tuppa sittund kass? On sul siseringi infot jõudude vahekorrast?

 

Postita kommentaar

<< Esileht