esmaspäev, juuni 25, 2007

Pullerits: Ebaõiglane neliküritus

Aeg on protestida. Eriti nüüd, kui Tartu neliküritusest on kolm möödas - Tartu suusa- ja jooksumaraton ning rattaralli - ja neljas, rattamaraton, veel toimumata. Aus ja õiglane oleks nüüd joon sarjale alla tõmmata. Aga ei! Rattamehed, nagu Art Soonets, peavad ikka veel ühe šansi saama, et end üldarvestuses ettepoole sikutada.

Soonetsi puhul tähendab see, et suure tõenäosusega jõuab temasugune rattahull minusugusest ükskõik-ratturist nelikürituse arvestuses lõpuks mööda. Kus siin õiglus on?

Miks peavad rattamehed saama suusa- ja jooksumeeste vastu kaks võimalust? Või küsimust ümber sõnastades: miks peab rattaalasid neliküritusel olema kavas kaks, aga jookse ja suusasõite on kumbagi üks?
Siin on tegemist kallutatud üritusega, mis muud. Ja kui ma oleks sama kõva mees, nagu oli Jimmy Carter, siis kutsuksin jooksu- ja suusamehi rattaüritusi boikoteerima - nagu Carter kutsus progressiivset maailma üles Moskva olümpiat boikoteerima.

Paraku pole ma pooltki nii kõva kui Carter (ehkki Carter omakorda polnud pooltki nii kõva kui Ronald Reagan, kes kurjuse impeeriumi hoopis tükkideks aitas lagundada), siis tuleb probleemile läheneda konstruktiivsest küljest.

Vaatasin, et pärast suusa- ja jookusvõitlust (resp. 213. ja 98. koht) olin nelikürituse pingereas 39. kohal, neli kohta taga rattur Allan Orasest ja kaks kohta ees Margus Püvist, kes, kui mu mälu ei peta, on vist nelikürituse kunagi isegi võitnud. Art Soonets oli - no kohe andis teda protokolli sügavusest otsida... - alles 145. kohal (resp. 214. ja 509. koht), isegi neljast naisest tagapool. Ainult üheksa kohta Meelis Atonenist eespool.

Loomulikult tegi rattasõit tabelisse korrektiive. Pidigi tegema. Oma 709. koha tõttu langesin neliküritusel 49. kohale, Soonets tõusis tänu 222. kohale 56ndaks. Siin oleks ka aeg asi ära lõpetada ning kuulutada Hansapanga mees Rait Pallo soomlase Jani Peltotalo ja rattur Allan Orase ees mitmikürituse võitjaks.

Aga ei, vara veel. Rattamehed, nagu Soonets ja Oras (kes tunnistas mulle kevadel, et tema eesmärk on neliküritus tänavu ära võita) peavad saama oma headuse (sic: mitte paremuse!) tõestamiseks veel ühe võimaluse. Ma ei näe siin õigluse ega loogika kübetki.

Kui rattasõit annab tulemusest 50 protsenti, siis tasakaalu huvides võiks ju kavva võtta lisaks klassikamaratonile ka mõne vabastiilimaratoni ning lisaks 22,4 km jooksule kas täismaratoni või 10 km sprindi. Et kõigi alade vahekord oleks võrdne. See oleks siis üks kompromissettepanek.

Teine ettepanek oleks arvestada kahest rattaalast vaid ühte paremat. Kui see tekitab korraldajais kartuse, et sel juhul võib neliküritusest saada taas kolmiküritus, võib seada lisaklausli, et neliküritusel tulemuse saamiseks peab tingimata lõpetama mõlemad rattasõidud. Või siis võiks mingi valemi järgi leida kahe rattaala tulemuste keskmise ja nende põhjal punkte jagada.

Senine rattavõistluste ületähtsustamine töötab ka rahvaspordiürituse filosoofia vastu. Rahvasport peaks ju olema kõigile kättesaadav, aga nüüd, mil maastiku- ja maanteesõit nõuavad korraliku tulemuse saamiseks kahe ratta soetamist - mõned on teinud koguni ettepaneku, et bike'idega sõitmine nende laia leistangi tõttu maanteevõistlusel sootuks keelata (mida Klubi Tartu Maraton pealik Indrek Kelk on just pareerinud väitega, et tegu on [sic!] rahvaspordiüritusega, kus seesuguste piirangute seadmine pole õigustatud) -, muutub neliküritusel väärikalt esinemine üha kulukamaks (seda vaatamata Andrus Ansipi rõõmsaile teadetele Eesti kohutavalt kiirest majanduskasvust, mis nii sotsiaaldemokraatide kui Edgar Savisaare hinnangul tavatarbija rahakotis paraku sugugi ei kajastu [ja neil on õigus: tööleping ei luba mul küll rääkida oma palga suurusest, aga nii palju tohin ilmselt avaldada, et ega see ligi üheksa aasta jooksul kordagi tõusnud küll ei ole - nii et peaks vist poliitilisi eelistusi korrigeerima või?]). -- See sai vist selle blogi kõige keerukam lause nüüd.

Nii. Igatahes olen mina oma sõna öelnud ja ettepaneku teinud, kuidas ratturite soosimine lõpetada. Igati konstruktiivselt ja heatahtlikult, tüli norimata. Jääb oodata, et Tartu nelikürituse korraldajad siit mingidki järeldused teevad. Või muidu... (...ma järgmine aasta enam ei võistle ja leidku siis uus blogija, kes nende üritustele leili viskab.)

Ise lähen täna rattaga sõitma. Mitte sellepärast, nagu hellitaks ma lootust Soonetsile neliküritusel vastu saada, vaid seepärast, et jooksutreeninguid mitmekesistada. Nii näeb plaan ette, ja selle, muide, on koostanud Eesti asjatundlikuim jooksunõuandja, aga ta ei tahtnud end laialt reklaamida. Peaasi, et ma teda usun. Ja ma usun.

Foto 1: Priit Pullerits harjutamas Euroopa pikima maismaatunneli suudmes Šveitsi Alpides Tartu nelikürituse dominantala, jalgrattasõidu, olulist elementi - kaitsekiivri kandmist. Foto autor: Klára Bratová (Tšehhi Vabariik)
Foto 2: Priit Pullerits Šveitsis Alpides mõtisklemas, miks küll on Tartu neliküritus nii ebaõiglane. Foto autor: Agnė Kairiūnaitė-Vipartė (Leedu)
Foto 3: Jalgrattur Allan Oras, Tartu nelikürituse peamisi võitjakandidaate. Foto autor: Sille Annuk, Tartu Postimees / Scanpix

Foto 4: Eks te proovige sellise varustusega meestele rattasõidus vastu saada - Luksemburgi esindav Kim Kirchen Šveitsi velotuuri proloogil Bernis. Foto autor. AP / Scanpix

19 Kommentaarid:

At 18:50, Anonymous Anonüümne said...

Neliküritusele on ju korduvalt pärast kolme võistlust joon alla tõmmatud, tõsi küll, siis on esimene ala ära jäetud :)

 
At 00:50, Anonymous Anonüümne said...

Nõus Priit.
Selles mõttes on vist Kõrvemaa neliküritus tasakaalustatum- suusk(vaba, 38km), jooks maastikul (16km) maanteerattaga sõitmise asemeöl on triatlon mägirattaga 0,38+18+4,2) /kus küll on proportsioonid 1/10 Ironmanist - aga tänu MTB kasutamisele maanteeratta asemel on asi ainult natuke rattameeste kasuks - Vähemalt pead ujumise 380m ratta sõitu soojenduseks kuidagi läbima ja jooksu 4,2 lõdvestuseks pärast ka/ ja MTB sõit 38km.

Isiklikult sooviks hoopis triatloni või ühe rattasõidu asemel kummalgi üritusel suvel pikamaaujumine kavva võtta (nagu Svenksa Classiker'il - parandage keegi, kui õigekiri vale). Mingi 3 km ujumist oleks veel turvatav (a'la Pühajärves paar ringi) ja paneks huvitava nüansi.
Muidugi adun, et ujumisele ei tuleks nii palju osalejaid kui jaksavad 130 km maanteel vändata ja NELIKU osalejate arv kukuks drastiliselt, kuid see oleks vast ajutine tagasilöök. (NB! Ise pole ujumise taustaga, lihtsalt arvan, et 2 üritust puhtalt jalgadele - jooks ja ratas, 2 koormaks ka ülakeha - suusk ning ujumine) - Ah? Olek stasakaal missugune.
Ootan kriitikat ideele ka teistelt blogi "püsikommentaatoritel".

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Vabandust eelmise postituse õigekirja pärast.
Sama anonüümne.

 
At 00:56, Anonymous Anonüümne said...

Ja veel - et ujumise varustus ka odav - ujukad ikka enamusel on ja norm. prillid ei maksa üle 300 kr., osad ujuvad hästi isegi 80 kroonistega. Ainult treeningud on maksvamad - sest ainult välitingimustele ei saa loota - tuleb ka basseini pilet teinekord osta. (kalipso lubamine/keelamine võib sõltuda kooraldajast, kalipso ise on kallis ja harva kasutatav "stuff" muidugi - kui veel triatloni ka ei tee).

 
At 07:32, Anonymous Anonüümne said...

Pooldan samuti ujumisdistantsi, triatloni või duatloni kavva võtmist. Muuseas, Aura ujulas müüakse Poolas valmistatuid ujumisprille ja -pükse, mis kannatavad minu arvates täitsa võrdlust Speedo varustusega, kuid on Speedo'st tunduvalt odavamad.

 
At 10:12, Blogger Priit Pullerits said...

Isiklikult ei ole ma ujumise fänn, sest see on mul veelgi nõrgem kui rattasõit - ma lihtsalt ei liigu edasi nagu kala -, aga objektiivsest vaatevinklist vaadates on see igal juhul õigem kui kahe rattasõidu kavas hoidmine.
Aga siit edasi arendades - siis võiks talvel kavva võtta ka kiiruisutamise. Peipsil juba toimub üks suur uisusõit.
Ja kui ujumine on liiga komplitseeritud ala - arvan, et uppumisohu tõttu on -, siis võiks suvel kavva võtta rulluisutamise. See on ju nüüd hirmus popp ala, kõik kohad on rullitajaid täis, neil ju isegi oma sari. Ja pealegi sobib rulluisutamine ilusasti ka suusatajaile, kes moodustavad oma maratoniga ikkagi nelikürituse selgroo.

 
At 10:38, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, kui kiiresti Klubi Tartu maraton mu eelmisele ettepanekule reageeris. Äsja potsatas mu meilipostkasti järgmine teade, pealkirjaga "Klubi Tartu Maraton plaanib Eesti suurimat rulluisuvõistlust":

26. augustil sõidetakse Lõuna-Eesti teedel esmakordselt SEB Ühispanga Tartu Rulluisumaraton, mis toob huvitavat vaheldust senistele ratta-, jooksu- ja suusavõistlustele.

Tulevasele 38 km maratonile ja lühemale 16 km trassile oodatakse esimesel aastal vähemalt tuhatkond sõitjat ning edaspidi veelgi rohkem. Tegemist on Eesti jaoks unikaalse üritusega, kuna nii suurelt ei ole varem keegi uisuvõistluse organiseerimist ette võtnud.

Seoses uue maratoni sünniga ootab Klubi Tartu Maraton kõiki ajakirjanikke Kristiine keskuses Hawaii Expressi kaupluses neljapäeval, 28. juunil, kell 12.

Pressikonverentsil avatakse võistluse tagamaad, võimalused ja tulevikuväljavaated. Tutvuda saab raja plaaniga ning kuulda kommentaare ja arvamusi Eesti tippuisutajatelt ning spetsialistidelt. Samas tutvustatakse ka harrastajatele ja sportlastele mõeldud rulluisuvarustust.

 
At 13:00, Anonymous Anonüümne said...

See on vahva et rulluisukas lisati!
Aga ikkagi võiks midagi nende kahe rattasõiduga seal ettevõtta. Ma ei saa ka aru, miks neid peab just kaks olema. Olen igati Priiduga nõus!

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

Ära pahanda,aga kapitalismi tingimustes ongi nii,et jõukamad saavad endale paremaid tulemusi lubada.Ka tutvus on valuuta.(P.P.treenerid ja nõustajad)
Klubilt "Tartu Maraton " ei saa ometi nõuda,et nad loobuksid võimalusest osa raha omale saada.

 
At 14:43, Anonymous Anonüümne said...

Vaata Priit, kui kahe ratta asemel hakkab olema vaid üks, siis nelikut ma kindlasti enam ei tee. Vaevalt teeksin ka kolmikut, sest jooksu ma lihtsalt ei seedi. Pealegi on juba neil osaletud kah piisavalt, seega erilist kahjutunnet nendest loobumine ei tekita.

 
At 18:36, Blogger Tiit said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 18:37, Blogger Tiit said...

Pole isegi suur rattasõidufänn, aga samas ühe ärajätmine oleks ka kurb, kuna maastik ja maante on rattaga ikka väga erinevad asjad. Kõige õiglasem tundub, et ratast arvestataks koefitsendiga 0.5.

 
At 23:00, Anonymous Anonüümne said...

Tohoh, rulluisumaraton on küll üllatus. Kas neliküritusest saab viisiküritus või plaanib Klubi TM järjest soojenevate talvede tõttu suusmaratoni vaikselt uisutamisega asendada? ;)

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Hei, Spectator, seda teemat ma kindlasti uurin ja panen ka postituse koos värske teabega selle kohta üles.

 
At 11:50, Blogger Priit Pullerits said...

Kahjuks ütles Indrek Kelk Klubi Tartu Maratonist, et täna rulluisuvõistluse kohta lähemat infot ei saa, seda saab homme, neljapäeval, Tallinnas pressiüritusel.

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 05:49, Blogger oakleyses said...

montre pas cher, pandora jewelry, canada goose, juicy couture outlet, doke gabbana outlet, hollister, moncler, karen millen, marc jacobs, louis vuitton, replica watches, coach outlet, wedding dresses, swarovski, pandora charms, moncler, barbour jackets, canada goose outlet, ugg pas cher, canada goose, lancel, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, canada goose, moncler outlet, moncler, louis vuitton, ugg boots uk, canada goose outlet, swarovski crystal, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, michael kors outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, sac louis vuitton pas cher, moncler, barbour, supra shoes, canada goose uk, links of london, michael kors handbags, toms shoes, moncler, bottes ugg, moncler, doudoune canada goose, michael kors outlet online, louis vuitton, canada goose, pandora charms

 

Postita kommentaar

<< Esileht