esmaspäev, november 14, 2022

Pullerits: Kuidas tuvastada dopingu tarvitamist juukse- ja kaenlakarvades?

Prof. Pascal Kintz, üldtuntud juuksekarvade analüüsi ekspert, selgitas Heiki Nabi protsessil CASis, et ravimite tuvastamise aken 4 cm pikkustes juustes võib katta umbes neli kuud. (Heiki Nabi puhul seega 2020. aasta detsembri algusest kuni 2021. aasta märtsi lõpuni.) Ta selgitas ka, et ravimite tuvastamise aken kaenlakarvades ulatub nelja kuni kaheksa kuu taha, hageja puhul kuni 2020. aasta maini.

Kintzi hinnangul näitavad uuringud, et ühekordne 0,62 või 2,5 mg Letrosooli manustamine annab juuste kontsentratsioonid vahemikus 16 kuni 60 pg/mg. Seejuures letrosooli korduvatel kasutajatel on juuksekarvades kontsentratsioonid kõrgemad kui 160 pg/mg. Nabi juukseproovides mõõdetud kontsentratsioonid on palju madalamad kui see, mida võib eeldada isegi pärast ühekordset kokkupuudet letrosooliga. Kintzi järeldus on, et need tulemused näitavad, et Nabi puutus kahe kuni nelja kuu jooksul enne proovi võtmist juhuslikult kokku letrosooli mikrokogustega (märkides, et sportlast testiti septembris ja tulemus oli negatiivne).

Kintz möönis, et seoses kaenlakarvadega puudub rahvusvaheline konsensus selles osas, milliseid segmente tuleks analüüsiks kasutada, arvestades kaenlakarvade erinevat olemust. Kui peakarvad on lineaarsed ja eksperdid teavad, et juuste sissehargnemise määr on 85%, siis kaenlakarvad ei ole lineaarsed. Igal kiul on oma elu ja see võib olla kõver.

Kintzi hinnangul piisab ühe kuu pikkusest peakarvade kasvust, et mõista kasutamise ajastust. Analüüsiks kasutatakse nelja kuni kaheksa kuu pikkuse kasvu kaenlakarva. Kui tegemist on ühekordse kokkupuutega piiratud koguse ravimiga, siis oleks peajuuste puhul väike punkt ühe kuu jooksul ja kaenlakarvade puhul oleks see veel vähem. Peakarvades tuvastatud aine kontsentratsioon on alati suurem kui kaenlakarvades tuvastatud aine kontsentratsioon.

Kintz selgitas oma analüüsis, et kui sportlane oleks võtnud vaid ühe tableti või rohkem, siis "me teame, milline oleks olnud oodatav kontsentratsioon. See oleks kõrgem". Ta selgitas, et sportlase kaenlakarvades tuvastatud letrosooli kontsentratsioon oli madalam kui uriinis tuvastatud 0,62 mg. Tema nägemuses ei saanud letrosool tulla letrosooli tablettide vabatahtlikust manustamisest või letrosooli korduvast manustamisest tulemuste suurendamise eesmärgil. Mõlemal juhul oleks letrosooli tuvastatud kaenlakarvades (ja peakarvades) suuremates kontsentratsioonides, mida aga ei olnud.

Kintz selgitas ka, et kuigi täpsete tulemuste saamine võib olla keerulisem ainult kaenlakarvade puhul, kinnitavad kaenlakarvad siinkohal peakarvade mõõtmise tulemusi. See kinnitab mitte ainult seda, et positiivse proovi põhjustas tõenäoliselt ühekordne juhuslik kokkupuude või korduv juhuslik kokkupuude väga madalal tasemel, vaid lisaks, kuna kontsentratsioon uriinis on nii madal ja tulemused on nii madalad nii pea- kui ka kaenlakarvades - pidades silmas septembris tehtud negatiivset uriiniproovi -, võib välistada võimaluse, et sportlane tarbis kogemata rohkem, kui tavaliselt sisalduks ühes letrosooli tabletis (mis ei pakuks mingit kasu tulemuslikkuse suurendamiseks).

Kintzi hinnangul on Nabi kaasuses tegemist ühe või mitme juhusliku kokkupuutega letrosooliga. Nii pea- kui ka kaenlakarvade analüüsi tulemused kinnitavad ja näitavad sama. Tuginedes testide ajastusele (negatiivne septembris), võib järeldada, et letrosooliga, millega sportlane kokku puutus, oli vähem kui ühekordne vabatahtlik kokkupuude või üks tablett. See oli minimaalne kokkupuude ainult letrosooli jääkkogusega 2020. aasta detsembris ja 2021. aasta jaanuaris, seega oli tegemist juhusliku kokkupuutega.

Dr. Detlef Thieme, kohtuekspertiisi toksikoloog, Kreischas asuva Dresdeni dopinguanalüüsi ja spordibiokeemia instituudi (IDAS Dresden) direktor, oli seisukohal, et juukseanalüüs on kehtiv teaduslik meetod, mida kasutatakse täiendavate tõendite saamiseks, mis võivad olla kasulikud uriini- või vereproovide leidude selgitamiseks. Ta tegi isegi ettepaneku, et Katia Shultz tema laborist teostaks juuste ekstraheerimise testi vastavalt proovide kohtuekspertiisile. Kuid seda ei tehtud, sest EADSE keeldus laboratooriumilt analüüside tegemise tellimisest, väitis Thieme.

Kaenlaaluste karvade kohta selgitas Thieme, et põhimõtteliselt on neil parem tagasivaade kui peakarvadel, kuni kaheksateist kuud. See sisaldab väiksemat osa juustest, mis võivad olla kuni kaheksateist kuud vanad ja peegeldada seda, mis oli selle aja jooksul sportlase vereringes.

Tuginedes talle esitatud faktilistele tõenditele, jõudis dr Thieme järeldusele, et enne juunit 2020 ei ole letrosooli tarvitatud ja enne septembrit 2020 ei ole samuti letrosooli tarvitatud.

6. jaanuari 2021. aasta testi tulemus 0,6 ng/ml on madal kontsentratsioon, kuid dr Thieme sõnul on see tüüpiline kontsentratsioon selliste ainete nagu letrosooli puhul, kui manustamine ei ole tahtlik. Ta kinnitas ka, et tema laboris on letrosooli avastamispiir 0,2 ng/ml ja tema teada on see sama, mis teistes WADA akrediteeritud laborites.

Sellest leiust lähtudes, kui tegemist oleks olnud Nabi jätkuva letrosooli kuritarvitamise perioodi lõpuga, oleks kasutamine pidanud toimuma ajavahemikus 2020. aasta septembri lõpust kuni 2020. aasta novembri lõpuni. Ei ole võimalik, et te teeksite seda ja jätaksite 2021. aasta jaanuaris jälje 0,6 ng/ml, väitis Thieme; tarbimine oleks pidanud olema märkimisväärne. Samuti väitis Thieme, et ei saa välistada letrosooli ühekordset terapeutilist kasutamist oktoobris või novembris. Kuid ta nõustus, et ühest ühekordsest annusest ei oleks mingit kasu.

Suur tänu teemas selguse loomise eest advokaat Paul Keresele!

Foto 1: Ujula riietusruumis juukseid kuivatamas. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Fotod 2 ja 3: Juuste annetamine juuksurisalongis Pelytte vähihaigetele parukate tegemiseks. Fotode aiutor: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja / Scanpix
Foto 4: Juuksed ja käärid. Foto autor: Erik Prozes, Postimees/Scanpix
Foto 5: Korvpalli tantsutüdruku lehvivad juuksed. Foto autor: Eero Vabamägi, Postimees/Scanpix

26 Kommentaarid:

At 12:33, Anonymous Anonüümne said...

Justkui oleks varasemate karvatestide põhjal väidetud, et sportlane pole keelatud ainet manustanud. Nüüd toob PP kohtumaterjalidest välja, et ka karvatest näitas positiivset resultaati. Kui see aitab vahele jäänud sportlasel paremini välja peilida ajavahemiku, millal saastumine toimus, siis lasku käia. Aga seekord polnud ka sellest abi.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Iga karv loeb ja tõendab, et kas määruste rikkumine oli. Nabi juhtumis näeme, et isegi epileeritud karv näitas rikkumist. Reeglid on reeglid. Ainus mida saab paluda on kergemat karstust või armu. Nii nagu karvas sadestuvad dopingained nõnda on sadestunud nõukamonumentides kommunismi ülistajate hing. Lätlased nokkisid selle juba ammu ära ja epileerivad kõik monumendikarvad oma ihult välja. Ei anta armu. Eestis on aga võimul punased ja nende tänuvõlglased, kes ei taha oma isandaid kuidagi vihastada monumentide epillerimisega Eesti avalikust ruumist. Mängitakse ringtantsu ja otsitakse jaburamaid põhjusi Tehumardi monumendi või Maarjamäe monumendi säilitamiseks. Aga lätlastele kiitus - https://www.err.ee/1608788425/lati-voimud-lammutasid-ule-120-noukogude-reziimi-ulistava-objekti

 
At 16:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit kirjutab nii ilusti. Ütlen suure aitähh. Edasi kap

 
At 20:09, Anonymous Kalle, Kohilast said...

Pullerist kirjutab taas mingist huinamuinast ja jätab eluliselt olulised asjad tähelepanuta.
https://epl.delfi.ee/artikkel/120098392/karl-aaron-adson-riigikogu-vajab-lgbtq-toetusruhma

 
At 07:27, Anonymous Anonüümne said...

Ei huvita need juuksekarvad ja milligrammid. Nabi istugu oma aeg ära ja katsugu edaspidi mitte vahele jääda. Rahvas tahab näha tulemust ja kes mis kanakoivakest sõi kuskil prantsusmaa restos ei huvita. Lurich ja Hackenshmidt maadlesid.

 
At 09:49, Blogger Priit Pullerits said...

Ärge siin seletage midagi, kalkun on väga oluline. Veenduge ise!

Nabi Esimene stsenaarium: saastunud kalkuni söömine

Nabi väitis, et letrosool on osutunud tõhusaks munatoodangu vähendamiseks kodulinnukasvandustes, kus on vaja kontrollida paljunemist, ning et seda peetakse tõhusaks alternatiiviks steroidipõhisele veterinaarravile, kuna letrosoolil on väiksem mõju tarbijate tervisele, mis on eriti oluline Euroopa Liidus, kus steroidipõhised veterinaarravid on keelatud.

Edasi: 2020. aasta jõuluõhtul sõi Nabi kalkunit, mis pärines tundmatust Prantsuse allikast. Selle päritolu ei olnud paraku võimalik kindlaks teha rohkem kui tema ema mälestuse põhjal, et see oli pakendatud Prantsuse rahvuslipuga pakendisse ja etikett oli prantsuse keeles.

CASi kolleegium nõustus, et Nabi sõi 2020. aasta jõuluõhtusöögiks kalkunit, mille tema ema valmistas. Kolleegium märkis siiski, et Nabi ei esitanud usaldusväärseid ja tõsiseltvõetavaid tõendeid selle kohta, et letrosooli tegelikult kasutatakse kodulinnukasvatuses, rääkimata kalkunikasvatusest, tuginedes ainuüksi artiklile, milles märgiti, et letrosooli on leitud olevat kasutatud vutifarmides Jaapanis.

Enamgi veel: tegelikult on Nabi teaduslikuks viiteks artikkel, milles käsitletakse vuttide reproduktsiooni kontrollimist, ja teine artikkel, milles käsitletakse aromataasi inhibiitorite võimalikku kasutamist munasarjade funktsiooni kontrollimiseks veistel. Viimase kohaselt ei leitud aga ühtegi viidet aromataasi inhibiitorite tegeliku kasutamise kohta kliiniliste seisundite raviks loomadel, täpsemalt kalkunitel. Lisaks sellele ei ole hinnatud ega uuritud letrosooli eritumist piima või jääke töödeldud loomade lihas.

Samuti ei suutnud Nabi esitada nõutavat tõenäosuse taset kalkuni päritolu kohta ega ka reaalset võimalust, et see võis olla saastunud letrosooliga, mistõttu leiab kolleegium, et Nabi ei ole tõenäosuste kaalumisel tõendanud, et tema uriiniproovis tuvastatud letrosool pärineb kalkunist.

Vaat nii, mehed - ja teie ütlete, et kalkun pole teema. Kalkun on väga teema!

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

Nabi otsib selle jutu järgi päästerõngast. Uppuja aga haarab kinni ka õlekõrrest. Moraal on kurb. Ise tegi või konkurendid aitasid. Keegi möksis ta välisukse lingi kompromiteeriva seguga kokku ja mees mängust väljas. Kas aga letrosool imendub sellises koguses naha kaudu, seda ei suuda jälle keegi tõendada. Aus mees teeks 10 vabatahtlikuga katse ja oleks vastus käes. 5 tk kes söövad kalkunit ja 5 tk kes tõstavad letrosooliga saastunud kangi. See annab selge vastuse. Pole vaja mingit juuraudu ajada.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Õige, juraudu pole vaja ajada ja Padre las paneb litaka ära

 
At 13:29, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas ei saa Prantsuse lipuga ehitud kalkuni päritolu kindlaks teha? Ema käest pole tingimata vaja pärida, kas etiketil oli Prantsuse, Ungari, Poola või mõne muu riigi lipp, vaid seda millisest poeketist tiivuline muretseti. Kas S, P, C või mõne muu tähega algavast poest, seejärel pöörduda poe ninameeste poole, kust teie poodi letrosoolikalkun tuleb? Arvatavasti loobuti sarnasest mustamisest nagu Sparta spordiklubiga tehti, et ise näida süüta tallekesena. Pärast Nabi vabandas narkojõusaali ees. Poekett oleks matimehe laimu pärast kohtusse saatnud.

 
At 13:35, Anonymous Anonüümne said...

13:29 näeme et Nabi vabandused jooksevad liiva.

 
At 13:44, Anonymous Anonüümne said...

Spartat narkospordiklubiks nimetamine on vast tõlkeapsakas? Drug'i saab tõlkida nii medikamendina kui ka narkootikumina. Mitte et see spordiasutusele vähem maine pihta käiks. Kui PP jõuab kohtumaterjalides Spartani, siis võiks sellel põgusalt peatuda.
PP, kas teie käes olev kohtumaterjal on inglisekeelne või on too juba ümber pandud eesti keelde?

 
At 15:22, Anonymous Anonüümne said...

Nabi materjalid ei huvita enne kui mees süüst puhas. Huvitab hoopis puhta MM-i hagi pildimaterjali visualiseering. Kas tegu oli millegi sellisega nagu PP kontori kõrval Ülikooli tänaval pronksi valatuna näeb või hoopis ukse vastas suurel autol reklaamitavas härrasmeeste klubis esitletakse? See on põhiküsimus. Ei tasu hämada autoriteetsete katuse alustalade arvamusega .

 
At 15:25, Anonymous Anonüümne said...

15:22, pöördu piltide vaatamise küsimuses kristlik-konservatiivide või pedode kinniste kõlakodade poole, neil vast on pildi olemas ja igaõhtused seansid aruteludega käimas.

 
At 15:40, Anonymous Anonüümne said...

15:25 on mõni konkreetne allikas? PP kontori kõrval ei jäänud ühtegi numbrit ega aadressi piltide levitajate või visualiseerijate kohta silma.

 
At 15:44, Blogger Priit Pullerits said...

Ma ei ole kõnealuseid pilte näinud ega tahagi näha.
Olen nende kohta öelnud kõik, mis öelda on, selle teema siin ülesvõtmine ja minult millegi küsimine on tühja tuule tallamine. Mul ei ole infot ja selle, mille sain autoriteetselt allikalt, keda väga usaldan, juba edastasin. Lugege eelmise sissekande alt.
Kalkuniga on lood palju segasemad ja see on vähemalt ikkagi spordiga seotud.

 
At 17:33, Anonymous Anonüümne said...

On kuidas on MM-ga aga fakt on, et Jurjevi nii kesklinnas kui linna keskel olla saab, on 2 munni avalikult väljas ja mis kõige olulisem, need on sinna pandud lastekaitse päeval ja 1 neist on tehtud aastase imiku järgi. See isik on avalikult füüsiliselt kindlaks tehtud, keda seal on kujutatud ja tema isik publitseeritud. Tänaste seaduste järgi on tegemist keelatud teosega, kus kujutatakse alaealist avalikus kohas erootilisel viisil. Kunst kunstiks kuid avalikus ruumis pole sellel õige koht. See peaks asuma peivooli taga muuseumis või kuskil kellegi isiklikus kodus aia taga nii, et avalikku ruumi see ei paistaks. Ei ole kahjuks märgata ka erilist muskulatuuri, mis peaks kunstiliselt huvitama naisi, lgbt rahvast ja muidu baleriinide kehailu nautlejaid. Selle skulptuuri kõrval on MM-i priva linkide levitamine nagu kapihomode tegutsemine. Loomulikult autoriteetsed kujud tuginevad oma arvamuse väljendamisel just sellele vundamentaalsele pedofiilsele kujule, selle kõrval on MM-i pildilingid pihku rapsimine.

 
At 18:08, Anonymous sotside sabarakk said...

Kui siit jätkata 17.33 püstitatud lainel, siis pilt Tartu kesklinnas selle skupltuuriga on veelgi rõlgem. Mehed, kas see ei lõhna mitte intsesti järele?
See asi läheb aina hullemaks... Mitte ainult punasümbolid, vaid ka vabaduseainelised skulptuurid tuleb kriitiliselt üle vaadata.

 
At 18:30, Anonymous Anonüümne said...

Mehed, kotkad, tänane UV faktor toob mure ajakirjandusest televaatajani.

"Viimaste aastate jooksul on Eesti avalikkuse ette jõudnud arvukalt lugusid, kus ajakirjandus on süüdistanud ja samas on süüdistatud ajakirjandust. Suure avaliku tähelepanuga teemad ajakirjanduses tekitavad alati küsimusi ka ajakirjanduse enda suunal.

Kelle huvides lugu ilmub, miks ajakirjanikud seda teevad ja peaaegu alati - miks nad nii kallutatud on? Marti Kuusik, Aivar Mäe, Martin Hallik, Mailis Reps ja Marko Mihkelson - mis ühendab ja mis eristab nende lugusid? Mida sisuliselt tähendab, et sõna on vaba?"

Kahju, et Padret stuudios ei ole, intriig poole väiksem.

 
At 20:26, Anonymous Anonüümne said...

Mis ohustab Eesti julgeolekut?
1. Tartu kesklinn, koos oma rõlgete skulptuuridega.
2. Tartu maantee algus Tallinnas, koos oma stalinistliku majaga, mille otsas troonib rõlge viisnurk.
3. Tartu Ülikooli vilistlane Marko Mihkelson, kes tegi rõlgeid fotosid.

Nagu näete viivad kõik niidid Tartusse. Kuid kes tegelikult kontrollib mängu? Kelle käes on lahenduse võti? Kas Tartu, kui kurja juur ja meie julgeolekut kahjustav moodustis ning rõlguse pesa, tuleks maani maha lammutada? Miks Pullerits vaikib? Kas Tartu on ka Padre suu sulgenud letrosooli täis kalkuniga, nii nagu juhtus armastatud maadleja Nabiga? Mis toimub Tartu vanas anatoomikumis öösiti? Kelle karjeid sealt kostub?

 
At 20:48, Anonymous Anonüümne said...

Lugupeetavad!

Lõdvestuge: https://www.youtube.com/watch?v=hzuVDUkRVlI

Lugupidamisega
Rein Valdmaa

 
At 21:00, Anonymous Anonüümne said...

Mis toimub tartus ja kus hiilib kurjus, kõik te tahate Padret süüdistada aga kas te Kadastku Marti teate?

 
At 21:58, Anonymous Anonüümne said...

Käed eemale Tartust!
Suure sõja ajal Tartusse marssiva punaarmeelase R.Valgre Tartu marssi salm ütleb vaindlastele üht:

Sinna jäid minu isa ja ema,
sinna jäid minu õde ja vend.
Raskel tunnil Tartu linn meid kutsub –
kätte jõudnud tasumise tund!

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Poolale tehti aikidood.

 
At 08:37, Anonymous Anonüümne said...

Poolas oli kaitse aps. Tartus aga lasid kuju paigaldajad pedofiilia promojad täitsa mööda. Nimelt. Terase vaatlusega selgub, et kohalikud ei ole seda omaks võtnud. Pruutpaarid ei käi seal asjatamas. Mis seda reedab? Lapse till on oksüdeerunud ja mehe oma samuti. Keegi ei näpi neid viljakuse suurendamiseks. Tänaseks peaks need särama nagu raketi sabad katsujate silituste tõttu samuti kui Tarvanpää pulli riist. Järelikult ei ole pedofiilia massidesse jõudnud ja väga autoriteetsete agitaatorite töö lastepilastamise promomisel on luhta läinud. Järelkasv on nigel ja ainult riknenud ladvaõunad eksivad ajuti sellesse sfääri.

 
At 01:19, Anonymous Tiit said...

Miks peaks üks täiskasvanud inimene sellist jama kirjutama?

 
At 13:23, Anonymous Anonüümne said...

Ju siis on mõjuv põhjus.

 

Postita kommentaar

<< Esileht