teisipäev, veebruar 22, 2011

Pullerits: Mis vajab Tartu maratonil muutmist ja parandamist?

Tartu maratoni päev polnud veel õhtussegi veerenud, kui Peip Reedi, endine suusamees, nüüd maailma loomasöödaturgudel möllaja, küsis, mida arvata mõttest, et tulevikus oleks pika, 63 km distantsi läbimise aeg limiteeritud üheksa tunniga. Seni oli see kümme tundi. "Minu isiklik arvamus on," teatas ta, "[et] kes ei suuda läbida maratoni kiirusega 7 km/h (kiire kõnni tempo), võiksid sõita lühikest distantsi."

Minu isiklik arvamus jällegi on, et alustada tuleks hoopis muust: nihutada Tartu maratoni põhidistantsi stardiaeg kella üheksalt kella kümnele. Seekordne maraton tõestas suurepäraselt, miks seda teha. Esiteks on temperatuur sellal oluliselt kõrgem kui varahommikul ning kõigil on mõnusam teele asuda. Teiseks saab lisatunniga teha vajadusel korrektiive, kas või suuski ümber määrida. Kolmandaks jõuavad inimesed rahulikumalt starti, mitte ei teki seesugust hilinemise ohtu, nagu oli mullu. Neljandaks, kellele siis ei kuluks maratonipäeva hommikul lisatunnike und ära? Ausalt öeldes ei kujuta ettegi, mis kell peavad näiteks tallinlased kodus ärkama, et kella üheksaks starti jõuda. Vist hiljemalt kell pool viis? Võrreldes tartlastega kaks tundi varem. Sedasi on nad juba enne stardipaugu kõlamist ebasoodsamas olukorras.

Ja kõige lõpuks: kui stardiaeg oleks kell kümme, oleks seda palju lihtsam tõepoolest karmide miinuskraadide korral kella 11ni lükata. Tänavu, nagu näha, oli kahetunnine stardiaja nihutamine võrreldes esialgse kella üheksaga psühholoogilis-logistiliselt midagi sellist, mida korraldajad ilmselt kaaludagi ei võtnud. Aga tulevikus, kui klimatolooge uskuda, on oodata veelgi käredamaid talveilmu...

Alles nüüd tagasi Reedi ettepaneku juurde kontrollaega kärpida. Esialgu tundub see toetust vääriv. Aga pikemalt järele mõeldes - Tartu maraton kui rahvapidu võiks olla midagi sellist, mida ka kõige aeglasemad kulgejad, kes suusad alles esimest korda talvel alla saavad, suudaksid hea tahtmise korral läbida. Miks inimestelt see lõbu (lõbu?) ära võtta?

Samas ei ole jällegi mõistlik, et kontrollaega liiga õhtus (näiteks kümme tundi) hoides soosida totaalsete diletantide rajale tulekut - see on liigne (ja küllap ka ohtlik) koormus neile endale, samuti korraldajaile ja meditsiiniteenistusele. Äkki võtsid tänavu nii paljudki hurraaga "pealelendajad" ära stardikoha neilt, kes seda oma treenituselt nendest palju rohkem väärinuks, aga kel polnud registreerimisel piisavalt nobedaid näppe? Kontrollaja piiramine hoiaks seesugused aferistid, kes võivad kahjustada endasse nõudlikumalt ja läbikaalutletumalt suhtujate huve, maratonilt eemale.

Keegi jättis hiljuti siia kommentaaridesse ettepaneku, et parim lahendus oleks start kell 10, kontrollaja endisele ajale jätmine ja raja viimase 15 km valgustamine. Ilus ettepanek, aga mis see kõik maksta võib? Ja kes selle kinni maksab? Kunagi, kui õigesti mäletan, veeretati kusagil mõtet kogu Tartu maratoni raja kunstlumetamisest. Jääksime ikka reaalsuse piiresse, eks.

Minu ettepanek: seni, kui Tartu maratonil ületab stardikohtade nõudlus ilmselgelt nende pakkumise (näiteks tänavu), võiks kontrollaega lühendada, et neid, kel ettevalmistus pole piisav, suunata sedasi lühikesele rajale. Kui kohti hakkab kunagi jälle üle jääma (näiteks juhul, kui stardinumbreid läheb müüki 7000), siis saab kontrollaega taas pikendada, et ka totaalsed matkajad võiks kaasa lüüa.

Aga ühest asjast tahan veel rääkida. Nimelt: olulise info kommunikeerimisest. Olen osalenud viimasest kuuest Tartu maratonist viiel (üks jäi vahele Torino olümpial käimise tõttu) ja sattusin esimest korda probleemile, et suusad enamiku rajast absoluutselt ei pidanud. Kuid mul ei tulnud pähegi, et neid võiks lasta teeninduspunktides ümber määrida. Sest mul polnud võistlusmöllus sellest aimugi.

Nii, ma tean küll, mida te ütlete: tasuta suusamäärdeteenus TPdes oli ju infobrošüüris kirjas - oma viga, et brošüüri läbi ei lugenud! Tõesti oli kirjas. Eile kontrollisin. Aga näete, neli maratoni olin edukalt läbi teinud ilma, et seda teadmist vaja olnuks. Seetõttu ei osanud sellega ka sedapuhku arvestada. Ja siin ongi probleem - kommunikeerimise probleem. (Nüüd räägin teile pisut massikommunikatsiooniteooriast.)

Vaadake, asi on selles, et paberile võib trükkida igasuguseid asju, aga see ei tähenda, et paberit ka loetakse. Isegi siis, kui selleks võiks olla eluline vajadus. Toome paralleelid: kui ostate auto (teleri, telefoni...), siis kas loete kasutusjuhendis kõik läbi? Ei loe ju. Või konkreetsemalt: Tartu maraton on kirjas rahvusvahelises võistluskalendris, seal kehtivad Rahvusvahelise Suusaliidu ehk FISi reeglid - aga kui paljud teist loevad enne võistlust need reeglid läbi, et nende vastu mitte patustada? Nagu näitas siin blogis hiljutine arutelu võistlustemperatuuride teemal, tekkis arvamuste lahknevus isegi selles, milliseid reegleid nimelt arvestada ja kuidas neis reeglites ühte või teist väljendit tõlkida ja tõlgendada.

Seega: ei piisa sellest, et miski on kirjas ja osalejaile välja saadetud. (Lõppeks: kes lehte tellivad [või veebist leheuudiseid loevad, ega vahet ole] - kui paljud teist loevad lehes kõik läbi?) Olulist teavet, mis aitab kaasa raske ettevõtmise valutule ja edukale läbimisele, tuleb osalejaile aegsasti kommunikeerida. See tähendab: võtta kasutusele kõik abinõud, et oluline sõnum tõepoolest inimesteni jõuaks. Nagu mina aitasin siin blogis kommunikeerida korraldajate sõnumit, et kõik osalejad end hoolega riidesse paneks ja ei külmetaks (selleks sai siin küllaga nii enda kui spetsialistide kogemusi vahendatud, nende üle arutatud, kriitiliste seisukohtadega oponeeritud - ehk inimesed olid info edastamise protsessi aktiivselt ja kaasamõtlevalt kaasatud).

Kokkuvõttes: Tartu maratoni korraldajad peaks olulisi sõnumeid veelgi paremini kommunikeerima. Ei saa loota, et kõik on endastmõistetav. Mõelge ise: kui teil laps jääb haigeks, tal on tavaline köha ja nohu, siis miks helistate arstile, kuigi teate omast kogemusest väga hästi, mis rohtu tuleb talle anda ja kuidas ravida? Aga sellepärast, et kriitilises olukorras vajate kellegi toetavat ja autoriteetset nõuannet. Nii ka Tartu maratonil ja juba enne seda.
******Nehaj kindlus, Senj, Horvaatia. 24. juuni 2010. Pildistanud Priit Pullerits.

Foto 1: Priit Pullerits läheneb Tartu maratoni finišile. (Jälgige vasaku kinda pideva äravajumise probleemi.) Foto autor: Riho Lüüs
Fotod 2-5: Tartu maratonil osalejad Kuutse toitlustuspunktis. Fotode autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix

117 Kommentaarid:

At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

See on iga-aastane jutt, kuid muutust pole... Jooke jagavad õpilased seisavad laudade taga, mitte nende ees ning jookide suusarajale kätteulatamist (nagu mõnel väiksemal Estoloppeti sõidul tavaks) ma tänavu Tartu maratonil ei näinud. Tulemuseks on see, et suusatajad talluvad üksteise suuskade ja keppide otsas, et kuidagi laualt tops kätte saada. Kui jooke ulatataks laua eest, see hoiaks ära hulga puntraid, mis laudade ees suuskadest-keppidest ja väsinud suuskuritest moodustuvad.

 
At 12:09, Blogger Jaanus said...

Pärast iga TM on kuulda jutte stiilis, et aeg läheb muudkui paremaks, aga koht jääb järjest kehvemaks või äärmisel juhul samasse auku kui varem ehk TM tase järjest tõuseb. Pealegi kõik ju treenivad nagu loomad jne jne.

Haarasin sõnasabast kinni ja tegin enda jaoks väikse analüüsi, kuidas on muutunud TM osalejate keskmine tase aastate lõikes ja palju neil juttudel on alust. Usutavasti huvitab teema aga teisigi suusahuvilisi ja panen ka siia üles.

Olgu kohe öeldud, et asi on tehtud Excelis, kus on tabelit märksa parem lugeda kui siin kommentaari aknas sellises filoloogi stiilis ja kohitsetud variandis, aga mingi pildi vast saab ka sedasi.
Mis ma tegin, on see, et võtsin välja 3-e viimase maratoni tulemused, lisaks 5a, 10a ja 15a taguse maratoni tulemused (vastavalt 2006, 2001 ja 1996.a). Kõik sõidud olid ametliku info kohaselt 63km, v.a. 1996.a, mis oli 60km. Seejärel võrdlesin nende maratonide 50nda, 100nda, 200nda ja 500nda koha suhtelist kaotust võitjale.

Esimese asjana võib tõdeda, et see aasta oli suure tõenäosusega TM-i ajaloo kõigi aegade kiireim 63km, kuna alates 1980.a-st pole vähemalt sama pikka maad kiiremini sõidetud ja vaevalt et see varemgi õnnestus. 2007.a oli ka väga kiire sõit, ainult natuke üle minuti aeglasem kui tänavu.

Ma pole küll kindel, kuidas see tabel siin aknas visuaalselt paistab, vb viskab ridade paigutuse omavahel segi, aga teeme vähemalt proovi. Tulemus on alljärgnev:
Aasta__V.aeg__50koht__100koht__200koht__500koht
1996__2:35:10___18,3%____26,2%____40,1%____66,2%
2001__3:04:59___16,9%____21,1%____30,8%____49,7%
2006__3:04:37___13,2%____18,0%____24,7%____37,3%
2009__2:57:29___11,9%____17,4%____23,2%____35,3%
2010__2:59:41___14,7%____21,0%____28,7%____40,6%
2011__2:41:23___14,0%____20,4%____26,9%____38,7%

3h võitja aja juures tähendab
1% kaotust ajaliselt 1 min 48 sek-t;
2% kaotust ajaliselt 3 min 36 sek-t;
5% kaotust ajaliselt 9 min-t;
10% kaotust ajaliselt 18 min-t;

Lahtiseletatult tähendab see seda, et üldine tase on märgatavalt tõusnud nii 15 ja 10.a taguse ajaga võrreldes kui ka ajavahemikul 5-10.a tagasi kõikides gruppides. Kindlasti on siin mänginud oma osa ka oluliselt parema varustuse ja abijõudude kättesaadavaks muutumine tavaharrastajatele ja võitjal pole enam nii suurt tehnilist eelist, kuid selle mõju on kindlasti märksa väiksem kui kaotuse muutus.

Et 10-15.a taguse ajaga on esimese otsa harrastajate tase tublisti tõusnud, seda võib öelda nii vana kui ka keskmine suusahunt ilma ühtegi numbrit nägemata, aastatega suusarajal nähtu ja kogetu on sedavõrd ilmne, aga huvitavam on lugu just viimase 5 aastaga.
Kui kuni 2009.a-ni suhteline kaotus võitjale kõikides gruppides väga ühemõtteliselt ja järjepidevalt vähenes ehk tase järjest tõusis, siis 2010.a-l toimus tagasiminek samuti kõikides gruppides (kusjuures võitja aeg ei erinenud palju aasta varasemast) ja näiteks 100ndal positsioonil oli langus isegi 2001.a tasemele.
Käesoleval aastal kaotus kõikides gruppides küll vähenes, aga kuna võitja aeg oli märgatavalt kiirem kui eelmine aasta (18min ehk 10%), mis tähendab, et olud olid kergemad ja mida kergemad olud, seda väiksem on ka harrastajate kaotus, siis eelnevat arvesse võttes oli tegemist umbes sama keskmise tasemega.

Veel üks tähelepanek. Kuna 2009.a gruppide kaotus võitjale on märgatavalt väiksem kui teistel aastatel, siis võib tegu olla vabalt ka sellega, et tol aastal toimus liidergrupis pikemalt passimist ja jala sirgeks laskmist kui tavaliselt. Kui see nii oli, siis tuleb hinnata 2009.a keskmist taset väikse koefitsiendiga, aga liidrite tempole oskavad anda vastuse eelkõige seal sõitnud mehed.
On kuidas on selle 2009.a-ga, aga kahe viimase maratoni taseme vahe liidrite ja ülejäänute vahel on suurenenud ka 5a tagusega (2006.a-ga) võrreldes.

Jätkub järgmises kommentaaris, maht sai täis.

 
At 12:10, Anonymous Anonüümne said...

Seal kandis kus mina sõitsin, sai küll joogi rajalt välja astumata kätte.

Juhendi mittelugemine või osaline lugemine ei ole korraldajate süü vaid näitab pigem sportlase ebaprofessionaalsust.

 
At 12:18, Blogger suusaunt said...

see on ikka naiivsuse tipp, et ei tulnud selle peale , et suuski saab ümber määrida. Priit, sa oled suusatamises nagu silmaklappidega hobune, muidu tubli, aga ümbritsevast maailmast ei tea sa mitte midagi ja ainult kappad. Kui siis keegi kahtleb sinu metoodika õiguses, siis kõigepealt püüad tõestada vastupidist ja võtab ikka hulga aega enne kui aru saad, et suuski peab määrima, suuski peab valima, maratoni ajal peab sööma-jooma, ovaalil ei saa laskumist harjutada, ajalehe püksi toppimise asemel võiks osta spordiriideid, memme rätt aitab hästi külma vastu jne. Siinkohal tuleb ikka esimesena ette vanarahva tarkus, et loll õpib oma vigadest, tark teiste omadest.

 
At 12:21, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks kirjutada ühest idioodist. Elvas oli parkimine tasuline ja üks tüdruk müüs pileteid. Temast sõitis mööda üks Toyota Land Cruiser ja end täissöönud pekinägu näitas tüdrukule "tutkit" vasaku käega läbi suletud akna ja irvitas midagi oma samalaadsele kaassõitjale näkku. Ja suundus parkima seda 5€ maksmata. Kust sellised värdjad tulevad???

 
At 12:21, Blogger Jaanus said...

Eelnevat kokku võttes teeksin järgmise järelduse, et masuaastad on harrastajate sooritusvõimet (vähemalt absoluutse tipuga võrreldes) mõneti pärssinud ning suurem vaimne pinge ja raskem elu pole jätnud mõjutamata ka esimese otsa sõitjate keskmist taset.

Vaielge vastu, kui teistsugusele järeldusele jõuate või olete jõudnud.

P.S. tbl läkski ennist vähe nihkesse ja proovisin ka uuesti laadida, aga ega paremini siin keskkonnas kuvada lase.
Jääb nii, aga peaks arusaadav olema.

 
At 12:22, Anonymous Anonüümne said...

Teiseks saab lisatunniga teha vajadusel korrektiive, kas või suuski ümber määrida.

Õppejõuna peaksid sa teadma sellist asja, et anna etteteatatud lisaaega palju tahad, ikka jäetakse olulised asjad viimasele minutile. See viimaste korrektiivide tegemine (ükskõik mis elualal ka õigeks ajaks kohale jõudmine) saab enamikel juhtudel võimalikuks vaid siis kui lisaaeg tekib võialikult väikese etteteatamisega.



Tänavu, nagu näha, oli kahetunnine stardiaja nihutamine võrreldes esialgse kella üheksaga psühholoogilis-logistiliselt midagi sellist, mida korraldajad ilmselt kaaludagi ei võtnud.
Spekulatsioon.

Aga tulevikus, kui klimatolooge uskuda, on oodata veelgi käredamaid talveilmu.

On ka olnud palju käredamaid talveilmu - meiekandis talvel täiesti normaalne.

Aga pikemalt järele mõeldes - Tartu maraton kui rahvapidu võiks olla midagi sellist, mida ka kõige aeglasemad kulgejad, kes suusad alles esimest korda talvel alla saavad, suudaksid hea tahtmise korral läbida. Miks inimestelt see lõbu (lõbu?) ära võtta?

Täiesti nõus. Ma ei ole käinud välismaal suurtel maratonidel, aga praegu tekkis küsimus, et kuidas näiteks NY maratonil see lõppaeg on korraldatud? Kui õigesti mäletan, siis oli vist seal mõned aastad tagasi üks teglane, kes tuukriülikonnas terve nädala rada läbis.


Keegi jättis hiljuti siia kommentaaridesse ettepaneku, et parim lahendus oleks start kell 10, kontrollaja endisele ajale jätmine ja raja viimase 15 km valgustamine.

Miks mitte, kas elvalastel on valgustatud suusarada? 15 km peale ei peaks lampe panema täies pikkuses ühtlase tihedusega, laskumistele tuleks panna tihedamalt ning pikkadele sirgetele hõredamalt ning ka lõpupoole hõredamalt. Kui Kui keskmiselt 100 m peale lambid panna oleks 15 km peale vaja 150 lampi. Kui aga täpsemaks arvutamiseks läheb, siis võib ilmneda, et asja ajab ära ka 10 km valgustamisega. Ei ütleks, et see utoopia on.
Teemast kõrvale kaldudes on minu arvates Eestis üks suuremaid probleeme see, et paljud asjad nimetatakse juba algstaadiumis ilma asjasse süüvimata utoopiaks ning liiga paljudest ideedest võetakse lennult tuld ilma et asjasse süüvides leida, et asi on tegelikkuses võimatu.


Vaadake, asi on selles, et paberile võib trükkida igasuguseid asju, aga see ei tähenda, et paberit ka loetakse. Isegi siis, kui selleks võiks olla eluline vajadus. Toome paralleelid: kui ostate auto (teleri, telefoni...), siis kas loete kasutusjuhendis kõik läbi?

Tõsi. ja sealt tulebki siis see asi, et mõned saavad asjadega kiiremalt hakkama kui teised.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Jep, ära loe paari lk-d infomaterjali, ära kuula staadionil korrutatavat infot, ära ometi vaata TP-s ringi.
100+ kohtadel sõitjad ei koti mingid FISi reeglid, tal on vaja teada kuna start, kust bussid lähevad, ja kus TP-d on.

Muideks, kas liiklus sujus seekord Otepääl hommikul?

 
At 12:40, Anonymous Anonüümne said...

-> 12:27
Lisaks veel:
kus on peldik?
kas paberit jäkub seal?
kus süüa saab?
kus saun on?

 
At 12:50, Anonymous Anonüümne said...

Jutu esimene pool täiesti normaalne. Olen isegi pigem kella 10.00-se stardi poolt.
Aga jutu teine pool tuletab jälle meelde, kelle blogi see ikkagi on. Selle peale saab vaid öelda ühe suusamehe sõnadega: "Tule, taevas appi!" Kui ikka PP-le isiklikult näpuga ei näidata ja kõrva ei sosistata, mis võimalused rajal on, siis PP ei tea ega põhimõtteliselt ei tahagi teada. :)

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

oi Priit, no kuda sa seda määrdeinfi TPdes pole nendel aastatel kuskilt tähele pannud!? Juba austusest niivõrd pika distantsi ees lugesin esimesel korral nii internetis kui paberil kõik läbi. Minu arust ei anna auto mitmesajaleheküljelist juhendit kuidagi võrrelda väikse maratoni brosüüriga, mis on üsna konkreetne, isegi liiga lühike - seal polnud kirjas stardialasse pääsemise kellaaega.
1ele eelkommentaatorile lisaks seda, et oma kogemus on see, et ülbemaid kui toyota maastikuautode juhid annab otsida. Saksa autode juhid ei pea midagi tõestama, kaugele näha , et ülikõvad:)))

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

Kindlasti saab teha asja paremaks aga seda mida teha paremaks ja kas üldse teha, seda otsustavad ainuisikuliselt kõiketeadjad korraldajad.

Kui nüüd vähekenegi üritada solvata korraldajaid, siis ütlen, et ma ei osalenud TM-l sest ilm oli külm juba pikemat aega, stardiaeg oli juhendit lugedes liiga varajane ja röövib vähemalt 2 päeva osalemiseks, osalemine ei paku pinget sest üldine suusahullus on liiga madal ja vabamüügi pileteid polnud 2 päeva enne maratoni müügil. Kui Maratonil osaleks 20000 inimest siis tuleks (klassikuid parafraseerides)nui neljaks kasvõi tatise nina, kõrge palaviku ja valutava põlvega kohale. Massikommunikatsiooni võimekus Tartu Maratoni läbijatest rahvuskangelasi teha on allapoole arvestust. No ei osata seda asja, kuigi suund on õige.

Lõppudelõpuks tahan saada 2 nädalavahetuse päeva eest täisväärtuslikku meelelahutust, ega ma sinna võistlema ei lähe juu aga pakutakse miskit amatöörlikku teineteisele ärapanemist.

 
At 12:54, Blogger Priit said...

Lüliatge järgmisteks maratonideks Tehvandi kellas sisse ka tremomeetri näit, mis nüüd argpükslikult oli välja lülitatud! Mida siis karta on -TÕDE?

Priit kas sa ise panid seda tähele?

Elvas on vaja raiet teha, et massid ära mahutada. Meeste telk oli liiga väike - telk oleks pidanud olema vähemalt poole suurem. Pakkidega läks kehvasti - need kaotati ära valesse pakilahtrisse. Tulemus oli külmetavad lõpetajad. Vasalpoettil toodi kaotatud kott dushiruumi järgi ära.

Tõske osavõtutasu järk-järgult 50€ peale esimesest regvoorust, mis saaks läbi Septembri lõpus. Järgmised voorud vastavalt 60€ ja 70€. Siis on registreeritud massi aegsasti teada ja osatakse nendega arvestada.
Bussitransport ja parkla korraldus Elvas jättis hommikul väga soovida!
Busside arv ei olnud piisav ja auto pealt bussi juurde oli liiga pikke tee jäetud, samas lähedal asuvatesse parklaesse ei lastud parkida.
See paneb mõtlema sellise variandi mitte sobivusest ja eelistama stardiks Otepääle sõitmist.

Pikendage distantsi!

nimekaim

ps. Vasaloppetil on raja viimane ots valgustatud ja kunstlumega kaetud.
Neil on seal kunstlund eesti mõistses ettevalmistatud rohekmaks kui meil kunstlumega radadel kokku toodetakse... minu hinnagu järgi.

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Kell 10 oli väga hea stardiaeg!
Miski ei stimuleeri matkajaid rohkem kui hirm pimeduse ees:))
Aga tõsiselt , tulgu otsmikulambiga starti, pole vaja suurt ja kallist , lumi on valge.

 
At 13:02, Blogger Madis said...

Endast lugupidav suusasõber tuleb Otepääle juba eelmisel päeval või varemgi. Been there, done that.
Muidu võid oma koduõuel ka suusad alla panna.
Mis kell Vasaloppet-i start antakse? Peaks äkki seda ka edasi lükkama - transaprobleemide tõttu...

 
At 13:03, Blogger Tauno said...

Aitähh Jaanus.
Päris huvitava tendentsi tõid välja. Samas ju vist amatöörid ja harrastajad treenivad aasta-aastalt aina tublimini? Vähemalt selline mulje on jäänud. Selles mõttes tundub isegi paradoksaalne, et 2010 ja 2011 on kaotused võitjale sammu tagasi teinud.
Eelmisel aastal jäin ise ka peale finishit kukalt kratsima. Trenni sai rohkem tehtud aga kaotus ikka suurenes. Mõtlesi, et olen ise loll ja nõrk, aga nüüd paistab, et ka mujal oli sarnane tendents.
Aga kas siin nüüd masuaja suuremat stressitaset põhjuseks tuua, raske öelda. Eks vääriks see teema isegi põhjalikumat uurimist.

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas sõidueelset favoriitide pressikat jälgisite? Vähemalt minu jaoks jäi seekord silma-kõrvu veelgi jõulisemalt see meeskonnatöö moment (võrdlus rattasõidu taktikaga) ja sõidu kulg kinnitas seda, et eesotsas kihutavad nüüd rohe-mustad, kollased-mustad jne. dressid. Krt., individuaalne võitlus sellisel kujul kaob, vähemalt eesotsas. Jaanus, ehk seletab see rohkemgi sinu järeldust? Mis võimalused jäävad tublidele harrastajtele nagu PP? Oma sõidumeeskond?!? Millal hakatakse nö. "jäneseid" või sprinterite lahtivedajaid selliste tiimide poolt kasutama?

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Sulailma puhul on hommikul jälle 1 tunni jagu jahedam ja rada tugevam. Kõik sõltub oludest.

 
At 13:05, Blogger Madis said...

Käsitledes seda Priidu poolt mainitud infolehe teemat, siis tundub mulle, et kui Priidule anda käsk kõik materjalid läbi lugeda, siis ta seda teeb. Muidu aga mitte.
Minu arvates on see elementaarne, et juhend läbi lugeda ja sellest ARU SAADA.
Vasaloppet-i juhendit lugesin vist 5 korda. Ja asja eest.

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Jaanusele. Tee sama võrdlus, kuid võta võitja asemel nt 50 koht. Huvitav oleks teada ka, mitu eestlast on erinevatel aastatel mahtunud 100, 200 või x koha hulka...

 
At 13:18, Blogger Kaur said...

Kohtade suhtelise kaotuse võrdlus on hea. Ehk saaks selle ka 1000 - 2000 - gruppide jaoks?

 
At 13:23, Blogger Kaur said...

Kõige murelikum koht on noorte puudumine. Nii start, finiš kui protokollid on MN17 ja MN20 võistlejatest väga tühjad.
Kas / kuidas see on ajaloo jooksul muutunud?
Mida teha, et noored maratonile saada?

Ma arvan, et see on olulisem teema kui stardiaja M40+ pässidele sobivamaks timmimine.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Infoks juurde temperatuuri kohapealt, et kell 8.00 oli Hellenurmes -29,5C 9.00 oli -28C ja 10.00 oli -26,5C ja 18.00 oli -21C. Arvatavasti ei juletud staadionil sealset näitu näidata.

Ain

 
At 13:30, Anonymous Anonüümne said...

Kaaluks aga hoopis 31 km distantsi läbimise väärtuse tõstmist. Praegu loetakse rahva hulgaks "tõeliseks" ürituseks ainult 63 distantsi ning 31 km on kõigest matk viletsamatele (ning neile, kes ei jõudnud end pikale distantsile õigeks ajaks kirja panna). 31 km distantsil isegi ametlikult paremusjärjestust ei selgitata.
Selle tõttu üsna paljud registreerimisega hiljaks jäänud suusaõbrad ei kaalunudki eirti 31 distantsil osalemsit ning seal mitusada stardikohta jäidki välja müümata.
Ka Tartu jooksumaratonil, kus 10 km on kõigest "tervisejooks", on osavõtjate vahekord selgelt pikema distantsi kasuks.
Vaadake aga näietks SEB Tallinna sügisjooksu statistikat - seal on 10 km jooks välja kuulutatud võistluseks ning osalejaid on igal aastal seal rohkemgi kui pikematel distantsidel!

 
At 13:31, Anonymous Anonüümne said...

Pikad vastupidavusalad ei olegi mu meelest kohased noortele. Nende organism ei ole selleks veel valmis. Noored peaks just pigem keskenduma jõu ja kiireuse parandamisele. Vastupidavus tuleb aastatega.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Tehvandi kell pidavat näitama tegelikust soojemat temperatuuri, mistõttu välja lülitati.

 
At 13:50, Blogger Priit Pullerits said...

Arvasin, et mul sai kõik sissekandes öeldud, aga siin on nii huvitavaid tähelepanekuid ja ettepanekuid, et lubage ka sõna sekka öelda.

Kõige rohkem jahmatas, et Tehvandi termomeeter ei näidanud kraade, nagu nimekaim fikseeris!!! See väärib kommentaari nõutamist, ilmselt Alar Arukuuselt. Küsisin ja sain vastuse (ja ärge öelge, et ma teie tõstatatud küsimustele vastuseid ei hangi), et kuna tolle termomeetri näit fikseeritakse liiga kõrgel, 12 m kõrgusel, siis see ei pruugi olla õige; õige ja ametlik võistluste termomeeter oli infotahvlil ja sealt sai igaüks kraade vaadata; Tehvandi termomeeter lülitati seepärast välja, et rahvas mitte segadust tekitada.

Omalt poolt lisan, et siin on klassikaline kommunikeerimise probleem, millest sissekandes kirjutan: keegi seda termomeetri mittenäitu seletanud ei olnud, aga et näitu ei olnud, seda märkas nii mõnigi, ja kui korraldajad ei seletanud, miks seda ei ole, ongi kurjad kahtlused kohe majas. Ehk otsuse tagamaad olid kommunikeerimata.

Nimekaimule suur tänu väga heade ja kriitiliste tähelepanekute ja konstruktiivsete ettepanekute eest!

Jaanus on teinud fantastiliselt huvitava töö! Suur aitäh! Ainus, millega ma nõustuda ei taha, ja mis on tema analüüsis ka kõige spekulatiivsem, on seletada kaotuse suurenemist masu ja stressiga.

Toyota Land Cruiseri mehele ja teistele temasugustele ülbikutele oleks minu arust kulunud ära, et ta auto rehvidest vahepeal õhk välja lasta. Ja kiri akna peale jätta: "Jätsite parkimise eest maksmata. Jõudu pumpamisel."

13:04 - sõidumeeskonna teema ei ole mulle võõras. Paar aastat tagasi üritasin palgata Raul Ollet, aga ta eelistas ise ka teataval määral võistlejana kaasa lüüa, nii et kaup jäi katki.

Madis (13:02) - ei ole kuidagi võimalik, et enamik tuleks juba eelmisel õhtul Otepääle kohale. Kuhu panna 8000 inimest ööbima? Telkidesse?

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

sportinfo.ee kirjutab:
NB! Klubi Tartu Maraton erakorraline teade! Laupäeval 26. veebruaril kell 11.00 algab Tartu Maratoni lohutussõit! Osaleda võivad ainult põhisõidule registreerunud ja 20.02 mitte startinud võisteljad. Tulemused lisatakse ametlikku protokolli ja lõpus pakutakse hernesuppi! Erandkorras lubatakse starti ka 20.02 osalenud, kuid määrdega alt läinud suusatav ajakirjanik P.P.!

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kas te pole 2009. maratonil käinud või on teil haugi mälu? 2009 oli kaotus võitjale väiksem rajaolude tõttu. Siis oli sulapoolne ja esimesed sõitjad pidid jälge lükkama, tagumistel libises oluliselt partemini, sellest ka kaotus võitjale väiksem. 2011 oli pigem vastupidi, esimesedsõitsid kahepäeva vanuses jäises rööpas, tagumistel muutus rada tuhkjamaks ja libises halvemini. Rajaolusid arvestamatta ei ole siine tabel piisavalt informatiivne. See kui palju on rahvusvahelisi tippe sõitmas, on palju väiksema mõjuga võitja kiirusele. See, et ees otsas tirri lastakse, on asjatundmatu arvamus.
Mis puutub PP juhendi lugemisse, siis vajaliku info saamiseks (selle info mida ta ei teadnud) oleks piisanud piltide vaatamisest. Probleem on hoopis laiem, probleem on selles, et on tegemist PP poolse süvenematusega, mis lõõb välja kõigis tema tegevustes ja artiklites, olümpiaraamatutes mjne.
Seetõttu olge ettevaatlikud, tema kirjapandut ei saa kunagi tõena võtta. Eriti kurb on asja juures veel see, et ta ei võta pea kunagi omaks oma vigu, isegi siis mitte kui nendele tähelepanu juhitakse. Kurb, see pidurdab tema kui isiksus3e arengut.
Soovitus: Priit loe rohkem (kui kirjutad) ja süvene asjadesse.

 
At 13:55, Blogger Priit Pullerits said...

Kaur, ma olen M40+ - aga mind selle eest pässiks sõimata... kõlab, nagu räägiks tüüpiline hungveiping. Taevas hoidu, et võim teiesuguste kätte ei satuks, laseksite kõik minusugused kui mõttetud olevused ilmselt maha...

 
At 13:56, Anonymous Gaspar said...

(1) Priit, juhendis oli muidu kirjas ka kiibi asukoht (ümber parema jala) :)
(2) Finišis ei töötanud kell. Miks? Teab keegi?

 
At 14:06, Blogger Kaur said...

Priit, ma olen ka M40+. See on su enda blogi, võta veidi lõdvemalt!

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

"Kontrollaja piiramine hoiaks seesugused aferistid, kes võivad kahjustada endasse nõudlikumalt ja läbikaalutletumalt suhtujate huve, maratonilt eemale."

Tule taevas appi! Üritust nimetatakse talviseks laulupeoks, tõeliseks spordipeoks ja milleks kõigeks veel, aga kui lihtsurelik tahab tulla ennast proovile panema, siis on ta Teie arvates, hr Pullerits, alatu aferist, kes spordihärgade huve kahjustab! Kas Teil häbi ei ole? Ilmselt mitte, sest empaatiavõime ja oma seisukohtade läbimõtlemise poolest ei näi Teil asjad sama hästi olevat kui suusarajal, kus silmaklapid peas tormamine päris hästi välja kukub...

 
At 14:07, Blogger Madis said...

Priit, ma ei pidanud silmas Otepääd, kui linna vaid kogu piirkonda. Ümbruskonnas on tegelikult küllaltki palju majutusvõimalusi. Ja ega siis need 8000 kõik Tallinnast ju tule? Isegi Tartu on majutuse seisukohalt piisavalt lähedal. Eks igaüks peab oma rahakotist lähtuvalt otsustama.
Kui kunagi suudame tekitada olukorra, kus ka ühistransporti hakatakse rohkem hindama ja teenusepakkuja poolt on selles kõik mugavused tagatud, siis ei näe probleemi, et ka hommikul vara bussi peale minna. Vasal on ka bussid piisavalt vara liikumas ning bussitäie rahva suusad ning pagas mahuvad kenasti peale.
Asi on mõtlemises kinni.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

2009 aastal ajasid esimesed nö rada lahti ning selle pärast olid pea kõikide suhtelised kaotused võitjale väikesed.

Mulle ulatati joogitopse päris tihti kätte (mitte küll nii palju kui Haanjas, aga siiski).

Meeste riietumise telk on tõesti vähemalt kaks viimast aastat liiga väike olnud, aga ega siis varemgi üleliigset ruumi pole olnud. Siin on parandamise võimalus olemas.

Mis temperatuuridesse puutub, siis ilm.ee näidud olid nii Tehvandil kui ka Otepääl kella 9 ajal -22 kraadi. Sama näitas ka akna taga olnud termomeeter. Võrreldes kella 8-ga oli tõus olnud 2-3 kraadi. Tõenäoliselt oli stardi hetkel veelgi soojem.
Erki

 
At 14:19, Blogger Madis said...

Stardi statistika eelmise aasta võistluselt

Elukohad :
Tallinn 1141
Tartu 957
Harju 774
Soome 236
Viljandi 223
Pärnu 209
Lääne-Viru 179
Valga 166
Võru 148
Läti 108
Ida-Viru 89
Põlva 89
Rapla 86
Järvamaa 77
Venemaa 68
Jõgeva 67
Norra 65
Saaremaa 64
Saksamaa 52
Läänemaa 35
Itaalia 32
Shveits 31
Rootsi 27
Tshehhi 21
Leedu 20
USA 16
16
Hiiumaa 16
Hispaania 15
Prantsusmaa 7
Taani 5
Kanada 4
Slovakkia 3
Uus-Meremaa 2
Poola 1
Luxemburg 1
Austraalia 1
Kasahstan 1
Inglismaa 1


Numbrid räägivad enda eest ja seega mina majutuses põhimõtteliselt probleemi ei näe.

Kes Tehvandi keskuses järgmiseks maratoniks hotellituba tahab, täna on viimane aeg broneering teha. Võib-olla isegi juba hilja.

 
At 14:34, Anonymous Anonüümne said...

Olen M50 ja küll ei solvu kui mind "pässiks" nimetatakse.Seda me ju noorsoo arvates olemegi. No ma arvan, et 90% osalejatest teavad, et TPs on võimalik suuski määrida ja pooled on seda võimalust ka aastate jooksul kasutanud. Meil on kombeks, et saame sõprade ja tutavatega pärast maratoni minu pool kokku(saun), kus käib siis muljetamine. Tavaliselt on ikka keegi, kes on seda võimalust (määrimine)kasutanud. Nii, et suhtle ja muljeta oma tuttavate ja sõpradega rohkem.
Edu!

 
At 14:35, Blogger Priit Pullerits said...

Kaur, ega ma mõelnudki seda tõsiselt. See vasturemark minult, tunnistan ausalt, oli puhtalt vaid siseintriigi ehk mängu ilu pärast. Aga huvitav on see, et kui inimene on ise 40+, siis ta justkui tohib teiste kohta öelda päss ja see ei pea olema solvav, aga kui on alla 40, siis ei tohi, sest solvab - see on sama, kui neegerräpparid ütlevad üksteisele nigger, et siis ei ole solvav, aga kui valge mees ka sõna sekka ütleb ja kasutab sõna nigger, siis järsku on see oi-oi-oi kui taunitav, nii et valge mees on kohe rassist. Nii et ühed võivad ja teised ei või ja me räägime võrdsest ühiskonnast - kamoon!

Jah, Gaspar, nüüd jäin küll vahele! Tõepoolest, mul oli kiip ümber vasaku jala - kas mind nüüd diskvalifitseeritakse? Jah, ma ei lugenud juhendit, ümber kumma jala peab kiip olema. Ümber vasaku panin selle seepärast, et parema jala soki sisse toppisin geelid ja arvasin, et kui hakkan neid sealt sõidu ajal välja õngitsema, võin kiibi kogemata maha tõmmata.

Madis - 1141 Tallinnast võib vabalt tähendada 1141 tuba, sest mina ei saa ega taha küll kellegi teisega ühes toas magada, kes norskab või komberdab öösel vetsu vahet või vähkreb kuuldavalt või ei austa muul viisil minu psühholoogilisi nõudmisi. Aga enne maratoni on une kvaliteet eriti tähtis. Ja mina ei saa võõras kohas sageli normaalselt magada...

 
At 14:36, Anonymous Toomas Laur said...

Minu poolt oleks ettepanek start ja finis Otepääle jätta. Milleks seda Elvat vaja on? Kui palju tarnspordi sõelumist võiks selle võrra vähemaks võtta (NB!vähenevad ka CO2 heitmed!) ning igal mehel ei peagi olema hooldemeest-autojuhti, kes ta finisist jälle starti viiks.
Ning Otepäält leiaks enne finishi ka mingi koguse valgustatud rada (loodan, et meie parimas suusakeskuses on vagustatud rada, kahjuks Otepää oludega enam kursis), millele saaks hilinejad matkama jätta.
Kunagi on teema ka arutlusel olnud, kuid senini tulemustata. Priit, tuntud maailmakuulsa ajakirjanikuna ning kõiki inimesi ja organisaatoreid tundva inimesena saaks organisaatoreid asjas kõige paremini veenda. Peaaasi, et idee sulle endale mõistlik tundub.

 
At 14:37, Blogger Priit Pullerits said...

14:24 - ma muljetan siin kogu aeg, aga näete, mitte keegi ei olnud mulle veel rääkinud, et rajal saab ümber määrida.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

to 13:53
Pean'd hoogu vähe!:)
See, kuidas nii pika distantsi esimest poolt tipud sõidavad, mõjutab aega ikka tuntavalt.

Hea näide on ju siit samast lähedalt võtta kui Tobreluts Tamsalu-Neeruti maratoni sõidu kohta sõnas: "Esimesed 20km lonkisime, siis läksime koos Nurmsalu ja Talvesega teiste eest ära."
Ja kui sa viitsiksid analüüsida harrastaja kaotusi võitjale, siis need olid ka kohe väiksemad kui muidu keskmiselt.

Aga selles osas tuleb sinuga loomulikult nõustuda, et ka ilmastiku- ja rajatingimused mõjutavad kaotusi võitjale, kuid kohtadel 50-100 sõitjate libisemistingimused ei saa siiski erineda väga oluliselt liidergrupi omast.

 
At 14:52, Blogger dr Holden said...

Toomas jõudis ettepanekuga vähe ette, aga jah, suurim ja parim muudatus, mida TM saaks teha, oleks jah selle kahe linna vahelise pendeldamise lõpetamine. Siis võiks tõesti Otepääle toa võtta, hommikul soojast toast starti minna, peale sõitu soojas ruumis pesta ja ümber riietuda. Otepääl on kordades rohkem söögikohti, mis kindlasti sooviksid seda massi teenindada. Jääks ära see igavene autojuhtide otsimine ja autode liigutamine, korraldajad ei peaks muretsema riidekottide saatmise ja kohtunike liigutamise pärast. Ja lumevaesel aastal ei jääks Palu kandi musta madalmaa tõttu maraton pidamata!

Aga see rajal määrimise jutt - Priit, käi Vasal või mõnel muul välismaratonil ära, saad teada, mis ilmas toimub ja kuidas näiteks seal on TP-des määrdeteenus orgunnitud. Nuustakut tüütuseni väisates jäädki oma nina otsast kaugemale mitte nägema.

 
At 14:57, Anonymous Anonüümne said...

Priit mulle ei meeldinud su väide, et see on sama, kui neegerräpparid ütlevad üksteisele nigger, et siis ei ole solvav, aga kui valge mees ka sõna sekka ütleb ja kasutab sõna nigger, siis järsku on see oi-oi-oi kui taunitav, nii et valge mees on kohe rassist. Nii et ühed võivad ja teised ei või ja me räägime võrdsest ühiskonnast - kamoon! kohe mitte üldse. Ühel juhul sõimab pada katelt, ühed mustad mõlemad aga teisel juhul on sõimajaks inimene, kelle sa leiad sõnaraamatus europiidi kohalt. Või kui teine prille kandev inimene ütleb sulle prillipapa, siis sa ei tunne ennast nii solvatuna, kui seda teeks prille mitte kandev inimene. Ma loodan, et said mu mõttele pihta.

 
At 15:03, Anonymous Siim said...

Eestlaste arv TM-i esisajas (NB! Numbrid võetud kiiruga ning ei pruugi olla täpsed!)
2011: ~45
2010: ~60.
2009: ~56.
2007: ~51
2006: ~79
2005: ~69
2003: ~64

Hetkel peast ei oska öelda mis aastatel vahemikus 2003-2011 TM FIS Marathon Cupi osavõistlus polnud.

Kiiruga ülevaadet tehes jäi silma, et kõige enam on märgatav just norrakate osakaalu jätkuv kasv esisajas. Paraku pole 100 piisavalt suur valim, et põhjapanevamaid järeldusi oleks võimalik teha. Kindlasti tuleb 2011 aasta eestlaste arvu märkimisväärsel vähenemisel arvestada, et kohalikuna on otsus mitteosaleda kindlasti palju kergem tulema kui reisi pikalt ette broneeritud välismaalasel.

Kui keegi oleks iga aasta kaardistanud esiotsa harrastajate kogu viimase aasta treeningmahtu, erialast treeningmahtu (nii h kui km), aastatega akumuleerunud mahtu ning vanusega seotud koefitsente, siis oleks see märksa objektiivsem kui puhtalt eestlaste arv esisajas.

Minu subjektiivse arvamuse kohaselt on tase tõusnud just viimase kahe aasta jooksul märkimisväärselt.

 
At 15:05, Blogger Jaanus said...

Priit, said väga õigesti aru, masu ja raskema elu sissetoomine oli kahtlemata spekulatiivne ja seda just eesmärgiga püüda Sind kui uurivat ajakirjanikku käima tõmmata ja "panna" teemaga tegelema, et miks viimastel aastatel sellised muutused on toimunud.

Arvud fikseerivad eelkõige olukorra ja näitavad tendentse, aga MIKS muutused toimuvad, see eeldab juba sügavamat analüüsi ja staarajakirjanik võiks siin edasisel kaevamisel ju parim valik olla:)

 
At 15:11, Anonymous Anonüümne said...

aga mida sa selle kommunikeerumise all mõtled? et raadios ja teles loetakse kogu brozüüri sisu ette? et arteris trükitakse ära? et iga osaleja juurde tuleb korraldaja ja loeb talle ise info ette? pigem on ikka see, et sai se mõtled ainult ärapanemisele ja kui hea koha võiks finishis saada ja jätad vajaliku info tähelepanuta. kui keegi sinuga koos sõitjatest oleks läinud suuski ümber määrima, kas oleksid ka läinud, või hoopis mõelnud, et hea, panen nüüd eest minema?

 
At 15:16, Anonymous Anonüümne said...

TP-s võinuks tõesti keegi jooki kätte anda. Lõpus Palus jätsin suusad paremale raja äärde. Sai palju kiiremini hakkama ning ka mõnele kaassuusatajale tops kätte ulatatud. Ka võiksid osad topsid suuremad olla.

Tuttav Peebus vabatahtlikuna jooki seganu kirjeldas, kuis üks "mitteametlik meesvabatahtlik" tuli appi banaane koorima ja seda siis naissuusatajatele otse suhu pakkus. Ära ei öeldud ja banaanid söödi kõik ära. Peeter S.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Kas Priidu peab enne igat võistlust ninapidi piimakaussi pistma, et ta näeks, mis seal kirjas on ja selle ka läbi loeks? Kuhu me nii sellise lastesõimega jõuame?

Samas, kui on vaja vahtu üles ajada temperatuuriga, siis loetakse küll peenes kirjas ingliskeelseid tekste, ja aetakse lause mõte ka pooleks.

Arvad, et oled elementaarsetes asjades kõiketeadja ja see mind ei puuduta, et kumma jala ümber kiip käib.

Järjrekorde lugu näitab väga ilmekalt kogu Priidu suhtumist.

Mida siin kommunikeerida, kui ei loeta, ei näha ja ei kuulata. Või peab enne stardikoridori sisenemist allkirja võtma, et olen juhendit lugenud ja ka aru saanud?

Priit, palun too veel keegi peale enda näiteks, kes ei teadnud, et TP saab suuski määrida?. Pakun, et sellist pole võimalik leida. Ja lõpetuseks see kõnekas fakt räägib enda eest kõik ära.

 
At 15:29, Anonymous Anonüümne said...

Mulle pakuti TP-des jooki. (Olin 3000. koha kandis.)

Mulle anti suusad määrdlast tund enne starti kätte ja paluti proovida - et kui pidamine on liiga hell, siis saab veel parandada. (Ei olnud hell, suusad olid kogu 5+ sõidu.)

Ma ei pidanud autojuhti otsima. Korraldajate transa on väga tasemel.

Ma ei otsinud enne starti kraadikaasi. Numbreid võis vaadata päev-paar varem, kaugelt. Kohapeal andis oma näonahk kõige parema tagasiside.

Kas Priidu virin pisiasjade üle on esi-paarisaja-meeste puhul normaalne? Või on see ajakirjaniku erialast tulev vajadus igal pool "huvitavat" intriigi näha?

 
At 15:39, Blogger Priit Pullerits said...

15:11 - aitäh, väga hea küsimus. Nii jõuame ka asja tuumani: "kui keegi sinuga koos sõitjatest oleks läinud suuski ümber määrima, kas oleksid ka läinud, või hoopis mõelnud, et hea, panen nüüd eest minema?" Vaat siin ongi kommunikeerimise puudujääk. Infobrošüüris oli kirjas, et on määrdeteenus ja seda Swixilt. Aga nüüd tulevad olulised küsimused, mida on vaja enne teada, kui minna suuski määrima (või mitte minna) ja need olid kommunikeerimata. Kust kandis täpsemalt neid määrdemehi otsida, TPs vasakult või paremalt, selle algusest või lõpust? Kas määrdemeeste juurde saab otse suuskadega sõita? Kas määrimine toimub käsitsi või lastakse suusad läbi masina nagu Vasal? Kas määrdemehed panevad kõigele standardselt midagi alla või ainult erisoovide alusel? Kui pädevad nad üldse on otsustama ja kui oskuslikud määrima - ehk äkki keeravad asja hoopis hullemaks? Kui palju peaks ühe paari määrimisele arvestama (kui enne mind on sabas viis meest, siis kas see on 5x1 või 5x2 või 5x5 minutit) ehk kas asi tasub end ajaliselt ära? Jne, jne.

 
At 15:42, Anonymous Anonüümne said...

PP - "...sest mina ei saa ega taha küll kellegi teisega ühes toas magada,kes norskab või komberdab öösel vetsu vahet või vähkreb kuuldavalt ..." - no see on vast väheste hellikute probleem, isegi Tallinnas pole enamus maratonisõitjaid sellised:)

 
At 15:57, Blogger Aadi said...

Minu meelest on Tartu Maratonil ainult üks suur muutmist vajav asi: PÜHAPÄEV.

Miks kurat ei võiks maraton toimuda LAUPÄEVAL, et inimesed saaks õhtul rahulikult afterskid pidada, ennast välja magada ning pühapäeval mõnusalt kodu poole kobida? Milleks see pühapäevane porno?

 
At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni stardi edasilükkamine kella 10-le ka edaspidi on väga hea mõte! Tänavu oli näha, kuivõrd hästi see toimis. Liiga vara alustamine tähendab, et ilm jõuab distantsi jooksul väga palju soojeneda ning õiget riietust, millega stardis ära ei külmu ning samas rajal palav ei hakka, on üsna keeruline leida.
Teiseks, kella 9-ne start tähendab, et puuduliku uneaja tõttu üritavad paljud tulla viimasel hetkel, mis omakorda põhjustab ummikuid Otepääle sisenemisel. Tänavu kuuldavasti seda probleemi ei olnud.

Kahjuks jäi see sissekande asjalik osa täiesti tarbetu jutu varju, mis tõi kaasa arutelu suundumise põhiküsimuselt eemale. Kas blogijal endal juhtus kommunikatsiooniäpardus?

Tõesõna, niipalju kui ma olen maratonidel osalenud, olen alati teadlik olnud TP määrimisvõimalusest - ilmselt seetõttu, et esimesel korral lugesin juhendi läbi. Ja tänavu õnnestus Andes seda teenust ka esmakordselt kasutada. Aega kulus ca 2 minutit ja kuna olematu pidamine asendus korraliku pidamisega, siis ajakaotus õnnestus tasa teha vast esimese 10 kilomeetriga, rääkimata sõidurõõmu taastumisest.

 
At 16:05, Blogger Madis said...

Priit, ma saan aru, et Su tempo on liiga kiire, et ei jõua enda ümbrust kogeda.
Kui mul on määrdega probleem ja ma TEAN, et saab määrida, siis ma leian need vajalikud määrdemehed üles või küsin selge ja arusaadava häälega määrimise kohta kohalolevalt rahvalt. Ei ole siiani probleeme olnud.
Loe Vasa juhend läbi!
Seal pole määdremasinatest juttu. Vaid määrimisest. Vasal otsustad ise, kui endal määre taskus puudub, kas lased massmäärde alla panna või palud topsimääret. Teistel maratonidel ei tea, kuidas on. Pole käinud. Ja tavaliselt on määrdepunktides ikka rohkem kui 1 määrdemees.

 
At 16:15, Anonymous Anonüümne said...

Kust kandis täpsemalt neid määrdemehi otsida, TPs vasakult või paremalt, selle algusest või lõpust? Kas määrdemeeste juurde saab otse suuskadega sõita?

Kuule Pullerits, aga kujutame ette nüüd situatsiooni, kus TM 22. kilomeetril oleks sind tabanud ootamatu terviserike diarröa näol. Juhendis on küll kirjas, et TP-s on kemmerg, aga täpset asukohta pole mainitud. Kas siis lased püksid täis või püüad ikkagi kemmergu ülesse leida? Joogiaua leidsid ka millegipärast ilma asukohta täpsustamata ülesse. Päris lolliks ka ei maksa ennast teha.

ain

 
At 16:24, Anonymous Sander said...

Jaanus, kui kuskilt oleks võimalik saada andmeid püsiva lumekatte kohta antud hooajal, siis võiks ka seda analüüsis võrrelda. Mina isiklikult arvan, et mida kauem on enne maratoni lumi maas, seda kõrgem ka harrastajate tase. Eriti peaks rolli mängima viis ja enam tundi rajal olevate suusatajate puhul.

Muidu meeste telk oli ikka maru väike. Järgmine aasta sõidan kiiremini, et mahuks riideid vahetama.

 
At 16:26, Blogger suusaunt said...

kelle käest sa seda küsid, mitu korda juua või süüa ja kui palju sellele aega kulub. Kui sa oled energiat kulutanud rohkem siis tuleb rohkem süüa. Kui määre on kulunud kiiremini, siis tuleb määret juurde panna. Õige suusamees peaks ikka oskama öelda, mida ta tunneb või palju määret juurde vaja on . Marcialongal tõmmatakse masinaga järjest viimaseks 3km, on juhtumeid kus liidritest üks määrib teine mitte, see on sisetunde küsimus, kes kuidas õigeks peab. Mina ütleks küll kogetu põhjal ja Priidu jutu järgi, et kui Tartu maratonil Andes on jama, siis tuleb panna, kui Palul on jama, võib paaristõukele loota. Aga no tõesti, kas peab kõik vead ise ära tegema...

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Arutamist vajavad asjad:
1. Parkimise ja transpordi korraldus finishist starti. Ei saa aru, miks kõige varajasemad tulijad saadetakse kõige kaugemasse parklasse, et sealt jalgsi bussi peale kõmpida, samas on bussiparkalst üle tee ka parkla olemas.
2. Tuleks tagada eelmüügist pileti ostnu eelisjärjekorras bussipeale saamine, muidu kaob selle eelmüügi idee ära.
3. Riidepakkide kättesaamine. Pakkide mahalaadimisel tuleks luua mingi süsteem, et teaks nr suuruse järgi, kust kandist otsida. Kasvõi pakiaedikud veelkord tsoonideks jagada näit 1-999, 1000-1999 jne
4. Suurem riietumistelk finishisse.
5. SPETSIAALSE MITMESAJA LEHEKÜLJELISE INFO KOOSTAMINE PP JAOKS.

ain

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

TM suusarada ei saa vaadelda kui ainult TM jaoks valmistatud objekti, vaid seda tuleb käsitleda kui sportliku harrastust võimaldavat objekti Tartu-Elva piirkonna elanike jaoks. TM viimine vaid Otepää piirkonda võib viia suusatamisvõimaluse kadumiseni Elvas. Vaevalt, et keegi ilma TM-ta suudaks tagada viisaka suusaraja toimimist Elva ja Palu vahel.

ain

 
At 16:42, Blogger Kidra said...

Tõesti-tõesti! Nii Tartu Maraton kui Vasa (miks mitte kõik maratonid maailmas) võiks ka olla ringi rattast (no 15 km ringid oleks eriti mugavad ja head) ja kella 11 stardiga (keegi ei jääks hiljaks ja saaks mõnusalt magada hommikul ja suuski määrida). Milleks erinevused?!?!?! Osalejaid võiks ka vähem olla. Finishi võiks umbes tunni peale minu lõpujoone ületamist kinni panna. Ja kõik soovijad võiks saada numbrid ikka esimese tuhande hulka ning soodsalt. Kõik maratonid võiks toimuda siis kui mul on kodus saunaõhtu. Siis soetame omale vähemalt koos suusavarustusega ka mökki rajast 3 km raadiusesse kõik. Elu oleks ikka ilus! :)

 
At 17:00, Anonymous Anonüümne said...

Priit,mina küsisin jootjate käest, kus saab määrida. Nad ütlesid et laudade lõpus vasakul. Läksin kohale ja nägin, mis toimub ning otsustasin seda teenust kasutada. Vaatasin ka kelle, et kui kaua aega kulub. Ei tulnud kordagi pähe mõtet, et ei tea kas nad ikka õiget asja alla panevad?
Ega ma paranoik ei ole. Hästi määrisid, õiget määret 2 kihti, kestis lõpuni ja libises. Inimesi tuleb usaldada, kunagi ei ole peale ümbermäärimist asi halvemaks läinud. Ei saagi minna, sest selleks ajaks on infot juba rohkem kui enne maratoni. Priit suhtle inimestega ja kuula neid, saad targemaks.

 
At 17:06, Blogger Rivo said...

Priit, kuidas sa seda rohkemat kommunikeerimist määrdeabist ette kujutad?

 
At 17:20, Anonymous Anonüümne said...

Vot see on nn Suusapolitsei kõrgeim tase ja suur eeskuju teistele suusasõpradele. Nõuda korraldajatelt komakohaga temperatuuri jälgimist stardis, aga ise elementaarset juhehdit( kusjuures veel piltidega) läbi lugemata.
Määrdeabi teemaga oled nüüd otseselt päris lolliks läinud. Pole kedagi teist, kes veel nii segast suudaks panna.
Eks me varsti jõuame ka selleni, et kiibi sattumine vale jala ümber oli otseselt Kelgu süü, info oli lihtsalt puudulik

 
At 17:28, Blogger Priit Pullerits said...

Liiga palju küsimusi mulle, mehed - see ka ei ole hea, kui te nüüd kommunikeerimisega nii ülepingutama hakkate.

Las ma ka küsin, näiteks: mis on diarröa?

Ain, ma ju seletasin, et ega infot pea olema palju (ettepanek, et teha mulle mitmesajaleheküljeline brošüür), tähtis ja otsustav on see, kuidas tagada info kohale jõudmine.

Et kuidas seda teha, küsib Rivo. Oleks pidanud mulle ikka varem järele jõudma kui Hellenurmel ja siis ütlema, et Priit, sul suusk ikka absull ei pea, vaata, seal TP lõpus vasakul on määrdepunkt, hüppa läbi, saad enne õhtut ikkagi finišisse. Aga ei, ei anna keegi sulle head nõu, kuigi näevad, et oled jännis - hoopis juurde panevad, et saaks aga Pulleritsust mööda. Nagu Kaarel Toss mulle pärast ausalt tunnistas: väga-väga paljud võrdlevad oma tulemust selle järgi, kas said Pulleritsust ette või jäid maha. Ja siis siunatakse ärapanijaid (pidades silmas mind)... Mina ei ole siin mingi ärapanija, hoopis mulle pannakse ära.

Aga tõsisema poole pealt kah: tõesti hea mõte, et maraton võiks olla laupäeval. Meenutage Alutaguse maratoni: mul oli küll pärast hea tunne, et lähed koju ja ei pea hakkama mõtlema järgmine päev tööle minekule, vaid rahulikult on veel pikk nädalavahetus ees. Oli ju mõnus ja lõõgastav ja vaimu ning keha kosutav?

Ma tahaks kuulda neist tõsiselt võetavatest argumentidest, miks ei saaks Estoloppeti maratone ja ka Tartu maratoni edaspidi laupäeviti teha!

 
At 17:32, Blogger Priit Pullerits said...

...17:20 - mul ulatus kiibi kinnitus vaevu ümber jala, järele ei saanud seda ka kuidagi lasta, ometi on mul Keenia keskmaajooksjaist mitte just kaks korda paksem sääreluu...

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

Nagu Ain tabava näite puhul mainis ei saa PP kemmergut ka kasutada, kuna olulist infot on lihtsalt liiga vähe selle kohat. Eelnevalt on vaja teda, kus see kemmerg üldse asub, kas on mehed ja naised eraldi, kas prilllaud on või on ainult auk, kas uks käib seest lukku, kas vesi on, kas käsi pesta saab, kas paberit ja vedelseepi on, kas on järjekord, kas turvamees on, et mõni pahatahtlik konkurent mind kemmergus olles koos kemmerguga ümber ei lükkaks ja ega ei tea ka kaua seal aega minna võib. Seega on kiirem ja esialgu ka soojem kohe sõidu pealt püksi lasta. Need teemad on kõik lõpuni kommunikeerimata :)

 
At 17:38, Blogger ee.aaaa said...

Laupäeva mõte on jumekas.

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

Laupäev ei ole jumekas, traditsioonid on jumekad. Peale sõidune tinapanek, mis nõuab järgmisel päeval väljamagamist ei ole jumekas.
Jumekas on see, kui lähed pühapäeval peale maratoni koju ning oled nii väsinud ,et pead juba kell 2000 magama minema ning sellest varasest magamaminekust tulenevalt lööd juba enne kella seitset luugid lahti ning oled üle pika aja jälle heas töölkäimise rütmis.... järgmiseläbrakani

P

 
At 18:19, Anonymous Anonüümne said...

Minu muudatused:

1) start ja lõpp Otepääl;
2) pikkus 50 km - praegu vaadates seda massipsühhoosi tundub olevat tagumises sektoris pigem masohistide kokkutulekuga.
3) start kell 11 - 50 km korral jõuavad ka tiguliikurid kohale.
4) laupäeval uisk - muidu kaeban võrdõiguslikuse volinikule:)
5) pühapäeval klassika.

 
At 18:39, Anonymous Anonüümne said...

Soomes on Pirkkan hiihto start kell 7.00 ja keegi ei kurda, et liiga vara.

 
At 18:55, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa õige, Tartu maratoni rada ongi liga ilus (võõrreldes teistega, isegi Vasaga). Sõidaks ikka Kuutsesse ja siis samapidi tagasi, pärast läheks sauna (laupäeval) kust alles järgmisel päeval välja saaks ja mõtleks, kas tööle üldse minna. Aga laupäevased lasteüritused on ju täielik jama, mul lapsed juba suured. Start kell 11.00 ja finiš kinni kell 17.00, selle ajaga jõuan ilusti ära sõita.

Pets

 
At 18:59, Anonymous ALaugamets said...

Täna kõiki suusasõpru mõistva suhtumise eest maratonirajal. Luban, et sellel aastal saavutatud turvalisuse taset, millest enamuse potentsiaali ma ei kasutanud, me alla ei lase. Õnn soosib tugevaid. Ma teadvustan endale seda, et mida aasta edasi seda tõenäosemaks muutub kurb tõsiasi, et keegi suusamaratoni rajal äkksurma saab.Suusmaratoni põhisõidu distantsil pole äkksurma ammu juhtunud, viimasel kümnel aastal on aga äkksurm KTM erinevaid üritusi külastanud neljal korral (üks küll pealtvaataja) ja seis on vikatimehega 3:1 meie kasuks. Kriitilises seisus osavõtjaid on ka olnud piisavalt, et säilitada meditsiiniteenistuse teravus. Vaatamata sellele, et rakendame Worldloppeti mõistes ulmelist meditsiinitaset nii meedikute kvalifikatsiooni kui juhtimise osas(ainult meditsiinikopterit seekord veel ei olnud) pean tunnistama, et minu põhisõnumiks spordiürituste meditsiinilisel julgestamisel on - garanteerin, et keegi ei sure maratonil nii ära, et teda ALS (Advanced Life Support) tasemel ei elustata. Tahan sellega öelda, et oma tervist peab spordimees pidevalt jälgima ja need, kes 63 km suusamaratoni sõidavad peavad ka aastas vähemalt korra spordiarsti juurest läbi käima. Kommunikatsiooni ja spordisõbra teadlikust nii korraldusest kui enda ettevalmistusest, tuleb oluliselt parandada.
Mõtteid on TM ümber "tuunimise" osas on olnud palju. Kõiki neid, siin arutlusel olevaid on ka TM nõukogu/volikogu tasemel arutatud.Lisan veel mõned, mis võiks avalikku diskussiooni pälvida. Näiteks: 1) Start ja finiš Otepääle - mugav asjaaajamine. 2) Sõita vastupidi Elvast-Otepääle- äkki on lahedam 3) Sõita üks aastsa ühtepidi ja teine aasta teistpidi 4) Lühike distants maratoni põhipäeval üldes ära jätta.
Palun Teie mõtteid maratoni muutmise osas.
Edu kõigile ja loodame, et maratonil ei kohtu:-)
Andras Laugamets KTM meditsiinikoordinaator ja volikogu liige

 
At 19:46, Anonymous Anonüümne said...

AL: " Kõiki neid, siin arutlusel olevaid on ka TM nõukogu/volikogu tasemel arutatud.Lisan veel mõned, mis võiks avalikku diskussiooni pälvida. Näiteks: 1) Start ja finiš Otepääle - mugav asjaaajamine."

Positiivne on näha, et korraldajad ikka mõtlevad, kuid ega vist kommentaare ei loe ja tähele ammugi ei pane, sest 1 ettepanek oli siin juba enne ära öeldud :(

" 2) Sõita vastupidi Elvast-Otepääle- äkki on lahedam 3) Sõita üks aastsa ühtepidi ja teine aasta teistpidi 4) Lühike distants maratoni põhipäeval üldes ära jätta."

Mis see äraspidi sõit annab? Kahjuks ei paku see ettepanek pinget. Igatahes pooldan starti ja finshit ainult ühes paigas. Siis näen pointi kohale minekuks. Laupäev on ka üle prahi mõte. Pühapäeval tahaks tagasi liikuda ja laupäeval on afterparty ka väga hea mõte.

Lühike distants - no ega see rahvas teisel päeval sinna kohale ju ei tule, siis tuleb põhidistants kah lühemaks teha, pealegi, et see rahvas saaks kah enamvähem võimetekohase raja läbi matkata võistlejate järel.

Lisan juurde veel uuenduse, et kui teha S/F Otepääl ja lühem rada, siis võistlejatel võiks olla kõrgem tariif ja matkajatel madalam osavõtu tariif. Matkajad pannakse tähestiku järgi ritta ja võistlejad pannakse aja järgi. Ning kõik võistlejad kelle aeg on +15% võitjale saavad disklafi ning lähevad matkajate arvestusse. Aga see on juba räme revolutsioon. Seda mõtet ei ela ilmselt ühegi ärapanija ego üle.

 
At 20:08, Anonymous Raimond said...

Raja lahtioleku aega ei tohi lühendada, sest tegemist siiski suure suusapeoga ja ka aeglastel peaks olema võimalus rada läbida. Tean mitmeid, kes jäid sel korral ajalimiidi lühendamise tõttu maratonist kõrvale. Kes rajal kõige kauem, armastab ka suusatamist kõige rohkem.

Maratoni teeb just see eriliseks, et on meil on siin lõuna-eestis 63km suusarada kahe linna vahel. Juhul kui Elva maratoni rada enam ei tule, siis on elvas suusatamisega lõpp.

Vastupidine sõit Elvast Otepääle oleks raja profiili tõttu päris põnev. Kuid vitipalu metsad jäävad kitsaskohaks.

31km peaks ikka samal päeval olema, sest paljudel osalevad pereliikmed eri distantsidel ja kahel päeval suusatamine läheks liiga keeruaks ja kulukaks.

 
At 20:15, Anonymous Anonüümne said...

Start finish Otepääle - mõttetu ettepanek, raja lõpp muutub liiga raskeks.

Rada lühemaks - devalveerib TM väärtust.
Ma loodan, et korraldajad nendest ideedest mitte mingil juhul kinni ei võta.

Praegune rada on ideaalne suures plaanis allamäge, rasked osad on alguses ära ja lõpp on küllaltki kerge. Sõitjate väsimuse tase ning raja raskustse on avahel pöördvõrdelises seoses.

Isegi Björn Dählie on öelnud, et see on üks paremini sõidetavaid maratoniradasid ning ka praegustele esiotsa sõitjatele rada meeldib.

Fakt on see, et TM on alati olnud ühe suuna võitlus, kui välja arvata algusaastad, siis on alati olnud see ka allamäge tendentsiga.
Alati on see olemas olnud ning alati on bussiga stardi ja finishi paiga vahet sõitmisel oma võlu olnud. Ringradu on Eesti võistlustel piisavalt, kellele ühe otsa sõitu ei kõlba nii auväärsel üritusel teha, see võib valida paljude ringradade vahel.

P

Töötavat asja ei ole mõtet kardinaalselt muuta.

 
At 20:42, Anonymous Maamees said...

Ehheee, mis mötteid ja ikka nii et iga konn krooksub oma mätta otsas. Natuke lühemaid distantse ja ka teistega vöidu, saab suusatada Eestimaa talves kordi-kordi ja start ja finis on ühel platsil...TM oli, on ja peaks jääma traditsioonidega ürituseks, kus igal suusahuvilisel vöimalus osaleda. Lühike rada toodi ka vist juurde möttega anda vöimalus osaleda suusapeaost enamale, vastavalt oskustele ja vöimetele. Väärtustama peaks küll lühikese maa läbimist enam. Kui S ja F Otepääl, siis mis pistmist on sel Tartuga?
Transport-olme-toitlustus on kohad, kus annab kohendades pilti ilusamaks muuta.

Ahjaa, see kes väitis, et laupäevased lasteüritused on jama ja just seepärast, et tal endal lapsed suured, vaat see näitab ikka töelist keskmise eestlase taset. Tubli, jätka samas vaimus- mis mul teistest, peaasi et mul köik hästi on!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
At 20:44, Blogger ee.aaaa said...

kui kõigile toodud ettepanekutele peale vaadata, siis tuleb nentida, praegune lahendus on ikkagi täiesti optimaalne. usun küll, et tartu maratoni söövitus osalejate ning muu ilmarahva ajudes baseerub olulises osas stabiilsusele, traditsioonidele ja raskusele. see ei ole päris selline asi, et tuleme mütsiga lööma. aastaid korduv ühetaolisus - enimalt vaid detailides muutumine - loob võrdlusaluse, loob positiive rutiini, loob ootuse juba vähemalt aasta ette, loob ka aukartuse. mitte nii, et jumal teab, mis järgmine kord juhtub ja mida komitee ja volikogu otsustab. seega suures plaanis nii hoida, enimalt lihvida detaile...

 
At 20:50, Anonymous Anonüümne said...

Start laupäev kell 10.
Rada samaks.
Elva ots (4...5 km) valgustatud
rajaks.

 
At 20:51, Anonymous Anonüümne said...

Minu (Peip) mõtted, seoses maratoniga, eelnevad ja ka siit kommentaariumist saaduid arvestades:
1. maraton ühest kohast teise? miks see nii on? miks on see nii ja vastupidi efektiivsuse loogikale, ka mujal traditsioonilistel maratonidel? ma ei oska loogiliselt põhjendada, ent kusagil sisimas tundub, et seotud filosoofilise kusagile jõudmisega. - aidake arvata/mõtestada. Või ümber mõtestada.
2. Start Elvas finish Otepääl, kombineerituna, et maraton laupäeval. Minu lemmik idee! profiil ei mängi selles mõttes ideele vastu, et 'tagurpidi' Harimäele jõudes oleks viimased 17 -19 km suurest allamäge (va tõus karukausis, poslovitsa, nüplikülas ja ...)
Lõpu võiks teha - vana laketiiru juurest mööda rullirada tordikarpi, tehvandi hotelli tagant ja finish nagu MK -l (suusasillalt laskumine ja Tehvandi staadionil auring (lisab veel ühe tõusu)
Kujutage sinna juurde millist infrat sinna finishisse luua annab - näit. 25 tünnisauna staadioni põhjatribüüni ülemisel galeriil! jne.
3. ringi tehes, peaks leidma tee (raiuma ja tegema mullatõid, et saaks Palult Vana Otepää - Pilkuse kaudu ümber tehvandi vanasse lasketiiru (pole kindel, et sellel marsruudil soid pole), ent ideena mu meelest arutamist väärt.
4. Lühike sõit.
Juhul kui pikale sõidule säilib senine tung, siis järgmisel aastal me enam Arula ümbruse teedele ära ei mahu! julgen seda kinnitada, sest kuigi TM ajal pole liiklus ja sellega seonduv otseselt minu rida, siis kõikidel TM rattavõistlustel on juba aastaid ja sealt on arenenud teatud oskused ja kogemused kitsaskohti näha ja hinnata.
Siit minu mõte:
Tõstame oluliselt TM avatud raja väärtust! analoogselt Vasaga (olen käinud rootsimaal kontorites kus lugupeetud CEO -d eksponeerivad kabineti seina oma 'Öppet Spor' diplomeid.
nädal varem võiks avatud rajal olla võimalus üheselt startida mingi aja vältel näit. 9.00 - 11.00. ja lõpetada sõit vastavalt võimetele: a. Kuutses; b. Palul; c. Elvas. Ja kõik saaksid diplomi (ainult softi küsimus) kus peal kui mitu kilomeetri TM avatud rajal ja millise ajaga LÕPETATI (ei karju, ei oska teisiti rõhutada).
5. Ühistransport toimis sel aastal juba veidi paremini kui varasemalt? nii on mulle teada antud erinevate osalejate/sõprade/tuttavate poolt.
6. Elvas kahjuks jah tegid parklates olevad inimesed endale elu kergemaks (vastupidiselt neile antud korraldustele ja ka vastupidiselt neile teenistuse juhi poolt öeldule), parkisid esimesed saabujad biimasesse parklasse e. kõige kaugemale! Nad ei teadvustanud endile, et sellega nad karistasid justkui osalejaid, kes olid kõige kohsetundlikumad! Pikk maa auto juures bussi juurde. Luban, et selle teemaga tegeleme!

tänud kõigile kaasamõtlejatele!
terv
Peip
P.S.
Kuna ka minu mõtted erinevad, siis nendel väga suurt omavahelist loogikat pole, ent me ju tegelemegi mõttetalgutega.

 
At 21:20, Anonymous Anonüümne said...

Tahaks korra veel tagasi tulla TM eelse blogikande juurde, mis kandis pealkirja- kas TM toimub üle laipade ning seal tsiteeritud FIS dokumentide juurde. PP toetus dokumendile nimetusega GUIDE FOR TECHNICAL DELEGATES AND ORGANISING COMMITTEES OF LONG DISTANCE POPULAR CROSS-COUNTRY SKI RACES, oktoober 2009. Peip aga dokumendile nimetusega INTERNATIONAL SKI COMPETITION RULES, 2008. aasta väljalase.
Tsiteerime PP: "Ehk nii nagu mina aru saan: Peip räägib võistlusspordimäärustest ja mina räägin rahvaspordivõistluste määrustest, mis on mõeldud ürituse tehnilistele delegaatidele ja orgkomiteedele." Vaatasin ja lugesin neid mõlemaid täna ning IMHO on teise puhul tegemist rahvusvaheliste suusavõistluste (mitte võistlusspordi)reeglitega, mille osa G (käsitleb rahvaspordivõistlusi) p 387.2.1 ütleb: If the temperature level is forecast to be between minus 15°and minus 25° C at any point on the course, recommendations regarding cold weather protection should be made available to the participants. Under such conditions it is the responsibility of the participants to seek the information and to follow the recommendations given
by the organiser.
PP poolt kasutatud dokumendi puhul aga on tegemist tehnilisele delegaadile ja organiseerimiskomiteele sunatud juhendile. Juhend ja reeglid on aga kaks täiesti erinevat asja. Üks on kohustuslik, teine aga soovituslik. See TD-le ja OK-le ettenähtud juhend ei ole reeglitest ülemuslikum, selle kinnituseks on ka p 14, (mida PP valikuliselt ekspluateeris) mis selgelt viitab määruste punktile 388. Aga kõige olulisem minu arvates on ära toodud selle tuulkülma arvestuse tabeli all: Note to the table above: This is only a guide - decision to start or not will be made by the Jury in consultation with the Medical Officer.
Lõppkokkuvõtteks- reeglid (rules) on vastuvaidlematult täitmiseks, guide (juhend) annab juhiseid kuidas teatud olukordades käituda, kuid ei ole vastuvaidlematuks täitmiseks.
Äkki keegi FIS reeglites kompententsem oskab kommenteerida?

ain

 
At 21:37, Anonymous Anonüümne said...

ain
Mõtlesin sedasama, mille Sina välja tõid, ent hoidusin enne üritust vidlust õhutamast.
ja pärast ei tahtnud enam 'rusikatega vehkida'.
Igaljuhu aitäh! et olilise väija tõid.

Robert Peets ju esitas oma arvamuse.
Roberti taset näitab, et tema oli TD Davosi MK -l ja Tour de Ski viimasel etapil.
mees on ise nii tagasihoidlik et ei ole oma taset FIS -s väga afisheerinud.

terv
Peip

 
At 21:47, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu te 6000 või veel rohkem suustajat Elvas starti mahutate, see pole reaalne. Isegi kui see koht leitakse, siis on edasine rada nii metsane ja kitsas, et peab kasutama lainetena starti. Ja see ei oleks kohe kindlasti vastuvõetav. Vaadake kui lai on Otepääl rada esimesed 12km. Elvas peaks pool metsa maha võtma, et sellist laiust saavutada.

 
At 21:52, Anonymous Anonüümne said...

Kui osavõtu dünaamika jätkub, tuleb metsa maha võtta nagunii. ja see pole looduspargis sugugi lihtne. praegu ongi mõtlemise aeg, kus ja mismoodi oleks areng paremini ette mõeldud ja metsa mahavõtmine optimaalne.
peip

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Elvas on mni isikliku arvamise järgi mitu võimalust.
stardijoon vana finshi juures metsa ääres, ja sealt koridor.
a. praeguse finishi suunas (peaaegi 1km stardikoridori
b. vana finishiala, tänane parkla nr.4. U moodustada.
kindlasti on ka teisi mõtteid.
minu ideed olid mõttearendusena üles visatud.
Peip

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui võistlejaid rajal liialt poputatakse, siis pole see enam üritus tõelistele meestele. Sest tõelised mehed on alati massist üle; massi huvitab jah kust saab süüa, kust saab juua, kust saab defitsiitse numbri jne.

 
At 22:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui S ja F Otepääl, siis võiks maraton olla pigem laupäeval. Samas siis jälle kohale tulekuga probleem, kuna mõistlik oleks kohale tulla reede pärastlõunal, mis omakorda tähendaks vaba päeva võtmist.
Tänane variant tundub seetõttu üsna optimaalne, stardiga 10.00.

 
At 22:15, Anonymous Anonüümne said...

Kuule Ain,
TM-l on juhend - kas see on ka ainult soovituslik? Piir reeglite ja juhendite vahel ei ole nii ühene. Soovituslik ei tähenda alati (ja sellistes juhendites eriti), et seda on voli teha kuidas tahad. Guidance all mõeldakse seda, et rakenda, aga võta vajadusel teisi tegureid ka arvesse. Samas ka reeglite kohaldamisel sageli on vaja paindlikkust.

 
At 22:21, Anonymous Anonüümne said...

Rõhutamiseks on hea tava kasutada bold teksti mille juhis on saada nupu juures. Muus osas jah, asja võib orgunnida eksklusiivüritusena jõukuritele või teha lihtsalt hästi. Paraku pole ma seni kordagi sellest transajurast sellist kaifi saanud nii nagu väljaspool konnatiiki käidud üritustelt. Seega jah kui teen valikuid siis võtan ka nüansse arvesse. Muidugi võib eelistada igasugu muid alternatiive ka tulevikus ja hakata promoma, et TM pole elus absull miski näitaja ja siis vaadata, et mis juhtub.

 
At 22:27, Anonymous Anonüümne said...

ühe võistluse Juhend, sedakorda TM, ja Spordialaliidu juhend, seda korda FIS juhend TD-le pole isegi mõõttes samaväärsed dokumendid. Eesti keel!
Võistluse juhend on reeglistik (mis antud juhul peab alluma FIS võistlusreegliele) ja FIS juhend TD -le ja korraldajaile on õpetus (Juhend) kuidas ja millest lähtuvalt omi otsuseid teha!
peip

 
At 22:28, Blogger sk8erboi said...

priit, sulle meeldib intriigi üles tõmmata - tõmbaks hoopis sellise sae käima - misasi oli stardigrupp nr 10100-10200 ja kuidas see pandi kokku numbritega 100-200? juhendis sellist stardigruppi ma näe?

 
At 22:48, Blogger Jaanus said...

Kuna sooviti analüüsi ka 1000 ja 2000 grupi osas, siis siin see on.

1996 ja 2001.a maratonide 2000nda koha kaotus pole teistega võrreldav, kuna nendel aastatel lõpetas vastavalt ainult 1788 ja 1966 suusatajat ja tabelis on viimase lõpetaja andmed, aga ei hakanud ära kustutama.

Aasta__V.aeg__1000koht__2000koht
1996__2:35:10___104,6%___225,0%
2001__3:04:59____76,8%___227,6%
2006__3:04:37____54,5%____87,4%
2009__2:57:29____49,7%____74,6%
2010__2:59:41____55,1%____77,6%
2011__2:41:23____54,1%____77,1%

Nendes gruppides esineb järjepidev taseme tõus terve perioodi jooksul, v.a. 2010.a 1000des positsioon, kus on tegemist mõningase tagasiminekuga ka 5 aasta taguse maratoniga võrreldes.

Erandiks on puhtalt numbrite järgi aga jällegi 2009.a, kui aga arvestame koefitsiendina juurde juba päeval siin kommentaariumis räägitud tolle aasta iseärasused (ilmastik, mis soosis tagumisi gruppe ja pigem ka liidrite rahulikum tempo), siis nende gruppide 2009.a taset võiks pigem lugeda samas kandis olevaks viimase 2-e aasta sõitudega.

Minu kiire resümee oleks siis selline, et 500 positsioonist edasi on TM keskmine tase enam-vähem pidevalt tõusnud, kuid harrastajate kõige teravam tipp koos natuke vähemterava tipuga ehk tase positsioonidel 50-500 on viimasel paaril aastal mõningase tagasisammu teinud.

Aga nagu ütleks korüfee Mati Karlovitš, siit on hea edasi minna ehk potentsiaal pole veel kaugeltki ammendatud.

 
At 23:20, Anonymous Anonüümne said...

Extra Personell ja United Bakers olid eesotsas nagu üliinimesed. Eesti suusakoondisest õhk puhas! Nagu polekski Eestil suusakoondist. Aga inimesed mäletavad veel aegu, kus koondislane Raul Olle maratoni võitis. Vot nii

 
At 23:22, Anonymous Maamees said...

Miks numbreid 100 kuni 200 duubeldati? Egas möistuvastast pole suurt midagi....juhend on selline- eelmine maraton, lisaks veel 09a koeitsendiga 1,2 ning 07a koef. 1,5, köigil oli öigus saada seline stardigrupp, lisaks veel auväärsed nn kövad suusamehed siit ja sealtpoolt piiri, natuke kohalikku onupojapoliitikat kah ja noo ei mahtunud köik ära...leidsin paar nime, kelle kohta sportinfo varasemate saavutuste kohta ei anna mingit inffi....nüüd küsimus, et kui ma olen tubli spordimees, suurmeister Jaan, spordialaks nohjah male, kas siis saaks ka sinna 1.gruppi?Samas kas peaks numbreid nihutama? Siis paaris järgnevas grupis oleks kindlasti kisa taevani....ja mis sellest siis hullu oli, egas nad päris papist poisid ollugi...vötsin lihtsalt teadmiseks, et olgugi 3.gr esirida on kusagil 300 ja peale stardihetkel, tegelt aga 400 ja peale...eks suusatad nii kuis olud, vöimed ja lauad vöimaldavad.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Kas kellelgi on aimu, millest üleüldse Pulleritsul aimu on?

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

23:28
ehk ajakirjandusteadusest?

 
At 23:51, Anonymous Anonüümne said...

ehk siiski ka suusakultuur. siin viimane postitus sortinfost:
ma ikkagi omalt poolt sooviks "tervitada" ühte 8xx numbriga võistlejat, kes u.3km paiku (ja minu arust täiesti põhjuseta) ilma vaatamata-hoiatamata rida vahetas ja mitte, et ta mulle ette oleks astunud, jättes aega pidurduseks vms...vaid täiesti suuskade PEALE! Tulemus: mina käpuli maas ja suusasaapal otsast klambrisse minev kinnituspulk murdunud, mõned kilomeetrid sai veel soonest mööda maanduva ja logiseva saapaga proovitud tempos olla, aga kui enne esimest TPd teeületuse eel suusk lihtsalt saapa küljest koos kinnitusega maha pudenes, oligi kõik selleks korraks! Ühesõnaga praeguseks 2 kuud kogutud parim vorm ja ideaalselt õnnestunud suusk ja sõiduilm ja kõik muu kulmineerus siis esirea kohaga esimeses katkestajate bussis, sest saabast jalanumbri ja tüübi järgi sobivat juba tee pealt ei küsi! Lisaks veel paarsada € rahas mõõdetavad kulud nagu üritus ja kohalkäimine, pluss uued saapad, mida kooli kõrvalt siin Haanja Maratoniks võibolla polegi väge osta, st. jääb vahele seegi...? SEEGA MÕNED, PALUN VAADAKE IKKA ÜLE ÕLA KA ENNEM KUI RADA VAHETATE! Ainuke positiivne asi kogu loos, et sain ühele härrale, kes ka terve varustusega stardirüsinast tulema ei saanud, vähemalt oma suusakepid laenata ja kellegi sõit ikka lõppes finishis...aga ise pean järgmine aasta paraku vägagi tõenäolise olnud 200-300-500grupi asemel (enne katkestamistki olid juba sellised numbrid ümber, kuigi polnud veel mootorit õigesti käimagi saanud...) startima siis umbes 1200-1300 nr alt, kui seda 1,2 koef. arvestavad...aitähh siis veelkord pime-kurt-ainultminarajal suusatajale!

 
At 23:52, Blogger Kaur said...

23:28, PP on siia saanud ligi pool tuhat kommentaari TM teemadel. Tee järgi! Online ajakirjandust mees igatahes valdab.

Miks ta oma isiklikku blogi elu24 stiilis kirjutab - ei tea - harjutab kätt? Aga meile meeldib, nagu näha.

 
At 00:13, Anonymous Maamees said...

to Kaur - mis selles halba ongi kui mees viitsib meelelahutusega tegelda ja kes viitsib järge pidada, siis möni asjalik mötteteragi leidub siit ajusoppi talletada...
...eks neid rajal nahaalitsejaid ole ikka...ja egas need vaid meie endi rahvuskaaslased ole, 09 a söitis üks norra ca 50-ndates härra peale Harimäe laskumist kurvis konkreetselt üle suuskade, samas veel küünarnukiga ruumi tehes...vaat siuksele tuli tahtmine kepid selga lüüa, peadpidi lumme toppida ja jalaga p....sse anda.
Vahetasin ka sel aastal oma 3.grupi stardikoha vist 5-nda vastu, kuna suuskade libisemine oli pea olematu. Harimäe laskumisel möötsin ajaliselt kaotust nendega kellega koos laskumist alustasin....kui jöudsin alla tagasipöördekurvist pölla peale, olid nonde tegelaste jäljed juba jahtunud....plaan oli pooleli jätta ja just selle gr. pärast- juhendi järgi saaks tuleva aasta ka 3.gr numbri....aga einoh - elu on elu, eks üritan uuesti, egas ma sinna sellepärast ka läinud....

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Tere, kõigile!

Sõitsin lühikest distantsi ja sellel aastal ei olnud tunne kuigi hea (kuigi suusk oli fantastiline, aitäh A&T mehed!), see on muidugi minu probleem ja ei kuulu siia blogisse... Paar mõtet siis minu poolt ka.

PP tegi tänuväärse töö hoiatades suusatajaid külma eest. Selle tõestuseks on külmakahjustustega suusatajate puudumine. Ostsin ise ka lisaks soojemad riided ja tean inimesi, kes tänu sellele "paanikakülvamisele" pöörasid rohkem tähelepanu riietumisele. Ja see on puhtalt PP teene, öelge, mis te tahate.

Positiivne: üldmulje korraldusest oli igati hea, rada ja toitlustuspunktid olid OK, üks minu kolleeg kasutas suusaümbermäärimist TPs ja oli väga rahul.

Parandamist vajaks: parkimiskorraldus Elvas (aga sellest oli juttu, et see oli parkimiskorraldajate isetegevus), M riietumistelk Elvas tuleb teha suuremaks.

Pikemas perspektiivis: stardiaeg on kompromissi küsimus, samuti täpne trassi kulgemine ja distantsi pikkus. Aga kui tegemist on talvise laulupeoga ja mitte ennekõike FISi võistlusega, siis distantsi läbimise aja lühendamine ei ole õige. Asjalik mõte, millest siin on kirjutatud juba, oleks Hellenurmest alates panna iga 100 m järel (ja kurvidesse lisaks) valgustus. Ma kujutan ette, et kui TM korralduskomitee kirjutaks valmis (euro-)projektid, siis oleks lootust saada ka selleks tööks raha. Kuna minu teada on tegemist Elva looduspargi territooriumiga (vähemalt osaliselt), siis oleks järsku ka KKI jms allikatest lootust lisaraha valgustuse rajamiseks leida. See ei ole loomulikult ühe aasta projekt, aga veelkord, kuna me räägime TMst kui sotsiaalse dimensiooniga rahvaüritusest, mis peab lisaks teenima ja innustama terviseedendust Eestis, siis võiks PP võtta selle valgustuse teema üles ja seda teemat oma ajakirjaniku mõjujõudu kasutades kuumana hoida. Kui riietumise ja toitlustamise pisiprobleemide parendamine on TM korraldajate kompetents, siis selline raja (valgustuse) ehitamine on juba suurem töö ja see vajab rahastamiseks ühiskonna laiemat survet. Aga minu arvates oli see siin blogis välja pakutud 10 km valgustuse ehitamine parim konkreetne ettepanek.

 
At 10:15, Blogger Tauno said...

Olgu muuga nagu on. Laupäevast starti ei poolda. Pühapäevase stardi korral on laupäev selline hea päev, kus korralikult töönädalast välja puhata, rahulikult viimased ettevalmistused teha ja siis parimas valmidusastmes starti minna. Minu jaoks on see märksa olulisem, kui võimalus põhapäeval paremates tingimustes "võistluspohmelli" pidada.

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

Tartu maraton on suusapidu kogu perele. See kestab terve nädalavahetuse. Kui põhisõit toimuks pühapäeval, millal siis toimuks lastesõit?

Lastesõit on väga populaarne -- ligi 2000 osalejat. Raske on selle ürituse tähtsust alahinnata (nii tulevastele Veerpaludele, MN17/20 klassi sõitjatele, aga ka tulevastele "pidupäevalistele" mõeldes).

Hendrik N

 
At 10:44, Anonymous Anonüümne said...

Viimase 5km valgustamiseks, koos kunstlume valmistamise võimalusega tööd käivad. Hetkel on projekt valmis, käib kooskõlastamine kohalike omavalitsustega( Nõo, Rõngu, Palupera). Kui kooskõlastused olemas jääb teostus selle kõige tähtsama, raha taha. Tartumaa Tervisespordikeskus koos Tartu Maratoniga seda projekti veavad. Loodame,et EAS ja teised fondid, selle projekti abikõlblikuks ja tähtsaks peavad. Siin on kindlasti sõna kaasa öelda üldsusel ja ajakirjandusel(loomulikult saab Priit aidata)projekti vajalikkuses.
Toomas, Elva

 
At 10:46, Anonymous Anonüümne said...

Laupäevase maratoni korral võiks lastesõidud olla näiteks pühapäeva päeval, ütleme 12.00.
Selleks ajaks on saanud sõitjad välja puhata ning väike liigutamine koos lastega mõjuks ideaalselt.
Ühtlasi võiks pühapäeval olla Aura keskus maratonisõitjate päralt.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

No näed, kobamne siin pimeduses, samas juba käivad valgustuse osas kooskõlastused. 5km see väga hea pikkus alaustuseks

 
At 12:42, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge suured "võistlejad" teie uhkus hakkab vaikselt juba upakile ajama. Tuletaks meelde, et paremusjärjestus selgub finishis, mitte stardis. Esikahesaja vendadel on lausa mingi kompleks näha nende jaoks tundmatut nägu samas stardialas. No pandi need 10000 nr vennad sinna "teie" alasse ja siis? Arvata on, et nii mõnigi oli teist eespool finishis, mis tähendab, et kui ausas võistluses neile vastu te ei saa, siis on vaja stardialaga kombineerida.
Üleüldse ka taoline jutt kus eristada nn võistlejad ja "tavalised" on nõme. TM-l kõik võistlevad, kes iseendaga kes teistega. Imelik on jutt kus kõigepealt peaksid suutma a la 18 km/h sõita, alles siis võiks aega mõõta ja kohta arvestada. Kokkuvõttes ei sõida teist keegi esikahekümmnessegi tegelikult, mis tähendab, et milleks aega mõõta, ah? Esikümnesse ei sõida oled matkaja.
Teet

 
At 13:06, Blogger Priit Pullerits said...

Postimees.ee teatab:

Kahekordne suusatamise olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister Andrus Veerpalu ei osale tervislikel põhjustel täna algaval Oslo MMil. Ühtlasi teatas neljakümnene Veerpalu 22 aastat kestnud sportlaskarjääri lõpetamisest.

Kahju...

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

See võistlejad (30)ja matkajad eraldi on juba olnud. Nii oli TM 1960-1979a. Sellest on juba ammu välja arenetud.
Valgustust on vaja Elvasse talvisteks suusatingimuste loomiseks, maratonil piisab sellest kui potensiaalsed kestvussõitjad ostavad poest lambi, mis ei maksa 10€ -ki, on väike kerge ja tõhus LED.
Raja valgustamise hind viimase saja osaleja jaoks on ebaratsionaalselt kallis kulutus.
Pooldan korraldajate bussiga kohalesõitu ja olen seda aastaid teinud. Paraku ei ole TM korraldajate hulgas asjalikku transpordi juhti, pidevalt on midagi mäda. Eelmisel aastal ärkasin ja läksin bussi peale samal ajal kui sel aastal. Seda suudeti korraldada nii, et eelmisel aastal jõudis buss stardi kohta 5 minutit enne starti, sel aastal 2h enne starti. Oleksin tahtnud selle asemel kauem magada.
Kui ei suudeta transporti talutavalt korraldada, jäävadki osalejad oma transpordiga käima ja ummikutest ei saagi lahti. Ainus mis tehakse on suurendatakse investeeringuid parklate laiendamisse. >Bussidega transportides oleks ummikud juba praegu olematud. Korraldajad, võtke ennast kokku!

 
At 13:38, Blogger Madis said...

Minu mäletamist mööda Vasaloppet-il antakse pimeda peale jäänud võistlejatele pealambid korraldaja poolt. Ja siis finišis annad ära.
Odavam, kui valgustust rajada.

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Nii mehed, kes on nüüd esimene mees kes läheb küsib AV-lt tippsuuski "laenata" millega suurmeister Oslo MM-l sõita plaanis? Kes ees see mees!

eestlane

 
At 15:20, Anonymous Gaspar said...

Korraldajatel on sel aastal ajavõtuga midagi totaalselt lahti.
Võtsin prooviks Exceli tabeli nende lehelt (et vaheaegu ja -kohti arvutada TP-des). Väga palju on anomaaliat, rääkimata tühjadest nimedest jms.
Lisaks polnud maratoni ajal võimalik reaalajas tulemusi vaadata.
Kas kellelgi on infot, mis siis ikkagi juhtus ning kas on lootust mingi adekvaatne protokoll lähiajal valmis saada?

 
At 16:33, Anonymous Anonüümne said...

"Seda suudeti korraldada nii, et eelmisel aastal jõudis buss stardi kohta 5 minutit enne starti, sel aastal 2h enne starti."

Mullune jutt on õige,tänavune mitte .2 tundi enne starti(pool tundi väljakuulutatust hiljem) õnnestus viimaks Tartust korraldajate bussiga liikuma saada,busside saabumine ,rahva bussidele paigutamine, jmt oli sama käpardlikult aeglane kui mullu- see ka ainus tõsine korralduslik möödalaskmine.
Vaid tänu sellele et tänavu puudusid igasugused ummikud Otepääl sai kohale jõutud igati normaalselt ning jäi kordumatta mullune fopaa.

 
At 18:02, Anonymous Anonüümne said...

Valgustus, parkimisplatsid, looduspargis mets maha ... mida te veel ei taha? Katta kogu rada kliimat reguleeriva telgiga - siis saavad ka voodihaiged maratoni läbida.

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

No, kuule, 9.04! PP hoiatas suusatajaid külma eest?? Eeldatav temperatuur maratonipäeval polnud saladus. Suusatajatel endil aru peas ja oskavad endid kaitsta puht endi kogemuste põhjal. Esmaspäevast laupäevani oli võimalus erinevaid riietuste kombinatsioone proovida. Mida PP saavutada tahtis (võistlust ära jätta?) ja miks ta siin hüsteeritses, seda teab vaid ta ise.

 
At 21:32, Anonymous Anonüümne said...

Tehvandi staadioni kell ei näidanud temperatuuri juba maratonieelsest reededest kella 11 alates vähemalt. Väga täpselt mäletan.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Rehvormaatorid -käed eemale TM-st!
Ei sa lubada TM (halvas mõttes) elionistumist!


No pasarán! :))

 
At 12:36, Anonymous Anonüümne said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: (amaah.credit.offer@gmail.com). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

VanusKas teil on vaja laenu? Mis tüüpi laenu sa otsima? võtke meiega täna kell (kellyjerry040@yahoo.com) oma laenu ja rohkem teavitada.

 

Postita kommentaar

<< Esileht