neljapäev, detsember 19, 2019

Pullerits: Kas nüüd on lõpuks ideaalne võistluskaal saavutatud?

Loomulikult ei hakka ma end võrdlema Mart Kevin Põllustega (fotol paremal), kes tänavusel Tartu maratonil oli kaheksanda kohaga parim eestlane ning kes on seadnud eesmärgiks järgmise aasta Tartu maraton ära võita. Kohtasin teda täna jõusaalis. Kui Põlluste tõmbab suusaergomeetrit tund aega jutti, isegi kaks tundi, nagu ta mulle tunnistas, siis minusugusele on juba ligi pool tundigi järjest paras vaimne katsumus. Panen küll muusika kõrva – Queeni «Don’t Lose You Head» annab päris hea rütmi, tempo (ligi 60 tõmmet minutis) ja meeleolu, olen avastanud –, aga kui kaua sa ikka jaksad masina tablood vaadata. Jälgid muudkui seda, et tempo püsiks...

Näiteks eile «sõitsin» 5000 meetrit (8. käik) 24.48ga ja seejärel 2000 meetrit 10.06ga. Lisaks veidi jõuharjutusi ka. Täna «sõitsin» taas 5000 meetrit (8. käik), kuid sedakorda 25.19ga, ent peale tegin 2x2000 meetrit 10.08 ja 10.14ga. Ja muidugi veidi jõuharjutusi otsa. Kokku täna seega veidi üle kolmveerand tunni suusaergomeetri sikutamist. Oleks kolmandagi 2000-meetrise tõmbamise võinud teha, kuid vaimu säästmise nimel otsustasin sellest siiski loobuda.

Oluline areng on aga toimunud võistluskaalu saavutamise rindel. Nagu teate, siis paar nädalat tagasi, kui alles jõusaalis alustasin, kaalusin 70 kilo. Umbes nädala pärast sain selle näitaja juba 69 kiloni. Sinnakanti jäigi see mõneks ajaks pidama. Aga täna vaatas kaalult vastu hoopis uus tase!

Nooruses, parimatel päevadel jooksjana, kaalusin 68 kilo. Selle taassaavutamine on olnud väike eesmärk, sest mäletan väga hästi, kui kerge oli niisuguse kaaluga minek ja lennukus. Täna astusin kaalule ja ei uskunud esimese hooga oma silmigi. Astusin kaalult maha ja siis teist korda kaalule. Sama näitaja. Siis kolmandat korda: ikka sama näitaja!

Kaal jäi 67,5 ja 68 kilo vahele.

Nüüd võib öelda, et ideaalkaal on vist käes!

Kuidas ma selle saavutasin? Kindlasti õige toitumisega, mis tähendab, et teised inimesed söövad liiga palju, aga mina optimaalselt. Kusjuures tuleb rõhutada, et mul ei ole mingit erikorgu või kelle iganes toitumisprogrammi. Ma ei loe ka kaloreid. Lihtsalt ei aja endale heast peast head ja paremat lõputult sisse. Aga kindlasti aitas kaasa ka organismi tühjendusprogramm, mille tegin läbi ööl vastu teisipäeva, kui lasin kõik, mis välja tulla tahtis, viiel korral suure hoo ja pauguga organismist välja. Ilmselt oli ajapikku kogunenud organismi teatud hulk saastaineid ning nendest vabanemine andis kiiresti suure efekti. Soovitan sellist organismi puhastamist ka teile!

Nüüd tuleb kaalu ilusasti hoida ja mitte lasta end jõuluajast valele teele eksitada. Näiteks peagi algab Postimehe jõululõuna – las teised pugivad, aga need, kel on sportlikud eesmärgid (mis ei pea olema ilmtingimata Tartu maratoni võit, nagu Põllustel), peavad näitama tahtejõudu ja sisu ning säilitama kindlameelsuse ka siis, kui muud nõrgemad isendid mõttetutele ja kasututele ahvatlusele järelemõtlematult järele annavad. Pärast nad kahetsevad. 

Foto 1: Mart Kevin Põlluste tänavusel Otepää MK-etapil 15 km sõidus. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

60 Kommentaarid:

At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, Te ajate meid segadusse! Mis Tartu maraton? Vaadake ometigi aknast välja ja ilma prognoose. Isegi kui mingil 5 km rajajupil mingi säästumaraton toimub, siis on see lihtsalt huinjaa, mitte Tartu Maraton! Pealegi tundub, et suusatamine on eestlase spetsiifikale sama sobimatu ala, kui jalgpall. Jääme parem rodeo juurde

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Suure pauguga? Äkki defineeriks selle paugu olemust. Oli tegu isikliku seisukoha avaldamisega, peeru käristamisega või onaneerimise tulemusega? Kõige suuremat mõju kaalu langemisele peaks avaldama viimane, kuna eesmised ei mõjuta reaalsest kaalu.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Sellest suure paugu jutust võib järeldada, et PP'l oli kõht lahti. Siit soovitus - pese korralikult käsi. Kehakaal võib peale sellist tühjakssittumist "ideaalis" olla, kuid füüsis vaevalt.

 
At 15:28, Blogger AinK said...

Ilmselt oli ajapikku kogunenud organismi teatud hulk saastaineid ning nendest vabanemine andis kiiresti suure efekti.

Priit, palun täpsusta, kui pikk see periood oli (mida sa ajapikuks nimetad), mille vältel sa neid saastaaineid oma soolevalendikus kandsid. Kas see tähendab, et kogu selle perioodi jooksul sul kõht kordagi läbi ei käinud või oli tegemist selektiivse defekatsiooniga, kus hea kraam tuli välja, aga saast jäi sisse.

 
At 15:36, Blogger Priit Pullerits said...

Dr Ain, mis iganes sealt välja tuli, oli tarbetu ja mõttetu ja koormav saast, see on elu tõsiasi ja siin pole mõtet selle üle hakata tarka panema. Pärast oli hoopis kõbusam tunne, kohe selge, et igasugu ballastist sai lahti.
Aga kaalunumber on ju hea, kas pole?

 
At 15:55, Anonymous Anonüümne said...

Selle kõige taga on tegelikult meie praegune rahvusloom listeeriabakter.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

1000-4,03. 2000-8,07. 3000-12,11. 5000-20,59. 10000-42,13.Eriti rapsida ei soovita ja mitte iga päev,lõhub küürliigesed ära.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

"Aga kaalunumber on ju hea, kas pole?"

Lihased,liigesed,sidemed aina kõhetuvad-kaal langeb, terviseprobleemid süvenevad.
Kasvõi 3-4 kg lihaseid peaksid juurde kasvatama, muidu läheb peale 60. eluaastat oma toimetustega hakkama saamine problemaatiliseks, sporditegemisest ei maksa siis muidugi enam unistadagi.

 
At 16:28, Blogger AinK said...

Oodates kevadet

Istun persetpidin hangõn
takkan sitamaja
Olen kuradima kangõ
lumõsulataja

Paukne pakane nii kargõ
ümbre perseuru
aga minu kannikite all
om kats laiku muru

Niguq hüljes liivi lahen
niguq eesti miss
Haitses minu kannikite vahel
Kõllane nartsiss

Contra

 
At 17:16, Anonymous Aarne said...

Kaalulangetus nõudis Norras oma ohvri Östbergi, Rootsis Karlssoni. Johaug võttis kaks skalpi hübriidtaktikat kasutades - vastased alistati mitte suusarajal vaid kaalu peal! Kas Priit rakendab sama taktikat või langeb ise (oma ehitatud lõksu)?

 
At 17:28, Anonymous Anonüümne said...

Kahe eelmise suusahooaja eel ütles PP, et TM ei toimu, aga sellel hooajal, kus lund ei paista panustab TM-ile.

Kehamassiindeksi järgi on PP alakaaluline.

 
At 18:36, Anonymous Kristjan said...

Unustage TM! Pullerits segab vett ja eksitab konkurente. Lugege ridade vahelt, kus öeldakse, et mees treenib hoopis oma vaimu. Kui tahad Rodeo areenil tegusid teha , peab sul vaim vahe olema, nagu skalpell. Kindel on ka see, et heas kaalus mehed on osavamad ja liikuvamad

 
At 20:06, Anonymous Anonüümne said...

"Suure pauguga" (koguni viiega!) kaalu langetamine tähendas seda, et nüüd on organismis vedeliku puudus. Kohe sellist trenni teha, vedeliku kaotusega, on VÄGA ohtlik ja võib südamele liiga teha. Vedelikega koos läks ka suur ports mineraalaineid.
Ei usu, et Postimees või TÜ sulle sellise ärasaatmise korraldab kui Vollile...

Nähtud, kogetud, napilt jäi hing sisse.

 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Mis ideaalkaal see 68 kg 186 cm suusatajale on? Vaatasin huvi pärast palju meeste suusaässad kaaluvad, 183 cm Klaebo 77 kg, Veerpalu ja Mae tipus olles vastavalt 73 ja 77 kg, mõlemad Priidust 3-4cm lühemad. Pikamajooksus on jah hästi kerge kaal kasuks, suusatamises, kus palju rohkem lihaseid töös, pole vähemalt meeste hulgas kõrenditel eelist. Rehemaa oli küll seda tüüpi, aga täiskasvanute hulgas ta päris tippu kunagi ei jõudnud.

 
At 21:22, Anonymous Anonüümne said...

Kui rodeo asendab suusatamise peab hakkama kõvasti sööma. Pull viskab 70kg mehe seljast nagu kuiva sõnniku tüki.

 
At 23:51, Anonymous MargusM said...

..mul on ka igakord peale "ballastist vabanemist" kõbusam tunne. Kas nüüd hakkame siin igahommikuselt peale vetsus käimist kaalunumbreid raporteerima?
Mis kinnisidee see 68kg on, päris huvitav oleks teada kes nõustas ja mis argumentide põhjal? Palju rasvaprotsent on?
Ma ise jään hetkel sellesse leeri mis väidab et liha vähe.. kuid meil on ka teadmata eesmärk mille nimel see kaalujälgimine käib.

 
At 01:57, Anonymous Anonüümne said...

TM võib tulla iga nurga tagant. Ka eelmine aasta ei olnud mineja veel kaks nädalat ennem maratoni..7 klassika sõitu metsas veensid ümber ja saigi tore.
Ka mina mures, et selline vibu liiga vähe kaalub. Kui just pikamaajooksja või mägironija rattal (ma siis mõtlen ikka 2-15km. pikkuseid tõuse) pole.
Suusatamiseks on küll veidi rohkem lihast vast tarvis.
Hämmastav visadus muidugi ergomeetril sikutada. Sõber kutsus jõulumäele tiirutama, nu ei viitsi sellisel plägal suusatada 1km ringil.
Ise kerin nädalas 2-3x pukil zwifti, ehk mängin järgmine nädal paar korda tennist ja ootan lund.


Huu

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Kõik need siinses blogis läbi aastate autori sporditegemise juures kirjeldatud probleemid (haigused, kukkumised, vigastused jne) tulevad tuttavad ette 2017. aasta sportlase intervjuus:
Aasta sportlase intervjuu

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas kaalukaotuse põhjuseks ei või olla hoopus liblikad kõhus?

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Ohhoo! Aga kes on see õnnelik mees?

 
At 12:32, Blogger Priit Pullerits said...

Täna, reedel, tõmbasin taas suusaergomeetrit. Kõigepealt 5000 m 24.52ga, siis 2x2000 m 9.28 ja 9.57ga. Ikka jõuharjutusi masinatel ka juurde.

 
At 13:19, Anonymous Anonüümne said...

Priit, meie vanuses (ma küll 10 a noorem) ei tasu oma kaaluga mängida. 50 + on raskusi enamikel oma lihasmassi säilitada, see kukub ja kolinal (kaal tõuseb ikka rasvkoe arvel). Arvestades su normkaalu, siis kõiksugune kaalulangus toimub tahes tahtamata lishasmassi arvelt (seda ballasti sul õnneks pole). See kõik annab tagasilöögi al vigastuste oht, vastupidavus jne. Jas seda mitte täna, vgaid ikka mõne aasta pärast.
Mõistlik oleks sul oma kehaga katsetamine lõpetada, jõuda normakaalu ja tegeleda olemasoleva säilitamisega.
PS. mitte otsida terviseinfot kõiksugustest ajalehtede terviserubriikidest…



 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas isakesed ja Padre semud ekstrapoleerivad aasta parimaid võhmamehi? Esikümme ikka väga naljakas. Robert Täht on tagapool Ratasseppa ja Klavanit. Suurvõistluste mehed Erm ja Kivistik ka Ratassepast tagapool? Savsem ahhujeeli nagu raketivägedes öeldi kui kamorka aken ööseks lahti jäi. Nii haiget top 10 pole veel olnud.

 
At 14:58, Anonymous Anonüümne said...

Erm pani 8500+ punkti kokku ja Klavan Ratassepp temast listis eespool? Kas Kroonika kollektiiv tegi seekordse top10? Või peab Padre oma kõlupea kolleegidele kõvema peapesu tegema?

 
At 16:53, Anonymous Anonüümne said...

Pulle peaks oma kõlupea kolleegide eest vastutuse võtma. Amatöör Ratasepp on koteeritud kõrgemale kui mitmed Eurotaseme ässad. Kõlupea Pulleritsu asemel võiks nõelterav Huu karmi sõna võtta.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Huu on tsiklismi spets. Suurest spordist ei tea ta midagi.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

Tsiklism ongi suur sport.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

On vaid üks suur sport ja see on jalkpall

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Julkpall?

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Jälkpall!

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pulleritsu blogi on tegelikult jalkpalliblogi suusatamise alapeatükiga?

 
At 14:55, Anonymous Anonüümne said...

Kui lund ei ole võtame kruusa suhu ja teeme immitatsiooni harjutusi. Uue spordiala, rodeo imikat. Vahel ka jalgpalli. Loodame et Padre meile tulevikust veel kirjutab.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Padre hoiab kätt elu pulsil, siis kahtlemata, ta võib teile kirjutada suurema posti tuleviku euroopast, maailmast ja sellesse embreisitud Eestist.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Jõulud on muinasjuttude vestmise aeg. Ootame huviga. Kahjuks need kes teavad mis saab need ei lobise, hirmust.

 
At 22:24, Anonymous Anonüümne said...

Ootan huviga Pulleritsu intervjuud mõne rahvusvaheliselt tuntud rodeo staariga.

 
At 22:34, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits võiks mõne mehega siit inteka teha küll https://www.prorodeo.com/prorodeo/standings/prca-world-standings/world-standings?eventType=BR&year=2018

 
At 10:18, Anonymous Anonüümne said...

Rodeo harrastuse võib vaene eestlane küll maha matta. Seda värki ikka ei imiteeri naisega või siis masinaga. Päris asjad ikka tunnetavad inimese hirmu ja seda ei imiteeri.

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Võistlusspordina on rodeo kallis nagu suusatamine. Rahvaspordina päris odav.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

On inimesi kes ei tule toime isegi kõige kurjema koeraga. Vastutustundetu oleks suvalisel harrastajal hakata härjale selgeks tegema inimlikke väärtusi. Härgade puhul kahaneb tublisti see inimeste hulk kes nendega hakkama saavad.Rodeo maailm on selline koolkond millesse ei lähe mees tänavalt vaid sünnitakse selle sisse.

 
At 12:37, Anonymous Anonüümne said...

Eks muidugi omad spetsid. Lisaks vist neid rodeo pulle (bucking bull) kasvatatakse eriliselt šou tarvis. Lõigatakse munad lühikeseks. Priit võiks oma usa tuttavate käest küsida

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Ärgem ahvige ameerikat. Teeme oma rodeo, sellise koduse, pole vaja puking pulle me pole nii rikkad nagu ameerika põllumehed. Teeme koos venelastega sellise estonskoje rodeo, noh, see oleks selline demokraatlik, kõigile avatud, põhimõtteliselt isegi homod saaks osa võtta, tõsi omas klassis. Piisss, love, frendship to everyone!!

 
At 14:05, Anonymous Anonüümne said...

Säinas on põllumees. Las kasvatab esimese perekonna puking pulle, müüb meile poole hinnaga, siis vaatab, järsku teeb ikka ameerika stiilis rodeo. Rahvast tuleb vaatama lähedalt ja kaugelt. Ajab kõva nutsu kokku. Mida Padre arvab?

 
At 14:29, Anonymous Anonüümne said...

Linnamehed siin arutavad asja jälle... Lõigatud munadega pullist ehk teisisõnu härjast mingit võistluslooma kohe kindlasti ei saa. Veiseid kastreeritaksegi ainult sellepärast, et looma rahulikuks muuta. Pulli vihaseks ajada on üldse suhteliselt keeruline, kuna tegu on üsnagi rahumeelsete loomadega. Ründavad nad ainult äärmusliku häda korral. Samas oma vasikat kaitsev lehm- see on juba tõeliselt ohtlik loom.

 
At 15:01, Anonymous Anonüümne said...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bodacious_(bull) Ilus lugeda aladest mis kasvatavad kangelasi. Kardan, et selliseid alasi ikka oma suva järgi ei saa kopeerida kui ei taha kauboidega ümarlaua taha sattuda ja piinliku olukorda sattuda.

 
At 15:04, Anonymous Anonüümne said...

Linnamehed jah ei tea midagi. Poisipõraka vihaseks ajamiseks lastakse särts elektrit munadesse. Siis pukib nii et hoia alt.

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

Teeme ikka eesti vene kohaliku variandi. Pukime naisi ja CO2 emissioon ka poole väiksem. Eesti pole ameerika. Eesti on liiga väike et siin suuri pulle kasvatada.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Me saame siin omadest vahenditest toore spordi luua. Karud on, mtb d on. Ehk siis karu eest ära sõit. Hirmu peaks jaguma nii osavõtjaile, kui ka pealt vaatajaile.

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

Jätke jama. Andke endale aru et täna ei mängi välja naiste neegrite ja loomade piinamisega. Mis pullid? Mis karud? Maksimaalne mis lubatakse on omavaheline nüpeldamine, tiritammide kasvatamine ja pepuseks.

 
At 19:08, Anonymous Anonüümne said...

Jah jääme ainult nime juurde Sõida ruttu, karu tuleb. Ehk kunagi tehakse ära kui maailm on ärganud ja vajab erksamat sporti.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Otot, mis sõida? Originaalis ikka on situ. Situmise mv logoks, pole paha.

 
At 21:12, Anonymous Anonüümne said...

Nõrgad olete. Kas tuleb rodeo või lutsime barankat sisehallis? Lund ei tule ei tule ei tule ei tule

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullerits on aasta spordihetke valinud?

 
At 23:19, Blogger Priit Pullerits said...

Igaks juhuks hoiatan entusiaste, et mtb-ga karu vastu minna küll ei maksa. Olen lugenud, et karu suutvat terve kilomeetri ja enamgi veel kihutada 50 km/h. Eks püüdke metsarajal tal eest sõita...

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Chelsea võitu varjutas järjekordne rassismijuhtum, väidetav süüdlane oli alles laupäeval Eestis.

 
At 10:50, Anonymous Anonüümne said...

Ka suusablogis tehakse rassistlikke nalju. Pole kuulnud et keegi vabandaks ja hukka mõistaks.

 
At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Õige kah. Suusablogis ei vabandata.

 
At 11:43, Anonymous Anonüümne said...

Rassistide pesa. Pullerits ja tema sõbrad kõik.

 
At 12:28, Anonymous Anonüümne said...

Suure Mõõduvõtuni on 55 päeva.

https://tartu.postimees.ee/6854629/jah-eestis-saab-praegu-suusatada-esimene-trenn-jaisel-rajal-moodus-muhkude-ja-sinikateta

 
At 14:08, Anonymous Anonüümne said...

Suurest mõõduvõtust susiseb õhk välja nagu naela otsa sõitnud kummist. Aeg oleks investeeringud julgesti rodeo alla panna. Tühja turgu ei ole olemas.

 
At 16:41, Anonymous Anonüümne said...

Padre ja tema sõbrad on nähtavasti traditsiooniliste spordialade alla oma investeeringud kuivama pannud.

 

Postita kommentaar

<< Esileht