reede, märts 30, 2012

Pullerits: Kuidas spordivõistlused elama panna?

Olgu targu öeldud, et järgnev võib mõningaid šokeerida. Aga kui olete kinos vaadanud "Näljamänge" ("The Hunger Games"), millest Eestis kriitika on kahetsusväärselt loonud mulje kui mingite teismeliste tüdrukute linateosest, ja selle üle veidi sügavamalt järele mõelnud, siis küllap mõistate, et mu järgnevad ettepanekud, kuidas spordivõistlusi publikuhuvi rahuldamiseks elavdada, ei ole sugugi päris laest võetud.

Lühidalt, film on sellest, kuidas valitakse loosiga välja kaks tosinat 12-18-aastast noort, sõidutatakse nad pealinna, kus neid uhkelt vastu võetakse, kus neid üles mukitakse ja kus neile õpetust jagatakse, sest neid valmistatakse ette suureks telešõuks. Täpselt nii, nagu enamikus neis reality-saadetes, olgu nad paksudest, kes peavad tagumiku trimmi tantsima, või peenikestest, kes loodavad saada supermodelliks. Ka "Näljamängude" telesõus selgub võitja. Võidab see, kes ainsana, viimasena ellu jääb.

See on terav kriitika nüüdisaja vaatemängude ja publiku adrenaliinijanu pihta. Ka spordil, muide, on etendada sel eluareenil äärmiselt oluline roll. Filmist hargnenud mõtete najal kirjutasin spordis levivast trauma ja tervise, elu ja surma piiride pidevast kompamisest ja nihutamisest, just nihutamisest, Tartu Postimehes oma järjekordse kuukommentaari. Aga mõned mõtted, kuidas sporti veelgi vaatemängulisemaks, veelgi adrenaliinirohkemaks, veelgi põnevamaks, veelgi kaasakiskuvamaks muuta, jäid üle.

Vaatame näiteks murdmaasuusatamist, üht konservatiivsemat ja igavamat spordiala. Mis on olnud uuendused, millega ala publiku silmis elus hoida? Meenub uisustiili kasutuselevõtt 1980. aastate keskel. Siis sprindi lisandumine. Siis ühisstardist sõidud. Siis suusavahetusega sõidud. Siis lucky loseri reegel sprinterite ergutamiseks. Siis Tour de Ski ja suuskade vahetamise võimalus 50 km sõidus. Mõned etapid linnatänavail. Tundub, nagu oleks uuendusi palju, aga kvalitatiivset nihet pole toimunud. Suusatamine on jäänud endiselt igavaks suusatamiseks. Kahju kohe neist, kes vahivad 50 km sõitu algusest peale. Tavaliselt ei toimu 43-45 km midagi otsustavat. Ja ammugi ei toimu midagi närvekõditavat.

Aga vaadake "Näljamänge", millist etendust publik januneb. Ja seda, et publik januneb ekstreemset vaatemängu, näitab tõsiasi, et "Näljamängud" tegi ju maailma kinolevis juba esimese nädalavahetusega väga võimsa tulemuse. Niisiis, kui suusajuhid tahavad, et suusatamine elujõus püsiks, et keegi seda mõne aja pärast üldse vaataks, tuleb teha kardinaalseid muudatusi.

Näiteks võiks alustada sellest, et lubatud on kehaline kontakt ja vastase tehniline häirimine. Viimatinimetatust - see juba toimub, näiteks sprindis, kus murtakse keppe, aga kaootiliselt ja juhuslikult. Selline tegevus tuleb muuta läbimõeldumaks, süstemaatilisemaks. Kuidas, seda näitas kaks aastat tagasi kahekordne olümpiavõitja Andrus Veerpalu Eesti meistrivõistlustel sprindis, kui üritas poolfinaalis tõusu algul vasaku suusaga Kristjan Oolo suusakeppi puruks lüüa. Meie oma sangar näitab kätte, kuhu suusatamine võiks areneda - miks keegi teda ei kuula?!

Ja mõelge, kui huvitavaks läheks suusatamine, kui vastast võiks rajalt välja nügida. Esimesed 2-3 km võiks kehtida tõuklemiskeeld, et kõik saaks positsioonid sisse võtta. Seejärel aga on kõik lubatud. Jääb läbirääkimiste küsimuseks, kas tõugata tohib käega või küünarnukiga või õlaga või ainult suusaga ja kas suusakepiga tohib ainult lüüa või võib ka torgata. Kindlasti tuleks siin mängu ka meeskonnataktika, et näiteks kolm meest kaitsevad oma liidrit. Aga kujutage ette, kuidas selline võitlus publikule, kes nõuab ju üha paeluvamaid vaatemänge, võiks meeldida! Telereitingud tõuseks taevasse, ja koos telereitingute tõusuga tõuseb ka reklaamist saadav sissetulek. Ja saavad tõusta ka auhinnasummad. See ei ole mitte win-win, vaid see on lausa win-win-win olukord.

Televisiooni tähtsust ei saa siin eitada. Kõik spordialad võitlevad ju selle nimel, et olla telegeenilised. Samas on selge, et just televisiooni tungimine spordiareenile on see põhjus, miks sport on muutumas üha jõhkramaks, adrenaliinist pakatavamaks. Asi on selles, nagu isegi mõistate, et televisioon tõi spordi rahvale elutuppa. Rahva asemel võib siin kasutada ka sõna pööbel. Pööbel tahab aga just vaatemängu, ja mida hingematvamat vaatemängu pakkuda, seda rohkem pööbel pöördesse läheb. Võidab publik, võidavad telejaamad... sport on siin vaid vahend nonde kahe huvide teenimisel ja ihade rahuldamisel.

Paraku, tunnistagem, jäävad mu pakutud murdmaasuusauuendused lahjaks, sest nende võimaluste vastu, mida pakub laskesuusatamine, pole võimalik saada. Te saate aru küll, eks ju, kuhu nüüd arengustsenaariumid osutavad. Nagu "Näljamängudes" olid vibud ja nooled ja odad, nõnda on laskesuusatamises püssid. Ja "Näljamängude" kassamenu näitab, et publik on ekraanil valmis taluma inimeste langemist. Sellele isegi kaasa elama. Ses mõttes, nagu hoiatasin, on "Näljamängud" mõtlemapanev film.

Niisiis, laskesuusatajaile püssid selga ja rajale! Kui tiire on neli, siis ei lähe salve mitte 20 padrunit, vaid näiteks 23. Kes on täpne laskja, sel jääb padruneid üle. Mõistate?

Kuid publikut ei tohi mängust välja jätta. Publik tuleb mängu kaasata. Interaktiivsus - see on nüüdisaja võtmesõna. Selle olulisust rõhutas ka "Näljamängud". Publikule tuleb anda võimalus võistluse ajal hääletada. Parajasti enim hääli kogunud võistlejat ei tohi kirbule võtta. Rahval peab olema õigus oma lemmikut ju kaitsta. Rahva lemmik ei tohi langeda, sest siis rahvas pettub ja enam seda vaatemängu ei vaata.

Aga ärge arvake, et sellisest võistlusest saab arulage kõmmutamine. Ei saa. Nagu "Näljamängudes" muutus taktika oluliseks juba esimesest sekundist - pange tähele, mida soovitab peategelasele tema nõuandja enne, kui ta stardipukile asub -, saab taktika vägagi määravaks ka uuendatud laskesuusatamises. Näiteks võib sisse kirjutada reegli, et enne kolmanda tiiru läbimist ei tohi hakata omavahel arveid klaarima. Et selga võib panna tinavesti ja pähe kiivri - aga see tõmbab ju kiirust alla, kui eesmärk on laskeulatusest välja sõita. Valik on igaühe enda teha. Muidugi võib võistluse ajal kaitsvast lisavarustusest loobuda - aga seda juurde küsida ei saa. Ja mis saab siis, kui kiirustad laskmisega ja pärast teist tiiru ei ole sul enam ühtegi lisapadrunit (sest vähemalt 20 padrunit tuleb märklauda kihutada)? Millega sa siis ennast kaitsed? Millal võtta säästetud padrunid arvete klaarimiseks kasutusse? Juba pärast kolmandat tiiru või alles neljanda tiiru järel? Aga kui lisapadrunid enne neljandat tiiru ära kulutad, ent neljandas eksid ja pead minema karistusringile, mis tähendab, et muutud kergeks saagiks ja sul pole võimalust end kaitsta, mis siis saab?

Sellest, nagu aru saate, saab pöörane taktikaline ja adrenaliinirohke ala. Ala, mis meenutab ikka kordades rohkem seda tegelikkust, mis laskesuusatamisele aluse pani - patrullsuusatamine tõeliste pättide tabamiseks, kes võivad tõepoolest vastu tulistada -, kui seda lakeeritud roosat maailma, kuhu ohtlikust eluvaldkonnast väljakasvanud ala on surutud.

Ma saan aru, et paljud võivad olla šokeeritud. Aga veel kord: vaadake "Näljamänge" ja mõelge kaasa, millele see film ikkagi osundab, ja mõelge kõigile neile tegureile, mis on kujundamas nüüdisaja spordimaailma, ja mõelge sellele, mida inimkond oma ajusoppides, kuhu paljud piiludagi ei julge, aga millele "Näljamängud" samuti osundavad, tegelikult võib ihaldada.

Nüüd küsite, kas ma ise tahaks sellistest võistlustest osa võtta. Vastan: ei, ei taha. Ma ei sooviks osa võtta isegi eelkirjeldatud murdmaasuusavõistlustest. Aga! Ega "Näljamängudes" ka enamik vabatahtlikult võitlusse kippunud.
******
Campo Road (Highway 94), California. 6. aprill 2011. Pildistanud Priit Pullerits. (Suuremalt vaatamiseks klikkida kaks korda pildile.)

Foto 1: Laskesuusatamise MK-etapp Venemaal Hantõ-Mansiiskis. Foto autor: RIA Novosti / Scanpix
Foto 2: Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) astub "Näljamängudes" võitlusareenile. Foto autor: AP/Scanpix

Sildid:

29 Kommentaarid:

At 10:41, Anonymous Anonüümne said...

"Näljamängud" on kino. Ajakirjandus on muutnud kinoga väga sarnaseks - lugejate tähelepanu võitmiseks tuleb pakkuda verd ja pisaraid, sügavam sisu pole kahjuks enam oluline. Nüüd teeb PP ettepaneku muuta ka spordivõistlused kinoks. Saan sellest niimoodi aru, et tegemist on kinomehe järjekordse naljaga.

 
At 10:59, Anonymous Anonüümne said...

booooring!

 
At 11:00, Anonymous Anonüümne said...

Selle postituse juurde sobiks väga hästi taaskord hr Pärtel Piirimäe kommentaar üleeelmise postituse kommentaariumis.

 
At 11:09, Anonymous Anonüümne said...

krt Priit ma ei tea, tahaks öelda et ära rohkem peale võta, aga sa ju ei tarbi alkoholi :)
Sa siis mõtled midagi sellist, ma panen paar linki saad inspiratsiooni juurde :)
http://www.youtube.com/watch?v=71e_TxmCaxk
http://www.youtube.com/watch?v=YB8xCKe-TO0

Emeri

 
At 12:11, Anonymous Anonüümne said...

Mina saan sellest kirjatükist niimoodi aru, et tegemist on irooniaga nende inimeste suhtes, kes soovivad spordivõistlustel kukkumisi, kaklemist ja verd näha. Ja selliseid inimesi ei ole üldse vähe. Reeglina on need inimesed, kes ei ole ise sporti teinud ega oska seetõttu sportlaste pingutust hinnata. Neile on vaja actionit. Minu meelest on see hästi kirjutatud lugu.

 
At 12:15, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh mõistmast, 12:11. Ilmselt olete lugenud kaasa mõeldes, mitte üksnes kaasa elades.

 
At 13:40, Blogger GuidoMukk said...

Minu jaoks keerati suusatmine ühisstartide ja sprintidega, suusavahetamistega tuksi. Sama juhtus näiteks ka ralliga , kus uuendustega oldi nii ametis et unustati ära spordiala põhiväärtused.
Võtame võrdluseks mu lemmik spordiala jalgrattasport. Mis väikeste minimaalsete mugandustega toiminud terve sajandi ja vaatajate huvi euroopas ei tundu raugemat. Pigem vastupidi. Ala on populaarsem kui kunagi varem. ja vaataja on asjatundlik ja sõbralik, kes ei ole kohal mitte selleks et oodata et keegi kukuks või veel enam surma saaks.
Igale eelpool nimetatud või tehnilisele õnnetusele eatakse hoopis väga kaasa heas mõttes ja abistatakse kuis enda võimuses.
Tehniliste vahenditega mingit ala "huvitavamaks" muuta ja publiku edu loota. See ei toimi. Hea et nad jalgpalliväravaid suuremaks ei hakanud keevitama, et rohkem väravaid saada. Tegelik põhus oli küünilisem..nad arvutasid kokku palju toru selleks kulub et kõik maailma jalgpalliväravad ümber või uued teha. Kogus oli meeletu.

 
At 13:45, Anonymous Anonüümne said...

Mina saa sellest kirjatükist niimoodi aru, et tegemist on promoga nimetatud filmile.
Juba varasemalt on tal siin "käsi peseb kätt" stiilis kirjatükke ilmunud (mõnus rajalähedane suusahooldus, hea auto kus mõnus riideid vahetada jmt). Nüüd võib arvata, et ju lasti PP tasuta seansile?

 
At 13:49, Blogger Priit Pullerits said...

Lp 13:45, võite seda võtta tõepoolest ka soovitusena seda filmi vaatama minna. Mina käisin seal oma raha eest. Kinno kutsus mind tütar, kusjuures ise algul kõhklesin, et kas ma tahan nii karmi filmi ikka näha. Nüüd tänan tütart, et ta mind kutsus, sest tasus käia vaatamas.

 
At 13:49, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit

Laskesuusatamine on selgelt tele ala ja suusatamine on juba üks palagan, vaadatavus langeb veelgi. Ma ei imestaks kui Rootsis on Vasaloppeti vaadatavus suurem kui ühe suusa MK oma, ehk ongi - puudub teadmine. Samas laskesuusatamises on ka probleem, mis paljudel aladel, kui omasid eesotsas ei ole, siis nende tegemsi jälgida ei ole võimalik, no ei näidata ja alati tihti ei ole see esimese otsa võistlus huvitav.
Kui minul oleks valida suusa mk või Pulleritsu maratoni võistlus vrs Soonets, siis ma valiks viimase. Seda saaks tänapäeval gps-i vahendusel juba suhteliselt lihtsalt teha. Eriti kui asjaosalised sinna veel värvika stoori ka lisavad.

 
At 14:21, Blogger Priit Pullerits said...

Aitäh, 13:49 - siin on tõesti mõelda, kuidas seda PP versus Soonets või Piirimäe versus Teppan vms huvitavaks teha, sest nüüdisaja tehnika annab selleks igasuguseid võimalusi.

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

oolo vs veerpalu juhtumil oled sa vist küll vaid ühe poole üle kuulanud ja sellest järeldusi teinud...sellest sa ei räägi, kuidas su määrdemees AVle peaaegu kallale läks, kuigi kaotas selles sõidus konkurendile selge vahega. Oolo kujutab endale lihtsalt midagi ette. Ja ise räägid, et aind sina teed reporteritööd ega lahmi tühja!

 
At 15:03, Anonymous Anonüümne said...

PP, kuidas jooksuvorm ka on? Kuu aja pärast on Tartu LINNAS jooksuvõistlus (Parkmetsa Jooks, www.treenitus.eu). Oled platsis? Samal ajal oleva kõrvemaa jooksu tõttu julgeks sulle vanuseklassis esikolmiku kohta ennustada.

 
At 17:33, Blogger Madis said...

Takeshi Kitano "Battle Royale" on parem. Miks? Sest Sinu promotud film on põhimõtteliselt eelpoolnimetatu hale vari. Kitano "räägib" paremini.

Puhtalt minu arvamus. Ei hakka oma aega (haige - 142 minutit!!!) selle peale küll raiskama.

 
At 17:35, Anonymous Anonüümne said...

The Running Man (1987)

http://www.youtube.com/watch?v=-ceegnWSENQ

The year is 2017. The world economy has collapsed. The United States has sealed off it's borders and has become a military controlled police state which controls TV, movies, art, books, communication and censorship. In the police state America has become, criminals have a choice. They can serve their sentences in prison or they can take part in "The Running Man" a government owned violent game-show where contestants running for freedom are pursued by "Stalkers" wrestler-like bounty hunters. "The Running Man" is the top rating show on network TV and Damon Killian, the creator and host is the most popular entertainer in the US. But one man has yet to play...

 
At 00:08, Anonymous Anonüümne said...

Filmi süzee: futuristlikus totalitaarse reziimi all olevas riigis on võimud leidnud suurepärase vahendi rahva kontrolli all hoidmiseks. Nad korraldavad suurejoonelise brutaalse televaatemängu, mis hoiab hullunud pööbli naelutatuna telerite ees. Ja film ise on kriitika tänapäeva inimeste üha suureneva adrenaliini- ja ekstreemsusjanu suhtes.

See oleks siis põhimõtteliselt filmi "Death Race 2000" (1975) iseloomustus. Aga eks 37 aastat hiljem võib ka ameerikat avastada...

 
At 13:14, Anonymous Anonüümne said...

Lisan ka omalt poolt, et 13:49 idee väärib minu arvates tõsist kaalumist. Priit, kas teed ära?

 
At 18:04, Blogger Priit Pullerits said...

Jah, 13:49 idee on hea, aga kuidas seda teha? Millest üldse käib seal jutt?

15:03 kiri ei vääri tegelikult kommentaari. See, mida Veerpalu Oolo vastu tegi, on kõigile näha siiamaani - see on ETV pildis fikseeritud. Seda nägid ka kõik teised kohapealsed pealtnägijad. Ja tegelikult läks Veerpalu Oologa õiendama, aga Oolo ei ole selline vend, kes endale kõrri laseb karata, isegi mitte olümpiavõitjal, vaid astub kõigile julgelt vastu.

 
At 21:05, Anonymous Anonüümne said...

Mõttetu postitus - vähe kommentaare?

 
At 00:17, Anonymous Anonüümne said...

Ainuüksi kommentaaride arv pole küll mingi näitaja.
Pigem olgu vähem, kuid asjalikke, kui et pinutäis mõttetut iba!

 
At 21:35, Anonymous Anonüümne said...

Kommentaarium ongi põhiline. PP sissekanne on ainult eelmäng, et komentaarijaid käima tõmmata.

 
At 11:13, Anonymous Anonüümne said...

Tere Priit!

Ma jätkan Sinu haaravat-emotsionaalset mõttelendu sealt, kus Sina lõpetasid. Vinti saab ikka oluliselt rohkem üle keerata, sest pööbli elu on ikka oluliselt veel igavam, millest lähtuvalt Miks siis ainult sport ja (laske)suusatamine?

Kas pööbel koguneb teleka ette ainult nende üksikute MK-suusaetappide pärast? Kahtlen! Pööbel istub ju kogu aeg teleka ees, muidu ta poleks pööbel.

Meil on ju veel kaitseväe paraad. Iga 10 relv, kahur, haubits, jne. on laetud ühe päriskuuli või laenguga - relvad loositakse hommikul... mõnda noorsõdurit on ikka juhtumisi alandatud, või mõni kapten tahab alampolkovniku paguneid. Nüüd on võimalus oma õnne proovida! Kõik (noor)sõdurid ootavad iga astast paraadi ja valmistuvad selleks tõsisemalt, kui isamaa kaitseks. Paraadil osalemiseks käib aasta läbi kestev realityshow, mida kantakse muidugi telekast kogu aeg otse üle - finaali sündmused algavad koos päikesetõusu ja riigihümniga ning lõpevad õhtul presidendi vastuvõtul(tõeliselt booring), aga "näljamängude" stsenaariumit saab siingi jätkata. Kes tuleb relvaga? Kelle bokaalis on kaaliumtsüaniidi...

Milline oodatud päev, milline (tele)reiting - pööbel on hullumas, Ja kuna kaitseväes ja võib-olla ka riigikogus jääb mõni kõrge positsioon vabaks, läheb realityshow kõrgemal tasemel edasi. Rohkem kaameraid, rohkem valgust, rohkem pilti sündmuskohalt! 24h töötavatest lahingoperaatoritest on suur puudus. Balti Filmi- ja Meediakool korraldab operaatorite kiirkursusi, sest pööbel nõuab rohkem ja rohkem lilvet otse sündmuskohtadelt - lõpuks ei maga enam keegi.

Ja siis tuleb tantsu- ja laulupidu... On kellegil "näljamängude stiilis" huvitavaid stsenaariume, igava massiürituse haaravamaks muutmiseks? Priit kaasad oma tudengid? Kindlasti mõni haige aju leidub!


Kahju, et Priit Sind nii vähe mõistetakse ja ridade vahelt üldse lugeda ei osata. Vist pead ise ka oma õppeprogrammi ja metoodika üle vaatama! Aga suusatamise ainetel hooaja lõpetuseks väga hästi irriteeritud kirjutis:)

Trv.
Sulev

 
At 11:16, Anonymous Anonüümne said...

PPle vastuseks, et sa blufid, ETV pildis küll sellist asja pole! Ja kui sinu meelest on, siis tõesta seda! Sind ennast seal kohal ei olnud. Kuna ise olin, siis olen vast targem seda teemat kommenteerima. Aga noh, küll PP pareerib mu kommentaari järjekordse valega.

 
At 12:58, Anonymous Anonüümne said...

Priit - TIME OUT

Kas sa üldse enam mõtled ka, mida sa kirja paned?

 
At 13:02, Anonymous Anonüümne said...

Priit jäta see suusatamine ja vaata jalgpalli, korvpalli, käsipalli, ameerika jalgpalli, motosporti, kui adrenaliini vajad! Suusatamine ongi igav põhjamaa spordiala ning seepärast see meile meeldibki. Kõik ei pea olema elus üheülbaline. Mis järgmiseks - hakkame rattaspordis ka lubama nügimist ja tõuklemist. Mõtle kui vahva oleks vaadata muidu nii kuiva ja eluigavat Tour de Franci kui 70km/h mäest alla kihutavad ratturid igal etapil maoli panevad. Võitja finiseerib kui Sparta kangleane, sest kõik teised on haiglas või veel hullem ...

Võta aega puhata ning oma hinge laadida...

Ausalt ka

 
At 13:04, Anonymous Anonüümne said...

Vabandan juba ette, aga need pulbrid, mis sa ostsid avaldavad ilmselgelt kõrvalist mõju!

 
At 13:21, Anonymous Anonüümne said...

Lehejutt oli õnneks mõistlikum. Kuna jutt algas dopingupatustajatega ja lõppes surmasõitjatega, siis kerkib jälle üles PP intervjuus 13 aastat tagasi 99/3/13 intervjuus "Kahtlased etendused vaimustavad fänne tervise hinnaga PRIIT PULLERITS" kõlanud mõte, et dope võiks olla spordis lubatud. Kuna Priit pole ise seda intervjuud enam lahanud, siis on selge, et värvikate juttudega rihitakse dopingu legaliseerimisele Eestis defacto.

Allolevast tekstist võib näha väga palju ühiseid traagelniite tänase jutuga:
"Pullerits: Ja fänne, kes pileti ostavad, jääb kogu aeg jälitama küsimus, kas sportlased neid petavad või ei peta.

Savi: Ei, spordisõbrad sellele ei mõtle. Nemad lähevad oma raha eest saama elamust, ja ma võin öelda, et neid ei huvita, kui Toomas Savi hüppab 6.01 kaugust. Neid huvitab, kui keegi hüppab 9.01, ja selle pileti eest on nad valmis maksma 500 krooni. Aga nad ei küsi, mis on selle 9.01 taga.

Pullerits: Kuidas ei küsi? Mina ju küsin.

Savi: Teie küsitegi, aga te olete lootusetult õnnetus olukorras.

Mardna: Tavaline spordihuviline ei küsi seda.

Savi: Tal ei ole mõtet küsida, miks tsirkuseartist teeb kolmekordse salto. Ta läheb tsirkusesse selleks, et näha sooritust, mida ta ise ei suuda teha. See vaimustab teda.

Pullerits: No hästi - aga lõpetame siis dopingujahi ära. Miks sellele aega ja raha kulutada? Las kõik hüppavad 9.01 kaugust, ja pole tähtis, kuidas.

Mardna: Probleem on natuke laiem. Doping ei puuduta ainult tippsporti, vaid nüüd on kerkinud ka küsimus dopinguainete kasutamisest koolilaste hulgas, kes teevad n-ö tervisesporti. Võitlus dopingu vastu peab algama just 14-16-aastaste seas.

Rannahooaja innustus

Savi: Skandinaavias on populaarsed body-buildingu klubid, kus on ainult üks eesmärk: valmistuda rannahooajaks. Seal käijad ostavad aineid, mis kiirendavad musklikasvu. See on kahtepidi ohtlik: dopingu tarvitamine jõuab noorte hulka ja jõuab naiste sporti. Just selle vastu peab võitlema.

Pullerits: Sel juhul püüavad dopinguvastased valesid mehi. Unustame profisportlased, las nad teevad, mida tahavad. Hakkame hoopis noori jahtima.

Tõde hakkab paistma

Savi: Nüüd jõuame tõele lähemale. Ärme mängime kokkuleppelist teatrit. Ärme kontrollime tippvõistlusi. Sest millal valmistatakse lihas ette võistlusteks? Kas võistluste ajal? Ei. Treeningu ajal. Järelikult tuleb kontrollida treeninguperioodi.

Pullerits: Kas profisportlaste või noorte treeninguperioodi?

Savi: Kuna meil ei jätku raha, et minna noorte kallale, ja me ei tunne neid, sest nad pole veel tshempionid, siis peame algama nendest, kes on nähtaval. Ja sinnapoole asi liigubki.

...

Gladiaatorina surma

Pullerits: Võibolla aitaks dopinguküsimuse lahendada see, kui peame edaspidi kahte edetabelit. Üks on nn tsirkuseartistide edetabel, kus on teada, et inimene võib kasutada ükskõik milliseid keemilisi abivahendeid. Teine on nn puhaste sportlaste edetabel.

Savi: Aga kuidas neid eri sportlasi markeeritakse? Kas inimene on nõus endale silti külge panema? Ja teiseks, milliseks jääb siin meditsiini vastutus? Kas arstid võtavad endale vastutuse otsustada, et need ja need atleedid võivad kasutada kõike? Siis peavad arstid neile ka ütlema, et nad lähevad vabasurma. Kas nad on siis gladiaatorid? Kas me viime maailma tagasi verise ja surmava näitemänguni või oleme humanistlikumad ja võitleme dopingupahe vastu?

Mardna: Ja kes läheks selle nõrgema pingerea mehi staadionile vaatama? Rahvas ootab etendust, ta tahab elamusi.

Savi: Häda on ka selles, et keemia kasutamise tagajärjed ei tule ilmsiks täna ja homme, vaid 10, 20 aasta pärast, võibolla alles pensionieas."

 
At 03:57, Anonymous Anonüümne said...

2 right ventricular un borde descamativo sustituye al ring lleno de l�quido
imp�tigo ampolloso.

My website; is mrsa a bacterial infection

 
At 03:53, Anonymous Anonüümne said...

Blogging can Nidus on any exceptional content, cheated
if they tick on a textbook ad expecting a utile connectedness and are unaware it is in fact an touch.
My angle of inclination with spiritual subjects.



Look at my blog post - click here

 

Postita kommentaar

<< Esileht