reede, aprill 22, 2011

Pullerits: Miks ei maksa spordis teha nägusid?

Üleeile helistas mulle Postimehe arvamustoimetuse juhataja Neeme Korv, et teatada uudist. Uudis on see, mida sa seni ei tea. Ja seda ma ei teadnud. Ei teadnud seda - ja just seda Korv teataski -, et olen kirjas "Eesti spordi biograafilise leksikoni" uusimas väljaandes. Tõesti, tore uudis. Nüüd hakkab siis paika loksuma, kes meist on siin arvestatav sportlane ja kes on wannabe. Mehed, kui paljud teist leiavad ka oma nime meie spordileksikonist? (Või te tõesti arvate, et peaksin tegema nägu - ja nägude tegemisest selle postituse lõpus! -, et nimetatud tõsiasi, nimi ja artikkel leksikonis, mulle üldse korda ei lähe ja meelt heaks ei tee?)

Mõned tunnid varem oli Tartu Postimehe spordireporter Tiit Reinart saabunud toimetusse sootuks teistsuguse uudisega. Jah, seda poleks küll osanud arvata. Kes oleks? Ta oli käinud spordimeditsiini keskuses Vomax terviseuuringuil ning seal oli Eric Roots talle öelnud, et tema näitajad on enam-vähem samasugused kui minul. (Tõsi, ma käisin Vomaxis neli-viis aastat tagasi, nii et võrdlus käis aastatetaguse minuga.) Seda uudist ei tahtnud küll esimese hooga uskuda. Reinart on suitsetanud umbes 20 aastat, enda hinnangul keskmiselt kolmveerand pakki päevas, ja tema sport piirdub toimetuse kolmandalt korruselt treppi mööda alla suitsuruumi ja siis üles tagasi toimetusse käimisega. Igatahes nii ta väitis.

Palusin dokumentatsiooni näha. Tõepoolest, kõigi tema spiromeetria ehk hingamisteede võimekuse näitude taga seisis hinnang "väga hea". Kopsumaht küündis näiteks viie liitri alla. Kuigi maksimaalse hapnikutarbimise võime poolest jäi ta mulle pikalt alla - see näit oli tal 35 ühiku kandis, mul oli omal ajal Vomaxis mõõdetud 58, veidi enne seda aga Tartu Ülikooli Kliinikumis napilt üle 60) -, tekitas see ikkagi küsimuse, mida need uuringud tegelikult mõõdavad ja näitavad ning kui olulised ja kõnekad ja arvestatavad need näidud on.

Mis mul muud üle jäi kui helistada triatleet Ain-Alar Juhansonile, sest temalt saadud taastumispulber oli otsakorral. Aga paistab, et nii lahjast vahendist, nagu mingi valgupulber, tänapäeval enam ei aita. Küsisin siis, kas tal on ka selliseid abivahendeid, mis sisaldavad kasvuhormooni. Olen nimelt täheldanud, et koormustest füsioloogiline taastumine ei lähe enam nii kiiresti nagu nooruses. Noored mehed ei saa sellest muidugi aru ja väidavad totaalselt elukogenematutena, et mis see vanus asjasse puutub. Elame-näeme, kas nad ise 45-aastaselt üldse veel valudeta liikuda suudavad. Minust mõned aastad vanem endine Eesti paremaid pikamaajooksjaid Rein Valdmaa tunnistas mulle ausalt, et tema küll ei suudaks näiteks 10 km 40 minutist kiiremini läbida, või kui suudaks, siis ei tunneks ta sellest mingit mõnu.

Juhanson ütles, et ta arvas, et küsimus kasvuhormooni kohta varem või hiljem tuleb. Nagu näha, ta ei eksinud. Viimastel nädalatel olen pärast trenni kasutanud taastumiseks jääkülma dušši. Olen külma veega kastnud reie- ja säärelihaseid. Tundub, et aitab küll. Juhanson kinnitas, et igal juhul peaks sellest kasu olema. Aga kas ikka piisavalt?

Kolm päeva tagasi, kui lõpetasin õhtupoolikul tosina kilomeetri pikkust fartlekki, nägin maanteel oma baasi poole veeremas Tartu Veloklubi gruppi. Olin teinud päris tugeva treeningu ja vaatasin, et mehed lasevad sama hästi kui tirri. Pagana mehed, mõtlesin endamisi. Kevad pole veel õieti käeski, aga teie olete asunud juba mugavussporti harrastama: liuglete üksteise tuules, tagumik kindlalt sadulas. Ja arvate, et see on kõva trenn. Ega ikka ole küll. Kõva trenn oli mul: iga kilomeetri kohta kaks 200-meetrist kiiret lõiku, keskmine tempo 4.15-4.30/km. Jooks, peab tunnistama - ja raske on sellele vastu vaielda -, on ikka tõeliselt sitkete ja tahtejõuliste meeste ala. Kui ei usu, siis vaadake, kui vähe on jooksus korralike harrastajate hulgas naisi ja kui palju on neid ratturite hulgas. Rulluisutamisest parem ärme siin räägigi.

Süüdistate, et ajan jälle asja teravaks? Rahunege nüüd korra maha ja lugege lõiku Hollywoodi kuldajastu ühe viimase staari, Lauren Bacalli memuaarist "By Myself" (1978), mida tsiteerib minu lemmikajakirja Vanity Fair eelmise kuu number - see käib sama hästi ka minu kohta, eriti, kui meenutate Eesti viimase kuu suurimat skandaali:

"Alati on räägitud, et minuga on väga raske läbi saada. Et minuga tuleb ettevaatlik olla. Inimesed, kes mind ei tunne - isegi mõned inimesed, kes mind tunnevad -, teavad, et ma ütlen seda, mida arvan. Väga vähesed tahavad tõde kuulda. /--/ Mina usun tõesse, ja ma usun sellesse, et peab rääkima seda, mida arvad. Miks mitte? Kas kogu aeg peab ainult sosistama või inimestega mängima? Mina seda ei usu. Seega, ma pole maamunal sugugi kõige enam imetletud inimene. Te peate seda teadma. Paljudele inimestele ei meeldi ma üldse, olen selles väga kindel. Aga ma ei sündinudki siia ilma selleks, et kõigile meeldida. Mul on eksistentsiks omad põhjused ning mul on oma tunnetus, mis on tähtis ja mis mitte, ja ma ei kavatse seda muuta."

Hästi kirjutatud. Tõepoolest, ei kujuta ette, kuidas on võimalik elada n-ö nägusid tehes, sosistades ja inimestega mängides. Ehk mitte olles sina ise, vaid teeseldes meeleheitlikult kedagi teist. What a miserable life! Milline närune elu see küll oleks! Ja põlastusväärne.
******Casa Grande, Arizona, USA. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits

Foto 1: Maratonijooks Mount Lemmoni otsa Tucsoni linna külje all Arizonas. Foto autor: NYT/Scanpix
Foto 2: Tartu Postimehe spordireporter Tiit Reinart. Foto autor: Margus Ansu, Postimees/Scanpix
Foto 3: Bostoni tänavune maraton. Foto autor: Reuters/Scanpix
Foto 4: Lauren Bacall. Foto autor: Topham Pisturepoint / Scanpix

46 Kommentaarid:

At 12:16, Anonymous Anonüümne said...

Ain-Alar on siis ikkagi Priidu dealer, nagu hulk blogikandeid tagasi sai kommentaatorite poolt oletatud. Kuid taastumispulber on kahe otsaga asi. Liikumis-tugiaparaati pulber ei taasta. Vastupidi, on oht see kapitaalselt üle koormata. Eriti kevadiste 2 X 200 m / km intervallidega. Aga jõudu. Suvistel võistlustel selgub tõde.

 
At 13:10, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
kuidas on lood Sinu jooksutehnikaga? Eeldan kui endisel keskmaajooksjal on see sul hea. Kirjutasid mõni aeg tagasi, et oled mingeid jooksuharjutusi oma kavasse lülitanud. Nägin paar päeva tagasi jooksmas ühte pikka kasvu meest, kes ikka väga kõvasti küljelt küljele kõikus. Veel hullemalt kui siin: http://youtu.be/1mCANbBM-6A

 
At 14:27, Blogger Priit Pullerits said...

Ain-Alar lubas, jah, uuel nädalal uue anumatäie pulbrit. Selge see, et tugiaparaati see ei aita. Eile tegin tempokrossi, jalad olid nii kinni, läks minut aeglasemalt kui laupäeval... tingimustes vahet polnud. Hingamine oli normis, aga jalad ei viinud edasi. kanged. Tõenäoliselt piimhapet täis. Eks vist mahu asi - eelmine nädal tuli 73 km, sh Barcelona reis.

Jooksutehnika vene video on hea, selgelt on vead näha. Küllap oleks kasulik, kui keegi end ka filmiks. Aga harjutusi ei ole teinud. Ja teate, miks? Ausõna, aga ei viitsi. Kuigi tean, et peaks. Aga ega ma ole ka mingi olümpiavõitu jahtiv tippsportlane.

 
At 15:05, Blogger Priit Pullerits said...

No ja muidugi ei maksa unustada lisamast, et pärast eilset fiaskotrenni läks täna kohe kõne Harry Lembergile, et mis nüüd teha. Hea, kui on igal pool nõuandjaid, kellele toetuda. Otsused tuleb muidugi endal langetada ja töö tuleb ka endal ära teha.

 
At 15:13, Blogger Priit Pullerits said...

Vaatasin, et Tartu jooksumaratoni korraldajad usuvad minussse siiski nii palju, et panid mu hoolimata mullusest tujutust esinemisest esimesse stardigruppi. Ju nad on sisimas püstitanud loosungi-üleskutse "Usume Priit Pulleritsu!". Aitäh!

 
At 22:59, Anonymous Anonüümne said...

Tundupidevalt ebaloogiline, et pidevalt liikuv inimene on tihti kange. Kindlasti E ained toiduainetes ja Haribo kummikommid, mis igasugu värvusainetest ja säilitusainetest tulvil, mõjutavad samuti organismi; kuidas need ained organismist välja lähevad või nad ei lähegi? Kindlasti stress (stressike:) iseenesest kannustab kah inimest liikuma, siis on vaimselt selline kinnikiilumise oht, tähtis on asja naudinguga võtta, arvan ma. Jaksu!

 
At 23:54, Anonymous white said...

Hakkab kerima jälle see igakevadine lintkasset, et jooks on õige ja ülejäänud on valed. Bipedaalsus on kõige ebaefektiivsem liikumise viis ja tõepoolest pole võimalik muud moodi puhata kui seista, kuid nimetada teisi alasid mugavusspordialaks on ka tegelikult näotu. Ma ei usu, et nt Taaramäel on kergem kuskil Touril mägedes, kui mõnel keenialasel Londoni maratonil.

Asi on pigem selles, et kas sa sõidad/jooksed enda jaoks mugavustsoonis. Kui jah, siis on tegemist mugavusspordiga, kui ei, on tegemist nö sportimisega. Sa ei arva nii?

Palju õnne ESBL-i saamise puhul. Blogi on päris asjalik ettevõtmine sul tegelikult. Nii mõnigi kord on info kiiremini pärale jõudnud.

 
At 00:48, Anonymous Anonüümne said...

ESBLi loomist on toetanud Euroopa Liit ja lubatud on, et ESBL veebiväljaanne on tasuta (loogiline ju - eurotoetusi antakse avalikes huvides). Spordikoolituse ja Teabe SA veebilehelt vaadates on aga ESBL andmebaas parooliga kaitstud. Mistõttu me ei saagi Pulleritsu biograafilisele artiklile pilku heita.

 
At 02:17, Anonymous Anonüümne said...

00:48

Saab ikka. http://www.spordiinfo.ee/esbl/index.php

 
At 09:46, Anonymous Anonüümne said...

Kui sa kasutaksid kasvuhormooni meditsiinilisel eesmärgil, oleks see vastuvõetav, et saada oma tervis tagasi, eks. Selle artikliga levitad aga arvamust nagu suvaline sportlane võiks seda kasvuhormooni vabalt tarbida, küsib teiselt nagu leiba poest, ..eriti kui ta läheb teistega sardijoonele, eriti kui ta on nüüd leksikonis. Ei no kena küll! Tulevane dopingu-Priit?

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Eestlane on üks kidur tüüp-ei mõista ta ei kerget pila, ei seda, kui asjad tõesti tõsised.
Aga, teemasse:kas valgu- ja muu pulber mitte ei aita just kokkuvõttes liikumis-tugiaparaadi säilumisele-taastumisele kaasa. Valgusüntees on lihaskonna juures olulisim, ja mis see muu seda aparaati ikka õigesti käimas hoiab, kui mitte lihas?
Marko

 
At 11:45, Anonymous Anonüümne said...

leksikoni nimekirja kinnitatutel paluti täita ankeet. kui PP ankeedi täitis siis ei saand raamtusse sattumine küll üllatusena tulla. jälle üks ajakirjanduslik liialdus.

 
At 12:31, Anonymous Anonüümne said...

Liikumis-tugiaparaat selles mõttes, et liigesed, kõõlused, luud. Need on tõenäoliselt jooksjal piiravad tegurid, eriti Priidu vanuses. Kas olete näinud pikamaajooksjat lihast kasvatamas? Lihased neil kahtlemata treeningu käigus arenevad, kuid kas mitte mittevajaliku mahaviskamise näol? Arenevad tasakaalu hoidvad lihased - kuid mitte lihasmassi kasvatamise teel. Ehitusvad uued, tõhusamad neuromuskulaarsed mehhanismid (lihase rakendumine), kuid ei ole selge, kas valgupulber saab selles rolli omada.

 
At 12:58, Blogger Madis said...

Meditsiinis pole veel selgunud ülimuslikku tõde.
Kui see selgub, äkki lõpetame suremise?

 
At 18:14, Anonymous Anonüümne said...

kûlm duss on hea. Ise käin jooksutrenni järgselt seismas jöes,järves nii et eesnääre ei oleks vees. Toiming on lihastele - liigestele mönus kuid eesnäärmega tasub ettevaatlik olla (olen vees nii kaua et pääsen omal jôul välja st. et tulen ära enne kui olen kûlmast kange).

 
At 12:25, Anonymous Anonüümne said...

Ai raip, see oli valus jutt viitega ESBL-le.

Ma pole küll kunagi viitsinud sellesse teosesse süveneda, kuid nüüd vaadates ei mõista ma, et milleks sellist üllitist tehtud on. Pooled nendest nimedest on tsinovnikud ja kirjanikud - wannabe hobisportlased. Mul on lausa häbi lugeda oma Eestile kuulsust ja loorbereid toonud äia nime sellest suvalisest nimekirjast, mis koosneb taustategijatest, kellede puhul poleks olnud vahet kas neid toimetamisi oleks teinud üks või teine isik. Lihtsalt üks list suva meestele poosetamiseks tegijate sportlaste nimede aupaistel. Ja, et blogipidaja mu sarkasmi valesti ei mõistaks siis ütlen juurde, et selle listi koostamisel on palju mainekaid tippsporditegijaid ikka väga suva põhjustel välja jäetud ning selline listi autorite suhtumine ei vääri suuremat lugupidamist minu kui tavalugeja poolt.

 
At 12:59, Anonymous Anonüümne said...

Kui Pullerits on ESBLis, siis peaks Tserp ka olema. Võtsin T tähe alt paar artiklit lahti. Tserp täiesti olemas. Sama tähe all ka nt Tiit Tali. Artiklid on informatiivsed, mitte liiga pikad. Hea, et fotod ka juures. Ma ütleks küll, et hea ja kasulik üllitis. Nimesid võiks vast rohkemgi olla. Spordiga kokkupuutunuid on ju palju.

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

P.S- Samas Rein Taaramäe sissevõtmine on küsitav. Noormees alles sporditeel alustamas. Cofidise särk on pop, aga kas see viib kohe leksikoni? ESBL pigem ikka soliidne, väljakujunenud inimesi, eriti juba karjääri lõpetanuid tutvustav väljaanne. Taaramäest saab lugeda värskest Õhtulehest küllaga.

 
At 13:12, Anonymous Anonüümne said...

P.P.S. Samas 12:25 pahameel on osalt ka õigustatud. Boris Tamm: kuulunud tenniseföd-ni juhtorganitesse, tegutsenud tennisekohtunikuna.. Reet Hääle isa.. Ülejäänud eluloolised faktid täiesti spordivälised. Kas teised Kapa klubi mehed on ka ESBL-is? OMG!

 
At 14:38, Anonymous Anonüümne said...

Väga huvitav on lugeda mitmenäolisest inimesest kuldsest Hollywoodist kes räägib ainult seda mida usub ja kunagi ei ütle seda mida teised talle on ettekirjutanud. Ma ei mõista kuidas see haakub käesoleva blogiga. Äkki vast nõnda, et kõrvalt vaadates on ka blogi autoril hästipalju minasid mis vastavalt ilmastikuoludele ja muudele lugematutele põhjustele vahetavad tema sees omavahel kaootiliselt kohti ning seetõttu saab ta sõnavõttes alati jääda süüdimatult iseendaks. Ei tea kas seda oskust saab kognitiivselt treenida või peab selleks olema eriline anne? Ainuke asi millega ma nõustun on tõesti see, et kellegi teise teesklemine paistab ka supernäitleja esituses võlts ning seetõttu ei suuda keegi reaalelus sellist rolli kanda. Küll aga seab amet inimestele selles töös vajaliku käitumiskoodeksi ja seda ei tasu kunagi segi ajada teesklusega.

Ka lp ajakirjaniku töös tuleb kaukajumalat juhtnööride abil marionetina teenides ette punastamisväärseid juhtumeid küllaga. Samas käest ja jalust kinnihoidvad juhtnöörid ei lase tal seda piinlikust kaua tunda, sest kaukajumal teab, et jamasse sattunult tuleb sellest pääsemiseks keerata kokku järgmine jama ja loota, et sel korral on puudutatud just neid tegelasi, kes ei soovi oma musta pesu ajakirjanduslikust pesumasinas pikemalt leotada.

 
At 17:42, Anonymous Anonüümne said...

14:38 kommentaar on päris nutikas. Ma olen imestand, mis eesmärki kasvuhormooni-norimise lood teenivad. Kuidagi kummaline. Kõigepealt tehakse üks inimene nimetet aine (väidetava) manustamise eest pihuks ja põrmuks, nüüd mitu joru jutti asja otsimisest. Mingi peenem mõte kirjutajal kindlasti on, aga vat ei saa pihta.

 
At 20:38, Anonymous Anonüümne said...

Hei hei
mugavussportlane Priit!
jooksmine on nii lihtne ala, ,et mina nimetan selle kahtluseta *mugavusspordi* rubriiki.
30 min ja tehtud! või kui 'põhjaladumine' siis terve 60 min.!!!
katsu rattaspordis selliste mahtudega kusagile jõuda.

Spordileksikonist leidsin Sinu üles, ent sportlikke tulemusi - ei leidnud! Kas Sa polegi kunagi Eesti meistriks tulnud? - mitte ühelgil alal??
Või on kirjastaja/autor eksinud?
terv ja suur suur
irv
Peip
P.S. panen siia ka koopia spordileksikonist kodanik Priit Pullerits näitel (kõik saavad aru kui 'Spordi' leksikon see on!:
PULLERITS, PRIIT

PULLERITS, Priit (30. VII 1965 Tartu), spordiajakirjanik. Lõpetas 1983 Tartu 2. kk-i ja 1990 ajakirjanikuna TÜ (a-st 1995 magister), osales 1990 vahetustudengina Columbia Ülikooli (USA) ajakirjanduskoolis. Harrastanud 1983–89 Heiti Annuse juhendamisel kergejõustikku. A-st 2005 tegelnud Kalmer Trammi ja Margus Aderi juhendamisel murdmaasuusatamisega. Töötanud 1987–90 Spordilehe mittekoosseisuline korrespondendina, 2004–07 Sporditähe kolumnistina, a-st 1998 Postimehe vanemtoimetajana ning a-st 1991 TÜ ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi õppejõuna. A-st 2006 pidanud spordiblogi suusk.blogspot.com. Kuulunud a-st 2005 Schibstedi töötajate nõukokku. Saanud 2004 nii olemus- kui ka arvamusloo kategoorias Eesti ajakirjandusauhinna. T: XXIV olümpiamängud. Soul ’88 (1991, autoreid), Salt Lake City 2002. XIX taliolümpiamängud (2002, autoreid), Torino 2006. XX taliolümpiamängud (2006, autoreid), Vancouver 2010. XXI taliolümpiamängud (2010, autoreid)

 
At 21:24, Anonymous Anonüümne said...

Hei Priit,

'Nüüd hakkab siis paika loksuma, kes meist on siin arvestatav sportlane ja kes on wannabe.'

Kes meis siis on arvestatav spotlane ja kes wannabe?

Sinu analüüs oleks siinkohal vägagi oodatud!

terv
ja analüüsi oodates
Peip

 
At 21:59, Anonymous Anonüümne said...

Peip,
ära Sa enam peale võta. 8) -- Aga miks ei ole ESBLis Tiia Eestkivi spordibiograafilises artiklis mainitud tema anaboolsete steroidide tarvitamist? http://arhiiv2.postimees.ee:8080/leht/97/07/16/krimi.htm
Miks vaikib ESBL Sirje Eichelmanni (LA maratonil 2. koht!) dopingutarvitamisest? Kas ESBL ei pea dopinguga vahelejäämist patuks? Kuidas läheb see kokku Euroopa Liidu - projekti rahastaja - dopingut eitavate põhimõtetega?
Pärast seda ei ole vist enam mõtetki minna vaatama Andrus Veerpalu ja Mati Alaveri artikleid..

 
At 22:29, Anonymous Anonüümne said...

Veel huvitavaid fakte ESBL-st: hiljuti meedias esile olnud Kristel Berendsen (SA Anti-doping) on lõpetanud Brigham Youngi ülikooli USAs! See on ju mormoonide keskus. Priitki käib kahtlaselt tihti sealmail.. ESBL on, imho, hästi toimetatud ja sisukas; soovitan kõigil lugeda.

 
At 22:48, Anonymous Anonüümne said...

ESBList saame teade, et stammkommija Peip tulnud tervelt kaks korda teatesuusatamises Eesti meistriks. Ja tänavu möödus sel omapärase nimega noormehel 25 aastat meistersportlase rinnamärgi saamisest. Teatav närvilisus on usutavasti tingitud sellest, et neljapäeval tähistas lugupeetav oma 43. sünnipäeva. Wannabest pole haisugi.

 
At 00:07, Anonymous Anonüümne said...

Näo teema on huvitaval kombel oma blogis üles võtnud ka kirjanik Jaan Kaplinski, kes väidab, et inimesi on kahte tüüpi: ühed omavad nägu, teistel on lõustad ("mordad", Kaplinski kirjutab millegipärast vene keeles).

 
At 05:59, Anonymous Anonüümne said...

Kaplinski keelevalik (või pigem ühe vältimine) oli teema ikka päris tükk aega tagasi. Guugel aitab.
Aga spordist ja saavutustest... jah, wannabe on hea sõna. Peaasi, et juhendaja nime kuuldud oleks.

 
At 09:06, Anonymous Anonüümne said...

Vaidlen vastu, ei ole olemas mingeid Wannabesid, vaid tahapoole jääjad on amatöörid, poolamatöörid, harrastajad ja tervisesportlased. Millepärast üks nn. "võitja" teisi sportlasi sel viisil alavääristab? Ega siis aeglasemad ei sega tugevamaid võitmast. Pane kasvõi topngut. irw

 
At 09:07, Anonymous Anonüümne said...

Siinne lugu näitlejannast, kellega Priit ennast võrdleb, on naljakas. Naljakas on see, et pieteeditundeta inimesed, kes teistele pidevalt halvasti ütlevad, õigustavad oma oskamatust sotsiaalselt käituda ja inimestega suhelda, aususega.
Paraku pole madal EQ aususe katekooria. Tunnen selliseid emotsionaalseid invaliide veelgi, väga raske on nendega suhelda, nad ei taju teiste emotsioone adekvaatselt ja seetõttu tekitavad ümbritsevates pidevalt stressi. Nad on oma käitumishäirega teistele koormaks. Kahetsusväärne eeskuju Priidul.

 
At 11:01, Blogger Priit Pullerits said...

Peip, palju õnne aasta vanemaks saamise puhul! Vahepeal oli tööd nii palju, et tuttavate sünnipäevade jälgimise graafik jäi lausa unarusse. Ja loomulikult ei saa ma oma tulemustega Sulle vastu. Leksikonist on need puudu, aga ega need ka märkimist vääri. Igaks juhuks huvilistele siiski: Tartu linna meister 800 meetri jooksus 1984 ja kolmekordne Kalevi noortemeister keskmaajooksus. That's it, nagu jänkid ütlevad.

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

PULLERITS, Priit (30. VII 1965 Tartu), spordiajakirjanik.

See on väljavõte spordileksikonist.
Rõhk sõnal "spordiajakirjanik"
Millegipärast Priit siin pidevalt korrutab, et ta seda ei ole???

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Õige märkus, Priit on ju kirjutanud, et käsitab tema nimetamist spordiajakirjanikuks lausa solvanguna. Kuidas ESBLi koostajad on selle kahe silma vahele jätnud?

 
At 13:08, Anonymous Anonüümne said...

Mõelda vaid kui tore - üks päev pead endast kui spordiajakirjanikust kirjutamist kohutava solvamisena ja teine päev pead endast kui spordiajakirjanikust kirjutamist enesetunnet tõstvaks teri wannabedest eristavaks maailmakäsitluseks. Elu on ilus!

Minu pea hakkas nii lõdva selgroogu nähes tohutu kiirusega ringi käima. Kuidas saab küll nii lõdvalt ellu suhtuda, kas siin on abiks mingid joogid või hoopis pulbrid? Kanepi näppimine on Hollandis täitsa ok!

 
At 13:41, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, oleks ma teadnud, et mind spordiajakirjaniku pähe esitletaks, oleks ma vait olnud ja sellest leksikonist üldse mööda vaadanud. Vähemasti on sinna sekka ära mahtunud ka mu jooksu- ja suusatrennid, asi seegi.

No mõelge, nüüd, mehed, mis spordiajakirjanik ma olen! Te olete siin ju sada korda selgeks teinud, et kui ma isegi pulsikellaga midagi peale ei oska hakata, siis mis spordi mõistmist minusuguselt loota saab. Ega see, kui ma mõnikord ajaviiteks spordist kirjutan, minust veel spordiajakirjanikku tee. Olen paar korda ka ilmast kirjutanud, aga ma ei ole seepärast veel ilmapoiss ju. Olgu faktitäpsusena öeldud, et ma ei ole päevagi palgalise spordiajakirjanikuna töötanud, mitte ühegi lehe üheski sporditoimetuses. Aga ütleme nii, et ju ei leidnud leksikoni koostajad mu eluteel muud tähelepanuväärset, millega mind spordileksikoni külgedele tõmmata.

 
At 13:52, Anonymous Anonüümne said...

"Favoriit" (oli selline ajakiri, putkades müüdi) on kahjuks jäänud märkimata. Olulise teetähisena - ja mitte ainult Priidu, vaid kogu eesti uuema aja ajakirjanduse biograafias - oleks see täiesti võinud see olla.

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit, selles töökaaslase lõigus oli vähemalt kellelgi äratundmisrõõm: endal samuti 20a ainuke järjekindel tegvus pakk sigarette päevas! Ise kolmekümnendate keskel ja paar aastat tagasi sai üle väga pika pausi jälle liigutama(loe: suusatama) hakatud, ennekõike küll ajaviitena, kuna töö iseloom jätab talvel palju vaba aega! Aga sealt edasi loogilise jätkuna siis väljundiks ja sõpradega võrdluseks Estoloppet ja siis mingi hetk ka loomulikult siinse blogi jälgijaks... ;)

Mul küll nii peeneid terviseteste ette näidata pole, kuid eelmine aasta sai TM numbrit välja võttes tasuta mingil velol vändata- andurid külges ja meditsiinitöötajate valvsa pilgu all (muuseas, kui näo ja nime õigesti kokku panen, siis su tihti siin äramainimist leidnud sõber, Baltimaade Scanpixi juht jnejne, Art Soonets tegi ka seda vahetult enne mind ja sai mingi neg. inhvo sealt...või eksin?)
Ühesõnaga mingi lihtsam "koormustest" oli, mille pidasin mõistlikuks nii pikale pingutusele minnes ära teha! Suitsetamisest targu vaikisin enne tulemusi. Seitsmendal või kaheksandal raskusastmel saadi siis vajalikud numbrid kätte ja jälgiti ka taastumist...ja siis küsimusele, kas ikka võin täiega panna, vastati, et mitte ainult ei või, vaid lausa peangi! Südame töö pidi 5+ olema ja taastumine "nagu tippsportlasel",mis iganes see siis tähendab...vot siis sulle suitsetamist?! Samas, siiski kuskilt loeti välja, et max. koormusel hapnikutarbimisvõime vms. jääb gramm vajaka, aga see ei takista selle vajakajäämise piiril pikalt pingutamast...

Ühesõnaga seda kopsuasja mina kujutan lihtsustatult nii ette, et kopsumaht tõesti suicetades märkimisväärselt ei vähene: katsu 4-5 liitrist märkimisväärne osa tõrva või muu jamaga täita, kui enamus hakkab niikuinii suitsumeestel mingi staazi täitudes rögana hommikul kraanikaussi erituma? Aga seda hapnikutarbimise võimet saab ilmselt küll pärssida (nt minule antud vihje seal testis, siis sinu töökaaslase näit 35 sinu u.60 vastu sama kopsumahu juures?), kui kopsupind ühtlase "jamakihi" all juba (nt.shokiteraapiana nähtud inetud suitsetaja kopsud tervishoiu muuseumist vms:), ju seal mingi "ummistanud pooride" teema on, mis muidu õhust olulise välja peaks sõeluma?
Või mis muud näidud seal põhjalikumas testis veel on, mis suitsumeestel oluliselt kukkuma peaks?

Muidu enda tulemustest nii palju, et see aasta, kui stardikohad hakkasid juba enamvähem ok gruppidesse jõudma, siis nt. Alutaguse ja Tln.maratonil õnnestus teise saja sees lõpetada (küll tagumises pooles) ja Haanjas jäin mitte just palju teisest sajast välja, kuna seal "õnnistati" mingi neljandas sajas stardinumbriga ja möödumisvõimalustega oli nagu oli seal see aasta...
Kuna suusal sõltub üsna palju ka varustusest(mul vanad, käinuna ostetud Atomicu Vasa juustud vabas ja Madsuse Ultras. klassikaks, mida ise määrida pusin...pulbrid jäägu esisaja teemaks), siis sinna panustades võiks kindlasti oluliselt pareminigi suuta.

Aga võrdluseks üks ja ainus viimase aja jookunäit ka,kus siis varustus vast ei määra,tossud jalga ja minek:)
Kõrvemaal 16km, vähese pori ja küngastega rada, 1:12,...ehk u.4.30 per km. Joostud see siis ilma eelneva erialase ettevalmistuseta ehk suusakilomeetrite, mida see talv kogunes veidi üle 1000, baasil.
Ei tahaks küll ennast nüüd upitada, aga nähes omajagu mittesuitsetavaid tuttavaid, kes palju ja pühendunult treenisid ning samas palju tagapool lõpetasid, küsin jälle ka endalt, et palju see suitsetamine siis lõpuks segab vahest harrastaja tasemel sporti tegemast?
Kahjuks maha ka pole jätta suutnud, krdi maitsev on ikka... :)

 
At 23:08, Anonymous Anonüümne said...

Mina teen nii palju trenni, et võistlustele küll jõuan haruharva. Sel talvel suuska ligi 1200 km. Paljud kindlasti panevadki trenni oma põhiaja ja muu ressursi, siis ei tarvitse tulemused ja treeningute maht tõesti korrelatsioonis olla. Suitsetamisega on ag shansside mäng; kahtlemata võib ka vedada. Kuid muidu on üpris üheselt selge kuhupoole need shansid on. Selge on ka see, et võimete poolest inimesed erinevad - see on ka vaimsel alal nii. Aga seda ei ütleks, et jooks päris varustusest ei sõltu. Sõltub ikka. Ma ostsin just kaks paari Mizunoid, ligi 3500 kr. Riideid ostsin ka ligi 2000 kr eest. Nii et suusavarustusega pea samad kulud.

 
At 23:58, Anonymous Anonüümne said...

to 23:08
Mis asi on Mizunoid ja kuidas seda tarbitakse?

 
At 08:15, Anonymous Anonüümne said...

Viimasele, demagooge ennegi nähtud siin foorumis, nii et sa ei ole esimene.

 
At 11:20, Blogger Priit Pullerits said...

Suur aitäh, 13:52, Favoriiti meelde tuletamast. See tegi kohe südame soojaks, kui mõnel too ajakiri veel meeles on, ja hea sõnaga.

18:37 - aitäh huvitava ja pika kirja eest! Ilmselt olete andekas ja tõenäoliselt saavutaksite suitsetamata veelgi paremaid tulemusi. Püüdke ikka sest pahest lahti saada!

 
At 12:03, Anonymous Anonüümne said...

Tubakavastane propaganda on väga bro, kuid siiski paluks mitte unustada fakte tubakameestest ja rattasõidu võitudest. Näiteid leiab isegi Maarjamaalt. Vast Priit isegi aimab kelle(de)st jutt aga ma ei pea siinkohal sobilikuks rohkem vihjeid anda.

 
At 16:26, Anonymous Anonüümne said...

Priit, ESBL koostajad ei mõtle neid asju ise välja, ikka inimeste endi (sinu)käest küsivad.
Liiatigi on võimalik internetiväljaandes muudatusi teha. Kui spordiajakirjaniku nimi sind ikka solvab, siis, mis saab lihtsamat olla kui see ära muuta. See vist hästi ei sobi, sest siis pole sinu nimel sinna leksikoni asja. Seda saa ka ju ei taha. Nii, et edevusest oled kes iganes, peaasi et leksikonis saad olla.

 
At 22:12, Blogger Priit Pullerits said...

Pagana pihta, on vist jah nii :)

 
At 03:55, Blogger Unknown said...

qihang0630michael kors handbag
michael kors uk
gucci uk
burberry handbags
replica watches cheap
pandora charms 2015
longchamp handbags
jordan shoes
ed hardy clothing
cheap beats headphones
christian louboutin
air max 95
ray ban uk
michael kors
true religion outlet
chanel bags
oakley sunglasses
coach outlet
ralph lauren homme
louis vuitton
nike air max
cheap oakley sunglasses
kate spade outlet
michael kors bags
chanel outlet
jorda femme pas cher
michael kors
ed hardy
abercrombie outlet
ed hardy
cheap true religion jeans
kate spade outlet online
coach outlet online
prada outlet
gucci outlet
q

 
At 10:53, Blogger Unknown said...

north face jacket
air jordan 11
true religion jeans
michael kors outlet clearance
louis vuitton handbags
fitflops sale
louis vuitton pas cher
ed hardy tshirts
lululemon outlet
nike store uk
tory burch outlet online
nhl jerseys
marc jacobs outlet
herve leger outlet
cheap canada goose jackets
michael kors outlet store
mulberry outlet
michael kors canada
soccer jerseys
nike uk store
ugg boots sale
canada goose jackets
coach outlet
ferragamo shoes
michael kors handbags
cheap jordan shoes
nike tn pas cher
cheap nfl jerseys
kobe shoes
christian louboutin shoes
the north face outlet
ugg boots
michael kors outlet clearance
fitflop clearance
tory burch outlet
20160812caihuali

 

Postita kommentaar

<< Esileht