reede, august 19, 2022

Pullerits: Kas Eesti massispordiüritusi ootab väljasuremine?

Kas keegi on mõelnud, mis saab siis, kui spordiürituste korraldajatel asjad üle pea kasvavad ehk otse öeldes raha otsa saab? Pole ju saladus, et pea kõigil rahva- ja massivõistlustel on osalejate arv viimastel aastatel pidevalt vähenenud, millest kirjutasin põhjalikumalt ka oma viimatises kolumnis ajakirjas Jooksja. See tähendab, et korraldajaile maksjaid on järjest vähem. Aga korralduskulud – need muudkui suurenevad. Kes arvab kuidagi teistmoodi, see eksib.

Mis te arvate, kui palju maksab näiteks Filtri maanteekarikasarja moodi võistluse ühe etapi korraldamine? Pealtnäha ei tundu seal midagi väga kulukat: paar telki, rajapiirded mõnes kohas ja ajavõtusüsteem. Aga tegelikult on sedasorti võistluse kulud umbes 20 000 eurot – ja seda juhul, kui korraldajal on kõik asjad, mida alati vaja läheb, endal olemas ning neid ei pea soetama ega rentima. Ent kui teha sedasorti võistlust päris nullist, tuleb arvestada 40 000 euro suuruse väljaminekuga. Eks arvutage ise, et kui Jõgeva rattaralli osalustasu on 40 eurot – noortele on tasu märksa väiksem –, siis kui palju peaks
osalejaid olema, et nulli saada. Sellisest osalejate arvust võib Eestis ainult und näha.

Nagu ütlesin, siis korralduskulud ainult kasvavad. Tahate tõestust? Aga palun! Kui veel mullu sai vajalikud kiirabibrigaadid kohale vähem kui 1000 euro eest, siis tänavu tuleb selle eest välja käia ligi 2000 eurot. Maanteeamet seab omakorda oma nõudmisi. Näiteks tuleb suunaviidad teha spetsiaalsele, valguse käes sädelevale materjalile, ja märgi n-ö tühistamiseks ei kõlba enam, et tõmbad sellele musta kilekoti pähe, vaid märgile tuleb tõmmata diagonaalis punane kleeps – ja mitte suvaline, vaid taas valguse käes sädelev. Taas poolsada eurot lisaväljaminekut – punase kleepsu rullile.

Nii olemegi ilmselt varsti olukorras, kus võistluste korraldajad peavad loobuma, sest kui kaua nad ikka suudavad ja tahavad oma tegevusele peale maksta. Ja ega lisakulusid osalejate kraesse ka anna lükata, sest 40 eurot 43-kilomeetrise rahvasõidu eest on niigi soolane hind (mis siis, et see on ilmselt vähem kui osaluse n-ö omahind) – ligi euro kilomeetri eest, see ju nagu taksosõit. Hea, et Stebby keskkonna kaudu tööandja mulle selle kinni maksab; kuid kõigil seda hüve vaevalt et on.

Arvata võib, et tulevast aastast tabab Eesti rahva- ja massispordiüritusi suuremat sorti väljasuremine. Sel aastal jäi ju ära isegi suurkorraldaja Klubi Tartu Maratoni rulluisumaraton (fotol vasakul). Esiteks põhjustab väljasuremist meeletu inflatsioon, teiseks isiklike väljaminekute suurenemine elulistele elementaarvajadustele (küte ja kütus, elekter, ka toit) – selge see, et meelelahutuseks, sh spordiks jääv vaba raha kuivab kokku. Mis toob kaasa selle, et osalejaskond võib veelgi kahaneda. Ja ega võistluste korraldajatele ka ükski asi tuleval aastal odavamaks ei lähe, kindel see; vaevalt et neil ükski kuluartikkel tuleval aastal sama suurena säilib, nagu tänavu.

Varsti saavad kauaaegsemad tegijad küllap heldimusega rääkida, kuidas omal ajal oli ikka palju võistlusi, jagus igal aastaajal igaks nädalavahetuseks, mõneks lausa mitu. 

Fotod 1 ja 3: Lauri Ausi mälestusvõistlus mullu. Fotod edastas: Merike Pinn, Pirita linnaosa valitsus
Foto 2: Priit Pullerits (heledas vormis) Jõgeva rattaralli lõpusirgel. Foto autor: Kristjan Kivistik / Stuudio.eu
Foto 4: Suure-Jaani valla lahtised cyclocrossi meistrivõistlused ja Soudal Eesti CX-i ehk cyclocrossi karikasarja teine etapp septembris neli aastat tagasi. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 5: Tartu rulluisumaraton mullu 22. augustil. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix

42 Kommentaarid:

At 16:00, Anonymous Anonüümne said...

Alati tasub mõelda ja küsida, mida ma 40.- eest Jõgeval saan. On see siis hea tähistatud ja broneeritud trass. Koostegemiserõõm. Seljanka. Meeldiv muusikavalik stardi-/finišialas. Diplom jms. Tundub, et isegi 40.- on paljuvõitu. Aga müüa suudetakse vähemalt 10x kallimat spordiüritusepääset. Kuidas? Nagu ikka, eelkõige on LUGU vaja. Selleks tuleb ära rääkida mõni paks tuntud inimene, määra talle ettevalmistusprogramm ja kaasa meedia, kes annab perioodiliselt arengust ülevaateid. Sealt kooruvad lood ja seigad, millega on paljudel lihtne samastuda. Huvi kasvab, ka piletihind. Suure Päeva saabumisel lükka too treenitud paks 70km rajale, rahvast on murdu. Paljud jõuavadki finišisse, oksendavad ja on õnnelikud!
Osavamad korraldajad on kullas, teised mullas. Nii on.

PS Aga ürituse sponsorid? Ajalehte tehes plekib sisu kinni ju ka reklaamija, ajalehe hind ostjale on madalama tähtsusega. Ka sponsorile meeldib LUGU.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Milleks liikluse sulgemised? Tehke avatud liiklusega liikluseeskirjade põhine üritus ja kõik korras. Kui fooris on punane tuli, siis ongi punane tuli. Kui on teel ees stopp märk, siis tulebki seisatuda ja veenduda ohutuses ning liikuda edasi. Ongi loto moment sees, et kellel veab ja saab kiiremini takistavast kohast läbi. Loomulikult tuleks hoida turvalist pikivahet ja hoiduda tee paremasse serva. Ei ole ju vaja nende nö "pärisvõistluste" startidega ülearu pingutada kui kalliks läheb. Siit selgubki, et sponsoritel on omakasu mängus kui nad ebarentaablit tegevust toetavad. Ammu teada, et rattamüüjad dikteerivad võistluste korraldajatele just selliseid juurika ja soparallisid, mis iga normaalse ratta eluiga jõudsalt kärbivad ja nõuavad järjest kulukamat tehnilist dopingut, teadagi kelle poe kaudu.

 
At 16:56, Anonymous Anonüümne said...

Nagu ikka rasketel aegadel võib kvaliteeti langetada. Diplomid, medalid, supp meditsiiniline tugi ei peaks mõjutama rongisõitu. Teate isegi kui rongilt maha hüpata, siis peale hüppamine saab kuradi raske olema.Ilmselt rattasõidu kultuur on päästnud nii mõnegi inimese varakult põhja vajumas.

 
At 18:33, Anonymous Anonüümne said...

Narva jooks. Logol tuumaenergeetika logo. Neid sponsori tüüpe ei huvita muud kui omakasu teenimine. Alguses jooks. Siis jaam. Nii see käib. Taustaks üllas jutt, et siis poisikesed ei lähe 5 kolonni. Võib-olla ongi see meie saatus, et valida on Putini ja tuumaenergeetika vahel, lootuses, et üks halb lükkab teise halva kaugemasse tulevikku.

 
At 19:01, Anonymous Anonüümne said...

Energeetika valgub teemasse ok. Vaatame kõik sellesse laiemalt. Kosmosest 21 sajandil päikse vastasel poolustel paistab see planeet nagu jõuluaeg. Kõik särab, öine aeg siin olles. Me oleme selle ise tekitanud. Vaevalt kosmosesse paistab kui indiviid oma kodus valge laseb olla. Mõelge edasi.

 
At 19:04, Anonymous Anonüümne said...

Mõtleme edasi.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

Loodus tühja kohta ei salli? Arvan, et suuremate võistluste asemel hakatakse käima väiksematel, mis on sageli palju toredamad. Mõne aasta eest läksime väikese pojaga Tartu rattarallile, aga muusika McDonaldsi juures oli nii ajuvabalt valjuks keeratud, et poeg põgenes minema ja ei läinudki oma sõidule.

Mõtlesin kohe, et väikelinnas, millega mul side on, pole kunagi selliseid probleeme. Vaevumärgatav tümakas mängib, lastele auhinnaks "vildikad" (see on ca 30 aastat muutumatuna püsinud, uskumatu, aga äge :), sõbralikud ja väikesed võistlused. Sporti saab teha, iseendaga võistelda saab. Rõõmu on palju, ja starti sobib minna ka kehvema varustusega.

Muidu üsna huvitav on jälgida seda, kuidas "kollaps" või "maailmalõpp" või kliimasoojenemine ka spordini jõuab. Praegu muidugi sõda võimendab kõiki neid lagunemisi ja kriise. Siiski, aastaid olen mõelnud, et sport on vahel lausa koomiliselt suureline, pompöösne, kuidagi nagu üle võimendatud - kõik need naljakalt kallid varustused ja nii edasi. Eks sellesse hella kohta hakkavad need paugud vast tulema. :)

Aga küllap leitakse uued ja odavamad viisid võistlemiseks, ja trenni ei jäta keegi katki. Ongi üsna hea reality check vast.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Kõige õigema reality tseki tegi Padre Pullerits.

 
At 13:28, Anonymous Anonüümne said...

https://kultuur.postimees.ee/7586691/arvustus-oovastav-sari-paljastab-ajupesu-mehaanika# Ritz toob välja kapitalistliku elukorralduse tegeliku pale. Ajupestud inimesed ekspluateerivad lapstööjõudu ja ükski lapsekaitsja ei saa neid aidata. Tegelikult on sealsed emad kõik lausa "Aasta ema" väärilised nominendid. Kas olete näinud kunagi mormoone rattavõistlustel või nende lapsi?

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Populaarseks saavad väikesed kutsetega võistlused, korraldaja ise valib, keda ta osalema kutsub.

 
At 13:59, Anonymous Anonüümne said...

Igale korraldajale au asjaks senjöör Pulleritsu osalemine.

 
At 15:19, Anonymous Anonüümne said...

Eestis on ainult üks üritus, mis suutis valitsuselt välja lüpsta kolm milli "tegevuskuludeks". Tegu on siis teada-tuntud maksupetturitega. Padre on nende härradega tuttav...

 
At 11:33, Anonymous Anonüümne said...

Osad spordiüritused peavadki välja surema, kuna hetkel on neid liiga palju. Mõni nädalavahetus on olnud 3-4 võistlust kuhu oleks huvitav minna aga lõpuks ei lähe ühelegi kuna tekib veel 5 variant. Eesti rattavõistlused on ka paljuski üle organiseeritud võrreldes välismaa võistlustega. Lisaks on pidev vingumine osavõtjatel, küll on maanteesõit ohtlik grupis (keegi ei käse hullu panna), siis on mets liiga mudane ja juurikane või vastupidi rada jälle liiga sile kruusatee. Endal pole kunagi pidanud ratas hooldusesse minema peale maastikul võitslemist, kuna ratast tuleb pidevalt korrapäraselt hooldada. Mis puutub Pulleritsu mainitud Jõgeva rattarallisse, siis see ei kutsu ka 20 eur eest sõitma kuna see rada on igav kahjuks.

 
At 13:36, Anonymous Anonüümne said...

Vot siis. Üksi oma stammrada on tõesti huvitavam sõita või? Ma lasen talviti mööda kunstlund ja hooaja lõpuks on ikka tõsine siiber. Priit muidugi ei tüdine ovaalist ealeski. Ma saan aru, et argumendiks on raha ja aja kokkuhoid aga isegi igav rada on teiste untsakatega koos hulka huvitavam kui üksi oma teed nühkides. Iseasi, et kui valida on erinevate variantide vahel siis igaüks teeb valiku omale sobilike kriteeriumide põhjal. Loomulikult pole mõtet Hiiumaalt Jõgevale minna. Kindlasti leiab seal mõne sobilikuma lahenduse. Tõsi, et võistlusi on palju. Eks aeg selekteerib elujõulisemad välja. Kahtlemata elame heal ajal kui valik nii tohutu on. Eks siin on näha kapitalistlikku konkurentsi, kus tugevamad söövad nõrgemad turult välja selle kõige karmimas tähenduses. Hoiame arengutel silma peal ja vaatame, et kas Priidu promost piisab üritusele vaimu sisse puhumiseks.

 
At 15:30, Blogger Priit Pullerits said...

11:33, Jõgeva rada oli tõepoolest võrdlemisi lausik, seda näete ka mu videos. Aga kui Haanjas võistluust ei tee, siis ongi nii, et heal juhul kaks-kolm enam-vähem tõusu moodi asja saad sisse, rohkem ei.

Miks Jõgeval selline rada - see lisab veel ühe teguri valemisse. Nimelt, uurisin ka, et miks kaks legendaarset tõusu ehk Palamuse-Kaarepere-Palamuse ringiosa välja jäid. Ja põhjus oli see, et oleneb, milliste omavalitsustega korraldaja kokkuleppele saab. Ju siis need omavalitsused, kus asuvad vägevamad tõusud, oma teid niisama spordiürituse korraldamiseks ei andnud.

 
At 15:56, Anonymous Anonüümne said...

to 15:30
Need on btw kõik üks omavalitsus, mõtle mingi muu põhjendus välja.

 
At 18:13, Anonymous Anonüümne said...

15:56 saa üle! Tegelikult defineeri ära eestlastest rajameistritele huvitava raja kriteeriumid parameetritega ja siis on punkt kust edasi arutada. Nt nagu Maarjamäe monumendi vaidlus. Kaitsjad nimetavad säilitamise põhjuseks, et neid projekteerisid eestlased. Samas võeti jalalt maha palu kenamad ja funktsionaalsemad objektid nagu Karla katedraal ja plaanikomitee omapärase Kaarma dolomiidist ornamentikaga. Keegi õieti ei köhinudki. Kui keegi soovib neid kajakate skulptuure ja käte bareljeefide fragmente koos obeliskiga oma sultud angaaris demonstreerida raha eest, siis olgu nii aga see ei pea olema avalikus ruumis nagu praegu. Need monstrumid tekitavad ainult õudu. Neis pole midagi vaatamisväärset. Samas. Kui tõesti teisaldada ei taha siis paneks sinna varjamiseks tohutu kupli peale. Selektiivklaasist. Välja näeks aga sisse mitte. Ja loomulikult eksponeerida neid objekte tohiks kupli all ainult kastis nagu Joalat. Kupli all saab juba vabamalt seda linnakut planeerida. Odavam muidugi on see kõik tasandada ära murujuure tasandile.

 
At 18:18, Anonymous Anonüümne said...

Miks peab kiirabibrigaadi eest üldse maksma? Riik peab seda toetama. Sport, see on ju tervise edendamine. Vastavad kleepsud ja asjad peaks ka riik andma. Riik tahab, et meil oleks terved inimesed ja ise pole nõus toetama. Arusaamatu.

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Rattasõit on verepulm, 18:18. Sellest on siin palju kirjutatud. Kiirabibrigaadid peavad olema kanderaamidega kõrgemas valmisolekus. Nad on võetud rutiinsest tegevusest välja.

 
At 00:33, Anonymous Anonüümne said...

Eestis on ainult üks üritus, mis suutis valitsuselt välja lüpsta kolm milli "tegevuskuludeks". Tegu on siis teada-tuntud maksupetturitega. Padre on nende härradega tuttav...
Kuldsed sõnad.

Aava uuest võimalusest:
/.../„Pakkumises on erinevad variandid: kas sõlmiksime uue lepingu üheks aastaks või isegi 2026. aastani. Oleme kolme aastaga nii palju panustanud, et FIA ja WRC sarja promootoriga on suhted väga head,“ rääkis Aava. „Praegu on raske ütelda, millise tee valime. Kõik sõltub sellest, millised on meie võimalused. Tuleb otsustada, mida Eesti riik tahab.“

Võimaluste all pidas Aava silmas eelkõige seda, kui palju on riik valmis Rally Estonia korraldamist toetama. Ainult erasponsorite toel on nii suurejoonelise ürituse korraldamine ilmselt võimatu. „Olen kultuuriministeeriumi inimestega pidevalt kontaktis. Loomulikult ootan võimalust kohtuda ka ministri ja valitsuskabinetiga. Kohtume ka eratoetajate ja kohalike omavalitsustega,“ loetles ta.

Aava ei soovinud täpsustada, kui suurt summat riigilt oodatakse, ent vihjas, et suurusjärk on sarnane eelmiste aastatega. Seni on toetussumma jäänud 2,5 miljoni euro kanti.
/.../
https://sport.delfi.ee/artikkel/120054922/mis-saab-rally-estoniast-fia-tegi-pakkumise-nuud-soltub-koik-riigist

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Asjad mis mind võistluste juures ei huvita:
- auhinnarahad, 99% võistlejate jaoks on see kuluartikkel 100% kordadest kasutu, võib ära kaotada, saab odavamalt läbi;
- toidupunktides kõik peale vee on liigne luksus, geelid ja toidu võtan ise kaasa, kaasavõetud joogist jätkub vähemalt 50-75 km, pikema distantsi puhul võiks olla joogipunkt veega;
- toidupunktide teenindajad-kätteulatajad, miks seda vaja on? tünn veega ja igaüks ise valab;
- võistluskeskuse kommentaator, Möla-Madis on üks põhjustest miks ma teatud võstlusi väldin;
- sõidujärgne supp võib ära jääda, kui jõuan kohale tulla küll jõuan nt kohalekutsutud toitlustaja käest ka kausi suppi osta;
- väiksema liikluskoormusega teedel pole vaja ka lõputut hulka rajaturvajaid;
- olen käinud 7 välisriigis võistlema ja Eesti võistluste korraldusest võib julgelt nii mõnedki asjad maha lõigata kui ebavajaliku;
- mõned nädalat tagasi sai käidud osalemas lähiriigi lahtistel meistrivõistlustel kruusasõidus, oli väga lahe üritus ja igasugune eelkirjeldatud lollus sealt puudus.

 
At 04:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas te lendamise tunnet olete kogenud? Kindlasti. Millalgi on vorm seda lubanud.
Kui vorm enam ei luba, kuulake ...
Plastic Bertrand - Ca Plane Pour Moi
https://www.youtube.com/watch?v=Ln31raI2ezY&list=RDwvUQcnfwUUM&index=4

 
At 08:26, Anonymous Anonüümne said...

00:34
"... kui jõuan kohale tulla küll jõuan nt kohalekutsutud toitlustaja käest ka kausi suppi osta;"
Lihtsam ja mugavam (võimalik, et ka odavam) on siiski supiraha juba osalustasu sees ära maksta.

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Kõik ei taha suppi. Ei tea suurt kedagi, kes peale võistlust niiväga just suppi tahaks. Sööks parem midagi tõhusamat.

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, milleks üldse ka numbrid ja muu tilulilu. Tuleb punt tüüpe kindlaks kella ajaks Maarjamäe memoriaali rambile ja kui esimene hakkab liikuma siis annavad kõik ketile valu. Pärast Stravas võrdlevad tulemusi. 0 kulu. Kellele seda kõike vaja? Aga näed ei tule millegipärast tüüpe kohale erinevatest Eesti otstest... Moraal. Saab odavamalt aga enamikku selline üritus ei koti. Ja Memoriaali pole ka vaja.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

20:14 rattapulmasi saab ära hoida, kui sellest artiklist suudab enamuse kõrva taha panna. Isiklikult ei ole kunagi kukkunud massipordi üritustel, sest loen alati meeldetuletuseks läbi selle ohutust puudutava artikli. https://jalgrattur.ee/kasulikku/toomas-kirsipuu-rattarallil-grupis-soites-tuleb-alati-moelda-teistele/

 
At 15:09, Anonymous Anonüümne said...

14:48 Vaata natuke rattavõistluste ülekandeid. Ära aja jama. Õnne abil võib neid suuta vältida aga rattapulmasi ei saa ära hoida. Inimese reaktsiooniaeg on oluliselt suurem ja lihtne füüsika ei võimalda ohu korral ratast hetkega peatada. Su jutt meenutab pioneerijuhi mula Maarjamäel marssivate ja saluteerivate õhinapõhiste pioneerisalkade ees. Ka tänapäeval räägivad EV valitsuse esindajad, et Maarjamäe memoriaal on neutraalne nõukaaja muinasjuttude peegeldus ja hädavajalik sellisena kommunismiohvritele ja nende järglastele ajaloolise orana nende mineviku kannatuste meenutamiseks domineerivas asupaigas otse kommunismiohvrite memoriaali naabruses. Kuidas on võimalik andestada tehtud jõhkrusi kui seda tonti valges rüüs jätkuvalt eksponeeritakse?

 
At 15:41, Anonymous Anonüümne said...

https://www.auschwitz.org/en/ selle memoriaali säilitamine paistab, et on läinud asja ette. Ei tea väga siin euroopas inimest kelle mõtteis võiks liikuda mõtteid ajalugu korrata.

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

15:41 Ei maksa nii kitsarinnaliselt ainult juutide vaatevinklist vaadata. On veel 1966 Indoneesia genotsiid, 1971 Bangladeshi genotsiid, 1975 Pol Pot genotsiid, 1970-ndad Ida Timori genotsiid, 1994 Rwanda genotsiid ja 1995 Srebrenica genotsiid. Sel sajandil veel Tšetšeenia genotsiid, Darfuri genotsiid, Kongo genotsiid koos inimsöömisega, Sri Lanka genotsiid, Uiguuri genotsiid, Myanmaru genotsiid, Islami riigi genotsiid, Lõuna Sudaani genotsiid, Jeemeni genotsiid ja Butša genotsiid Ukrainas. Ajalugu kordub. Auschwitz toimib väejuhtidele hoopis inspiratsiooni lättena. Peaks tegema petitsiooni selle buldooseriga tasandamiseks ja mälestustahvliga asendamiseks, et poleks jõhkrat eeskuju hullunud pealikele.

 
At 16:48, Anonymous Anonüümne said...

Lihtsam on kõik kes saavad valimistel mandaadi veel Freudi koolkonna psühoanalüütikutel koos valedektoriga üle testida. Samuti küsimused riigipõhiseadusest psühho analüütilises võtmes. Ja ei peaks jõudma ükski irratsionaalne inimene võimu juurde.

 
At 17:01, Anonymous Anonüümne said...

To 16.28 Läheb aega mis läheb, aga kunagi lisandub siia ka genotsiid mis algas ca 3 aastat tagasi ja jätkub veel praegu. Need koroona mängud oma mõttetute süstide ja põhjendamatute piirangutega on kõige laiaulatuslikum ja kurikavalam genotsiid,mida inimkonna ajalugu tunneb.

 
At 21:34, Blogger dr Holden said...

Priit, sa vist tahad, et kogu Eesti rattaskeene kaoks paari aasta jooksul.
Ei ta kao, mõtleme kaduvate asjade varemetele uusi asju juurde. Sa vist ei ole kontaktis.
Korraldaja ei mõõda osalejate arvu, korraldaja loeb eelarvet, õpi Priit!
Ehk siis, kes ei osale, see ei tea! Vastuvaidlemine on mõttetu!

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Ma mõtlesin, et Tallinn on eestimeelsem linn kui Narva. Võta obeliskist ja kõmm killustikuks aga ei. Tallinna kaitsevad nii kesikud kui sotsid üheskoos. Miks, kas tõesti on probleem kultuuriministri Ida-Viru taustas? Kesikud äkki mõjutavad vana vene kombe kohaselt ministrit läbi tema lapsepõlve sidemete, hoiavad vaimses pantvangis? Arusaamatuks jääb, et miks valitsus seda tolereerib. Siin pole küsimust, Riias on nõukaaja taakmonument samade otsuste tulemus nagu Maarjamäe oma ja see on nüüd maas aga Maarjamäe on püsti, sümboliseerimaks tänaste marionettide tänu oma isandatele!

 
At 10:08, Blogger Priit Pullerits said...

Ain-Ivar, nüüd teed küll vale järelduse - see, kui ma kirjeldan saadud info põhjal, milline on rahaline seis rattavõistluste korraldamisel, et kulud kolossaalselt tõusevad, raske on ots-otsaga kokku tulla, ei tähenda põrmugi, et ma sooviks rattaspordi lõppu, nagu sa väidad - väga ekslikult. Kus ma siis osalemas käiksin mõnikord?

Nagu üks korraldaja ütles: kui ta varem arvas, et rattavõistluste korraldamine on tema töö, siis nüüd on see justkui hobi, millega jätkamiseks peab ta tegema kõvasti muud tööd, et sellele peale maksta ja omadega välja tulla. Ja tegemist ei ole mingite väheoluliste võistluste korraldamisega.

Jõudu ürituste korraldamisel!

 
At 13:36, Blogger Priit Pullerits said...

Usutlesin Eesti Maleliidu presidenti, et aru saada, miks küll valisid rohkem kui poolteistsada maailma malemaade juhti oma pealikuks Vene võimuladvikule lähedal seisnud Vene tippametniku ja majandusmehe.

https://sport.postimees.ee/7590594/intervjuu-eesti-malejuht-ei-pea-voimalikuks-oelda-kas-ta-haaletas-vene-tippametniku-poolt#_ga=2.179405156.1743738835.1661264321-1744021326.1641551374

 
At 14:10, Anonymous Anonüümne said...

13:36 Hea näide, et Eestis on uuspunased sõnaosavalt aktsioonis. Seetõttu pole ka imestada, et obeliski mahavõtmine on keerulisem sündmus kui Narvast tanki ära tirimine.

 
At 14:40, Anonymous Anonüümne said...

Mõned aastad on Eestis nö tegutsenud 3 maastikurattasarja.
EC, MTBest ja Marimetsa Kapp.
Viimast sel hooajal ei toimu (pidavat olema vaheaasta)

Mitmele rattasarjale on Eestis nö ruumi?

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Üldiselt on nii. Lähed EJL lehele. Võtad viimase 5 aasta tulemused. Loed kokku startide arvud aastate, sarjade ja klasside lõikes. Vaatad mis trend on, kas tõusev või langev. Vaatad, kas noori tuleb piisavalt peale või see värk kidub. Ja siis otsustad, et kas mahub uus tegija turule või mitte. Alati mahub tugevate toetajatega sarju juurde. Nõrgemad roteeruvad kas välja või ühendavad oma panused. Iga natuke kobedam rattapood suudab alati teha oma võistlussarja olemasolevatele juurde. Kui ei tehta siis neil läheb niigi hästi ja ei tunta vajadust.

 
At 16:13, Anonymous Anonüümne said...

Provokatiivset silmarõõmu võhmameestele PM-st https://limon.postimees.ee/7590715/foto-basistka-maaneskin-vystupila-toples-v-socsetyah-kritika-spory-i-voshishchenie

Huvitav, et 23.08.22 Hirvepargi koosolekust ei ole venekeelses PM-s ühtki rida ega pilti. Toimetajate maitse on kaldu viisnurkade poole. Kas sellist oligarhi omanduses erameediat me tahtsimegi?

 
At 16:28, Anonymous Anonüümne said...

Malega on venelased, jah, koti teistele pähe tõmmanud. Võistlevad individuaalselt rahvusvahelistel turniiridel rõõmsalt. Carlsen pani hea litaka, teatades, et loobub Nepomnjaštšiga tiitli peale võistlemast, kord on juba loputatud, pole motivatsiooni. See näitab ühest küljest mehe taltsutamatut karakterit, aga ka FIDE kui venelaste juhitud ja mõjutatud organisatsiooni madalat mainet.
Eesti maletiim koosneb ka suuresti lasnamäelastest, kohtlajärvelastet, narvakatest. Kas meeskonna keel on ikka eesti keel?
Maleolümpial käisid:
Aleksandr Volodin,
Meelis Kanep,
Andrei Šiškov,
Kalle Kiik,
Kirill Chukavin,
Mai Narva,
Margareth Olde,
Anastassia Sinitsõna,
Triin Narva,
Sofia Blohhin.

 
At 17:38, Anonymous Anonüümne said...

Limon postimees topless vperjot. Makarov kirjutas ammu et rus postimees on suurem kui est postimees zurnalistide osalt. Ei tea kas isand Pullerits ka on sunnitud sinna kirjutama kuidas eestimaalased elavad ja sporti teevad ilma rinna hoidjateta?

 
At 09:35, Blogger dr Holden said...

Probleem on selles, et sa saad infot selle käest, kes kõige rohkem karjub. Ehk siis kellel on kõige valusam! Edasi üldistad ühe hädalise, kes ongi miskipärast alati hädas, karjumise kogu skeenele...

 

Postita kommentaar

<< Esileht