reede, aprill 06, 2012

Pullerits: Miks vasakpoolseist pole spordimehi?

Eelmise kuu lõpus jooksis pea märkamatult uudisvoost läbi teade, et Ksenija Balta, Andres Oper ja Margus Metstak on lahkunud Keskerakonnast. Igatahes ei tekitanud nende lahkumine peaaegu mingit vastukaja võrreldes selle ažiotaažiga, kui vähemasti Balta ja Oper Keskerakonnaga liitusid.

Miks? Sest eks seda oligi oodata. Algusest peale ei paistnud motiivid, mis neid Keskerakonda viisid, sugugi maailmavaatelised. Seetõttu võib nende lahkumist pidada loomulikuks ja normaalseks sammuks. Aga loomulikud sündmused - näiteks see, et te elate ja hingate - ei ole kunagi meediasündmused.

Kuid olulisem on siin näha laiemat pilti. Nad kõik lahkusid vasakpoolsest erakonnast. Ja kui te nüüd veidi avarama pilguga Eesti poliitikas ringi vaatate, siis näete, et õiged spordimehed ei saagi kuuluda vasakpoolsete leeri, vaid nende koht on parempoolsete hulgas.

Vaatame või suusatajaid. Reformierakonda kuuluvad Mati Alaver, Anti Saarepuu, Alar Arukuusk, samuti endine suusaliidu president Toomas Savi.

Vaatame veel reformierakondlasi: Jürgen Ligi, Andrus Ansip ja Meelis Atonen on kõik sitked spordimehed. Neinar Seli oli nooruses tõsine vasaraheitja, ta on siiani osalenud veteranide tiitlivõistlustel.

Ja loomulikult oleks siin patt jätta märkimata Jüri Jaanson, kahekordne olümpiahõbe.

Aga vaatame ka isamaaliitlasi, kes on sunnitud erakonda jagama Res Publica esindajatega. Nende seas on Erki Nool, olümpiavõitja, ja kahekordne olümpiamedalimees Toomas Tõniste. Ja kui laiendame IRLi varal pilti, siis erakonna ministrid Juhan Parts ja Jaak Aaviksoo on olnud ka küllaltki tõsised spordimehed: Parts jooksis nooruses keskmaad ja on hiljem mänginud innukalt jalgpalli, Aaviksoo oli tänu oma pikkusele päris tubli korvpallur. Ja kui keegi tahab võrdluseks vaadata FC Toompea koosseisu, siis küllap ei jää talle märkamata, et Eiki Nestor on seal sisuldasa ainus arvestatav vasakpoolne parempoolsetest domineeritud meeskonnas (lisaks Partsule Marko Mihkelson, Rain Rosimannus, Ken-Marti Vaher, Taavi Veskimägi, Tõnis Lukas, Silver Meikar).

Millest see kõik räägib?

Aga sellest, et õiged spordimehed on parempoolse ilmavaatega ja parempoolse ilmavaatega inimesed on kõvemad spordimehed. Pole ka imestada, kui vaevute arvestama parempoolsete tõekspidamisi. Need on ju konkurentsivõime ja võitluslikkuse rõhutamine, lootmine paljus just iseenda võimekusele (ka meeskonnamängus jalgpallis pead sa omal kohal ikkagi võimekas olema, igatahes võimekam kui vastasmängija), samuti jõulisema, agressiivsema, edasipürgivama hoiaku edendamine.

Kuid, pange tähele, ma olen siin aus ja õiglane: ka vasakpoolsete hulgas leidub mõni spordimees. Näiteks võrkpallikoondise peatreener Avo Keel kuulub Keskerakonda ja nooruses paljulubavaid kaugushüppetulemusi näidanud Sven Mikser juhib punaseid - just nii nimetas Mihkel Raud eilses "Kolmeraudses" sotsiaaldemokraate. Aga, nagu isegi näete, on vasakpoolsete hulgas spordimehi hirmus vähe. Sest vasakpoolne maailmavaade ja eluhoiak, võtke või jätke, ei soodusta spordi tegemist ega käi spordi karmi võitluslikkusega kokku.

Faktid on selles teemas raudselt minu poolel ja järeldused nendega igati argumenteeritud. I stand by my story. (Ja kui mõni üritab väita, et see ei tundu sisukas ega tõsine sissekanne, siis lubage teile pakkuda alternatiivi Eesti meediast - vaadake siia ja siia. Saite nüüd tõsist ja korralikku sisu?!)
******Casa del Prado, Balboa Park, San Diego, California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Foto 1: Ksenija Balta lahkub basseinist, ja lahkus Keskerakonnast. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Anti Saarepuu (keskel) lõppenud suusahooaja avaüritusel oktoobrikuu lõpus Tallinnas. Foto autor: Mati Hiis, Õhtuleht/Scanpix

36 Kommentaarid:

At 16:12, Anonymous Anonüümne said...

Tõepoolest. Ongi nii. Aga kas osad nendest kõvadest spordimeestest pole parempoolsed mitte seepärast, et see ilmavaade on võimul ja see võimaldab näiteks murdmaasuusatamisse rohkem raha pumbata?

Alternatiivsed sisuviited olid asjalikud. Neid pakub meile siis parempoolset ilmavaadet propageeriv meediakontsern :-)

 
At 16:28, Anonymous Valmar Tross said...

No mis sportlased need Parts ja Mikser olid? kuskil kooliajal on igaüks 1000m jooksn ja kaugust hüpanud. Partsu jalgpall oli teesklus

 
At 18:45, Blogger Madis said...

Priit, kui vaadata laiemat pilti, nagu Sa sissekandes soovitad, siis vaatame ehk Eesti konnatiigist väheke kaugemale?

Kont puremiseks - Hiina.
Kui palju on sealt tulnud maailmameistreid ja olümpiavõitjaid? Ja kas nad on parem- või vasakpoolsed spordimehed?

 
At 19:29, Anonymous Anonüümne said...

Neinar Seli, kui jokk-vingerdise nime, ei sooviks kyll nii auv22rsest allikast kui siinne blogi yldse lugeda.
MP

 
At 20:00, Blogger Priit Pullerits said...

Madis, nii ei lähe mitte - me võime ju vaadata Hiinat, aga me ei tea hiinlaste tõelist meelsust. Kommunism on seal vaid rudimentlik kattevari nende äärmiselt parempoolse hoiakuga majanduslikule ilmavaatele: kasv iga hinna eest! Ja Hiinas, ma arvan, et kehtib teine printsiip kui meil, ehk midagi sellist, nagu NLis: za rodinu, vperjod!

 
At 20:29, Anonymous Anonüümne said...

Täitsa muhe lugu pühadeks.

 
At 21:33, Blogger Madis said...

Tõelise meelsuse argumendi taha ei saa pugeda. Ei tea ju me teiste tõelist meelsust, kui nad pole seda ise välja öelnud. Ja see väljaütlemine on vaid avalik meelsus. Tõeline meelsus on inimese enda sees peidus. Teab ta siis seda või mitte.
Võtame kasvõi näiteks Riigikogu kantselei uue juhi Maria Alajõe (meelsuse), kelle vaated on olnud sotsiaaldemokraatlikud, kes nüüd on leidnud, et ta maailmavaated on siiski parempoolsed (viide: AK Nädal 18.03).

Minu nägemuses tõeline sportlane ei tohiks ennast parteiliselt määratleda.

 
At 22:50, Anonymous Anonüümne said...

Need viited on PM-i lood. Kas Sul, austatud vanemtoimetaja, ei ole häbi, et Sinu tööandja sellist paska (sic!) genereerib?

 
At 23:42, Anonymous Anonüümne said...

Riigikogu korvpallimeeskonnas domineerivad just vasakpoolsed: Jüri Ratas, Indrek Saar, Ranas Vassiljev, Rainer Vakra, Eiki Nestor, varasemalt ka Hannes Rumm

 
At 01:41, Anonymous Anonüümne said...

Tavai tunnistage ausalt üles kes suitsu tõmbab?

 
At 10:50, Blogger Priit Pullerits said...

Naljaga pooleks, aga võib-olla ka mitte (23:42-le): korvpall ongi nõrkadele. Vaadake Eesti korvpalli taset! Kas me ei võiks, taas naljaga pooleks, aga võib-olla ka mitte, öelda, et korvpalli mängivad need, kes enamat ei suuda ja kõrgemale ei küüni ja rahulduvadki ühise pallipatsutamisega?

22:50 - oleks mina toimetaja, siis mina selliseid asju ei avaldaks. Kusagilt jookseb ikkagi sündsuse piir, ja minu jaoks jookseb see hoopis teiselt tasemelt kui elu24-s.

Hea argument, Madis, v.a viimane lause. Miks ei tohi sportlane end parteiliselt määratleda? Kas tõesti elas rahvas seetõttu Baltale vähem kaasa, et ta astus Keskerakonda, ja vilistab võrkpallimeeskonna seepärast välja, et Avo Keel on Keskerakonna liige?

 
At 11:18, Anonymous Anonüümne said...

Priit ütles: Kas tõesti elas rahvas seetõttu Baltale vähem kaasa, et ta astus Keskerakonda, ja vilistab võrkpallimeeskonna seepärast välja, et Avo Keel on Keskerakonna liige?

Jah, täpselt nii see oli, kui Balta oma ettekirjutatud keskerakondlikku umbluud maha luges, siis oli väga piinlik. See jättis kaasaelamisele oma jälje.

Või meenutame Operi astumist kesikute sekka ning reaktsiooni tribüünidel, kui ta rahvuskoondise eest väljakule tuli. Need ei olnud just kestvad kiiduavaldused.

See ei ole niisama lihtne, kui tegevsportlane astub erakonda. Ühelt poolt - igal inimesel on õigus end poliitiliselt määratleda. Teisalt, pooleheoidjatele see eriti ei meeldi, ka siis mitte, kui sportlane astub 'meeldivasse' erakonda. Põhjuseks võib olla see, et erakonnad sätivad sportlase kohe häältepüüdjaks (Balta on eriti nukker näide) ja sellist hangeldamist ei taha spordipublik vaadata.

 
At 11:36, Anonymous Anonüümne said...

esindan ühte ausaimat spordiala nagu maraton ja olen vasakpoolne, ehk austan ausat konkurentsi ja teiste austust nii spordis kui tavaelus ja teades harrastajate ( mitte sportlaste) ansipi ja ligi käitumist spordiradadel ... see ütleb kõik :)

 
At 12:29, Anonymous Anonüümne said...

Riigikogu korvpallimeeskond on võitnud mitu aastat järjest Baltikumi parlamentide turniiri, sisuliselt samad mehed esindasid riigikogu ka hiljutisel saalijalgpalliturniiril. Ei ole nad midagi lihtsad patsutajad.

 
At 13:33, Anonymous Anonüümne said...

Hr Pahvil on kindlasti midagi öelda hr Pulleritsu 10:50 sissekande kohta. Jään ootama, kas on julgust.

 
At 13:36, Blogger asnl said...

Mainimata on jäänud veel Kalle Laanet, Aivar Kuusmaa, Deniss Boroditš, Rainer Vakra. Oma reporteritöö põhjalikkust pidevalt rõhutav autor on seekord küll üsna lohakas olnud.

 
At 14:11, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 13:36, Laanet ja Vakra ja Boroditš on sealt Keskist ärapöörajate hulgas, Kuusmaa kui korvpallur tõestab naljaga pooleks seda, mida korvpallurite kohta ütelsin - aga võib-olla ka mitte naljaga pooleks... Igatahes on Kuusmaa sats kehv, peksupoiss, kui räägime vähegi tõsisematest lahingutest idarindel.

 
At 15:38, Anonymous Anonüümne said...

PP on lõpuks päris rappa läinud. Kas naljaga pooleks või mitte.

 
At 16:04, Anonymous Anonüümne said...

Kas keegi selgitaks, mis on PP huvi siin kommentaariumis igasuguste anonüümsete ja poolanonüümsete kasutajatega vaielda?

Ja miks ta iga hinna eest vastasseisu otsib?

Kas eelmiste postituste kommentaaride arv oli nii väike, et nüüd pidi sisse tooma raskekahuri - poliitika - ning kommentaarides toetama seda mustvalgete seisukohavõttudega?

Selline asi ei ole siiras.

 
At 16:58, Blogger Madis said...

Priit, see viimane lause on minu nägemus, mitte argument. Lähtun sel puhul põhiliselt olümpia-aadetest.

 
At 19:05, Anonymous Anonüümne said...

Siirus seisneb selles, et PP kogub klikke, mis hinnaga, see teda ei koti.
Peaasi, et lollid kommenteeriksid (mina kaasaarvatud).

 
At 09:30, Anonymous Anonüümne said...

Oletatavasti mängib PP lugejatega kauakestvat, st kolm korda nädalas pilti vahetavat ja lõppu pole näha, mängu. Niisuguse intensiivsuse juures teksti kvaliteet arusaadavalt kõigub ja parema puudumisel tuleb käiku võtta must-valged, piire kompavad süzheed.

Aga autor tundub selles mõttes küll siiras olevat, et teemadele vinti juurde keerates tulevad enese hoiakud, eelistused, hirmud jms. piisavalt selgesti välja ja mingeid üllatuskõikumisi ette ei tule.

Millegipärast usun, et mitmete postituste taga, nagu seekordki, on suuresti soov ärgitada lugejaid argumenteeritult vaidlema. Selleks ka nii lihtsameelsed, must-valged pildid. Aga ei tea.

Blogist läbi jooksnud vigin sotsiaal-demokraatide osas on suuresti mõttetu, välja arvatud argument, et Sven Mikser ei saanud kergejõustikuliidu juhtimisega hakkama. Kui see tõesti oli nii, siis on kahtlus, et ta millegi suuremaga saab, vägagi põhjendatud. (Sandor Liive, senini olete enda elu küll ainult raskemaks teinud - vägagi küsitava kohaliku tuumajaama etteotsa Teid küll ei sooviks!)

Aga mängime kaasa. Pigem võiks siit läbi jooksnud nimedele toetudes väita, et parempoolsed on tublid individuaalsportlased ja vasakpoolsed meeskonnamängijad.

K.

 
At 14:09, Anonymous Anonüümne said...

Õige, ka Sõber ja Klandorf on ju Keski ridades

 
At 14:44, Blogger Priit Pullerits said...

Täiesti siiralt, inimesed: olge punaste ehk sotside ehk meie keeli siis sotsiaaldemokraatide suhtes väga-väga ettevaatlikud. Iga kaine aruga inimene peaks mõistma, et punameelsetest on Eesti-sugusele riigile ainult ohtu. Ärge korrake 1930. aastate lõpu viga - siis olid ka paljud pealtnäha tublid ja progressiivsed intelligendid punameelsed (Siin Kallas kirjutas sellest aastaid tagasi EPLis suurepärase loo!), ja ise teate, millega see lõppes. Ütlen siiralt, et mind teeb punaste populaarsuse tõus vägagi murelikuks. Nende pääsemine võimu ligi oleks Eestile väga ohtlik variant. Euroopast on hoiatavaid näiteid küll, nagu Schröder ja Lipponen, Gazpromi käsilased, ja kohutav mõelda, et meie sotsid on ju nendega ilmavaateliselt samas leeris.

Kurat, mina seda riiki võitluseta käest ei anna!

 
At 14:59, Anonymous Anonüümne said...

Nõus.

 
At 15:20, Blogger Madis said...

Ma arvan, et ei annaks keegi seda riiki võitluseta käest. Küsimus on aga: kes on vastaspoolel ja kui palju neid on?

 
At 15:37, Anonymous Anonüümne said...

Õige Priit,parem surra väärikalt,kui lömitada punaste või savipätsi-taoliste ees.HD.

 
At 15:43, Anonymous Anonüümne said...

Priit, mida konkreetselt on Saksamaa ja Soome kaotanud sellest, et nad Nord Streami projekti raames Gazpromiga koostööd on teinud ? Kas nende iseseisvus ja riiklikkus on selle tõttu kuidagi nõrgenenud ? Kas nad on selle koostöö tõttu vaesemaks jäänud ? Igasugune koostöö (kooselu) on üks lõputu kompromisside tegemine ning pigem tuleks kiita poliitikuid, kes suudavad lisaks oma naba imetlemisele ka rahva huvides midagi ära teha. Meie juhtpoliitikute poolt rahva pidev Venemaa ohuga hirmutamine viitab ühekülgsusele ja kitsale silmaringile, sest tänapäeva (geo)poliitikas ei eksisteeri enam ammu bipolaarset USA-Venemaa keskset maailma.

 
At 17:00, Blogger Karli said...

Vene ohust kirjutab Ants Laaneots tänases Postimehes ja see ei ole sugugi lõbus:

http://arvamus.postimees.ee/799456/ants-laaneots-venemaa-kasvatab-muskleid/

Aga ma ei saa kuidagi aru loogikast, et 1939-1940 Euroopas ja sh. Eestis juhtunu eest vastutavad sotsiaal-demokraadid. Pigem kui kohalikke olusid vaadata, siis enamus otsustajatest (Päts, Laidoner jne.) olid klassikalises mõttes ikka rohkem parempoolsed. Hulk kohalikke, aga ka lääne vasakpoolseid ullikesi ei määranud selles situatsioonis enam sisuliselt midagi. Ega Varese puudumisel ei oleks Eesti võtmata jäänud.

Aga pigem ei olnud see tolleaegses keskkonnas üldse oluline, määras pigem geopoliitika ja pingete kasvamine uute võimukeskuste (Vene ja natsi-Saksamaa) esilekerkimisel (nagu täna Hiina analoog) ja lisaks Esimese Ilmasõja järgsed vead, sh Saksamaa ebaproportsionaalne alandamine.

Siim Kallase kirjatüki aadressi võiks uuesti üles panna, ei ole lugenud.

K.

 
At 17:03, Anonymous Anonüümne said...

15:43, meil siin Venemaa piiri ääres eksisteerib alati ja jääb igavesti eksisteerima Venemaast lähtuv geopoliitika. Seda ka siis, kui USA oleks ühel päeval väeti ja unustatud ja maailmas ruuliks taevas teab kes või mis, siis ikkagi oleks meil siin Venemaa-keskne geopoliitika. Õppige see omale pähe.

 
At 18:47, Anonymous Anonüümne said...

Keskerakonna vasak-parempoolsuse määratlemisel juhiks tähelepanu asjaolule, et europarlamandis on nad koos reformlastega liberaalide fraktsioonis.

Suur hulk nimetatuid tulbisi parempoolseid on endised EKP liikmed!

Siis tuletaks veel meelde, et E Salumäe on olnud KERA-s.

Ja lõpetuseks paluks tuletada meelde, mis riik on oma rahvaarvu kohta suhteliselt kõige rohkem olümpialt medaleid võitnud? :D
Erki

 
At 19:23, Anonymous Anonüümne said...

Parempoolsusega ei maksa liiale minna. Tiksoja ristis olid täna paremal teepoolel tumedais riideis jooksmas. Jalakäija ja jooksja peavad maanteel ikka vasakpoolsed olema.

 
At 22:38, Anonymous Anonüümne said...

Kordemetsale ütlen kogu austuse juures tema loomingulise võimekuse suhtes, et tark inimene hoiab suu nendes asjades kinni, millest ta mitte-kui-midagi ei tea. Antud juhul siis spordi teemadel.
Kuidas ta täna spordisaates ütleski, et Andrus polnud see, kes kulda tahtis, kulda tahtsid teised!

Tule taevas appi! Siinkohal on ainuõige juhinduda tõekspidamisest, et igaüks jäägu oma liistude juurde.
Kordemets võib dialoogi mõjuva lavaletoomise tehnikatest rääkida kindlasti tunde ja eeldatavalt ka huvitavalt, kuid spordi ja tippsportlase elu lahtimõtestamisel paneb ta ennast vabatahtlikult täieliku narri olukorda.

Sõbralik soovitus: ärge võtke sõna teemadel, milles silmnähtav diletant olete. Kas meie elus on huumorit tõesti nii vähe?

 
At 08:55, Anonymous Anonüümne said...

22:38 Mis alal teie asjatundja olete, et selliselt sõna võtate?

 
At 20:36, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan vale keele eest ning samuti vabariiklaste valimispropaganda eest. Samas annab järgnev tekst mõtteainet, mis võiks juhtuda, kui inimestel "incentive" (motiveeriv eesmärk?) ära võetakse. Lähim päriseluline paralleel, kus antud varianti kasutati oli Nõukogude Liit.

An economics professor at a local college made a statement that he had never failed a single student before, but had recently failed an entire class. That class had insisted that Obama's socialism worked and that no one would be poor and no one would be rich, a great equalizer.
The professor then said, "OK, we will have an experiment in this class on Obama's plan". All grades will be averaged and everyone will receive the same grade so no one will fail and no one will receive an A.... (substituting grades for dollars - something closer to home and more readily understood by all).
After the first test, the grades were averaged and everyone got a B. The students who studied hard were upset and the students who studied little were happy. As the second test rolled around, the students who studied little had studied even less and the ones who studied hard decided they wanted a free ride too so they studied little..
The second test average was a D! No one was happy. When the 3rd test rolled around, the average was an F. As the tests proceeded, the scores never increased as bickering, blame and name-calling all resulted in hard feelings and no one would study for the benefit of anyone else. To their great surprise, ALL FAILED and the professor told them that socialism would also ultimately fail because when the reward is great, the effort to succeed is great, but when government takes all the reward away, no one will try or want to succeed. It could not be any simpler than that.
Remember, there IS a test coming up. The 2012 elections.

These are possibly the 5 best sentences you'll ever read and all applicable to this experiment:
1. You cannot legislate the poor into prosperity by legislating the wealthy out of prosperity.
2. What one person receives without working for, another person must work for without receiving.
3. The government cannot give to anybody anything that the government does not first take from somebody else.
4. You cannot multiply wealth by dividing it!
5. When half of the people get the idea that they do not have to work because the other half is going to take care of them, and when the other half gets the idea that it does no good to work because somebody else is going to get what they work for, that is the beginning of the end of any nation.

by Ed Will(http://www.facebook.com/ed.will2)

Priit

 
At 20:14, Anonymous Anonüümne said...

Vasak- ja parempoolsus on vaid üks dimensioon. Kuidas on lood rohelistega? Ja millise maailmavaatega inimesed jooksevad rohkem Vibramitega või paljajalu? Ja millised on rohkem paksu tallaga Heelstrikerid?

 

Postita kommentaar

<< Esileht