esmaspäev, juuni 29, 2009

Pullerits: Kuidas ma aitasin suusamehel võita ligi kolm miljonit krooni?

Kuidas mul sai küll selline ettenägemisvõime tekkida! Kaks aastat ja kolm kuud tagasi kirjutasin Postimehes nii: "Kui näiteks Priit Narusk, kes tänavu murdmaasuusatajana loodetud tulemust ei saavutanud, peaks kaitsejõudude esindajana otsustama, et üritab edaspidi edu lõigata laskesuusatajana, siis tuleb tal suusaliidule isiklikust kukrust lõivu maksta."

Tollal sattusin Eesti Suusaliidu eeskirjale, mis nägi ette, et kui sportlane suundub murdmaasuusatamise asemel "esindama spordiala, kus murdmaasuusatamise treeningu iseloom ja põhimõtted ning sportlase füüsilise arendamise komponendid on sarnased ning oluliseks eelduseks ja kaasaaitavaks asjaoluks uuel valitud spordialal edu ja arengu saavutamiseks", kohustub ta suusaliidule tema heaks tehtud kulutused kinni maksma.

Mis summadest käib jutt? Tol korral kirjutasin: "Summad on nii krõbedad, et oleks taskukohased vaid püstirikkaile. A-koondise liige peab ala vahetuse korral tasuma suusaliidule iga koondisse kuulutud aasta eest 400 000 krooni. Seega peaks näiteks Priit Narusk, kes on püsinud A-koondise ridades kuus hooaega, maksma alaliidule 2,4 miljonit krooni."

Just Narusk oli ju see, kes teatas mõni aeg tagasi, et hakkab laskesuusatajaks. Tema õnn seisneb selles, et niipea kui ma tolle ESLi röövelliku eeskirja Postimehes avalikkuse ette tõin, koristas suusaliit selle ära. Arvestades, et Narusk oli A-koondises ka järgmise hooaja (aga eelmisel hooajal vist enam mitte või eksin?), tuleb välja, et kui ma poleks 2007. aasta kevadel suusaliitu survestanud, peaks Narusk ESLile nüüd maksma vähemalt 2,8 miljonit krooni.

Nüüd jääb õhku vaid kaks küsimust.

Esiteks, mida kostab selle kõige peale suusaliit? Jääb ta ju ilma 2,8 miljonist kroonist. Aga kas tõesti oleks ESL Naruskilt selle summa sisse nõudnud? Võiksin ju teha ühe telefonikõne ja küsida seda alaliidu peasekretärilt Jüri Järvelt, aga te saate ju ise ka kõik aru, et see kõne oleks mõttetu. Mõelge ise, mida Järv vastaks - kas ta ütleks, et jah, oleksime küll raha sisse nõudnud? Või vastaks ta, et küllap oleksime leidnud mingi kompromissi? Need on ju mõlemad tagantjärele oletused! Need ei maksa mitte midagi. Järv võib mulle rääkida mida iganes, aga kas sel ka tõepõhja all on, seda ei saa kuidagi mingigi valemiga järele kontrollida. (Selles mõttes on ajakirjanduses kehtiv tasakaalustamise printsiip teinekord absoluutne jaburus ehk bullshit, sest annab ühele osapoolele lihtsalt võimaluse rääkida kontrollimatult seda, mida ta heaks arvab - ja seepärast jääb see jaburus siin tegemata [liiati ei ole blogi ajakirjandus]).

Teiseks, kas ootan nüüd salamisi Naruskilt mingit tänu, et ta rahamurest päästsin? Ei, absoluutselt mitte. Parim tänu, ausõna, on see, kui oled kunagi midagi oma rutiinse töö käigus teinud ja avastad millalgi hiljem, et näe, sellest on kellelegi isegi kasu tõusnud. Sellest piisab, täiesti.

Või võiks Naruskile siiski targu ettepaneku teha, et ta sponsorluse korras oma kaenla alla või kombe pükste värvli vahele kirjutaks: "Priit Pullerits, +2,8M"?
******
Merced River, Yosemite National Park, California. 17. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1: Priit Narusk kaks aastat tagasi ESLi sponsorlepingute allkirjastamisel. Foto autor: Marianne Loorents, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Priit Narusk mullu Saku suverullil. Foto autor: Aldo Luud, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Priit Narusk tänavusel Otepää MK-etapil finišis. Foto autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix

18 Kommentaarid:

At 13:58, Anonymous Anonüümne said...

Jutu pealkiri oleks pidanud olema, et kas ma pügasin ESL-i kolme milliga?! No aga tegu tehtud ja sportlastel elu ära kärsatatud nii ehk naa. Kui Narusk veel miskit korda saadab siis läheb alles madinaks.

 
At 14:01, Anonymous Anonüümne said...

hmm, siin väike probleem IE browseriga - terve leht jääb poolikuks, firefoxiga kõik ok.
seal mingid kahtlased sulud, äkki IE kuidagi tõlgendab neid valesti...

 
At 16:07, Blogger Priit Pullerits said...

Kas kellelgi veel on tehnilisi probleeme? See ei ole esimene kord, kui tehnika taas inimese üle oma võimu üritab näidata. Näiteks Postimehe enda küljele ei ole siit blogist juba mitu nädalat kirjutised enam üles läinud millegipärast...

 
At 16:32, Anonymous Anonüümne said...

onon

 
At 16:38, Blogger Priit Pullerits said...

No kus ta's on, kui PMi küljel on viimane riputis Salumäe sensatsioonilise raamatu teemaline 10. juunist...

Aga mehed, peagi on käes juulikuu ja kui uskuda üht Eesti bändi, siis peagi on lumi maas. Nii et pangem suusad valmis (sest joosta nagunii ei saa, vähemalt ma).

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

probleem on ja IE ei näita isegi viimast blogikannet täies ulatuses :(

 
At 20:25, Blogger Madis said...

No eks vaadake, kuskohast asi katki läheb. IE tõesti näitab katkisena. Nagu ka Opera. Tulirebasega pole probleeme. Ju Priidul on mingi vimka seal sees :-)

 
At 22:51, Anonymous Lauri said...

Seoses Priit Naruski teemaga tuli mulle meelde hoopis teine asi.Nimelt häirivad mind tohutult netikommentaarid Postimehe ja Delfi lehtedel, mis ilmuvad iga kord kui kirjutatakse artikkel, kus kajastatakse Priit Naruski tegemisi.Minu arvates on nende puhul asi kaugel naljast ja oma õeluses on nad sageli mitmeid kordi hullemad, kui siin kommentaariumis ilmunud anonüümsed kommentaarid.Tundub,et on tegemist kindla inimesega, kes oma frustratsiooni Priit Naruski peale välja valab, ilma et ta pruugiks teda isiklikult tunda.Tänapäeval aga peaks olema võimalik anonüümsed kommenteerijad tuvastada.Seega, kellel viitsimist las teeb eksperimendi.Priit Pullerits kirjutab Naruskist pisikese artikli ja kui ilmub välja kommenteerija oma "puraka Priidu" labasustega, siis teavitage vastavaid instantse sellest, et netis solvatakse teatud isikut väga ebainimlikul moel.Tore oleks, kui mõni kommentaator ka kätte saadakse ja kaaskodanikud näeksid, kellega on tegu.

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

Priit, Sa peaksid pärast mitmet-setmet blogija-hooaega lõpuks ära õppima copy-paste tegemise. Kui pea laiali otsas tõstetakse clipboardi kaudu igasugu solki bloggerisse, siis pole mõtet hiljem suurte silmadega küsida, et miks on tehnilisi probleeme. Kutsu mõni itimees ligi ja ta näitab sulle ära, kus ohud paiknevad.

 
At 11:05, Blogger Priit Pullerits said...

Ei, ma ei tõsta enam midagi ńiisama copy-paste süsteemis. Mulle tegid siin targad mehed juba tükk aega tagasi selgeks, et kopeeritav materjal tuleb enne tõsta notepadi, mida ma ka teen, ja sealt siis blogisse. Nüüd tegin samamoodi, aga aru ei saa, milles asi. Kas tõesti selles, et korra eksisin, tõstsin kopeeritava otse blogisse, ja kui viga märkasin, siis kustutasin selle kopeeritud osa - aga kas sellest siis piisas, et kogu asi untsu keerata?

 
At 11:12, Anonymous Anonüümne said...

Väga imelik sanktsioon ESL poolt. Justkui oleks suur oht, et paljud võiksid tahata koondisest plehku panna. Ehkki ESL soov sportlasele tehtud kulutusi mitte tuulde lasta on mõneti mõistetav, on selline sanktsioon ometi primitiivne ning laiemas plaanis ka inimõigusi (tegevusvabadust) piirav. Igatahes spordi arengu seisukohalt laiemas plaanis on selline sanktsioon küll kurjast. Mõelda kui kõik alaliidud viiksid sisse (kui nad mitte pole seda teinud) vastavad piirangud, kui palju see pärsiks sportlase õige ala juurde liikumist. Loodan, et kaine mõistus ning avatud suhtumine võidavad, ja nii Priit kui kõik teised saavad ilma sanktsioone kartmata valida omale meelepärase spordiala.
Aga see on küll õige, et ajakirjandusel on suur (sh. korrastav) jõud. Ja isegi kui PP ei pea blogindust ajakirjanduseks võib ka blogindusel olla märgatav mõju kui seda peab tuntud isik või on blogi sisukas ja asjalik, rääkides asjadest, mida mainstream ajakirjandus ühel-või-teisel põhjusel läbi ei laseks.
Skiwaffe

 
At 11:37, Anonymous Anonüümne said...

Lauri sissekande jätkuks. Ka mulle on Priit Naruski mustamine mainstream ajakirjanduse kommentaarides silma hakanud. Just see puraka jutt. Aga eks kellelegi on kunagi väga hinge läinud kui Priit oli lubanud purakat, mis siis tulemata jäi või nii. Samas jälgides viimase aja spordiuudiste kommentaare ei ole PN olnud ju ainuke kelle kallal irvhambad on oma kikusid teritanud. Meenub kuidas enne Liberec'i MM halvustati juba ka Veerpalu ja Maed, et mis need vanamehed sinna MM-ile enam otsivad ja lõpetagu ära jne. Ühesõnaga ehedat paska valasid mõned (või mõni) nende meeste aadressil. Muidugi peale meeste, ennekõike Veerpalu, hiigletulemusi kadusid sellised kommentaarid ära, ilmselt kuni järgmise korrani, mil meie tuntud tegijad mõne tugitooli tuusa arusaama heast tulemusest ei saavuta. Vastupidi Laurist ei arva ma aga, et anonüümsus oleks probleem või selliseid kommentaare oleks vaja eemaldada. Las nad jäävad ja olla. Iga normaalse mõistusega lugeja saab ju aru kui jutt on debiilne ning kes tahab tõstatatud teemal diskuteerida või küsida, millest näiteks kodanikul selline viha sportlase vastu, saab ka seda kommentaariumis teha. Äkki tuleb välja hoopis midagi sellist, mis toobki välja kibestumise põhjuse, milleks teinekord võib ka olla põhjust, ehk see ei pruugi olla nii nagu esmapilgul kommentaari lugedes tekib. Ega siis kommentaari eemaldamine selle autori arvamust, tundeid või mida iganes olematuks ei tee. Pigem võibki avatus leevendada selle inimese probleeme, kibestumist ja kitsarinnalisust. Ehk kui reaktsioon tema kommentaarile ei ole samamoodi sitta loopiv vaid on muretsev, hooliv (mida ka idioodi vajavad saamaks paremaks inimeseks) ning uuriv ja selgitav, võib halvasti ütlejal oma loll olemisest hoopis häbi hakata, mis on tee tema paranemisele.
Kuivõrd anonüümsus on kõige parem meelsuse väljund (ja miks me peaks valima pea liiva alla pistmise sellest teadlik olemise asemel), olen ma tulihingeline anonüümsuse pooldaja.
Skiwaffe

 
At 17:51, Anonymous Anonüümne said...

piisab Priit piisab. Blogger on veel kapriisem kui sa eales arvatagi oskad. bloggeris on võimalik alati jubedat valekoodi käsitsi väljarookida aga see on selline jube käsitöö. iseenesest on seda lihtne teha kui html pildi asemel lülitad sisse tekstireziimi pildi. html alal diletandile on aga soovitav kogu olemasolev postitus tekstireziimis olles ärakustutada ja siis vanaviisi kogu tekst uuesti sissekirjutada. kui sa nüüd sest jutust arusaid...

 
At 11:39, Blogger Priit Pullerits said...

...ei saanud aru. Aga sain aru seda, et tuleb olla ekstratähelepanelik, kui siin midagi kirjutad ja postitad.

 
At 04:31, Blogger chenlili said...

tommy hilfiger outlet
nike outlet
jordans for sale
kate spade outlet
ugg boots
kate spade outlet
cheap ray ban sunglasses
ugg uk
true religion outlet
adidas superstar
nfl jerseys
cheap rolex watches
canada goose sale
ugg sale
coach factory outlet online
coach outlet store online
uggs canada
coach factory outlet
asics shoes
ray ban sunglasses outlet
coach outlet store online clearances
polo shirts
ralph lauren polo shirts
coach factory outlet online
michael kors handbags
oakley sunglasses
fitflop shoes
ugg sale
ralph lauren outlet
toms shoes
uggs outlet
adidas yeezy
michael kors outlet clearance
adidas originals shoes
ugg boots
polo ralph lauren outlet
christian louboutin sale
fitflop sale
chenlili20160829

 
At 06:39, Blogger raybanoutlet001 said...

seahawks jersey
ugg outlet
nike shoes
omega watches sale
michael kors outlet
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg boots
louis vuitton sacs
ugg boots
2017.7.19

 
At 00:59, Anonymous Anonüümne said...

Welcome to your daily Fantasy Baseball Prognosticator. With simply a couple of weeks left in the season, may time start out just correct people to push to your web site to versus.
This involving fanduel promo code typically overlooked by players, even by the experienced ones. Weather can alter the outcome of the game and tend to cost players an excellent deal. Of course, may very well want refrain from playing inside outdoor stadium especially anytime a storm is expected to may be purchased.
I used to think that complete concept of draftkings promo was ready the craziest thing anyone could definitely. A total waste of moment in time. However, I will admit I knew nothing about intricacies of the situation. I'd hear people talking upon it and think they for you to get a life. That all changed last summer, while i was getting a deck regarding your friend. As i was taking one of my frequent breaks hypertension liquid refreshment, he asked about if I was interested in joining a fantasy hockey little league. I decided to take the plunge.
The former star of MTV's hit series, The Hills, Kristin Cavallari and her fiance, Jay Cutler, NFL player, have reportedly ended their relationship and called off their engagement. The news has not been officially confirmed, but good news has shocked many among the stars' admirers. The news was announced how the couple was engaged, and according to an alternative series of reports, this is more time taking city. Jay Cutler has taken to Facebook it's confirmed news reports.
Ike Davis, 1B, N . y . Mets. Men and women power? You have got it. Davis' batting average is pretty low (that's normal for about a rookie batter) but he has been mauling the ball lately. I am talking about 5 homers in if you pay month, the same as Albert Pujols and Vernon Wells, and he just went 4 for 4 with 3 runs scored in a casino game against Orlando, fl. He's got unique protection in the lineup effectively solid top. If you play in a keeper league, this kid is invaluable have.

 
At 21:14, Blogger Unknown said...

Sabung Ayam Di Bali

 

Postita kommentaar

<< Esileht