esmaspäev, aprill 18, 2011

Pullerits: Kes müüks mulle kasvuhormooni?

Vale jutt puha, et Eestis kurikuulsaks saanud hGH-st pole spordis kasu. On küll! Küsimus on selles, kust seda saada.

Alustasin legaalselt. Helistasin perearstile, et kasvuhormooni jaoks retsepti saada. Kurtsin, et sageli on pärast tugevaid treeninguid jalalihased kanged ja valusad – mis, muide, on täiesti tõsi.
Paraku kostis perearst, et sellest põhjendusest ei piisa. Ta ütles, et kui mul oleks ette näidata endokrinoloogi konsultatsiooni otsus kasvuhormooni puuduse kohta, siis, palun väga, võib ta retsepti välja kirjutada. Muidu mitte.

Öeldakse, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. Seega siirdusin mittelegaalsele teele. Otsisin üles Eesti jõusaalides tuntud tegelase. Kuna tegemist on põrandaaluse äriga, siis soostus ta aitama üksnes juhul, kui teda nime pidi sellesse loosse ei tiri.

Tuntud jõusaalimees rääkis, et tema teab Eestis kahte tüüpi, kellelt kasvuhormooni osta saab. Kuid hoiatas, et see on kallis lõbu ning kuna kaup tuleb piiri tagant tellida, võib aega kuluda kuni nädal.

Mõni aeg tagasi, rääkis tuttav jõusaalimees, tuli naturaalne kasvuhormoon Eestisse peamiselt Leedust ning maksis vanas vääringus 120 krooni laks. Laks – see tähendab ühte süsti. Kui palju süste minusugusel vastupidavusalade harrastajal tuleks teha, seda ei osanud ta öelda, aga kulturistidel tuleb selleks, et tolku tõuseks, teha kolm kuud järjest üks-kaks süsti päevas. Tõepoolest, kallis lõbu – keskeltläbi tuhat eurot kuur.

Paraku pole jõusaalimehe andmeil Leedust enam naturaalset kasvuhormooni saada, mistõttu tuleb leppida Prantsusmaa toodanguga. Too on aga veelgi kallim – 500-600 krooni laks.

Kulusid aitab kokku hoida, kui tellida sünteetilist kasvuhormooni. Selle üks süst pidi samuti maksma 600 krooni, ent jõusaalituttava sõnul pidi «pauk» olema palju võimsam kui naturaalse kasvuhormooniga, mistõttu võib kolme kuu vältel piisata ka ühest laksust üle päeva. Liiati pidi tema teada olema sünteetilist hGH-d kergem hankida kui naturaalset, ja teiseks võib naturaalse hGHga kaasneda oht saada mõni pärilik haigus, sest kasvuhormooni pidi saama surnud inimese ajuripatsi eessagarast.

Leidub veel kolmaski võimalus: osta kasvuhormooni interneti teel. Aga jõusaalimees ei pidanud seda mõistlikuks mõtteks, sest eales ei või teada, kas saadetis ka kohale jõuab. Näiteks mis siis saab, kui toll asja vastu huvi tunneb? «Lisaks tuleb naturaalset kasvuhormooni hoida jahedas,» lisas ta. «Kui see pikemat aega sooja saab, siis ei tööta ta üldse.»

Kuna tegu on kalli ja problemaatilise kaubaga, tuleb enne ostuotsust teha põhjalikku eeltööd. Ajakirjandus on viimase nädala jooksul tsiteerinud innuga uurimusi, mis seavad kahtluse alla, kas kasvuhormooni pruukimisest üleüldse kasu tõuseb. Neist kõige sagedamini on viidatud kolm aastat tagasi Stanfordi ülikooli teadlaste artiklile, mis võttis kokku 44 varasemat uuringut kasvuhormooni ja sportlike tulemuste seostest ning järeldas, et kasvuhormooni süstimine ei paranda tulemusi, vaid põhjustab pigem kiirema väsimise ja suurendab vigastuste ohtu. Teadusportaal Novaator viitab ka austraallaste uuringule, mis näitab, et kasvuhormoon ei paranda hapnikutarbimise võimet, jõunäitajaid ega anaeroobset vastupidavust.

Oma kimbatuses võtsin ühendust Spordimeditsiini Sihtasutuse juhataja Mihkel Mardnaga, kes ütles otsesõnu, et need, kes väidavad, et kasvuhormoon spordis mingit kasu ei too, on tema arvates ebapädevad. «Milleks kulutada [dopingukontrollis] raha sellise asja tuvastamiseks, millel mitte mingit efekti ei ole, ja miks panna seda keelatud ainete nimekirja?» küsis ta retooriliselt. Ja vastas: «Seal nimekirjas on ained, mis on suunatud sportliku saavutusvõime parandamiseks, ja seda nimetatakse dopinguks.»

Jah, möönis Mardna, kasvuhormoon ei aita õppida tehnikat, saavutada paremat tasakaalustunnetust ega tee ka kedagi andekamaks, aga see, millele hGH igal juhul oluliselt kaasa aitab – ja teeme siin loo veidi teaduslikumaks, sest muidu äkki mõni ikka veel ei usu –, on kudede reparatiivne regeneratsioon. Ärge ehmatage! Mardna ja Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professori Vahur Ööpiku abiga saab asja olemuse lihtsalt selgeks.

Pika füüsilise pingutuse, näiteks maratonijooksu või kolme ja poole tunnise treeningu käigus saavad lihaste rakustruktuurid kahjustada. Organismis suureneb siis tõepoolest automaatselt kasvuhormooni sisaldus, mis, kui asi populaarselt kokku võtta, aitab lihastel paremini taastuda. Ja selles, nagu märgib Ööpik, üks osa sportlikust arengust seisnebki: need lihasstruktuurid, mis pole piisavalt tugevad, ehitatakse uuesti üles, senisest märksa tugevamatena.

Kogu see protsess nõuab aga aega. Ent spordis aega enamasti pole – juba homme ootab ees uus treening või järgmine võistlus. Selleks, et taastumine jõudsamalt kulgeks, kulubki ära kasvuhormoon. Loogiline, kas pole?

Tean, millest Ööpik ja Mardna räägivad. Igal kevadel pärast Tartu nn jooksumaratoni, mis kulgeb 24 km Otepäält Elvasse, olen näinud kurja vaeva, et kangete ja valutavate jalgadega trepist alla saada. Kui küsisin, kas kasvuhormooni kasutamine aitaks elusegavast hädast kiiremini jagu saada, andsid mõlemad mehed lootust, et hGH-st võiks märgatavat abi tõusta küll.

Niisiis, nüüd on selge, mille abil pikkade raskete treeningutega - nagu eilne 18 km jooksu - lõhutud rakustruktuure uuesti ja kiiremini taas töökorda viia. Teeme ära?
******Horvaatia rannik. 27. juuni 2010. Foto autor: Priit Pullerits

Foto 1: Sportlaste dopinguproovid on pandud enne Vancouveri olümpiat valmis, et uurida neis kasvuhormooni sisaldust. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Priit Pullerits möödunud nädalal Barcelonas Sagrada Familia ees kaks päeva pärast seda, kui tal tekkis idee hankida kasvuhormooni. Foto autor: Erki Berends
Foto 3: Ameerika jalgpalli profiliiga NFL komissar Roger Goodell teatab 4. aprillil, et edaspidi hakatakse mängijate dopinguproovides uurima ka kasvuhormooni taset. Foto autor: AP/Scanpix

21 Kommentaarid:

At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Super, Priit!
Keep on doing excellent work!

 
At 16:16, Blogger Tauno said...

Kolme kuu jooksul tuleks teha üks-kaks süsti päevas. Arvestagem nüüd seda, et sünteetilise kasvuhormooni jäljed pidi organismis säiluma 12-24 tundi ning ka seda, et kolme kuu jooksul peaks tippsportlasel olema ikka väga suur võimalus anda vähemalt üks dopinguproov. Teema üle teoretiseerides: päris keeruline on vist üles ehitada selle preparaadi tarbimise varjamise strateegiat?

 
At 16:22, Blogger Priit Pullerits said...

Just sellepärast, Tauno, olen ma aru saanud, et sünteetilist ei kasutatagi. Aga ei hakka siin kindla peale sõna võtma ega midagi väitma, kuna ei tea asjast rohkem, kui loos nimetatud (ja ka nimetamata jäetud) allikad mulle rääkisid.

 
At 16:31, Anonymous Anonüümne said...

Väga hea, Priit hakkab ka asjale vaikselt pihta saama. Nüüd võiks välja öelda ka peamise tööversiooni, mis oleks usutavam kui Veerpalu jutt? Kahjuks ei saa, sest selle teemaga annab lugejate tähelepanu võita veel kuid.

 
At 17:59, Anonymous Anonüümne said...

Ma tsekkasin netipoode, seal on suures variandis HGH variante müügis, enamus küll tableti kujul ja ei ole ta nii kallis midagi. Sealt saab igast sitta osta, millega jääd iga kell dopinguproovis vahele. Kui tollist läbi ei lähe siis liigub kaup poodi tagasi ja raha tagastatakse sulle krediitkaardile väljaarvatud shipping cost. Samas on võimalik mõne ameerikas elava tuttavaga rääkida, et see telliks ja siis saadab Eestisse kingitusena ja lähebki tollist mööda.
http://www.bodybuilding.com/store/hgh.html
teine suur lehekülg on netrition.com
Emeri
PS Ära nüüd minu suhtes mingit vandenõuteooriat punuma hakka :)
Parem uuri mida teeb symbicort mida Björgen tarbib, see teeb kopsus olevad kanalid (võimalik et neid nimetatakse meditsiiniliselt teisiti) laiemaks, mis võimaldab suuremal hulgal hapnikul tungida kopsu ja rikastada verd. Loodus on ikka nii loonud, et kui üks asi on kehvem, siis teine asi on parem, ju Björgenil on mingi muu asi ülihea, näiteks koormustaluvus, pannes õhku juurde saabki kombinatsiooni supersportlasest.

 
At 18:26, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan kehakultuurihuviliste ees teisejärgulise teemaga eksitamast aga mind tõepoolest üldse ei huvita suusatamine, küll aga ajakirjandusliku töö tagamaad.

Seepärast selline küsimus, et miks Te, hr Pullerits, oma eksperimendis kohe läksite illegaalsele teele ja ei külastanud endokrinoloogi? 20-30 eurot tasulise vasuvõtu raha oleks ju ikka leidunud?

 
At 18:51, Anonymous Anonüümne said...

olex võinud Kalmuse pildi ka ju panna artikli juurde, niisama lihtsalt :)

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Kuna Priit ei jõua kõigile vastata,siis ütlen,et arsti juures käimise jutt oli häma. Vaja oli kohe meie dopingusõpradelt asjatundlik intervjuu kätte saada ja kiiresti rahvale teada anda kuniks inimestel on veel selle kallutatud teema vastu huvi ning jutu abil suunata lihtsameelseid teadlikult valele arvamusele, et toetada Pavlik Morozovlikke PM-i seisukohti.

 
At 21:10, Anonymous Anonüümne said...

T-särgis ja nõuk. aja lõpus 3 rubla 50 kop maksnud punastes spordipükstes kasvuhormooni järele päriv Priit mõjus oma figuuriga jõusaali meestele ilmselt usutavalt. Kalmus on jah esimene mees, kes internetist vastu vaatab. Ja täiesti usutav. Kuid seda ei saa me iial teada, sest ajakirjaniku allikad on pühadus, mida ei reedeta.

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

ERR eraldab rohkelt ruumi Dr Laasiku ulmelistena tunduvatele teooriatele. Kohe kaks uudist. Teksti on peidetud ka ühe teise asjatundja, biokeemik Andres Valkla arvamus. Mitte mingit shanssi ei ole, ütleb Valkla. Aga ERR paneb veel Laasiku pildi ka suurelt. Uu, kommentaatorid, kes siin jauras manipuleerimisest? Kus te nüüd olete? 8)

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

See mida ERR teeb on objektiivne vastupanuliikumise tegevuse kajastamine. On riskid ja on võimalused. Head mehed kasutavad õigel hetkel oma võimalused edukalt ära ja see ongi meie rahvale oluline info mida on vaja inimestele kommunikeerida. ПМ muidugi põleb erutusest seda lugedes.

 
At 22:53, Anonymous Anonüümne said...

hmh. No selle info sai iga huviline netist küll kohe kätte (musta Läti turu hinnad välja arvatud). Keda asi sisuliselt huvitas.
Taunoga ka nõus.

 
At 09:14, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 18:26, aitäh küsimuse eest. Vastan: ma tean, et endokrinoloogi juures ei ole mul šanssigi, alles talvel käisin tervisekontrollis, kõik näitajad olid normis. Seepärast ei ole ka mõtet tema vastuvõtule trügida.

19:05, kirjutate, et üritan "jutu abil suunata lihtsameelseid teadlikult valele arvamusele". Milline arvamus on siin vale? Ja üleüldse: kuidas saab arvamus olla vale?? Kui mina ka midagi seesugust jaburat kirjutaks, kajaks siin süüdistused demagoogias veel kuid vastu. Palun rohkem argumenteeritust ja vähem lambist lahmimist - ei ole ju palju palutud?

22:23 - tänan hea tähelepaneku eest. Nii palju kui mina olen tähele pannud, on dr Laasik arstidest-teadlastest ainuke, kes "usume Andrus Veerpalu" teooriat veel tagant utsitab. Teised kõik on selgelt välja öelnud, et lootust pole. Ja siin on asi, millele suusaliit peaks mõtlema, kui ta üldse on suuteline vigadest õppima: nimelt, mis saab siis, kui dr Laasikul ei õnnestu Veerpalu puhtaks pesta? Ehk praegu panustatakse ainult stsenaariumile A, aga kui nii ei lähe, nagu loodetud, kas siis on mõeldud ka stsenaariumile B? Jah, Alaver on öelnud, et tema astub siis tagasi. Aga kõik teised? Ja samuti need, kes on koondunud loosungi alla "Usume Andrus Veerpalu" (millest, nagu mõni aeg tagasi prognoosisin, ongi saanud juba iroonialoosung: "Usume Andrus Ansip" - Juurikas; "Usume Galojani" - Ärapanija), ja need, kes on pannud lootused arbitraažikohtule?

Emeri, 17:59 - õiged tähelepanekud Björgeni kohta. Vaadake, seltsimehed, mu vend on Rootsis allergoloog, ja mitte lihtne allergoloog, vaid Rootsi allergoloogide liidu president (kas on veel teisi Eesti arste, kes on võõrriigis erialaarstide kutseühingu president? - olen oma venna üle uhke!) ja teab kahtlemata selles küsimuses rohkem kui me siin kokku korrutatud kümnega (äsja käis ta Eesti vastavatele arstidele loengut pidamas), ütles ka, et see norrakate väide, et Björgeni astmerohul pole mingit mõju, ei pea üldse. Ja küllap seepärast norrakad ei hakanudki vastu vaidlema, kui Barcelonas nende Mariti auks vastuiroonilise toosti tõstsin (vt eelmine postitus).

No nii, nüüd olen endast küll palju andnud, et kõigile arupärimistele vastata.

 
At 12:53, Blogger GuidoMukk said...

Usume Andrust või mitte WADA vastu võimalust pole.

 
At 12:55, Blogger GuidoMukk said...

Kogu selle jama juures on mul veel ainult üks küsimus..mis ajendas "sügavkurku" sellest loost sosistama. Mitte sõbrale..tuttavale..vaid postimehele endale.

 
At 14:19, Anonymous Anonüümne said...

ma...kõige pealt pean blogi pidaja ees vabandust paluma, et olen kasutanud ruumi liig emotsionaalsete ja tormakate avalduste tegemiseks. Kõike oleks saanud öelda ka märksa viisakamas toonis ja ehk ka mitte nii laia haardega.

käitu nagu kodus, aga pea meeles, et oled siiski külas nagu öeldakse

Aga saee ei tähenda, et mul on põhjust taganeda arvamusest, et lugu paisati ette liig toorelt ja liiga rabedalt vehkides, tekitati asjatut kära...

Vastuseks Hr Pulleritsu küsimusele,et mida peavad tegema "ususn veerpalu" tegelased kui AV siiski "ellu ei jää" - midagi ei pea tegema. See liikumine on osalt meedia suskimise (teadliku?) tulemus: lõppeks põhines sellel informatsioonil, mida meedia ette söötis....või jättis söötmata...ja kuidas serveeriti... pealegi tahakas PM siiski lugejaid tagasi ja selline grupi ründamine ei too neid lehe rüppe teps mitte.

No mis puutub musta stsenaariumit, siis...soovitaks selleks PM korralikult valmistuda...

1.Mis karistuse saab AV? et kui dopingunimekirja kasvuhormoon sai, siis ka karistused kirja? Vot ajakirjanik uurigu järgi...

2. Mati Alaver - mis temaga teha? Arvestame, et mees ise on kinnitanud, et kogu vastutus lasub temal. Kui sportlast karistab ülemine suusaliit, siis alumise suusaliidu kanda jääb treener. Et võiks taustaks jälegi uurida, kuidas muidu alaliidud treenereid nuhtlevad ja kuidas siis ESL käitub.

Eeldan, et AV ise astuks AV süüdijäämise korral koondise eesotsast tagasi, samuti loobuks ESL juhatuse toolist. Jube inetu oleks, kui ESL peaks kangutama hakkama.

Kui pikalt ja kuidas tuleks Alaveri karistada, mis sobiv võiks olla? 2 aastat juhendamiskeeldu? 4? eluaegne?Lehemehed jälle uurigu juhtumeid ja jälgigu siis mida ESL teeb...kuna ses aspektis ESL saab üksinda otsustada, siis tuleb hoolega peale passida, et mitte Eesti elule nii iseloomuliku JOKK tehinguga vastutusest kõrvale ei hiilitaks...

3. Ja ikkagi see küsimus, et kui süüdi, siis kuidas kogu kurja juur sattus sinna, kuhu ei pidand kohe mitte? Tuleb mõni koondise arst vastutusele võtta?

Minu silmis selline professionaalselt ette valmistatud taust musta stsenaariumi ehk plaan B jaoks, mis siis nö rahustava asjalikkusega rahva ette tuuakse, on väärt kõvu plusspunkte.

Ka plaan A jaoks võiks lehes mõelda...kuidas reageerida...

PS. Hr Pullerits teab, et kommentaaride hulk on tingitud laineid löövast loost, millele siinne blogipidaja ise hoolega kütust juurde valanud.

Seega hädaldamine, et oi kus nüüd pean mina vehkima ja vastama, jätab...no aru saav rahvas muigab selle peale :)

Ragnar

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

"Eeldan, et AV ise astuks AV süüdijäämise korral koondise eesotsast tagasi,"

Siin see esimene AV peaks olema ikke AM.

Ragnar

 
At 14:28, Anonymous Anonüümne said...

Alaver Mati

 
At 23:17, Anonymous Anonüümne said...

ESL ju ütles selgelt, et kui tuleb süüdimõistev otsus, astub kogu juhatus tagasi. Ja Alaver mainis, et elus võib midagi muud ka teha. Seega kaovad nad suusatamise juurest ja pole siin pead vaja murda. Ja kui nad väidavad kõik lõpuni, et pole ostnud-müünud-tarvitanud, siis pole meil selliseid seadusi, nagu Itaalias nende karistamiseks.

 
At 09:56, Anonymous Anonüümne said...

Oled sa, Priit vaadanud, kui palju sisaldavad Haribo kummikommid toiduvärve ja E-aineid! Võib vist täitsa kindel olla, et see ei jäta kehale oma mõju avaldamata. Kas on üldse teada, kuidas E-ained organismist väljuvad, või ei väljugi, või viivad kõik kasuliku kaasa?

 
At 04:03, Blogger raybanoutlet001 said...

jordan 8
michael kors handbags
michael kors uk
ugg boots
adidas nmd
ugg boots
mbt shoes outlet
converse trainers
nike store
seahawks jersey

 

Postita kommentaar

<< Esileht