reede, detsember 08, 2006

Pullerits: Bossid annavad skandaalis aru

Mati Alaver osutus sõnapidajaks meheks. Kui talle eile õhtul paar minutit pärast kella kuut helistasin, et küsida temalt kui suusakoondise peatreenerilt aru Andrus Veerpalu ja Kristina Šmiguni esinemise kohta pildi- ja telereklaamis koos Edgar Savisaarega, palus ta vaid 30 sekundit lisaaega, et riided vahetada, ning oli siis valmis asja seletama.

Nüüd järgneb siin üksikasjalisem ülevaade, mis nende Savisaare reklaamidega seoses tegelikult on toimunud.

Küsisin Alaverilt, kas ta teadis, et Savisaar tuleb jõulureklaami tarbeks suvel Tehvandile pilti ja filmi tegema.

Alaver pakkus, et läheneks sellele küsimusele teise nurga alt. Nimelt: ta ise asub parajasti Austrias mägedes lumelaagris, kus tema väitel pole internettigi, ja hakkas mulle rääkima Lenini teosest, mille pealkiri tema mälu järgi on "Eemalseisja nõuanded" ja mille Lenin oli tema teada kirjutanud Razlivi onnikeses. Ta ütles, et oli seda kunagi ülikoolis eksamil vastanud ja pealkiri on seetõttu meeles, aga sisu ta ei mäleta.

No nii, sai mulle selgeks - siit tuleb taas alaverilik mõistujutt. Kindlasti efektne, aga sisult mind edasi ei aita. Nõnda oligi. Igatahes jõudis ta mõne aja pärast tagasi peateema juurde ning lausus reklaamiskandaaliga seoses: "Tahaks asja käsitlemisel soovida rohkem nii tolerantsust kui üksteisemõistmist."

Ja kui ma ikka aru ei saanud, kuhu ta tüürib, siis ütles ta otsemalt, et lugupeetud ajakirjanik - tal on kombeks vastaspoolt aeg-ajalt austusavaldustega üle külvata - ei peaks seda teemat käsitledes tegelema krimireporteri võtetega. Ta möönis, et krimizhanr sellest võib-olla võidab, aga spordiajakirjandus muutub hallimaks. (Järgnes veel mingi lausejupp, mis ületähtsustas minu rolli spordiajakirjanduses - ehkki olen talle oma arust korduvalt rõhutanud, et ma ei ole spordiajakirjanik - ning mille jätsin seetõttu kirja panemata.)

Aga mul ikkagi veel ei koitnud, et milles värk. Siis ühtäkki esines Alaver rõhutatult järgmise avaldusega: "Kristina ja Andrus on meile kõigile aastate jooksul palju rõõmu toonud, sealhulgas meedia esindajatele, ehk kui tsiteerida Raul Rebast, siis pakkunud positiivset resonantsi."

Mulle tundus, et a) kas räägime Alaveriga üha rohkem teineteisest mööda või b) püüab ta mind oma retooriliste väljendustega lolliks püüda. Kuni ühel hetkel ütles ta lause, mis pildi veidi selgemaks lõi. Nimelt: "Ma ei ühineks ristilööjate kooriga."

Klaar. Kuna Alaver oli mägedes viibimise tõttu eilsest tormilisest infovoost ära lõigatud, oli tal ilmselt ettekujutus, et Eestis käib hirmus Veerpalu ja Šmiguni materdamine, et miks nad Savisaarega ühele pildile ronisid.

Jah, netikommentaatorite hulgas leidus ka suusatajatega pahandajaid, ent valdav oli siiski hoiak, et Savisaar on häbematult ja jõhkralt suusasangareid oma isiku reklaamimiseks ära kasutanud. Aga suusatajatel endil, söandan väita, on selle pärast, et neid lolliks tehti, hoopis piinlik. Kohe põhjendan.

Esiteks, mäletate, Veerpalu ei tahtnud minuga sel teemal eile üldse rääkida ning suunas mu joonelt suusaliidu ametnike juurde, et las nemad seletavad. Ent veelgi kõnekam oli üks ootamatu telefonikõne, mis tuli inimeselt, kes on tänu oma laialdastele sidemetele olnud väga paljudes küsimustes väga hästi informeeritud. (Ma ei saa siinkohal ta nime öelda, aga mul pole ühtki põhjust seda inimest mitte usaldada, sest ta tõi mulle teavet valdkonna kohta, mis tegelikult pole põrmugi olnud tema rida.)

Niisiis, kui Savisaar oli pildid ja filmid suusatajatega ära teinud, rääkis too helistaja, olevat Kristjan Thor Vähi, Šmiguni mänedzher, sellest kuulda saanuna olnud hirmus vihane, et nad peavad raha eest igasugust kino tegema ning olevat öelnud, et kokkuvõttes ei mõju see nende mainele hästi. Mu allika väitel oli Vähi tahtnud kogu Savisaare üritusele kriipsu peale tõmmata, nii et vähemasti Šmigun seal mingil juhul ei esineks. Allika andmeil olevat Savisaar seepeale raevu sattunud, et tema tuleb spetsiaalselt mingisse Lõuna-Eestisse pilti tegema, ja olevat ähvardanud, et kui asi seisma pannakse, siis tema ei taha suusatamisest edaspidi enam midagi teada ja kuulda.

Mu allika sõnul polnud peamine küsimus tookord sugugi pildistamises, millest praegune skandaal lahti läks, vaid hoopis videolõikudes, mis jõulude eel eetrisse jõuavad. Vähi ei olevat mu allika sõnul olnud sugugi päri, et Šmigun peab reklaamklipis ütlema, et "koos Savisaarega läheb Eesti suusatamisel hästi". Teise versiooni kohaselt, millest rääkis mulle üks teine allikas, oli reklaamlauseks kavandatud "Stardime kohe Vancouverisse!". Kokku oli esimese allika teada plaanis teha vähemalt kaks klippi, üks Šmiguni ja teine Veerpaluga.

Selles, et asi on piinlik, veenab mind tõsiasi, et helistasin eile Vähile kolm korda ja kuigi telefon kutsus, ei võtnud ta vastu; samuti ei vastanud ta mu e-kirjale. Tegelikult saan aru, et ta ei taha sellesse teemasse oma nina enam toppida. Kui mu allika jutt Vähi kriitilisest hoiakust vastab tõele, siis jääb mul siinkohal üle Vähit tervitada ja öelda, et vähemasti julges üks mees oma seisukohta välja näidata ning protestida. Vähemalt on ühes inimeses säilinud poliitilise manipuleerimise vastu südametunnistus.

Täna, reede pärastlõunal, saabus Vähilt antud teema kohta selline vastus:

"
Viibime Livignos ja internetti pääseb haruharva. Tegemist on algusest peale olnud Suusaliidu projektiga, kes ka peaks siis asja kommenteerima."

Enne, kui õhtul Alaveriga rääkisin, sain telefonitsi Helsingi lennujaamas kätte suusaliidu presidendi Toomas Savi. Tal oli küll vaid mõni minut lennukile minekuni aega, ent ometi jõudis ta mulle oma seiskoha öelda. Kui ta tund hiljem Tallinna jõudis, kordas ta selle rahulikumas olukorras üle, ja see kõlas sedasi: "Nii Eesti Suusaliidu kui sihtasutuse Tehvandi Spordikeskus eesmärk on ehitada välja maailmatasemel spordikeskus. See on ambitsioonikas eesmärk, mis ilma valitsuse toetuseta ei teostu. Seetõttu oleme Tehvandile külla kutsunud ministreid, näiteks kultuuriministri. Savisaare poolseks sooviks oli, et kas ta saaks teha ühispildi kahekordsete olümpiavõitjatega. Pidasime seda arusaadavaks sooviks. Oleme ennegi pilte teinud. Ministri kabinetti võib selline pilt ju kaunistada. Aga minu meelest on kahetsusväärne, et Keskerakond on pilti kasutanud valimiskampaanias, sest kui seda [pildistamist] küsiti, ei olnud juttu, et seda kasutatakse kampaanias."

Helsingi lennujaamast oli Savi mulle rääkinud, kuidas lapsukesed - just nii nimetas ta Šmiguni ja Veerpalu - olid tol juulihommikul kell üheksa Tehvandile üles rivistatud, aga kui pildi tegemise aeg saabus, polnud Savisaart kuskil. Ta oli tulnud koos assistendiga 20 minutit hiljem. Savi oli koos Alaveriga teda vastu võtnud, aga kui seejärel pildistamiseks läks, olid nad lahkunud. Savi tunnistas, et tema teadis, et tehakse ainult ühispilti, ja väljendas eile imestust, et sealt toodeti ka filmimaterjali. "Ma olen petetute hulgas," ütles ta. "Mis ma veel saan öelda... Lihtsalt, et olin sinisilmne." Kuid samas möönis, et ega ju salapettust polnud, sest "kõik toimus päevavalguse käes". Kui pärisin, kas Savisaar tegi JOKKi, siis Savi vastu vaidlema igatahes ei hakanud.

Savisaare käik Otepääle polnud asjata. Juba sama päeva pärastlõunal, nagu tuletas mulle meelde üks allikas, tuli teade, et Savisaar teeb ettepaneku eraldada Tehvandi rolleriraja laiendamiseks ja parandamiseks mõni miljon krooni. Kas see pole kummaline, et ühelt poolt kasutab suusaliit Savisaart ära, et tema kaudu raha saada, Savisaar kasutab omakorda suusaliitu ära, et endale vajalike inimestega promo teha ning jagab selle eest, et parteipoliitilist profiiti lõigata, vastutasuks mitte enda või erakonna, vaid riigi ehk meie kõigi raha?

Kuid ega Savisaar suusatamises päris kontvõõras ka ole. Ta olevat olnud kõige esimene helistaja, kes Veerpalule Lahtis maailmameistriks tuleku järel telefonitsi õnne soovis.

Kuna eile õhtuks oli ka Eesti Suusaliit sattunud ärevusse, et mis triangel nüüd videoklipi ümber on alanud, tunnistas alaliidu peasekretär Jüri Järv, et liidu juhttegelased tulevad kokku ja siis esitatakse ametlik seisukoht klipi küsimuses. Ta saatiski mulle pärast kella kuut ametliku teate, kus kordas sisuliselt Savi öeldud mõtteid Tehvandi keskuse arendamise kohta.

"Oluline roll viimaks keskust maailmatasemel spordi- ja turismikeskuseks on lisaks Kultuuriministeeriumile ka Majandusministeeriumil, kelle vastutusalas seda tüüpi infrastruktuuri arengu toetamine," selgitas Järv.


Kuna eilse päeva jooksul läksid liikvele spekulatsioonid, et Savisaare videoklippi ei tule - sellesisulise kõne tegi mulle omal initsiatiivil ka üks tipp-poliitik, väites, et Keskerakond ei julge selle reklaamijupiga enam välja tulla -, helistasin Keskerakonna infojuhile Toomas Raagile, keda tunnen ajast, mil ta juhtis uudistetoimetuse tööd kadunud Rein Kaarepere Sõnumilehes, kus ma käisin muu töö kõrvalt nädalas korra konsultandiks. See oli huvitav kõne. Lugege!

- Mida selles telereklaamis näha saab?

- Ütleks nii, et see jääb inimestele üllatuseks.

- Olen kuulnud, et Keskerakond ei julge selle reklaamiga siiski välja tulla.

- (Pikk vaikus.) Ma küll ei tea, mis seal häbeneda oleks.

- See tõmbab lahvatanud skandaali tõttu teie parteile negatiivset tähelepanu.

- Ma ei tea, mida nimetada negatiivseks tähelepanuks.

- Seda, et te olete ju vaeseid sportlasi ekspluateerinud.

- Kui on ühiselt... Kõik asjad on kooskõlas, see on inimeste enda vabal tahtel tehtud.

- Olen kuulnud, et Kristjan Thor Vähi tahtis reklaamile siiski käe ette panna.

- Kindlasti on Kristina Šmigun ise otsustusvõimeline. Mina ei tea sellest midagi.

- Tean, et klipp tuli Toomas Savile küll üllatusena.

- Kuidas sa seda ette kujutad: et seda tehti inimeste tahte vastaselt? See ei ole loogiline.

- Aga reklaamklippi tehes mindi mööda nii Savist kui Alaverist.

- Meil on suusaliidu ametlik kiri ja nõusolek.

Mõni aeg hiljem tuli Raagilt pärast parteikaaslastega kooskõlastamist ametlik vastus:

"Suusaliidult on olemas kirjalik luba materjali kasutamiseks nii trükis kui teles. Tegemist on väga ilusa asjaga, mille sõnumiks on head soovid Eesti rahvale."

Kas klipp eetrisse tuleb?

"Tuleb ikka," kinnistas Raag. "Kuna tegemist on heade soovidega Eesti rahvale."

Lõpuks õnnestus mul kätte saada ka reklaami tootva büroo Idea loovjuht Paavo Pettai. Ta vabandas, et oli terve päeva olnud kinni, ja siis rääkis mulle, et reklaam on "puhas jõulutervitus", et tuleb üks klipp, millel on nii Šmigun kui Veerpalu, aga mida seal öeldakse, ei tahtnud ta ette ära rääkida. Varem olin temalt meilitsi pärinud, et kas reklaamis kõlab lause, et koos Savisaare või Keskerakonnaga läheb suusatajatel hästi, mille kohta kinnitas Pettai e-kirjas:

"Vastuseks teie küsimusele ütlen, ei, selliseid sõnu seal ei kõla. Tegemist on jõulusooviga."
Lõpuks väitis ta, et suusaliit on pakutud reklaamivarianti näinud ja rahule jäänud, ehkki märkis, et väikseid tehnilisi muudatusi võib sellesse veel sisse tulla.

Kui uurisin õhtul Jüri Järvelt, kas tema kui suusaliidu peasekretär teadis, et Savisaar tuleb Tehvandile tegema ka videomaterjali, vastas ta, et tema sai sellest, mis seal toimus, teada alles augustis, sest oli varem puhkusel. Kui küsisin seejärel, kas suusaliit teadis, et Savisaar tuleb tegema videomaterjali, vastas ta, et "suusaliit on väga lai mõiste". Siit ei mõistnud mina küll enam oma küsimustega edasi minna.

Aga suusaliit ei tea, kui kadedad on teised alaliidud, et Savisaar nendega ei semutse. Kuulsin, et üks kadedaist on maadlusliit, kes olnuks hea meelega päri, kui Savisaar oleks tahtnud jõulureklaami teha maailmameistri Heiki Nabi kõrval.

Kui Alaver sai mu telefonikõnest teada, et Eestis pole tule all Veerpalu ja Šmigun, vaid Savisaare järjekordne alatuna paistev trikk, ja juhtisin meie vestluse tagasi tollele pildistamise-filmimise päevale, lausus tema, et teab, et seal pildil on kaks noort inimest ja on kuulnud, et see pidi olema ilus ja hästi tehtud pilt. "Mind ennast pildi peale ei kutsutud," lisas ta. "Ma olen ka vanem mees."

Siis küsisin otse: kas ta teadis, et Edgar Savisaar kasutab pilti oma jõulureklaamil? Ja tuletasin meelde, et kas-küsimusele saab vastus olla kas jah või ei.

Alaver: "Küsimuse esitajale võib tihti tunduda, et vastus on kas jah või ei, aga juttu pildi tegemisest oli."

Kas ka sellest, kuidas seda võib kasutada, uurisin.

Alaver: "Juulist saadik on mul olnud nii palju kohustusi. Pean enesekriitiline olema, et ei pööranud asjale siis nii suurt tähelepanu."

Aga kas sellele pöörasite tähelepanu, et videoklippi hakatakse tegema?

Alaver: "Nende küsimustega peab pöörduma Eesti Suusaliidu poole." Ja lisas seejärel: "Kui jutt oli pildistamisest, siis ei näinud ette, et tuleb nii võimas pildimaterjal, nagu Idea on teinud."

Säärase jutu peale ei osanud ma muud kosta kui pidada Alaverile väike monoloog. Lühidalt kokku võttes oli see seesugune, et seni, kui antud teemal tulevad säärased poliitkorrektsed mitte midagi ütlevad vastused, ja seni, kui keegi Eestis ausalt ei räägi, mis tegelikult toimub, vaid kõik püüavad hoida madalat profiili, seni jätkubki olukord, kus üks mees, antud juhul Edgar Savisaar, terroriseerib kogu Eesti riiki ja rahvast.

Siia polegi mul enam midagi lisada. Kui, siis ainult seda, et kui teil on teada mõni oluline infojupp selles või ka mõnes muus teemas, siis võite mulle helistada 514 5319 või ka lauatelefonil 739 0361 või saata meil aadressil priit.pullerits@postimees.ee

Vähemalt see suusablogi siin võiks olla koht, kus on lootust asjadest ausat ja ilustamata pilti saada. Tõe ja õigluse huvides.

Foto 1: Pildil on Mati Alaver. Autor Margus Ansu / Postimees / Scanpix
Foto 2: Pildil on Kristina Šmigun ja Andrus Veerpalu. Autor Sergei Vtorušin / Postimees / Scanpix
Foto 3: Pildil on Kristjan Thor Vähi. Autor Raigo Pajula / Postimees / Scanpix
Foto 4: Pildil on Toomas Savi. Autor Toomas Huik / Postimees / Scanpix
Foto 5: Pildil on Toomas Raag. Autor Peeter Langovits / Postimees / Scanpix
Foto 6: Pildil on Paavo Pettai. Autor Ergo Kuld / Postimees / Scanpix

40 Kommentaarid:

At 10:15, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
Sa ajad õiget asja ja kirjutad sellest mõnusas/loetavas võtmes.
Jõudu!
madis

 
At 10:30, Anonymous Anonüümne said...

Minu arvates on tegemist väga toreda kampaaniaga. Eks poliitikud on ka inimesed ning erakondi ei maksa karta, pealegi on keskerakond pidanud väga tähtsaks spordivaldkonna arendamist...

 
At 10:32, Anonymous Anonüümne said...

Selle reklaamklipi kohta on nüüd nii palju segast juttu juba, et ega enne midagi arvata ei oska, kui ükskord näidatakse.

Kui Veerpalu ja Šmiguni südametunnistus puhas on ja nende arust filmiti/pildistati lihtsalt kohtumist Savisaarega ja nemad isiklikult nende materjalide kasutamise poliitreklaamis hukka mõistavad, siis võiks nad seda seda ka avalikult välja öelda.

Kui nad teadsid, et asju kasutatakse Savisaare/Keskerakonna promomiseks, siis võiks selle ka ausalt välja öelda, oleks Savisaare sõimajaid vähem.

Kui rahvuskangelased maha müünud Suusaliit tahab oma mainet päästa, võiks teha kähku reklaami, kus olümpiavõijad ütlevad: "Ansipiga läheb Eesti suusatamisel veel paremini". Või teha poliitilise korrektsuse huvides iga suurema erakonna selline reklaam.

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Väga tubli ja jõudu selliste valusate teemade lahkamisel.
Minu jaoks oli juba ainuüksi seda huvitav jälgida mismoodi käib ajakirjanikel info kogumine ja mis sellest jõuab hiljem lehte ja mis blogisse.

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Soovitan Andrusel ja Kristiinal selle toreda vembu pärast mitte põdema hakata. Seda nn Savisaare postkaarti võib võtta kui ka suusatamise propageerimisena. Usun, et antud kampaania oli pigem kasulik ka Suusaliidule.

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

ma pakun, et Savisaar pole elusees endale suuski alla saanud...

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

seda kohtumist näitab vahetevahel ALO TVs, sportlased seal küll eriti rõõmsate nägudega polnud.

 
At 11:03, Anonymous Anonüümne said...

"Suusaliidult on olemas kirjalik luba materjali kasutamiseks nii trükis kui teles."

Kas see suusaliidu luba tähendab seda ka, et sportlaste riietuselt võib suusaliidu sponsorite logod eemaldada? Tänases Postimehes olnud pildilt on ju näha, et Kristina dress ei olnud nii puhasvalge kui jõulukaardil näha, vaid nagu tavaliselt logodega üle külvatud.

Siis võiks ju ajalehed kah edaspidi hakata piltidelt seda logode kribu-krabu välja redigeerima. Tuleks vähemalt ilusamad pildid.

 
At 11:15, Anonymous Anonüümne said...

ometiks üks asja eest lugu Pulleritsult.
Lugu ise on muidugi masendavalt räige. MASENDAVALT. Sportlane pole post, et iga poliitik võtab jalga kergitada, kui tahtmine tuleb. Kas riik siis ikka tõesti NII palju maksab omast arust või Savisaare arust? Oleks veel talispordihuviga inimene, oleks natuke vähem õudne. Kas see ongi Kruuda lubatud järgmine naljakas nali kohukese järjeks?
Jõulutervitus, džiisös. Vanalt kommunistilt. Mitte et kommuksolekut niiväga pahaks paneks, see oli suht' vältimatu omas ajas, aga jõuluusku "pööramine"... no lihtsalt ropp, ausõna.

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Hea Priit.
Kuidas on ajakirjanduseetiliselt lood sellega, et sa trükid ära Raagi sõnad, mida ta on sulle mitteametlikult öelnud. Üldiselt tähendab väljend "see on nüüd mitteametlik" seda, et need sõnad peaks jääma ajakirjaniku teada ja trükivalgust ei näe.
Aga üldine probleemitõstatus on muidugi õige. Samas ei tohi ära unustada seda, et pekstakse asja, mida keegi näinud ei ole. Ja kaugeltki aus ei oleks öelda, et Reform ei oleks suusatajaid oma huvides ära kasutanud.

 
At 13:05, Anonymous Anonüümne said...

"Säärase jutu peale ei osanud ma muud kosta kui pidada Alaverile väike monoloog. Lühidalt kokku võttes oli see seesugune, et seni, kui antud teemal tulevad säärased poliitkorrektsed mitte midagi ütlevad vastused, ja seni, kui keegi Eestis ausalt ei räägi, mis tegelikult toimub, vaid kõik püüavad hoida madalat profiili, seni jätkubki olukord, kus üks mees, antud juhul Edgar Savisaar, terroriseerib kogu Eesti riiki ja rahvast."
Ainuüksi selle lõigu eest tõusis minu arvamus Pulleritsust väga palju. Väga lõbus oli lugeda ka minu vana sõbra Seli kommentaare. Võib-olla hakkan jälle Postimehe püsitellijaks. Aga jõudu, Priit selle mageda loo kajastamisel!

 
At 13:17, Anonymous Anonüümne said...

Olles üldiselt apoliitiline inimene (ma ei tee eriti vahet erinevate parteide valimislubadustel ja kahtlen, kas seal üldse vahet ongi...), ei saa jätta märkimata, et vastikus Keskerakonna suhtes on tekkinud justnimelt nende Hitler-Goebbels stiilis propaganda võtete pärast. Suusatajate hale ärakasutamine kuulub samuti nende hulka. Teades Kristinat ja Andrust, ei ole nad kindlasti mitte selle filmimisega omal tahtel kaasa läinud ja kindlasti ei kiida ka vastavat erakonda üheski klipis. Samas oskab Idea tiim kindlasti linti niimoodi lõigata, et kõik tundub Savisaare kummardamisena. JOKK.

 
At 13:23, Blogger Y galerii said...

Pullerits: "seni jätkubki olukord, kus üks mees, antud juhul Edgar Savisaar, terroriseerib kogu Eesti riiki ja rahvast."

Kuule Pullerits, GW Bushi Eesti ühe suurima fännina (kuigi minu meelest peaks igasugune sõge fänlus jääma labiilsesse teismeikka aga see selleks) peaksid sa hästi teadma, mida tähendab terror, terrorism ja terroriseerimine. Ja kui Savisaar on terrorist, siis EV seaduste järgi peaks teda saama ju vangi panna. Ja kui sa Savisaart nii meeletult, kogu oma südamest ja hingest vihkad, siis miks sa piirdud tühipalja sõnamulinaga (mis pole Savisaart kunagi häirinud)? Tee midagi!
Ma arvan, et kui Pullerits on võimeline paaniliselt tegema kaugekõnesid eiteakuhu, häirima maniakaalselt treenereid ja spordimehi jt. mingi postkaardi pärast, mis see üks väike reaalne aktsioon enemy, villaini, evili vastu nüüd siis ära ei ole. Kasvõi üks väike munaga viskamine ja karjumine "OLE SA NEETUD EESTI RAHVA SUURIM VAENLANE!!!" oleks juba midagi.

 
At 13:26, Blogger Y galerii said...

Ja muideks see klipp, kus Savi ja Savisaar Otepääl patseerivad jookseb AloTV-s alalõpmata.

 
At 14:00, Blogger Priit Pullerits said...

Kolleeg Hindrek:
kui Raag ütleb mulle, et mitteametlikult on vastus selline või teistsugune, siis see tähendab üksnes ja ainult mitteametlikku, seega siis juhtkonnaga kooskõlastamata vastust, aga ei tähenda põrmugi, et seda vastust ei tohi meedias kasutada. Ole hea ja vaata minu või Tiit Hennoste ajakirjandusõpikust järele, millised on allikatega suhtlemise eri tasandid. Seal on kõik täpselt must valgel kirjas.
Ühele anonüümkirjutajale: ma ei vihka Savisaart. Vastupidi, ma arvan, et olen üks neid ajakirjanikke, kes kuulub Savisaaresse tolerantselt suhtujate hulka. Mulle on vastukarva tema teguviis, kuidas ta tuli Otepääle juba varakult valmis pandud mõttega, et teeb sellest ühispildistamisest osa oma valimiskampaaniast, ja seda võõrustajatele ei öelnud. Ja ma ei arva, et õige tegu on kaaskodanikke munadega loopida. Eelistan tsiviliseeritumaid võitlusviise. Kui Savisaarele need väidetavalt ei mõju, siis ei pea ma ju ometi nii loll olema, et muid, brutaalsemaid meetodeid rakendada.

 
At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit, tubli töö! Lugesin kahe viimase päeva sissekandeid alles nüüd ja mõlemat korraga. Silma jäi ainult üks mittetõene väide, aga see remark ei puudutanud praegust case'i.

 
At 15:26, Anonymous Anonüümne said...

kui keegi sellest hapust loost üldse midagi võitnud on, siis peab see olema just priit pullerits. nende kahe sissekandega on ta ilmselt leidnud ligi samapalju tunnustust kui kogu oma eelneva karjääri vältel, vahest on isegi pulleritsu vastaste read pisut hõrenenud.

 
At 16:24, Blogger Y galerii said...

Ohoo, mina ja ananüümkirjutaja? Anonüümid on Teie takkakiitjad, herr Pullerits. Vist kardavad Savisaare kättemaksu. Minu nime teadasaamiseks pole vaja muud kui klikata sinisele kirjale kirjale Y galerii ja ilmnebki minu tõeline pale. Kui seda ei viitsi teha, siis ütlen kohe ära, et minu nimi on Margus Kiis, olen Tartu galerist ning olen ka PP-ga koos Tallinnas ühes feminismiteemalises vestlusringis (kus osales ka Hannes Võrno) osalenud. Nii palju siis anonüümsusest.

Mis puutub munadesse, siis see oleks ja tobe. Aga sama tobe juba 15 aastat konstantselt sõimata ja süüdistada Savisaart kõiges halvas, ise nähes kuidas sellest pole kasu midagi. Tühis sõnamulin ja ebergiaraisk. Pange ta siis vangi, kui ta on kurjategija! Milleks on meil politsei, seadused ja kohus, kui mitte Kurjuse karistamiseks?

 
At 16:29, Blogger Y galerii said...

Sorry kirjavigade pärast. Temperament ja kobad näpud.

 
At 16:38, Blogger Y galerii said...

Alati naeran, kui röögitakse silmad peast välja KE ja Savisaare reklaamikampaaniate pärast. Mäletan kuis kisati suurte prillide pärastm mäletan kuis kisati poksikinnaste pärast, mäletan kuis kisati malemängu pärast, mäletan kui kisati "hoiab kraanivee hinna kontrolli all" pärast, kohukesest rääkimata. Alati on KE kampaaniad saanud hüsteerilise tähelepanu osaliseks ja tasuta reklaami süle ja seljaga. Ja siis imestatakse, kuidas need kampaaniad nii edukad on.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

y-le
njah, muidu on naljakas küll, aga praegu mitte eriti. Miks peab sportlane end tolaks tegema? Pildistagu hüppajaid, kui liidule mägi kallis. Selge, et sportlasel pole eriti kobiseda (kust need rahad ikka tulevad), aga kes siis õieti neid rahastab, ja miks just üks minister või erakond eelistatud on? Kui tulemus/võit on üldrahvalik, kas tohiks siis kogu valitsus või riigikogu soovitud võidumehega pilti teha?
Nõme. Sponsor saab logo riietele, aitab ehk? Milleks inimestele jama kaela tõmmata?

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

koomiline tundub see, et kesk reklaamib end eriti häbematult Eesti spordi eduga, ometi on juba ammu spordiasjatundjad rääkinud Keskist kui spordivaenulikust erakonnast, vot see näitab, et neil keskidel puudub südmetunnistus.
Ja sellest on kah kahju, et sportlased on mingis mõttes ära ostetud, et kui te meile(keskile) ei allu, siis Tehvandile tipptasemel keskust ei tule, kahju on pisut selgrootutest sportlastest.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Selgrootu sportlane? Sportlane teeb sporti, ja kui ta on tipus, teeb ta seda 100% pühendumisega. On absoluutne sigadus sundida teda poliitikas selgroogu ilmutama, avalikult kusjuures. Tipptegija selgroog on tema tulemus, püünel seisma ja kõnesid kuulama peab ta sinna juurde niikuinii. Kusjuures enamuse ajast on nad laagrites ja võistlustel (vähemalt talisportlased), mis ta peab sealt kõrvalt end veel mingite kodupoliitiliste skandaalikestega vaevama või? Nagu Erkki Nool enda laulma-painamise kohta ütles: "Te ju ei tule Reval Cup'ile rahva ette teivast hüppama, miks ma pean tegema midagi, mida ma ei oska?" Miks peaks sportlane avalikult oma poliitilisi arusaamu väljendama (selgroogne siis või selgrootu)? Ega loomeinimestel ilmaasjata agendid ole, kes igapäevase eluga tegelevad. Las sportlane treenib ja võistleb, poliitikud kraagelgu omavahel.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa hästi aru, kes siis on suusaliit, kes sellele paberile alla kirjutas. Savi kritiseerib, Järve ka, Alaver kohmetub - no kes see suusaliit siis on? Priit, kas seda paberit pole võimalik hankida? Mul on tunne, et enne tehti tegu ja siis vormistati paber tagantjärgi...
Kuid siiski poleks ma ka kriitiline ainult Savisaare suhtes. kui uskuda veidigi Savisaart ning lugeda ka suusaliidu tegelaste vastuseid, siis on käsi-peseb kätt tehinguga kaasa läinud toosama suusaliit - meelitame ministri siia ja pommime raha välja. nagu Vene ajal... paraku aga osutus minister nutikaks tegelaseks, kes liidul ja sportlastel silma pilgutamata naha üle kõrvade tõmbas.

 
At 23:18, Anonymous Anonüümne said...

selgrootud selles mõttes, et üldse lasevad tekkida sellisel võimalusel, olen näinud seda videot ALOst ja seal on nad küll kui kukununnud. Tulemuste osas pole mingeid etteheiteid, selles mõttes on mõlemad kõvad isiksused.
Samas arvan, et näiteks Nool, Jaanson, Pertelson, keda pean ka väljaspool sporti suurteks isiksusteks, ei oleks lasknud endale niimoodi pähe istuda.

 
At 13:04, Blogger Y galerii said...

Nool suhtles aktiivselt Isamaaliiduga ja astus juba siis selle liikmeks, kui ta ikka veel oli aktiivne sportlane. Miks keegi siis ei lõuanud, ah? Et nagu Isamaaliit oli nagu parem partei, kui KE? Ei tea miks? Seletage mulle.

 
At 13:08, Blogger Y galerii said...

Ja ma mäletan väga hästi eelmisi olümpiamänge, kuidas Refi bossid pidevalt Veerpalu ja Smiguni ümber poseerisid. Seli, Jänes, Ansip jt. olid pidevalt ekraanil. Miks keegi siis ei lõuanud, ah?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Kiis, ole õiglane, nende ümber tiirles ka keski inimesi; isegi Kaia Jäppinen, kel pole Kiku ja suusatamisega midagi pistmist, surus end pildile, ja Palmaru oli kohal Torinos - ka keski mees ju.

 
At 17:08, Blogger Y galerii said...

Jah, anomüüm, aga tooni andsid eelkõige refid. Ja ei mingit seakisa selle peale.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

aga need refid pole häbematult sportlasi oma valimisreklaamidesse kiskunud, ammugi mitte luba küsimata ja sportlaste selja taga

 
At 17:57, Anonymous Anonüümne said...

muide hiljuti oli artikkel(vist pulleritsu oma), kus selgus, et parempoolsed spordivad rohkem, seda on isegi poliitikute kehaehitusest näha, keskidel ja rahvaliitlastel paistab visuaalses massis palju enam ülekaalulisi.
Ma ei näe põhjust, miks sporti soodustavad ja ise sportlikud poliitikud(olgu nad kus tahes erakonnast) ei võiks sportlastega koos aega veeta, ikkagi omade ring. Samas on lausa vastik vaadata kuidas mingi Savikas või Villu sportlaste vahel töllerdab, see tundub sportlaste mõnitamisena.

 
At 17:28, Blogger Y galerii said...

Ausalt öeldes on täiesti mõttetu mingite anonüümsete argpüksidega vaielda aga õigluse nime teen seda siiski.

At 17:50, Anonymous said...

"aga need refid pole häbematult sportlasi oma valimisreklaamidesse kiskunud, ammugi mitte luba küsimata ja sportlaste selja taga."

Kas Savisaar kiskus või? Dokumendid ja load on kõik korrektsed. Sportlased ise ka ei nurise nagu. Ainuke kes vigises oli KT Vähi, kes lihtsalt oli Suusaliiduga eriarvamusel. Aga Vähi polnud ka pildil.


At 17:57, Anonymous said...

"muide hiljuti oli artikkel(vist pulleritsu oma), kus selgus, et parempoolsed spordivad rohkem, seda on isegi poliitikute kehaehitusest näha, keskidel ja rahvaliitlastel paistab visuaalses massis palju enam ülekaalulisi."

Sellised argumendid tuletavad juba Hitleri Saksamaa propagandat meelde.

"Ma ei näe põhjust, miks sporti soodustavad ja ise sportlikud poliitikud(olgu nad kus tahes erakonnast) ei võiks sportlastega koos aega veeta, ikkagi omade ring. Samas on lausa vastik vaadata kuidas mingi Savikas või Villu sportlaste vahel töllerdab, see tundub sportlaste mõnitamisena."

Alles vinguti, et üks KE-lane toetab hokit ja teine poksi ning kui paha see on.
Vihatud mees Oliver Kruuda toetab lausa mitut spordiala.

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Lahe jutt Priit, nüüd siis asi klaar ja JOKK. Igatahes kaval lüke. Minu meelest seda lüket pole Savisaar iseseisvalt küll võimeline valmis mõtlema, aga raha teeb IME-t. Ainuke lume värvi kartev küsimus on raha päritolus.

 
At 01:05, Blogger Y galerii said...

Vaatan, et Anonymus on järsku väga popiks nimeks saanud. Vanasti suhtuti anonüümkirjadesse põlglikult argade ja nõrkade inimeste vahendisse aga tänapäeva Eestis on suure au sisse tõusnud.

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

kle ygalerii, ära tekita offtopicut! kui sind huvitab näiteks minu nimi siis tuleb sul selle eest lihtsalt maksta. pea meeles, et see siin ei ole mitte pealekaebamiskirjade postkast vaid vabade mõtete ja kommentaaride kribamise koht. oled sa näinud sularahatähte, kuhu on selle omaniku nimi peale kirjutatud? samamoodi on mõtetega. mõtetel ei ole omanikku. head mõtted tekivad ja levivad, kehvad vajuvad aga aegade hämarusse. nende väljaütlejad on vaid nö sõnumitoojad. aga üldiselt võiksid sa anonüümsuse teemat edaspidi närida oma blogis edasi, soovi korral jäta siia vaid link ja ära kaldu enam sõnumitoojate mõnitamisele.

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa aru, mis teil Savisaare-vihkajatel viga on. Kas te tõesti arvate, et selle jõulukaardi või teleklipi pärast valib keegi valimistel keskkerakonna poolt või jätab just valimata? Absurd. Aga kui ajakirjandus kogu aeg totaalselt subjektiivselt erinevatesse erakondadesse suhtub, siis tekib paljudel mõtlevatel inimestel trots ning juba kiusu pärast võib see keskerakonda valima viia. Reklaamid KE-le toetust juurde ei too. Aga alusetu pasaga üle valamine võib tuua kyll.

 
At 23:32, Anonymous Anonüümne said...

y-le,
selgroogne anonüüm. Mix, selgitas teine anonüüm ilusti ära. Mulle ka meeldib lihtsalt mõte, ilma selle väljendaja tausta või varjuta.
Aga mu meelest on ka sigadus, et inimene ronib sinna, kuhu tal seni sugugi asja pole olnud. Ja mitte lihtsalt telepildis kiibitsema, vaid sihtotstarbelisele pildile. Kindlasti võib ta meeldivas seltskonnas kena inimene olla, ja kindlasti on suusaliidule süngelt ära teinud, aga see on ju konkreetse sportlase ARVELT, just nagu Kristina +proovi (B-kinnituseta) peale õhinal pommsündmust lahmima asuti, unustades, et asjal siiski elav inimene taga (ja näh, ei tuldki tulemust?! kui ikka sai va olümpiale). No MIKS peaks Savisaar suusatajate taustal hääd jõulu soovima - paku üks põhjus, näiteks, vähemalt? Ja kes ta seal pildil on - Edgar, tervisesportlane, suusahuviline, minister, valitsuse liige, erakonna esimees - kes meid siis tervitab? See on ju lihtsalt tobe. Võinuks siis nt. Veerpalu suusad näppu võtta, oleks vähemalt mees ise mängust välja jäänud.

 
At 23:36, Anonymous Anonüümne said...

to 18:44
ja ma ei saaks mitte kuidagi end Savisaare vihkajaks lugeda, päris kindlasti on ta väga tark mees. Kahju lihtsalt, et sport(lane) ka poliitikaga ära lörtsitakse. Ilus oleks uskuda, et nii avalikult asjad ei käi?
Mis Noolesse puutub, siis kui sportlane on end poliitiliselt määratlenud, miks mitte. Küll ei ole kuulnud, et Veerpalu ja Shmigun kanged keskerakondlased oleks.

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Muideks, tülikate kommijate IP-d on PP järgmises samateemalises artiklis ära blokitud! Järjekordne argpükslikkus.

 
At 22:07, Blogger Piibe said...

Margus Kiis, mulle ei meeldi Su viimane kommentaar siin, sest SEE ON VALE. Palun vabanda siinsamas kohe, või edaspidi kirjutan Sinust kui valelahmijast. Mul pole õrna aimugi, kuidas neid kommentaare või IP-aadresse blokeerida. Ma EI OLE SEDA TEINUD.
Priit Pullerits
(koduarvutist)

 

Postita kommentaar

<< Esileht