teisipäev, jaanuar 05, 2010

Pullerits: Kas suusatamises käib vanuseline diskrimineerimine?

Enne kui läheme siin moodsa aja pseudoprobleemide juurde, tuleb ära õiendada hirmus karm praktiline küsimus.

Nimelt: sõnavabadusele tuleks ikka piirid seada, vähemasti ses osas, mis käib suusatamisest kirjutamise kohta. Kui klikkate Postimehe veebiküljel spordirubriiki, siis näete selle paremal veerul otse minu näopildi all viidet kommentaarile "Suure Juhi katastroof". Ja kui vaatate selle juurde jäetud 67 kommentaari, siis näete, et peale mõne erandi oskavad kõigi nende kirjutajad valusast probleemist Eesti suusatamises sujuvalt mööda vaadata ning süüdistada mind suusatajate suhtes pehmelt öeldes pahatahtlikkuses. Ja kui te noid kommentaare loete, siis näete isegi, et nende kirjutajad ei ole vaevunud teemasse süüvimagi: nad ignoreerivad minu esitatud tõsiasju, levitavad idealistlikke soovunelmaid ja totraid müüte ning - oma võhikluse markantseks kinnituseks - heidavad mulle ette, et mul puuduvad spordiga igasugused kokkupuuted.

Öelge, miks peab seesugustel inimestel olema suusateemal mingisugunegi sõnaõigus? Demokraatiaga on ilmselgelt liiale mindud. Õigemini: demokraatiat lastakse kuritarvitada.

Sest nood ignorantsed kommenteerijad oskavad mööda vaadata isegi sellest, et minu kirjatüki kritiseeritav Mati Alaver, Eesti koondise peatreener, on suusatamise seisu suhtes isegi minust kriitilisem. Kui nood ignorantsed kommenteerijad - tahaks öelda nende kohta kohe kommarid - oleks vaevunud lugema, mida Alaveril viimasel ajal öelda on olnud, siis nad teaks, et ta kutsus kokku Eesti sprinditiimi kriisikoosoleku, kus käskis sportlastel teha analüüsi, miks neil tulemusi ei tule; ja teaks ka seda, et kui Postimehe ajakirjanik küsis, miks eestlasi osaleb Tour de Skil nii vähe, kõigest kolm, vastas Alaver: "Kui oleks vastava tasemega Eesti sportlasi, siis näeks neid hea meelega Tour de Skil stardis." Pärast Aivar Rehemaa ja Kaspar Koka katkestamist on Tourile jäänud vaid üks Eesti suusataja, Algo Kärp, kuid nagu Alaver on öelnud, siis katkestab suure tõenäosusega temagi.

Ja nendest karmidest tõsiasjadest hoolimata, te kujutage vaid ette, siunab suur hulk ignorante mind, et kuidas ma julgen öelda, et Alaveri käe all on Eesti suusatamine kehvas seisus.

Mis sellest katastroofist päästab? Eile tegin Tähtvere ovaalil ja dendropargis rahulikus pikaldases tempos tund ja 40 minutit taastavat uisutrenni (24,5 km) ja nägin, kui palju oli teisi inimesi õhtupimedas välja tulnud, ning mõtlesin Tartu maratoni taasiseseisvusaja uut osalusrekordit tõotavale registreerimistempole. Mõni võiks siit oletada, et küllap Tartu maraton ja Estoloppeti sari kasvatavad suusatajate uut põlvkonda - aga nii see paraku ei ole. Sest Tartu maratonil ja Estoloppetil ei ole tippsuusatamisega peaaegu mingit pistmist. Samamoodi ei "tooda" järvejooksjad uusi Sellikuid ja rattamaratonid uusi Pikkuuse. Tippsport - ja siin on jutt ikkagi rahvusvahelisest tipptasemest - käib hoopis muid radu pidi. Algab juba maast madalast. (Või teab keegi mõnda rahvaürituste sarjast välja kasvanud Eesti maailmatasemel tegijat?)

Ja siit jõuamegi vanuselise diskrimineerimiseni. Täna toimusid Tähtvere spordipargis, kus harjutamist on nii mitmedki rivaalid püüdnud naeruvääristada, Eesti noorte ja juunioride meistrivõistlused suusasprindis (Tartu noormees Martti Rell võitis M16 sprindi suure ülekaaluga, edestades teiste hulgas pikalt Andreas Veerpalu). Kui kellestki kunagi tippsportlased võiks saada, siis tuleks neid otsida just täna Tartus võistelnute hulgast. Aga kas see on õigustus, et esimesest noorusest väljunud sportlased võiks unustusse jätta?

Postimehe juriidiline osakond soovitas mul tingimata tõstatada üldsuses küsimuse, miks ei peeta suusatamises Eesti meistrivõistlusi veteranidele. Nad väitsid, et just vanematele inimestele oleks harjutama motiveerivaid medalijagamisi vaja, mitte niivõrd noortele, sest noored teevad sporti nagunii.

See küsimuse tõstatus tundus uskumatu - kas tõesti ei peeta veteranidele Eesti meistrivõistlusi? Vaatasin Eesti Suusaliidu koduleheküljel võistluskalendrit ja tõepoolest, tänavu seesugust võistlust kavas pole. Eelmine aasta küll oli, aga võistluste juhendit ega tulemusi sealt ei leia.

Kas siin on mingi segadus, vääriti mõistmine, tehniline probleem - või lihtsalt küpses eas inimeste ignoreerimine?
******Devil's Golf Course, Death Valley National Park, California. 19. juuli 2008. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida pildile.)

Foto 1 ja 4: Andrus Veerpalu ja Mati Alaver 2009. aasta Eesti parima sportlase ja treeneri autasustamisel. Foto autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix
Foto 2: Mati Alaveril (paremal) jagub küllaga, mida analüüsida. Nimelt, miks sprinterid Anti Saarepuu (vasakult), Peeter Kümmel ja Timo Simonlatser pole suutnud saavutada soovitud tulemusi. Foto autor: Mihkel Maripuu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Aivar Rehemaa kurvitehnika Soomes Kuusamos MK-etapil. Foto autor: Joosep Martinson, Õhtuleht/Scanpix

65 Kommentaarid:

At 17:36, Blogger dr Holden said...

Jah, Priit! Teema püstituse eest 12 punkti!

Vaata rattamehi, eestikaid peetakse eliidile eraldi ja jungadele-vanadele eraldi. Ja seal on veel ka eraldi vanuseklassid - sport, sen1, sen2, sen3 jne.

Vali õige ala ja saad osaleda vanade peerude eestikatel! :)))

Aga nüüd trenni....

 
At 20:22, Anonymous Anonüümne said...

Priit muudkui tulistab puusalt - see ie meldi ja too ei meeldi. Kas Sa mõnda head asja ka Eesti suusatamises oled märganud viimase poole aasta jooksul?

Niimoodi lahmida on ju maru lihtne. Mina Postimehe paberlehe tellijana võiks samamoodi sülge pritsida. Kurat, mis toimub - maht on aastaga nii kokku kuivanud, et paari lehepöörde järel vaatavad juba ees surmakuulutused. Kui see ei ole heauskse tellija diskrimineerimine, siis mis see on? Kas vanemtoimetaja ongi nii lühinägelik nagu räägitakse või on tegemist lihtsalt ülbe klientide koorimisega?

Paistab, et staarajakirjanik on kõva tarbija. Kui Sa nii hirmsasti tahad veterinaaride suusavõistlustel käia, siis mida oled ise ette võtnud, et seesugused üritused toimuksid?

Kas Sa üldse oled spordi heaks midagi teinud?

M A I K

 
At 20:55, Anonymous Anonüümne said...

nonii hr. Pullerits. Kas Mehed Ei Nuta saates arutatud meediaõppejõud olete Teie? Ja kuidas siis dopinguga on ;)

 
At 21:21, Anonymous Anonüümne said...

Jutt õige. Suurem osa Eesti inimestest on analüüsivõimetud lollpead. Vaata kas või populaarseimat talispordiala või siis poliitikaerakondade toetust eriti 2 suurima toetusega.
Suusatajad on sitad selle pärast, et nad saavad liiga vara liiga mugava elu, erinevalt jalgratturitest.
A koondisse jõudmine peaks tähendama ainult seda, et sa saad võistlustele, aga muud hüved näiteks autod peaks tulema ikka vastavalt tulemustele.
Ja "sprinterid" treenivad valesti, kuna ei huoma, et see ala ei ole tegelikult sprint, kus on vaja plahvatust vaid tugevat vastupidavust ja taastumist nõudev, sisuliselt tavaline distantsisõit.
Ja ma arvan, et ei saa väita, et Elioni karikas jalgrattureid ei tooda, kuna on ju mingil perioodil kõik noored profiratturid a la Taaramäe, Mandri seal osalenud. Lihtsalt selles vanuses kui nad peaksid hakkama seal tegusid tegema ja silma paistma, on neil vaja ennast tõestada hoopis karmis amatöörratturite maailmas.

 
At 08:12, Anonymous Anonüümne said...

No see lugu aina süvendab seda arusaama, et PP ei jaga spordist midagi. Ta ei adu üldse neid seoseid , mida suusatamise või rattasõidu sarjad ka tippspordi osas tähendavad. Kui ta pisutki uuriks ,kust ja millistel mõjutustel lapsed ühe või teise ala trenni tulevad, siis lõpetaks ta kohe jutud.
Ise on ta samuti kirjutanud hoolitsevatest lapsevanematest, tänu kellele on laste harrastus ja ja sealt kaudu ka siirdumine tippspordi teele üldse sündinud.
Nii et justkui staarajakirjanik, aga siiski vaid piiratud mõtlemisvõime ja taibuga "klahviklõbistaja" ja ei midagi enamat.
Jutud Alaveriga on niisugused nurga tagant räägitud ja kokku klopsitud. Mingu ja tehku otse mehega intervjuu- oleks asi ühene ja selge. Aga ei ole võimalik ,kuna Alaver ei näe vajadust PP - ga oma mõtteid jagada ... ja teeb õigesti. Need PP soigumised saadavad suusatajaid juba aastaid , aga suusatajad ise pole lasknud ennnast häirida ja teinud oma tööd. Mitte eriti viletsalt - lööge lahti viimase 10 aasta teod ja ....

 
At 08:39, Anonymous Anonüümne said...

Mulle taaskord meeldib, see artikkel on asjalik ja kohane vahelduseks "sõitsin tähtveres 632 ringi". On hää kui PP näitab ennast rohkem ajakirjaniku kui sportlasena, see viimane huvitab palju vähem.

Suusatamine vajab mudiugi raputamist, olen seda korduvalt siin ka maininud, et reformierakondliku kontrolli all olev läheb varem või hiljem metsa. Olgu selleks siis murdmaasuusatamine või taaralinn.

 
At 08:41, Anonymous Anonüümne said...

Palju meil neid tippsportlasi siis üldse ühel ala on? Mõnel alal üksikud on. Ja järsku peab suusatamises neid kohe mitu-mitu olema?
21:21 aga ega profijalgratturite tulemused pole ju suurt paremad kui suusatajate omad? või on?

eero

 
At 08:49, Anonymous Anonüümne said...

Maailmameistri ja olümpiavõitja treenerit laimata minu arvamusel pole eriti mõistlik tegu. Samuti saadab hala ka korvpalli üle.
Kas PP ei suuda arusaada, et me ei ole Norra, kus suusatamine ala nr 1või pole Leedu, kus korvpall nr 1. Oleme väike rahvas ja väga piiratud võimalused. PP võta ette ettevõtjad. Hakka halama, et näe, Soomes Nokia, Norras nafta jne. Miks meie ettevõtjad saamatud, kelle pea peaks lendama!? Võta ette ajakirjandus ja hakka võrdlema NYT ja Postimehe edukust, miks PM nii saamatu. Vaatame kaua sul lastakse veel kirjutada...
Olen blogi huviga lugenud ja jälginud, kuid tõesti mõttetute avaldustega devalveerid enda sõnade kaalu. Mis võiks ajakirjanikule olla hullem?
Edu!

 
At 09:17, Anonymous kalle said...

Veteranide MV toimuvad, ntx:
http://tinyurl.com/yk6g22b

 
At 10:00, Anonymous Anonüümne said...

to 09:17
Kui Ida-Euroopa raudteeäärsete hruštšovkade elanikele korraldataks meistrivõistlusi demagoogias, siis PP oleks selle liiga mitmekordne võitja. Viidatud Holstre võistlus tema küsimuse vastuseks ei sobi. Ta võib kirjutada põhjenduseks 1000 tähemärki, et vormiliselt pole tegemist Eesti meistrivõistlustega veteranidele.

 
At 10:25, Anonymous Anonüümne said...

Eero,
tõesti, kui oma ala absoluutset tippu vaadata, Eesti suusatajad on selle saavutanud (Olümpiavõit), aga jalgratturid seda saavutanud ei ole (TdF võit).
Aga minu(!) arust on kunagine Kirsipuu TdF liidrisärgi kandmine ja etapivõidud isega veidi suurma kaluga, kui murdmaasuusatamise olümpiavõit (ka juba Eestile reklaami tegemise koha pealt, et kumba kajastati maailmas rohkem), aga see on selline vaidlemise teema, et igal ühel jääb siin oma arvamus. Fakt on see, et meil on noored ratturid maailmas tipus(1 pro touril - Mandri ja vähemalt 1 aste madalamal, aga osalemas Tdf il - Taaramäe), aga palju meil noori suusatajaid maailmas tipus on? (Veerpalu, Mae, Šmigun ei ole noored)
21:21

 
At 10:27, Anonymous Anonüümne said...

Häbi mulle,
Taaramäega samal pulgal on ju Kalle Kriit ka.
21:21
1025

 
At 10:46, Blogger Priit Pullerits said...

Klaariks siis mõned küsimused.

"Kas Sa mõnda head asja ka Eesti suusatamises oled märganud viimase poole aasta jooksul?" Ainult Kiku tagasitulekut. Muud küll mitte. Kahjuks ei ole Kiku comeback üldistatav Eesti suusatamise edu indikaatorina.

"Niimoodi lahmida on ju maru lihtne." Kõik kirjutatu toetub faktidele. Kui te ei suuda välja tuua, et mõni fakt on vale, siis on karjuv ebaõiglus lahmimise süüdistusega välja tulla.

"Kurat, mis toimub - maht on aastaga nii kokku kuivanud, et paari lehepöörde järel vaatavad juba ees surmakuulutused." Võrreldes Eesti Päevalehe või Äripäevaga on Postimehes mahtu veel nii, et tapab.

"Kui Sa nii hirmsasti tahad veterinaaride suusavõistlustel käia, siis mida oled ise ette võtnud, et seesugused üritused toimuksid?" Kas see tähendab, et kui kevadel teed auklikuks muutuvad, siis selle asemel, et teeparandajaid kritiseerida ja tegudele ärgitada, peaksin minema ise asfalti laotama? Ka võistluste korraldamine ei ole minu ampluaa.

"Kas Sa üldse oled spordi heaks midagi teinud?" Rohkem kui enamik teisi siin, eriti keegi Mike või Maik. Näiteks mullu kevadel sain Klubi Tartu Maraton tänukirja rahvasuusatamise propageerimise eest. Ja mullu talvel hakati Tähtvere spordipargis radu korda tegema alles pärast seda, kui ma nende korratusest lehes kirjutasin. Ja Allan Oras sai oma EM-tiitli eest 100 000 krooni suuresti tänu minu pealekäimisele Eesti spordi- ja poliitringkondades.

"Ja kuidas siis dopinguga on?" Ei ole tarvitanud.

"A koondisse jõudmine peaks tähendama ainult seda, et sa saad võistlustele, aga muud hüved näiteks autod peaks tulema ikka vastavalt tulemustele." Täiesti nõus.

"Ja "sprinterid" treenivad valesti, kuna ei huoma, et see ala ei ole tegelikult sprint, kus on vaja plahvatust vaid tugevat vastupidavust ja taastumist nõudev, sisuliselt tavaline distantsisõit." Just! Väga õige diagnoos.

"Ta ei adu üldse neid seoseid , mida suusatamise või rattasõidu sarjad ka tippspordi osas tähendavad. Kui ta pisutki uuriks ,kust ja millistel mõjutustel lapsed ühe või teise ala trenni tulevad, siis lõpetaks ta kohe jutud." Juhin tähelepanu, et rääkisin otsesest, mitte kaudsest seosest. Palun olla täpne. Liiati ei maksa kaudsete seostega liiale minna, muidu jõuame välja sinna, et hakkame Eesti rattasõitjate edu taga nägema seda meest, kes leiutas pumbatavad rehvid.

"Need PP soigumised saadavad suusatajaid juba aastaid , aga suusatajad ise pole lasknud ennnast häirida ja teinud oma tööd." Kahjuks on nad teinud seda tööd eriliste tulemusteta. Või aasta aastalt kehvemaks muutuvate tulemustega.

"Maailmameistri ja olümpiavõitja treenerit laimata minu arvamusel pole eriti mõistlik tegu." Taas valesüüdistus. Laimuga pole siin kriipsugi pistmist. Kogu kriitika toetub faktidele. Ja nagu märkisin, Alaver on ise samamoodi viimasel ajal ülikriitiline olnud.

"Samuti saadab hala ka korvpalli üle." Aga korvpalliga on lood ju tõesti hullud. Kas nägite, kuidas Rock eurosarjast pudenes? Ja kas kuulsite eile AK spordiuudistes Eesti korvpalli järelkasvu eest hoolitseva Indrek Ruudu intervjuud? Kui ei kuulnud, olgu korratud, et ta oli korvpalli tuleviku suhtes äärmiselt pessimistlik, sest noorte meeste seas ei paista kedagi, kes püüaks korvpallis end teostada. Leppige tõsiasjaga: selle spordialaga on Eestis lõpp.

"Võta ette ajakirjandus ja hakka võrdlema NYT ja Postimehe edukust." Aga palun väga: Postimehe tiraaž oli detsembris 67 800 ehk palju rohkem kui aasta varem, NYT on aga tiraaži kaotanud meeletult, viimase aastaga üle viie protsendi.

"Viidatud Holstre võistlus tema küsimuse vastuseks ei sobi. Ta võib kirjutada põhjenduseks 1000 tähemärki, et vormiliselt pole tegemist Eesti meistrivõistlustega veteranidele." Ei, nii palju tähemärke pole vaja. Need võistlused korraldas Eesti Spordiveteranide Liit. Miks ei korralda Eesti meistrivõistlusi suusatamises veteranidele alaliit ehk Eesti Suusaliit?

 
At 11:34, Anonymous Anonüümne said...

Paar näidet PP väitest toetumisest faktidele:
1. "just vanematele inimestele oleks harjutama motiveerivaid medalijagamisi vaja, mitte niivõrd noortele, sest noored teevad sporti nagunii"
Viimane väide küll ei saa tugineda faktidele, sest asi pole noorte sportlikkuse poolest sugugi selline, nagu siin arvatakse! Uuringud näitavad hoopis vastupidist, kehaline aktiivsus ja töövõime on kordades noortel vähenenud. Need käputäis aktiivsed suusanoored, kes üleeestilises noortesuusasarjas osalevad kogu eesti noorte koguhulgas on selges vähemuses ja vaatamata noorspordivõistluste osavõtjate kasvavatele arvudele on tervikpilt oluliselt masendavam ja allakäigul.
Sportlik aktiivsus noorukieas loob tõenäolisema võimaluse et ka veteraniseisuses sportlikult aktiivne ollakse.
PP, milleks end piirata mingite eesti võistlustega, uuri välja kus jamillal toimuvad veteranide talialade olümpia, seal algavad võistlusklassid juba 35st, nii et tuld!

"Dopingut pole kasutanud" - Theraflu peaks vist sisaldama keelatud aineid, tasuks teadjamailt üle kontrollida, kas pole enese teadmata siiski dopingut manustanud.

"Mingi spordiala edukust hinnata vaid tipptulemustega pole päris adekvaatne. Liiatigi võiks PP juba teada ka ise, mis on vaja tipptulemuseks ja mõnegi komponendi mitte 100%-line osalus tähendabki seda, et võitled kohtade pärast 10-20-30 või kaugemalgi. Kui kogu treeningprotsess on üles seatud heale sooritusele olümpial (mis kahtlemata on talve olulisim võistlus), siis ei peagi detsembris-novembris jaanuari alguses olema meie sportlased 100%. Teised riigid ehk oskavad ja suudavad olla terve hooaja heas vormis, meie võimalused ja võibolal ka oskused seda ilmselt ei luba.
"spordiala lõppu kuulutada" kui sel raskemad ajad - kui see oleks fakt, siis ei peaks 2010 olema enam noori korvpallihuvilisi patsutamas palli, ega peetaks edasi meistrivõistlusi igasuguses vanuses ja tasemel noortele ja suurtele.

Huvitav, kas PP on kunagi tulnud selle mõttele, et sama eesmärgiga - tulla võitjaks (ükskõik mis alal), treenivad ka kõik teisedki ning igal spordialal ongi karm ja tihe konkurents, võidabki ainult parim sel hetkel. spordimaailm tunneb sportlasi kes on mingil perioodil omal alal domineerinud, ent siiski paljudel juhtudel on väga raske koguaeg tipus püsida.

Tuues paralleeli treeningutel, siis võib lugda PP treeningutes üsna tihti, kui keegi jäi kord jalgu kord sõitsid kõik tast mööda, ja kui mööda sõitsid siis alati on lisamärkusena toodud, et plaan oligi sõita väga rahulikult. Nii on ka võistlustel osalemisel eesmärgid väga erinevad, võtta starti kui ettevalmistustsükli osana või igal juhul näidata head tulemust, et pääseda treeneri suurvõistluse koondisse valikusse, mõnedel suurematel maadel tehakse valikud hoopis varasemalt ja konkurents sinna on oluliselt tihedam, kui meil, seepärast pole ehk eesti sportlastel suurvõistluse hooajal väga mõistlik end liiga vara forsseerida ja tippvormi näidata. Kas see lõpuks ka edu tagab, ei ole kunagi garantiid, sest me ju teame millistest paljudest komponentidest koosneb tipptulemus.

Seepärast ei saa vist päris adekvaatset pidada Pp kohati ikka üsna lahmivat kriitikat, mis sageli põhineb üksikute faktide esiletoomist, arvestamata tervikpilti ja see lubaks mõtleval spordiharrastajal arvata, et vaatamata oma spordiga harrastamisele on PP mõnedes asjades üsna võhik. Iseasi kas on seda vabatahtlikult, et olla intrigeeriv ja näida uuriva ajakirjanikuna, või raskemal juhul ongi asjadest arusaam kergelt öeldes piiratud.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustan, et theraflus siiski pole keelatud aineid, sisaldab pseudoefedriini, nii et selle osas kõik õige.

 
At 11:38, Anonymous Anonüümne said...

No ja vat ongi paar jalgratturit ja paar suusatajat, paar kettaheitjat ja paar hüppajat. Mõnel alal mõni. kes peab parimaks TdF kollast särki, kes olümpiavõitu, kes harrastajate hulka jne. Täna ühel alal nooremad, homme teisel alal nooremad. Täna on 20 aastane tubli rattur homme võibolla mõne mu ala esindaja. Vaevalt, et tekib 11 maailma tasemel suusatajat, jalgpallurit, jalgratturit, 100m jooksjat jne.

eero

 
At 11:59, Anonymous Anonüümne said...

sa 11:34 oled ikka oma dopingu jutuga soe, No näiteks oled haige tõsine põletik ja saad antibiootikume kus on ka keelatud aine sees, mis siis enam ei tohigi võistelda.

 
At 12:15, Anonymous Anonüümne said...

"Kurat, mis toimub - maht on aastaga nii kokku kuivanud, et paari lehepöörde järel vaatavad juba ees surmakuulutused." Võrreldes Eesti Päevalehe või Äripäevaga on Postimehes mahtu veel nii, et tapab.

Kui toodud lõik ei ole demagoogia musternäidis, siis mis see on?

 
At 12:38, Anonymous Anonüümne said...

Pullerits, olge lahke, siit Teile faktivead 29.12.09 Tartu Postimehe paskvillist.

1. Kümmelil ei lähe MK-sarjas viies hooaeg. Käesolevaga koos on Pets MK-etappidel osalenud seitsmel talvel.
2. Simonlatser pääses hooajal 2006/07 teise kümnesse kolmel sprindil.

 
At 12:46, Blogger Priit Pullerits said...

11:34 - kui rääkisin faktidele tuginemisest, siis pidasin silmas üksnes neid kirjutisi, mida avaldan ajakirjanduses. Konkreetsel juhul oli siis jutt "Suur Juhi katastroofist". See blogi, nagu korduvalt öelnud olen, ei ole ajakirjandus. Seepärast ei kehti siin tasakaalustamise ja erapooletuse jms reeglid, küll aga püüan faktides olla nii täpne kui võimalik - aga kõiki vigu vältida ei suuda, ent kui vea teen, siis tunnistan seda ja parandan selle. Näete, kõik kommnetaatorid ka ei suuda vigadest hoiduda, heites näiteks mulle kui Theraflu kasutajale dopinguga patustaja hõngu. Ja kus on vabandused selle süüdistuseesitamise pärast? Enne vist tõuseb solgiämbrist päike, kui seda kuulen...

 
At 12:50, Blogger Priit Pullerits said...

12:38-le - lugesin ja arvestasin vaid neid hooaegu, kus sprinterid olid stardis hooaja algusest selle lõpuni. Kümmel hakkas MK-sarjas regulaarselt kaasa tegema 2005. aasta hilissügisest. Sama arvestusmetoodikat kasutasin ka teiste sprinterite puhul. Ma ei arvestanud neid üksikuid juhustarte eelnevate hooaegade kevadel.

Simonlatseri suhtes, tunnistan, et tõepoolest eksisin.

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Pealkirjast eeldasin küll teistsuguse sisuga postitust, mis lahanuks ESL poliitikat arvata koondisest välja teatud eapiiri ületanud sportlased, kui nad pole rahvusvahelisel tasandil näidanud teatud tulemusi olgugi nad kasvõi Eestis parimad. Näiteks eelmisel aastal naistes Tatjana Mannima, kes tavadistantsidel loputas teisi Eesti naissuusatajaid (v.a. Kiku, kes siis ei võistelnud muidugi) nagu tahtis. Aga lugeda võime hoopis PP foobiast sõna- ja arvamusavaldamisevabaduse teemal.
Priit, saa aru (vähemalt ürita), et lollide ja ignorantide hulk ei lähe sellest väiksemaks kui neil keelatakse oma arvamuse avaldamist või seda pärsitakse. Pigem vastupidi - kui ignorandid ja lollid on oma ignorantsete, solvavate, lahmivate ja kohati idiootlike arvamustega kenasti püünel, siis see pigem kultiveerib vaba-arvamuse põldu. Loll, põhjendamatu sõnavõtt jääb sellisena ka silma ja üldjuhul normaalne (või selle poole püüdlev) isik ei soovi oma arvamusavalduses väga samastuda sopaloopiaga. Põhimõtteliselt on pasa vohamisel teatud distsiplineeriv mõju - see tekitab tülgastust (nagu näiteks kollane ajakirjanduski).
Seega ei tohi lasta end heidutada põhjendamatutest, pealiskaudsetest ja ignorantsetest kommentaaridest isegi kui neid on palju. Muidugi need räägivad teatud suhtumisest, meelestatusest autori vastu, mis ei pruugi ka alati olla põhjendatud, aga teatud mõttes informatiivne ju ikkagi.
Ehk rohkem tolerantsi ja kaastunnet ka lollide vastu, kuivrõrd nende ajupotentsiaal, vaimsed võimed, närvisüsteem, või mis iganes, ei võimalda sisukat ja põhjendatud diskussiooni.
Skiwaffe

 
At 14:55, Blogger Rivo said...

Priit, täitsa kolmandast ooperist küsimus, aga kas sa oma postitusi märksõnadega (tag) märgistama hakkamist oled kaalunud?

Aastatega siia korralik kogus materjali kogunenud ja püüdsin varustuse teemal (taasalustava suusataja rõõm) postitusi leida. Keeruline, kui ei tea, mis kuupäeval või mis pealkirjaga ilmus.

 
At 15:20, Anonymous Anonüümne said...

Skiwaffe ütleb blogipidaja kohta eriti tabavalt.

Ehk rohkem tolerantsi ja kaastunnet ka lollide vastu, kuivrõrd nende ajupotentsiaal, vaimsed võimed, närvisüsteem, või mis iganes, ei võimalda sisukat ja põhjendatud diskussiooni.

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Eelnevad on juba maininud kahte aspekti kuidas Estolopet, Elion ja muud rahvaspordi sarjad tippsporti toetavad. Need on lapsevanemate mõju oma laste spordiharrastusete kujundamisel (kuhu trenni laps pannakse, mis varustust ostetakse jne) ja lisaks noortele võimaluse andmine (ala Algo Kärp). Kolmandaks võiks lisada ka veel potentsiaalsete sponsorite toetuse saamise.
Seega need päris eraldiseisvad maailmad ei olegi.
Erki

 
At 22:27, Blogger Unknown said...

Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

 
At 09:54, Anonymous Anonüümne said...

Järjest tihedamini räägitakse siin blogis dopingust ja sellest, et keelatud aineid võivad sisaldada ka ravimid, mida on vaja haiguste välja ravimiseks. Maratonisarjades osaleb palju mehi-naisi, kes ületanud 50 a eluea. See on see periood, kus inimese tervis hakkab siit-sealt logisema ja seda tuleb turgutada mimesuguste ravimitega. Need ravimid võivad sisaldada neid komponente, mis keelatud ainete nimekirjas. Ja mis siis veel rääkida neist, kel astma haiguse ilmingud. Kas need inimesed ei tohigi enam maratoni sarjadest ja Tartu maratonist osa võtta? Nad ei ole seal eesotsas aga nad tahavad lihtsalt osaleda. Kas need inimesed on rahvaspordi sarjade jaoks maha kantud? Mõni teadjam inimene võiks seda asja valgustada.

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Minu teada peaks asi olema nii, et arsti ettekirjutusel võib ravimeid kasutada isegi siis, kui need sisaldavad keelatud aineid. Näiteks paljud tippsuusatajad on astma diagnoosiga ja võivad enne starti bronhodilataatoreid inhaleerida.

 
At 11:48, Blogger Priit Pullerits said...

Skiwaffele aitäh üldjuhul mõistvate ja toetavate arvamusavalduste eest, aga selle viimasega, kus ta kutsub üles lollust sallima, ei ole ma põrmugi päri. Lollus on küll viimane asi, mida siin maailmas sallida võib. Skiwaffe: surm tolerantsuse diktatuurile!

Rivol on õige küsimus, et sissekandeid võiks n-ö sildistada, et materjal oleks lihtsamini leitav, aga kes selle töö küll ette jõuaks võtta... Ja mina isegi ei tea, kuidas see tänuväärne töö käia võiks. Aga kui keegi tahab siin oma abikäe ulatada, siis võtan vastu.

 
At 14:03, Anonymous Anonüümne said...

Priidu jätkuks. Kindlasti ei tohi tolereerida, mida iganes. See on samavõrd kurjast kui mitte millegi tolereerimine.
Sallimatuse perioode on ajaloos olnud piisavalt, et neist õppida. Totaalse sallimatuse režiimid pole kunagi olnud üksikisikule head ega lõppenud hästi ka nende pooldajatele. Lühidalt, need on olnud ebainimlikud.
Samas on sallimatus välja kasvanud just kõige, ennekõike igasugu väär- ja värdnähtuste tolereerimisest - ehk pendel kipub ikka ühest äärmusest teise käima.
Kust normaalsuse piir siis läheb? Ma usun, kui lähtekohaks on põhimõtted, et mitte teha teistele seda, mida sa ei taha, et sulle tehtaks; ning vastupidi - teha teistele seda, mida sa tahad sulle tehtavat (eeldusel, et see adressaadile sobib) ning mitte eeldada teistelt rohkem milleks sa ise suuteline oled, teiste endaga võrdväärsena käsitlemine ongi koos aususe, erapooletu suhtumise ning enesekriitikaga suuresti normaalsuse alus.
Skiwaffe

 
At 10:28, Anonymous Anonüümne said...

Nõustun Holdeniga, et suusatamises võiksid samuti toimuda eestikad ka harrastajatele! Rattaliit on seenioritele ja amatööridele juba aastaid EMV-sid vägagi edukalt korraldanud!

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

I do not know whether it's just me or if perhaps everybody else encountering problems with your site. It appears as if some of the text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a issue with my browser because I've had this happen before.
Thank you

Here is my site :: http://Sdfrx.Free.fr/

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Fabulous, what a web site it is! This blog gives useful
information to us, keep it up.

Review my web-site - Florist

 
At 00:52, Anonymous Anonüümne said...

Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop,
just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.

I know this is totally off topic but I had to share
it with someone!

Here is my blog post - callaway golf balls ebay

 
At 07:22, Anonymous Anonüümne said...

Thanks for sharing such a fastidious opinion, article is fastidious,
thats why i have read it fully

my web blog: fish aquarium tables for sale

 
At 04:23, Anonymous Anonüümne said...

Hi all, here every one is sharing these kinds of
know-how, thus it's pleasant to read this blog, and I used to visit this weblog all the time.

Also visit my web blog :: http://phpfox.viewmix.tv/index.php?do=/blog/85301/aquatic-lovers-get-ready-for-the-holiday-season

 
At 12:00, Anonymous Anonüümne said...

I pay a visit everyday some websites and information sites to read articles, but this website presents
feature based posts.

My blog :: henderson golf schools

 
At 05:46, Anonymous Anonüümne said...

I'm extremely impressed with your writing abilities and also with the structure in your blog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent high quality writing, it's uncommon to see a
nice weblog like this one these days..

Feel free to surf to my page; easy-golf-tips.com

 
At 07:43, Anonymous Anonüümne said...

This web site really has all of the info I needed about this subject and didn't know who to ask.

my site :: http://www.deloops.com/

 
At 08:58, Anonymous Anonüümne said...

Thankfulness to my father who informed me on the
topic of this website, this blog is truly amazing.

Also visit my site :: Bethany college golf Team photogenic

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on
just posting videos to your weblog when you could be giving us
something informative to read?

Look at my site ... doctorgolf.org

 
At 09:31, Anonymous Anonüümne said...

It is the best time to make a few plans for the longer term and it's time to be happy. I've learn
this put up and if I could I wish to counsel you
few interesting issues or advice. Maybe you
could write next articles referring to this article.
I want to learn even more things about it!


my blog: http://hyperguide.org/
my web site > discount golf balls australia

 
At 11:35, Anonymous Anonüümne said...

You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand.
It seems too complex and extremely broad for me.
I am looking forward for your next post, I will
try to get the hang of it!

Feel free to surf to my web site completegolfsets.net

 
At 12:19, Anonymous Anonüümne said...

Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote
the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the
message home a little bit, but instead of that,
this is wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.


Review my weblog: http://Championgolfgifts.com

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Wonderful beat ! I wish to apprentice even as you amend your website, how could i subscribe
for a blog site? The account helped me a applicable deal.
I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided brilliant
clear concept

My homepage - http://golf-mi.com/

 
At 14:17, Anonymous Anonüümne said...

Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author.
I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back down the road.
I want to encourage that you continue your great work, have a nice weekend!



My blog; http://micahmoney.com

 
At 16:19, Anonymous Anonüümne said...

Hi there to all, it's in fact a fastidious for me to pay a quick visit this site, it includes valuable Information.

my web-site: golfsmith black friday store hours

 
At 13:09, Anonymous Anonüümne said...

Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and
I am waiting for your next post thanks once again.

Also visit my website las vegas golf

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?

I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any suggestions would be greatly appreciated.

My webpage :: Fort Worth furnace repair affordable

 
At 00:10, Anonymous Anonüümne said...

Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send
you an email. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

my web blog :: furnace brands made by carrier
my web page - wood furnace brands

 
At 08:44, Anonymous Anonüümne said...

Wow! This blog looks just like my old one! It's on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

Feel free to visit my blog furnace brands air conditioning

 
At 11:07, Anonymous Anonüümne said...

Hey there, I am new to blogging and internet sites in general and was curious about how you got the "www" included in
your domain name? I see your web address, "http://www.blogger.com/comment.g?blogID=36633659&postID=7384041141307240507" has the www and my web address looks like, "http://mydomain.com".
Do you know the way I can change this? I'm using Wordpress. Thanks for your time

Here is my page ... home insurance repairs

 
At 13:38, Anonymous Anonüümne said...

Howdy. I was considering adding a link back to your website since both of our websites are primarily
based around the same niche. Would you prefer I link to you using your website address: http:
//www.blogger.com/comment.g?blogID=36633659&postID=7384041141307240507 or web site
title: Blogger: Pulleritsu/Scanpixi spordiblogi.
Please make sure to let me know at your earliest convenience.
Kudos

Check out my site ... fashionista804 chavez

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues
with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work
due to no backup. Do you have any solutions
to protect against hackers?

My weblog; gymnastics clothing

 
At 03:27, Anonymous Anonüümne said...

Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog: http://www.
blogger.com/comment.g?blogID=36633659&postID=7384041141307240507.
I'm going to aslo make certain to give you the appropriate anchor text hyperlink using your website title: Blogger: Pulleritsu/Scanpixi spordiblogi. Please let me know if this is ok with you. Thanks alot :)

Review my web-site - fashion editor walks into propeller youtube

 
At 07:26, Anonymous Anonüümne said...

I must thank you for the efforts you've put in penning this site. I really hope to view the same high-grade blog posts from you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own blog now ;)

my web site ... severe middle back pain

 
At 23:25, Anonymous Anonüümne said...

Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
I mean, what you say is fundamental and everything.
Nevertheless think about if you added some great graphics or videos to give your posts
more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this website could certainly be
one of the best in its niche. Amazing blog!

Here is my web page; http://www.blurty.com/talkpost.bml?journal=montewalton25&itemid=437

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not
seeing very good success. If you know of any
please share. Thank you!

Have a look at my web page :: what is the main circuit board in a printer called

 
At 15:07, Anonymous Anonüümne said...

Hello there, I am new to blogging and websites in general and was
wondering how you got the "www" included in your
domain name? I see your domain name, "http://www.blogger.com/comment.g?blogID=36633659&postID=7384041141307240507" has the www and my domain looks like,
"http://mydomain.com". Do you know how I can alter this?
I'm using Wordpress. Thank you very much

Here is my web page :: advanced computer components inc

 
At 12:55, Anonymous Anonüümne said...

Hello exceptional blog! Does running a blog similar to this require a massive amount work?

I have very little understanding of coding however I was hoping to start my
own blog soon. Anyhow, if you have any suggestions or tips for new
blog owners please share. I understand this is off topic nevertheless I just needed
to ask. Appreciate it!

My blog :: ballet shoes pointe bloch

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've really enjoyed browsing your blog posts. In any case I'll be
subscribing to your feed and I hope you write again very soon!


my web blog - Myrtle Beach Golf Courses Open Christmas

 
At 03:31, Anonymous Anonüümne said...

I blog quite often and I really thank you for your information.
This great article has really peaked my interest. I'm going to book mark your website and keep checking for new information about once per week. I opted in for your RSS feed too.

my web-site :: Residential LED Lighting

 
At 19:42, Anonymous Anonüümne said...

A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually folks don't talk about such issues. To the next! Many thanks!!

my page :: appliancerepair.com

 
At 22:49, Anonymous Anonüümne said...

Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it ;) I am going to revisit once
again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people.



my page compact kitchen appliances australia

 
At 22:45, Anonymous Anonüümne said...

Pretty section of content. I just stumbled upon your
website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement
you access consistently rapidly.

my webpage; kissimmee golf

 

Postita kommentaar

<< Esileht