pühapäev, november 28, 2021

Pullerits: Millega lõppes mu katse spordiennustusega raha teenida?

Proovisin huvi pärast ja ajakirjandusliku eksperimendi korras järele, kui suured võisid olla spordiennustuses tagasi astunud keskkonnaministri Tõnis Möldri võidulootused.

Aga huupi pakkuda ei tasu, siis kaotad kindlasti. Seepärast kutsusin appi mehe, kes jälgib välismaiseid spordivõistlusi, ja enamgi veel: on töötanud rahvusvahelises spordiennustuse ettevõttes, kus tema vastutada olid võidukoefitsiendid. Teisisõnu: arvutada välja mängu tulemuse tõenäosus.

Neile, kes asjaga kursis pole - nagu mina polnud -, lühike kiirkursus. 

Kui koefitsiendid ütlevad, et jalgpalli Meistrite liigas on Kiievi Dünamo ja Müncheni Bayerni mängus Dünamo koefitsient 12 ja Bayernil 1,3, siis see tähendab, et panustades Dünamole saab tema võidu puhul tagasi 12 korda suurema summa ja Bayerni võidu puhul 1,3 korda suurema summa. Sest Bayern on kõigi näitajate põhjal tugevam ning tema võit on palju tõenäolisem.

Loogiline on panustada Bayernile, kas pole? Aga paraku juhtub spordis üllatusi, ja mitte harva. Selleks et Bayernile panustatud rahast ilma jääda, ei pea Dünamo tingimata võitma. Piisab viigist. Kui mäng lõpeb ennustatust teistsuguse tulemusega, peab arvestama, et jääd kogu panustatud summast ilma. Teisisõnu: võidud panuste pealt kogunevad enamasti tilkhaaval, aga kaotused viivad raha ära lausa ämbriga.

Kuna on selge, et tilkhaaval, ainult selgetele favoriitidele panustades on kokkuvõttes plussi jääda keeruline – sest piisab ühe favoriidi vääratusest, et sellega kaotatud summa pühiks minema kõik õigesti arvatud tulemuste pealt teenitud väiksed võidud –, võtsime paar riski ja panustasime ka nõrgematele.

Siin alljärgnevalt minu lõppeva nädala alguses tehtud panused ühes spordiennustuse portaalis (võistlussari; võistlejad; võidu (ja viigi - keskmine arv) koefitsiendid; kellele panustasin ning kui palju võitsin (summa koos sissepandud rahaga; null eurot tähendab tegelikult, et jäin kümnest eurost ilma)). Tegin kümme kümneeurolist panust.
 
Jalgpalli Meistrite liiga

Kiievi Dünamo vs Müncheni Bayern (12-6,2-1,3) - Bayern 13€

Londoni Chelsea vs Torino Juventus (1,67-3,89-5,80) - Chelsea 16,7€

NFL

New York Giants vs Tampa Bay Buccaneers (4,90-x-1,18) - Buccaneers 11,8€

Serie A (Itaalia jalgpalliliiga)

Torino vs Udinese (2,08-3,19-3,99) - viik 0€

NBA

Philadeplhia 76ers vs Sacramento Kings (2,15-x-1,73) - 76ers 21,5€

Indiana Pacers vs Chicago Bulls (2,20-x-1,70) - Bulls 0€

NHL

Anaheim Ducks vs Nashville Predators (2,99-4,00-2,15) - Ducks 0€

Las Vegas Knights vs St Louis Blues (3,06-4,10-2,08) - Knights 0€

La Liga (Hispaania jalgpalliliiga)

Rayo Vallecano vs Mallorca (1,95-3,31-4,60) - viik 0€

Taani jalgpalliliiga

Sonderjyske vs Aalborg (3,23-3,15-2,26) - Aalborg 22,6€

Nagu näete, siis ühel puhul läkski riskeerida õnneks. Korvpalli profiliiga NBA ühe kohtumise eeldatava nõrgema võidule panustades õnnestus veidi üle kahe korra rohkem tagasi teenida, kui raha mängu sai pandud.

Ent nagu öeldud, favoriidid alati ei võida ja sageli on vastased enam-vähem võrdsed, mis teeb õige tulemuse ennustamise raskeks. Kümnest panusest täpselt pooled läksid mööda – see tähendas 50 euro kaotust. Pooled, mis läksid täppi, tõid lisaks panustatud 50 eurole tagasi 35,6 eurot.

Seega, mängu pandud sajast eurost sain tagasi 85,6. Niisiis kaotasin 14,4 eurot.

Tulemus osutab, miks Mölder võis üha uuesti ja uuesti panustada. Sest teada ju on, et enamikul tekib soov kaotus tagasi teenida, eriti kui näha ju on, et paljud kaotused olid n-ö napikad ja vähem riskides oleks võinud ehk plussi jääda. Aga just selle petliku tunde tekitamises ongi spordiennustuste konks, mille otsa lihtsameelsed kinni jäävad.

Mulle ühest korrast ajakirjandusliku eksperimendina aitas.

Foto 1: Ahvid Tais naise seljas. Kes nuputab välja, miks just see pilt seda sissekannet illustreerib? Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 2: Kas suusahüpped on ka osalt õnnemäng? Saksa kahevõistleja Fabian Riessle Rukas MK-etapil. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 3: Kristjan Ilves suusatamas Rukas MK-etapil 5 km distantsil finiši poole. Foto autor: EPA/Scanpix
Foto 4: Kristjan Ilves hüppamas Rukas MK-etapil. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 5: Sombune hommik eelmisel nädalavahetusel Tartu lähistel Rahinge järve ääres. Kes nuputab välja, miks just see pilt selle sissekannde lõppu illustreerib? Foto autor: Priit Pullerits

22 Kommentaarid:

At 14:11, Anonymous Anonüümne said...

Spordiennustused on poliitikute puhul kattevari raha kantimiseks. Võidavad need kes teevad oma igapäevatöös soovitud otsuseid. Ju Mölder sattus kellegi ärplemisele peale, et kui suuri summasid saab nii puhtaks pesta aga ilmselt kapokad astusid tehingule vahele. Keskonnaministri ampluaas on piisavalt hämaraid tsoone mis vajavad õigete ennustustega õlitamist. See kõik on siin ümpris suure tõenäosusega spekulatsioon. Mis iganes aga ametlik südametunnistuse kerkimine ja seetõttu tagasiastumine pole lihtsalt usutav. Priidu eksperiment aga näitab, et ei tasu toppida oma nina alasse mida ei jaga.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits kuidas lõpevad sinu katsed ei huvita rahvast. Käimas on Vabadussõda. Kas vikat ja tapper on teritatud?

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Gämblingu kukkesid nuumata seda küll aga mida on Priit Pullerits kogukonna hüvanguks teinud?

 
At 17:10, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Minul on 2 head sõpra, kes elavadki spordi ennustustest, neil mõlemal on pere, lapsed ja nad elavad jõukalt. Üks sõber on sellisel viisil leiba teeninud 22 aastat teine 26. Selleks , et sellisel viisil leiba teenida, on loomulikult vaja kõvasti keskmisest võimekamat aju. See on valdkond, kus pole kasu ei pugemisoskusest, ega mõjukatest tutvustest. Ma ei pea vist mainima, et selleks, et olla minu hea sõber, ei saagi loll olla, seega on nende kehad ja ajud geneetiliselt muundamata. Pilt kus kari ahve on tütrlapsele selga roninud ja sikutab teda karistamiskartuseta juustest, sümboliseerib ilmekalt olukorda maailmas. Kari sotsiopaate, kes peab ennast globaalseks eliidiks, rahva turjal. Oodaku nad ainult, kuni see rahvas ennast lõpuks sirgu ajab ja korralikult virutab.

 
At 17:36, Anonymous Anonüümne said...

"XX sajandi põhiküsimus: kas tohib täita käske, usaldades oma südametunnistuse teiste kätte? Kas võib elada nii, et sul ei ole oma ettekujutust heast ja kurjast ja sa võtad selle kirjalikest instruktsioonidest ja ülemuste suulistest juhtnööridest. Vandetõotus? Need pühalikud loitsud, mida tuuakse kuuldavale hääle värinal ja mis on mõeldud selleks, et kaitsta rahvast kurjategijate vastu – kui kerge on neid rakendada kurjategijate teenistusse ja rahva vastu!"
Aleksandr Solženitsõn

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

16:38 Pulleritsul pole vabadusest ja kogukonnast sooja ega külma. Tema aerutab kapitalistlike šaakalitega ühes paadis.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Kui Käo sõbrad elatuvad hasartmängust siis lõhnab see oravapartei järgi. Kägu on nende suuvooder?

 
At 18:29, Anonymous Anonüümne said...

To 18:17 Taguge omale pealuu sisse, et Kägu ja tema sõbrad on veendunud EKRE mehed ja /või üldse parteitud mehed

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Ekre tüübid küll hasartmängust söönuks ei saa. Nad pole isegi võimul.

 
At 19:17, Anonymous Anonüümne said...

Käol ja kompaniil on sedapuhku õigus, PP ja tema hasartmängunõustaja ei jaga suurt asja. Tuleb panna all-in ühele mängule. Mängule, mida saad ise mõjutada kas mängijana või kohtunikuna. Nii nagu tegi kunagine futbolist ja tänane kohvikupidaja-vabadusvõitleja. Ega teisiti kapitalistidelt raha kätte saa.

 
At 19:38, Anonymous Anonüümne said...

See on suhteliselt standard, et hasartmängumaja võtab käibe pealt ca 10% endale. Olgu see siis spordiennustus, slotid või pokker. Mõned väga vähesed saavad selles olukorras kasumit. Spordiennustuses saab maja vist ka pidevalt võitvale kliendile mängimise ära keelata.

Eesti Loto on ka hasartmängumaja, aga millegipärast ajakirjandus promob riiklikku mängupõrgut iga kord, kui keegi sealt suure võidu saab. Kas Eesti Loto maksab Postimehele selliste nupukeste eest reklaamitasu?

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Tore eksperiment näitmaks kuidas raha põles ka Möldri peas. Pigem on probleem selles kus olid kapokad 10 kuud tagasi, või oli see teadlik mäng Möldri angazeerimiseks. Teadjad mehed vaikivad...

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.postimees.ee/7396420/tartu-maraton-jatab-mass-stardiga-huvasti-ja-nihutab-pekingi-olumpia-tottu-stardiaega

Noh mehed, kas keegi kirjas ka juba on Suurele Mõõduvõtule, hakkame panema?

Ja mis Priidust saab, kas reportaaz SM-st meistri näputööna tuleb?

 
At 15:06, Anonymous Anonüümne said...

Pakun 1., et ahvipilt pandi kogukonnale mõtisklemiseks illustreerimaks olukorda Euroopa idapiiridel. Liberaalset globalistlikku agendat järgivad meediahiiud, mis edendavad inimkonna kiibistamist, ei luba sõltumatutel žurnalistidel illegaalset rännet kajastada sõnadega nii, nagu see on. Seetõttu tuleb tõe huvides rakendada meetodit "üks pilt räägib rohkem kui tuhat sõna".
2. variant, pärdikud näitavad, et fopaasid juhtub ka tõsiste meediamajade uurivatel ajakirjanikel. Ei olnud tegu endise keskkonnaministri karjääriplaneerimisega Aafrikas, vaid hoopis suurte kaotustega sporditotalisaatoreil, mida enam polnud võimalik varjata. PP empaatiline ja eneseirooniline käik.

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Link spetsiaalselt hr Pulleritsule. Neutraalne ja uuriv ajakirjanik üritaks siit üht-teist kaevata https://uueduudised.ee/uudis/eesti/uued-uudised-avaldab-salajased-vaktsiiniostude-lepingud-mida-eesti-valitsus-on-keeldunud-isegi-riigikogu-liikmetele-naitamast/?fbclid=IwAR2EqSGe38aRY-30muXtjuW9zRWrSfwRHWL4RYMJ7FaHK-wtbqB4kl18FNM

 
At 16:42, Anonymous Anonüümne said...

Mida sümboliseerib ahvipilt? Pilt ütleb ju selgelt, et poolakas läks Taisse kohiahvidega lõbutsema ja etleb kaamera ees igaaastasel ahvifestivalil. Ja ahve kohitakse mitte sellepärast, et nad turiste tüütavad vaid sellepärast, et koroona on euroturistide hordidega kaasneva toiduabi Tai ahvidele peatanud ja nende arvukuse piiramiseks võetakse kasutusele humaanseid meetmeid. Ahvid sümboliseerivad siin blogis aga loomulikult kommareid kes blogiomanikku tema omal tahtel kiusavad, see on siililegi selge.

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Miks on viimaseks pildiks Rahinge Wakepark? Ilmselt sümboliseerib udupilt, et peremehel on näpud põhjas ja vaja on sponsside tuge kes teda udusel ajal aitavad. Loodetavasti vähemalt Rahinge peremehed märkavad siinse blogi püüdlusi ja annavad abikäe.

 
At 20:27, Blogger Priit Pullerits said...

Õiged vastused:

Ahvipilt sümboliseerib seda, et viimasel ajal on välja ilmunud terve hulk ahve, kes normaalsetel inimestel seljas elavad ja järjekindlalt oma väikese ajuga lolli ja tüütut iba ajavad.

Rahinge veepargi pilt sümboliseerib seda, et elame hägusel ajal, kus horisont on udune ja pole kindel, kas udu pigem hajub või muutub veel tihedamaks.

 
At 00:15, Anonymous Anonüümne said...

No mis jutt, pildil olev hommikune udu hajub alati pooleks päevaks. Näha ju, et tegu pole vulkaanilise jama ega kivisöe katlamajade juraga vaid hommikul maa peale kauaks unistama jäänud gaasilise pilvega. Teisisõnu, need hommikused jamad millest Priit räägib on lõunaks alati klaarid. Pisimured. Suur probleem on hoopis see, et kivisöe hind on tänu hiinlaste tööstusele taevasse lennanud ja gaasihinnad koos elektrihinnaga järgi tirinud. See jama ei taandu päeva ega aastaga. See toob kaasa paratamatu pöördumise päikeseenergeetika manu ja kui siis Islandi vulkaan korralikult rähmab ja väikese jääaja korraldab, siis pole ka enam taastuvenergeetika sisendit. Võidavad need impeeriumid kes ehitavad päikeseelektrijaama omatarbeks hoopis kuule ning saadavad sealt raadio teel selle energiakiire omadele ja liitlastele. Loomulikult co2 hinda ei muuda keegu sest see on kigu jama juures tsepuhaa.

 
At 01:11, Anonymous Anonüümne said...

00:15 tähendab Pullerits ajas meile taas kärbseid pähe jah? New Yorgi pörss paneb paugu ja oleme kõik käpuli mudas?

 
At 07:40, Anonymous Anonüümne said...

Ma kogukonna liikmena ootan huviga, mida ahvid PP repliigile vastavad.

 
At 10:45, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits on kogukonnale palju võlgu. Enne tuleb viimsepäeva laupäev kätte kui ta jõuab ära õiendada

 

Postita kommentaar

<< Esileht