reede, mai 22, 2009

Pullerits: Kui kõva mees oli Aivar Otsalt?

Ma olen esimene, kes kirjutas Aivar Otsaltist Eesti ajakirjanduses. See oli 1980. aastate teises pooles, kui Otsalt oli Aivar Ojastu järel Eesti paremuselt teine veerandmailer. See on ehk üldteada fakt. Vähem on teada sellest, et tegime Otsaltiga palju koos trenni. Tema oli tollal Heiti Annuse parim õpilane ja ma üritasin ka jooksmises midagi korda saata. Mõnikord, muide, õnnestus mul teda isegi edestada.

Enne sõjaväes käiku 1984-1986 ei teadnud ma Otsaltist suurt midagi. Ütlesime vaid mokaotsast teineteisele tere. Enne kroonusse võtmist arenes tutvus siiski nii kaugele, et hoidsime üksteist armeeteenistuse ajal kursis, kuidas asjad edenevad. Eks me mõlemad lootsime spordiroodu pääseda. Ma ei tea Otsalti liinidest, aga mul olid omad süsteemid, millest ma tõepoolest kuigi palju ei mäleta. Aga need süsteemid hakkasid liiva jooksma, kui Tallinnas Lasnamäe kogunemispunktis kutsus üks ohvitser mind kõrvale ja suunas mind ümber Leningradi suunas minevale rongile. Mäletan, et sealt kogunemispunktist käis läbi terve hulk treenereid, kes üritasid oma hoolealuseid minglt viisil päästa. Ma ei tea, kui edukalt.

Kuid teisele poole Peipsit Luuga utšebkasse sattudes säilis mul endiselt veel spordiroodu lootus, sest ühel päeval tuli sealses hiigelsööklas mu juurde odaviskaja Raul Kalvi ja ütles, et oli saanud tugeva signaali, lausa kirja, et meid püütakse Leningradi sõjaväeringkonda jätta, et siis sealt ajapikku meid kusagile spordiroodu munsterdada. Minu LenVO-sse jäämine tähendas seda, et mind saadeti põhjapolaarjoone taha endisele Karjala alale raketidivisjoni. Paraku sinna spordiroodu lootused ka kustusid, sest enam keegi minuga ühendust ei võtnud, kuigi ise üritasin LenVO spordiroodu esindajaga sidet pidada. Trenni asemel sain tunda karmi polaarkliimat, esimesel talvel oli jaanuaris ja veebruaris õhutemperatuur pidevalt miinus 41-42 ja kasarmus ei läinud kordagi soojemaks kui pluss viis kraadi. Aga tühja sellest kasarmust: kolm nädalat tuli sellal veeta metsas telkides.

Otsaltil läks mõnevõrra paremini. Aga eks ta oli ka hulga kõvem jooksja. Minu teada sattus ta lõpuks Riia spordiroodu, aga nii palju kui mäletan, tehti seal üks hetk mingi nn suurpuhastus ehk löödi plats puhtaks, saadeti enamik mehi väeosadesse laiali ja minu mälu järgi vist Otsalt ka.

Pärast demobiliseerumist hakkasime rohkem koos trenni tegema. Otsaltil läks endise vormi taastamine kiiremini. Mul oli tosinkond lisakilo (kaalusin 80 kg!), aga sellgipoolest suutsin vähem kui kolm kuud pärast demobi joosta 800 meetrit 2.10ga - aga oi, see oli õudne. Teine ring oli absoluutne suremine. Otsalt, mäletan, tegi sellal, kui mina võitlesin veel kaalu alandamisega, juba lõigutrenni.

Järgmisel kahel hooajal tegimegi kevaditi palju lõigutrenne koos. Tavaliselt lõppesid need sellega, et Otsalt tuli üle lõpujoone meetrit 5-10 eespool, mina kannul. Jooksime 26-28 sekundi kanti, mäletan. Kord, kõige kiirema ponnistusena, suutsin 5x200 meetri seerias (paus kaks minutit) teha viimase lõigu 25,5ga.

Sügiseti tegime aeg-ajalt ka rahulikke lühemaid krosse koos. Sest mäletan, et ega Otsalt pikki otsi, mis läksid üle 6-7 km, eriti jooksnud. Ja talviti tegime sisehallis pikemaid lõike ühiselt. Mäletan, et 600 meetri lõigujooksudes ei olnud temast mulle mingit vastast, ja tuhande meetri lõike ta ei tulnudki jooksma.

Aga võistlustel ilmnes muidugi suur klassivahe. 600 meetri jooksus edestas ta mind ikka 3-4 sekundiga ja aeg-ajalt harva, kui suvel 800 meetrit proovis, oli ka mõistagi nobedam. Oli ta ju ikkagi 400 meetri jooksus alla 48 sekundi mees.

Kes tahab Otsalti sporditeest rohkem teada, peab üles otsima minu leheküljepikkuse kirjutise temast Spordilehes umbes 1988. aastal. Internetiotsingutest kahjuks pole abi.
******San Francisco, California. 16. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Aivar Otsalt eelmise aasta detsembris. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 2: Aivar Otsalt eelmise aasta novembris. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto 3: Aivar Otsalt aprillis 2006. Foto autor: Sille Annuk, Postimees/Scanpix

12 Kommentaarid:

At 13:33, Blogger dr Holden said...

Noore põlve vägiteod spordirajal ei ole vabanduseks. Aga see selleks. Meil ikkagi toimib süütuse presumptsioon, seega on ka selle teema käsitlemine siin blogis rohkem kui imelik.

Priit, kirjuta parem oma edusammudest "mugavusaladega" tegelemisel, poliitilist p...a tuleb niigi iga päev igast august.

 
At 14:17, Blogger Priit Pullerits said...

Mis imelik?! Ma kirjutan mehest, kes on olnud kõva jooksja, ja "soojendan" ka enda sportlikku noorust tema valgel üles. Mis siin poliitika ja politsei ja kapoga pistmist? Ma ei näe vähimatki seost ega ka demonstreeri seda ega lase välja paista.

Aga mugavusala kõrvale toon veel ühe termini. (Üks sõna, mille ma eesti keelde veel olen toonud, on olemuslugu, mis on vaste ingliskeelsele feature'le.) See uus sporditermin on tüütusala. Näiteks selle kohta on jalgrattasõit maanteel. Ja ega Tartu rattamaraton ka parem ole. Mäletan, et mullu sai juba 35 km järel sellest täiesti kõrini.

 
At 15:45, Blogger dr Holden said...

Noh, Tsarski Aivar oli kah omal ajal kõva takistusjooksja, aga temast sa ju ei kirjuta. Kirjutad Otsaltist, sest tema on hetkel nö kuum kaup - kapo ja veel rohkem leheneegrite tule all. Aga mitte sellest ei taht ma kõnelda!

Ikka sellest, mis südamelähedane -
minu jaoks on kõige tüütum 25-meetrises basseinis näiteks 3-4km ujumine, sellest palju ei erine tüütuse poolest ka kehvast talvest tingitud mõnesajameetrise suusaringi nühkimine. :)
Maanteel vähemasti toimub kogu aeg midagi - hoolimatud autojuhid teevad napikaid, loodus tärkab, tüdrukuid on tee ääres, suure pundiga sõites saab tuules tirri lasta ja kõrvalsõitjaga tšattida. Ja saabki seltskondlikult pea nelja tunniga 100km sõidetud. Sina aga nühid üksi maanteel.....

 
At 16:54, Blogger Priit Pullerits said...

Nimme nii - suure pundiga sõites saab tuules tirri lasta. Kõvad mehed sõidavad just üksinda. See on peale füüsise ka vaimu karastamine. Kaks ühe hinna eest.

 
At 21:11, Anonymous Anonüümne said...

Spordimees võis ta ju kõva olla, aga politseijuhina selline m*nn töötama küll ei sobi.
Ligi oli ka kõva jooksumees, aga kui ülbe poliitikuna.
Skiwaffe

 
At 21:52, Blogger dr Holden said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 21:54, Blogger dr Holden said...

Nimme nii - suure pundiga sõites saab tuules tirri lasta. Kõvad mehed sõidavad just üksinda.

See on peale füüsise ka vaimu karastamine.

Kaks ühe hinna eest.
Kõva mees läks kah peale suusahooaega 4:30-se tempoga joostes maanteele kilomeetreid mõõtma, nüüd käivat üle päeva arsti vahet.

Ja vaim on karastamise asemel murtud, füüsisest kõnelemata.

Neliküritus kolme alaga......

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Minule tundub,et olete alustanud süüdistuse järgi kaabakorava kaitsmise teele asunud. Arvatavasti suures Postimehes seda teha ei saa, siis kasutatakse väiksemaid võimalusi.

Mina seda meest ei haibiks, s***** on ta oma ameti jooksul piisavalt keeranud teistele. Kui mul oli abi vaja, saatis minema ja kaitses pigem kurjategijast informaatorit. Olgu siis jooksja või käija - riigiteenistuja peaks ikka kodaniku, mitte pätti kaitsma.

Varem või hiljem see tartu kamp võetakse maha täielikult. Ka see rohelisest tammelinna majast päris juudas.

 
At 18:22, Blogger Unknown said...

priit kui loodad oma jutuga jalgrattureid provotseeridas siis see ei õnnestu kuna kõik on trennis kogu oma vaba aja ja pole aega kommida.....

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Loodame et PP on sõnapidaja mees? Oled? Et siis kõva mehena ka rattaralli üksi läbi kimad, või siis koguaeg grupi eest tuult lõikamas oled, nii ju kõvad mehed teevad ja selleks ju ka spets treeninud oled. respect!

 
At 00:57, Blogger نور الهدى said...

تعد الاخلاص افضل شركة تنظيف ومكافحة حشرات بالطائف فهى تقدم افضل الخدمات وباقل الاسعار لانها تتميز بانها افضل :
شركة رش مبيدات بالطائف
شركة مكافحة حشرات بالطائف
شركة تنظيف خزانات بالطائف
شركة تنظيف بالطائف
شركة تسليك مجارى بالطائف
___________________
شركة تنظيف منازل بالخرج
افضل شركة نقل اثاث بالخرج

 
At 05:22, Blogger yanmaneee said...

ray ban
basketball shoes
adidas yeezy
lebron soldier 11
air max 90
adidas yeezy boost
paul george shoes
nike air presto
100% real jordans for cheap
off white

 

Postita kommentaar

<< Esileht