esmaspäev, november 09, 2009

Pullerits: Kas jõutrenn aitab tulemust parandada?

Kõlab küll masohhistlik-sadistlikult, aga oli hea, et selline lödi lumi korraks maha tuli: tuletas meelde, et aeg on treeningutesse vaheldust tuua. Oktoobri algusest oligi juba rullikute kilometraaži kogunenud üksjagu, umbes 415 km. Lörtsine maapind sundis aga tubase tegevuse poole vaatama.

Nädalavahetus nägi välja selline.

Laupäev: esmalt 2000 m sõudeergomeetril 7.55ga (7. käik), siis 40 minutit erinevaid jõuharjutusi õlavöötmele, seljale ja kõhulihastele (laias laastus 10 eri harjutust kolm korda, nn ringmeetodil), siis 2000 m suusaergomeetriga 9.58ga (6. käik, keskmiselt 40-42 paaristõuget minutis) ja 2000 m sõudeergomeetril 8.10ga. Puhast treeninguaega kokku 1:06. Takkaotsa kuus-seitse minutit kerget leilisauna.

Pühapäev: oi, kuidas mulle meeldis, et mitte kedagi kella ühe ajal veel jõusaalis polnud; esmalt 2000 m sõudeergomeetril 7.50ga (7. käik), seejärel 42 minutit jõuharjutusi (sedapuhku tosin eri harjutust, tegin ühekaupa järjest läbi kolm korda) ja lõpetuseks 2000 m sõudeergomeetril 8.24ga. Puhast treeninguaega kokku 0:58. Suusaergomeetrist loobusin, kuna ei näe sellel kinnises ruumis erilist mõtet - see pole ikka üldse see, kui peab päriselt suusatama; näiteks harjud ergomeetril sujuvalt sikutama, aga suusatades tuleb kepid teravalt lumme lüüa; suusaergomeeter tundus mugavusele pretendeeriv asendustegevus.

Aga pühapäevane jõutrenn võttis küll võhmale. Särk ei olnud mitte ainult selja pealt, vaid koguni rinna eest higine. Raskused olid kerged, püüdsin rõhuda rohkem korduste arvule. Näiteks seljalihastele tegin ainult 5-kilose kettaga, aga see-eest 25 korda järjest. Puhkepausid hoidsin minimaalsed. Vahepeal võttis nii hingeldama - eriti, kui pead end väsimuse pealt mobiliseerima, et rinnalt lamades tosin surumist teha, ja siis omakorda hambad ristis punnitama -, nagu oleksin lõigutrenni teinud.

Positiivne on see, et ega keha väga kangeks ja valusaks pärast kahte esimest jõutrenni jäänudki. Eks pisut ikka anna selg ja kõht tunda, õlad vähem - ju on saanud rullsuusatades juba küllalt õlavöödet koormatud.

No nii, nüüd võite taas tulla lagedale kriitikaga. Usun, et sellest tõuseb kasu ka neile, kes veel jõusaali jõudnud pole. Aga arvan, et selle külastamine kulub ära igaühele, kes Estoloppeti maratonidel ikka esisajas tahab püsida.

Kuid siit tuleb veel üks väljakutse. Nimelt on üks teie seast minu esitatavate materjalide olemuse/info väljanuuskimisel eriti osav. Eelmise postituse alt pani ta täiesti täkkesse, kus oli tehtud kaasasolev pilt, kuigi failiinfo oli mul meelega pandud eksitav ja igasugune muu info puudus. Aga kujutage ette, too imemees suutis ikka õige vastuse esitada! Vähemasti mulle pakub see juba hasarti, kas mul on võimalik siin panna välja ka pilt, mille tegemise kohta too geniaalne tegelane andmeid paljastada ei suuda. Siin on talle - ja teistele ka, loomulikult -, uus küsimus: mis osariigis ja mis kandis ja mis teel on see allolev pilt tehtud?
******Foto 1: Fotoagentuuri Scanpix pealik Art Soonets sõudeergomeetrit sikutamas. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Võrkpallur Kristjan Kais jõutrennis. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Judoka Martin Padar jõusaalis. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 4: Korvpallur Martin Müürsepp jõusaalis. Foto autor: Tiina Kõrtsini, Õhtuleht/Scanpix

35 Kommentaarid:

At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Sellest pildist kumab juba ääretut sadismi. See pilt on sisseskännitud eriti uduselt ja eriti kehva skänneriga, mistõttu on raske näha isegi mis kivimikihtidega on tegu. Kuid mul on veel mõned nipid varuks. Kahjuks on see keerukam pähkel ja enne homset ei ütle ma midagi...

 
At 11:30, Blogger Priit Pullerits said...

Hmm, ma arvasin, et see on tegelikult lihtne. Tahtsin väljakutset esitades isegi öelda, et ega alati kõiges ainult IT-le ja arvutile maksa ka loota. Mälu ja seosed on need, mis teinekord aitavad rohkem kui tehniline tarkvara. Äkki reetsin nüüd liiga palju ära?

 
At 12:20, Anonymous Anonüümne said...

Hästi tõmbasid, Pilt on absoluutselt fookusest väljas, ja see tekitas optilise petteillusiooni.

Shafer Trail, Canyonlands National Park, Utah

 
At 12:40, Blogger Priit Pullerits said...

Ju huvitav, mille järgi seesuguse vastuse saab pakkuda? Kus on tõendid, et see on nii? Miks ma peaks seda vastust uskuma ja aktsepteerima?

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

Tõestus on siin http://3.bp.blogspot.com/__b9RtTTwwsU/SR2KEPdviWI/AAAAAAAACuc/zUYDTD9vlg8/s1600-h/P7022673a.jpg

 
At 13:41, Anonymous Anonüümne said...

Kui tohib küsida, siis millist jõusaali külastad? Varasematest postitustest on nagu meeles, et kunagi olid Arena klient, aga kus nüüd käid?

SK 40

 
At 14:41, Anonymous Anonüümne said...

Mida see käik peaks näitama, sellel pole ju mingitki seost välja sõidetud ajaga.
Lisaks on see "käik" puhastatud ja mustal masinal täiesti erinev (siiber 7 peal võib olla 155 drag factor kui ka 135). Eesti sõudetipud sõidavad võistlusel enamus 145-se dragiga puhtal masinal siiber 6 kandis. Olulisem näitaja on sagedus ja pulss, kas siksid seal niisama või tõmabd ikka. Siiber 7 peal, aeg 7:50 peaks olema sagedus 24-25.
Parem ütle mis oli su pulss 7:50se sõidu lõppedes ca 165-170?
Kuna sul jõudu ka eriti pole siis peaksid maksimaalselt 5ga sõudma (Jaanson näiteks sõuab 5ga).

 
At 14:47, Anonymous Anonüümne said...

Tundub Priit, et selle pildiülesandega lõpetati sinu hasart üpris varakult ja palju varem, kui sa ootasid?

Uuri ega see kodanik sinu fotoaparaadis ei ela :)

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

see pilt on korra siin blogis olnud, mingi aeg tagasi

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

18.nov.2008 ja 20.nov.2008 ja 14.nov.2008

 
At 16:16, Blogger Priit Pullerits said...

12:20 on täiesti õige vastus. Aga ei, see, et nii lihtsalt ära arvati, ei võta piltmõistatuste hasarti mul vähemaks. Otse vastupidi, annab hasarti juurde. Sest tegelikult ma arvasin, et sellest fotost saadakse kiiresti jagu, kuna Shaferi Trailist (on keegi seda peale minu ka proovinud?) on siin varem pilte olnud. Kuid ei söandanud kohe võimatute variantidega välja tulla. Kuid näen, et tuleb edaspidi tulla.

SK40-le - jõusaaliga on nüüd nii, et kuna Postimehe diil lõppes masu tõttu selle saaliga ära ja enam seal tasuta käia ei saa, vaid tuleb maksta (olgugi et hinnakirjast mõneti väiksemat summat), ei hakka siin ka selle nimega lehvitama. Kui saaks selle saaliga sama hea diili, nagu oli eelnevatel aastatel, küll siis võiks ka saali nime sissekannetesse tagasi sisse tuua. Praegu ei näe selleks mingit põhjendust. Ja üleüldse, äkki peaks maaülikooli saali proovima?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Seda jõusaaliteemat küsisingi sellepärast, et ka omal senine pääse ühte jõukasse lõppemas ja mõtlen Maaülikooli peale. Viimane lihtsalt vist kõige soodsam (eriti tudengile), isegi MV (kus seni käinud) jääb alla. Asub küll kodust kaugemal.

Igal mehel paraku nii ei ole, et kirjuta aga blogis et vaja mingit toodet/teenust ja kohe järgneb vähempakkumine. Maskottide asi...

SK 40

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole ilus kasutada võimalusi Postimehe ajakirjanikuna isiklikel eesmärkidel,ehk siis kui tasuta teenust saan siis reklaamin(jõusaali näide!?)Tihti sa just ise kirjutad ,et püüad olla sõltumatu,aus jne.jne. Ei ole ju?? Kiidad vaid neid kes sulle midagi tasuta annavad,lubavad.
Nime ei pane sest ei viitsi seda pärastist isiklikku tögamist lugeda(a´la - küll oli koma puudu,täht vahelt ära...)

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Kas Tiit, sina kardad tögamist või?

 
At 18:11, Anonymous Anonüümne said...

Arenas on piiramata arvu ja vabalt valitud ajaga kuu pakett 550.- Kas maaülikoolis või kuskil mujal Tartus on analoogne pakett on veel soodsam?

 
At 18:31, Anonymous Anonüümne said...

Ka minu arvates on imelik kaubelda teenuse pakkujalt alet, et siis kirjutan blogis. Nõme.

 
At 20:07, Anonymous Anonüümne said...

18:31
Hapud viinamarjad?
Reklaam on väga loomulik nähtus.

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

kui reklaam on loomulik nähtus, siis pole transrasvade loo rahastajat keeruline otsida. kui 20:07 on nii teadja mees, siis võiks ka summa avalikkusesse tilgutada.

 
At 21:51, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on viimane põrsas, ütles esileedi äsja pehmetes ja karvastes. Nüüd siis saab uuesti kaevata, sest see on räige laim ja pealegi jälle etv-s.

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Mõningad väljanopitud terad Ants Nurmekivi peetud loengust:
1. ei treenita jõudu ku tervikut, vaid konkreetset jõu liiki korraga (lihasvastupidavus, jõuvastupidavus, põhijõud, maksimaalne jõud, kiire jõud, plahvatuslik jõud)
2. suuri lihasgruppe treenitakse enne väikeseid
3. dünaamilised harjutused enne aeglasi harjutusi
4. väikseid lihasgruppe võib treenida mitu korda päevas, keskmisi iga päev, suuri 48 t intervalliga

Nii et kaks päeva järjest ei ole hea jõudu treenida. Kuna lörtsiga rullida ei saa ning Achilleus segab imika tegemist, siis miks mitte kasutada kepikõndi. Kuna endal sama häda, siis tegin pühapäeval Vapramäel 1t 40 min. Täna tunnetain mitmeid lihaseid, mille olemasolust rullitades ja joostes arugi ei saa. Pulss jäi nii 110-130 lööki minutis, max isegi 149. Kogutõusu 300 m. Pühapäeval võin trassi tutvustada.

ain

 
At 22:25, Anonymous Anonüümne said...

Väga eluterve lähenemine Ainilt treeningutele ning asjalik viide Ants Nurmekivile.
Ilma selle viiteta oleks juba maininud, et vastupidavusala (mida uusatamine ikkagi on) tegijail tuleb teha jõudu just jõu-ja lihasvastupidavuse koha pealt. Plahvatuslikku pole nii palju vaja, arvan, samuti maks jõudu.
Usun, et 1x nädalas on piisav jõusaali tarvis. Ning sõudmise ja suusaergimeetri ajad on minu arvates su teaseme kohta suht anaeroobse lõigu trennid, mitte soojendused, nagu peask aru saama ja lõdvestavad trenni lõpus, mis peaksid lokaalse piimhappe lihastest paremini välja viima nii pulis 125-135 juures. Ja vahelduslikkust ja mitmekülgsust on sel perioodil vaja, kui tippsõitja ei ole ja juba lumel sammu efektiivsust ei timmi. Sinu treeningutest saan aru kui äsja ülikooli läinud tüdrukuist, kes koos otsustavad midagi proovida tüdinevad, siis vahetavad ala ja ka seal pingutavad kohe üle. Nii paned rulle järjest, siis jõudu järjest jne. What's next? Ujud nagu Phelps treeninguil?
Peaksid palju vähem treenima ning taastud palju paremini, kui kõik asjad, mida proovid u. 1x nädalas läbi teed ja nii 10 nädalat järjest u okt. keskelt dets. keskele, kuni lumele saad. Siis ei tüdi sa ära ega midagi....
JÕUDU.
Alar

 
At 08:04, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, reklaami-kriitikud: mitte kellelegi ei ole ma teinud siin mitte ealeski reklaami põhjusel, et keegi on mulle midagi soodsalt või tasuta andnud. Nii see asi ei käi ja läheb eetikaga vastuollu. Olen lihtsalt pannud juurde, kuna siin on tegemist ikkagi asjatundliku lugejaskonnaga, mis firma suuskade või keppide või saabastega sõidan, mis jalgrattaga sõidan, mis firma geele kasutan, jne. Enamik neist on tõepoolest saadud soodustingimustel, sest olen seda meelt, et ainult väga rikas või finantsiliselt distsiplineerimatu ostab kalleid asju täishinna eest. Te ei lähe ju ka autot täishinna eest ostma, ikka kauplete vähemaks, on ju? Mitte kellegagi ei ole mul mitte kunagi olnud diili, et saan soodustust, kui nende kauplust või toodet vms blogis mainin. Mitte kunagi. Ja kui ma ei taha, siis lihtsalt ei pane nime, ja ongi kõik, mis siis, et ka tollesse jõusaali saan soodushinna eest, nagu ütlesin - umbes 20-protsendilise soodustusega.

 
At 09:32, Anonymous Anonüümne said...

18:11 -le

No ok, kui Priit on neutraalne, siis mina ei ole - sõltun üksnes hindadest :)
Otsisin välja paketid tudengite hindadega (sest sinu pandud Arena hind on tudengi soodukas):

kuukaart:
Arena - 550 eek
EMÜ - 455 eek
MV - 440 eek

10x pääse (mujal kehtib 2 kuud, MV-s 4 kuud):
Arena - 650 eek
EMÜ - 420 eek
MV - 490 eek

Seega, kui tahad käia väga tihti (üle 10x kuus), siis MV odavaima kuutasuga. Kui 10x kuu jooksul käia ei taha/jõua (nagu nt mina), siis 10x kaart on soodsaim EMÜ-s.

Hinnakirjad veebis:
http://www.mvspordiklubi.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=31

http://sport.emu.ee/473924

http://www.arenasport.ee/hinnad.html

Loodetavasti ei ole tegemist reklaamiga, sest see on korraliku turu-uuringu tulemus :)
Kui keegi midagi soodsamat välja pakub, siis andke aga teada. Olen suur kõrv.

SK 40

 
At 09:59, Anonymous Anonüümne said...

EMÜ on aeg piiratud 90 minutiga.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

EMÜ aeg küll piiratud, aga kes sind ikka kontrollima tuleb kui oled seal näiteks 120 min.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

üks asi on läbi rääkida mitusada tuhhi maksva auto hinna üle. teine asi on tingida 500 kroonise jõusaali pääsme üle. mingi eneseväärikus võiks mehel ikkagi olla. isegi kui ta on ajakirjanik.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Kamoon point on õige, oma tervise eest hooltkandmine on katuse all kallis. HEa enesetunne maksab midagi ja mitte vähe. Kui saad seda allarääkida siis on asjal täitsa point olemas.

Lisaks näitab teenusepakkujate tõrksus hinnalangetamisel, et blogijutuga peab kõvasti pingutama selleks, et panna seda enda kasuks tööle.

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Hinda võib ja peabki alla rääkima kuid kui seda blogis firma nime kajastamisega siduda, siis läheb Priidu jutt oma neutraalsusest ja sõltumatusest veidi sõlme.
Võime nüüd ise mõelda, kas PP ja blogis seni nimetatud firmade vahel on mõni diil sõlmitud või ei ning kui neutraalne PP nende firmade suhtes saab olla.
Firmad on ajakirjanike "kodustamiseks" pakutava tasuta nänni ja soodustustega osa neist nii ära rikkunud, et mõni arvab, et peabki kõike odavamalt ja soodsamalt saama.
j.

 
At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi võtab Priidu juttu spordivarustuse koha pealt tõena 8(
Seletagu palju ta tahab ega see nüüd mind temamoodi kombisaapaga sõitma ei pane. Mis on selles halba, kui keegi oma blogis oma kogemusi pruugitud kommertsteenustest jagab? Nigelaks läheb asi siis, kui ta miskeid vilkuvaid reklaame hakkab üles riputama ja neid peab blokeerima hakkama aga see pole ka just suur probleem.

 
At 16:55, Anonymous Anonüümne said...

Sõudeergomeetrist rääkides - on väga levinud, et nn siiber sätitakse tõesti väga raskeks, 7 või isegi 8. Kui rahulikult sikutada, pole erilist vahet, ent sõites ikkagi mingit konkreetset distantsi, vaadates aegu, neid võrreldes jne, soovitaks tõesti kasutada pigem asendit 4 või 5. Ja eelpool juba kirjutati ka, et sõudetipud sõidavad max asendis 5. Nii see tõesti on. 1000 meetrit kannatad ehk 7. asendis ehk ka kuidagi ära, aga see tähendab, et distantsi teises osas on sind ikka juba päris kole kõrvalt vaadata. Tempo langeb, kuigi peaks hoopis tõusma, hakkad kangutama jne. Ise sõidan siiber numbril 4, nii pikemate otste korral, kui võistlustel.

 
At 20:02, Blogger Madis said...

Räägitakse muudkui siibrist. Meenutab natuke haiglateemat :-)
Meie sõudekal pole. Alla 1000 tõmbe tavaliselt ei lõpeta.

 
At 09:13, Anonymous Anonüümne said...

See on äärmine ebavõrdsus, Tallinnas on tänu lumele mõnel kiiremal tänaseks juba 100 suusa km kogutud. Tartus must maa ja lähima 2 nädala jooksul pole ka näha, et suusa lund tuleks.

 
At 12:41, Anonymous Anonüümne said...

EBAVÕRDSUSEST:

Nüüd on mingikski hetkeks Tartu, Haanja /kuigi seal on OK lumi juba/ jne. eelised just vähenenud, sest pidevalt on seal lund ja Tln ning kogu Põhja-Eesti enamasti must. Tavaliselt on kuskil Pannjärvel siis lund, kuid see on veelgi kaugemal TLNst kui Tartu või Otepää. Aegviidu, Valgehobusemäe ja Tamsalu kant kipvad just piiri peale jääma, kus mõnikord on, aga mõnikord pole, kuid sinna õhtuti peale tööd ei sõida, ainult nädalavahetuse teema, kui pere kõrvalt aega jääb...

 
At 15:30, Anonymous Anonüümne said...

Jõutrenni tegemine on väga kasulik ja vajalik ka vastupidavusala tegijale. Vist ühes „Jooksja“ ajakirjas, kui ma õigesti mäletan, möönis seda koguni Eesti esimaratoonar Pavel Loskutuv. Seda enam ei tohiks jõutreening olla suusatajale midagi erakorralist või eriskummalist. Pigem ettevalmistuse loomulik osa. Kust sa selle jõu, mida keppide ja suuskade kaudu enda energilisse edasisuunamiseks rakendada, muidu võtad? Ma isegi arvan, et suusatajal on ettevalmistusperioodil mõistlik tõsiselt (min tund, opt. poolteist-tundi) jõuharjutusi teha 2...3 korral nädalas. Ise olen praegu teinud ca kord nädalas, mida ma tunnen, et tsipa (ehk kord) napib, aga ometi annab ka see palju parema üldise enesetunde ja toonuse – n-ö raam ei vaju läbi.
Kindlasti ei asenda jõutreening aeroobset treeningut, mistõttu ei tohiks seda teha rapsides ja tempotades. PP postitusest jääb küll mulje, et ta on üritanud sellega just kestvustrenni asendada või siis vähemalt kahte (aeroobset ja anaeroobset) üheks kokku panna.
Samas suusatajal on tõesti mõistlikum teha rohkem korduseid ja valida selleks siis vastavam (väiksem) raskus, nagu PP ka tegi. 25...30 kordust on igati paslik. Samas ka jõutreeningus võib jõu ja vastupidavuse suurendamiseks pisut kombineerida. Näiteks teha esimene seeria raskusega 2m (tinglik ühik) 20 kordust, seejärel teine, peale mõne minutilist pausi või teiste lihasgruppide harjutusi, suurema raskusega (3m) 12...14 kordust. Ning kolmanda seeriana, ikka peale mõneminutilist puhkust või harjutusi vahepeal, kergema raskusega (1m) 30...35 korda. Kusjuures raskused tuleks valida siis nii, et kordused toimuvad sisuliselt suutlikkuse piirini. Jõu arenedes saab loomulikult raskusi vastavalt suurendada. Jõu harjutamise järel peab ikka kehas/lihastes tunda olema, et on harjutatud.
Skiwaffe

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

Kas selle siibri all mõeldakse sõudeergomeetri "käike"? Ise olen koguaeg teinud 10-ndaga, sest need 5, 7 jms on kuidagi kerged. Poole tunniga jõuan, siiski aind 6000, vahest 6500m sõuda.

 

Postita kommentaar

<< Esileht