reede, jaanuar 09, 2015

Pullerits: Kuidas läks Tour de Suusahullude avaetapp?

Tour de Suusahullude esimesel etapil soovitas võistluse teadustaja endine laskesuusataja Margus Ader, et see, kes tahab korraliku intervalltreeningu koormuse saada, peab sõitma 1,3 km pikkust kuue künkaga ringi mitte kaks korda, nagu juhend minimaalselt ette nägi, vaid vähemalt viis korda. Selge, tuleb teha nii, nagu kogenud mehed ütlevad.

Aga selgub, et Jaak Teppani ettevalmistatud vabariigi parimad Fischeri aukudega püss-suusad on hirmus libedad. Ja et kunstlumest rada pole mitte pelgalt tahke, vaid ka üksjagu lainetav. Ja kurvid sõidetakse juba võistluse alguseks seest siledaks ja välisküljelt paksu valli.

Esimesel sõidul avastan üllatusega, nagu polekski seni suurt suusatanud. (Mis siis veel neist rääkida, kel hooaja suusa-rulli-kilometraaž jääb alla 700...) Tehnika laguneb juba esimese laskumise järel – kui seda stardist väljudes üldse oligi, sest ega ennast kõrvalt ju näe –, rütmi ei saagi kätte. Kõige raskemas, kolmanda laskumise järgses tagasipöördega kurvis ei puudu palju, et lendan selili. Paar tagurpidi käteringi aitab siiski püsti jääda. See tekitab nii palju ebakindlust, et lõikudel, kus võiks kiirust arendada, ei julge eriti uljaks minna, sest kes teab, äkki kaovadki suusad alt.

Kuid paljud mehed sõidavad väga võimsalt ja ilusalt. Huvitav, olen veetnud sügisest saadik enamiku õhtuid ja peaaegu kõik nädalavahetused suusa- ja rulliradadel, kuid neid mehi, kes nüüd uskumatult lennukat ja hoogsat minekut näitavad, pole kordagi näinud. Huvitav, kus ja millal nad oma salatrenni teevad?

Teise sõidu kolmanda laskumise järel ehk distantsi esimese poole lõpus katkestan. Sõidan tagasipöördekurvist välja. Edasi jätkata pole mõtet. Naasen stardialasse, et minna kolmandat korda rajale. Reeglid lubavad startida nii palju kordi, kui tahad, kirja läheb kaks parimat aega.

Kolmas sõit edeneb tunde järgi ehk kõige paremini – tulemusi veel, kella poole kaheteistkümneks õhtul, avaldatud pole –, igatahes suuri prohmakaid ei tule, ent peab tunnistama, et tõusude lõpus, kui lähen liikudes üle tõusuvariandile, tikub koordinatsioon kaduma. Lausun Aderile, et jään rajale jänni. Ader vastab, et eks olud ole ühtviisi harjumatud ja keerulised kõigile; ta kinnitab, et kui temagi rajale läheks, tunneks ta end samamoodi ebakindlalt. Ta märgib, et rajaolud soosivad tehniliselt osavaid sõitjaid, kellel on lihastes n-ö konkreetsust – ehk noori ja hästi treenitud mehi.

Neljandas sõidus röövib taas väärtuslikke sekundeid tagasipöördekurv. Fischerid lennutavad mind sealt jälle välja, kuid ronin uuesti rajale ja sõidan siiski lõpuni.

Kaks minutit enne stardiaja lõppu (kell üheksa) lähen viimase võistlejana oma viiendale sõidule. Ader ütleb, et see tuleb läbida vähemalt sama kiiresti nagu eelmised, sest kui tempo ära kukub, ei ole lõigutrennist ega võistluspäevast suurt kasu. See lisab motivatsiooni. Kuid neljanda laskumise algul, kui püüan jalgadega kiirendada, kaotan ebaühtlasel kergete vagudega lõigul tasakaalu ning lendan külili. Esimene mure, mis juba kukkudes peast läbi käib, on, et ennast kõvale rajale maandudes liiga ei põrutaks. Libisen selili mäest allapoole ning tunnen õnneks, et olen vist rängema matsuta pääsenud. Ajan end püsti ja sõidan siiski hooga lõpuni.

Ilmselt tegin konkurentsitult enim starte. Selle eest auhinda muidugi ei anta. Ega sellele pretendeeri ka. Aga vähemasti sai korralikult pingutada, mis, nagu juba eelmise sissekande kommentaaris ütlesin, on enne maratonide hooaja algust väga vajalik. Sest ega trennis niikuinii endast nõnda palju välja pigista nagu siis, kui number seljas.

Kokkuvõttes, mis siin salata, oli üks imelik võistlus, mis tekitas pisut segaseid tundeid. Aga mida loota võinukski, kui sellist sprindivõitlust tegin viimati vähemalt kolm, kui mitte neli talve tagasi. Vähesed erialased kogemused said sedakorda ilmselgelt saatuslikuks. Kuid homme, laupäeval Otepääl 30 km klassikarajale! Tulge ka!
******
Jaanus Laidvee (in center) pushing his bike up Elephant Hill Road, Needles District, Canyonlands National Park, Utah. 27. aprill 2012. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Suusahullud Janek Bahovski ja Thea Kask. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 2: Suusahullude sümbol. Foto autor: Urmas Luik, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Miss Slovakkia Silvia Prochadzkova veedab aega Floridas ja vaatab igatsevalt üle Atlandi, sellal kui Eestimaa parimad pojad Suusahullude tuuril endast viimast pigistavad. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 4: Rootslanna Charlotte Kalla uisutehnika. Foto autor: Erik Nilsson, Scanpix

46 Kommentaarid:

At 01:05, Anonymous Anonüümne said...

See on kurb lugu. Illusioon purunes. Prints võib ka ühe õhtuga kerjuseks muutuda. Sümpaatne on see, et mees ei otsi totakaid vabandusi.
30. koht.
Naiste hulgas konkurentsis. Aga mitte kiireim.

 
At 01:59, Anonymous Anonüümne said...

Higiseks - jahtumine (külma käes). Uuesti higiseks. Nii 5 korda.
Kahel korral perseli.
Mis paneb dr Ripsi lõikuslaualt läbikäinud 50 a mehe seda akrobaatikat tegema?

 
At 02:36, Anonymous Anonüümne said...

Selle 3 minutiga higiseks ei saa. Ja oli soe.

 
At 07:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit,pole hullu.See,et esimesel võistlusel,kui kell käib ja tahtmine suur,tehnika pisut laguneb on tavaline.Treeningpaiku ja aegu on Eestimaal teisigi,kus võimekust arendada,aga see on teine jutt.Missipildi allkiri on tõesti hea,küllap märkas ta ka suusahulle.

 
At 08:19, Anonymous Anonüümne said...

Suusatajal ei ole KRP (ehk lühikeste, 10sek kiirenduste) mõte mitte kreatiinfosfaadi ainevahetuse parandamine, vaid kiiresti sõitmise pidev meenutamine. See tähendab, et peamiselt tehniliselt keerukatel kohtadel (kurvid, üleminekud) või kiiretel kohtadel (laskumiste lõpud, kergelt allamäge lausikud). Ja rõhk on tehnikal, mitte keele vestile saamisel. Selle peale võiks mõelda.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

http://suusahullud.ee/wp-content/uploads/2015/01/Tds-15-ametlikud-tulemused.pdf

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Nõus, 07:49. Eilne jäi ilmselgelt tehnika taha - pole ju saanud tehniliselt nõudlikel radadel sõita, üksnes siledal lauskmaal. Aga pole hullu, täna taas starti - hooaja kõige esimene klassikasõit.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Ühte vana anekdooti meenutades - 50 ja suusatehnikat põle, järelikult ei tulegi.

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

Eile olid Pärtel ja Andres P vanameistrist eespool.

Aga täna?

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Täpselt sama jutt mis eelnevatel aastatel. Trennis on uisutehnika selline, et Hellner si.... täis ennast kui seda näeks, võistlustel hakkab üks koba jutt pihta. Eriti koomiline on liebda suusa jutt, milline see suusk siis olema peab kui mitte libe. Siit ei ole midagi loota, täna vanameister proovib paaristõukega ilmselt, klassikafisherid tuleb ju maha müüa.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Tähelepanu, valmis olla, ...

http://tartu.postimees.ee/3051253/3667297

 
At 18:52, Anonymous Anonüümne said...

Ivar Tupp on Endomondos

 
At 19:50, Anonymous Anonüümne said...

Homme Tšehhis Jizerska Padesatka, eestlasi stardis 30 ja enam.

Kahe nädala pärast Viru Maraton.
Seal toimuvast:
http://arhiiv.sport.err.ee/lumeinfo.php?0&id=14

 
At 20:13, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav miks nii vähe kommentaare? Needki sellised arglikud ja hädised? Kas siis Eestis enam eurooplik sõnavabadus ei kehti? Kas tõesti kustutatakse siit kommentaar kui seisan sõna ja karikatuuri vabaduse ja kõigi rasside ja usundite koosmeelse rõõmsa eksisteerimise eest Euroopa Liidus ja Eestis?
Tervitustega teie hea sõber Tšarli Neebo!

 
At 20:19, Anonymous Anonüümne said...

Otse"pilt" rajalt:

http://www.ilm.ee/mynthon/kaamera.php3?cam=tehvandi

 
At 20:57, Blogger AinK said...

Pullerits täna 31., kaotust võitjale 23:17.

ainka

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

23 min kaotust 30 km ja seda teisele harrastajale, no kuulge millest me räägime.

 
At 23:09, Anonymous Anonüümne said...

http://publik.delfi.ee/news/kurioosum/video-sobilik-voi-mitte-rootsi-lastetelevisiooni-uusimad-kangelased-on-lobusad-suguelundid?id=70536465. Kuidas kommenteerite hr Pullerits?

 
At 23:16, Anonymous Anonüümne said...

Mulle see video meeldib Noku on Tussu seltskonnas kenasti erutusseisundis, st püsti. Laulu lõpus võiks pauk lahti ka minna. Midagi ebaturvalist selles ju ei oleks - nokul on müts peas.
Lugupidamisega Jaan Kägu teise järgu suusamees.

 
At 23:25, Anonymous Paavo said...

Kuule Jaan, teise järgu mees. Meie siin oleme kõik kõrgema järgu mehed, seega loodan et tunned ilget alaväärsust ja tõmbad siit minema, va käo m*nn.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas rootslased on asunud otsustavalt heterosuhteid propageerima, saades aru, et homoabielud rahvastiku taastootmisega ei tegele või on need siiski ettevalmistused pedofiilia legaliseerimiseks.
Oleks huvitav teada mida arvavad asjast tõsised alfaisased ja sportlikud heteroseksuaalsed naised.
Jaan Kägu

 
At 23:38, Anonymous Anonüümne said...

Paavo miks nii kuri? Kas sinule oleks meeldinud noku ja tussu asemel kaks nokut korraga ekraanil? Ära minuga kurjusta, mina pole seda videot teinud.
Lugupidamisega Jaan Kägu

 
At 23:39, Anonymous Martin, intelligent said...

Tolerantsuse tund Pulleritsu blogis. 23:00 - 8:00 ei kustutata ühtki kommentaari.

 
At 23:40, Anonymous Karl Joakim said...

Rootslased on lihtsalt nii edumeelsed. terve ameerika rääkis nendest 70-tel kui need avaldasid ajakirjas pilte kuidas pesus mehed ja naised koos saunalaval istusid. Eks nad loodavad oma avangardsele loomusele uut reklaami saada nüüd noku ja tussu multikaga. Kui julge! Kui uuenduslik! Kui rootslaslik!
Huvitav missuguse hinnangu annaksid senjöörid ajaloolased Pärtel ja Vootele. Nemad on meilterased mehed kelle arvamus loeb üle piiride ja tõkete.

 
At 23:45, Blogger Priit Pullerits said...

Martin, ärge targutage. Kõigel hoian silma peal. Mitmes täna suusatuuril olite?

 
At 23:53, Anonymous Martin said...

Oo, tere õhtust! Herr Pullerits parempoolsest üleriigilise levikuga päevalehest ise! ja nii hilisel tunnil.

Hoiate ehk siis ühtlasi ka J. Kaplinski blogil silma peal? Kaplinskil võib-olla taas unenägu. Taas üks kohtumine põrgus.
Alfred Rosenbergiga. Kus on Rosenberg on üldiselt rahul.
Ajakirjandusel teatavasti oli oluline roll nii I kui ka II maailmasõja ettevalmistamisel ja vallapäästmisel.

 
At 23:57, Anonymous Paavo said...

Anna andeks Käo Jaan, läksin veidi liiale. Ära nimeta end teise järgu suusameheks. Meie eestlased oleme ju esimese (ja kõrgema) järgu suusatajad kõik. Juba Lembitu pani oma maleva mehed suuskadele ja lasid sihkat-sahkat üle lumise välja. Isegi kui sa ammu suusatand ei ole (nagu mina, kes sõitsin viimati ehk 2008 ühe lühikese treti) siis geneetilises mälus on meil see kõik olemas, nii klassikaline kui uisutamise tehnika kõik olemas ja tallel. Kas ma pean meelde tuletama mitu kuld medalit on eesti rahva kontol? Ning mitte ujumises, vaid justnimelt suusatamises. Käo Jaan võta ennast kokku ja vaata peeglist kui võimas äratõukelihas sul on. Kirjuta sellest meilegi.
Aga jah tussu ja noku on ikka parem kui noku ja noku, siin on sul vanal mägral õigus.

 
At 00:03, Anonymous Anonüümne said...

See Kaplinski lugu on otsene solvang. Kahju et ma pole õigusteadlane. Siit saaks kohtuloo välja tirida ning panna Vana Kitse Vooglaiule tublid tonnid eurosid valuraha maksma.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetud Paavo vabandus vastuvõetud. Ma ei mõelnud sellele, et kui ma madalat profiili hoian ja oma vägitegudega ei kelgi, võib see mõne tubli mehe rahvusliku uhkust riivata. Siinkohal pean ka mina vabandama.
Suusamees Jaan Kägu

 
At 00:11, Anonymous Anonüümne said...

Kaplinski on nagu sovjeet - kõik kes talle vastukarva, need sildistab ta koheselt natsideks ja fašistideks. Olen seda meelt, et sellise sigaduse eest peaks maksma. Ei ole siin midagi päise päeva ajal teist meest natsiks sõimata. Ei ole enam vene aeg.

 
At 00:21, Anonymous Anonüümne said...

Kaplinski kirjutab ikka uskumatut joga - Eesti riik olla loodud venelaste poolt. Väga armas lugeda.

http://jaankaplinski.blogspot.fi/2014/08/separatists-condemning-separatists.html

Psühhosõja valvurile I Raagile oleks siit esimene pääsuke, kes maha kõmmutada. Enne kui asuda võitlusse Kremlist tuleva propagandasolgiga, tuleks omad kodumaised "laululinnud" maha võtta. Aga kus sa sellega, meil ju demokraatia ja kõik on teretulnud oma "kuldaväärt" arvamust levitama.

 
At 02:21, Anonymous Martin said...

Tolerantsuse tund Pulleritsu blogis kestab! Hommikul 8:00-ni välja.
Oodatud on kõik arvamused sh ridikulöössed blogipidaja suhtes.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

http://www.swixskiclassics.com/livecenter/live-center-event-3-2015

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Hakkab dopingutrall jälle pihta. Õnneks pole meie omadest kellegi pihta tulistada.

http://sport.err.ee/v/laskesuusatamine/cf3fd6fd-5e83-44d5-9b95-39a391d394b2

 
At 10:35, Anonymous Anonüümne said...

Soo on kõva. Tuiskas eile must 7 ringil staadionil paaristõugetega mööda nii et polnud asigi. Sellisele pole häbiasi paarkümmend minutit kaotada

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Kärp Padesatkal (45km) 26. koht, +6:33, seda on siiski palju, kahjuks.

http://www.swixskiclassics.com/race/86155/men

 
At 01:29, Blogger fattoma said...

http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-22.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-21.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-20.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-19.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-18.html
http://www.prokr.net/2016/09/cleaning-companies-17.html

 
At 07:40, Blogger Unknown said...

ultra boost
jordan 6
timberland outlet
100% real jordans for cheap
nike shoes
cartier bracelet
longchamp bags
adidas tubular
adidas superstar
red bottom shoes

 
At 12:19, Blogger Unknown said...

qzz0419
canada goose uk
coach handbags
yeezy boost 350
michael kors outlet
ralph lauren uk
cheap nike shoes
salomon boots
ralph lauren outlet
christian louboutin shoes
nike shoes

 
At 04:10, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.4.27
michael kors outlet
michael kors handbags
nike trainers uk
ed hardy clothing
adidas superstars
canada goose jackets
oakley sunglasses
air jordan uk
nike huarache
coach outlet online

 
At 05:27, Blogger Unknown said...

michael kors outlet online
ray ban sunglasses
nike outlet
lebron 15
nike polo
hermes belt
nike sneakers
ray ban sunglasses
hogan outlet online
adidas tubular

 
At 05:06, Blogger Unknown said...

qzz0606
air max 90
christian louboutin outlet
polo ralph lauren
ugg outlet
michael kors outlet
lebron james shoes
true religion jeans
fingerlings monkey
nba jerseys
soccer jerseys

 
At 08:53, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.7.13
huaraches
jordans
kate spade outlet online
true religion outlet
ray ban sunglasses
christian louboutin outlet
hugo boss sale
off-white clothing
fitflops sale clearance
ugg boots on sale 70% off

 
At 05:22, Blogger jeje said...

huaraches
ecco outlet
canada goose outlet
christian louboutin outlet
nike blazer
soccer shoes
true religion outlet
coach factory outlet
ed hardy clothing
fitflops sale clearance

 
At 05:47, Blogger Unknown said...

basketball shoes
adidas yeezy boost
kyrie irving shoes
golden goose
kevin durant shoes
lebron shoes
nike prestos
adidas eqt support adv
tom ford glasses
fila

 
At 10:20, Blogger miki said...

0815jejechaussures nike air max 90 femme pas cher Les problèmes asics gel noosa tri 10 vélemény de santé ont été une préoccupation majeure pour les humains depuis les asics gel lyte 3 femme rouge pas cher premiers âges. Ils peuvent sortir un entraîneur FlyKnit Racer chaussures nike air max 97 enfant qui ne pèse que 5,6 onces ainsi qu'une air jordan 1 mid rouge et blanc chaussure Nike FlyKnit qui ne pèse que sept. Je viens baskets basses roshe run hyp femme de nike d'avoir un regard de Nike Shox Monster SI sur les accessoires. asics gel lyte 3 ns

 

Postita kommentaar

<< Esileht