esmaspäev, jaanuar 12, 2009

Pullerits: Miks suusatamisest sai raketiteadus?

Vihm ja tuul, mis on asunud taas võistluslootusi sulatama, on süüdi selles, miks Tartu maratoni hiilgeaegade rohkem kui tosinast tuhandest osalejast on järel vaid ümmarguselt neljandik. Aga mitte ainult. Üksjagu süüd lasub ka inimeste suuremal hõivatusel, mis jätab talvise laulupeo ettevalmistuseks napilt aega. Kuid ka see ei seleta lõpuni maratonisõitjate arvu allakäiku. Leidub veel üks põhjus, millele on liiga vähe tähelepanu osutatud.

Nimelt: suusatamisest on saanud raketiteadus. Kui olin keskkoolipoiss, s.o 1980. aastate algul, käis suusatamine lihtsalt: võtsid oma poolplastikud – või suisa puitsuusad –, tõmbasid toanurgas määrde alla, vaatasid, et kepi valget rõngast vähemalt kaks plastkinnituskohta neljast koos hoiaksid, kontrollisid, et kukesidemed oleks õige paindega ja läksid sõitma. Aga vaadake, mis toimub nüüd!

Käisin eelmise nädala lõpus koos fotograaf Margus Ansuga selle nädala lõpust totaalselt muutuva Postimehe Arteri tervisespordi rubriigi jaoks uurimas, kuidas suusavarustuse pakutavas virvarris korda luua. Ma ei saa siin paraku öelda, mis oli me uurimisretke resultaat – selle on ikkagi lõppude lõpuks kinni maksnud tööandja Postimees –, aga Ansul tuli igatahes meelde, kuidas tema sõpradel oli koolipõlves koguni isetehtud suuski. Kõik oli lihtne ja loomulik.

Nüüd aga on klassika- ja uisusuusad, sula- ja külma ilma suusad, Fischeri ja Madshusi, Rossignoli, Salomoni ja Atomicu suusad, nii 5000- kui 1500-kroonised; eri pikkuse ja hinnaga kepid; loendamtuid sorte suusasaapaid, lisaks klassika- ja uisustiili omadele ka kombisaapad, mil liiati erinevad tallad; nii sooja, jaheda kui külma ilma pesu; ja ma parem ei hakka siin rääkima pulsikelladest, mille sihverplaadil on rohkem näitajaid kui limusiini armatuurlaual.

Kokkuvõtvalt: tavaline lihtne normaalne inimene ei julge enam suusatama minnagi, sest talle on ainuüksi suusavarustuse soetamine üle mõistuse keeruline ettevõtmine. Kusjuures ma ei mõtle seda järeldust välja, vaid räägin tõsiasjadele tuginevalt – nii mitmedki on minult pärinud, milliseid suuski ma soovitan osta, ja kui olen püüdnud asja hästi lihtsalt seletada, on küsijail juhe ikkagi üsna kiiresti kokku jooksnud.

See kõik lööb eriti valusalt just noorte ehk suusatamise võimaliku järelkasvu pihta. Suusatamisest on saanud vaat et veelgi hullem rikkurite ala, kui seda on tennis. (Oodake ära laupäevane Arter, seal on kirjas, mis see suusalõbu kõik maksma läheb: arv on viiekohaline ja esimene number on kaugel ühest.) Koolides ei peeta juba ammuilma suusatunde, sest enamik vanemaid pole suutelised lastele suusavarustust soetama. Ma räägin siin korralikust varustusest, mitte isetreitud suuskadest. Sest kui mõne jõukuri võsuke tuleks suusatundi Rossignol X-Iumidel, Swixi kepid käes, Salomoni saapad jalas ja Björn Daehlie kirev kostüüm seljas, tekib teistel alaväärsuskompleks ning suusatamine muutub paugupealt stressi ja depressiooni tekitavaks. Tulemus: laupäeval osales Eesti juunioride meistrivõistlustel sprindis kokku neli neidu. Kogu armastus, nagu ütleb Art Soonets, kes pages Eesti lootusetute ilmade eest perega kaheks nädalaks Ameerikasse.

Sellegipoolest sai mul eelmise nädala kokkuvõte järgmine.

E – puhkus
T – puhkus (Tallinna tööl)
K – 2:01 – suusatamine (kl) 23 km, sh 6 km keppideta + jooks 2 km
N – 1:51 – suusatamine (kl) 23 km, sh 5+6+7+8+9 min. lõigud üle 4 min. suusatamispausi + jooks 2 km
R – 1:45 – suusatamine (v) 24 km + jooks 2 km
L – 1:56 – suusatamine (v) 26,5 km, sh 11 km keppideta + jooks 2 km
P – 1:58 – suusatamine (kl) 25 km, sh 18 km paaristõugetega + jooks 2 km

Kokku tuli treeningtunde 9:31, suusakilomeetreid 121,5 ja jooksu 10 km.

Viimaks minu arvamus, informeerimatu: Viru maraton jääb sel pühapäeval ära.
******Yei-Bi-Chei, Monument Valley, Utah-Arizona. 4. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Kunstlume tegemine aasta algul Tähtvere spordipargis, taamal Priit Pullerits. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix
Foto 2: Treenija Pärnu jõel. Foto autor: Ants Liigus, Pärnu Postimees / Scanpix
Foto 3: Rossignoli valik Tartu Extreme Spordi kaupluses lööb silme eest kirjuks. Foto autor: Margus Ansu, Postimees / Scanpix

40 Kommentaarid:

At 12:08, Blogger Madis said...

Ei ole mõtet inimesi paanikasse ajada nende hindadega. Suusavarustust ei pea ju kogu komplekti korraga ostma. Suusad, saapad-klambrid ja tokid peab ostma. Ilma nendeta vist ikka ei saa. Aga ei pea ju ostma ka kõige kallimat kraami. Inimene, kes tahab suusatada lihtsalt suusatamise pärast, ei vaja tippvarustust ja riietust.

 
At 12:12, Anonymous Anonüümne said...

PP miks sa arvad, et pühapäeval maraton ära jääb? On sul mingeid luureandmeid või ennustad lihtsalt sisetunde järgi?

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Mis sistunnet siin vaja on, kuni neljpäevani on sula, vihm ja tuul, juba homme õhtuks on enamus maad must . Prognoosid, http://surf.triip.ee/index.php?ID=10

 
At 13:18, Anonymous Anonüümne said...

Totaalselt vale arusaam, et see kõik on keeruline ja kallis hobi. Esiteks, kui vaadata hoolega tänaseid suuri allahindlusi, siis saab kogu nn jõukuri võsukese varustuse 5-6K kätte. Kõige suurem põhus, miks pole järelkasvu ega publikut ja miks tavaline lihtne inimene ei suusata on selles, et pole lihtsalt stabiilselt loodusliku lumega talvesid olnud, et seda hobi tõsiselt võtta ja mõelda varustuse muretsemise peale. Täna 12 jaanuaril on 6C sooja ja õhtuks jälle maa must. Tavaline lihtne inimene ei lähe täna Tähtvere 850m jäise ringi peale võidu tiirutama. Räägin seda, kui vaatan kümneid oma tuttavaid, kelledest paljud käivad näiteks Elvas sõitmas, kui on ilus lumine ja miinuses ilm, mitte iga hinna eest sula ja jääga km kogumas.

 
At 13:39, Anonymous Anonüümne said...

See, et Ferrari hinnad hakkavad 2,5 miljonist, kas see tähendab, et alla selle raha pole autot võimalik soetada??

Ja üldse, mul on garaažis 4 paari lihtsaid murdmaasuuski lihtsalt ära andmiseks. Pärit on need Visu lõpumüügist.Seega, kes tahab ja natuke otsib, see ka saab, tahtjaid pole ma aga veel kohanud.

Sama jutt on riietega, rahval kapid hilpe täis, aga ikka pole midagi selga panna, et Uugu Boss hirmus kallis ja bla-bla-bla...

 
At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Extreme spordis olid vahepeal Rossignoli X-IUM murdmaa tipp võistlussuusad lausa 1.5K. Kas saab veel öelda, et varustus on kallis? See on ju absurd! Kui need samad suusad maksaksid 500 krooni, siis leiduks ka küllaga ütlejaid, et väga kallis hobi.

Aastas 4-5 kuu loodusliku lume olemasolul oleks murdmaa suusatamise olukord meil hoopis teisest puust ja poleks vaja pastakast välja imeda selliseid teemasid, et suusatamine on raketiteadus.

 
At 14:20, Anonymous Anonüümne said...

Viga pole varustuse hindades, vaid inimeste võltshäbis ja soovis eputada. Sõidan ise 10 a. vanuste visudega millel nn. kukeklambrid, lapsed sõidavad koolis ka mitte oluliselt paremate ja kallimate laudadega (kuid on sellele vaatamata kooli paremate suusatajate hulgas) ja tunnevad hoopis kaasa, kui mõni tuleb suusatundi oma tuhandeid maksva varustusega, millega ta edasigi ei oska liikuda. Ausalt öeldes ei saa aru ka PP-st, kes nagu kukk kireb oma varustusega ja sponsoritega nagu püüaks teistes vägisi samasuguseid komplekse tekitada.

r.

 
At 14:26, Blogger Kidra said...

Ananüümne 13:39.
Anna palun teada meilile mulle kuidas me saaks täpsemalt neist Sinu pakutavatest tavalistest suuskadest blogi väliselt suhelda. Olen huvitet ühest paarist küll.

 
At 16:08, Blogger Priit Pullerits said...

Mina ja kiren oma varustusega - nalja teete või?! Ma sõidan näiteks kombisaabastega, ehkki mõnedki on küsinud, et miks mul eraldi saapaid pole kummakski stiiliks. Samamoodi olen sõitnud hallide odavate universaal-Fischeritega Estoloppeti sõite, sest väga lahe on varustusemeestele olematu varustusega ära teha. Samamoodi tunnen heameelt, kui õnnestub neile, kes kirevad Otepääl ja Võrus ning koguni Soomes treenimisest, oma Tähtvere ringide ettevalmistuse põhjal pähe teha.

 
At 16:15, Blogger Madis said...

Ma ei oska arvata selle Arteri artikli sisu, aga kas parem poleks kirjutada selliselt, et kuidas teha varustuse osas selliseid otsuseid, mis tagavad sellise enam-vähem õiglase hinna/kvaliteedi suhte? Üldjuhul lähtun mina oma ostude tegemisel sellistest asjadest. Ja loomulikult aru andes, kuidas ma kavatsen neid oste ekspluateerida.

 
At 16:21, Anonymous Anonüümne said...

mehed kas keegi priidu perearsti kontakte teab? peame kiiresti midagi ette võtma. tõbi on muutund krooniliseks. virusse tulge respiraatoriga. äkki on nakkav?

 
At 19:09, Anonymous Anonüümne said...

Kidrale: tasuta soodsate suuskade saamiseks skaibi mulle näiteks nimele "suusahunt"(sinu profiil oli mitteavalik). Maksin ise nende eest a 200 eeku paar ja ostsingi need suusad eelkõige noortele laiali jagamiseks, et keegi ei vinguks kalli varustuse teemadel.Suusad asuvad Tallinnas, postikulusid ma maksma ei hakka.

Priit, kellegiga võidu ajamine ongi kallim lugu kui niisama oma lõbuks kulgemine. Enamik inimesi kulgebki oma lõbuks ja neile ajupesu tegemine, et suusatamine on hirmkallis hobi, on kuritahtlik häma. Kindlasti ei saa suusatamist tänastel talvedel inimestele vägisi peale sundida, aga see jutt, et rahakott, näed, ei luba, ei ole väga tark.

 
At 08:35, Anonymous Anonüümne said...

ETVSPORT lehelt.
Kolmapäeval 14.01. toimub Tartu Suusatalve esimene osavõistlus 5km klassika. Start on avatud kell 16.00-18.30.
Kaasa võtta suusad, kepid jm vajalik, et suusatada saaks ;)
Osavõtumaksu pole!!!
rohkem infot:
www. suusklubi. ee
Priit rahvas ihkab näha sinu verd, higi ja treeninguvilju. Oled mees ja oled stardis või nühid niisama.

 
At 10:14, Blogger Priit Pullerits said...

Võsavillem - oleneb sellest, mida põlv ütleb (eile oli Tallinnas õhtul Tartu bussi peale silgateski valus) ja kuidas tööga edeneb, sest praegu on suur ja keeruline tükk mul ees. Ja viimati ei saanud ma seal sprindiringil märjal lumel suuska absoluutselt pidama, kuigi Silja Spordile sai selle teenuse eest viidud sada krooni - ei tea, kas viga oli minus või määrimise ajaga võrreldes muutunud ilmaoludes. Aga ärgem unustagem, et olen valmistunud siiski maratonideks, mitte poolsprindiks.

 
At 10:24, Anonymous Anonüümne said...

mis asja, sa paned seal pidamist, ise lubasid Harimäest paaristõukega ülesse sõita, aru ma ei saa. :)
aga vigastus tuleb terveks ravida, muidu pole sust konkurenti TM-il, nii et ravi parem jalg terveks.

 
At 12:00, Blogger Priit Pullerits said...

Võsavillem, sprindiringil on paar järsemat tõusunukki, kust paaristõukega üles pressides kaotab aega. Sealt on vaja üles joosta - selleks on pidamist vaja.

 
At 12:35, Blogger dr Holden said...

Nii nagu kogu meie ajakirjandus on teatud osas süüdi meid tabanud majanduslanguses, nii jääb ka PP süüdi inimeste suusahuvi languses.
Ajakirjanduse pidev-pidev-pidev lokutagumine teemal "kohe läeb kõik p....se" pani inimesed säästma, vähendades nii tarbimist ja viies meie väikse riigi eelarvekese miinusesse. Postimehe ja Priit Pulleritsu hala teemadel "sport ja sealhulgas suusatamine on niiiiiiiiiiiiiiii kallis" peletab viimsegi huvilise spordipoest eemale.

Priit, miks sa nii teed?

Selle asemel, et soovitada tulevastel suusahuvilistel alustada maast-madalast (suusakomplekti hind ca 1,-1,5K), kukud sa halama teemal, et normaalne varustus maksab 30 tonni.

Suusatamine on tõsine teadus, võib öelda ka, et lausa raketiteadus, aga seda Eesti koondise ja mõnekümne (tegelt vist kuni saja) harrastaja jaoks. Kõikide teiste jaoks on suusatamine hea vahend keha harimiseks ning paljude teiste alade tegijate jaoks lihtsalt hea vaheldus.

 
At 13:48, Anonymous Anonüümne said...

"Ja viimati ei saanud ma seal sprindiringil märjal lumel suuska absoluutselt pidama."

Nagu ütleb Olle Tääri videopäevikutes-ilma pidamiseta on klassikalise suusatamise harrastamine suhteliselt mõttetu tegevus. Suusatamine on tehniline ala-nagu iga rattasõitja peaks hakkama saama kummi vahetamise ja pumpamisega ,nii peaks iga suuskaja saama hakkama oma suuskade määrimisega.

Ms. kliistri ja purgimäärde kombinatsioon toimis nädalavahetusel sprindirajal suisa perfektselt.

http://sport.err.ee/suusk.php?0585208

 
At 14:14, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole seda Priidu ilmuvat artiklit lugenud, aga kui selle sisu on selline nagu siit nähtub, siis on selle artikli kirjutaja käitunud kas pahatahtlikult või rumalalt.
Ajakirjanik (kes ka ise suusatab), peaks noori ja üldse inimesi ärgitama spordiga (sealhulgas suusatamisega) tegelema ja näitama kätte teeotsa, mitte neid rumala halaga sellest eemale peletama.
On ju ebakompetentne jutt, et odavalt ei saa suusatada. Võiks uurida kuidas saab odavamalt, n.kasutada vana varustust, saata noored suusaklubidesse jne. Lühidalt: räägi inimestega ja uuri asju, mitte ära lahmi.
Võibolla olen hoopis mina rumal, seda siis kui Priit tõestab ära, et harivad ja innustavad artiklid ei müü, müüvad vaid negatiivsed. Kui see nii on siis arutame edasi ajakirjaniku eetika teemadel, kes tahab suusatamise halvustamise hinnaga kasumit teenida.
Faktide taha ei saa siin pugeda, kuna on ka odavat varustust.
Priit milles point on?

Mike

 
At 14:44, Anonymous Anonüümne said...

Mingil määral on PP-l. õigus!

Katsetasin mõned aastad tagasi, (sooviga endale norm. suusad osta), kolme erineva tuntud firma võrdse hinnaklassiga suuska(kuni 3000.- raha paar, ehk. siis nn. rahvavõistlussuuska)Üks Sp. pood ise kohe pakkus võimalust nn. "testsuuski" proovida. Suusad määriti kõik ühesuguse lume-ja ilmastikuoludele vastava määrdega ja läksin testile, oli paar külmakraadi ja vana tuhklumi. Kaks paari, olid enam-vähem võrdsed, aga ei midagi erilist(nüüd kogenenumana tagant järgi saan seda öelda). Üks kultusbrand, aga ei libisenud üldse, ma rõhutan kohe mitte üldse. Nädal aega hiljem, samu suuski sulailmaga proovides, libises nüüd see kõige kehvem paar väga hästi, kahed olid samasugused, nagu esimesel katsel, tuimad keskmikud. Kusjuures teavitan Teid ka sellest, et suuskadel polnud mingit markeeringut "wet, warm, cold" jne.

Kokkuvõte. Tookord jäidki mul suusad ostmata, kuna ma ei saa osta iga lume jaoks erińevat suusapaari - ega ma Veerpalu pole ja kahed esimesed tuimad keskmikud nõudsid ikkagi edasilibisemiseks üsna tugevat jõudu-ja energiat. Kui ma suusatama lähen, tahan ma ka libisemist ja edasiliikumist nautida. Panin teist sama palju raha juurde ja nüüd naudin ja libisen. Kokku ei saa hoida suusa pealt! Või kui, siis osta juba kõige odavamad, sest kuni 3000.- rahani ongi suuskadel all plastik, nagu juhtub! Enamasti juhtub, et oled ostnud "Salvokelgu", ja sa ei viitsigi lumel jõutrenni teha. Edasi oli käsi antud, järgmised mitu aastat, kuni siiamaani välja avastan määrimise nüansse ja võin Teile kinnitada - on küll raketiteadus, see suusatamine! Õigem oleks öelda suuskade väga hästi, rõhutan sõna "väga", libisema saamine. Ja kui see mõned korrad ka juhtub, vot see on kaiff!
Aga vanad klassikud ei kao ka kusagile ja joosta on ikka kõige lihtsam, siis on ratas jne.

 
At 15:12, Blogger Priit Pullerits said...

Vaadake, esiteks, mina olen ajakirjanik ja uurin fakte. Ja kui poes on hinnasildid, et suusapaar maksab 5299 krooni, siis see on fakt, on ju? Nagu on fakt see, et 5299-kroonine suusk lippab ja peab paremini kui 1499-kroonine, või ei ole nii?

Teiseks, siin on ju targad mehed kogu aeg tagunud rauda, mis minu kokkuhoidlikkust nöökavad. Priit, miks sa sõidad kombisaapaga, miks sa klassikasaapaid ei osta? Priit, miks sa sõidad ehituskinnastega, kas Toko kindaid ei jõua osta? Priit, miks sul on klassika- ja uisusõiduks samad kepid? Priit, miks sa sõidad klassikarolleritega ka uisku? Priit, miks sa tiirutad Tähtvere ringil, miks Sa autoga Otepääle trenni ei sõida (või koguni Soome)? Ja Priit, pagana päralt, miks sa pulsikella ei osta?

Vabandust, kes siin suusatamise hinnad lakke ajab? Mina see küll ei ole.

Vaidle siin nagu lasteaiaga, tõesti tõega...

 
At 15:15, Anonymous Anonüümne said...

Holden ütles kõik super ilusti ära. Aga ju siis on vaja lehte tekstiga täita. Täpselt samamoodi võib pliiatsist välja imeda, et rattasõit, jooksmine, ujumine ja ei tea mis veel kõik on suur ja keeruline raketiteadus.

 
At 15:59, Anonymous Anonüümne said...

Uskumatu ,ei ole nagu enne kunagi kohanud nii pahatahtlikku spordimeest nagu Priit on!!! Seni on alati nii olnud ,et kõik kes tegelevad ükskõik millise spordialaga on üksteise vastu sõbralikud ,ega tambi eri alasid(seda enam veel et oma harrastatavat) maapõhja. Siit küsimus kas sa PP tõesti ongi mingist elukogemusest kibestunud nohik,kes üritab midagi tagantjärgi tõestada või ta ongi vähe.....???

 
At 16:16, Anonymous Anonüümne said...

Oot- oot Priit. Sinul ja suusahuvilisel on ühist ainult niipalju, et mõlemad kasutavad edasiliikumiseks kõvera otsaga asjandusi, mida nimetatakse suuskadeks.
Arvestades sinu ambitsioone ja treeningmahte on need küsimused rohkem kui küll õigustatud.
Aga rääkida lihtsale suusahuvilisele, et suusatamine on raketiteadus ja nõuab 20- 30 tonni raha on tõesti kuritegelik. Inimesele, kes ilusa (rõhutan ilusa) talveilmega metsa ilma ja loodust nautima lähevad on suusk-kepp-side 1500 raha jumala OK ja nii tulebki kirjutada. Hea suusailmaga (selleks ei ole sula, tuhklumi, jäine rada jne) saab ka hea hinnaga suusaga väga mõnusa elamuse.
Teine teema on kui mees, kes püüab TM esisaja sisse, kelle treeningmaht on 14 tundi nädalas, kes laseb kui karusell 700 m ringi peal, kes käib sedasama ringi sõitmas ka ilma ja lumeoludega, mis minumõistes enam sõidetavad ei ole, kes teeb rolleritrenni Herne tänaval ehk mees kes treenib vähemalt 2 x rohkem kui mina, siis on sellised küsimused enam kui õigustatud.
Ei saa võrrelda võrreldamatuid ning ei saa ühe malli järgi varustust valida PP ja harrastaja, kes heal juhul 8 tundi kuus suuskadel liugleb.

Ain

 
At 16:38, Anonymous Anonüümne said...

Hmm, kuidagi õelaks on kommentaarid siin muutunud.

Igale asjale saab mitmel erineval moel läheneda. Võimalik on tõesti suusatama mitte minna ja hädaldada, et varustus on kallis (ning uskuda kaupmeeste sõnu, et kõik odavamad asjad on täielik saast ega kõlba millekski), aga võimalik on otsida ja leida vähe odavam variant ning siiski suusatamisest oma mõnud kätte saada. Ajakirjanikelt ootaks pigem seda viimast, et parem andke nõu ja leidke see võimalik odavam variant ning rääkige sellest.

Hr Pullerits, Te ei ole ju ometigi mingi madala enesehinnanguga tüüp, kes kuulab, mis teised räägivad, ja laseb kahtluseussil enda sees närida? Jumal hoidku, ega kõigile ei saa ju meeldida ja miks peakski lihtsurelik endale Veerpalu-suguste varustuse hankima ja kasuahnuses rahvast lollitavat kaupmeeste maffiat kuulama. Elus on palju muidki toredaid asju, millele ka raha kulub.

Lund ja päikest kõigile :)

 
At 17:15, Blogger Priit Pullerits said...

Andke te siin kommentaarides aga minna, ma lähen parem trenni.

See you later, alligator!

 
At 18:03, Blogger sk8erboi said...

ma ei tea kas sa priit ka vastaspoolt oma artiklis kajastad (ega leht mingi blogi pole, kus ainult asja ühe nurga alt peab vaatama) nii et ilmselt räägid seal ka kuidas odavalt saab. näiteks kui rääkida laste ehk koolinoorte koha pealt, siis vaevalt asi rahas on. tänapäeval on nii nõmmel, pirital kui haanjas ja ilmselt veel väga paljudes kohtades võimalik suuski lihtsalt laenutada koolitundide jaoks. rääkimata sportlandi suusabussist, mis vajaliku lausa kohale toob. ja varustus on seal täitsa ok, ja mingit piinlikkusemomenti küll ei teki. eriti kui ainult 2x aastas nagunii suusatamas käia - selleks pole mõtet hakata kõik ise kokku ahmima.
pakun ise, et kui vähegi asja uurida, siis on asi hoopis selles, et oleme muutunud palju mugavamaks võrreldes 10-20 taguse ajaga ja kõike seda rasva ja pekki lihtsalt ei jõua üks normaalne bürooinimene enam mäest üles vinnata ilma vastava vintsi abita. niipalju on asi edasi arenenud, et suusad on läinud oluliselt libedamaks. ja ses osas on sul priit õigus - tõepoolest, inimene, kes päevas enamuse ajast veedab kontoris, autos, koolipingis, diivanil lösutades - tal ei olegi sellist vajalikku koordinatsiooni ja tasakaalu, et nende üsna libedate suuskadega mäest ühes tükis alla saada, veel vähem üles. (muuseas, täna nägin bussitäit selliseid haanja ülilibedal rajal. kahju hakkas natuke isegi)

 
At 20:10, Anonymous Anonüümne said...

ära teha, pähe teha, ära panna - tundub, et mingid kompleksid. kompenseerid miskit? ilmselt kõik need, kellega siin võistled, võtavad sinult pähesaamist palju kergemalt, kui sina neilt. ise sinust parasjagu tagapool suusatamises ja ei püüagi kätte saada, aga varustuse ostan nii hea, kui raha võimaldab. 5000.- suusad saab allahindluse ajal ka 2500-ga kätte. ja pole kade, kui viletsama suusaga mees mööda läheb. tähendab, ise olen viletsam. palju kurvem on olnud vaadata, kuidas parema suusaga mees mäest alla pikalt kaugemale libiseb.kui sõpradega metsavahele lähen suuskadega jalutama :), võtan ürgvanad VISU suusad (sinised CFR1), mis libisevad normaalselt ja ei põe üldse. ehk igaks olukorraks on eri suusad (kes ainult 3 pühapäeva talvel metsas käib, piisab odavamast, küll ta ise tunneb, millal paremat suuska ihkab). "kui mõne jõukuri võsuke tuleks suusatundi Rossignol X-Iumidel, Swixi kepid käes, Salomoni saapad jalas ja Björn Daehlie kirev kostüüm seljas, tekib teistel alaväärsuskompleks ning suusatamine muutub paugupealt stressi ja depressiooni tekitavaks" - kui ta selle varustusega teistelt pähe saab, on stress tema oma :)

 
At 20:21, Anonymous Anonüümne said...

ts- Aga vaadake, mis toimub nüüd!
- tallinnas nõmmel käivad koolilapsed suusatamas rendisuuskadega (kui lund on :( ) ja pole kellelgi komplekse. Ja mida sa üldse Tallinna suusaelust tead? keerutad oma pisikest ringi seal. mis on suusahinnad Tallinna kauplustes? mis elu käib Mõedakul, Valgehobusemäel, Ebaveres? Mida sa tavalisest eesti suusatajast tead? See seltskond, kellega sa siin blogis suhtled, mitu inimest see on? 10-15 meest, kellele sa/ kes sulle ihkab maratonil ära panna? Ja kaupmeestel on odavamaid suuski ilmselt palju rohkem poes/laos, kui kallimaid, ei usu, et nad igaühele 5000.- suusapaari müüa üritavad

 
At 22:23, Blogger Priit Pullerits said...

Näete, trenn nagu naksti tehtud, 25 km PV1-s, sellest 12 km keppideta. Ja saab siin edasi "õiendada".

Mis 10-15 meest siin lugemas?! Eile käis siin ligi 600 tüüpi, täna juba üle 500 kirjas.

Kompleksid? Aga muidugi! Kas te siis ei tea, et kõik, absoluutselt kõik, kes spordis midagi saavutada tahavad, st kedagi võita, et neil kõigil on kompleksid. Küll teaksite, kui tarku raamatuid loeksite, ja kui ise ei jõua lugeda, siis las naine loeb ja refereerib (nagu mu peres). Mul on näiteks võidutahte ja nooruses saavutamata jäänu kompleks.

Huvitav, et see varustuse jutt paljusid nii leili on ajanud - et ma propageerin kalleid asju. No kuulge, lisaks eelkirjutatule (15:12) lisan veel, et kes need küll on, kes on mind Vasaloppetile ajanud (8000 krooni vähemalt - tean, mu sugulane Mati Nurm, Eestimaa mullune parim talunik, käis ja maksis just nii palju) - see ei ole kallis või? Vaat mina ei lähe küll Vasale mingite suvaliste svenssonite vastu 8000 krooni tuulde pilduma ja vaatama, kuidas juba avatõusul üle suuskade tallatakse.

Te mõelge ka ikka, kes siin säästusuusatamist propageerib ja kes laialt maailma vallutamisest räägib ega raha ei loe. Igatahes viimaste hulka ma küll ei kuulu, fakt.

Ja neile, kes arvavad, et ma pean siin suusapropagandat tegema. Ei pea! Ma olen ajakirjanik ja ma ei pea mitte kedagi promoma. Ma ei ole suusaliidu ametnik - ärge asju segi ajage.

Ja viimaks - blogi ei ole ajakirjandus, nagu olen juba korduvalt rääkinud, nii et siin mingid tasakaalustamise reeglid jms, millest lehes peab lähtuma, küll ei kehti. Good night!

 
At 22:35, Blogger Raiko said...

Ootan isegi põnevusega seda artiklit. Tegelikult täitsa huvitav lugeda, et suusatamine niiii kallis spordiala on. Ise sõidan enam kui 10 aastat vanade Visu kombisuuskadega (aga ausalt, kombisuusk on halb valik) ega põe üldse. Eesmärk on ju suusatamisest rõõmu tunda. Ja kui suusavarustuse valik pühapäevasõitja juhtme kokku ajab, siis on tegu kas eriti pikkade juhtmete või üsna viletsa seletajaga mu meelest. Ma ise pole suurem asi asjatundja, aga kas ei saaks üsna lihtsalt seletada- kui tahad sõita klassikat, osta klassikasuusad, -klambrid ja -kepid, kui vabatehnikat, siis sellele stiilile vastav varustus? Nii huupi loopides pakun, et nooremad inimesed eelistavad valdavalt uisku sõita, samas kui "vanakooli" inimesed pigem klassikat, kuna vabatehnikat nende noorusajal veel ei sõidetud. Saapad tuleks ka muidugi vastavad valida. Muuseas tänapäeva kombisaapad olevat ka juba üsna korralikud tänu sellele, et on olemas suusavahetusega sõit. Ise mõtlesin vahepeal variandile, et osta ~1250 krooni maksvad allahinnatud Madshusi suusad, mis olevat ka tegelikult täitsa OK (pühapäevasõitja jaoks), lisaks veel ~450 raha klambrid, kombisaapad ~1500 raha. Kepid ostsin juba varem ära, maksid ~450 raha, aga see-eest üsna korralikud- sisaldavad isegi süsinikku 60% ja on korgist käepideme ja heade kinnitustega. Kindlasti annaks siitki veel kokku hoida, eelkõige saabaste ja keppide arvelt- aga igaüks peab oma võimalusi ju ise hindama. Tegelikult on oluline leida hea nõuandja või valida õige pood. Esimene on ilmselt parem variant, kuna kohati võib leida mõnest poest päris häid asju üsna soodsa hinnaga, samas võib seal täielikult puududa know-how. Ja neile, kel pole praeguses majandusolukorras ka seda raha välja käia, aga suusatada ikka tahaks, siis näituseks Tartus Nooruse poes Riia mäel nägin müügil veel kolme paari puusuuski hiljuti, maksid vist 149.- raha paar.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ära hädalda.
Muidugi ei ole mõtet koolidesse suusatamist sisse suruda, sest LUND ju ei ole viimastel aastatel olnud. Las ta olla. Lapsed jõuavad suusatamiseni vanemate kaudu tänapäeval ja tõesti võiks hoopis kirjutada artikli harrastajale, kuidas optimaalselt varustust valida. Tule ära seal Tähtvere ringilt, mine Haanjasse, vaata, kuidas inimesed tunnevad RÕÕMU talvest, endal laenutusest võetud suvalised lauad all.
Ma olen küll sel aastal õnnelik, suusakepp läks katki, sain palju paremad osta, kui enne olid:P

 
At 01:37, Anonymous Anonüümne said...

su blogi juttude all on selgelt välja toodud sihukesed simbolid, nagu © 1995-2009 Postimees. ja nüüd sa väidad, et postimees ei olegi ajakirjandus, vaid hoopis blogi. tere talv.

ja palju poolehoidu teenib luegejatelt ka sellega, kui neid mingiteks tüüpideks nimetada. enne selliseid väljendeid tasuks endale selgeks teha, millistel alustel blogspot.com külastatavuse arvestus käib. täielik kirbukas.

 
At 08:20, Blogger Priit Pullerits said...

A kus kohas siin see PMi copyrighti sümbol on? Ma küll kuskil ei leia. See, mis nad tõmbavad PM veebiküljele lingina vasakusse serva, see käib MINU LOAL. Nii et mina olen siin boss, mitte PM.

 
At 08:24, Blogger Priit Pullerits said...

Ja veel: seal PMi küljel on lingi all asi ikka hädiselt lonbakas ja kiivas. Värskemaid postitusi seal üleval polegi ja allpool on mõned kümnekordselt. Ei seda ma tea, mis seal PMis katki on, aga siin mu enda keskkonnas toimib küll asi tõrgeteta.

 
At 08:58, Blogger dr Holden said...

Võrus oli kah kunagi üks diskor, kellele meeldis pidudel lasta neid lugusid, mis talle endale väga meeldisid. Ühel heal päeval polnd aga pidudel enam külastajaidki....

 
At 09:35, Blogger Kidra said...

Ma arvan, et asi ikka ilmas (suusailma puuduses) ja mugavuses kinni. Ma ei usu, et rahas. Ja kindlasti ka see, et alasid, millega talvel tegeleda (võimalusi) on palju. Ja ma ei näe põhjust, miks inimesed tänavalt peaks valima suusatamise - selle harrastusega tegelemine sõltub nii palju ilmast. Suusatamine lihtsalt pole urbaniseerunud eriti, aga inimesed ja elu on. Ja nii minnakse 'talvel' pigem jõusaali sõudma või jalgrattaga sõitma, tennist, sulgpalli või saalihokit mängima. Ja ma küll ei arva, et inimesed, kes ei taha elada ainult langevate helveste ootuses, teeksid vale valiku.

Ja muidugi on mu meelest praegu kaubandusest saada igat asja vastavalt enda rahakotile. Ja mul ei tõuse kulm ka kui parema varustusega suuskurist mööda sõidan. Ausalt kohe. Aga kui minu esimesel Tartu Maratonil sõitis vanema poolne mees tõrvatud puidust suuskadel, kootud riided seljas, pilliroost kepid käes vilistades mööda minu hõbedastest poolplastikutest ja nailonist dressist oli mul hirmus piinlik küll. Aga samas sügav imetlus ja respekt temale :)

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

Tegelt teeb PP nalja siin. Ja Arterist saab hoopis lugeda, kuidas on võimalik viiekohalist summat vältida (liitis leti ääres summad kokku) ja kõik tasuta saada.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Suhteliselt tugev vastukaja, õnnestunud teema seega.

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Kes võidu ei sõida, neile käib ka kõige odavam variant. Edasi sõltub juba mis tasemel ning peamine, mis motivatsiooniga võidu sõita.

Maratonil käib vähem rahvast, sest a) lund on vähem, b) kolhoosidest ei veeta rahvast poolsunniviisiliselt starti.

 

Postita kommentaar

<< Esileht