teisipäev, mai 07, 2024

Pullerits: Ega ükski rühmajuht tänavusel Sõprade sõidul võssa pannud?

LISATUD VIDEOREPORTAAŽ

Jaanus Laidvee küsis möödunud laupäeva pärastlõunal mult Stravas ootamatu küsimuse: „Rada oli peas?”

Ju siis oli kellelgi sellega tol päeval probleeme. Igatahes oli sellega probleeme mullu, sest järjekorras juba kaheksanda Sõprade sõidu peakorraldaja Vahur Teppan (parempoolsel fotol paremal) saatis veel reede pärastlõunal rühmajuhtidele hoiatuse: „Möödunud aastast oli mitmeid kaebusi, et grupijuhid ei teadnud rada ja eksiti ära. No comments, teeb nii, et enam sellist võimalust osalejatele ei annaks!”

Vastasin Laidveele Stravas puhta südametunnistusega: „Jaa, õppisin pähe skeemi ja kirjelduse järgi.” Võtsin lahti Teppani saadetud joonskeemi ning sinna juurde lugesin tema üksikasjalisi meiliga saadetud juhiseid. Ainult juhiste tudeerimisest poleks piisanud, sest Annelinna ja Ihaste tänavaid ma nime järgi ei tunne. Küll aga oli mul selle võrra lihtsam, et Tartu kergliiklusteed on mulle varasematest aastatest enamasti tuttavad.

Fakt on see, et Jaanus Teppani eestvedamisel ei eksinud me 31 km ratturite rühmaga kordagi ära. Mina oli enamasti ankrumees, sest nagu tavaks, tegin sõidust videoreportaaži (fotol paremal), aga ees vändates ei ole ju midagi filmida peale tee. Sel aastal püüdsin vaatenurki mitmekesistada. Ristmikel julgestas tosinkonda sõitjat Gert Prants.

Teppan oli rattureile ja rullsuusatajaile kokku ajanud tummise saatjaskonna. Sinna kuulusid näiteks Timo Simonlatser, Martin Himma, Ain-Alar Juhanson, Priit Viks, Taavi Kaiv, Raivo Maimre, Kristjan Oolo, Tanel Ojaste jpt. Mind üllatas enne starti Tiia Teppan, kes andis mulle üle Eesti ratturite nokamütsi Läänemere maade Sõpruse velotuurilt aastal 1988 (fotol vasakul). Sellel on Aavo Pikkuusi, Riho Suuna, Erika Salumäe, Ants Väravase ja veel kolme ratturi allkirjad, mille andjaid ma ei suuda tuvastada. Tiia Teppan ütles, et selle mütsi oli Rein Kirsipuu palunud mulle isiklikult üle anda. Üleandmise tõestuseks sai tehtud ka pilt.

Sõidust endast saate lühikese videoülevaate siit
.

Foto 1: Vahur Teppan (paremal) arutamas Priit Pulleritsuga (vasakul) enne Sõprade sõidu algust Tartus Rüütli tänaval Hugo Treffneri gümnaasiumi ees raja nüansse. Keskel Gert Prants. Foto  SuusaAkadeemia kodulehelt
Foto 2: Priit Pullerits asub Rüütli tänaval oma tempogrupi ankrumehena teele. Foto SuusaAkadeemia kodulehelt
Foto 3: Priit Pullerits tegemas videoreportaaži Sõprade sõidu lõpumeetritest. Foto SuusaAkadeemia kodulehelt
Foto 4: Priit Pullerits Rein Kirsipuu kingitud ajaloolise rattamütsiga. Foto autor: Tiia Teppan

51 Kommentaarid:

At 10:16, Anonymous Anonüümne said...

Filmimise oskused on paranenud! Kaadreid tuleb nii eest, küljelt kui ka tagant liikumise pealt ja staatilisest paigast. Taustaks oli lõik isegi traadimussi! Kiitus!

Kui saaks toda rariteetset velomütsi kogukonnale allkirjade küljelt suuremalt presenteerida, siis ehk saaksime kõikide allkirjade omanikud kah tuvastatud?

 
At 11:04, Anonymous Anonüümne said...

:) 99 sekundit halva resolutsiooniga vaadatavat materjali. Siiski, kaamera ei värisenud.

 
At 11:24, Anonymous Anonüümne said...

Tehnilise varustatuse osas tuleks PMile otsa vaadata. Andku mehele top-notch vidinad kätte ja vaid vaadaku ja imestagu, kus väärt videolugusid tuleb kui Vändrast saelaudu, mida jagub nii digilehte kui ka blogisse.

 
At 11:41, Anonymous Anonüümne said...

Kes on käinud moabis nelja tee ristis kus kammiljeeruvad kolorado utahi aritsoona ja uusmeksiko vabariigid on top notch mees alati.

 
At 12:20, Blogger Priit Pullerits said...

Siin palun asjatundjate abi.

Kui olen GoPro Studio töölaual materjali kokku monteerinud ja valin Step 3: Export, siis pakub see automaatselt valikus HD 1080p, mille all on kirjas, et Full HD for playback on the computer or TV. Kui selle valin ja vajutan, et Export, ilmub ekraanile teinekord märkus (nagu ka selle video puhul, kuid sugugi mitte alati):

Error Preparing ExporterEncoderFileWriter

Kui vajutan selle all OK nuppu, ei juhtu midagi.

Siis olen valinud valikust HD 720p, mille all on kiri, et Basic HD for playback on a range of devices. Seni on see valik lubanud alati salvestada, ent olen märganud, et tõesti, eriti Youtube'i materjali üles pannes sellise salvestuse puhul on kvaliteet udusem kui HD 1080p puhul.

Kes teab, milles asi?

 
At 12:39, Anonymous Anonüümne said...

Tuleks veel korra eelmise kirjatüki juurde tagasi....
Saatsin lingi mehele, kes ka artiklis ära mainiti ja kes nendel ammustel aegadel lootustandvate noorjooksjate laagris oli...

Toimus väike vestlus Messengeris

- Sul ka 3 sekundit kuulsust
- Pekki, kõik tuleb meelde. Jooksime mäkke ja alla tulime veoki kastis, päris äge oli. Tegelikult olid mingid tansulkad ka, sebisin isegi Ukraina tibi, kõrgushüppajat
- Pullerits õppis sellel ajal
- Ega kõik nii paipoisid ka olnud

Tekkis kohe paju küsimusi...
Kas Priitu ei kutsutud kampa, nohikust tudeng?
Priit varjab midagi, tegelikult sebis nii et vähe pole?
Priit osales kõikides ettevõtmistes, aga tegi vempe millest nüüd piinlik rääkida?
Jne
Jne

 
At 12:52, Anonymous Anonüümne said...

GoPro Studio on aegunud ja mittetoetatud (uuendusi pole). Kasuta normaalset tarkvara. Movavi vms.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Sõprade sõit on iseenesest ju tore. Miks aga seda ESL võistluskalendris promotakse??? See ei paista õige olema, sest see ei ole ju võistlus. Siis võiks ju teisigi treeninguid ja matkasõite sinna lisada, et rahvas ikka teaks kuhu raha eest osalema minna.
Ott

 
At 14:31, Anonymous Anonüümne said...

Algselt oli tegemist puhtalt rullsuusaüritusega, aga paraku on ajapikku jalgratturid seal tõesti esiplaanile tikkunud. ESL-i 'võistluskalendris' on ka treenerite koolitused, noortelaagrid ja mitmed muud rohkem või vähem suusaaladega seotud üritused. Hr Ott, kui on mõni üritus, mis teie arvates võiks suusaaldega seotud olla, andke ESL-ile teada, vaevalt nad selle lisamata jätavad.

 
At 14:35, Anonymous Anonüümne said...

Mis FHD??? 4k ruulib. Alla selle on saast, mingi räme kokkuhoid ressursside arvelt. Milleks udu vahtida, seda näeb tv-st piisavalt.

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Tänan vastamast 14.31.
Ma mõistaksin kui tegu oleks võistlusega. Ka treenerite koolitus on vales kohas.
Ratturid ja pisut rullsuusatajaid aga teevad väikse ühise veeremise NB! tasulise! Vaatame et korraldab kes ja kui vaatame kes lisab kalendrisse, siis tundub väga perekonna siseringina kõik, kuhu pereringi kolmas ja neljaski veel kuuluvad. Mina ei lisaks eratreeninguid ega selliseid üritusi ESL võistluskalendrisse, vaid oma FB seinale

 
At 16:11, Anonymous Anonüümne said...

15:18 Kas see on siis paha kui võistluste asemel pannakse liidus rõhku seltskondlikule tegevusele? Asi on ju lihtne. Mida popim on tervislik, rohelisi tulesid austav liikumine, seda rohkem on ala pildis, tekib rohkem rohujuuretasandi toetajaid ja lõpuks kasvab murust ka mõni kõva purakas. See ongi mentaliteedi muutus. Ei ole vaja üle treenida nii, et ei leia kalendrist enam treeningürituste vahelt teravamaid võistlusi üles. Täna on küsimus, et kas iga tervise eest hoolitsev inimene leiab ikka endale sobiva tegevuse. Kalender on õige koht kust kohast otsimist alustada.

 
At 16:44, Anonymous Anonüümne said...

Wanty Eritrea tohletis Girmay on pannud vihmas 2 korda valusa maoka. Teda lahtivedamine on olnud Mihkelsi ülesanne. Kas meie mees saab sprinti minna? ca 60 km lõpuni.

 
At 16:47, Anonymous Anonüümne said...

Girmay katkestas. Super!

 
At 17:44, Anonymous Anonüümne said...

Madis on numbriga 95, ilusti suures pundis possal näha. 2 jooksikut on hästi vastu pidanud. 10km, 23s lõpuni.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Ilus lõpuponnistus. 9. koht!

 
At 18:21, Anonymous Anonüümne said...

ERR on ka etapi sündmused üles pannud, kuid Pulleritsu blogist saad võtmemomendid enne neid. Võrrelge uudiste ja kommentaaride aegu. Nii on ja tehke järeldused.

 
At 19:13, Anonymous Anonüümne said...

Pulleritsu blogi on usaldusväärse informatsiooni kiirtee.

 
At 23:33, Anonymous Anonüümne said...

Üks mure on veel.
Poliitikas oli üheks suuremaks mureks mõni aeg tagasi, kuidas saaks lahti poliitkorrektsusest. Sellest saime lahti, kõik paugutavad sülge kõigi suunas. Nüüd pannakse spordireportaažides laiatarbelugejatale lugemiseks ette ladnalik, et mitte öelda vulgaarne sõnakasutus. Näiteks.
Tartu ja Pärnu väheolulises meeste korvpalli poolfinaalmängus mõistis Pärnu mänedžer mängu olulisima mängija Rosenthali soorituse kokku võtta selliselt:
[...]Saaks neist mõõnadest vaid kuidagi jagu ... Aga ega Tartu meid millegagi ei üllatanud, lihtsalt Rosenthalil on suured munad, pani viimase viske ära.[...]

https://parnu.postimees.ee/8015967/galerii-sadama-juht-parast-nappi-kaotust-tartu-ei-ullatanud-meid-millegiga-lihtsalt-rosenthalil-on-suured-munad

Taolist jura vahendab Pärnu Postimehe mees- ja naisajakirjanik. Piinlik töö.
Aga mida peaks reportaaži sõnakasutusest arvama lehte lugev pereema, tütarlaps, pensionär ja teised? Kas jääkeeglis täpset suunda ja head vinti sooritava naismängija edukat sooritust võiks kirjeldada: on ikka klaari munasarjaga talisportlane.

 
At 23:35, Anonymous Anonüümne said...

Mina ütlen Pulleritsule aitäh selle hea eest, ja tema sõpradele ka vahet pole kas Adidas või Nike dressis nad ringi paarutavad. Dress on dress peaasi et eesti liha selle sees.

 
At 00:20, Anonymous Anonüümne said...

ESL ja EOK on tõesti teine eesmärk kui propageerida Vahka sõpradega koos sõitmist. Ega igaühe ühistreeninguid ikka ei panda sinna kui sugulased pukis ei ole.
Sellise info koht on klubi kodukas jm.sotsiaalmeedia.

 
At 00:49, Anonymous Anonüümne said...

Õhtune vöönd. Kangelastele.

David Bowie - Heroes

https://www.youtube.com/watch?v=lXgkuM2NhYI

 
At 09:28, Anonymous Anonüümne said...

ESL ja EOK eesmärk ei saa olla muu kui iibe tõstmine ja tervena elatud aastate pikendamine rahvale. Kui seda eesmärki aitavad saavutada teksakostüümid ja ühissõidud, siis on kõik hästi. Jätame meelde, et sportlased suudavad ühistreeningutel ja võistlustel kalendris vahet teha. See ei ole eriline teadus, milleks pikalt koolipinki peab nühkima. Mõni vist pole üldse koolis käinud rohkem kui kirjaoskuse omandamiseks vajalik on.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

https://sport.delfi.ee/artikkel/120291288/pavel-loskutovi-juhtumi-valguses-kes-eesti-sporditegelastest-on-varem-pidanud-kohtupinki-kulutama

Karm värk. Sportimise isu kaob kohe ära. Selline platnoi tunne tuleb peale kui dressid selga tõmmata.

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

09:28
Vaevalt, et selline 80-ndate Sangari stiilis, sportlaste prinki figuuri hästi varjav teksakostüüm aitab iivet suurendada, pigem vastupidi.

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Oleneb dressidest. Tõmba vanakooli kolme triibuga Adidass selga ja kohe inimese tunne.

 
At 16:18, Anonymous Anonüümne said...

Sangari stiili sisse tuleb panna väga seksikad sportlased. Tõelist seksipommi ei suuda isegi teksa varjata.

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

Kuidas heidelda puumaga, näited elust enesest https://www.facebook.com/100044336140976/posts/pfbid04JUGs5jnjypreadcZg4rTLyq2AJkG8EDWy8Fcj5Ed2kRY3Etp1YZnk2Q81JonrnWl/

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

to 21:43 Padrel on kindlasti rohkem kui see 18 klippi võitlemist puumaga. Kindlasti on need ka igavamad , sest ega paari sekundilost klippi mis lõpevad fataalselt puumale ongi igav vaadata.

 
At 10:09, Anonymous Anonüümne said...

Chuck Norrise elutoapõrandal on puumanahk. Puuma on elus, ta ei julge liigutada.

 
At 10:49, Anonymous Anonüümne said...

10:09 Kas Priidul ei olegi või? 23:15 arvutuste kohaselt peaks Priidul neid üle 18 tardunult kodus passima.

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Kes punast Tojotsi näinud Jakobi mäest alla kimamas, see teab, et auto (plank sisu, riidest istmed) istmekatted on puuma nahast.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Täpiline puuma on ilus uhke loom.

 
At 13:11, Anonymous Anonüümne said...

Abikaasale lasi teha puumanahast palitu, tartlannad on jõle kadedad.

 
At 15:47, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

HEAD VÕIDUPÜHA, seltsimehed spordimehed! Pls ärge hakkake jälle oma putinimi ja krdi russofoobi jutuga. 9 mai oli päev kui ametlikult lõppes suur sõda, mis kurnas kogu euroopat ja suurt osa maailmast. See päev on teatud kontekstis igati tähelepanuväärne ja meenutamist väärt ning millegi sellise alavääristamine tähendab seda, et inimesel ei ole kas mune või on ta lihtsalt loll.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Sõda lõppes 2. septembril, 8. mail või 9. mail, kuidas võtta. Just 9-ndal on man see "putinismi ja kuradi russofoobi" mekk. Nii et välja valada ju võid, aga uut tooma ära mine.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Oluline on, et sõda lõppeks. Kui teaks, et see aitaks selle krdi hohollide ja vantide sõja ka ära lõpetada, siis sõtaks kohe korralikult. Vala välja Kägu!

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

Head Euroopa päeva, Kägu! Võta pits ja pea aru.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Ei see Vene-Ukraina sõda lõppe veel niipea. Sõjatöösturid , ärikad ja tipp-poliitikud üritavad sellest niipalju kui võimalik välja imeda. See annab ju valitutele võimaluse heaks äriks, sõjatööstustele suuri sissetulekuid ning on võimalus lihtrahvast millegagi hirmutada, et need alandlikumad oleks ja vööd koomamale tõmbaks. Kui sa rsk kohe kõike hingetagant ära ei anna ja kogu oma sissetulekut maksuteks ära ei maksa, siis tuleb puutin mai äss!

 
At 16:41, Anonymous Kägu, kehakultuurlane said...

Väga hea äri ,mida ka Eesti hetkel viljeleb, on hetkel droonitööstus. Üks enam-vähem korralik luuredroon, mille lennuulatus on üle 60 km maksab üle 100 000 euro. Maksumaksja raha eest me selliseid ukrainlastele toodame. Palju ja kus uurigu Pullerits välja.

 
At 19:57, Anonymous Anonüümne said...

Kägul on õigus, ka 16:37 on esimeses otsas õigel teel aga see lõpulause koos viitega diktaatorile on liiast. Kui üks diktaator kel järjekorde kuusaastak käsil on plaan minna ajalukku siis peaksime ikka selleks korralikult valmistama et see ärasaatimine lõpeks talle korraliku pauguga - tema enda riigi pinnal. Siinkohal tuleb nõustuda Heremiga - vaja moona mis tapab nende omal pinnal. Lõpetuseks - pigem peaks uurima kuidas ja mis *imedroonidega* lastakse naftarafineermistehaseid pilbasteks.

 
At 22:41, Anonymous Anonüümne said...

Kägu on sõtta läinud.

 
At 09:31, Blogger Priit Pullerits said...

Jäle ja vastik, kui palju on neid, kes ei ole ikka veel peale rohkem kui 800 sõjapäeva aru saandu, et venemaa on agressor, kes oskab ainult lõhkuda, purustada, hävitada, ning suhtuvad sisimas tolerantselt sellesse kõigesse ega taju suurt ohtu, mis kaasneb sellega, kui venemaa Ukrainas ei kaota, vaid saavutab osadki oma eesmärgid.

 
At 12:05, Anonymous Anonüümne said...

Nn ootajad. Siis saavad nad 9. mai "võidupüha" täies georgi lindi ilus seda tähistada.

 
At 12:32, Anonymous MargusM said...

Kägul on seinapeal vist vene kalender, euroopas on üldteada et 8.mai oli see päev! Ja ärgem unustagem et venelased "võitsid" tänu sellele et lääs toetas neid oma tehnikaga.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Kägule tervitusi Vene maailmast.

https://www.delfi.ee/artikkel/120291747/fotod-eestist-valja-saadetud-kremli-aktivist-larmab-teisel-pool-narva-joge#gallery-id=88216036-ce5a-4fd5-95e8-48cffc6e1d69&image-id=cc386f31-9de8-48be-9eac-616707dff541

 
At 13:02, Blogger Priit Pullerits said...

Õige, Margus M! Aga ega Kägu-sugused sellest pisiasjast end häirida lase. Nemad ujuvad ajuvabalt oma ambivalentses vees edasi.
Need eestlased, kes veidigi arusaavalt venemaa poole vaatavad, on minu silmis sama suured tõprad ja moraalitud värdjad, nagu see russofiil ja estofoob, kelle pildid konkureeriv Delfi üles pani (vt eelmise kommentaari link).

 
At 14:26, Anonymous Anonüümne said...

Midagi on pildil valesti kui raketivägede seeru seletab tõbrastest. Mis läks perse? Kui isegi Kajal pole mingit moraalset probleemi itta vaadata, siis kuidas nüüd PM-s nii karm meelemuutus on toimunud. Propaganda algoritmid on kõikvõimsad. Kas tõesti ka nii võimsad, et mees ärkab ja on 100% õhtust erinev? Laadna, näitlejad on küll sellised tüübid, nemad võivad päeva jooksul mitmeks kardinaalselt erinevaks etlejaks kehastuda. Järelikult võivad seda ka kõik teised. Hiljaaegu hakati mulle toppima postkasti makulatuurset materjali, mille omapäraks on see, et sa võid iga päev lahendada sudokusid. Teate ma ei viitsi isegi iga nädal seda teha, ajast on kahju aga telefonimüüjatele alati kiidan, et ma ainult neid lehest vahingi. No tõesti, kas PM-i toimetajad on nii oinad, et ei saa aru sellest kui lehest pole miskit lugeda, siis pole sealt tõesti midagi peale sudoku ka vaadata. Kõik muu ja ka sudoku ei vääri seda paberit, millele see on tehtud. Tegelikult on paberil sudokut parem lahendada kui arvutis, kuna sinna saab märkmeid sodida aga tegelikult vajab sellega tegelemine mõttetut ajaraiskamist. Arvuti teeb selle ära alla sekundi. Arvutis sudoku lahendamine on progejate meistrivõistlus, kes suudab teha kiirema algoritmi, millega esimesena see online päevalehes ära lahendada alla sekundi.

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

14:26, millal te peast soojaks läksite?

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Kägu sugused lihtsalt ei käitu nagu hüsteerilised lollpead. 8 või 9 on tinglik. Kui tahetakse eristuda ja vastasseisu siis see leitakse. On uskumatu et on piisavalt inimesi kes peavad vajalikuks seda teatrit mida ameeriklased ja venelased ukraina pinnal peavad tõsiselt toetada. See jama kestab just nii kaua kuni seda toidetakse. Täpselt nagu Koroona, mis näitas kui palju on maailmas idioote. Kui lasite ennast süstida ja ikka haigestunute, siis vaadake peeglisse. Sealt vaatab teile vastu idioot!

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

11:07 ise oled tola. Mida huvi on ameeriklastel Ukrainas? Putin selle tegi ja huias veidi ja kogu maailma tolad usuvad et ameeriklased sõdivad Ukrainas.

 

Postita kommentaar

<< Esileht