neljapäev, märts 22, 2012

Pullerits: Kes vastutab Veerpalu traagika eest?

Talvise Tartu maratoni eel kohtusin Eesti suusakoondise kauase endise liikmega, kes rääkis, mis küsimus painab norrakaid seoses Andrus Veerpalu positiivse dopinguprooviga. Mu vestluskaaslane viitas ka Norra tippsuusatajale, kelle nime olen paraku unustanud, kuid see polegi tähtis. Tähtis on see, mida norrakas oma küsimusega väljendas. Ta oli nimelt pärinud: "Kas see, mis Veerpaluga juhtus, oli ühekordne, või oli sedasi toimitud juba pikemat aega?"

Mina ei ole inimhingede insener. Ma ei väida, et oskan inimeste ilmest palju välja lugeda. Aga spordivallas minust kogenumad ajakirjanikud rääkisid juba Salt Lake City taliolümpial, et koondise peatreener oli käinud mitu päeva mureliku näoga ringi, et kas tuleb halb uudis või mitte. Olgu veel kord rõhutatud: mina ei osanud Alaveri ilmele ja tujule mingit tähelepanu pöörata, ja et kellelegi midagi tundus, ei ole argument väitmaks, et midagi imelikku ja ebameeldivat võis juhtuda. Pigem, mäletan, ründasid Eesti ajakirjanikud olümpial mõnda rootsi ja norra kolleegi, kes oma kirjutises oli vihjanud Veerpalu imelise vormitõusu küsitavatele tagamaadele. Ent siin, mööngem, mängis rolli see, et veri on paksem kui vesi. Ehk välisvaenlase rünnaku korral koonduvad ka need jõud, kes muidu, üksnes omakeskis, esitavad samuti kahtlustavaid küsimusi.

Kõik eelnev, möönan, kuulub rubriiki - ja seda rubriiki on kritiseerinud ka Alaver - "keegi naine kuskil saunas rääkis". Hoopis iseasi on kõne, mille sain hiljuti ühelt inimeselt, kellel on pikaajalised isiklikud kogemused nii spordis kui meditsiinis (ja see inimene, olgu kohe öeldud, ei olnud Mihkel Mardna), ja kes andis mulle juba unustusehõlma vajuva, kuid endiselt lõpplahenduseta Veerpalu dopingujuhtumi kohta paar olulist niidiotsa.

Allikas väitis, et Veerpalu oli temale teadaolevalt kasutanud sellal, kui ta vahele jäi, kahte taastusvahendit, millest üks oli suu kaudu võetav ja teine nädalas korra süstitav. Nende kohta küsisin Tartu maratoni finišis otsesõnu ka endiselt suusakoondise arstilt Tarvo Kiudmalt, keda keegi polnud seni usutlema pääsenud, ja Kiudma mäletatavasti vastas, et üks oli hernesupp ja teine oli oasupp - ehk tegi seda, mida klassikaliselt tuleb ebameeldivate, tõele liiga lähedale tungivate küsimuste puhul teha: pöörata asi naljaks. Aga kas panite tähele: ta ei eitanud, et mu allika väide vastab tõele.

Tegin, nagu ikka sellistel puhkudel, reporteritööd - mina, tuletan meelde, olen siin ju ikka ainus, kes asja uurib, mitte ei kirjuta oma kujutelmadest, nagu mõned teised, kes üritavad mulle siinses sfääris konkurentsi pakkuda - ja sain ühelt äärmiselt kompetentselt allikalt sellise selgituse: ravimite vereringesse ehk veeni viimine on spordis keelatud, v.a meditsiinilistel näidustustel. Kuid trikk on selles, et mis on meditsiiniline näidustus, märkis mu pädev allikas. "Kui sportlane on totaalselt kurnatud, kas see on meditsiiniline näidustus?" esitas ta retoorilise küsimuse.

Siin on märksõnadeks Veerpalu + koormusastma + kopsuarst dr Erve Sõõru PERHist. Kahtlustus oli väikeste bronhioolide kahjustus külma õhu aastatepikkusest ahmimisest. Ravim: Symbicort.

Aga tuleme tagasi süstitavate ainete juurde. Põhimõtteliselt peaks ju sportlane teadma, mis talle süstitakse, kuid tegelikkuses ju ei pruugi. Just see viimatine asjaolu seletab ka, miks Veerpalu läks saatuslikul päeval pahaaimamatult dopingukontrolli. Tal oli ju mitmeid muid võimalusi.

Esiteks on teada, et Veerpalu tuli Otepääl esmalt kätte saada, ja see võttis veidi aega, enne kui ta dopingukontrolli saadi. Kui sa oled aga saanud kahtlasi süste, siis on sul võimalik tõepoolest dopinguküttide eest ära joosta, eriti kui sul eelnevalt ühtki hoiatust kirjas pole. Seega oleks Veerpalu võinud öelda, et oih, mul tuli kibekähku sõita Pärnusse ema või isa juurde - mida iganes. Ta oleks saanud hoiatuse, ei midagi hullemat. Alles kolmas kontrolli mitteilmumine toob kaasa diskvalifitseerimise. Aga Veerpalu läks dopingukontrolli. Miks?

Sest ta ei teadnud, mis aineid talle sisse oli manustatud. Seda, muide, kinnitab ka Veerpalu kehakeel aprillikuisel pressikonverentsil: niisuguseid pisaraid juba ei teeskle.

Kelle huvides olnuks Veerpalule aineid sisse süstida? Loomulikult peatreener Alaveri huvides. Tegin jälle reporteritööd ja sain asjaga seotud allikalt kinnituse, et Tartu Ülikoolis on kasvuhormooniga seonduvat uuritud juba pikka-pikka aega, lausa mitukümmend aastat. Näiteks juba 1980. aastatel tehti seal katseid hiirte peal, et vaadata, milline on kasvuhormooni mõju. Selles mõttes on asjakohane vahepeal kõlanud idee, et luua TÜsse kasvuhormooni uurimise keskus - selle tööga on seal juba ammu algust tehtud. (Keda kasvuhormooni mõju rohkem huvitab, sel soovitan lugeda minu sulest eelmisel nädalal Arteris ilmunud kirjutist "Skandaalne kasvuhormoon tõuseb üha enam aujärjele".)

Teine igati pädev allikas, kes teab, millest räägib, ja räägib ainult sellest, mida teab, kinnitas, et TÜs on hormonaalseid uuringuid ja teste tehtud tõepoolest aastakümneid, juba professor Atko Viru hiilgeajast saadik, ja et nende katsetega olid seotud ka legendaarne Fred Kudu ja aastaid NSV Liidu kümnevõistlejaid tohterdanud Toomas Savi, kauane Eesti Suusaliidu president. Ma ei ole veel asja uurima jõudnud, aga Tartu Ülikooli teadusraamatukogus leidub sel teemal mitmeid teadustöid. Üks huvitav raamat on näiteks "Dopingu ABC", rotaprindis väljaantud, kus on täpsed juhised, kuidas dopinguga ringi käia. Teadmisi oli! Nüüdisajal seda raamatukest niisama juba ei leia...

Siin on veel üks huvitav asi. Mäletate Veerpalu dopingurpoovi tulemusi õigustada püüdvat väidet, et pärast kehalist koormust pidigi kasvuhormooni tase organismis tõusma? Kõik õige, nii see toimub. Aga küsimus ei ole taseme tõusus, vaid teatud isomeeride vahekorras, nagu me nüüd teame. Ent mis iganes - kui pikk treening mõjub nii, et sportlase näitajad, olgu tase või isomeerid, lakke hüppavad, siis kõige lihtsam moodus selle tõestamiseks, et tegemist on loomuliku hälbega, olnuks Veerpalule uuesti koormust anda ja siis mõõtmised teostada. Millegipärast ei ole seda küsimusi ja kahtlusi hajutavat testi siiamaani tehtud.

Teine huvitav asi on see, et Veerpalu kaitse ei vaidlusta testide tulemust, vaid proovide tehnilist võtmist ja menetlemist. Miks tulemusi ei rünnata? Väga lihtne: siis läheks ilmselt avamisele ja uuesti analüüsimisele ka Veerpalu kõik varasemad proovid.

Ja siis saaks ka norrakad oma suurele küsimusele vastuse.

Kõige selle taustal on huvitav, miks Veerpalu oma suud endiselt kramplikult kinni hoiab. Jah, võib-olla on ta tagasihoidlik ja sõnaaher inimene. Aga võib-olla ei oska ta ise ka midagi öelda, sest ei saa aru ega teagi, mis temaga on tehtud?

Kõige kurvem kogu selle loo juures on asjaolu, et Veerpalu võib siin olla kui mitte suuresti süütu, siis osaliselt poolsüütu, ning tegelikud salasepitsejad ja niiditõmbajad käivad madalat profiili hoides vaikselt oma radu. Sel juhul on tegemist ekstrasuure alatusega: mees, kes on teistele tema ümber kuulsust toonud, on nüüd jäetud kõigi tuulte kätte üksinda seisma.

Lootus, nagu vahendas üks mu allikaid Veerpalu kaitsetiimi ühe võtmeliikme hinnangut, et rahvusvaheline spordiarbitraažikohus Veerpalu õigeks mõistaks, on üli...
******Julian, California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Foto 1: Andrus Veerpalu määrimas suuski veebruari lõpus Mammastes Põhjamaade noorte meistrivõistlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 2: Andrus Veerpalu ergutamas Eesti võistlejat Mammastes Põhjamaade noorte meistrivõistlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix
Foto 3: Andrus Veerpalu kaitsmas end lumesaju eest Mammastes Põhjamaade noorte meistrivõistlustel. Foto autor: Tairo Lutter, Õhtuleht/Scanpix

54 Kommentaarid:

At 14:32, Anonymous Anonüümne said...

Üle hulga aja asjalik postitus!


Toomas Savi eitab dopingu vahendamist

http://www.ohtuleht.ee/103390

 
At 14:42, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu kadus Savi?

 
At 15:51, Anonymous Anonüümne said...

Toomas Savi salapärane KGB toimik

KGB väljasõidutoimiku andmeil kasutas KGB Toomas Savi 1964. aastal toimunud Soome-sõidul usaldusisikuna.

“V 1964 godu tov Võime ispolzoval Savi v katšestve doverennovo pri võezde v Finlandiju.” (1964. aastal kasutas sm Võime Savi usaldusisikuna Soome-sõidu puhul.) See 1972. aasta 12. juulil kirjapandud lause on pärit Eesti NSV KGB 10. osakonna koostatud väljasõidutoimikust nr 3630.

Eespool tsiteeritud lausele järgneb järeldus, et Toomas Savi välisreisidele USAsse ja Saksa Liitvabariiki vastuväiteid ei ole. Lõigu lõpetab kolmas lause: “Pri võezde štšitaem vozmozhnõm vosstanovlenie doveritelnõh otnošenii.” (Reisi toimumise puhul on usaldussuhete taastamine meie arvates võimalik.)

Kas Toomas Savi teadis?

Oma toimikuga tutvus Toomas Savi sel kevadel paar kuud tagasi. Tema palvel viis toimiku Toompeale riigiarhiivi filiaali direktor Valdur Ohmann. Riigikogu esimees lehitses toimikut mõnikümmend minutit.

“Toimik on paks. Mina ei märganud toimikut lehitsedes lauset, et oleksin olnud KGB usaldusisik. Arvan, et seda lauset pole. Ma ei ole rikkunud süümevannet,” oli Savi sel kolmapäeval väga kindel.

Lauset ei märganud toona ka Ohmann. “Savil oli selle asjaga väga kiire. Tol hetkel jäi see lause ka minul kahe silma vahele.”

Pärast Toompealt tagasi jõudmist hakkas Ohmann “palavat” toimikut oma kabinetis mehekõrguses seifis hoidma. “Arvestades Savi positsiooni, pidasin vajalikuks jätta toimik enda kätte.”

Savi ise toimikust lähemalt rääkida ei soovi. Enda ootamatut huvi toimiku vastu põhjendab ta lihtsalt. “Kui inimene hakkab 55aastaseks saama, peaks ta tegema väljakirjutusi oma elust.”

Jüri Pihl vaikis

Kaitsepolitsei peadirektor Jüri Pihl vaikis enne EE küsimusele vastamist tükk aega.

Kaitsepolitsei töötajad leidsid märkuse Toomas Savi koostööst KGBga poolteist aastat tagasi. Pihl ei informeerinud leiust ei presidenti, peaministrit ega siseministrit. Ta ei võtnud tollal ühendust ka Savi endaga.

“Ühe lause põhjal ei saa järeldada, et ta on süümevannet rikkunud,” põhjendab Pihl.

Enne Riigikogu esimehe valimisi selle aasta märtsis kuulis Pihl, et Savi juhtumist on teadlikud mitmed Toompea poliitikud.

“Lugesin toimiku leht-lehelt läbi ja võtsin ühendust Saviga. Ta kinnitas mulle, et pole teinud koostööd KGBga. Meie käsutuses selliseid materjale pole,” ütleb Pihl. “Savi ei ole minu meelest šantazheeritav.”

Kaitsepolitsei peadirektor lubab tegelda Savi juhtumiga edasi siis, kui päevavalgele tuleb uusi tõendeid. “On teisigi poliitikuid, kelle toimikutes on märkusi, et neil olid usalduslikud suhted KGBga.”

Pihl ei usu, et lähema aasta jooksul jõuaks kohtusse ükski süümevande rikkumise juhtum. “Tõendamise küsimus on väga komplitseeritud.”

KGB toimik jäi maha

Pärast Eesti iseseisvumist 1991. aastal toimetas KGB Venemaale paljude avaliku elu tegelaste toimikud.

Toomas Savi töötas tollal Tartu kehakultuuridispanseri peaarstina. Ta oli ka Tartu linna volikogu liige. Tõenäoliselt ei pakkunud Savi isik KGBle nii palju huvi, et tema toimik oleks saadetud Venemaale.

1962. aastal alustatud toimik sisaldab andmeid Savi ja tema abikaasa, venna ja vanemate kohta. Helesiniste kaantega toimikus on 253 lehekülge.

KGB koostas väljasõidutoimikud kõigi inimeste kohta, kes käisid välismaal. Aastatel 1970-1979 töötas Savi NSV Liidu kümnevõistluse koondise arstina. Seoses tööga oli Savil palju välisreise.

KGB ei usaldanud Savi

Valdur Ohmanni sõnul hoidis KGB Toomas Savil silma peal. Seda kinnitab samas toimikus leiduv agent “K” teade, et Savil on head suhted vanematega.

1974. aastal on toimikusse kantud märge, et Savi varjab ankeetides oma sugulasi välismaal ja isa vangisoleku põhjust. Tema isa Kaarel Savi oli mõistetud vangi kui luurerühma ERNA-2 liige.

“Päris usaldusväärseks KGB Savi ei pidanud. 1974. aastal ei lastud tal sõita USAsse,” ütleb Ohmann. Ta arvab, et KGB ilmselt püüdis Savi ära kasutada, kuid plaanid luhtusid.

http://blog.ekspress.ee/Arhiiv/Vanad/1997/20/index.html

 
At 15:58, Anonymous Anonüümne said...

Ei ole küll jurist, aga selle artikli valguses oliks kummaline, kui käimasolev protsessimine jääbki ainsaks. AV süüdijäämisele järgneks tsiviilnõuded, seejärel MA krim.asi pettuse või kelmuse eest, millega põhjustati suur varalist kahju?

 
At 16:09, Anonymous Anonüümne said...

Ühel Kaarlil on üks vend, kes võiks hormoonidest üht-teist jagada.

 
At 16:20, Anonymous Anonüümne said...

Mildronaat, riboksiin, panangiin- juba noorsuusatajad kasutavad neid(põhilisel salaja Venemaalt) toodu ravimeid, seega manustatavaid aineid on nii palju, et sportlane võib-ola ei olegi kõigega kursis. Mulle on ka Alaver sellise kahepalgelise mulje jätnud, võib-olla oligi nii, et AV ise ka ei teadnud mida talle sisse süstitakse.

 
At 16:27, Anonymous Anonüümne said...

Teatavasti saadi AV sellel saatuslikul päeval kätte MA kaudu. Seega siis poleks AV dopinguproovi andnud ja leppinuks kollase kaardiga.

 
At 16:45, Anonymous Anonüümne said...

16:27, kas veel segasemalt ei saanud ennast väljendada, mis see point oligi?

 
At 17:46, Anonymous Anonüümne said...

Priit, see suusataja, kelle nimi sul meelde ei tulnud oli Björn Daehlie


"Üks Eesti endine suusakoondislane rääkis mulle just, kuidas Norra omaaegne äss Björn Daehlie oli temalt küsinud vaid ühe küsimuse: kas see, et Veerpalu jäi vahele, oli ühekordne patustamine või on juba pikemat aega sohki tehtud?"

http://suusk.blogspot.com/2012/02/pullerits-millega-lopeb-tartu-maraton.html

 
At 18:37, Anonymous Anonüümne said...

Jälle üks faktideta heietus "naised saunas rääkisid" ... ja norrakad on muidugi ülimad autoriteedid dopingu teemadel:P

r.

 
At 20:17, Anonymous Anonüümne said...

ähh, norrakad võtavad ju astmarohtu, mis mõjub mitte ainult hingamisteedele, vaid pidavat lagundama piimhapet. Olen näinud vastavat artiklit, ei mäleta enam selle rohu nime.

 
At 20:37, Anonymous Anonüümne said...

Süstide osas tuleb vahet teha, kas on tavaline lihasesüst, või on (tavaliselt suurema koguse) vedela olluse manustamine veeni, igal juhul viimane neist on keelatud, see lepiti 6-7 a eest kokku , olgu kasvõi füsioloogiline soolalahus (muidugi v.a. med. näidustused). Igasuguse jama, nagu näiteks vitamiinide, süstimine lihasesse ei peaks(?) keelatud olema.

 
At 20:59, Anonymous Anonüümne said...

"Aga võib-olla ei oska ta ise ka midagi öelda, sest ei saa aru ega teagi, mis temaga on tehtud?"

Jeeerait

Nagu Pullerits armastab ammerikakeelseid löök fraase, nii võib igaüks neid pilduda ja ässam välja näha :D

 
At 21:43, Anonymous Anonüümne said...

See siin on jälle üks täiesti tühi loba. Tegelikud asjaolud on "unustatud" ja valesti esitatud "faktide" pähe.

 
At 22:42, Anonymous Anonüümne said...

Täna selgus, et suusataja Andrus Veerpalu dopingujuhtumi arutamine rahvusvahelises spordiarbitraaži kohtus toimub 11. ja 12. juunil Lausanne’is.

http://sport.postimees.ee/784092/andrus-veerpalu-dopingusaaga-jouab-lopp-punkti-juunis/

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

AV varasemad proovid on juba avatud.

 
At 07:36, Blogger Andres said...

Kas olete kindel, et Dopingu ABC on välja antud Rotaprindis ? Tallinna Ülikooli ( Tallinna Pedagoogikaülikooli) Spordiraamatukogus jagati 2002 aasta kevadel Dopingu ABC nimelist raamatut tasuta. Kuid need raamatud, mida sealt sai on Indreko Pressi ja Tallinna Raamatutrükikoja poolt välja antud (1993). Koostaja Toomas Savi...Esikaanel Ben Johnson :)

 
At 07:36, Blogger Andres said...

Autor on selle kommentaari eemaldanud.

 
At 08:35, Blogger Karli said...

Õnneks ei pea Priitu tagant utsitama, et väga tubli, ära jäta asja pooleli. See järjekindel leek on temas niigi olemas.

Kasvuhormoonialaste teadustööde läbi töötamisel (võin abi pakkuda:)), - et mis olid uurimistööde teemad, kes kirjutasid, kes retsenseerisid ja oponeerisid -, võib jõuda oletusteni, et kes siis ülikooli poolt suusakoondisele teadmist ja tuge pakkuda võisid (muidugi, kui niisugune koostöö tõesti üldse aset leidis).

Teadlaste nimedega teab reporter-ajakirjanik juba ise suurepäraselt, mis nendega peale hakata.

 
At 08:51, Anonymous Anonüümne said...

1. Veerpalu tulemustes pole fluktuatsioone
http://www.statisticalskier.com/2011/01/the-mysteries-of-andrus-veerpalu

2. Veerpalu kaitse vaidlustab minu teada nii juriidikat, metoodikat kui ka proovide tulemuste statistikat. See on olnud nii eesti kui muu maailma meedias.
Näiteks: http://fasterskier.com/2011/09/how-andrus-veerpalus-doping-case-turned-into-a-mudfight/

3. Tõsistes teadusajakirjades on selliseid artikleid, kus näidatakse, et füüsiline koormus võib muuta nii HGH taset kui isovormide suhet (viited on kusagil siinsamas blogis olemas).

järeldus: Priit Pullerits vassib.
Kas tahtlikult või tahtmata.

 
At 10:05, Anonymous Anonüümne said...

Norra suusatajalt võinuks ju vastu küsida, et kas see, mis juhtus Skariga oli erand või käivadki asjad nende koondises niimoodi.

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Tubli töö Priit!

Jätka samas vaimus, tõde peab välja tulema!

 
At 15:18, Anonymous Anonüümne said...

Juhul kui TÜ laborid töötavad dopingu kasutamise kallal ja AV jaoks on vastav metoodika välja töötatud ning ained olemas, siis on otstarbekas seda metoodikat laiemalt kasutada (teised sportlased ja pikemat aega), vastasel juhul oleks see mõtetu raiskamine. Me pole nii rikkad.
Kõik see on "juhul kui".
Priit uuri välja kas meil ikka on metoodika ja kas seda on TÜ-s uuritud, siis saadki vastuse sellele "kuile".

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

Ning ära jäta seda Northugi asja niisama, uuri välja, mis astmarohi nii ägeda kõhuhaiguse tekitas, et hooaeg tuli sisuliselt pooleli jätta.

 
At 16:05, Anonymous Anonüümne said...

saage üle oma astmarohust. Symbicort (see kurja juur) on sellest aastast alates vaba

 
At 18:46, Anonymous Anonüümne said...

Oh issand milline idiootsus.

Pullerits armastab väga rääkida asjadest, millest ta aru ei saa.

Proovi menetlemisest ju sõltubki proovianalüüsi tulemus. Mismoodi saaks vaidlustada ainult tulemusi ja keda peaks selline vaidlustamine huvitama? Palju selgem on, kui analüüsimeetodi ja proovimenetlemise vead välja tuua ja nii ka põhjendada, miks tulemused vigased on.

 
At 18:59, Anonymous Anonüümne said...

Kasvuhormooni isomeerisuhte muutused füüsilise koormuse, nälja ja väliste stressorite mõjul ei ole kuigivõrd reprodutseeritavad. Liiga paljude muutujatega võrrand.

Ja kuna WADA test andis niikuinii kaootiliselt erinevad mõõtetulemused, mida normaalses maailmas registreerimiskõlbulikuks ei loeta, puuduks sellisel olukorra reprodutseerimiskatsel ka igasugune mõte. Normaalses kvaliteedikontrolliga laboris loetakse Veerpalu mõõtetulemuste taoline seeria veaks või müraks ja pannakse kirja "mõõtmine ebaõnnestus". Aga WADAmaffial puudub kvaliteedikontroll ja tulemuseks ning sportlase avalikuks teibasse ajamiseks sobib iga kinganumber.

 
At 21:07, Anonymous Anonüümne said...

Andrusel tuleb rääkida suu puhtaks, kes talle süsti tegi ja saamegi süüdlase rootsi kardinate taha!

 
At 22:23, Anonymous Anonüümne said...

On mingi põhjus ka, miks ei peaks tänaseks olema avatud vanemaid AV antud proove?
Tanel

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Paar kommentaari. Ravimite süstimise reegleid ei tea, aga nö veenikaudu söötmine keelati Tuuril vist alles see aasta ära ning siiski oli peamine argument võrdsemate võimaluste loomine.
Kuna nö HGH kitti pole avalikult saada, siis ei saa ka sinu pakutud katset läbi viia. Isegi kui keegi sooviks.
Dopingu ABC on suht õhuke vihik ning midagi sellist, mis praegu wikipeedias kõigile saadaval on, seal ilmselt kirjas ei ole.
Erki

 
At 11:57, Anonymous Anonüümne said...

Uudishimu on tervitatav, aga millist tarkust ikkagi ammutab tubli harrastussportlane Dopingu ABC-st - vähemalt kolmel korral on toda lektüüri mainitud...

 
At 19:45, Anonymous Anonüümne said...

esimestel pressikatel rääkis MA paar korda, et peale treeni manustati AV-le aineid, mis töstavad kasvuhormoonide taset / kiirendavad vms. Kuulake - vaadake neid salvestusi

 
At 00:05, Anonymous Anonüümne said...

Seal raamatus on mitmeid häid tarkuseid harrastussportlastele. Näiteks, et kui piisavalt steroide manustada, siis võivad ka mehe tissid piima anda :D

 
At 00:34, Anonymous Anonüümne said...

Kas lont kukub ka maha?

 
At 09:36, Anonymous Anonüümne said...

Lont ilma mehhaanilise eemaldamiseta kehast ei eemaldu, küll aga muutuvad testised rosinaiks.

 
At 12:43, Anonymous Anonüümne said...

Kas tõesti võitis Einaste Eesti MV 50 km-s!?
Mis toimub Eesti suusatamises?
Let's analyze this.

 
At 12:47, Anonymous Anonüümne said...

Ajavõtt:
http://www.suusaliit.ee/?op=body&id=342

 
At 16:11, Blogger Alari said...

Jõulumäel lõpetas 19 meessuusatajat. Viimane neist kaotas võitjale 33 minutit. Samal ajal Soomes, Imatral toimunud riigi meistrivõistlustel 50km eraldistardist klassikasõidus lõpetas 118 meest, kellest viimane kaotas 48 minutit. Samas 19. mees kaotas 5 minutit ja 19 minutilise kaotusega saadi 103. koht!

 
At 18:07, Anonymous Anonüümne said...

Kas Eesti meistrivõistlustel tohib startida, kui Fis`i lehel märge Not allowed to start?

 
At 19:26, Blogger Priit Pullerits said...

Kelle kohta see viide käib, 18:07?

 
At 19:42, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh vihje eest, 18:07! See, kes väidetavalt startida ei tohtinuks (?), on ju minu sõber Jack! Tema staatuse kohta on kirjas:

Not active
Not allowed - return to competition rule

Aga siin võib olla ka see nõks, et ta ei tohi startida rahvusvahelistel võistlustel, mis lähevad kirja FISi kodulehe statistikasse, kuid rahvuslikel tohib.

Aga miks tal üleüldse selline märge juures on? Kaspar Kokal ei ole seda, kuigi tema on ka spordist loobunud, ja Vahur Teppanil ka ei ole, mis siis, et tema on ka loobunud. Mis on siin see objektiivne (!) tõsiasi, mida ma ei tea?

 
At 20:47, Anonymous Anonüümne said...

Mulle tundub, et suusajuhid peaksid pärast selle hooaja tegemisi ja "saavutusi" kõigepealt üksteisele pikemalt silma vaatama, seejärel endaga peegli ees vähemalt sama pikalt olema ja saadud tõdemuse pinnalt tegema vajalikud otsused ala parimat käekäiku silmas pidades.
See tähendab, suruma jõuga, kui muidu ei saa, maha egodest tulenevad segavad takistused ja arendama ala väärtuste, mitte konjunkturismi põhiselt.

 
At 21:01, Blogger Andrus said...

Mhmm, pole mõnda aega kuulnud Priidu treeningutest midagi. Suusad on ammu ilmselt nurka visatud ning huvitav oleks teada, kui palju jooksukilomeetreid juba kogutud on, ning millised distantse läbid? Allikad kinnitavad, et täna toimus tuuline ja külm jooksutrenn. Kas järgmine võistlus on sinu jaoks 13.05.2012 23km ning mis mõtetega sinna lähed?

 
At 21:59, Blogger Alari said...

Sandor Liive esines tänaõhtuses ETV spordisaates ESL-le viimasel aastal omaseks saanud stiilis. Mitte s...agi pole muutunud!

 
At 22:03, Anonymous Anonüümne said...

Kuhu see jäämees on kadunud,et Sandor ta suuvoodrina pidevalt tuututab?

 
At 22:06, Anonymous Anonüümne said...

Muide Edgar lubas särava jutumehe teha valmis 3/4 aastaga, Sandor pole seda siiski suutnud.Ilmselt läks über-konkurss vett vedama. Nõuaks paremnüüd personalifirmalt raha tagasi.

 
At 22:26, Anonymous Anonüümne said...

Konkurssi uusaSliidu peasekretäri kohale ei toimunud, sest Suusaliidu juhatus tegi enda jaoks sobivale kandidaadile paralleelselt otsepakkumise ja Fontese kandidaate isegi ei kaalutud. Fontes sai oma tasu kätte. Suusaliidu tegevus oleks mujal maailmas olnud piisav põhjus juhatuse tagasiastumiseks. Üldsusele jahuti konkursist, tegelikult pandi endale sobiv mees pukki ja konkurss oli lihtsalt lollidele pure silmaajamiseks.

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Mida mu silmad siit loevad 8( Riigifirma maksis 3-isikule raha ilmakonkursita eimillegi eest. Isegi Edgar on teinud sisult fiktiivseid konkursse nii, et Fontes on ikka ise Eedule sobiliku kandidaadi ette kärutanud. Midagi pole öelda, taseme vahe on mäekõrgune. Mõni ime,et Ets nii pikalt igal pool pukis püsib. Samas paneb imestama, et ka Sandor vaatamata oma pidevatele jää peal libastumistele suudab siiski südikalt jätkata. Rõõm näha, et mõned asjad siin riigis toimuvad ilma teada tuntud loodusseadustele. Ju siin on dark matter mängus. Vahva, et spordiblogi kaudu on võimalik meie ilmaruumis toimivat tumeaine mõjusid märgata.

 
At 08:26, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, Andrus, järgmine on 23 km. Joostud sai möödunud nädalal tõesti iga päev. Aga enne 23 km on kavas ka üks nagu laagrimoodi asi või umbes nii...

 
At 08:45, Blogger Ain Veemees said...

EMV 50km klassikas. Mis mure on, et Einaste ei tohiks võita, mees tegi väga hea sõidu, samamoodi Saarepuu, sprinteritel on vähemalt hooaja lõpus veel püssirohtu. See, et EMV on stardis 19 meest on kurb, kuid kaotust 33min ei tohiks üle tähtsustada. Peamine, et sõitjaid on, kahju, et harrastajate klassi polnud.
Ter
Ain V

 
At 09:02, Anonymous Anonüümne said...

Lp Ain V, Kein tegi loomulikult väga hea sõidu ja meistrile palju õnne ja küsimus polegi üldse Einastes.
Asi on selles, et miks ei võitnud distantsi, mis on siiski distantsimeeste leib, keegi nende ridadest ja tervelt kaks! sprinterit on kuningliku distantsi poodiumil.
Siin on mõttekoht kõikidele distantsimeestele ja nende treeneritele...
Samuti oli osalejate arv ka kogu nädalavahetuse peale kokku ikka väga nadi.

 
At 10:34, Blogger Alari said...

Tõe huvides olgu märgitud, et ka Soome MV-l 50km distantsil sai hõbemedali sprinter. Ja Eesti meistriks sprindis tuli distantsisõitja! Eks ta üks segapudru ole ;)

 
At 19:11, Anonymous Anonüümne said...

Sprinterid ja distantsimehed ... suuskamises pole vahe selline, nagu kergejõustikus. Suusasprint nõuab tegelikult ikka korralikku vastpidavust, kergeraksklaste 100m ja maraton ei ole selle mõttes võrreldavad.

 
At 18:00, Blogger amany said...


نقدم افضل خدمات نقل العفش من الرياض الى الامارات و الى دبي و ابو ظبى
فنحن افضل
شركة نقل اثاث من الرياض الى دبي


شركة شحن عفش من الرياض الى الاردن

 

Postita kommentaar

<< Esileht