teisipäev, juuni 25, 2024

Pullerits: Jalgpallistuudio nn analüüsid on puhas petukaup ja õhu võngutamine

Kahtlemata ETV oma õhtuste jalgpalliülekannetega seoses pingutab, ent küsimus on, mis see sisuliselt ikkagi on, mida ta oma stuudiost pakub. Analüüs see kohe kindlasti ei ole.

Analüüsiks on vaja kolme asja. Esiteks on vaja teadmisi analüüsitavast valdkonnast. Neid teadmisi stuudiokülalistel on – muidu neid sinna ei kutsutaks. Teiseks on vaja siseinfot meeskondade kohta. Ja kolmandaks on vaja teha reporteritööd – see on iga korraliku ja tõsiseltvõetava analüüsi alus. Vaadake kas või neid andmeid, mida ühtesid või teise protsesse analüüsivad asutused koguvad ja töötlevad.

Seda teist ja kolmandat ei ole ETV stuudiokülalistel kohe üldse. Ega ausalt öeldes saagi olla.

Kuid sel juhul ei maksa pidada nende esitatavat ka analüüsiks. Pigem on tegemist spekulatsiooniga. Või mõnel juhul lausa targutamisega.

Analüüs käib ikkagi sootuks teistel alustel. Olen seda näinud kolleeg Mikk Salu pealt, kes teeb poliitikaanalüüse. Ta ei ime asju sulepeast välja, nagu tehakse jalgpallistuudios – vaadatakse poolaeg ära ja siis vupsti! öeldakse tähtsa näoga, miks miski on just nii ja kuidas tegelikult peaks olema –, vaid kogub pidevalt kulissidetagust infot, rääkides poliitikutega, ja teeb reporteritööd, hankides igasugust materjali ja küsides räägitule tõestust. Ainult nii saab teha analüüsi, millel on väärtust.

ETV jalgpallianalüüsid on, ütlen otse, suures osas tugitoolitargutused. See, et seal esinejad on kunagi Eesti koondises jalgpalli mänginud või praegu Eesti jalgpallureid treenivad, ei tee neist veel EMi teemal eksperte. Sest kust nad teavad, miks üks või teine meeskond läks mängima just nii, nagu ta läks? Kust nad teavad, miks peatreener tegi selle või teise otsuse? Kust nad teavad, miks mõni mängija mõnes situatsioonis hiljaks jäi? Äkki vaevas teda pisitrauma? Äkki oli treener andnud talle hoopis muu ülesande? Mitte ükski stuudiokülaline ei tea selliseid asju.

Näiteks Saksamaa ja Šveitsi mängu vaheaja analüüs. Palju aega kulutati sellele, miks kohtunik jättis Saksamaa löödud värava lugemata. Arutasid, mis nad arutasid, aga lõpuks pidid tõdema, et ega nemad ka tea ja täpselt aru saa. Mis oli igati aus ülestunnistus. Ent mida nad ei öelnud ega ka ütle, on see, et ega nad kõiki muid olukordi samuti lõpliku kindlusega lahata suuda.

Lisaks on see kohutav, kui palju ressurssi paneb ETV nende jalgpallistuudiote peale. Kutsuvad kolm meest kohale – hüva, kui nood tahavad oma suveõhtud kinni panna, pangu. Aga täita kuu aega jutti Eesti inimeste suveõhtuid targutustega, miks Slovakkia tegi nii ja miks Türgi oleks pidanud tegema naa, on rahvusliku ressursi raiskamine ebaolulisele ja ebavajalikule. Rahvuslik ressurss on siin Eesti Rahvusringhäälingu eetriaeg ja Eesti inimeste kodune aeg, mille võiks küll palju targemalt ja kasulikumalt kulutada, kui vaadata taktikalaual, mis moodi liikusid Sloveenia kaitsjad ja kuidas asetusid Gruusia poolkaitsjad, ning kuulata sinna juurde ühe Eesti mehe targutust – sest kaks seisavad samal ajal tummahammastena tema kõrval.

Üks on raudkindel: analüüsiks ei tohi neid stuudiovestlusi küll mingil juhul nimetada. Analüüs tähendab ikkagi kõrgpilotaaži, milleni küündimiseks tuleb roppu moodi tööd teha.

Foto 1: Art Süvari, ETV entusiastlikumaid jalgpallireportereid. Foto autor: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja / Scanpix
Foto 2: Rimo Hunt, sage külaline jalgpallistuudios. Foto autor Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 3: Indrek Zelinski, endine jalgpallur, nüüd aeg-ajalt külaline jalgpallistuudios. Foto autor: Marko Saarm, Sakala/Scanpix
Foto 4: Andres Oper ei saa jalgpallistuudiotes just liiga palju sõna. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix
Foto 5: Pressikonverents seoses Martin Reimi tagasiastumisega Eesti meeste jalgpallikoondise peatreeneri ametikohalt 18. juunil 2019. Fotol vasakult Andres Oper, Martin Reim, Janno Kivisild, Mart Poom. Foto autor: Tairo Lutter, Postimees/Scanpix

31 Kommentaarid:

At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

Eksperdi väljendusoskus on oluline. Hämmastav, kui algelisi lauseid oskab moodustada stuudiokülaline A.Oper, kes on tuntust saanud Karpovi, Stepanovi jt Vene maailma persoonidega sõbrustamises. Millal A.Oper viimati raamatut luges? Olgu, spordimees on spordimees, tal on muudki teha, kui tarkust taga ajada. Aga nt A.Süvari võiks ju ajakirjanikuna aduda, mis rahvusringhäälingus oleks väärtust lisav ja mis mitte. Endised futbolistid tehakse veel oinamaks kiirkilvaga. Mis selle mõte on? Kui analüüsi põle, siis vähemalt mingi meelelahutus?

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Ahh Priit, ära nüüd üle võlli seda pulli keera. EKI sedastab formaalset analüüsi TV-s nii - 1. sisulise tähtsuseta, ainult vormitäiteks tehtud v. olemasolev; ametlik, paberlik, mittetegelik.
2. vormist lähtuv, vormiline. Formaalsed tunnused. Sõna tähenduse formaalne analüüs.
Nendele tunnustele see õhuvõngutamine vastab.

 
At 09:05, Anonymous Anonüümne said...

Õige.

 
At 09:29, Anonymous Anonüümne said...

"Eesti inimeste kodune aeg, mille võiks küll palju targemalt ja kasulikumalt kulutada..." - vaatamine ei ole kohustuslik.

 
At 09:49, Anonymous Anonüümne said...

See litakas vastu silmnägu, kus liigsest jalka vaatamisest pilk klaasistus ja mõte hangus juba nädal tagasi, oli hädavajalik. Pullerits näitas ette kuidas taastada oma kõikumalöönud kogukonna liidri roll ainsa hoobiga. Noortel kutsikatel on siit palju õppida, et kuidas vanad penid ainsa liigutusega dinosauruse mõõtu jalgpallistuudio porri paiskavad.

 
At 10:14, Anonymous hillar said...

Mis puudutab spordisyndmuste kajastamise ressursi rahvusringhäälingus, siis möistagi peaks esimene prioriteet olema ikkagi olympiamängud, OM tagasi ETV-sse, seejärel valikuliselt ja vöimalustele vastavalt köik muu

 
At 11:53, Anonymous Anonüümne said...

Pulerits pravilno

 
At 15:10, Anonymous Anonüümne said...

Pulerits nastojastsii bojets. Nikogo ne bojit.

 
At 16:30, Anonymous Anonüümne said...

Jalgpalliprofessor Schwede paneb pirni. Jalgpalli mittenäitamine oleks julgeolekuoht?!

"Käimasoleva jalgpalli EM-finaalturniiri ja rahvusvahelise olukorra taustal on paras meelde tuletada, et selle suurturniiri teleülekanded või õigemini nende puudumine oleks Eestile muuhulgas ka julgeolekuoht. Seda pretensioonikat väidet aitab selgitada lihtne näide. Kui me viibiksime jalgpalli MMi või EMi ajal mõnes välisriigis ja sooviksime õhtul teleri vahendusel mänge vaadata ning siis selguks, et jalgpalli suurvõistlustest ülekandeid polegi, oleks kerge üle huulte lipsama: mõttetu riik! See on hinnang, mida meie sõjakas idanaaber tahab erinevate infooperatsioonidega süstida meie riigi kodanikesse."

Veel naeruväärset leiab siit:
https://arvamus.postimees.ee/8047941/indrek-schwede-investeeringud-eesti-jalgpallitaristusse-oleks-oigustatud

 
At 16:39, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits ei karda kuraditki ja see on väga hea sest kommarid vereimejad ja katoliiklased ründavad meid. Professor Schwede ka.

 
At 16:43, Anonymous Anonüümne said...

Tänu jalgpalli EMile saab narvakas ja separatistlik setu imetleda Vene trikoloori Serbia aga ka teiste riikide jalgpallisõprade käes staadionitel. See toob rahunemise ja see aitab argimuredele vastu panna lootuses, et kõik pole veel läbi.

 
At 16:52, Blogger Priit Pullerits said...

No mul on Schwede omast veel tugevam argumentatsioon tõestamaks, miks jalgpallistuudios olukordade arutelu on puhas targutamine. Platsil tuleb mängijal ju otsus vastu võtta murdosa sekundiga, ja seda olukorras, kus erinevalt neist, kes taktikalauda vahivad, on sul ülevaade vaid teatud sektoritest väljakul. Ja lisaks, erinevalt taktikalaua ääres targutajaist, ei saa sa platsil otsust vastu võttes ju teada, mis saab edasi, rääkimata sellest, et sa ei tea, mida teeb vastane (ja ega vastane ka ise seda enne tea, kui situatsioon arenenud on teatud punktini, kus tuleb langetada järjekordsed kiirotsused). Lühidalt: neil taktikalauaäärsetel targutamistel pole mingit seost päriseluga. Need maksavad täpselt sama vähe, nagu nt minu lambist öeldu, et nr 8 oleks pidanud andma madala diagonaalsöödu nr 12-le, kes oleks palli peaga edasi suunanud vasakule nr 6-le, kes oleks siis täielt hoolt saanud lajatada üles paremale värava ristnurka, sest väravavaht oli end valesti positsioneerinud, kuna ootas peaga pealelööki nr 12-lt. Sellist plära, mis võib tunduda isegi loogiline, võib ajada igaüks. On see analüüs?!?

 
At 20:42, Anonymous Anonüümne said...

Jälle õigus. Pole njah analüüs

 
At 23:11, Anonymous Anonüümne said...

Priit on õigel teel. Tekitatud on meelelahutuslik näitemäng, millel pole väljakul toimuvaga midagi pistmist. Just, tagant järgi targutused.
Jätsingi seepärast jalka EM-i vahele, et puhata Touri ja OM-i jaoks.

 
At 08:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui mulle Priidu artikkel ei meeldi, siis lihtsalt katkestan lugemise. Mis takistab nn analüüsi jälgimisega sama tegemast? Milleks targutada ebameeldival teemal, kas Priit tahab ise minna õhtul veebikaameraga tugitoolist eetrisse ja oma analüütilist vaatenurka jagada? Issand, selleks on Internet. Ja ei pea üldse otse tegema, võid salvestada ja liigse mula välja kraapida. Tegelikult on asjalikku juttu parem kirja teel jagada. Pane siia üks näidisanalüüs eilse Türgi viigimängu kohta. Heameelega vaataks, et mis kokku saab.

 
At 09:25, Anonymous Anonüümne said...

Miks Balkan ja Ida-Euroopa langes meistrivõistlustelt juba alagrupiturniiri faasis olgugi, et edasi said ju ka enamik alagrupis 3. jääjaid? Schwedelt, kes on häbiväärse EJL üks juhtidest ootaks, miks valged, konservatiivsed ja võitluslikud rahvad suhkamit said? Mis on Schwede lemmiku orbanistliku Ungari põrumise põhjus? Aga Horvaatia, Albaania, Serbia (leia veel rõvedamaid riike), Poola, Ukraina, Tšehhi oma? Vähe jalgpallihalle? Või hoopis lokkav jalgpallikorruptsioon, klannilik juhtimismudel ja vildakas organisatsioon?

 
At 09:50, Anonymous Anonüümne said...

Ilusaid ja rõvedaid Euroopa riike on täpselt pooleks EMil, vaid Šotimaa langes ilusast Euroopast välja. Rõvedatest on kaheksandikfinaali saanud Gruusia, Slovakkia, Rumeenia, Sloveenia ja Türgi.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Niisama siia, jaanidele eelneva nädala TV vaadatuimad saated:

1 AKTUAALNE KAAMERA ETV 134 000
2 KERGEJÕUSTIKU EM ROOMAS ETV2 123 000
3 SPORT ETV 117 000
4 SPORT.SPORT ETV 107 000
5 SERBIA-INGLISMAA ETV 103 000
6 ESIMENE STUUDIO ETV 96 000
7 SAKSAMAA-ŠOTIMAA ETV 89 000
8 TÄHELEPANU! TEGEMIST ON TEADUSEGA ETV 87 000
9 KERGEJÕUSTIKU EM ROOMAS ETV 87 000
10 ITAALIA-ALBAANIA ETV 84 000
11 JALGPALLIÕHTU ETV 84 000

 
At 11:57, Blogger Priit Pullerits said...

Mina ei pea siia panema ühtegi näidisanalüüsi, 08:46, sest ma ei ole kusagil väitnud, et ma teen jalgpallianalüüse. Seega, ma ei pea tõestama seda, mida ma ei ole kunagi väitnudki, et ma teen. Ütlen vaid seda, et see, mida meile analüüsi pähe pakutakse, ei ole analüüs. Räägin analüüsist kui spetsiifilisest žanrist, mis peab vastama teatud nõuetele. ETVs pakutav neile nõuetele ei vasta - see on kõik, mis ma öelda tahtsin.

Eile võtsin kätte, et vaatan siis põhjalikumalt seda jalgpallistuudiot, mida juhtis Aet Süvari ja kus külalisteks olid Zelinski ja isa-poega Kristalid. Mängueelsest jutust ei olnud küll midagi sellist, mis mind targemaks oleks teinud ning mis oleks suutnud huvi tekitada. See kõik oli igav ja tüütu, väärtusetu. Teha seda õhtust õhtusse - mis on selle mõte, arvestades, et see on ERRis ja ERRil on rahvusringhäälingu seadusega pandud ülesanded ja eesmärgid, millele pakutu küll kuidagi ei vasta? Nagu siin on soovitatud: kui mängueelne stuudiovestlus lõppes, võtsin telekapuldi ja vajutasin teleri kinni. Midagi nii ebaolulist ja sisutühja prime time'i ajal, nagu pakkus ETV eile pärast AKd, polnud tükk aega näinud.

Märgiline on see vastukaja, mille sain oma siinsele sissekandele ühelt Eesti spordikorüfeelt, kellel erinevalt jalgpallureist on väga suured saavutused ette näidata:

Väga hea följeton..., kui see TÕDE ei oleks.
100% nukker tõde.
ERRi jalkastuudio on rahvusromantika, millel puudub igasugune side tippspordiga, rääkimata elementaarsest kompetentsist.
Nukker olukord.

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

👍

 
At 12:28, Blogger Priit Pullerits said...

Kui mu tänane hittkolumn Kaja Kallase šansse ainult ära ei rikuks:
https://arvamus.postimees.ee/8048321/kaja-kallas-tussas-meid-jalle

Ei saa olla Eestile parimat varianti, kui ELi kõrge välispoliitika esindaja on Eesti Kaja Kallas, siis on Eesti julgeolekuhuvid võimalikest kõige paremal moel esindatud. Vene deržimorda lavrov juba reageeris valuliselt.

 
At 12:48, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav oli Hõbemäe heietus viimases Keskpäevatunnis, kus meediajuht tõi esile mitmeid KK iseloomust tulevaid aspekte, mis ei sobi ELi kõrgel ametikohal töötamisel. Muuhulgas märkis Hõbemägi, et KK on diplomaatias nõrk. Seda nentinud, hakkas diplomaatiast kõneledes viitama Borrelli meistriklassile, kes teatavasti sai Moskvas Lavrovi käest nii loputada, et kole kohe. Väga piinlik. Ma loodan, et kui KK valitakse sellele kohale, siis Venemaaga suheldes ta mitte mingil juhul poleks Borrelli moodi diplomaatiline narts.
Ei tea, kas Hõbemägi oma kolleegidega vahetult suheldes ka sellist püdelat lora ajab?

 
At 14:56, Anonymous Anonüümne said...

Kaja Kallas Borelli asemel oleks parim Euroopa mis saaks. Kaja kallal närivad meie tuntud argpüksid Harri Kingo ja Varro.

 
At 15:45, Blogger Priit Pullerits said...

Mu kolumn Kaja Kallasest on Postimehe tänase päeva hitt, sellel peaaegu poole rohkem lugejaid veebis kui loetavuselt järgmisel lool.
Tegelikult, olen aus, tean, et Kaja Kallase lood tõmbavad lugejaid.
Samas usun, et ta on hea valik ja mis peamine, Eestile kasulik valik sellele kohale, kuhu ta kuuldavasti ja loodetavasti peagi saab.

 
At 16:14, Anonymous Anonüümne said...

Ma kiidan ka pealkirja - see tõmbab arvatavasti nii vooglaidusid, hõbemägesid kui ka printsipiaalseid KK kaitsjaid.

 
At 16:29, Anonymous Anonüümne said...

KK saamine kõrgele EL ametikohale on Eesti poliitika pea et kõigi aegade suurim saavutus peale iseseisvuse taastamist. Paljud ei hooma seda ja esimeseks põhjuseks on siin lihtsalt rumalus ja teiseks kadedus.

 
At 16:49, Blogger Priit Pullerits said...

Postimees küsib gallupis: kas jälgid jalgpalli EMi?

Jah, vaatan nii palju mänge, kui võimalik 26%
Jah, mõnda mängu vaatan 26%
Ainult siis, kui keegi seltskonnast vaatab 6%
Ei 42%

Kokkuvõtvalt siis: nendest neljast rühmast kuulun ma suurimasse - nende hulka, kes EMi ei vaata.

 
At 18:08, Anonymous Anonüümne said...

Küllalt leigelt suhtutakse futboli, mis olevat tähtis kui riigi julgeolek.

 
At 19:02, Anonymous Anonüümne said...

11:09 on TV statistika - ei suhtuta leigelt, jalka (ja sport üldse) on ainus, mis inimesi kõnetab. Üks poliitikasaade on sinna ka ära eksinud.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Kk uus amet on äge aga see on saadud lugege huultelt tehnoloogiliselt platvormilt mida meie helbime. Edu!

 
At 14:18, Anonymous Anonüümne said...

"«Me ei usu, et Euroopa diplomaatia hakkab toimima suhete normaliseerimise suunas. Moskva ja Brüsseli suhete seisukohast on väljavaated halvad,» ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

Peskovi sõnul ei ole uuesti Euroopa Komisjoni presidendiks nimetatud Ursula Von der Leyen Euroopa Liidu ja Venemaa vaheliste suhete normaliseerimise pooldaja ja Kallast tuntakse üdini lepitamatute, mõnikord isegi vägivaldselt russofoobsete avalduste järgi."

Hõbemägi arvatavasti nõustub Peskoviga.

https://www.postimees.ee/8049518/kremli-pressiesindaja-kaja-kallast-tuntakse-vagivaldselt-russofoobsete-avalduste-jargi

 

Postita kommentaar

<< Esileht