reede, juuni 29, 2007

Pullerits: Tahan ka auhinnaraha!

Mäletate, kuu aega tagasi palusin kõigi selle blogi lugejate abi kirjutamaks oma igakuist spordikolumni Tartu Postimehele, teemaks: miks naiste auhinnad on massispordiüritustel meeste auhindadest viletsamad. Suur aitäh kõigile olulise panuse eest - ilmselt saime valmis Eesti esimese blogilugejatega kamba peale tehtud kommentaari. Kuna Tartu Postimeest kõik lehelugejad ei saa ja kuna Postimehe kirjult netiküljelt ka seda kirjutist teab mis kerge leida ei pruugi olla, siis olgu see kolumn avaldatud ka siin.


Aega võtab, aga lõpuks hakkavad naised oma tahtmist saama. 123 aastat tagasi, kui kaunim sugu esimest korda Wimbledoni tenniseturniiril kaasa lõi, pälvis nende parim auhinnaks
hõbedase lillekorvi, mis oli kolmandiku võrra odavam kui meeste võitja kuldne autasu. Lõpuks, alates tänavusest turniirist, on Wimbledoni naiste ja meeste auhinnafondid võrdsustunud.

Välismaal puhuvad võrdsustamistuuled pole Eestisse veel ulatunud. Pärast Tartu rattarallit, kus auhinna said kuus paremat naist ning üldarvestuse tosin paremat meest – ning kus Hawaii Expressi väledamaile jagatud kinkekaardid olid naistel väiksema summaga kui meestel –, kerkis taas habemega küsimus: miks naised on spordiüritustel vähem hinnatud kui mehed?

Tõsi, mitte alati. Näiteks Tartu suusamaratonil saab naiste ja meeste esikuuik võrdsed auhinnad. Ja tõe huvides olgu märgitud, et sügisese Tartu rattamaratoni auhindade suurus on reguleeritud Rahvusvahelise Jalgratturite Liidu reeglitega, mis näevad naistele ette väiksema preemia kui meestele.

Sellegipoolest ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et naised on spordis justkui teisejärgulised. Vaadake või menukat Elion Cupi rattasarja: meestel on võistlusklasse tervelt kaheksa, naistel kõigest kaks, alla ja üle 30-aastased. On naiste tahaplaanile tõrjumine õigustatud?

Ühest küljest justkui oleks. Naiste konkurents, kui piirduda Eesti massispordiürituste vaatlemisega, on kordades lahjem kui meestel. Seda nii osavõtjate arvult kui tippude tasemelt. Näiteks Tartu rattarallil lõpetas pika distantsi 1371 meest ja 74 naist. Tartu jooksumaratoni põhidistantsi läbis 1012 meest ja 145 naist. Vähemasti Tartu ratta- ja suusamaratonil oli meeste konkurentsis rahvusvahelise kaliibriga osalejaid palju arvukamalt kui naiste seas.

Eelnevast tulenevalt pälvivad meeste jõuproovid ka laiemat tähelepanu, meelitades sedakaudu üritust toetama suurema sponsorite armee.

Liiati, kuna mehi on osalejate hulgas enamus, on suurem ka nende panus auhinnafondi. Kui oletada, et kõik Tartu rattarallile kirja pannud maksid 400 krooni, teeb see meeste panuseks 628 400 ja naiste panuseks 33 200 krooni.

Aga teisest küljest, ega osalustasud kata eales kogu auhinnafondi. Seda esiteks. Teiseks, looduse poolt seatuna on naised enamikul aladel küll meestest märgatavalt nõrgemad, ent ega see saa olla põhjuseks, miks nende pingutusi tippu jõuda vähem hindama peaks. Kes julgeb väita, et Kristina Šmiguni kuldmedalid on vähem väärt kui Andrus Veerpalu omad?

Mis puutub kommertspotentsiaali, siis kas näiteks naiste tennis ja rannavolle ja iluuisutamine pole sageli paeluvamadki, kui meeste vastavad alad?

Ja lõppeks, kas ainuüksi sellepärast, et osa naisi söandab kaasa lüüa meeste massilisel egotripil – milleks, mööngem, massispordiüritused ju enamasti on –, ei vääriks paremad nende hulgast meestega võrdset tunnustust?

Tegelikult on meeste ja naiste võrdne auhindamine, nagu igasuguste sooliste võrdsustamiste puhul ikka, vaid esimene samm üleüldise võrdsuse saavutamise teel. Isegi kui edaspidi kutsutakse poodiumile nii tosin paremat naist kui meest ning nende võidutšekid on võrdse summaga, jääb pretendentide arv ikkagi ahtakeseks. See piirdub valdavalt 20-30 aastastega.

Aga mis saab minuealistest, kes võistlevad klassis M40? Miks ei peaks sõnaõigust saama need mehed-naised, kel vanust 50 kanti? Kas nende ponnistused pole siis midagi väärt?

Nüüd tuleb selle kommentaari konstruktiivne osa. Võtame eeskuju Los Angelese maratonist, kus 100 000-dollarilisele peaauhinnale saavad kandideerida ka naised. Selleks peab rajarekordite põhjal arvestatud ajavahe järgi meeste parimast üle olema.

Sama süsteemi, kuid olulise edasiarendusega, võiks kasutada ka Eesti massispordiüritustel. Nimelt tuleks arvutada varasemate hooaegade resultaatide põhjal, mida on iga vanuseklassi edukaima tulemus väärt võrreldes üldarvestuse võitjaga. Kui see osutub paremaks, võib peaauhinna võita ka 52-aastane Arnold Schmidt, Tartu jooksumaratoni 42. (M50 – 1.), või 51-aastane Marje Raudsepp, Tartu rattaralli 538. (N50 – 1.).

See oleks ehtne rahvaspordiüritus, kui arvesse läheks kogu rahvas, mitte ainult noored profid.

Foto 1, 2: Venelanna Maria Šarapova on üks neist, kelle survel soostusid Wibledoni tenniseturniiri korraldajad võrdsustama meeste ja naiste auhinnafondi. Foto autor: Hugh Routledge/Talking Sport/Photoshot / Scanpix
Foto 3: 52-aastane Arnold Schmidt (paremal) konkureerimas SEB Ühispanga Tartu jooksumaratoni lõpusirgel norrakast suusatamise maailmameistri Odd-Björn Hjelmesetiga. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

10 Kommentaarid:

At 11:28, Anonymous Anonüümne said...

Niipalju siis vanusest :http://www.postimees.ee/300607/esileht/sport/269572.php

 
At 22:43, Anonymous Anonüümne said...

_"Venelanna Maria Šarapova on üks neist, kelle survel soostusid Wibledoni tenniseturniiri korraldajad võrdsustama meeste ja naiste auhinnafondi."_

See lause paneb ju paika, et auhinnafond ei sõltu mitte alaga tegelevate naiste arvust vaid publiku huvist.

Kuna rahvaspordiürituste puhul on publiku huvi sama lahja nii naiste kui meeste puhul, siis järelikult ei pea ka korraldajate vihje väikesele alaga tegelevate naiste arvule paika. Tegemist on lihtsalt mingi dogmaga, mida on mugav järgida ja pseudovabanduseks tuua.

Tegelikult on kahju, et Priit nii lahja ja korraldajate mõttelõngadest kallutatud artikli kokku kribas. Lehes oleks oodanud vingemat juttu. No aga saan aru - kahjuks on ka Priidu tööandja reklaamirahadega seotud ja ju siis antud teema on liiga tundlik lehe reklaamirahavoole.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

"Veteranid" jooksevad selliste kiirustega:

http://www.insidebayarea.com/sports/ci_6280806

Eesti meeste selle hooaja edetabelis pole vistr 3.44-ga veel joostud?

 
At 22:10, Anonymous Anonüümne said...

mind paneb nördima see, et meie sportlased käivad ringi nagu jõulupuud. kui sponsor leiab võimaluse raha anda võiks ta leida endas suuremeelsust lubada sportlasel ka "normaalne" välja näha. eriti kehtib see suusatajate kohta aga ka teiste alade omad jõuavad varsti neile järgi. suusatajatel oli seni vast enam sponsoreid. Sponsorite reklaamimine võiks olla korraldatud kuidagi teisiti, mitte, et sportlased nende logosid "tööl, kodus, puhkehetkel" oma riietel kandma peaks.

 
At 22:33, Anonymous Anonüümne said...

Attractive section of content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to claim
that I get actually loved account your blog posts. Anyway I'll be subscribing in your feeds or even I fulfillment you get right of entry to persistently quickly.

My web page: click here

 
At 05:46, Blogger oakleyses said...

oakley sunglasses, tiffany and co, prada outlet, louboutin shoes, michael kors outlet, ray ban sunglasses, gucci outlet, christian louboutin outlet, longchamp outlet, tory burch outlet, replica watches, nike free, michael kors outlet, cheap oakley sunglasses, ray ban sunglasses, prada handbags, tiffany jewelry, longchamp, michael kors outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, ugg boots, louis vuitton, burberry, uggs on sale, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louis vuitton, burberry outlet online, michael kors outlet, louboutin outlet, nike outlet, louboutin, louis vuitton, jordan shoes, michael kors outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, ugg boots, nike air max, louis vuitton outlet, michael kors, nike air max, polo ralph lauren outlet, chanel handbags

 
At 05:47, Blogger oakleyses said...

abercrombie and fitch, mulberry, ray ban pas cher, hollister, air force, nike air max, air jordan pas cher, nike blazer, nike air max, vans pas cher, hermes, michael kors, true religion jeans, lacoste pas cher, louboutin pas cher, converse pas cher, coach outlet, north face, air max, ray ban uk, coach outlet, longchamp pas cher, tn pas cher, true religion jeans, ralph lauren uk, lululemon, timberland, true religion outlet, nike free run uk, vanessa bruno, michael kors, sac longchamp, hollister pas cher, north face, ralph lauren pas cher, new balance pas cher, nike roshe run, coach purses, hogan, coach factory outlet, nike free, kate spade handbags, nike roshe, nike air max, sac guess, michael kors, true religion jeans, michael kors, burberry, oakley pas cher

 
At 05:48, Blogger oakleyses said...

mac cosmetics, mcm handbags, wedding dresses, beats by dre, birkin bag, vans, asics running shoes, north face outlet, p90x workout, new balance, mont blanc, ray ban, hollister, bottega veneta, babyliss, nike huarache, vans shoes, nike trainers, louboutin, baseball bats, jimmy choo shoes, north face outlet, hollister, giuseppe zanotti, nike roshe, nike air max, celine handbags, nike air max, chi flat iron, insanity workout, reebok shoes, converse, gucci, converse outlet, timberland boots, soccer shoes, iphone 6 cases, lululemon, soccer jerseys, abercrombie and fitch, instyler, herve leger, longchamp, valentino shoes, hollister, ferragamo shoes, nfl jerseys, ghd, oakley, ralph lauren

 
At 14:46, Blogger Unknown said...

مكافحة النمل الابيض بعنيزة
شركة رش مبيدات بعنيزة
شركة مكافحة حشرات بعنيزة
شركة رش دفان بعنيزة
شركة شراء اثاث مستعمل بعنيزة

 
At 21:20, Blogger anosh said...


تقدم شركة تنظيف بأبها أفضل الآلات الحديثة لتنظيف وتعقيم السجاد والموكيت حيث تعتبر، عملية تنظيف السجاد والموكيت بالبخار من الطرق الحديثة التي تعرف في مجال التنظيف ومن المعروف ان عملي التنظيف بالبخار من الطرق الشائعة عالميا حيث يقوم فريق عمل شركة تنظيف بأبها باستخدام ها في عملية تنظيف السجاد والموكيت لأنها قادرة على قتل الحشرات الدقيقة الت لا تري بالعين المجردة شركة تنظيف مجالس بابها
شركة تنظيف موكيت بابها
شركة تنظيف كنب بابها
شركة تنظيف سجاد بابها


 

Postita kommentaar

<< Esileht