teisipäev, detsember 05, 2006

Šmutov: taastud ja surad, taastud ja surad

Kirjavahetus esmaspäeva hommikul. Kell on umbes 8.30.
Kas teen blogisse sissekande?
Priit P.
Võib küll, mul on täna trennis mingi selline asi nagu fartlek, selleks saaks pärast proovimist kirjutada.
Kolmapäeval saan aga harjutusi lindistada ehk reedeks on võimalik päris korralik videotega post teha.
M.
See fartlek on see, et jooksed 100-150 m kiirema lõigu, siis lased tempo mõneks ajaks alla, et taastuda, ja siis surad jälle. Ja nii lõpmatuseni... Palju õnne!
Priit P.

Kas teile tundub ka, et Priidu õnnesoov on õela alatooniga? Ah, mis seal ikka, ega see mind liimist lahti löönud, sest uudishimuliku ja ettevaatliku inimesega toksisin sõna Google’i otsingumootorisse ja voila!, andmeid oli nagu muda.

Põhimõtteliselt on fartlek selline jooksustiil, et püsiva tempo vahele tuleb teha mõningad sprindilõigud, et areneks nii aeroobne kui ka anaeroobne süsteem. Igatahes pikemalt võite fartleki kohta lugeda siit: http://en.wikipedia.org/wiki/Fartlek.

Kodumaine allikas on aga leitav siit: http://www.stamina.ee/index.php?adviceID=23

Suusaklubi treener Jaak Teppan polnud sellist asja kusjuures varem katsetanud ja seetõttu polnud ta sellise harjutuskorra kasulikkuses – eriti suusatajate jaoks – kindel. Kuid proovida ja katsetada tuleb ning ma võin etteruttavalt öelda, et mulle täitsa meeldis – oli mitmekesine ning pani jalad mõnusalt surisema.

Igatahes ei tohiks üks fartleki treeningkord kesta alla 45 minuti, meil oli treeningu pikkuseks umbkaudselt poolteist tundi. Alustasime 20 minutit kestnud soojendusjooksuga ja sibasime laululava taga oleval asfaltringil vist neli tiiru (tiiru pikkus on 800-1000 meetrit, oleneb allikast) ja viienda tiiru alguses tegime esimese 100 meetri pikkuse spurdi. Seejärel sörkisime vanas tempos edasi ja juba 300 meetri pärast võinuks veelkord spurtida, kuid otsustasime tiiru lõpetada. Nii järgnesid spurdid kuuenda ja seitsmenda tiiru alguses ja mõlemal korral taas 100 meetrit.

Kolmas spurt pani mulle ja ühele kaasjooksjale sihukese laksu, et temal hakkas näiteks kõrv seestpoolt higistama. Mul oli aga lihtsalt paha olla.

Teppan oli enne treeningu algust soovitanud teha kaks 100 meetrist, kaks umbes 300 meetrist ja üks või kaks kolm minutit kestvat lõiku. Kiiremat siis. Kolmanda spurdi eel oli vähemalt minul selge, et oma keha ma üle 100 meetri spurditempos vedada ei taha. Niigi oli jalgadest kahju.

Seetõttu jäigi seitsmes ring ja kolmas spurt mulle alustuseks viimaseks, sest üheksandal ringil, kus poisid jälle panid täie laksuga minema, ma neile järgnema ei hakanud ja otsustasin ühe ringi jalutada ning lihaste venitamiseks väljaasteid teha.

See oli mul esmaspäeva parim otsus, sest kümnenda ringi alguses püüdsid nad mind kinni ja edasi lippasime juba taas koos. Siinkohal läheb mul küll lugemine veidi sassi, kuid tõenäoliselt jooksime veel neli või viis ringi ja nende ringide jooksul tegin ma ühe 100 ja kaks 50 meetrist spurti ning enesetunne oli täitsa hea ehk võibolla võinuks proovida ühte 300 meetrist jooksu. Päästekõrreks oli arvatavasti just see üks küllaltki jalutatud ring ehk keha küll rahunes, kuid päris puhkama ka ei hakanud.

Ahjaa, treeningu jooksul tarbisin ma umbes-täpselt pool liitrit spordijooki. Seega äkki oli sellest ka kasu. Igatahes on vöökott igati noobel leiutis.

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

Ma pole kunagi treeningpäevikut pidanud, mistõttu oleks ehk aeg sellega algust teha. Lihtsalt märkuse korras mainin, et teised täiskasvanute suusakooli liikmed on minust treeninud kuu ehk kuus treeningkorda kauem.

Treeningplaan

kuupäev

treeningu kirjeldus

aeg

km

vajalik varustus

E, 30.10

imitatsioonitehnikad

1,30

7

kepid, jooksuriided

K, 1.11

jooks, ÜKE

1,30

5

jooksuriided

E, 6.11

matk [suusatamine]

1,30-2

12

jooksuriided

K, 8.11

hüppeharjutused Toomemäel

1,30

6

kepid, jooksuriided

E, 13.11

jooks ja ÜKE ülakehale

1,30

10/5

suusavarustus/ jooksuriided

K, 15.11

matk [jooksmine ja kõndimine 5- minutiliste vahedega]

1,30

15/10

suusavarustus/ jooksuriided

E, 20.11

imitatsioon

1,30

8

kepid, jooksuriided

K, 22.11

suuskade määrimisõpetus

1,30



E, 27.11

jooks, hüppeharjutused

1,30

6

jooksuriided

K, 29.11

matk keppidega

1,30

10

kepid, jooksuriided

E, 4.12

Fartlek

1,30

15

jooksuriided

K, 6.12

jooks, ÜKE

1,30

6

jooksuriided


Nagu näha, pole siia endiselt tekkinud kolmandat treeningkorda. Sellel nädalalõpul käisin näiteks hoopiski kaks korda kinos. Kuid ma luban end parandada. Ausalt ka.


Foto: Postimehe reporter Martin Šmutov (pildil) käis 2005. aastal korvpallikohtunike koolitusel. Pilt on tehtud jooksutesti ajal.
Foto autor: Margus Ansu / Postimees / Scanpix

23 Kommentaarid:

At 14:36, Anonymous Anonüümne said...

mõttetu lohv...mida sa pressid????

 
At 15:33, Blogger Martin Šmutov said...

Ega siingi keskkonnas sellistest märkustest pääse. Kuid pressin, et jõhkralt mõttekaks saada :)

Lisaks on seda kõike tehes päris hea tuju, mis on ehk veelgi olulisem.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

kummaline, et Teppan pole ise fartlekit kasutanud, see pea igal vastupidavusspordialal nii tavaline trenn. Reeglina tehakse seda 1-3 päeva enne võistlust, et mitte end liigselt kurnata ja samas hoida kiirust ja muid protsesse töös. Ja see kah ei pea paika, et fartlekit peab tegema vähemalt 45 minutit, fartlek ongi enesetude treening: tahad jooksed, tahad kõnnid, tahad spurdid, nii, et enesetunne hea oleks. Vabalt võib teha 25-60 minutit. Ettevalmistusprotsessis, kui võistlusi pole võib teha ka 1-2 tundi.
Ja vastupidavustreeningul(1-3 tundi) soovitataksegi iga 20-30minuti järel u 15-30 sekundit spurte sekka teha.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

idee on ka selles, et laktaati mitte üles ajada, nii ei tohiks need spurdid olla liiga pikad u 45 sek alates

 
At 18:11, Blogger Priit Pullerits said...

Martin, ehmusin, kui lugesin, et jooksed seal trennis asfaldil. Kohe lõpetada! Kas sa siis ei tea, millest on pärit Veerpalu põlvehädad? Õhukese tallaga ketsiga kõval pinnal jooksmisest. Asfaldiringi sees on laastudega pehme ring, sellel tuleb joosta. Muidu on varsti liigesed läbi ja küllap saad ka luuümbrise põletiku.

 
At 18:35, Blogger Martin Šmutov said...

Priit, õige jutt ja tean isegi, kuid mul on see probleem, et parema jala pöiamurru, millest ma ka siin mõnda aega tagasi kirjutasin, järel ei tunne ma end ebatasasel pinnal just eriti kindlalt. Seega on nende laastude peal jooksmine ilge piin, kuid eks ma nii fifty-sixty jagan seda aega.
Ja nüüd hakkas sinu hoiatuse peale põlv ka kohe valutama.

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Treeningu kirjelduse järgi pole tegu mitte fartleki vaid pigem intervalltreeninguga ja üsnagi intensiivsega sealjuures.

Fartlek (pä svenska) tähendab ju jooksumängu ning selline treening on mängulisusest kaugel.

Pikemad (kuni 15 min näiteks) ja eri pikkusega ning palju vähem intensiivsemad (aeglasemad) lõigud on see, mida mina fartlekiks nimetaks. Tahan jooksen kiiremini, tahan jooksen aeglasemalt.

Asfaldil jooksmine ei ole kvaliteetsete (jalale sobivate, uute ja reeglina kallite) jooksujalanõude puhul probleem, kuid pehme pinnas on treeninguefekti jaoks tõesti parem.

Ma soovitaks Jänese rada Tartus.

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Jänese rajale on mingi tropp arendaja kanali kaevanud ja lisaks jõekaldad aedadega piiranud(ehituskeelu vöönd!), lubati juba 2 aastat tagasi, et sild on valmis, aga kedagi ei koti, et keegi lambist jõekallast enda omaks peab, peab need aiad sealt vist ise ära koristama kui linna või valda see teema ei huvita.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Palju õnne sünnipäevaks, Anatoli Šmigun !!! ;) :):)

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Spordipargi asfaldiring on 860 m kui mööda sisemist asfaldiserva lasta.
Huvitav kelle mõte oli laastust! sisering teha,sellel saab ainult kepikõndi teha kuid mitte joosta(eriti pimedas).

 
At 07:12, Anonymous Anonüümne said...

Jooksin eile laastust siseringil pimedas ja kordagi ei tekkinud mingit ohtu, vastupidi oli hea pehme

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Laastudega kaetud ringi pikkus on 850 m (mõõtsin üle)

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Minu kaastunne Smutovile. Kirjelduse järgi tegu tõepoolest intervall treeninguga, mida off-seasoni ajal teevad tipud kuni kord nädalas ja kuu aega enne võistlusi kaks korda nädalas, mõned eriti hea vastupidavusega mehed siis isegi kolm korda nädalas.

Harrastajad kasutavad sagedamini intervalli vaid kuni kuu aega enne põhivõistlust, sest kauem ei pea sisemised kaitsmed vastu ja tavaliselt põlevad läbi.

Tunnen kaasa inimestele kellel pole mõnusast treeningust aimugi ja teevad seda suvorovlike loosungite "raske õppustel- kerge lahingus" saatel.

Trenn ei pea olema piin. Jätke see meelde blogiautorid. Ma võiks teile popilt seletada, mis asi see trenn on, kuid Eestis on kombeks nii, et treeneri nõu kuulda tuleb maksta ehk tasulisse treeniggruppi astuda. Odavamas kohas treener viskab sulle pilgu peale ja ütleb tee seda ja seda. Tipp tasemel kohas seletab treener sulle ära miks sa seda pead tegema ja mis asi sul siis paremaks läheb. Vot mina olengi see kallim mees.

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

fartleki puhul kasutatakse väga erinevate pikkustega intensiivsemaid lõike sörkide vahele, vastavalt lõigu pikkusele siis vastavalt kas väga intensiivne/kiire, või pikema lõigu puhul tempokalt. Rütmimuutusega vahelõike võiks liigitada - lühikesteks (8-20 või isegi kuni 30 sek), keskmise pikkusega (45sek-2 min) ja pikkadeks (4-15 min). Esimesel juhul kimad maksimumi lähedase kiirusega, teisel juhul väga reipa ja tempoka sammuga (SLS 170-185), kolmandal juhul sibad mõõdukalt tempokalt (SLS 160-170). On väga tõhus treeningvahend. Samas asjakohane on hoiatus üleforsseerimise eest! Sobib juba üsna korraliku ettevalmistusega ja hea aeroobse baasiga sportlasele/harrastajale. Jõudu Mehed!

 
At 21:44, Anonymous Anonüümne said...

Oma esimeseks maratoniks treenijal puudub igasugune vajadus sellise tempoga treenimise järele,eriti veel täiesti olematu aeroobse põhja juures.

 
At 20:45, Anonymous Anonüümne said...

Tore on näha, et üha rohkem inimesi on hakanud spordiga tegelema. Mul läheb süda pahaks, kui ma näen üle püksiääre lotendavate kõhtudega 13- aastaseid hamburgeripõlvkonna noori. Kehalise kasvatuse tundidest viilitakse, tagumikku liigutatakse ainult selleks, et külmkapist sööki tuua. Masendav! Eks ju sinagi, Šmutov, ei ole olnud just kõige tervislikemate eluviisidega, võibolla, et mõnes mõttes isegi spordivihkaja...Tubli, et ennast kätte võtsid! Kui Pullerits rääkis konkreetselt oma selle hooaja plaanidest, siis küsiks sinult, mis on sinu eesmärgid? Kaalust alla võtta? Tugevaks saada? Pulleritsule ärategemine? Jõudu igatahes, ära alla anna!

 
At 10:27, Blogger raybanoutlet001 said...

christian louboutin shoes
golden state warriors
ecco sandals
coach factory outlet
mlb jerseys
coach factory outlet
san diego chargers jerseys
bears jerseys
colts jerseys
redskins jerseys

 
At 04:02, Blogger Unknown said...

nike mercurial
asics sneakers
kobe 9
nike roshe run
kate spade outlet
asics running shoes
chrome hearts outlet
hermes birkin
puma fenty
kobe 11

 
At 06:04, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
oakley sunglasses wholesale
football soldes
moncler
canada goose jackets
coach outlet
nike requin pas cher
ralph lauren outlet
bottega veneta
jordan shoes
nike huarache

 
At 06:03, Blogger Unknown said...

www0912


golden goose
ugg outlet boots
bottega veneta
kate spade outlet
canada goose outlet
pandora charms
superdry uk
ralph lauren polo
off white shoes
mlb jerseys

 
At 04:35, Blogger Unknown said...

jinyi921
nike huarache
coach factory outlet
hermes belt
true religion jeans
nike clothing
clarks shoes
true religion jeans outlet
coach outlet
off white shoes
michael kors outlet

 
At 16:42, Blogger menna said...

الامانة كلين
شركات تنظيف المنازل فى الفجيرة
شركة تنظيف فلل فى الفجيرة
شركة تلميع وجلى رخام فى الفجيرة
شركة مكافحة حشرات فى الفجيرة
شركة مكافحة الصراصير فى الفجيرة

 
At 20:57, Blogger manar said...

الماهر
شركة مكافحة الصراصير بالفجيرة
شركة مكافحة الفئران بالفجيرة
شركة جلى وتلميع رخام الفجيرة

 

Postita kommentaar

<< Esileht