reede, mai 06, 2011

Pullerits: Mis tulemust lubab pühapäeval viimase aja treeningtöö?

Eile lõin arvud kokku: märtsi teisest dekaadist alates on jooksukilomeetreid kogunenud 409. Ei tea, kas see on nüüd piisav kogus, et suuta Tartu nn jooksumaraton läbi joosta?

Selle nädala tegemisi on juhtinud Heiki Tuul, kes minust kaks aastat nooremana oli koolipõlves Eesti lootustandvamaid pikamaajooksjaid, kuni elu ta muudele lainetele tõmbas. Olles talle kümmekond päeva tagasi andnud ülevaate, mida seni teinud olin, ja küsinud nõu, kuidas peaks viimase nädala harjutama, vastas ta:

"Igatahes hullumeelne, milliseid koormusi talud. Oleksid ikka pidanud tippsportlaseks hakkama, kuna ainuke eeldus ehk tervis on sul olemas.
Juhul, kui vastu pead (mina ei vastuta), tee pärast pühapäeva:
E puhkus või soojas 32-kraadises vees ligunemine
T kross 8 km
K tempokross 4 km (lõpus 300 m 75 % kiirusega)
N kross 6 km
R puhkus koos ligunemisega
..."

Laupäeva ja pühapäeva kohta andis ta samuti nõu, aga ärme torma sündmuste arengust ette.

Küsisin Tuule koostatud plaani vaadates, et on see ikka järeleproovitud variant. Ta vastas:

"Minu plaan ei saa asja halvemaks küll teha. Garantiid ei anna - sind hoiab elus kõva suusabaas, kuid kaua sa sellise intensiivsusega jätkata ei suuda. Kas hea ajakirjanik on see kes kirjutab kiiresti ja palju või see, kes kirjutab läbimõeldult ja hästi?"

Töökohustuste tõttu pidin teisipäevase krossi tegema esmaspäeval. Teisipäeval oli puhkus (s.t Tallinnas käik). Kolmapäevase tempokrossi kohta raporteerisin Tuulele:

"Eile tegin 4 km tempokrossi, Tähtvere pargis kolm ringi kokku 15.41ga. See ring on 1,35 km pikk. Oli jahe ilm, jooksin pikas dressis, eriliselt head minekut polnud, pidin end tagant sundima. Tundub, et jahe ilm mulle ei sobi, aga õnneks lubab pühapäeval kuni +19 kraadi. See oleks hea. Püüdsin küll rahulikult alustada, aga ikka vist sai kiire. Ringide ajad olid 5.09, 5.17 ja 5.15. Kuidas leida algul õige tempo?"

Tegelikult tollal, kui ma Tuulele raporteerisin, ei teadnud ma, et Tähtvere ring on 1,35 km pikk. Arvasin, et see on 1,25 km pikk. Täna hommikul mõõtsin aga rattaga täpselt üle. See tähendab, et esimesel ringil sain keskmiseks kilomeetri kiiruseks 3.49 ja kogu trenni keskmiseks kujunes 3.52/km.

Eile, neljapäeval, küsisin Tuulelt, kas 6 km jooksul on ikka mõtet. Või võib selle ära jätta ja teha pigem kaks puhkepäeva?

Tuul vastas: "Tee kindlasti 4-6 km enesetunde järgi hästi kergelt 6 min/km. Aitab paremini kui puhkamine jääke välja saada. Lõpus kõva võimlemine. Proovi dušši all lasta jala peale nii kuuma, kui kannatad, 30 sekundit ja siis täiskülma 5 sekundit. Tunned, kuidas jalad kergemaks lähevad." Ja lisas: "Kõik hea või halva oled juba ära teinud. Muuta midagi enam ei saa. Ära külmeta ja aidaku sind jumal."

Tegin 5 km, tõesti ligi 6 min/km tempoga. Vett lasin ka jalgadele nii, nagu Tuul soovitas. Aga kõva võimlemise unustasin. See-eest tegin korraliku sääre- ja reielihaste venitamise.

Öelge nüüd, mis tulemust on loota? Olgu lisatud, et kaarte tulevad segama kolm Etioopia jooksjat, kaks meest ja üks naine, mis tähendab, et enam-vähem kõik võivad heaga kolm kohta tahapoole võtta. Nende starti toojaks on Harry Lemberg. Lemberg on väärt treener. Näiteks Tuul ütles minu toimetatud ja üleeile ilmunud Maratoni teemaväljaandes Lembergi tutvustatud harjutuste kohta, et need on maailmatipp, lisades: "Kuna lapsed liiguvad vähe, siis areneb lihaskond (eriti ülakeha) ebaühtlaselt ja see omakorda põhjustab jooksmisel selja-, puusa- ja põlvevigastusi. Just need harjutused, mis tunduvad lihtsad ja on tüütud, peaksid olema kohustuslikud igas vanuses kõikide harrastusjooksjate treeningplaanis." Aga seda, et Lemberg mustad jooksjad meie kodusele rahvavõistlusele toob, ma küll sugugi heaks ei kiida, ja tuldvõtjatele olgu kohe lausutud, et küsimus pole jooksjate nahavärvis. Samavõrd ei meeldiks mulle, kui keegi tooks meie rahvajooksule tugevaid tegijaid ükskõik kust kohast, olgu Soomest, Lätist või Venemaalt.
******
Tucsoni kesklinn laupäeva hommikul, Arizona. 2. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits

Fotod 1 ja 2: Finišiheitlused jooksul ümber Viljandi järve. Fotode autor: Elmo Riig, Sakala/Scanpix
Foto: Priit Pullerits lähenemas 2008. aasta Tartu nn jooksumaratoni finišile. Tulemuseks oli ajaga 1:37.13 63. koht. Foto autor: Allan Leppikson, Scanpix Baltics

51 Kommentaarid:

At 10:18, Anonymous Ants said...

Võiks ju arvata, et tulemus tuleb metsik. Sellise jooksutreeningu pealt noorem jooksja jookseks alla 1.30. Priidule ennustaks aega samasse auku nagu varem 1.38-1.40. Võistluspäeval ei ole seda lendavat tunnet, poole maa pealt läheb raskeks ja kangeks. Palavam ilm kui treeningutel lööb raskelt. Jõudu kannatamisel!

 
At 10:33, Anonymous Anonüümne said...

Prognoosin 1:36. Lootsin salamisi Priitu võita, aga mis seal salata, on ta siiski paar kraadi kangem mees kui mina, mis sest et vanust jupp maad rohkem.

Märten

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Miks sulle välisvõistlejad ei meeldi-ka neliku teistel aladel on protokolli esiots ikka välismaistest elukutselistest?

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

Metsik. Võtmetreening oli tehtud õigel ajal 4 päeva enne võistlust, mäletad ju kui AV ja Alaver suuri võite koju tõid, siis tehti ka võtmetreening miski 4 päeva enne põhistarti.
Ma jooksen sinust küll kiiremini, kuid pühapäeval saan su käest haledalt sisse. Kaarte ei sega erinevalt Etyoopialastest. :)
Emeri

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

Jah, aga kuidas tipptreener oma võimeid teisiti realiseerida saaks, ses mõttes Priidu vastumeelsus võõraste jooksjate vastu mõistetav, sest edasist arengut oskavad siinsed blogilugejad ju vaevata järeldada.
Huvitav lugemine, jaksu nn. jooksumaratoniks.
P.S. Stabiilseimal suusamehel peaks ehk nüüdne start vahelduseks ka 100% õnnestuma. Prognoosin pirakat 1:30. Võistlusolude taha, tundub, ei tohiks seekord midagi jääda.

 
At 11:25, Anonymous Anonüümne said...

Kui suudad esimese poole rahulikumalt võtta ning asfaltil jalgu ei põruta, siis peaks tulema hea tulemus.
Ole ettevaatlik enne esimest ja kolmandat joogipunkti laskumistel/allamäel, et kiirel jooksul reit ära ei venitaks.

Pind päkka,
Mart

 
At 12:27, Blogger Priit Pullerits said...

Lugemissoovitust kah!

Tänases Postimehes on üle kahe külje intervjuu Andrus Veerpaluga.

Ja Eesti sprindikoondise treener Björn Kristiansen ütleb samas lehes spordiküljel, et ta ei jätka Eesti Suusaliiduga lepingut.

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Kui PP end realiseeriks saja prossa kanti, siis võiks aeg tulla 1:29 juurde. Seekord ehk üsna ebatõenäoline. Reaalsem oleks ehk 1:36-1:38 vahele, aeg üle selle oleks sellisele trennimehele juba lati mahaajamine tugevast puutest.
Andres

 
At 12:56, Anonymous Anonüümne said...

Kas Mart Kadastik oli Postimehe töötajatest ainus aktsepteeritav intervjueerija Veerpalu & Alaveri poolt vaadatuna ;)

 
At 14:02, Anonymous Anonüümne said...

Mõnus intervjuu, lugedes ei tekkinud kordagi tunnet et ajakirjanik ründab. Hea töö, rehabiliteerib natuke eelnenut. Emeri

 
At 14:11, Anonymous Maamees said...

Mootoris hj-de piisavalt, aga disainerid löppkiirusele röhku pole pannud. Mida arvata? Müts maha, ma küll ei viitsiks nii palju mässata jooksmisega kusagil teeservadel, kusagil metsaradadel vast ikka. Seepärast vist Maamehele TM jooksumaraton suht varakevadise aja pärast jääbki läbimatuks....
Aga tulemuse suhtes väga pilvedesse höljuma minna ka ei maksa, alistub napilt 1.40 aeg, löpp tuleb raskelt kätte. Kui Ants arvas et noorem jookseks alla 1.30, siis tegelt jookseks ka hr Puleritsu eas selle aja kui muuta natuke ettevalmistuse teist poolt. Edukat jooksmist!

 
At 14:39, Anonymous Anonüümne said...

Teadmata palju sa ponnistasid oma treeningjooksudes ennustavad need 1.37-1.38 kanti aega, seejuures tuleb märkida, et mida pikem on olnud treeningjooks seda paremaid tulemusi oled näidanud, ehk kas keskmaamehest on saanud pikamaajooksja?

 
At 14:45, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates Priidu mahtusid ja tema tugevat nn põhja, pakun ajaks 1.33. Juhul, kui esimesel 4-5km end kinni ei tõmba. Eelmine aasta sain Priidu kätte 4-5 km vahel, lõpuaeg minul 8 min kiirem, kui Priidul (ei ole mul eesmärki Priidule "ära" panna, võistleme eri vanuseklassis). Eelmine aasta tundus sul selgelt liiga kiire algus olevat, ära seekord seda viga tee.

Martin

 
At 15:05, Blogger sk8erboi said...

no mina oleksin küll pettunud, kui pullerits oma mugavusalal sellise trenniga esi 30 sisse ei tule, ja aeg üle 1.34 läheb.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

Mul jäi ennist aeg pakkumata, võidad mind 15-16 minutiga ja aeg tuleb 1:31,39.
Emeri

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
väidad, et Harry Lemberg on hea treener. Samas ei meeldi Sulle, et ta toob aafriklased meie võistluselt esikohti noppima. (Mulle ka ei meeldi ega see ei meeldi kellelegi.) Aga Lemberg on oma jooksuharjutused sealtsamast Keeniast õppinud. Ei usu, et ta need ise on välja mõelnud. Vähemalt promob ta oma harjutusi "Kenya süsteemi" nime all. Seetõttu peab ka aafriklastega leppima.

 
At 16:46, Anonymous Anonüümne said...

Priidul tugev põhi? Kuulge, kahe kuuga ei looda ju põhja?
* *
Üle kahe külje intervjuu Andrus Veerpaluga -- Eitamise jõud. Kas sellist intervjuud oli üldse mõtet teha? Poiss ei räägi ju midagi.

 
At 16:48, Blogger Priit Pullerits said...

16:37 - eksite. Kogu teie loogika lendab uppi, sest need jooksjad tulevad Etioopiast, mitte Keeniast, ja see on veel suurem vahe kui meil venelastega, ja teiseks olen Keenia süsteemi nime all tema süsteemi promonud mina, mitte tema ise. Seda teist eksimust ma ei pane pahaks, aga esimese eksimuse tekitasite küll puht isiklikust ignoratsusest ja seda on teil raskem välja vabandada.

 
At 17:53, Anonymous Anonüümne said...

Seni on PP rääkinud Kenya süsteemist, nüüd järsku Keenia süsteem... On vahva, kui inimene ei ole krambis, vaid muudab pidevalt oma tõekspidamisi.

 
At 21:02, Anonymous Anonüümne said...

"147"
Mehed, jätke see number meelde. Sest selle numbri all jagab Priit Pullerits teile pühapäeval Tartu Neliürituse jooksumaratonil Postimehe "Maratonilehte"! Numbris Harry Lembergi jooksuharjutused, mida kasutab ka Tiidrek Nurme (nn Kenya-System) ja palju muud.
Kui siinset artiklid juhtuvad lugema jooksuürituste korraldajad (siin võiks ju retooriliselt küsida, kas ikka loevad -- miks nad ei loe, loevad küll), siis Priit Pulleritsu käes on muide broadsheet'i kokkupanemise Eesti mitteametlik rekord - 48 h (Schibstedi konverentsi erileht, algusest lõpuni üksinda kokku pandud, kes huvi tunneb, kaevake Suusablogi arhiivis, seal on juttu kuidas see täpselt käis). Postimehe partnerlusega saate oma jooksuüritusele professionaalse ajalehe, mida loevad ka jooksjate tuttavad, töökaaslased ja perekonnaliikmed.

 
At 23:06, Anonymous Anonüümne said...

ah et Postimehes olla midagi lugeda... ja selleks tuleb lausa blogisse viide panna.
Nice try. Miskipärast ei ole veel isu kõmumeest lahti teha.

 
At 01:59, Anonymous Anonüümne said...

Pilt nr 2 - nr 126 jookseb ebaefektiivselt, energia peaks olema suunatud edasiliikumisele mitte kõrgusse
Pilt nr 3 - väga õigesti öeldud, lähenemas finisile, energiavarud juba otsa saanud

Fartlekiga kätteharjutatud tempovahetus võib muide kasuks tulla ka suusatamises. Seal on tempovahetusi konkurentidel hoopis raskem ignoreerida

 
At 05:10, Anonymous hd said...

tubli Priit,paistab et seekord peaks alla 4min.km tulema.Viiekümbiselt sain sellega hakkama,kui sa ei saa,siis pärast ütlen-MIKS.

 
At 09:41, Anonymous Anonüümne said...

Mul on Priidule hoopis ettepanek uurida, millise õigustusega TM korraldajad on oma ürituste KÕIKI hindu Euro tuleku järel drastiliselt kergitanud. Kõige teravam on ühistranspordi hinnatõus - 25 kroonist on saanud 5 Eurot (eelmüügist 4 Eurot). Tartust Otepääle ja tagasi sõit on nüüd sama kallis kui liinibussiga, ehkki liinibuss peab teenima kasumit ka 10% täituvuse korral, maratonibussides enamasti kõigile istekohta ei jätku.

 
At 09:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit!
Kui lolluseid ei tee (ennast kinni ei jookse ja rajal läbimõeldult toitud), siis keskmiselt 4.02 - 4.05/km. lõppaeg seega 1:32 - 1:33.
Aluseks olen võtnud siinsamas blogis Sinu enda toodud treeningud/ajad jms. andmed.
Loomulikult tingimusel, et rada ikka on 23 km, mitte rohkem.
terv ja kerget jalga.
Peip

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

9:41
Sellepärast, et sina oled nõus nii palju maksma.
Paljud on internetis hädas oma piletitest lahtisaamisega. Kui rahvaspordiüritus, siis peaks ka registreerimine olema rahvasportlasele kohane: vaatan aknast välja, läheks jookseks õige. 626 kr (40 EUR) võistluseelsetel päevadel on ikka väga palju.
Korruta see 400-600 kr 5000 tuhandega ja lisa sponsor- ja reklaamirahad (ma hindaks teist vähemalt samapalju). Kohalik omavalitsus pletib ka mis jõuab - oma poisid. Nii see äri käib.
Seejuures maksuvabalt. MTÜd ei tülita ka Maksuamet.
Igal mullil on küll ükskord lõpp, aga siin seda ei paista.
Konkurentsist jooksude vahel ei saa eriti rääkida.

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

P.S. Oo-jaa, märkida tuleb veel seda, et püramiid on rajatud vabatahtlike tööle. Isegi Euroopa Liidu logo on vabatahtlike värbamise lehel

 
At 11:22, Anonymous Anonüümne said...

10:54, "Sellepärast, et sina oled nõus nii palju maksma." - Ega enam ei olegi nõus. Varasema 4 asemel teen sel aastal 2 TM üritust, järgmisel aastal võibolla 0. Õnneks toimib ka rahvaspordis mingil määral turumajandus ja on võimalus valida odavamaid variante samaväärse elamuse saamiseks :)

Tegelikult võiks TM kohta konkurentsiametisse avalduse teha, nad on sisuliselt monopoolses seisus :)

 
At 15:23, Anonymous Anonüümne said...

Kuulge osalusmaksu üle vingujad-võrrelge TM ürituste osalustasu ja selle eest saadavat mõne teisega -imho absoluutselt parim suhe, sh maksavad veel sponsorid päris kaaluka protsendi kuludest ja midagi lisandub veel KOV-delt ja riigieelarvestki.Kasvõi selline "pisiasi" nagu lastejooksud(ei needki rahata sünni)-need toimuvad lausa 3 linnas täna Tartus(2200 osalejat) ,homme Otepääl ja Elvas.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

Lastel polegi vaja jooksudel osaleda. Neile on eakohased liikumisega seotud mängud, matkad jms. Seda on väitnud paljud autoriteedid. Ja liikumine ei pea tingimata lõppema reklaaminänni jagamisega.

 
At 21:31, Anonymous Anonüümne said...

Olen juba TM üritustest loobunud jõhkra hinnapoliitika tõttu! Ei huvita see, et joogipunktides on menüü nagu restos saab väiksemate kuludega ka teha!

 
At 22:05, Anonymous Anonüümne said...

Mulgi maraton tundub väga mõistlik ja huvitav üritus. Ainult start on millegipärast 8:00 Mustlas. Vist kardetakse palavust. Hind 18 eurot, varasema registrerimisega pool sellest.

 
At 12:51, Anonymous Anonüümne said...

Nonii tuli hoopis 1:39:42...

 
At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Aeg viletsam, kui eelmine aasta, samas koht jälle parem. Vanusekl koht on sama. Aasta jälle juures, arvan, et võib päris rahul olla.

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Krossijooksus vist km aeg ei mängigi erilist rolli, tähtis on just koht. Aeg halvem, aga koht parem - milles on asi? Kas mehed on end erinevate ürituste rallis kinni treeninud?

 
At 17:13, Anonymous Anonüümne said...

Eks talv oli pikk ja suusatada sai kaua, jooks kannatas selle läbi.

 
At 17:45, Anonymous Anonüümne said...

Jooks kannatas selles mõttes, et treenitus on ajalises nihkes. Ega 4-6 nädalaga keegi end 23 km jooksuks korralikult ette valmistada ei jõuagi. Võib-olla ainult need, kes talvel nädalas paar korda hallis jooksmas käisid. Või siis professionaalid. Loota, et mahukas suusatreening annab soliidse põhja, millele siis fartlekiga kiiresti "libisemiskiht" peale tõmmatakse, on paras avantürism. Priidu kava tundus kohe kahtlane: selliselt võiks valmistuda pigem 10 km jooksuks kui 23 km krossiks. Tulemus aga näitab, et teistel olid veel kehvemad kavad. Eile vaatasin staadionil kuidas üks kõvema tegija moodi mees ilmselt JM-ks valmistus. Meenutas posimist: rütmiharjutused jm. Eks igaühel ole probleem, millist meetodit valida. Mina kasutan see suvi progressiooni meetodit. Eile nädala pikal jooksul lisasin eelmise jooksuga kestust 6 minutit (kokku 1 h 55 m). Vähe, aga siiski. Ja ega rohkem poleks jaksanudki. Täna avasin ka staadionihooaja: 1000m + 3 x 400m. Nii et progressioon madalalt baasilt.

 
At 19:10, Anonymous Ants said...

Panin vist ennustusega täppi!

 
At 19:37, Anonymous Anonüümne said...

Absoluutselt! 8) Detailid homme Priidult eneselt

 
At 20:46, Anonymous Anonüümne said...

Rahvajooks ei ole ammu enam rahvajooks, seal käivad eesti tipud ja nopivad kõige koore enesele, rahvas taga, neile pole võimalust jäetud paraku.

 
At 00:41, Anonymous Anonüümne said...

Retooriline küsimus. Miks peaks keegi lugema pikki ja lohisevaid jutte Tartu Jooksumaratoni 143. koha peale silkaja treeningutest, kui eespool on 142 jooksjat, kelle treeningud on olnud tõhusamad. Ja kui jutt on veteranide spordist, kes end vanusele vaatamata vormis hoiavad, siis on ikkagi eespool 9 samavanust või vanemat spordimeest, kelle treeningud vääriksid rohkem tähelepanu.

 
At 00:42, Anonymous Anonüümne said...

Rajal oli üpris tugev vastutuul, mis aegu kärpis. Seetõttu näiteks 100. hulka tulekuks piisas koguni 2 minutit kehvemast ajast, kui mullu. Aga minu arvates Priit jälle alustas liiga kiiresti. Ise alustasin tükk maad aeglasemalt, kuigi ka siis tundus, et tempo liiga kiire. Sain ta kätte 8 km peal, tundus suht pehme sammuga juba. Hetkeks arvasin, et äkki teebki fartlekki ja praegu lõdvestav lõik käsil, aga vist ei.

L:

 
At 01:27, Anonymous Anonüümne said...

Retooriline küsimus. Miks peaks keegi lugema enda arvates "pikki ja lohisevaid jutte Tartu Jooksumaratoni 143. koha peale silkaja treeningutest" ning siis retooriliselt küsima "Miks peaks keegi lugema pikki ja lohisevaid jutte Tartu Jooksumaratoni 143. koha peale silkaja treeningutest, kui eespool on 142 jooksjat, kelle treeningud on olnud tõhusamad."

 
At 09:11, Anonymous Anonüümne said...

to: 01.27

Ei peagi, see on vabatahtlik.

Pets

 
At 09:44, Anonymous Anonüümne said...

to 00:41

Asi on väga lihtne. Need esimesed 142 ei kirjuta kärbse mustagi siia blogisse oma kannatustest rajal ja seda kõike haaravalt ning ärapanevalt. Tavaline jutt neil on ju, et kõik oli ok, siit sealt hõõrus, kannatasin, n kilmomeetril sai loksumisest siiber ja siis panin puraka ja tulin 20 sek parema ajaga parema ajaga lõppu kui kaasmatkajad...

 
At 10:34, Anonymous Anonüümne said...

Priit jooksis esimese lõigu (5km) 3 sek kiiremini kui eelmisel aastal, mil alustas liiga kiiresti. Tulemus see, et viimased 2km jooksis nüüd pool min aeglasemalt. Ei taha õppida.
Mis puutub viimase paari nädala Keenia või kelle iganes treeningutesse, mida Priit tegi, siis see näitab ainult tema naiivsust. Tase on tal sama, mis mullu. Naiivsus on arvata, et kahe nädalaga annab mingeid vigureid teha, millega seda taset tõsta.
Aga eks ta ise kirjutab,vastavalt oma tasemele, mis järeldused ta sellest teeb
T

 
At 10:39, Anonymous Anonüümne said...

PP: "Samavõrd ei meeldiks mulle, kui keegi tooks meie rahvajooksule tugevaid tegijaid ükskõik kust kohast, olgu Soomest, Lätist või Venemaalt."

Priit, kuidas suusamaratoniga on, kas sinna ei peaks ka välismaalased tulema ja üldse peaks rahvusvahelisest sarjast selle välja jätma? Kui ei, siis, mis selle jooksuga siis teisiti on? Tundub, et astusid jälle kolinaga ämbrisse.

 
At 10:53, Anonymous Anonüümne said...

Priit edestas 5 km vahepunktis 7nda naisena lõpetanud Lily Luike 3 sekundiga. See maksis end kurjalt kätte. Juba 10 km juures oli Luik Pulleritsust juba üle poole minuti ees.

 
At 10:54, Anonymous Anonüümne said...

10:39,
oled sa näinud musti suusatajaid?

 
At 11:19, Anonymous Anonüümne said...

Aga kas Etioopia tundmatute suuruste Eestis tomuvatele rahvajooksudele toomine on ikka oma jooksjate suhtes aus käitumine..

 
At 06:08, Blogger raybanoutlet001 said...

zzzzz2018.5.19
kate spade outlet online
canada goose jackets
snapbacks wholesale
canada goose jackets
pandora
ferragamo shoes
pandora
canada goose outlet
ferragamo outlet
air huarache

 

Postita kommentaar

<< Esileht