teisipäev, juuli 19, 2022

Pullerits: Väärt õppetunde sitkelt harrastajalt, Rein Taaramäelt ja kurikuulsalt linnaringilt

Kes poleks kuulnud, kuidas mõni enda sportlikus vormis ebakindel või vähese võistluskogemusega rattur, kes hoidnud kogu distantsi grupi lõppu, kurdab pärast finišis, et see oli tema elu kõige raskem sõit.

Ka psühholoog Birgit Tito (31, fotol vasakul) hoidis eelmisel hooajal sageli grupi sappa, sest tunamulluse hooaja lõpus oli ta kukkunud nii rängalt, et tema sõnul jäid terveks ainult sokid. Järva-Jaani rattarallil läksid kellegi õlad kokku, üks sõitjaist ehmus sellest ja tõmbus kõrvale, otse Tito peale. Ta sai asfaldil paremale küljele säärest küünarnukini nii kõvasti äestada, et pidi võtma nädalaks haiguslehe. Ratas sai uuesti sõidukorda putitatud alles sügiseks.

Tollest kukkumisest jäi sisse nii tugev hirm, et terve järgmise hooaja hoidis Tito (fotol paremal) ettevaatusest enamasti grupi lõppu. «Peale igat sõitu mõtlesin, kuidas ma küll aina nõrgemaks jään, et isegi grupi lõpus on nii raske,» meenutab ta.

Nüüd ta teab, milles asi: «Paljud harrastajad ei oska arvestada sellega, et kuigi grupi lõpus on näiliselt rahulikum, tuleb seal kõvasti rohkem tööd teha kui keskel või eespool. Grupi pea sõidab ühtlase tempoga, kuid tempo muutuse korral paneb iga järgmine rida sõitjaid natukene hoogu juurde, et vahed kokku sõita. Nii sa sõidadki seal taga 50-ga, kui esiots kulgeb 35-ga.»

Selline on kõigest neli aastat jalgrattaspordiga tegelenud Tito (fotol paremal keskel) üks õppetundidest, millest ta rääkis mulle ajakirja Ma Olen Jalgrattur viimase numbri (fotol ülal vasakul) jaoks, kus ilmus järjekordne lugu sarjast «Pullerits tutvustab harrastajate õppetunde». Kuid selles numbris on veel mitu väga kasulikku, huvitavat ja harivat lugu.

Rein Taaramäe (fotol vasakul) räägib põhjalikult ja asjalikult oma kogemustest viimasel Giro d’Italial. Räägib lahti ka selle, mis toimus neljandal etapil Etna otsa (ja kuidas ta tavaliselt üritab krampidest lahti saada) ja samuti 12. etapil, kus ta sai 9. koha (ja mis moodi tekkis jooksikute punt), mida mõlemat läks ta võitma, aga samuti 10. etapil, kus ta dikteeris võistkonnakaaslase võidu nimel pikalt sündmuste käiku ning tegi kõigil tugevamatel grupis elu raskeks, nii et lõpuks jäid paar favoriiti suisa maha.

Kaheksa asjatundjat, sh Rene Mandri, Jaan Kirsipuu, Alo Jakin, Norman Vahtra, räägivad Tour of Estonia Tartu tänavasõidu X-faktorist ehk omapärast. Sellest kirjutasin, muide, ka siinses blogis juba 3. juunil «Miks Tartu GP on ägedam sõit kui Giro d'Italia või Tour de France?». Lisaks räägib tuuri peakorraldaja Indrek Kelk, mis võimalused on Tour of Estonial saada veelgi ägedamaks võidusõiduks ning kas ja kuidas soostub sellesse panustama A.S.O. (teate ju, mis see on?).

Pikem lugu on minu rattasõitudest Kagu-Eestis (fotol vasakul ja all paremal), selle juures väga head fotod, nagu kiitis ajakirja kujundaja Artur Kuus.

Kunstnik, disainer ja ultrarattur Mathias Väärsi kirjutab, kuidas ta sõitis veidi rohkem kui nädalaga rattal Narvast mööda piiri Ukraina poole.

Endise tippratturi Grete Treieri abikaasa Edgari Treier kirjeldab, mida teeb rattavõistlustel motokohtunik.

Jätke meelde selline nimi, nagu Alfonsina Strada, kes oli esimene ja ainus naine, kes on...?
Ega kõike pea ka ette ära rääkima. 

Foto 1: Birgit Tito tänavu kevadlaagris. Foto: erakogu
Foto 2: Birgit Tito mullu Kiilis temposõidus. Foto autor: Kristjan Kivistik / Stuudio.eu (Tito erakogust)
Foto 3: Ajakirja Ma Olen Jalgrattur värskeim number. Kaanepildi edastas Vahur Kalmre
Foto 4: Birgit Tito (ees keskel) tänavusel Ladies Tour of Estonial. Foto EJL FB arhiivist
Foto 5: Rein Taaramäe tänavu 1. mail Tour de Romandie viimasel etapil, 15,8 km eraldistardist sõidus Aigle'st Villars-sur-Olloni. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 6: Madis Mihkels 28. mail Tartu GP järel. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Fotod 7 ja 8: Jalgrattateed kagu-Eestis juuli keskel. Fotode autor: Priit Pullerits

39 Kommentaarid:

At 10:01, Anonymous Anonüümne said...

Kas Birgit Tito sugulussidemed viivad omaaegse Jugoslaavia parempopulisti Josip Broz Titoni?

 
At 10:29, Anonymous Anonüümne said...

Loodame, et Priidu jutt Stradast on keeleliselt puhtam ja faktiliselt külluslikum.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Mina aktsepteerin õppetunde ainult vanalt profilt Priit Pulleritsult

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

Ilmselgelt peab Priit tegema õppetunni sotsist narva linnapeale Eesti lipuvärvide osas ja loomulikult ka selles, et eestlase kohus on Narvas edendada eestlust venemaalaste keskel. Viimase ülesandega ei ole too aga hakkama saanud kuigi padueestlased Priidu suvekodumaalt on teinud väärika ettepaneku, ei võeta rahumeelseid sõnumeid sotside poolt teostamisele, milles asi? https://www.postimees.ee/7567441/hiidlased-tahavad-narva-tanki-endale-raik-kes-keda-provotseerib

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

10:29 Ma ei tea mul läheb küll tuju lõbusaks kui loeb sellist kohitsemata ajakirjandust.Näide Ta alustas Giro d'Italial 1924. aastal, kui korraldajad pidasid teda meheks. Ajalehed kutsusid teda kleidis kuradiks .Nii sünnivad legendid:)

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui Priidu teoses seda kohitsemata kuradit ei ole, siis on Priit pehmo.

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Assa, uus täht on sündinud. Bruus pani kohaga Mägile ära. Tundub, et kergeraks on arenenud maailmatasemele. Siit on hea edasi minna.

 
At 11:08, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mägi tippvormi ajastamisega varem nii puusse on pannudki?. Juunis oli purakas sees.
Bruus on vinge!

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Ootaks spetside hinnnaguid Pullerits ja tema profi sõpradelt enne ei julge suud lahti teha.

 
At 12:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit alles kujundab oma hinnangut. Seda võidki ootama jääda. Sellega läheb kaua. Ma soovitaks pulleritsulikult, et pane laks ära ja küll siis kui tuul suunda muudab on aega oma suud ka tuule suunas keerata.

 
At 13:05, Anonymous Peremehe esindaja said...

Küsite Priidu hinnangut, ma siin edastan selle, sest tean asju paremini, kui keegi teine.

Ma juhiksin tähelepanu tõsiasjale, et Bruusi treener on Priidu koolivend Mehis Viru. Viru on hea noorte naiste treener olnud: Mirjam Liimask, Kaire Leibak, veel üks kolmikhüppaja, kelle nime enam ei mäletagi - mäletate küll ju neid kõiki! Kõik nad on olnud noorena edukad, võitnud omas vanuseklassis medaleid. Aga millest vähem räägitakse, on see, et Viru on geniaalne noorte neidude forsseerija. Ma räägin ainult sportlikust forsseerimisest, palun mitte teha valesid järeldusi! Bruus on ka ju alles 17. Ja vaadake tema isikliku rekordi parandust, see on ju mingi 16 cm aastaga, eks ju, kui ma ei eksi? See on märk forsseerimisest. Nüüd on küsimus selles, et kas lagi ongi käes ja tüdruk läbi põletatud.

Pidage meeles, et esimest korda lugesite te seda siit, sest mina tean, mis on asjade seis, kuna mul on käsi sees siin ja seal.

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Ahaa vaata aga vaata väga huvitav mis edasi saab? Noored tüdrukud peab laagrisse saama hea kui kuiva kliimaga maale nagu Moabb seal siis hüppama ja pomme tõstma edu tuleb mõnga

 
At 13:55, Anonymous Anonüümne said...

Viru käest tuleb nüüd Bruus ära võtta. Too forsseerib tütarlapsed vigaseks, nagu peremehe esindaja poolt eelpooltoodud lootustandvad neidudega juhtus.

 
At 14:27, Anonymous Anonüümne said...

Otoot, kas pole mitte nii, et kui sul on materjali palju käes, siis muudkui katsetad ja proovid lihtsalt kõiki võimalusi ning kellegagi lähebki nii, et mingi jõutrenni värk viib edasi mida keegi ei suuda mõista? Tehakse lihtsalt üle kuna medalilumm on präänikuna ees säramas. Paremat aseainet keegi aga ei oska ka pakkuda. Treeneri vahetus tehakse alles siis kui käes on ületreeningu sündroom ja edasi ongi kaputt. https://sport.ohtuleht.ee/410593/miks-kullatudrukud-liimask-ja-leibak-virudele-selja-poorasid

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Enne oht vaimselt läbi põleda, eriti noortel.Ei tohi vaimseid pingeid peale panna.Kui vaim korras siis säilib ka nälg pingutamise vastu.

 
At 17:18, Anonymous Anonüümne said...

Et vaimselt vastu pidada soovitan lugeda vana professionaali PPulleritsu blogi. Sealt ammutab vaimu jõudu.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Tegelikult tuleb noorte treeneritel keelata tippsportlaste ettevalmistamine ära. Need kes tippsporti tahavad teha peaks esmalt olema täisealised kes on andnud eksami spordivigastuste ja dopingu mõjude teemal. Noored arendagu baasvastupidavust ja õppigu koolis tulusamaid äraelamise viise kui sprdilotole panustamine. Veelgi karmimalt peaks tegema, et noor kes teeb Eesti rekordi ära, selle treenerilt võetakse kutsetunnistus eluks ajaks ära.

 
At 19:31, Anonymous Anonüümne said...

Ladoga nimeline neiu läks teise tipptreeneri (Lembergi) gruppi, tea kas see küpsetati samamoodi läbi.

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Ootame peremehe argumente Virude kasuks.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Jah huvitav kuhu kadus Ladoga? Aafrika teismelised panevad mm il medaleid sahh ja sahh.

 
At 20:52, Anonymous Anonüümne said...

7 koht MM-l on selge argument. Siia pole midagi lisada. Aastaid kannatust ja koht käes. Meid huvitab tulu kulu suhe. Kas tulu kaalub tehtud kannatused üles. Kui sellest sõltub rahvuse saatus, siis on vastus kindel jah. Juhul kui tegu on isikliku ego rahuldamisega siis liigub pöial alla.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Kommionu muljetab:
/.../Hooaeg pole veel aga kaugeltki läbi. Täna lennati koju, ent juba kümne päeva pärast alustada teekond Colombiasse juunioride MMile. Kas nüüd on tarvis vaid puhata või jõuab vahepeal ka kõvasti treenida?
«Eks ma pean talle silma vaatama, kas silm särab või mitte. Tema eas on teatud spetsiifika võrreldes täiskasvanutega,» arutles Viru.
«Näiteks hommikul [võistluse eel] otsisin talle välja suure toidupoe, et ta saaks Ameerika komme osta. Tuli tagasi, oli maru rõõmus. Sai emotsiooni. Mõni suur staar naeraks selle peale, ütleks, et lolliks olete läinud, toas peab lamama.»/.../
https://sport.postimees.ee/7568600/pm-oregonis-bruusi-treeneri-osav-luke-mm-finaali-eel-staarid-naeraks-saatsin-ta-poodi-ameerika-komme-ostma

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Puhkuse ajal ei tule siia blogijalt silpigi. Kagu-Eestis on turvaline olla, eriti kui väiksemad teed selged. Neid tuleb hoolega selgeks teha siin kribamise asemel. Seal on piir nii lähedal, et kui idanaabri kirsa üle tara astub, siis esimese tunni võivad nad ilma madinata maha sõita vastupanuta. Seega jääb metsavenna osmik terveks ja sealon hea mõtteid mõlgutada, et kas hakata partisaniks või kollaborandiks. Kõik võimalused on olemas. Priit on tark mees.

 
At 04:22, Anonymous Anonüümne said...

Padre ei oleks 800 meetris ka täna häbisse jäänud. Oma rekordiga 1:56 või mis see oligi, oleks eeljooksus Ida-Timori mees Ataide pähe saanud (1:58.91), kanadalane McBridge läks ise nügima ja sai palga - kõhuli -, pärast sörkis virila naeratusega finišisse. Aeg 1:57.43. Disklaffimehed ja starti mitte ilmunud peale selle.
Kõik on aga suhteline, kui täna panna vanadusepõlvi pidav Pullerits tolle Ida-Timori klouniga võidu ajama, siis võimalik, et Padre saab pähe, sest põlved on perses ja süda rütmist väljas.

 
At 08:14, Anonymous Anonüümne said...

Poleks Priit noorena klouni moodi 800 m treeninud, oleks vana põlved korras ja süda paneks kõrgetel pööretel. Praegu paneks lõdvalt Ida Timorile kotti.

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

1.55,9 on rekord, kirjutaja 04:22. See võiks aastatega olla ikka juba pähe kulunud. 1.56,0 oli mul paremuselt teine tulemus.

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

Priidul oli potentsiaali joosta baltikumi rekordid 1.44,5 ja 1500m 3.34,8

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

https://www.delfi.ee/artikkel/120038962/video-ja-blogi-kallas-narva-tankist-seda-teemat-tuleb-eraldi-arutada-reinsalu-aasta-lopuks-peab-plats-puhas-olema

Ma ei saa aru, et mis pehmotamine see on. Otsus tanki eemaldamiseks peab olema valitsuselt hiljemalt MRP aastapäevaks 23.8 ja suve lõpuks ka pukist ära viidud muuseumi. Mida on siin kummi venitada? Alustuseks võiks ta lihtsalt teist pidi keerata. Paar rammumeest võtavad torust köiega kinni ja naksti tehtud. See ju kineetiline skulptuur!

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

See on tõesti müstika kuidas nii lihtsad asjad sellise aja võtavad.Noortel aga on ajalises aknas palju suuremad nõudmised.Võrus tehti tänava küsitlus mida ütleksite Kaja Kallasele,kui teda praegu näete.Õpilased vastasid ,ütleks tere ja kõnniks ära.Mida talle üldse ütlema peaks?Andrus Ansip meeldis meile peaministritest kõige rohkem .Kaheksa kuuga peaks peaminister jõudma ära teha Maksimarketi taha veekeskuse.Noored nalja ei mõista ja ilmselt hääled lähevad nüüd mujale ,kui veekeskust pole 8 kuu pärast .

 
At 16:15, Blogger Priit Pullerits said...

Selle tanki võiks anda Ukrainale venelaste vastu sõdimiseks. Ma saan aru küll, et see on mulaaž, tühi makett, aga sõnum kui selline oleks sümboolne ju - nõukogude tank jäkab võitlust (vene) natside ja fašistide vastu. Selle vastu ei peaks isegi siinsetel vankadel, vantidel ja orkidel midagi olema. Turundada tuleb osata! Ja siis saadab rahvas ise selle tanki lilledega teele.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Ei peaks seda protsessi poliitiliseks ajama.Militaristid saavad õppuse osana lihtsalt tegevust laiendada kuidas kiirelt eemaldada militaarprügi kus ta olema ei peaks.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Tank on narvalaste identiteedi osis. Õhulöökide, suurtükitule ja tankidega asusid tänased narvalased ja nende järeltulijad Narva elama. Sellest ei saa loobuda. Kes tahab Narvas linnapea olla, peab austama T34. Narva on läinud, nagu ka Mariupol ukrainlastele.

 
At 10:05, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, selle tanki saaks viia polügonile, et harjutada selle pihta Javelinidega laskmist.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei hävitaks tanki ära. Kiire lahendus on Joala kast ümber ehitada koos piilumisaukudega. Tank alles. Rahvas rahul.

 
At 15:44, Anonymous Anonüümne said...

Me võime siin mõelda nii ja naapidi.Militaristid näevad asju kindlasti oma nurga alt.Lihtsureliku loogikaga ,kui vaadata kaarti siis Narva ära andmine ilma verise lahinguta oleks tuleviku kui ka sõja olukorda arvestades suurem kaotus kui Võrtsjärve aurustumine.Pudelikael kaitsepositsioonilt ...ahh krt andku poliitikutele mõistust ,et sõda siin kunagi enam ei toimuks.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, kui venelased suudavad korraldada igasugu referendume soovitud tulemusega, siis kuidas eestlased ei saa Narvas seda tanki värki korda ajada. Kas Narvas kehtib Moskva või Tallinna võim?

 
At 17:07, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub ,et keskmisele eestlasele jääbki segaseks Narva piirkonna võim.Ka mulle.Miks mitte teha sinna mööda Narva jõe kaldaid maastiku ratta maraton.Narva 100.Usaldame
ülesande kellele?Poliitiliselt see peaks pingeid maha võtma igas mõttes ja ratturitelele samuti avastamata ala.

 
At 17:14, Anonymous Anonüümne said...

Ütleme siis nii võim on alati spordimeeste ja naiste käes.

 
At 08:43, Blogger Vahur Kalmre said...

Ah et rattasõidust ja rattaajakirjast oli see blogi sissekanne ...

 

Postita kommentaar

<< Esileht