teisipäev, aprill 19, 2011

Pullerits: Kuidas teha fenomenaalne arenguhüpe?

Aeg-ajalt keegi ikka imestab, kuidas mõni ühtäkki üliheaks on saanud. Kindlasti doping, käib neil peast läbi esimene mõte, kui keegi tulemust neli-viis protsenti parandab. Aga ei pruugi nii olla. Tulemust võib lühikese aja jooksul korraga parandada ligi kümme protsenti - ja seda keelatud ainete abita.

See juhtus aastal 1983, kui mõni mees veel ilmavalgustki polnud näinud. Olin viimase klassi poiss, jooksin ilma treeninguta 800 meetrit stabiilselt 2.13-2.14 kanti. Mai lõpus sain sinnakanti joostud ajaga Tartu meistrivõistlustel A-klassis teise koha. See, tundus, et oli mu maksimum.

Siis tulid lõpueksamid, kohustuslikud kuus või seitse tükki jutti, iga nelja päeva järel uus - mitte nii nagu nüüd, et valid, mida teed, ja aega on ka palju rohkem, et valmistuda (ime siis, et noorte meeste mobiliseerimisvõime nüüdisajal soovida jätab, mis kajastub ka tulemuste keskmise taseme üldises languses) -, ja kui need läbi said, algas valmistumine ülikooli sisseastumiseksamiteks, mis olid veel kõvem katsumus kui lõpueksamid (mis nüüdispõlvkonnale on midagi sootuks tundmatut) - ainuüksi ajaloo eksami programm oli 30 lehekülge tihedas kirjas -, aga selle aja sisse mahtusid ka juuni lõpus või juuli algul Eesti noorte meistrivõistlused teatejooksudes. Jooksin Tartu meeskonnas suur-rootsi teatejooksus viimast, 800 meetri etappi. Ja seal juhtuski imelik asi.

Jooksin ootamatult välja aja 2.02. Ilma mingi trennita, ilma mingi eriettevalmistuseta, muude pingete kõrvalt ja nende kiuste parandasin isiklikku marki rohkem kui kümne sekundiga, umbes kaheksa protsenti.

Vaat see on suur küsimus: kuidas saavutada niisugune arenguhüpe kõigest ühe kuuga? (Ei, tegu ei olnud mõõtmisveaga ega muu säärase ekslikuga.)

Ja et see polnud juhuslik sähvatus, vaid tõepoolest arenguhüpe, näitasid sügisesed tulemused. Siis, taas ilma mingi treeninguta ja eriettevalmistuseta, jooksin 800 meetrit korra jahedas ja tuules 2.03 kanti ja mõni aeg hiljem tegin Kalevi A-klassi meistrivõitlustel sellise soolojooksu, et tollane välejalg Ivar Kompus ei jõudnud meeletust lõpuspurdist hoolimata mulle ikkagi järele. Võitsin teda kahe kümnendikuga, aga ikkagi võitsin. Aeg oli kusagil 2.01 ja 2.02 vahel.

Seletage ära või tehke järele!
******Horvaatia rannik. 27. juuni 2010. Foto autor: Priit Pullerits

Foto 1: David Lekuta Rudisha, 800 meetri jooksu maailmarekordimees. Foto autor: AFP/Scanpix
Foto 2: Tatjana Palienko, Venemaa 800 meetri jooksja, juhtimas sise-EMi poolfinaali. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix

43 Kommentaarid:

At 11:53, Blogger Madis said...

Ja maailmarekord maratonis on järgmine kõneaine.
Lausa 2 meest olid eelmisest rekordist paremad. Neid lahutas 4 sekundit. Haile poolt joostud rekord tehti 57 sekundiga tümaks.
Kahtlane on, et Boston 2011 esiduo Keeniast pärit.
Huvitav, mis imerohtu seal tarvitatakse? Või kasutatakse nõiakunsti? Äkki peaks eestlased oma tulemuste parandamiseks vanade posimiste juurde naasma?
Äkki siin ongi võidu võti?

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

Madis, millisest maailmarekordist Sa räägid? ;)

 
At 12:53, Anonymous Anonüümne said...

noormeestel täheldatakse peale esimest seksi mehistumist & enesekindluse tõusu. 2.13 jooksis poiss, 2.02 jooksis mees.

 
At 13:03, Blogger GuidoMukk said...

see Priit pole ime. Kuidas seda saavutada, vat ei tea. Kui teaks tegeleksin teise alaga.
Sama looga vastata..pimedal ajal (sealt kus Priit ka pärit ja enamus sündinud ei olnud)..oli moes trenni teha.
Kaugushüppes jäid mu tulemused ikka keskmike hulka. Saime suvevaheajal koolivendadega staadionil kokku ja hakkasime oma lõbuks paugutama liivakasti hüppeid. Suur oli mu hämming kui mõõdulindi hiljem peale panime..olin oma isikliku rekordit ületanud ligi 60 sendimeetrit ja seda korduvalt.

 
At 13:34, Anonymous Anonüümne said...

>> Ilma mingi trennita, [..] muude pingete kõrvalt ja nende kiuste parandasin isiklikku marki [..] umbes kaheksa protsenti.

Valesti treenitud varem, ei muud midagi.

P.S. Ah ja, kirjutad ju eespool, et "Olin viimase klassi poiss, jooksin ilma treeninguta 800 meetrit" -- järelikult siis oli ikka organismi iseareng. Mõelda vaid, mida korraliku treeninguga oleks võinud saavutada.

 
At 13:47, Anonymous Anonüümne said...

Maratoni jooksu rekord 2:03:02 joosti tugeva taganttuulega , ei ole kindel, et see rekordina kirja läheb.
Iseenesest hea kiirus, keskmine kilomeetri aeg 2:55. Palju on meie hulgas tegelasi, kes suudaks praegu ühe km selle tempoga läbida? Priit, sina?
T

 
At 13:52, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:34, kirjutate: "Valesti treenitud varem, ei muud midagi."

Miks peab jälle niiviisi lahmima? Kuulge, kommentaatorid, te võiks ikka algteksti enne läbi lugeda, kui oma tarkust pritsima hakata. Ma ju kirjutan korduvalt ja selgelt, et ma ei treeninud ei enne, kui olin 2.13-2.14 jooksja, ega treeninud ka siis, kui tegin tollase oma arust imetulemuse 2.02. Palun, lõpetage säärane lahmimine, mul on kahju, et pean selliste rumaluste klaarimise peale oma aega kulutama.

T, 13:47 - ei, minust vist küll 2.55ga kilomeetri läbijat enam pole.

 
At 15:35, Anonymous Anonüümne said...

Rammus maatöö ja maatoit viivad edasi.

 
At 17:08, Anonymous Anonüümne said...

Mis seal ikka, palju asju on mõtlemises kinni.
Minu meelest valitseb füüsilise ja vaimse poole peal tasakaal. Näiteks, kui ma lõhun kõvasti treenida, siis läheb õppimine paremini ja kui õppimises on pingeline aeg tulevad ka sporditulemused omaarust sama pingutuse juures paremad, kui väikse vaimse koormuse korral.

P

 
At 18:13, Blogger Priit Pullerits said...

...praegu on tööl kõva mahv peal - mehed, hoidke alt, siit ma tulen! Rada vabaks! Ja ma räägin jooksust, mitte mingist hõõrutavast lumealast, millele üks ajaleht eile vastutustundetult ja mõõdutundetult ja põhjendamatult ja õigustamatult kulutas neli (sic!) veergu. Oi, ma neid eile selle eest noomisin! Aga nad ju ei kuula, ikka ajavad oma...

 
At 19:33, Anonymous Anonüümne said...

täpsustuseks Madisele ja T-le, Bostoni Maratoni rajaprofiil on allamäge ja seepärast ei lähe rekordina kirja,ilmastikuolud taganttuule näol olid ka soosivad :)
A.

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Sellises vanuses on hüppeline areng ilma erilise treeninguta täiesti tavaline. Mida aga arvata maratonijooksjast, kes 44. aasta vanuselt parandas oma maratoniaega üle 40 minuti ja viis selle alla 3 tunni, mis vägagi korralik tulemus harrastaja kohta.

 
At 21:56, Anonymous Anonüümne said...

Vahet pole, kas allamäge või mitte. Start ja finish peavad olema ühes kohas.
Aga Eesti joostakse isegi 23 km pikkust "jooksumaratoni" 8).

 
At 23:21, Blogger Madis said...

Tegelikult oli see maratoni teema mõeldud sissejuhatuseks.
Kommentaari teises pooles proovisin pakkuda varianti fenomenaalseks arenguhüppeks posijate jms näol.

 
At 23:28, Anonymous Anonüümne said...

Madis,
vägagi ajakohane mõte. 8) Inimesed ju usuvad, tahavad uskuda. Dr Laasiku tõus spordiavalikkuse huviorbiiti on Priitugi pannud oma spordimeheteelt seletamatuid jõnkse ja hüppeid tagantjärele üles otsima, nagu siinne blogikanne osutab. 8)
Aga ärgem unustagem selle kõrval ka kahte vana ja tuntud J-i: Järjepidavust ja Jõukohasust. Mul on kahtlus, et Priit teeb jooksuga praegu endale liiga. Järjepidavus on hea, kuid kas kevadised koormused on ka jõukohased?

 
At 08:33, Anonymous Anonüümne said...

Tead Priit, mu postkasti jõudis Tartu Maratoni protokollivihik. Ilus, pildid sees ja puha. Ja vihiku lõpus, vist suisa viimasel lehel, on Indrek Kelk sõna võtnud, et mida võiks paremini ja mida järgmistel aastatel muuta ning need alatised tänusõnad. Ja siis oli juttu ka ühest paanikat külvanud ajakirjanikust. Miks see mulle meelde tuli? Seepärast, et siinsamas, mõni kommentaar kõrgemal riidleb üks lugupeetud, ilmeksimatu ja lahmimist tauniv ajakirjanik.... ah... said isegi aru. Mõni võib ja mõni ei või. No ikka seesama ürgvana pinnu ja palgi lugu. Jõudu sellegipoolest.
Janno

 
At 08:56, Anonymous Anonüümne said...

Räägime nüüd teemast "fenomenaalne arenguhüpe". Sellist asja antud kontekstis pole olemas. Pole mingit tähtsust kui palju täna hüppab see, kes eile hüppas ühe meetri.
Spordis on oluline kuhu keegi välja jõuab, mitte see, milliseid hüppeid keegi vahepeal teeb. Oluline on iga sportlase max tulemus, mitte see kui kiiresti ta selleni jõudis. Oluline on kui kaugele keegi jõudis. Kõik muu on tühi eputamine, mis ei maksa midagi.
T

 
At 09:47, Anonymous Siimeon said...

Priit, peaksid vist oma blogi kommentaariumi jagama kahte tulpa: esimesse need, kellel huumorimeel olemas ja teise, kel seda teps pole jagunud.. Aga paar teemakohast küsimust ka: kelle soovitusel sa nüüd, vanuigi, hakkasid pikki jooksukrosse tegema?.. ja kas hooaja avad Viljandis?

 
At 12:02, Anonymous Anonüümne said...

Kui pidevalt üht ja sama nalja tehakse, siis peab ikka eriline huumorimeel olema, et see naljakas tunduks.

 
At 12:47, Blogger Priit Pullerits said...

Siimeon, ohh, mis pikad need krossid ikka on. Tosin kilomeetrit ja pisut alla selle keskmiselt. Soovitajad? Ei mäleta, et neid oleks olnud. Ja Viljandisse ei lähe - ei taastu ära.

 
At 13:26, Anonymous Anonüümne said...

Üks õnnestunud üksi joostud treening on rohkem väärt kui kõik need rahvamaratonid kokku. Ja praegu on pikemateks jooksutreeningutest ideaalne aeg.

 
At 14:06, Anonymous Anonüümne said...

Ei taastu ära või ei tasu ära?
Muide, sellest saaks ilusa artikli "Pullerits: Ei lähe Viljandi järvejooksule! Ei taastu ära"

 
At 17:46, Blogger Priit Pullerits said...

Lohutuseks väike suusauudis, et ka Norra sangaril läheb sandisti: http://sport.postimees.ee/?id=421617

 
At 23:39, Anonymous Anonüümne said...

et lingiga Postimehesse meelitama? Ei lähe läbi, kavalpead.

 
At 23:44, Anonymous Anonüümne said...

1. 17-18a. areneb inimene üsna kiiresti. Mitte, et paari nädalaga ja 10s maas aga ilmselt peale tugevamat treenimist tuli puhkus kasuks. Nii noored inimesed taastuvad ja arenevad lihtsalt kiiremini. Vorm läks paremaks. (3-4s)
2. Suur-Rootsit joostakse lendlähtest (va esimene vahetus muidgi). Kuidas iganes seda aega seal võetakse aga päris paigalt sa ei lähe. (1-2s)
3. Teatejooksudes joostakse üsna tihti paremaid aegu kui individuaalselt (oma kogemused ja ka nt Marek Niit just hiljuti). Emotsioon on lihtsalt teine. (1s)
4. Pea spordist tühi mõnda aega võib ka head teha. Tulles tagasi lihtsalt ei ole nii kinnistunud enam oma piiridesse. (2-3s)

 
At 02:49, Anonymous Anonüümne said...

suur-rootsi teatejooks ei ole EKI keelespetside arvates õige väljend. http://keeleabi.eki.ee/index.php?leht=4&act=2&vld=72

 
At 07:34, Anonymous Anonüümne said...

"Jooksin ootamatult välja aja 2.02. Ilma mingi trennita, ilma mingi eriettevalmistuseta,"

ILMA MINGI TRENNITA!!!

Kordan: ILMA MINGI TRENNITA!!!

Võiks lõpuks meelde jätta-võitjaks sünnitakse!
Korrelatsioon tehtud treeningute ja tulemuste vahel on väga nõrk-seda oled sa Priit ka ise korduvalt tõestanud!
Tartu maratonil on tuldud 10 sekka 50 trennikilomeetriga ja lõpetatud viimaste seas 20 korda enam vaeva näinuna.

 
At 09:04, Anonymous Anonüümne said...

Aastate eest, kui ma veel noor ja andekas olin, ütles mu treener lause, mis mind siiani kummitab:
"Annaks jumal teile tarkust hooaega vaikselt ja rahulikult alustada." See meenub mulle alati, kui ma kuulen, et keegi on esimesel lumel juba 150 km kolme päevaga läbi sõitnud, või veel hullem: nagu vasikas kevadel oma sisu tühjaks jooksnud. Sellest need südasuvised alavormid, motivatsioonikriisid ja vigastused. Aga eks P teab, mis P teeb. Suur mees juba.
Janno

 
At 10:10, Anonymous Anonüümne said...

[url]http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/seitse-eestlast-koos-pildil-kes-pildistas-reisiseltskonda-enne-roovimist.d?id=44454865[/url]
Priit kas sellistel juhtudel on ka allika kaitsmine õigustatud, kus see piir jookseb?
Emeri

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Saarepuu ei teinud üldse trenni aga võitis ühe Estoloppeti maratoni. AV oma parematel aegadel tegi enne tippvõistlusi ainult ühe tugeva treeningu - sellest piisas täiesti.

 
At 22:18, Blogger Madis said...

Mina olen kuulnud sellist juttu, et trenni teevad vaid tugevad :-)
Nõrgad lihtsalt ei jaksa trenni teha, nemad naudivad protsesse.

 
At 11:40, Blogger Priit Pullerits said...

Hästi öeldud, Madis!

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Trenn on nõrkadele!

 
At 06:40, Blogger raybanoutlet001 said...

ugg boots
michael kors outlet
green bay packers jerseys
ugg boots
nike outlet
arizona cardinals jerseys
michael kors bags
ugg boots
coach outlet store
michael kors outlet
2017.7.19

 
At 12:14, Blogger Unknown said...

qzz0419
coach outlet store online
carolina panthers jersey
miami heat
air max 90
raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
kate spade sale
cheap oakley sunglasses
air jordan shoes
true religion outlet store
coach outlet store online
carolina panthers jersey
miami heat
air max 90
raiders jerseys
philadelphia eagles jerseys
kate spade sale
cheap oakley sunglasses
air jordan shoes
true religion outlet store

 
At 10:30, Blogger xjd7410@gmail.com said...

20180518 xiaoou
uggs outlet
nike foamposite
cheap jordans
true religion jeans
ugg outlet online
tods outlet
michael kors outlet
longchamp outlet store
cheap jerseys
ferragamo shoes

 
At 10:42, Blogger Unknown said...

www0525cheap jordans
michael kors outlet
oakley sunglasses
ray ban sunglasses
fitflops sale
fred perry polo shirts
canada goose jackets
air jordan retro
clippers jerseys
michael kors outlet


 
At 05:09, Blogger Unknown said...

qzz0606
kate spade outlet
oakley sunglasses
polo ralph lauren
mbt shoes
jordan shoes
michael kors outlet
minnetonka outlet
fila shoes
coach factory outlet
jeep shoes

 
At 08:50, Blogger Unknown said...

ray ban eyeglasses
longchamp outlet
yeezy
christian louboutin shoes
nhl jerseys
nike factory outlet
basket nike femme
louboutin shoes
jordans
nike blazer
zzzzz2018.7.13

 
At 05:18, Blogger jeje said...

christian louboutin outlet
ralph lauren uk
pandora charms outlet
ralph lauren uk
cheap ray bans
nhl jerseys wholesale
nike shoes for women
christian louboutin shoes
ralph lauren uk
canada goose outlet

 
At 06:58, Blogger Unknown said...

www0803


canada goose jackets
mlb jerseys
moncler jackets
air jordan 8
michael kors handbags
asics shoes
pandora jewelry
moncler online
polo ralph lauren

 
At 05:44, Blogger 5689 said...

zzzzz2018.8.6
giuseppe zanotti
coach outlet online
nike shoes for women
pandora
louboutin shoes
dsquared2
canada goose jackets
mbt shoes outlet
coach outlet
ralph lauren uk

 
At 05:43, Blogger Unknown said...

ultra boost 3.0
longchamp longchamps
ray ban aviator sunglasses
james harden shoes
timberland outlet
air force ones
hermes belt
kobe byrant shoes
golden goose
converse outlet

 

Postita kommentaar

<< Esileht