esmaspäev, juuli 23, 2012

Pullerits: Kes päästab ratturi hädast välja?

Algatuseks üks kont jalgpallihaigeile, enne kui teistega läheme tõsisemate ja praktilisemate teemade juurde. Niisiis, jalgpallihaiged, öelge, kes tuli 1996. ja kes 2000. aastal jalgpallis olümpiavõitjaks – ja mida sellest saab järeldada Eesti nüüdse jalgpallitaseme kohta!

Nagunii enamik ei mäleta, nii et pean teid aitama. Atlanta olümpial võitis Nigeeria ja Sydney olümpial Kamerun.

Aga mitmendal kohal on nad FIFA jooksvas edetabelis? Nigeeria on 58. ja Kamerun 59.

Kuna Eesti on FIFA edetabelis 56., siis mil määral võib siit järeldada, et Eesti jalgpalli tase on kõvem kui kahes olümpiavõitjaks tulnud riigis?

Spekulatiivne küsimus? Jah. Seepärast mingemgi arutult kirgi kütva jalgpalli juurest millegi praktilise juurde, kus on konkreetsed lahendused.

Nii mitmedki on väitnud, et ma ei tea jalgrattaspordist suurt midagi, mistõttu küsingi targematelt nõu. Eelmise reede õhtul juhtus selline asi, et Tartust umbes 10 km kaugusel Jõgeva maanteel purunes üksinda trenni tehes võidusõiduratta sisekumm (või nimetatakse seda siserehviks?). Minu küsimus: milline on siin ideaalne lahendus?

Õige vastus ei ole see, et kanna kaasas rehvi parandamise komplekti või varurehvi ja pumpa või ballooni, sest nii palju, kui ma olen teisi sõitjaid näinud, ei kanna enamik selliseid varuasju kaasas, ja too enamik on minust palju professionaalsem, ning professionaalne enamik ei saa ju ometi vale eeskuju anda.

Õige vastus ei ole ka see, et sõida hoolimata tühjast rehvist rattaga koju, kandes keharaskust võrdselt nii esi- kui tagajooksule. Niiviisi läheb puruks ka see, mida vist nimetatakse mantliks ehk välisrehv, ja ilmselt võib pärast kanda maha kogu jooksu (see on vist see, mida rahvasuus nimetatakse rattaks – ma ju ütlesin, et ma pole mingi proff).

Õige vastus ei ole ka see, et oota ära teised sõitjad ja palu neilt abi. Esiteks, neid ei pruugi tulla. Teiseks, neil ei pruugi samuti tagavaraasju kaasas olla või pole neil oma trenni ajal mahti teistega tegeleda. (Mulle sõitis vastu kaks võidusõiduratta seljas meest ja kahest, kes tee ääres seisid, vantsisin ise mööda.)

Õige vastus ei ole ka see, et hakka linna poole sõitvaid autosid peatama. Saan täesti aru juhtidest, kes sellise abipalve peale ei peatu, sest kes see ikka tahab oma autosse higist leemendavat inimest ja ratast, mis võib salongi määrida ja mis enamikku euroopalikult tillukestesse autodesse ei mahugi (millegipärast on Eestis kombeks ameerikalikult suuri ja lahedaid autosid mõnitada).

Sellele olukorrale peab olema mingi trikiga lahendus, mida ma ei tea. Seda küsingi. Sest ei saa ju õige lahendus olla see, et hakkad lihtsalt linna poole astuma, jalgratast käe kõrval tõugates, ja tellid naise suure Chrysler Pacificaga vastu, teed tagant auto luugi lahti ja viskad ratta kerge elegantse liigutusega pakiruumi ilma, et peaks seda tükkideks võtma. See lahendus, nagu te aru saate, on ju liiga lihtne.

Profid teavad kindlasti paremaid nõkse. Huvitav, millised need on?
******
54 miili pikkune tee ümber Silver Islandi mägede, Utah. 15. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits.

Fotod 1 ja 3: Postimehe infograafik Kaido Linde Priit Pulleritsult laenatud Scotti võidusõidurattaga pühapäevasel Tartu igamehetriatlonil Jakobi mäe tõusu alguses (1. foto) ja Kassitoome laskumise all (3. foto). Fotode autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix
Foto 2: Jalgrattaga hätta sattunud võistleja pühapäevasel Tartu triatlonil. Foto autor: Kristjan Teedema, Postimees/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Selle (küsimuste esitamise) taseme juures sõidab eriti kõvadel meestel kogu aeg igaks juhuks sabas nt. Chrysler, katusel paar varuratast ja pinu jooksusid, et tähtis trenn enneaegu pooleli ei jääks. Vahuballooni soetamine (6EUR) on tõepoolest liiga lihtne lahendus.....IRW.

 
At 13:43, Anonymous Anonüümne said...

http://www.youtube.com/watch?v=xIhTY02lRSE&feature=player_embedded

 
At 13:53, Anonymous Anonüümne said...

Mis puutub FIFA edetabel olümpiavõistkondade tasemesse? Teatavasti olümpial ei osale jalgpallis rahvuskoondised.

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

Kuna sa oma küsimuses välistad ette juba pea kõik vastused, siis ei jäägi üle muu kui ainult tõeliste proffide tee - tehnoabi auto sõidab taga. Jõudu ja raha sulle selle abi palkamisel!

PS. Naise kasutamine Pacificaga ei ole õige vastus, sest tal puudub rattamehaaniku tehniline kvalifikatsioon ...

PS.PS. Mina millegi pärast näen palju sõitjaid, kel tööristakott sadula all ja tõenäoliselt seal ka varukumm. Omal ka alati (sic!) 2 kummi kaasas. Mis sellest, et viimati läks teel kummi vahetust vaja 4 aastat tagasi.

 
At 14:20, Anonymous lehtsabaH said...

Kaks pilti - http://blog.paf.com/ratta-rambo/files/2012/04/tartus-paint.jpg ja http://www.rattaprofid.ee/bw_client_files/rattaprofid/public/gallery2_img/gallery_94/magick.php/8799_314943_2608530898733_1418774978_32969920_1364957862_n.jpg?resize(800x600) räägivad ühte ja sama lugu. Tundub, et Priidu silmis professionaalne enamik annavad siiski vale eeskuju.

 
At 14:21, Anonymous Anonüümne said...

See 13:43 juutuubi näide on hea. varukumm + balloon ei kaalu suurt midagi ja pärast väikest harjutamist vahetad lohvi mõne minutiga kindlasti.
See, et Pullerits väidab, et enamusel rattureil abipaketti (nähtavalt) kaasas pole, ei tähenda automaatselt, et see neil puuduks;)))

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Oled jooksumees.
Päkka on.

Võta ratas sobivas asendis õlale, kingad teise kätte näppu ja hakka asfaldil jooksma.

Trenn ei lähe aia taha ning kodus teed ratta korda.

 
At 14:30, Anonymous Anonüümne said...

14:26 - 10p.

 
At 14:36, Blogger Madis said...

On veel üks võimalus, kui trenni tegemisest jutt:
http://www.schwalbetires.com/bike_tires/racing_tires/durano_plus

Võistlemise ajal - variety of options.

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Minu 5 trikki:
1. Sõitma tuleb minna korras rehvidega, kiirus tuleb valida vastavalt teeoludele.
2. Vana rehvi puhul kasutada PP varianti 2 - sõita aeglaselt koju ja vana rehv ära visata, vaadata, et velge ei kahjusta (sõita pehmel või siledal teel).
3. Riskantsemad lõigud jätta kodu lähedale (kuni 10 km) ja häda korral joosta koju. (Dämn, ma just reede tegin nii ja mul on kahtlane tunne, et PP praegu luuletas selle stoori kokku... Mul on oma kummipurunemisest, auklikul rattateel muideks :( isegi foto aga PP-l pole midagi peale siin toodud sorava jutu).
4. Torgata tasku õhuballoon ja paar iseliimuvat kiirlappi ussihammustuste raviks, väga kompaktne ja diskreetne lahendus.
5. Võtta kaasa mobla ja kutsuda omale naine või lapsed autoga järgi(seni olen ainult korra seda võimalust kasutanud).

 
At 15:48, Anonymous Anonüümne said...

Kannan üldjuhul varu sisekummi ja pumpa kaasas - see on eleméntaarne. Toon siia võrdluse: seksimisel, ei ole mõistlik ainult ühe kummiga peale minna, vahest võib kumm puruneda või tahad rohkem kui ühe tihi panna. Katsu sa siis naarimehe juurde või koju joosta.

Üks juhus mulle siiski meenud, rattakummi purunemisel, siis kutsusin sõbra järgi. Priit, kas sul on selliseid sõpru keda järgi kutsude või on ainuke variant naine?

MM

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Sadula alla rattakott, sinna sisse kaks sisekummi, mõlemad pane eraldi väikse kilekoti sisse, vahel kipuvad seal muidu üksteise vastu hõõrdudes puruks minema. Üldiselt seda küll muidugi ei juhtu aga vahel siiski.
Lisaks rattakotti veel kummiheebel. Raami külge veel ka pump või kui see ei sobi siis kasuta balooni. Väikse tööriistade komplekti võid ka sinna lisada. Endal veel ka jupike kaltsu lisatud, peale keti parandust saab käed puhtaks teha (10 aasta jooksul on seda küll ainult üks kord vaja läinud).
Kõik see mahub rattakotti mõnusalt ära ja lahendab ka sinu probleemid.

Kuid kui tundub, et see lisa 300-400 grammi kisub sinu sooritusvõimet märgatavalt alla siis pane see kraam auto peale ja las sõidab sul taga või ees:)

 
At 15:53, Anonymous Anonüümne said...

Ega profidki lenda, kui kumm katki (jalgratastel on ikka kummid (sise ja välis) ja need on pöia peal) ja kui oma lollusest miskit taskus pole siis ei jää üle muud kui mõni sõber järgi paluda. Siiski usun ma, et valdaval enamusel sõidumeestest (eriti sügistalvisel hooajal) on ikka õhukumm ja pump taskus. Tühja kummiga sõitmine, ole sa nii spets kui tahes ei mõju kindlasti pöiale ja lõpuks ka rahakotile hästi.
Seega siis hädalist saab aidata ikka ainult hädaline ise.
Terv.Toomas

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Lisaks 15:51 kommentaarile veel üks küsimus ka.

Vooremäe 3000? Osalesid? Või jäi siiski tühja kummi pärast minemata. Ning kas kumm oli tühi rattal või endal?

Siim

 
At 19:06, Anonymous Anonüümne said...

to Siim:
kuna Priit ei ole veel vastanud, siis pakun oma variandi - käis pühapäeval Tartu vahel triatlonistidele oma ratast näitamas. Kruisis teine muudkui aga võistlustrassi ümbruses edasi-tagasi.

 
At 20:23, Anonymous Anonüümne said...

Kõige enesestmõistetavam lahendus ei saa olla ometi õige!!! Proffid ju võistlustel varurehve kaasas ei kanna - aga trennis? Priit kas sa pead end proffiks ja kui siis milles? Jalgpallist sa suurt ei tea, sama tuleb välja ka kõige elementaarsemate rattasporti puudutavate teemade kohta. Mida sa üldse tead? Seda tead et mida rohkem sa tead, seda rohkem sa tead, kui vähe sa tead?

http://en.wikipedia.org/wiki/Football_at_the_Summer_Olympics

Päris haledat kuvandit maalid endast!

Parempoolsele omaselt ei vasta sa oma leivaisa ebameeldivatele küsimustele - kuidas Voore3000 läks?

 
At 22:22, Anonymous Anonüümne said...

selja peal taskus on ballonpump, 3heeblit,õhukumm.
Ainult väga rumalad lähevad ilma varukummita trenni tegema.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas kommenteerite Tartu Triatlonit? Minule meenutas üsnagi Otepää MK, kus rahvas elast kaasa ja korralik melu. Minu meelest väga õnnestunud ja super asi!

 
At 22:32, Blogger Lauri said...

Omal ajal aitas kui McGuiveri ehk niiskuskindlat teipi paar ringi ümber jooksu tõmmata ja pidas koduni ilusti ühk sees...kuigi sõidumugavus oli nagu raudteel sõites, kuna teibitud koht oli vähe kõrgem rehvist

 
At 00:32, Blogger Jaan said...

Ei tea, kas Giro d'Italia võitjat Ryder Hesjedali tuleb nüüd tsainikuks pidada? http://desmond.yfrog.com/Himg740/scaled.php?tn=0&server=740&filename=32949687.jpg&xsize=640&ysize=640

 
At 01:16, Anonymous Anonüümne said...

Loomulikult - tegijad jalutavad koju :-)

 
At 08:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuna sa Priit ei ole rattamees siis sa ei oska selliseid asju lihtsalt tähele panna - pakun et 99%-l treenijatest on vastavad abivahendid alati kaasas.

 
At 15:08, Anonymous Anonüümne said...

Häda nimi on "õpitud abitus", tead küll millest jutt Priit.

 
At 09:55, Anonymous Anonüümne said...

Õige vastus ei ole see, et kanna kaasas rehvi parandamise komplekti või varurehvi ja pumpa või ballooni, sest nii palju, kui ma olen teisi sõitjaid näinud, ei kanna enamik selliseid varuasju kaasas, ja too enamik on minust palju professionaalsem, ning professionaalne enamik ei saa ju ometi vale eeskuju anda.
Nagu ise kirjutad, siis pead neid teisi endast professionaalsemaks, mis ei teist neist automaatselt veel professionaale kuivõrd võrdlus oli tehtud ju Sinu endaga. Tegija kannab kiivrit ja kummi. Ühte peas ja teist sadula all kotis.
Tanel

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

http://www.edinburghrc.co.uk/news/263/212/What-should-I-take-with-me-on-a-club-road-ride

väljamaalased oskavad puust ja punaselt kirjutada, missuguse varustusega peaksid sa klubisõidul osalema. endal alati kaasas kaks sisekummi ning kiirparanduskomplekt, siiani on kaks korda juhtunud, et tuleb ühe sõidu jooksul kaks korda sisekumme vahetada, halvimal juhul juhtus see kõik 1 km sees....

lauri

 
At 02:29, Blogger oakleyses said...

tiffany and co, christian louboutin outlet, longchamp, oakley sunglasses, michael kors outlet, michael kors outlet, replica watches, nike air max, michael kors outlet, louis vuitton, michael kors outlet, prada outlet, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses, gucci outlet, prada handbags, michael kors, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, ugg boots, ray ban sunglasses, ugg boots, jordan shoes, ugg boots, nike outlet, burberry outlet online, longchamp outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, michael kors outlet, louis vuitton, tory burch outlet, ugg boots, louis vuitton, louboutin, nike air max, louboutin outlet, chanel handbags, longchamp outlet, louboutin shoes, burberry, tiffany jewelry, nike free, uggs on sale, oakley sunglasses, replica watches

 
At 02:36, Blogger oakleyses said...

new balance pas cher, sac longchamp, hogan, true religion jeans, kate spade handbags, nike air max, air max, north face, ray ban pas cher, air jordan pas cher, true religion outlet, nike air max, ralph lauren pas cher, north face, louboutin pas cher, coach purses, sac guess, lululemon, coach outlet, timberland, nike roshe, longchamp pas cher, michael kors, burberry, air force, true religion jeans, lacoste pas cher, tn pas cher, nike air max, abercrombie and fitch, true religion jeans, hermes, vanessa bruno, michael kors, nike free run uk, michael kors, ray ban uk, ralph lauren uk, coach factory outlet, nike blazer, mulberry, michael kors, coach outlet, converse pas cher, nike free, vans pas cher, oakley pas cher, nike roshe run, hollister, hollister pas cher

 
At 02:47, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 02:47, Blogger oakleyses said...

bottega veneta, giuseppe zanotti, mac cosmetics, nike air max, north face outlet, longchamp, lululemon, soccer jerseys, mont blanc, new balance, celine handbags, baseball bats, oakley, ralph lauren, babyliss, louboutin, valentino shoes, insanity workout, vans shoes, nike trainers, iphone 6 cases, asics running shoes, reebok shoes, mcm handbags, beats by dre, ferragamo shoes, chi flat iron, hollister, jimmy choo shoes, nike huarache, wedding dresses, nfl jerseys, instyler, p90x workout, ghd, north face outlet, herve leger, abercrombie and fitch, iphone 6s cases, iphone 6s plus cases, iphone cases, hollister, soccer shoes, ipad cases, birkin bag, nike roshe, s5 cases, iphone 6 plus cases, timberland boots, iphone 5s cases

 
At 08:19, Blogger yanmaneee said...

yeezy boost
kobe 9
nike huarache
cheap jordans
nike roshe
golden goose outlet
vans shoes
yeezys
hermes handbags
air jordan 4

 
At 08:24, Blogger yanmaneee said...

kd shoes
dior glasses
longchamp
fitflops
off white hoodie
nike air force 1
prada sunglasses
jordan 11 retro
adidas stan smith
ray ban aviator sunglasses

 

Postita kommentaar

<< Esileht