neljapäev, aprill 09, 2009

Pullerits: Miks Veerpalule kallale tungiti?

Gerd Kanteri mänedžer Raul Rebane rääkis möödunud reedel, et pärast Kanteri olümpiavõitu Pekingi kettaheiteringis oli talle ligi astunud vene ajakirjanik, kes oli pärinud vaid ühte asja: kas Kanter on puhas? Arusaadav ju, kui spordis on nii palju valemängijaid, eriti jõu ja ilu aladel, siis on raske uskuda ükskõik kelle aususse. Rebane vastas: jah, Kanter on puhas, sest nende tiimi põhimõte on teha puhast sporti. Ja teate, mida vene ajakirjanik oli seepeale vastanud?

Ta oli öelnud: küll tahaks seda uskuda, et Kanter on puhas, aga mitte ei usu!

See juhtum ei puutu absoluutselt Andrus Veerpalusse, kelle pihta külvas dopingu pruukimise kahtlusi Austria meedia, kuid seletab suurepäraselt, miks seesugused kahtlustused ja süüdistused nii kergelt lendu lähevad. Dopingu tarvitamine on lihtsalt sedavõrd massiline, et usk puhta spordi võimalikkusesse on kõikjal kõikuma löönud. Ja siis piisab, kui kusagil saab näha kas või kõige kaudsemat ja umbmäärasemat märki kellegi sohitegemise võimalusest, ning võetaksegi seda kui kinnitust väitele, et kus suitsu, seal tuld.

Mäletate näiteks, kuidas jäi 2007. aasta Tour de France'il veredopingu kasutamisega vahele Aleksandr Vinokurov? Juhtusin paar päeva hiljem nägema Jaan Kirsipuud ja ta oli tõelises hämmelduses, et Vino dopingut kasutas. Mulle jäi mulje, et Jass oli uskunud, et Vino on ikka puhas poiss. Aga mõelge nüüd: kui isegi Kirsipuu, kes teab kõige lähemalt, kuidas rattabisnises asjad käivad (ja see on ikka bisnis, mitte ainult sport), langeb oma sinisilmsuse ohvriks, siis on mõistetav, kui meie, lihtsurelikud, tikume arvama, et ju see keelatud ainetega mäng käib ikka kõikjal ja nii peenelt, et mingeid traagelniite pole lihtsalt näha.

Siin pole ilmselt juhuslik, et dopingukahtlustus Veerpalu aadressil tuli just Austriast. Mul on tuttav, kes pakkus, et sellised süüdistused on lendu lastud seoses lähenevate Vancouveri talimängudega. Pareerisin selle teooria väitega, et Austrial ei ole ju arvestatavaid murdmaasuusatajaid, vähemasti mitte klassikatehnikas, kelle teelt tasuks Veerpalu-suguseid kõrvaldada. Aga mu tuttav teoretiseeris vastu, et ega siis Veerpalu otsesemad konkurendid, näiteks norralased või rootslased, pole nii lollid, et tungivad Veerpalule kallale oma riigi territooriumilt - mõistlik on ikka jäljed kusagile kaugemale ja süütumasse paika peita.

Minu arust läheb seesugune teooria ilmselgelt vandenõuteooriate lahtrisse. Kuid Austrial on oma tähendus siin küll. Nimelt, inimestel on kombeks asju näha läbi oma rikutuse prisma. Tuletame meelde, miks jäi Salzburg ilma ülejärgmiste talimängude korraldusõigusest, nii et see läks Sotšile? Aga sellepärast, et Austria suusakoondist oli Torino olümpial räsinud suur dopinguskandaal. Siit edasi mõeldes on ju igati loogiline, kui austerlased, kes ise musta mänguga on vahele jäänud, arvavad nüüd, et kõik teised on samasugused petturid nagu nemad.

Nagu öeldakse: ässitaja ma ei ole, aga verd tahaks näha. Kui Mati Alaveril on mainekujunduskooperatiiv, mitte suusakoondis, siis ta peaks ikka juristid appi palkama ja neile austerlastele ühe õppetunni andma, sest vastasel juhul ei jää selle kooperatiivi mainest maailmas suurt midagi järele. Veerpalu kallal on juba niigi palju haukujaid olnud, eriti skandinaavlaste seas.

Aga kui suures meedias juba vihjete andmiseks on läinud, siis küsiks siin väikses blogis, kas keegi teab IGF-1 levist ja kasutamisest - no ütleme nüüd hästi üldiselt, et mitte austerlaste tasemele langeda - Eesti tippspordis?
******Moscone Convention Center, San Francisco. 15. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)
Foto 1: Andrus Veerpalu sakslase Tobias Angereri järel ja soomlase Sami Jauhojärvi eest Libereci MMil 4x10 km teatesõidus. Foto autor: Reuters/Scanpix Foto 2: Andrus Veerpalu (vasakul) lõpetab Trondheimis MK-etapi 50 km klassikasõidu norralase Petter Northugi järel viiendana. Foto autor: AP/Scanpix
Foto 3: Andrus Veerpalu suusatamas Libereci MMil 15 km klassikasõidu kuldmedali poole. Foto autor: AP/Scanpix

13 Kommentaarid:

At 15:34, Anonymous Anonüümne said...

sportlaste kohta ei oska miskit öelda aga paistab, et mõni poppmuusik on üleöö musklimeheks saanud
j.

 
At 18:17, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits,

Jäta Veerpalu nimi suu võtmata. Teed sellega meile kõigile heateo. Tänan, et loobusid !

 
At 18:44, Anonymous Anonüümne said...

selgus ikkagi tuleb siit -->

http://www.vello42.com/?p=1401

 
At 18:53, Anonymous Anonüümne said...

Kuiads saab olla see asi nii lihtne - ühed kes kasutavad (vahele jäänud) ja teised kes ei kasuta, kuid samas tulemused on enamvähem ühes ja samas augus. Kes seletab selle asja lahti?

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Ühed on andekamad, töökamad.Teistel kel ikka täielikust edust tsipa puudu on jäänud lähevad kergema vastupanu teed.

 
At 22:18, Anonymous Anonüümne said...

22.03
Selline seletus on liiga lihtne ja ei tundu kuidagi usutav.

 
At 12:40, Blogger Madis said...

Olen tähele pannud, et vahetevahel ongi kõige lihtsam seletus see õige. Tähtis osa inimesest on vaimutugevus. Psühholoogiline materdamine on spordis väga tugev. Alates väikesest peale. Tean, mida kirjutan, sest olen ise selle sees olnud. Võib-olla sellepärast eelistangi individuaalalasid ja pingutan hambad ristis eesmärkide poole.

 
At 23:56, Anonymous Anonüümne said...

Mina seda ei usu, et tänapäeva spordis, eriti vastupidavus- ja ka jõualadel, nagu suusatamine, rattasport, sõudmine/aerutamine, jooksmine jne. dopingu tarvitamine enam massiline on. See oli kindlasti massiline 10 või isegi 15 ja enam aastat tagasi kui dopingu vastane võitlus oli lapsekingades ja väga juhuslik. Tänapäeval on WADA teinud ikka väga tõhusat tööd ja karistused dopingu kasutamisega vahele jäämise eest on ikka päris karmid. Pigem on see dopinguspekulatsioon endiste aegade pärand. Sealt pärinevad ka mõnede sportlaste, treenerite ja abijõudude keelatud abivahendite üritamise püüdlused.
Skiwaffe

 
At 16:24, Anonymous Anonüümne said...

nn arenenud riikides on kasvuhormoonid loomakasvatuses sama levinud kui vesi. Sportlaste kohta ei oska midagi kommenteerida. Keegi on kusagil väitnud, et liigse tarvitamise tulemusena võibad mõned kohaosade proportsioonid paigast minna.

 
At 04:46, Blogger Unknown said...

qihang0630ray ban outlet
polo ralph lauren
abercrombie
oakley sunglass
ray ban glasses
toms outlet
mcm handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
tory burch handbags
oakley store
oakley sunglasses outlet
kate spade bags
cheap jerseys
michael kors outlet
borse gucci
air jordan
ralph lauren outlet
tory burch outlet
gucci outlet
ralph lauren uk
michael kors
nike air force 1
coach factory outlet
ray ban sunglasses
louis vuitton
sac longchamp
true religion jeans
borse louis vuitton
tory burch shoes
fitflops sale clearance
michael kors handbags
coach factory outlet
cheap jordans
burberry outlet
q

 
At 12:37, Blogger Unknown said...

www0516
cheap jordans
pandora charms
michael kors uk
oakley sunglasses wholesale
ugg outlet
uggs
michael kors handbags
michael kors outlet
salomon shoes
air jordan release dates

 
At 11:22, Blogger Unknown said...

zzzzz2018.6.22
ecco shoes
longchamp bags
adidas ultra boost
ralph lauren uk
longchamp handbags
oakley sunglasses
pandora charms
reebok shoes
canada goose outlet
hermes belts

 
At 05:06, Blogger jeje said...

Mais un certain nombre d'éléments sont fabriqués par un autre type de cuir air jordan 11 retro low concord femme artificiel qui est similaire à la fourrure, s'il vous plaît noter le degré de mouillage du chiffon lors du nettoyage. La raison pour laquelle les guirlandes de sampaguita sont devenues populaires est la raison de leur utilisation comme offrande aux saints, que ce soit dans les églises ou les autels à la maison. Source de l'article: Woodford travaille souvent avec Soula Graphic nike air jordan jaune Design et New Media, qui sont basés à Nottingham, en Angleterre. Une chose particulière que je n'ai jamais voulu faire était de prendre des suppléments illégaux ou n'importe quel type d'hormone de croissance. Le couteau américain USMC KA-BAR Fighting / Utility est devenu parmi les couteaux les plus populaires en usage. Obtenir un ensemble d'abdos déchirés ne valait tout adidas zx flux pas cher simplement pas le risque de destruction interne que causeraient ces produits.

 

Postita kommentaar

<< Esileht