pühapäev, märts 06, 2022

Pullerits: Mis Haanja maratonil tekitas verd, see Eesti parimal suusakoorikul pani naeratama

LISATUD VIDEO!

Ma ju hoiatasin teid, et Haanja maratoni rada ei ole mingi nalja tegemine. Aga ikka, hoolimata pikkadest aastatest Eesti suusaüldsuse harimisel, leidub endiselt neid, kes ei pea mu manitsusi miskiks ning lähevad hurraaga sinna, kuhu targu ei peaks. Ja tulemus?

Tulemus on see, nagu rääkis paar tundi pärast Haanja maratoni lõppu Jaanus Laidvee, kes sai 52. koha, et rajal toimus kohutavalt palju kukkumisi. Tema nägi esimest väljasõitu juba esimese kilomeetri järel. Ei salanud, et tal endalgi võttis paaris kohas jala värisema, et kas jääb püsti või mitte. Kuid eks ta kirjutab neist läbielamistest ise detailsemalt – vähemalt sellise lubaduse on ta andnud.

Nii palju võin ette öelda, et Laidvee oli pärast lõpetamist kuulnud, kuidas suurem jagu mehi, ka kõvasid sõidumehi, temastki paremaid, oli rääkinud, et kes kukkus kaks korda, kes kolm korda, kes isegi neli korda. Sellega võrreldes on minu Haanja maratoni rekord, kolm kukkumist, võrdlemisi keskmine tulemus – ei midagi erilist, millena mõned on aastate vältel üritanud seda esitleda. 

Näiteks üks hirmkõva veteransuusataja rääkis mulle maratoni õhtul, et kuigi rada oli tehtud väga intelligentselt («Ei mingit etteheidet.») – polnud jäärennid, vaid kõva lumega jäljed –, õnnestus tal ikkagi kaks korda kukkuda: esimene kord Tsiamäe ringi pikal kaarega laskumisel, kus ta ei suutnud end jäljes hoida, mistõttu sõitis koorikule välja ja viskas siis istuli, et rajast liiga kaugele ei libiseks; ja teine kord raja teises pooles lühikesel laskumisel, mille allosas oli kurv – lendas enda lohakusest näoli lumme; finišis avastas, et silmaalune on verine.

Mul käis samal ajal palju naerusuisema meeleoluga pidu. Läksin Jõgevamaale Mullavere voore lumekoorikule suusatama. Kes seda kohta ei tea, siis see on ilmselt Eesti üks paremaid paiku koorikusuusatamiseks, sest asub Tartust kõigest 30 km kaugusel (kõik seitse siinset fotot). Mullavere voor on mitu kilomeetrit pikk, mõlemalt küljelt lauge kallakuga, metsast ja muudest takistustest peaaaegu vaba. (Ainus takistusriba on Tartu- ja Jõgevamaa piiril asuv kitsa võsaribaga kivivall.)

Laupäevased olud olid seal fenomenaalsed. Helesinine taevas, päike, tuuletu. Ei kedagi teist. Lumekoorik oli nii kõva, et mitte ühelgi korral ei vajunud keppki läbi. Mitte mingeid salakavalaid kive ega musti mullalaike. Libisemine oli kerge, peaaegu nagu mööda jääd. Marsruuti sai valida nii, nagu ise tahtsid. 

Aga mis ma siin seletan. Vaadake ise videost järele, seda on kõigest kolm ja pool minutit – kuid usun, et maitse saate suhu küll! Nädala keskel lubab taas külma, nii et kel mahti, haarake võimalusest ja minge proovige oma suuskadega järele.

Kõik fotod Mullavere voorelt Jõgevamaal 5. märtsil 2022; fotode autor Priit Pullerits

20 Kommentaarid:

At 15:02, Anonymous Anonüümne said...

Abiks:
sport.postimees.ee/7464571/motted-tartu-maratoni-parandamiseks

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

15:02 mõtted on nats mööda. Miks sõita kehvas jäljes kui kõrval on sõitmata jälg? Õige, sõitmata jälg ei sobi kehva lippega suusale. Esimesed aga sõitsid just sellises jäljes, nad olid oma suuskadega vaeva näinud ja need lippama saanud. Seega kriitika rajaolude kohta on eelkõige kriitika kaassõitjate ja enda kehva lippega suuskade üle, mis ei ole korraldaja teha. Kui siis võiks korraldaja pakkuda lisatasu eest osalemise täispaketti koos suuskade ettevalmistamisega ekspertide poolt enne sõitu ja selle teenuse aktiivset reklaami. Sellega on raja kvaliteedi teema maas. Või noh, lühikese raja start võiks olla tunnike hiljem, et lühikese raja rahvas ei sõtkuks liigselt suusarada tagumistele pika sõidu sõitjatele. Alternatiiv võiks olla jah nädal varasem lühiraja start.

 
At 17:12, Anonymous Anonüümne said...

Kas Haanja maratoni kolmas mees ka kukkus? Vaevalt küll. Kukuvad harrastajad, mitte olümpiavõitja.

 
At 17:21, Anonymous Anonüümne said...

3 mehe lugu Haanja sõidust on kulda väärt. Ai kuidas tahaks. Priit oskaks suunatud küsimustega sealt tõeise maasika või ananassi kätte saada. Bonnier tuleks kah.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

Sellel Haanja 3. mehel on vigastus peas. Täielikult mingi külahullu staatusesse langenud.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Haanja maratoni loo peaks kuidagi integreerima rahvuslik patriootlikkusse narrativi upitama selle kuidagi rahvusvahelise meedia tasemele et keblakid idas ja läänes näeksid et eesti mehed on valmis ja ei karda mitte kuraditki. Järsku Ph D Martin teeb ära?

 
At 06:29, Anonymous Anonüümne said...

Jääb nii nagu Padre ütleb. Tema on kunn ja eriti ärevatel aegadel peab olema kindel juhi sõna mitte pluralistlik vingumine ja demkraatlik kiunumine.

 
At 08:05, Anonymous Anonüümne said...

Papi las juhendab, et kuidas ehitada tuumapunkrit. Seinte paksus, punkri sügavus, laetugede arv, lae materjal. Kas betoon või autokatuse plekk? Romulatest peaks seda saama.

 
At 08:31, Anonymous Anonüümne said...

Millal tõuseb tuumapäike? Äkki võtaks vähemalt päikesetõusu valitsuse maha siis ei ole me ise seda tõusu provotseerimas!

 
At 09:35, Anonymous Anonüümne said...

Padre on kunn aga Kägu käes on info monopol. Teate küll mida Kadastik ütles? Kes juhib infot see juhib maailma, kes juhib maailma see on šeff.

 
At 10:13, Anonymous Anonüümne said...

Ainet mõtisklusteks: analüütik Andrei Piontkovsky intervjuu läti ajalehele Neatkariga on väärt lugemine: https://neatkariga.com/interviews/374305-political-analyst-andrei-piontkovsky-the-three-baltic-presidents-could-prevent-world-war-iii

 
At 10:38, Anonymous Anonüümne said...

9:35 mina teadsin seda ja läksin juba eelmisel sügisel Kägu meeste rügementi. Jumalast mõnusad mehed, infot on navaalom, laud on söögist lookas ja vabal ajal tõmbavad laulu üles ja lõõtspilli. Mõned tublid naiskad on ka laupäeval hüpame kaerajaani. Krassiiva.

 
At 10:57, Blogger Priit Pullerits said...

Minge pekki oma lolli Kägu-mulaga! Kägu edastab Kremli jutupunkte, ta on Kremli ööbik. Tulge mõistusele! Edaspidi kratsin need idiootsed sõnavõtud siin maha.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Õige!

 
At 17:06, Anonymous Anonüümne said...

"Võta ennast kokku mees, Lõpeta see vasakule ja paremale sapi pritsimine ja kõigi teisiti mõtlejate halvustamine! Lõpeta ka see mõtetu lipitsemine ja püüdlik pugemine."

Kuule 17:01, paranda kirjavead ära nendes lausetes. Seda esiteks. Teiseks, PP sai hiljuti parima ajakirjaniku tunnustuse. Kes pritsib sappi, kes halvustab?

 
At 17:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma vaatan, et siin on ekre mehed jälle eetriaega saanud?

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Ekre mehed ongi need õiged eesti mehed. Või arvad et juudimeedia kintsukaapijad on kõvad mehed?

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

"Need Pulleritsu mõtetud lenini ordeni sarnased autasud ei loe. Miks on Kägu nii popp? Sellepärast, et ta on siiras, ta räägib asjadest nagu need on, seletab asju ilma liigse esoteerikata jne. Ta on rahva mees ja ta ei ole tuulelipp ja pugeja."

Paranda kirjavead jälle ära. Seda kõigepealt.
Kägu on hullem kui tuulelipp ja pugeja. Ta on Vene võimu ja nn väärtuste toetaja. Kägu toetub oma sõnavõttudes pendlile ja uhuule. Kägu on lastud vares, Kremli ööbik!

 
At 18:07, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge tehke Kägust, Kremli ööbikust kangelast ega märtsit. Lihtsalt ignoreerige teda, ärge laske tal oma ajukäärudesse pugeda. Mina ei lase - diliiti saab see kõik!

 
At 18:34, Anonymous Anonüümne said...

KÄGU ON *UNN!

 

Postita kommentaar

<< Esileht