reede, september 01, 2023

Pullerits: Kuidas ma avastasin maastikusõiduks mitmekesise rattaraja

LISATUD VIDEO!

Mõnikord peituvad huvitavad asjad otse nina all. Seepärast me ei oskagi neid pahatihti märgata. Ikka mõtleme, et mis kaugemal, see põnevam.

Lõppenud suvel leidsin ägeda, teadaolevalt avastamata rattaraja Kagu-Eestis Misso taga (fotodel). Õigemini, ega ma kindel ole, et see on rattarada. Aga rattaga seal sõita saab ja keelatud see ei ole. (Või tuleb taas mõni tarkpea miskit vastupidist raiuma?) Ja ei ole kuulnud, näinud ega lugenud, et kuigi paljud seal sõitnud oleks. Või sellest üldse teaksid. Isegi mitte mu naabermajas elav ajaloolane-ajakirjanik Alo Lõhmus, kes on vist küll peaaegu kõik rattaga sõidetavad teed Eestimaal läbi sõitnud.

Jutt on nelja kilomeetri pikkusest rajast ümber Pullijärve. Selle läänepoolne serv on mitmekesine ja küllap paljudele rattaga sõitmiseks ka jõukohane, v.a üks tõus, millest üles pressides tuleb sadulas istuda, et esiratast õhku ei tõmbaks ja selili ei lendaks. Niisugusena on Pullijärve rattaring igati soodne, et harjutada maastikurattasõitu ning enamikku elemente, mis seal vaja on.

Kuid ei ole mõtet siin asja pikalt seletada. Saate ise oma silmaga näha ja mu kirjeldatus veenduda. Muide, lisasin videosse ka näite, kuidas seda rada võiks läbida überprofid – hüva, tegelikult ka nemad niimoodi siiski ei suuda – ning lõppu panin mõistatuse neile, kes tahavad Eestimaa rattateid veelgi paremini tunda. Nautige!

Fotod 1-3: Pilte rattasõidult ümber Pullijärve Misso külje all Võrumaal. Leia 3. pildil seos rattasõiduga! Fotode autor: Priit Pullerits

46 Kommentaarid:

At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

https://transpordiamet.ee/eesti-teedevork
Ah et keegi on need kõik läbi vändanud? Rõõm kuulda.

 
At 13:03, Anonymous Anonüümne said...

Härra Pullerits, kas postimees sport on mingi soome jätk? Hakkam varsti pesapallist ka kirjutama kui maailma spordist? Johhaidii

https://sport.postimees.ee/7846203/fannid-kogusid-venemaalt-lahkunud-klubi-jatkamiseks-ligi-pool-miljonit-eurot/

https://sport.postimees.ee/7845131/endine-soome-hokimangija-uppus-jarve/

 
At 13:54, Anonymous Anonüümne said...

Postimehe sporditoimetus on eriti õhukeseks jäänud. Kokkuhoid või Kaljuveer tegi "oma ära"?

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Pigem uppunud soome hokimängija kui kettagolf.

 
At 15:05, Anonymous Anonüümne said...

Kettagolf on ameerikas populaarne. Las Padre jutustab kõik ta ameerika sõbrad mängivad ketast iga päev.

 
At 17:10, Anonymous Anonüümne said...

Kettagolf pole kusagil populaarne. Võrreldav naiste jalgpalliga, mida käputäis fanaatikuid promovad.

 
At 17:55, Anonymous Anonüümne said...

Kas Pullijärve tiirust saab uus Pulleritsu ovaal? Kohaliku elu aktiivsusele ja tuntusele mõjuks see plahvatuslikult.

 
At 18:20, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits peaks kettagolfi fanaatikutele litaka panema.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

Ameerikas klassifitseeritakse frisbee kui "white sports".

 
At 10:12, Anonymous Anonüümne said...

Näiteks bowlingus saab USA-s ülikoolist stipendiumi. Kuidas lendavate taldrikutega lood on, keegi teab?

 
At 10:41, Blogger Priit Pullerits said...

Keegi peab ka kirjutama ka päriselust, sellest, mis jääb võimukeskustest kaugemale. Olen üks väheseid, kes niisuguseid ülesandeid ära ei põlga:

https://leht.postimees.ee/7846540/luubi-all-abiellumised-toovad-kooliperre-taiendust

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

USA-s taldrikuid ei loobita, seal lendavad need ise.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

Vahepeal käis Sitahäda Budapestis ja mida ta seal teda sai: "Väga olulise teemana tuli ikka ja jälle üles väljastpoolt peale surutud homo- ja transideoloogia vastu seismine, ungarlased kaitsevad oma lapsi ja noori võika ja perversse propaganda eest, neil on keelatud koolides alla 18-aastastele igasugune sooideoloogia tutvustamine!"

Tüvitekst ise on automaatne debiilsuse klassika: https://uueduudised.ee/varia/martin-helme-ungaris-tuli-jutuks-vajadus-luua-rahvuskonservatiivne-suveraansusmeelne-grupp-europarlamendis/

 
At 15:14, Anonymous Anonüümne said...

Teemantliiga Xiameni etapi naiste kõrgushüppevõistluse võitis 2.02-ga ukrainlanna Mahutšihh. Šadeiko hoolealune Elisabeth Pihela ületas 1.89m, millega saavutas 4. koha.

 
At 17:36, Blogger Priit Pullerits said...

Minu arvamus on, et sellistele tüüpidele, kes võistlusi segavad, tuleb lihtsalt kitli peale anda. Täiega.

https://sport.postimees.ee/7846874/video-teemantliiga-etapil-valditi-stockholmi-fopaad

 
At 17:52, Anonymous Anonüümne said...

Euroopa võrkpallikongressil tekkis teatavasti väike tüli. Delfi saatis teemakohased küsimused Euroopa võrkpalliföderatsiooni pressiesindajale, kes siis vastuseks saatis Delfi pikalt. Pressiesindaja ise on selline mees:

https://sportuned.com/federico-ferraro/

Huvitav lõik:

What was your first sports job?
I started as a volunteer back in 2003 at the Winter Universiade in Tarvisio, Italy where I worked as an attache for the Russian delegation.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Kas kettagolf on üldse sport? Juba pannakse selle aasta parimat sportlast paika. Kui see peaks nii minema, siis sport on jäädavalt kadunud.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas markide kogumine on sport? Ei, see on hobi.

 
At 00:06, Anonymous Anonüümne said...

Igasugune sport ongi hobi. Reeglitega mäng. Osa on olulised vaatemängulisuse tõttu, osa aga statistika ja tulemuse osas. Kahtlemata tõmbab vaatemäng rohkem tsirkusehuvilisi ja pappi ligi ning seetõttu on ka seal konkurents ägedam kuna osalejate feim on kõrgem ja nad saavad enam laike kui statistilised hobimängud milles on oluline ka füüsiline inimkomponent. Lõpuks taandub kõik sellele, et kas hobi ainult nauditakse või põhirõhk on sadomasol. Sadomaso eest on nõus publik maksma sest seal saab tõenäoliselt näha gladiaatorite verd, higi ja pisaraid. Need alad kus viimased komponendid on rasked või võimatud jälgida reaalajas, need ei tekita lumepalli efekti ja pole sporditsinovnikute jaoks väärtuslikud. Neid alasid ei haibita kõlavate nimedega, kuigi oma olemuselt pole kõvema peeru laskjal ja raskeima kandami liigutajal mingit vahet. Kõik on kinni haibis ja laigis.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Kui ainus sport mida sa teed on golf, siis sa ei tee sporti. Kettagolf pole isegi mitte golf.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Mulle käib pinda Vooremäel toimuv. Seal on suurepärased rattasõidu, maastikujooksu, suusaimika ja talvel suusatamise rajad. Siis toodi juurde siidrit lürpivate kettagolfi harrastajate rajad, rajad ristuvad spordimeeste radadega. Ühed peavad ootama teiste järgi, võid taldrikuga pihta saada. Kui seda kettagolfi paska arendada, siis tõmmaku mujale eraldusse lesta. Teiseks, ketaste loopimine kahjustab puid. Mida massilisemalt neid lennutatakse, seda rohkem oksi lendab ja täkkeid puutüvedele tekib. Aeg on kettagolfile vastu astuda - idite nahhui!

 
At 18:15, Anonymous Anonüümne said...

Nojah, ega kergeraks pole ka sport, tühikargamine lihtsalt. Õige sport on õigeusklikele ainult maadlus. Hackenschmidt on üldse kõige kuulsam eestlane läbi aegade. Vot see on sport. Õige spordimees ei virise siin vaid näitab seljavõttega õllegolfaritele tee kätte.

 
At 20:24, Anonymous Anonüümne said...

18:15 õige

 
At 21:04, Anonymous Anonüümne said...

Muudkui võtame aga olümpiamängudele igasugu spordikaugeid alasid juurde. Sport on täielikult devalveerunud. Jalutame värskes õhus ja on suur sporditegemine. Igasugu pehmode poolt harrastatavd alad ruulivad. No mis sport on golf, kettaviskamisest rääkimata!

 
At 11:52, Anonymous Anonüümne said...

Priit, terve Eesti on ägedaid MTB radu täis, TP-d ääres ja puha, 2 sarja kohe. Miks Sa seal kunagi ei käi? Soonetsit pole ka enam näha, 3 aastat tagasi vist viimati...

 
At 12:26, Blogger Priit Pullerits said...

...enamik neid MTB võistlusradu läbi sõidetud, mõni korduvalt, uus võistluskord ei paku vajalikku ja motiveerivat lisaväärtust, pigem avastada uusi kohti ja radu omal käel, on aega ka ümberringi vaadata.

 
At 12:27, Anonymous Anonüümne said...

Mis te selle kettagolfi kallal tänitate, samasugune lustlik nautimise allikas nagu iga teine spordiala tänapäeval. Võtame näiteks meie võrgukoondise peatreeneri eilses intervjuus avaldatud plaani tänaseks mänguks Itaaliaga - "me homme tulemuse peale ei mängi. Homme anname mõnele mehele veidi kindlust ja mänguaega. Läheme nautima ja nelja aasta taguse Euroopa meistri vastu lustima"

 
At 14:07, Anonymous Anonüümne said...

No ega see võrkpall ka mingi sport ei ole. Täis mehed kargavad nagu Keenia neegrid.

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

Paneb imestama, kuidas meie kunagised vollestaarid ja tänased võtmemängijad Venno ja Täht palli servivad. Venno on nagu kümnevõistleja, kes ei oska kõrgust hüpata, seda vaatamata aastaid ja aastaid harjutamisele. Täht servis igale poole mujale, mitte aga vastaste platsipoolele - kokku 12 viga. Teppan vaimutseb pingil. Miks taolisi pidada, forsseerigu põlvkonnavahetus ja alustagu uuesti madalamatelt pügalatelt nendega, kellel on särtsu sees.

 
At 14:22, Anonymous Anonüümne said...

Miks on olümpiaalad laskmine ja vibulaskmine rohkem sport kui kettagolf?

 
At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Kui meil Vennot ja Tähte ei oleks, kes siis punkte tooks?

 
At 15:24, Anonymous Anonüümne said...

Kõik teavad, et Venno ei oska ka pallinguid vastu võtta. Toob küll kõvasti punkte, kuid tema puuduste tõttu tulevad vastaste pallid lihtsamini meile maha. Täht tõi 12 punkti, ja nagu öeldud, tegi 12 viga, aga silmi pööritada oskab.

 
At 15:28, Anonymous Anonüümne said...

Igal ühel võib vahest kehv päev olla, aga Vennost ja Tähest paremaid mehi meil praegu ei ole.

 
At 17:21, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin ka eile võrkpalli ja täheldasin järgmist seaduspära.
Nii kui teleri mängima panin, hakkas Eesti punkte kaotama ja taha jääma. Kui panin teleri kinni ja enam ei vaadanud, hakkas Eestil paremini minema.
Ei tea, mis müsteerium see on...

 
At 17:25, Anonymous Anonüümne said...

Mu telekas jupsib selliselt samuti, aga millegipärast 3:0 ei õnnestu tumma lustikummutiga saavutada.

 
At 17:26, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei tea aga sama siin. Veider oli hoopis see, et kui uuesti kanalit vahetasin ja mängu kiikasin, lõid šveitslased valelt poolt võrguposti palli maha ja kaotasid mängu.

 
At 18:03, Anonymous Anonüümne said...

Hea oli, et keegi meist seda mängu siis lõpuni ei vaadanud. Muidu võibolla poleks võitnudki.

 
At 18:14, Blogger Priit Pullerits said...

Ma üritasin vaadata, seis oli 14:11, aga siis tuli kiirelt 14:13, misjärel vahetasin kanalit, ja kui tagasi ETV2 peale tulin, näidati Eesti otsustava, võidupunkti kordust.

 
At 19:19, Anonymous Anonüümne said...

Ma ei saa hoopis aru, et mis jora see tagasiastumise teemal käib. Riigi maskott, kes on valitud 60 saadiku poolt pukki, ei ole ju demokraatlik rahvaesindaja, kelle saatust peaks ajakirjandus otsustama. Tegelikult ei ole ju midagi pahasti sellest, et inimene lollusi pukist räägib. Enam keegi lihtsalt ei võta ta juttu tõe pähe nagu karjapoisi hubdi plära. Kas see on riiklusele ja raha julgeolekule ohuks, peab selge sõnaga ütlema relvajõudude munadega esinumber - president. Sei aga kui president ootamisega pinget kruvib ja aega parajaks teeb, läheme ja harjutame kuidas meestel selga prügiseks teha.

 
At 19:28, Anonymous Anonüümne said...

President tehku kõigepealt 5. klassi aritmeetikat ja vaadaku kuidas eelarve vahenditega aasta mööda saata. Peaministri poliitika tõsiseltvõetavuse tegi klaariks peaministri abikaasa. Kõik.

 
At 20:03, Anonymous Anonüümne said...

Presidendil on rahadega korras, ütles Macronile et sorry, ära tule, meil pole raha, Rootsi kunn jõudis ette!
Ja nii meie peale imelikult vaadataksegi.

 
At 20:35, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu telepuldi müsteerium on teada. Meie meeste 3. geimi needus on ka tuntud. Serblased kusesid meie peale 3. geimis, eriti lõpus. Meie treener paistab olema kaval, et hoida mehi kõige tähtsamateks mängudeks turniiril. Sellised kavalad lödipüksid karistatakse peaaegu alati ära.

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Treeningmängus Serbiaga vigastas Teppan reielihast.

 
At 00:59, Anonymous Anonüümne said...

Rootsi kunni tuleb alati vastu võtta.

Spordimeeste valusast saatusest laulab ABBA.

ABBA - The Winner Takes It All
https://www.youtube.com/watch?v=8tE0GjSQpes

 
At 01:48, Anonymous Anonüümne said...

Härra Kadastiku kuld:
https://epl.delfi.ee/artikkel/120229104/kolumn-mart-kadastik-kuvand-kugistab-raudset-leedit

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

50 aastat trooni. Respekt!
https://www.instagram.com/p/CwqB2QZsOK_/?utm_source=ig_embed&ig_rid=f0d7b78a-62cd-4b3d-8337-d149c516f66b

 

Postita kommentaar

<< Esileht