kolmapäev, jaanuar 27, 2010

Pullerits: Kas külm hävitab suusavormi?

Mis nüüd saab?! Pühapäev - null kilomeetrit. Sest väljas oli üle 20 miinuskraadi. Esmaspäev - null kilomeetrit. Sest isiklikud äriasjad sundisid õhtupoolikul Pärnusse sõitma. Teisipäev - null kilomeetrit. Sest Postimehe arvamusliidrite lõuna ja ühest imesuusatüdrukust loo tegemise tõttu pidin hommikul Tallinna sõitma, ja kui õhtul poole seitsmeks tagasi Tartusse jõudsin, oli külma 23-24 kraadi. Tänane kolmapäev - ka ilmselt null kilomeetrit. Sest isegi Tartu suusatalve võistlussarja teine osavõistlus, 10 km vabatehnikat Lähtel, on külma ilma ohu tõttu nädala võrra edasi lükatud.

Mis me siin nüüd näeme? Näeme seda, et juba kolm päeva on möödunud ühegi trennita ja ilmselt läheb ka veel neljas samamoodi otsa.

Ja siis konkurendid imestusest küsivad, et kas ma tõesti pühapäeval Viru maratonile ei tulegi.

Aga mida head seal Virus ees võiks oodata, kui terve eelmise nädala näitajad olid nelja treeningpäevaga kokku treeningaega 4:51 ja kilometraaži vaid 74. Sellestki moodustas peale ühe tugeva paaristõuketrenni enamiku rahulikus tempos kulgemine.

Külm ilm ei pannud eile põõna üksnes mu auto õlisüsteemile, vaid on teinud tõsist harvendustööd ka treeningtegevuses. Loomulikult saab end välja ajada ka enam kui 20-kraadise külmaga - nagu siin on korduvalt öeldud: pole treenimiseks sobimatut ilma, on treenimiseks sobimatu riietus -, aga julgen sügavalt kahelda, kas sellises pakases tehtud trennist ka mingit kasu on. Tund ja veerand või tund ja pool tasakesi kulgeda - mida see enam annab? Külm on ikkagi nii suur, et kvaliteetsest arendavast tööst, mida nüüd juba ilmtingimata vaja teha oleks - lõigud, lõigud, lõigud! - ei tule midagi välja. Või kui tuleb, siis valusa ja laastava hinnaga.

Või ma jällegi eksin?

Sellegipoolest ei saa õhutemperatuurist tingitud elukorralduse muutusele ükskõikse pilguga vaadata. Valetaksin, kui ütleksin, et ei muretse. Kõige vihasem, vähemasti teoreetilises plaanis, olen nende detsembris Kopenhaagenisse kogunenud kliimaparanoikude peale, kellelt tahaks väga-väga küsida: where the fuck is global warming? Nii et kähku kõik maastureid ostma, et pisutki kliimat soojemaks kütta.

Viimases hädas tuleb vist pöörduda lohutuse saamiseks spetsialistide poole. Mullu sügisel rääkis jalgrattur Indrek Rannama mulle harrastajate treeninginnu kohta muu seas järgmist:

"Arvatakse, et kui üks treening jääb vahele, siis on maailma lõpp saabunud – mis nüüd saab! Tegelikult ei ole midagi hullu. Tean seda omast käest: mul tekkis sel kevadel töö tõttu viis-kuus kolmepäevast auku ja kuus tuli 20 treeningpäeva 30st – midagi ei juhtu. Ajutisi treeningpause ei maksa üledramatiseerida, tihti võivad need hoopis kasuks tulla. Üks kolleeg on öelnud, et ületreenitusega areneb inimesel ainult üks asi – enesekindlus."

On see lollidele lohutuseks või peitub öeldus suur tõetera?
******
Fremont Street Experience, Las Vegas, Nevada. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida piltidele.)

Foto 1: Ei, mitte Hamasi terrorist, vaid suusataja Andrus Veerpalu. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Ei, mitte neandertaallane, vaid suusataja Kristina Šmigun-Vähi. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Inglise laskesuusataja Lee-Steve Jackson näitab külma eest kaitsvat suusavarustust. Foto autor: Reuters/Scanpix

68 Kommentaarid:

At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Puhkus teeb head, pealegi kui sa Virusse ei lähe mida sa ikka lõigutad? Eriti sinusugusele intensiivse treeningu harrastajale. 21. veebruarini on veel aega 3 nädalat lõigutada.

eero

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Jutt jumala õige,kui ikka üle 21-22 kraadi külma ,siis ei ole treeningutes mingit efektiivsust ja niisama näppude-varvaste külmumist trotsida ja suusal tuikuda ei ole mingit mõtet(vähemasti meil ,harrastajatel) Natuke paned muidugi Priit ka "villast" :)) Teisipäev oli,vastupidiselt tavapärasele , ainult -10 kraadi õhtul kella 8-9 vahel???
RVW

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

väike tähte näriv parandus eelmisele kommile:
esmaspäevaõhtu oli -9C, teisipäevaõhtu oli eile, mis ei olnud küll eriti soe :)

M

 
At 10:26, Anonymous Anonüümne said...

See, kas sellise külmaga sõita sõltub vist inimesest. Mina pakkisin ennast sisse nii, et 1 paar pikki aluspükse (sõjaväe robinsonid), peale panin soojad suusapüksid (windstopperiga Ilvesed). Ülesse poole panin sellise variandi: Tsärk, soblajobla, võrguga suusajakk ja peale vest. Pähe panin tsikkli kiivrisuka, mille ääred läksid soblajobla alla ja siis veel mütsi ka. Täitsa ok oli, ja 1:50 sai ilma probleemideta tehtud.

P

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ajendatuna juba eelmise jutu kommentaaridest, palun nüüd blogi jälgijatele natuke selgust. Mis on selle hooaja eesmärgid? Ainult Tartu maraton? Ava stardist see pühapäev jääd küll kõrvale, aga Tamsalu, Alutaguse? Mida lugeda õnnestumiseks, enam-vähem tulemuseks, mida läbi kukkumiseks. Vaadates treeningmahte ja jutte vormi timmimisest, peaks jumingid eesmärgid ka olema.

 
At 10:37, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldivad, et seda külma lugu illustreerivad pildid Vegasest ehk sisuliselt kõrbest. Ja Vana-Vegase LED-lagi on muidugi tase omaette. Minu jaoks oli seda vaadates kõige lahedam elamus see, et enne, kui valgusmäng pihta hakkas, kustutati ära kõigi kasiinode fassaadide valgustid. Kellegi käsutuses on lihtsalt selline nupp, mis hetkega terve tänavapikkuse jagu kasiinode tulesid kustu paneb. Tekitas kohe mõtteid, et mis nuppe maailmas veel olemas võib olla... Aga muidu, tõmba vahelduseks soojas toas sõudeegomeetrit.

 
At 10:56, Anonymous Anonüümne said...

Fremont Streetile paeks olema ka "free-strip-show", mis siiski tähendab 2-te kokteili 8 taala + 3 taala tippi. Ning hetk hiljem on sul näitsikud süles kes agressiivselt pakuvad lap-dance. Küsisin palju päevateenistus ja vastati, et nädala sees 500 ja nädalav 1000. Pole paha.
Vaatan, et see reklaam polegi kaadrisse jäänud. Tore urgas oli.

 
At 11:01, Blogger Priit Pullerits said...

Lahe, et siin on veel mehi, kes Vegases käinud. See on tõesti lahe linn ja Fremont Street Experience on ääretult võimas etendus - rubriigist Only in America.

Aga minu käest eesmärkide kohta pärimine lõhnab küll minu tippspordistamise järele. Vaadake, mina ei ole maksumaksjate raha saanud, et oleksin fännide ja "fännide" ees aruandekohustuslik - ja seda ma ei mõtle siin ülbitsemisena, ausõna, vaid see on minu huumori tase, paraku.

Aga äkki seate ise mulle eesmärgid?

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

Täiesti õige parandus M-lt . Mõtlesin tõesti esmaspäeva,aga näe näpud kirjutasid juba järgmise päeva
RVW

 
At 11:02, Anonymous Anonüümne said...

P 4:10 -20...-26c
E 1:30 -15c
T 1:30 -25c

Külmas hea rahulik sõita Dendropark kui privaat treeningpaik.

Priit

 
At 11:07, Blogger Ain said...

Sai käidud pühapäeval Kõrvemaal ja temp oli miski -24C...-26C sõita oli lust va libisemine 19+19km, matkamiseks oli hea! Silmade ette tekkis küll aegajalt jääkirme, kuid see ei seganud. Riietus oli paras: jalas 3 kihti ja ülal 4 Lisaks siis mask ja müts.

ain

 
At 11:21, Anonymous Anonüümne said...

TM-l seaksin sulle miinumum eesmärgiks võita kodanik Tääri ja väga heaks tulemuseks koht 100 hulgas.

Endal on ka plaanis esimeseks soojendusmaratoniks Alutaguse ja siis TM, edasi näeb mis saab. TM eesmärk ka 100 hulka.

Külmaga olen oma suusaotsad ikka ärateinud, kuid pigem rahulikult.

T.

 
At 11:25, Blogger Madis said...

Tegelikult on mul üks kripeldav küsimus. Priit, mis Sul nende sissekannete pealkirjadega on? Ma ei tea miks, aga viimasel ajal (paari kuu jooksul) on Sinu küsiva lausega pealkirjad mind häirima hakanud. Vaata oma blogi algusaegade pealkirju.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

TM 100 hulka on päris kõrge latt. Tahtmata nüüd alahinnata, aga seaks pigem lati kuhugi eelmise aasta kanti - 200 hulka miinimum programm, hea tulemus 150 hulgas. Või siis veel parem: kõigil maratonidel 120% võitja ajast hea tulemus, üle 125% läbi kukkumine.

 
At 11:42, Anonymous Anonüümne said...

Priit on käinud mitmel koolitusel, kus on õpetatud lugeja tähelepanu võitmise tehnikaid. Küsimuse vormis pealkiri on üks sellistest "nipudest". Kurb muidugi, kui Elu24 tarbeks mõeldud nükked erablogisse jõuavad.

k.

 
At 12:06, Anonymous Anonüümne said...

0,75-1h kulgeemise trennide mõte (suusatades) on nö. vormi hoidmine. Treenivat efekti sellel kül eriti, suusatades pole. Kuid kui tahad lühikest trenni teha võid jooksma minna, see annab märksa suurema koormuse selle aja jooksul. Estil harrastas ka tihti jooksmist (kül mitte talvel), see oli tema treeningu üks osa. Treenida tuleb mitmekülgselt.

 
At 12:55, Blogger Priit Pullerits said...

Et miks küsimuspealkirjad? Aga nagu kriitikud on selgeks teinud, ei kuulu siin lahatavail teemadel infomonopol mulle. Ma põhimõtteliselt panengi ju püsti küsimuse, et asjatundlikumad siis teemat korrigeeriks. Oleks see meediateemaline blogi, siis kasutaksin pealkirjades küll jutustavat lauset.

Tartu maratonil saja sekka? Tänan, ei. Selle kohta öeldakse, et vaadake passi! Ja ärge tulge mulle võrdluseks rääkima teistest üle 40-aastastest, kes on vähemalt poole elu regulaarselt suusatanud, eriti noorpõlves.

500?

 
At 13:01, Anonymous Anonüümne said...

Kui suusatada ei saa, siis miks mitte lihtsalt regulaarsuse mõttes väike sisejooksu trenn teha?

 
At 13:02, Blogger dr Holden said...

500?

See on rahuldav, 400 on hea ja 300 on "Istu, viis!"

Aga need on minu eesmärgid, sinusuguse hingestatud harrastaja eesmärk peaks olema kõrgem - kas siis eelmise aasta koha hoidmine või mingi vanuse koefitsient - eelmise aasta koht korda 1,05 per aasta?

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Priit, kas sel aastal on plaanis Sul ka mõni välismaraton?
Eile tegin 15 km ja kõige hullem olid lood varvastega, viimasel 3 km valutasid mis kole.
Priit

 
At 13:43, Blogger Priit Pullerits said...

Veel kord: palun välismaratonide teemal minu poole mitte pöörduda! Mul puudub nendel osalemiseks vähimgi motivatsioon. Nagu olen öelnud: mis vahet seal on, kui mitu Svenssonit või Anderssoni minust ees- või tagapool lõpetab? Aga on vahe, kas minust ees- või tagapool lõpetab Art Soonets, Mihkel Mardna, Veikko Täär, Ain-Ivar Tupp, Tarmo Mõttus (on keegi temast viimasel ajal midagi kuulnud?), Ain Kaare, Eero Antons (no teda ma ei edesta enam...), Tiit Tali, Jürgen Ligi (kes lubas eile, et paneb mulle ära), Andrus Ansip, Sandor Liive (ta teeb viimasel ajal rohkem elektrit [loe: raha] kui trenni...), Rein Kullamaa, kõik need Tartu Janekid ja suusahullud ja suusavennad ja suusaklubilised ja muidu huvilised...

Kõlab küll padurahvuslikult, kuid mina võistlen ja võrdlen end ainult eesti meestega!!!! Kui keegi tahab mind seepärast suusanatsionalistiks tembeldada, siis ega ta eksi. Soolise võrdõiguslikkuse mõttes olgu lisatud, et võistlen ja võrdlen end ka eesti naistega, loomulikult.

(Jess, see sai taas üks teravamat sorti - aga mitte kedagi meie seast solvav! - kommentaar.)

 
At 14:54, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks sellele kommentaaqrile("0,75-1h kulgemise trennide mõte (suusatades) on nö. vormi hoidmine.") arvan, et vanuritel (nagu PP isegi ütleb - vaadake passi) on igasuguste treeningute eesmärgiks juba saavutatud taseme hoidmine.

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Kes on öelnud, et PP Virus ei osale? Veiko Täär

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Priit, miks sa siis nii kõvasti trenni teed ja vormi ajastad kui maratonidel ei osale ja kõrgeid eesmärke ei sea?

200 hulka sõidad ka märksa väiksemate mahtudega...

T.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

"where the fuck is global warming?"
Võiks endale enne kirjutamist selgeks teha, mida tähendab "Global warming" ning kuidas see nähtus avaldub Eestis ja selle lähiümbruskonnas.

Suusatamisest.
Pendeldades Tallinna ja Tartu vahet, siis käin enamasti sõitmas Nõmmel ja Tähtveres. Külma seisukohalt on neil kahel ikka üüratu vahe. Kui väljas kusagil -15, siis Nõmmel metsa vahel suudab ilusasti sõita, kuid tähtveres külmuvad sõrmed esimese poole tunniga ära. Kas tõesti on lagendiku ja metsa vahel sõitmisel selline erinevus või tuleneb see millestki muust?

 
At 16:17, Blogger Madis said...

15:56
Loomulikult on vahe, kas sõidad "lagedal" või metsas. Käänuline üles-alla metsasuusarada on parem, kui sirgetel olev metsasuusarada. Kekkose on vist sellist laadi käänuline. Harkus on mõned kohad ikka liiga joonlaua järgi aga pole hullu, saab terve 8 km paaristõuget harjutada.

 
At 16:19, Blogger Priit Pullerits said...

15:56 - global warming on globaalne soojenemine. Globaalne tähendab üleilmne. See tähendab, et soojenemine avaldub üle maailma.

Aga ma saan aru, et globaalse soojenemise jutlustajad on omadega ummikus ja pankrotis, mistõttu nad kasutavad viimasel ajal juba teistsugust sõnavara, nagu climate change, mis on märk sellest, et nad ise ka tunnistavad, et globaalset soojenemist kui sellist lihtsalt ei eksisteeri. Aga nad ei ütle seda valjusti välja, sest varem on apokalüptiliselt aetud täiesti vastupidist juttu. Teine nende võte, millele ka auväärne oponenet 15:56 viitab, on rääkida global warmingust kui mitteglobaalsest nähtusest.

Kõik see kokkuvõttes ei muuda asja: globaalset inimtekkelist soojenemist ei eksisteeri, mida on ajuloputusvabad Eesti teadlased, keda sel teemal usutlenud olen, ka korduvalt rõhutanud.

Aga et miks ma nii kõvasti trenni teen? Eriti kui olümpiamängudele nagunii ei jõua. - Võib-olla on eesmärgid väiksemad, ent realistlikumad, nt saada dendropargi ässaks. Kui viimase dendropargi võistluse tulemusi vaadata, siis on sellekski veel väga pikk tee: kaotus ühel ringil Jaak Teppanile ligi kaks minutit. Kusjuures Teppan polnud sugugi ega kaugeltki tolle võistluse kiireim mees. Tema vend Vahur edestas teda pooleteise minutiga!

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

siin ühes tartu inglise kallakuga keskkoolis osatkse global warming tõlkida "üleilme soendamine", mis tähendab, et maakera keskmise temperatuuri-tasakaalu keskmise tõstmisega on seotud kõik piirkonnad, mis ökosüsteemis funktsiooni omavad.

"Global surface temperature was increased 0.74 ± 0.18 °C (1.33 ± 0.32 °F) between the start and the end of the 20th century."

 
At 18:04, Blogger sk8erboi said...

pp, sa oled nüüd ju 2 nädalat koormusi oluliselt vähemaks võtnud (sisuliselt), mis tähendab, et viru maratoniks on just paras purakas sees. see tuleks ikka ära realiseerida?
need vennad, kes ainult tm peale rõhuvad, teevad külmast ilmast hoolimata trenni. jüri jaanson näiteks, kes laupäeval väidetavalt läbis tartu maratoni raja ning pühapäeval tegi taastava treeningu.
pühapäeval, kui lõunaeestis see külmem ilm oli, olid tm rajal kruiisimas nii tääri veiko kui orase allan (viimane koos lätlastega muide, oh neid oli päris huvitav vaadata, kuidas algul panid matult minema nagu vasikad kevadel koplisse, harimäel polnud neid aga enam kuskil näha :D). pole küll päris loomaarst, aga tundub seega, et tm jaoks puhata natuke veel liiga vara, üks 40km tugevas tempos treening kuluks just marjaks ära.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi blogikülastajatest oskab öelda, kummal maratonil Veikko Täär osaleb, kas Marcialongal või Viru maratonil? Ta on mõlemale kirja pandud. Lihtsalt uudishimust küsin.

 
At 18:39, Blogger Madis said...

Pakun, et Marcialongal. Ju ta on terveks Estoloppetiks kirja pandud ja sealt ka see Viru nimekirja sattumine. Aga võib-olla ma eksin.

 
At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Täär osaleb mõlemal maratonil, lihtsalt ühel parodeerib teda, vastavalt Oja või Juur, oleneb vormist.

Muideks, dendropargis on juba paar päeva näha ainult paaristõukel läbijaid. PP on vist kõvasti ispiratsiooni andnud, nüüd kõik võrdlevad ennast.

 
At 19:01, Blogger Priit Pullerits said...

...damn it, pidin ma sellest dendro paaritamisest siin pläägutama...

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

kust sellise udupeene maski saaks? erinevalt paljudest siinolijatest ei häbeneks sellisega lund ja trenni nautida

 
At 19:03, Anonymous Anonüümne said...

just paaristõuke ja muu sellise vägeva töö juures tahaks juba homme läbi maski hingata!

 
At 19:10, Anonymous Anonüümne said...

Globaalsest soojenemisest. Kuigi ma ei viitsi sel teemal siin vaielda, siis hiljuti lugesin, et näiteks Soome viimase 150 aasta kümnest soojemast aastast olid enamus aastatel 2000-2009. Graafikud on siin.

Kas ma saan õigesti aru, et Priit arvab, et kliima soojenemine on kliimateadlaste konspiratsioon ja sellest saavad aru ainult need, kes on ajuloputamata?

 
At 19:18, Anonymous Anonüümne said...

MEHED, KUST NEID HINGAMISTORBIKUID-RESPIRAATOREID SAAB?

 
At 20:07, Blogger Madis said...

http://www.airtrim.se/eng/default.asp

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Madis, tänud lehe eest, kuid kas midagi sarnast Tartu kandis ka müüakse?

 
At 21:03, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole neid udupeeneid maske hankida. Töötab täiesti ka Brynje mask - kõrvad lõug põsed kõik sees ja hingad läbi riide. Müts kapähe windstopperiga, siis oled nagu ahjutaga. vt. http://www.brynje.no/public/index.php?set_language=en&cccpage=webshop_l2&set_z_qm_product_grp1=6&set_z_qm_product=38

 
At 21:19, Anonymous Anonüümne said...

Hingad selle riide niiskeks ja varsti võid tõesti ahjutaga oma kopsupõletikku ravida.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Hiljuti oli kuskil artikkel, mille kohaselt globaalne soojenemine ei väljendu meie aladel mitte mii, et meil hakkab nüüd järjest soojemaks minema. See pidavat avalduma pigem selles, et meie ilm siin hakkab nihkuma kord rohkem ida, kord lääne poole. See tähendab, et talved hakkavad sarnanema kord Lõuna - Rootsi, siis jälle Venamaa talvedele.
Kokuvõttes siis talved muutuvad ekstreemsemateks. Üks kord ei saa suusatada, kuna pole lund, teisel korral on liiga külm.

P

 
At 21:57, Blogger Madis said...

Nagu ma juba millalgi kommenteerisin, siis ega spetsiaalasju nii lihtsalt meil poodidest ei leia. Võid teha A&T, Extreme müüjatega sel teemal juttu, et äkki neil mingeid kanaleid pidi on võimalik see Eestisse toimetada, kui ise Interneti teel tellida ei taha.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Kliima on nii keeruline nähtus, mida lähematel aastatel veel keegi täpselt modelleerida ei suuda. Seega võib välja pakkuda palju vastukäivaid teooriaid, mille toeks leiab ka piisavalt argumente. Ning tihti sõltuvad järeldused uuringu finantseeria huvidest.

Priidu kliimasoojenemise eitamise propaganda oht on selles, et lugejani jõuab sõnum, et ohjeldamatu loodusressurside kulutamine on hea ja ohutu. Isegi kui maakera temperatuuri inimene oluliselt mõjutada ei suuda, siis üldist keskkonda on inimene juba kõvasti muutnud ning enamasti halvemuse suunas. Praeguse ressurside kasutamise efektiivsuse juures ei ole võimalik 6-le miljardile inimesele heaolu garanteerida.
Globaalse soojenemise või jahtumise juures peetakse silmas siiski maakera keskmise temperatuuti muutust, mis aga ei välista, et mõnes paigas võib asi hoopis vastupidises suunas muutuda.
Erki

 
At 22:34, Blogger dr Holden said...

Kas keegi on vaadanud TM kodulehte?

http://www.tartumaraton.ee/

Alert!!! Häkkerid kallal!!!

 
At 22:46, Anonymous Anonüümne said...

Nii võidakse PP 11 stardi sektorisse tõsta.

 
At 23:05, Blogger Hanno Liiva said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 23:06, Blogger Hanno Liiva said...

Tegin täna 2,5h trenni -28C tuulekülmaga aeroobses tsoonis keskmise pulsiga 72% (139) maksimumist, st rahulik treening.

Külmatundest oli asi kaugel. Põhimõte "on hoia keha soojas, siis on jäsemed ka soojad"
Mõned soovitused ja minu tänasest riietusest:

http://hlmobile.blogspot.com/2010/01/28c-ja-2h36min-suusatrenn-ilma.html

 
At 08:50, Blogger Priit Pullerits said...

Tõesti, Tartu maratoni kodulehekülg on häkitud. Teavitasin just Indrek Kelku sellest.

Globaalsest soojenemisest siinsetele väitlejatele hästi lühidalt vastuseks:

- ma olen jälle näinud graafikuid, et viimasel kümnel aastal on temperatuuri tõus võrreldes 1998. aastaga pidurdunud ja keskmised on 1998. aastaga võrreldes madalamad.

- kui globaalne soojenemine avaldub meie aladel jahenemisena või temperatuuri kõikumisega, ei ole see soojenemine ju sugugi globaalne. Vastupidise loogika korral võiks väita, et kuna Eesti sai Torino olümpial kolm suusakulda, on kõik eestlased maailmatasemel suusatajad. Ei ole ju.

- täiesti nõus, et kliimat ei suudeta veel modelleerida. Aga see tekitab küsimuse, et miks siis enamik usub neid mudeleid, mis kuulutavad küll temperatuuri ja küll veetaseme tõusu teatud konkreetseks aastaks konkreetse kraadide arvu või meetrite kaupa?

- täiesti nõus, et uuringute järeldused lähtuvad sageli uuringute finantseerijate huvidest. Alustuseks: mis on globaalsoojenemise ristiisa, NASA Hanseni huvi - sellest on küllalt juttu olnud. Nagu ka sellest, mis on globaalkliima soojenemise apologeetide, Lääneriikide huvi.

- kliima soojenemise propagandal või antipropagandal ei ole vähimatki põhjuslikku seost loodushoiuga. Mis on väidetaval globaalsel ilmamuutusel seost sellega, et Venemaal vanaraud metsa alla roostetama visatakse?

 
At 08:52, Anonymous kalle said...

Tere!
22:34 - ei, see pole häkkerite töö, lihtsalt rikkis ja default leht ees.
Aga jama nii või teisiti.

 
At 09:15, Blogger dr Holden said...

Eile õhtune üldpilt TM lehel oli selline - http://www.haanja100.ee/images/hack.pdf

Lehe parandajate logo suuremalt - http://www.haanja100.ee/images/uae.jpg

Tea tõesti, kas ikka grupid jäid alles? :)))

 
At 09:37, Anonymous Anonüümne said...

Sellise definitsiooni järgi ei saaks üldse mingeid globaalseid nähtuseid olla, sest alati on piirkondi kus miski mõju ei avaldu või avaldub vastupidiselt. Reegline siiski nimetatakse globaalseks muutusi, mis toimuvad maakera keskmisega.

Mudelite puhul on nii, et usutakse neid, mis antud hetkel tunduvad olevat kõige realistlikumad. Pikaajalised ilmamudelid on nagunii tõenäosuslikud asjad ning neid päristõsiselt ei saagi uskuda.

Valdavalt on nn kliimalepete vastu olnud just nn lääneriigid (eriti USA), seega ei ole ma sinu poolt toodud väidetaga kursis.

Mina näen kliimalepete ideena just seda, et ressursside kasutamine muutuks nende toimel ökonoomsemaks ning sellest võidaks just keskkond. Kuigi nii leebel kujul on nende mõju suht väike.

Võrreldes kõrbestumise, merede reostuse jms, on metsas vedelev vanaraud suht mikroprobleem (seni kuni seal peale raua ka midagi mürgisemat pole).
Erki

 
At 10:02, Anonymous kalle said...

Ahaa - see on küll klassikaline häkkimine. Ma nägin siis juba seda pilti, kui nad selle araabia avalehe maha olid võtnud. Usun et backup ikka oli ka, sealt taastavad.

 
At 10:08, Anonymous Anonüümne said...

Metsaall vedelev raud on energia probleem ja seeläbi ka keskonnasaastamise probleem.
Mis puutub kliima soojenemisse või mittesoojenemisse või õigemini inimtegevuse mõjule selles, siis see on usu küsimus kuna kindlad teadmised puuduvad.
Usu üle vaidlemina aga on mõttetu, see ei vii kuhugi.
Ei peaks seda ka siin tegema.

Jura

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Mis puutub väljas harjutamisse, siis talvel ongi väljas külm. Seal harjutamiseks on vaja külmaga kohaneda. Abiks on ka vastavad riided, mida tänasel päeval on piisavalt saada. Ei saa aru sellest halamisest, et on külm ja ei saa harjutada. Kes tahab, see saab, kes ei taha, leiab põhjuse ka ilma külmata.
Ah, et on mingi vahepealne osa, kes ise täpselt ei tea, kas tahta või mitte ja nemad kirjutavad siin.
-20C ei ole midagi erilist, tavaline talveilm, mis võimaldab kõike teha. Ehitajad teevad vähemalt 8h tööpäevi, mõnele on 1-2h väljas suusatamist midagi erakortset. No ei ole.
Venemaal näiteks on -66C

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Kliimast on minu meelest üsna mittekallutatult juttu ka tänase EPL tagaküljel, muuhulgas selline lause: "Kliimaskeptik Arno Arrak esitas novembris Postimehes ebatäpseid fakte..." (viide siis Priidu intervjuule).


http://www.epl.ee/artikkel/487013

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Lõpetage see kliima bullshit ära juba, rääkige parem spordist!

 
At 14:00, Blogger Priit Pullerits said...

See sport, millest me siin räägime, sõltub paraku just kliimast.

Ja sellest spordist ei ole suurt muud rääkida, kui et praegune kliima segab sportimist.

 
At 14:16, Anonymous Anonüümne said...

Nagu juba varem öeldud, et kes tahab, saab oma trenni iga ilmaga tehtud.

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

PP:"See sport, millest me siin räägime, sõltub paraku just kliimast.

Ja sellest spordist ei ole suurt muud rääkida, kui et praegune kliima segab sportimist."

Pigem segab Sinu mõistus sportimist.

Ö.

 
At 14:43, Blogger Priit Pullerits said...

Mõistus?? Ö., paluks täpsustada! Ma ei ole kilvar, muide, ega tegele kilvaspordiga.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

Kilvar?! Äkki on see sõna ikka kilbar? ;)

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Seda et kõik on Sul kahe kõrva vahel kinni. Et miks sa oled pannud endale sellise külmapiiri, et on külmem kui -15...-20, siis sina välja ei liigu. Parem nihuta see piir -30 juurde, saad ka elust osa, mitte ei pea aknast välja vaatama ja temperatuuri jälgima. Tegu on ju täiesti tavalise talveilmaga, ei ole midagi ekstreemset.

Ö.

 
At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

No kuulge üle -20, siis veel lisaks tuuelkülm otsa, see on ikka liiga ekstreemne, mõnust ja mõistusega treenimisest on asi siis ikka juba väga kaugel.
Päikesekäes, tuuleta ja -20nega see on veel talutav.
E.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

Ma võin ju ennast külmas treenimiseks soojalt riidesse panna, aga sisse ahmin ma ju ikkagi väga külma õhku, millega kostitan oma kopse. Mind takistab pigem see asi külmas suusatamast.

Maido

 
At 16:58, Anonymous Anonüümne said...

enne veel, kui külm õhk bronhidesse jõuab, peab ta läbima hingetoru ja suu. kui kael ja suus on soojas, soeneb ka sisse hingatud õhk üles. seepärast tuleb kõripiirkonnale palju rõhku panna, samuti hingata läbi riide. nii talitades ei pea ülikülma õhku ühti ahmima

 
At 09:50, Blogger Hanno Liiva said...

See sama respiraator, mis meenutab sea kärssa, teeb sisse hingatava õhu vägagi soojaks. Eile huvi pärast proovisin sellega ka suhteliselt "sooja" temperatuuriga, st -13C-ga sõitu ja edaspidi nii sooja ilmaga ei kasuta, sest sissehingatav õhk oli natuke liiga soe ja külm õhk tundub värskem,

 
At 14:36, Blogger Andres P said...

Priit - Suusahullude idee pole üldsegi kellegiga pidevalt võistelda või ära teha. Me lihtsalt armastame suusatamist ja tegeleme sellega igasugustes tingimustes. Ka sellistes, kus tõsised sportlased koju jäävad, kas lume puuduse või liigse külma tõttu. Samuti käime ja proovime suusatamist erinevatel radadel siin ja sealpool piiri. Jällegi pole oluline võit Giorgio või Ivan'i või Mattiase üle. Lihtsalt välismaratonid ON emotsioonipauk. Ma ei tea kas pro sportlased seda mõistvad, kuid ka 5000'ndana lõpetades võib olla elu parim tunne. Kui keegi juhuslikult võidetakse - on see lisaboonus (ja eks sportlikumatel on ikka oma eesmärgid) aga Suusahullude eesmärk pole iseenestst "hullult" treenida.

 

Postita kommentaar

<< Esileht