esmaspäev, november 26, 2012

Jane Salumäe: Kuidas sportides veriseks saada?

Järgnev õpetlik lugu on värskelt ilmunud elulooraamatust "Jane Salumäe. Agulist maailmaareenile" (AS Ajakirjade Kirjastus) peatükist "Kannikate välkudes". Avaldatud kirjastuse loal.*

Ma ei tea, kas olete kunagi vaadanud, millises rõivastuses naismaratoonarid võistlevad. Kui enamikul teistel spordialadel on juba ammu spetsriietus ja -jalanõud need, mis võivad sportlase nii pjedestaalile tõsta kui ka sealt tõugata, siis pikamaajooksus on välised rekvisiidid teisejärgulised. Tähtsad on vaid jooksusussid, millega maratoonar teele läheb. Kuigi tosse, mis jalga tõmmates sind lausa lendama paneksid, ei ole veel leiutatud, kontrollitakse tiitlivõistlustel alati sportlaste jalanõusid. Need peavad vastama standarditele.

Mind on tossud korduvalt alt vedanud. Probleeme oli nendega ka eespool kirjeldatud Tokyo maratonil, kus ma kolmandaks tulin. Ei teagi õigupoolest, mis juhtus: jalas olid vanad sissekantud sussid, aga poole maa pealt hakkas üks neist hõõruma. Kuus kilomeetrit oli veel joosta jäänud, kui mõtlesin suure valu pärast katkestada… Õnneks tuli mõistus pähe ja ma surusin, hambad ristis ja veremaitse suus, finišini välja. Mis sinna sussi sisse sattus, mõni kivi või liivatera? Järgmisel päeval Tokyost minema sõites ei olnud võimalik midagi jalga panna – vill oli nii suur, et lennukisse komberdasin plätudega.

Ma ei mäletagi, kas olin tookord distantsile läinud sokkidega või mitte. Sokkide suhtes on maratonijooksjatel vastakad tunded. Mõned jooksevad sokkidega, teised ilma. Ka kõige paremad sokid võivad joostes jala alla kortsu kerida. Aga kui sokke ei pane, mis siis saab? Karta on, et kand hakkab hõõruma.

Enne Filaga liitumist, kui Stig Eklund veel mu mänedžer oli, tuli ta Rooma maratoni eel mu juurde uute jooksusussidega: “Jane, pane homme võistluste ajal need jalga, meile lubati selle eest maksta.” Adidased! Nojah, eks raha on muidugi alati vaja, kuid mis tulemust võib loota tuliuute sissekandmata tossudega? Olen aga alati olnud loomult riskialdis. Uurisin papusid ja ütlesin: “Heakene küll, teeme proovi.” Jooksin maratoni uhiuute tossudega… ja midagi ei juhtunudki – ei olnud need kõvad ega hakanud ka hõõruma, raha saime hiljem veel pealekauba.

Mõelgem korraks naisjooksjate riietuse peale. Suurtel tiitlivõistlustel on tavaliselt hiigelsuured rinnanumbrid. Seljas on sportlastel aga pisike topp, mis ulatub napilt rinna alla. Rinnanumber on tehtud veekindlast paberist, peaaegu vakstust, et vihmase ilmaga ära ei laguneks. Kui numbrimärgi äär hakkab vastu kõhtu hõõruma, on see väga piinarikas. Mul on finišisse jõudes korduvalt olnud keha veriseid triipe täis. Ja ole veel õnnelik, kui haaknõel lahti ei tule ega kõhtu auku ei torka – tiitlivõistlustel kinnitatakse rinnanumbrid topi külge primitiivselt haaknõelte abil.

Naistel on häda rindadega. Kuigi need on kõhnadel pikamaajooksjatel enamasti väikesed kui vistrikud, kipuvad nibud mitmetunnise rappumise peale katki hõõrduma. Et seda ei juhtuks, määrivad maratoonarid need enne võistlust vaseliiniga kokku või plaasterdavad kinni.

Pärast Fila tiimi liikmeks saamist anti mulle võistlemiseks Fila spordipüksid, mis olid omapärase lõikega ja jäid pidevalt kannikate vahele kinni. 1998. aasta Bostoni maratonil märkasin, et mind filmitakse. Naiselik edevus ei lubanud paljaste kannikatega filmilindile jääda, mistõttu kohendasin terve tee püksitagumikku. Hiljem keegi küsis: “Jane, mis sul seal Bostonis nende pükstega oli, et sa neid kogu aeg tirisid?”

Hoolimata rumalast “püksidraamast” jõudsin 1998. aastal Bostonis esimeste hulka, saavutades kokkuvõttes seitsmenda koha. Pärast võistlusi läksin Gabriele Rosa jutule ja kurtsin, et itaallaste püksilõige minu kehale ei sobi. Selle tulemusena õmmeldi mulle Fila tehases spetsiaalselt kehamõõtude järgi konstrueeritud jooksupüksid. Ükski naisterahvas ei taha ju tuhandete pealtvaatajate ees välkuvate kannikatega lipata.
***
* Jane Salumäe elulooraamatu esitlus toimub reedel, 30. novembril kell 13.00 Tallinnas Viru Keskuse Rahva Raamatu kaupluses. Kohal ka Jane Salumäe.
******
Joe Camel Butte & Priit Pullerits, Moab, Utah. 17. aprill 2012. Pildistanud Jaanus Laidvee. (Suuremalt vaatamiseks kikkida piltidele.)

Foto 1: Raamatu "Jane Salumäe. Agulist maailmaareenile" esikaas. Avaldatud ASi Ajakirjade Kirjastus loal
Fotod 2 ja 3: Jane Salumäe võistlemas 2002. aastal Tallinnas Kadrioru staadionil. Fotode autor: Viktor Burkivski, Kroonika/Scanpix
Foto 4: Jane Salumäe 2001. aastal Tallinnas olümpiajooksul. Fotode autor: Toomas Huik, Postimees/Scanpix

73 Kommentaarid:

At 14:24, Anonymous Anonüümne said...

Mulle meeldib, et nüüd vähemalt on sulaselge reklaam ja ei ole mingeid blogipidaja poolseid "suunavaid soovitusi".

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Tasu avalik lubamine (ofert)

Maksan kuni 30 € jõusaalile Tallinna Kesklinna piirkonnas, kes annab kuukaardi (õhtune pakett, norm saal, korralik saun, rühmatrennid jne) ilma siduva lepinguta. Pakkumused saata: Pulleritsu suusablogi.

 
At 14:25, Anonymous Anonüümne said...

Vaadates Jane Salumäe reit, siis on silmaga juba hinnates rohkem kui 44 cm, seega väide, et mehel kes tahab vastupidavusalal tipus olla peab oleme veel peenem on küll vale. Taaramäe reis on kindlasti üle 50 cm, pigem sinna 55 cm juurde.
Teelikult on sul ikka miski imepeenike hark seal all. Kas see ei võigi su põlvehädasid põhjustada, väljaarenemata lihastik ei toeta piisavalt jalgu?

 
At 14:33, Anonymous Anonüümne said...

Priidu 44 cm oli vist mõõdetud kohe põlve kohalt, kuna just seal toimuv muutus pidi olema doktorile parimaks indikaatoriks. Oli nii?

 
At 14:48, Anonymous Anonüümne said...

ja-jah. põlve kohalt keskmiselt jalalt.

 
At 15:32, Blogger Priit Pullerits said...

Oli küll, 14:33, põlvekapsli ülemisest servast umbes 5 cm kõrgemalt.

14:25, uskuge mind, pilt petab. Kas mäletate minu pilte võrdluses Kenya jooksjaga? Mu jalad paistsid tõelised pakud.

Ja üldse, naiste reied ongi jämedamad kui meestel.

 
At 16:49, Anonymous Anonüümne said...

Priit,
on Sul mingeid tõendeid oma viimase väite kinnituseks esitada? Prooflink? Tundub, et lahmid niisama..

 
At 16:57, Blogger Priit Pullerits said...

Head lugejad, kuna töötan infotööstuses, siis käib päeva jooksul minu juurest läbi hulk igasugust teavet, ja siis näed, mis juraga tegeldakse - ja siis hakkad taipama, kuidas meie elu meist kaugel tehtava n-ö teadusega tasapisi uppi keeratakse. Näiteks tuli selline teade - lugege!

13. detsembril kell 14.15-15.15 peab Bristoli ja Baseli Ülikooli vanemteadur dr Gabrielle Hogan-Brun Lossi 36-206 loengu teemal "Dealing with language diversity: approaches from above and from below".

This talk offers a critical perspective of approaches to language diversity management from above and below. Examples are taken from language testing for citizenship and health communication in Western European settings. The need for context-sensitivity is considered in the
formulation and implementation of practices to allow for the consolidation of needs both at the micro and macro levels.

Mis jaburdus see on?!? Vaadake neid sõnu: language diversity, context-sensitivity, consolidation of needs both at the micro and macro levels.

Ma loen siit välja järjekordset vasakliberaalse academie' ennast- ja meidhävitavat lollust, mille sisuks paistab keelelise mitmekesisuse edendamine, nii et vähemuste huvid oleks igati arvestatud, mis teisisõnu ja lokaliseerides tähendab, et käige Eestis oma eesti keelega puu taha, et hakake tundlikumalt arvestama võõramaalasi ja tehke oma natsionalistlikule keelepoliitikale lõpp, sest see ei arvesta humanistliku Euroopa nüüdishuve ja -reaalsust. Ja sellised inimesed käivad mööda Euroopat oma tarkust jagamas, kõik otsustavatel kohtadel valgekraed vaatavad neile alt üles ja noogutavad kaasa ja nii nad siis kehtestavadki oma academie'st värdjaliku, põlisrahva huve jalge alla tallava ja eksistentsi alavääristava poliitiliselt korrektse uushoiaku.

Või te arvate, et eksin esineja osas? Väike guugeldus näitab, mis on ta uurimisvaldkond: Language diversity, bilingualism and bilingual education, (education) language policies, language ideologies and language rights; sociolinguistics and language policy, discourse on the politics of difference (multiculturalism, ethnicity and nationalism), and on citizenship and language testing.

Sellega on kõik öeldud.

Sellistega tuleb tegelikult võidelda, ja karmilt, mitte omavahel "tulistada", et kes keda.

 
At 17:27, Anonymous Anonüümne said...

Võitlus on Priit sinu kätes ja TÜ-s:

"Maarja Siineri doktoriväitekirja kaitsmine

Kuupäev: 12.12.2012
Maarja Siiner kaitseb oma doktoriväitekirja "Towards a more flexible language policy: a comparative analysis of language policy design in Denmark and Estonia"

Juhendaja: prof Triin Vihalemm

Oponent: Gabrielle Hogan-Brun, Bristoli Ülikooli ja Baseli Ülikooli vanemteadur

Toimumiskoht: TÜ senati saal"

 
At 17:37, Blogger Priit Pullerits said...

No näete, 17:27, juba on see Lääne-Euroopa ennasthävitav haigus levinud ka Eestisse. Peaasi, et need, kelle käes on Eestis otsustamise hoovad, ei kuulaks seda, mida academie esindajad ajavad, sest see lõppeks meie riigile ja rahvale (pro: rahvusele) katastroofiga. Ühtlasi on see siin taas hea näide kinnitamaks, miks tuleb alati umbusaldada vaimueliiti. Ja kinnitab, et vaimueliit on sageli irdunud rahvast sama palju, kui mitte rohkemgi kui võimueliit.

 
At 17:47, Anonymous Anonüümne said...

See keele teema on tegelikult noororavate retoorika osa. Näen siin juba tärkavaid karvaseid seoseid käesoleva blogiga.

Tegelikult arvestades kõrgharitud massi suurust, tuleks Eestis emakeelne ülikoolihariduse andmine asendada perspektiivikamate keeltega.

 
At 17:50, Anonymous Anonüümne said...

Alles eelmise sissekande kommentaariums rõhutas blogipidaja, et "see PP, kes kirjutab siin blogis, ei ole see PP, kes esineb ajakirjanduses" ent juba järgmises sissekandes on ta tõestanud vastupidist. Ajakirjanikuhärra töökoht kumab sellest postitusest varjamata läbi. Kas selle lausreklaami eest PP-le maksti või mitte, see ei olegi oluline. Oluline on see, et PP isiklikust nn sõltumatust blogist paistab vastu Eesti Meedia AS ja mitte PP ise. Nagu ta räägib ja rõhutab.

Janno

 
At 17:56, Anonymous Anonüümne said...

ok, reie osas selgus, kuidagi oli 2 silma vahele jäänud mõõtmiskoht, arvasin, et kõige jämedamast kohast. Seega ei saa rahvuslik reis nr 1 olla rahvusliku põlve nr 2 lagunemise põhjuseks.

 
At 18:24, Anonymous Anonüümne said...

No mul on reie ümbermõõt põlvest 5 cm kõrgemal 40 cm.
Teet

 
At 21:06, Anonymous Lembit Kaun, pikamaajooksju edendaja, Saarnakõrve said...


Aga väga õige teema!

Taani iseolemisele ei tee saksa ja inglise keele rääkimine suurt midagi.
Eesti ja Läti puhul on see "language diversity" hukutav juba täna!!!
Miljoniline põlisrahvas peab tänases maailmas tegelema 100% oma keele ellujäämisega!
Eriti Eesti ja Läti kellele on vaenulik pressing naabri poolt lisaks veel globalistlik pressing usast ja Brüsselist!

Ning siis muidugi omad eesti poisid ja tüdrukud pannakse salakavalat kaitsma kraade sellistel teemadel.

Actung inimesed!!!

Ja mis vahet on tänasel Läänel ja Kommunistlikul Nõukogude Liidul?
Saksa Liedertafel-pidude eeskujul tekkinud eestlaste laulupeod on
sattunud oma põhiidees (väikerahva etniline väärtustumine kultuuri
kaudu) taas löögi alla, sest etnilis-rahvusliku iseolemise rõhutamine ei
sobi mitte kuidagi liberaal-globaalse Lääne ideoloogia raamidesse.

Meie varsti juba 150-aastane laulupeotraditsioon sai alguse tänu
eestlaste kavalusele. Üldlaulupeod olid väliselt pühendatud tsaari
kiitmisele, kuid sisus konsolideerisid eesti etnost.
Laulupidude esimesel suurjuubelil 1969. aastal said meie
kultuuriinimesed ja parteijuhid tunda NLKP poliitbüroolase Anastass
Mikojani kurja näpuvibutust: laulupidu on liialt eestluskeskne, upsakas,
seal puudub internatsionaalne vennasrahvaste piiritu armastuse
dimensioon! Peo lõpulauluna kõlanud Gustav Ernesaksa "Mu isamaa on minu
arm", mis pisaraid esile kutsub, oli Mikojanile ja auloozhi-paksudele
aga lausa õudus.

Bohlman: üdini natsionalistlik laulupidu

Tänase ajaloo paradoks seisneb selles, et 38 aastat hiljem tuleb sisult
samasugust kriitikat meie laulupidude ideoloogia kohta
globaliseerumiskeskusest, USA-st.

Ajakirjast "Akadeemia" saame teada, et Chicago ülikooli professor P.
Bohlman, tuntud juudiuuringute juht ja juudi muusikategelane, jälgib
juba ammu eestlaste laulupidude üdini natsionalistlikku, seega koletut
tausta ja kaudset negatiivset mõju naaberrahvastele. Professor on
eestlaste natsikuritegude jälitaja Zuroffi mõttekaaslane, tõeline
internatsionalist ning uue, rahvusülese Euroopa ülesehitaja, 2007.
aastast ka Briti Teaduste Akadeemia tegelane.

Bohlmani veidi utreerides: maakondlikes rahvariietes laulupeoliste
rongkäik on sama hirmuäratav kui Iraani islamistide burkades või
parandzhaades rahvajõugud; kultiveeritakse jubedat ürgnatsionalistlikku
regilaulu, mis on internatsionalistidele-liberitele arusaamatu või isegi
solvav.

Sellega on prof Bohlman ja sm Mikojan jõudnud üsna lähedastele
seisukohtadele: laulupidudest peab saama kõigi Eestis elavate rahvuste
ja külaliste ühispidu, kus ei tohi eputada mingi eestluse
natsionalistliku värvinguga ja mis peab sisaldama multikultuurset programmi.

Isegi austatud maestro Veljo Tormise kohal lehvib rahvusmuusika
eelistaja, s.o natsionalisti pruun vari, sest regilaul võib olla sisus
ohtlikult irratsionaalne ja standardiseeritud, tekitades rahvusülesele
(loe: rahvustundeta) kuulajale lausa nietzsche'likke hirme.


 
At 21:13, Anonymous Anonüümne said...

Huvitav kas see PP, kes siia blogisse lugusid postitab on sama PP kes kommentaare kirjutab ja kas kommentaatorite kustutajaks on hoopis kolmas PP? Ja kas see PP, kes kommenteerib kell 9 hommikul on oma vaimsetelt kabariitidelt samasugune kui see PP, kes kommenteerib kell 9 õhtul? Ning kas see "päris" PP ei muretse, et ühel hetkel need teised PP-d teevad õige PP P*-ga väikse õnnetuse ning olemegi päris PP asemele saanud paar PPP**-d? Ning siis võtavad need PPP-d kogu PP endise elu üle ja me ei teagi enam mis päris PP P-ga juhtunud on ja mis sealt välja tuleb.



* - Peaga
** - Pseudo Priit Pullerits

 
At 21:16, Anonymous Lembit Kaun, pikamaajooksju edendaja, Saarnakõrve said...

Eesti rahvas hävitav oma keelt ja iseennast eelkõige ISE!!!

Tahate tõestust? Vaadake mis nimed on lastele pandud!
Karl Madise poeg on Carl-Philip.
Sportlane on Alex-Edward Raus.
Teadur on Christian Veske! Näete, maakeelne Kristjan ei kõlvanud, ikka see jiidishi keelne tuli panna!

Siis tulevad kõik Marcused Ericud, Carlid, Kennid ja Deividid.
Kui palju on Geidy-sid Gettereid jms. klouninimesid!

Enam ei kõlba Tanel või Taaniel, hiljuti telkus oli Daniel Barker, aga eesti poiss oli.

Inimesi nimi on ju samuti rahvuslik identiteet, mitte ainult keel.

Portaalid suruvad võõrsõnu.
Viimasel ajal delfis on iga teine artikli pealkiri sisaldab sõna "inspireerib",

Praegu ei ole meeles aga übersaksa jms nimesid on viimasel ajal nii massiliselt näkku hüpanud et mälu ei pea kinni, ning seetõttu ei too rohkem näiteid.

Kõik rahvad panevad oma lastele ikka rahvuslikke nime, väljaarvatud eestlased. Häbi!

Austan venelasi selle pärast et neil omad traditsioonilised nimed. Kuigi eesti venelased on juba Andrey, Sergey, ja selles laadis edasi.

 
At 21:21, Anonymous Lembit Kaun, pikamaajooksju edendaja, Saarnakõrve said...

Lootsin kunagi et näiteks Mihkel Mutt võtaks sõna eesti rahvuse ja keele kaitseks. Et nagu tuntud kirjamees ja selline austusväärsem.
Aga tühi lootus.
Ei ole meil oma EESTI akadeemikut, ei ole,

ikka ülikoolid tuleks ruttu inglisekeelseks üle viia et mitte provintsistuda eks?

 
At 21:26, Anonymous Anonüümne said...

Peaksime siis vene keelt rohkem kasutusele võtma - et surved kahelt poolt (inglise ja vene keel) teineteist ilusti tasakaalustaksid?

 
At 21:28, Anonymous Lembit Kaun, pikamaajooksju edendaja, Saarnakõrve said...

Kuivõrd ideoloogilise pressingu all me oleme.
Viimati hakkas Postimees näitama linke otse venekeelsesse Postimehesse.

Jaa. Võimas tampimine käib. Neil ikka omad teemad a la Eestit ei osata valitseda, Eestis on kehva elada, rahvusliku diskrimineerimise artikkel oli illustreeritud mustanahalise pildiga. "Professor" Eduard Tinn mammutpealkirjaga et ilma vene intelligentsi kaasamiseta ei ole Eestil tulevikku, jne jne

Ja siis me imestame et miks meil integratsioon ei edene?
Aga kuidas ta saab edeneda kui venelastele taotakse vaid viginat ja negatiivset pähe? Ametlikult, eesti vene lehtedes. Noh see viimane oli juba eetrist lahkunud Makarovi teema.

 
At 21:30, Anonymous Anonüümne said...

Austet hr Kaun,
Hollandis muide ongi ülikoolid juba inglisekeelsed - magistriõppe tasandil. Hollandlased (mõned) imetlevad Eestit, kes (seni) on omakeelse magistritasandi õppe suutnud säilitada.

 
At 21:37, Anonymous Lembit Kaun, pikamaajooksjua ja kotipoiss said...

Juba aastaid tagasi oli mul tundmus, et venelane Eestis on väga hästi kaitstud. Kui venelane teeb Mustamäel akna lahti ja karjub et "pamagiite" siis tulevad "omad" ju kohe karjas kokku abistama.
Moskvas viibutavad Putin ja Lavrov hoiatavalt sõrme, Brüsseli tähtsad onud viibutavad omakorda lääne poolt.

Kui eestlast pekstakse, kes tema kaitseks suu lahti teeb? Kas Ansip teeb? Lubage naerda.

Viimaste aastate jooksul on meie ajakirjanduses korduvalt olnud artikleid nö. "väljast".

Näiteks keegi Ungaris elav slovakkia noor käis mingi Sorose programmi raames Ida-Virumaal ning siis trükkisid kõik eesti portaalid tema nutulaualu kuidas ikka vaesed venelased Narvas peavad NII RASKET eesti keelt õppima.

Juhul kui siia Maarjamaale tulebki mingi naato polk, siis instrueeritakse neid kaitsma "vähemusi". Ehk siis kõik Ida-Virumaa ja Tallinna eestlased interneeritakse nagu usa japsid usa läänerannikul, et need kogemata "vähemusele" liiga ei teeks.

 
At 21:38, Anonymous Anonüümne said...

Nautige, mehed!
http://youtu.be/Crz7w272WPQ

 
At 21:44, Anonymous Lembit Kaun said...

Peaksime siis vene keelt rohkem kasutusele võtma - et surved kahelt poolt (inglise ja vene keel) teineteist ilusti tasakaalustaksid?
----------------------------------

väga kohatu iroonia. Oma jõududega me "kambäkki" ei tee. Mitte mingil juhul. Eesti keel on juba väljasuremise finishisirgel. Ning seda eelkõige meie enda, eestlaste initsiatiivil.
Häbi meie "intelligentsile"
Rein Raua "üldinimlikud" samas groteskselt anti-rahvuslikud sõnavõtud on teada.
Märt Väljataga kirjutas hiljuti et vene koolide eestistamine olevat eestlaste kättemaks venelastele.

Jaa. Me eestlased oleme ikka suur rahvas. Petame end valega et murdsime NSVL-i, petame end valega et küll me euroliidut jagu saame.

 
At 22:14, Anonymous Lembit Kaun, kõigi eestimaalaste sõber ja toetaja said...

Eesti ja Läti on just Lääne poolt valitud katsejänesteks. Et vaadata kaugele saab võõra rahva massiga minna, missuguse protsendi juures tekivad tõmblemised.
Puhas protsent pole ka lõplik tõde. Türklased Saksas ei ole juhitud Ankarast, Rootsi somaallasi ei ohjata Aafrikast.
Kõlvarti, Toomi ja paljude teiste juhtpult on ilmselgelt Moskvas peidus. Vaadake missugune "ristiisa" on kujundatud Kõlvartist. Mees pidas oma 35-sünnipäeva Lillepaviljonis. Pirita tee oli õnnitlejate autosid täis pargitud.
Ütleksin et tõsise tahtmise korral teeks 5 kolonn meil riigipöörde juba täna. Nende hulk, tahtmine, organiseeritus on kõva.
Vaja ei lähe jõudu ega möllamist. Piisab kavalusest. Kui venelased keskerakonna tagant sotse valima meelitada, enamus eestlasi valib ka sotse pärast Ansipi Ligi ja Parti pangesid, noh mida siis enam?
Mikser võib ju esimese aasta esimehena veeta, sisuline juht ja kardinal on Ossinovski.
Reformlase Tederi "soojendatud" kodanikupõhine riik pannakse maksma, kakskeelsus (language diversity) läheb Riigikogus märkamatult läbi. Palju õnne eestlased, olete päral. Iseoma käte ja mõistusega tehtud riigis!

 
At 22:14, Anonymous Anonüümne said...

Kristjan on nüüd küll üks iidne ja maaavillan Eesti nimi.

GIGAMEGAHÜPERIRWWWWWWWW

 
At 22:23, Anonymous Lembit Kaun said...

Anonüümne ütles ...

Kristjan on nüüd küll üks iidne ja maaavillan Eesti nimi.
--------------------------

Mehed te ikka ei taba asja.
Vaata sa lähed võistlustele kus vanamoodsalt käib regamine. Sa ütled et su nimi on Kristjan Esimene. Ja hakkab tädi su nime kirja panema. Sa pead ju teda parandama, et kirjutatakse Tsee-Haa-Err.

Sa ütled et su nimi on Markus Teine. Tädi hakkab seda kirja panema. Sa parandad teda et kirjutatakse c-ga.

Sa ütled et su nimi on Andri Kolmas. Tädi hakkab kirja panema, sa parandad et kirjutatakse igrekiga.

Eks need tädid varsti harjuvad et kirjutatakse G-ga c-ga -y-ga ha th-ga.

Võtame või selle tõstja. kust peab kirjutaja teadma kas inimene on Aleks või Alex (eesti moodi)

Kokkuvõte on see et kirjutame eesti nimesid mitte eesti , vaid inglise transkriptsioonist lähtuvalt.

Miks näiteks soomlased sellise lollusega ei tegele? Kas nemad ei olegi eurooplased?

 
At 22:26, Anonymous Lembit Kaun, pornosõber said...

Hiljuti oli eesti mees kelle nimi oli Kenneth.
Tavaline t ei sobinud, ikka snoobilik th, kuigi meil, maainimestel ei ole ju häälduses vahet

 
At 22:36, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kaun, mida arvate naisenimest 'Gätly'? (ühest jooksublogist). Tänan

 
At 22:51, Anonymous Anonüümne said...

Hr Kaun, kas teie ei peaks ka oma nime ajakohastama?
Lembith Kaun
Lymbit Gäun
Llembyth Ghäyn

 
At 23:04, Anonymous Anonüümne said...

Lemps, mis juhtus?
Räägi ära... tegelikult,
mis vaevab sinu südant,
mis iial nõuad sa,
see, kes on meie issand,
kõik hooleks anna sa!

 
At 23:15, Anonymous Anonüümne said...

Kaunale:

Kirjutamegi eesti moodi. See, et sa Christjanist hoopis Kristjan väljaloed, pole nime probleem.

 
At 23:27, Anonymous Anonüümne said...

Minul on väikest viisi tööalaselt lastega tegemist ja tihti me kolleegide ja teistega irvitame omavahel, milliseid nimesid tänapäeva ajuhiiglased oma järeltulijatele on pannud.

 
At 23:49, Anonymous Anonüümne said...

lapsele on pandud ka mõisa või maantee nimi

 
At 00:12, Anonymous Anonüümne said...

LEMBIT KAUN nnnn - 2012

Kõigi eestimaalaste sõber ja toetaja.
Pikamaajooksu arendaja ja kotipoiss.
Eesti keele ellujäämise nimel väsimatu võitleja.
Tema inspireerivad kirjutised eesti rahvuse ja keele kaitseks jäävad meie kullafondi.
Mees, kelle nime ei kirjutatud g-ga c-ga -y-ga ha th-ga.
Jah, ka pornosõber
R.I.P.

 
At 00:16, Anonymous Anonüümne said...

Nimede bravuuri kohta ütleks nii, et see on ainult ja ainult wannabe'de ajukääbiklik kiiks.
Niiii suur soov on millegagigi silma paista ja kui millekski muuks (eriti) võimelised ei olda, siis hakatakse "õitsvat loomeandi" teostama laste peal.
Vaatan ka ise lastel lasteaias järel käies neid kappe nimesiltidega ja oi seda vägevat kirevust, oijah...
Vaesed lapsed, kes selle terrori vastu kahjuks võimetud on, vähemalt esimesed 16 või oli see isegi 18 aastat.

 
At 00:32, Anonymous Anonüümne said...

Täpsustan, see on väga okei, et inimene tahab silma paista, see ongi üks progressi aluseid. Kuid kui oma rumalusest tekitatakse sellega põhjendamatuid kannatusi ja osalt kindlasti ka alaväärsuskompleksi järeltulijatele, siis kas see on ikka viis, kuidas üks vanem peaks käituma.

 
At 00:43, Anonymous Anonüümne said...

Ajakirjade Kirjastuse marketingi*tsenseeritud*d on Jane Salumäe raamatu lansseerimise promoks Pulleritsu blogi teeneid kasutanud! Palju selline teenus ka maksab?

 
At 01:19, Anonymous Anonüümne said...

Ega see Salumäe lugu aknast välja vaadates ei tulnud? Keegi helistas, poetas raamatu lauale..?

 
At 01:36, Anonymous Anonüümne said...

Need kodanikud, kes siin off-topic nimedest räägivad, ei jaga biiti ja nende näpp pole elu pulsil.

Nime tähtede sisaldus ja nende omavaheline vahekord ei tähenda (teatavates piirides) mitte midagi, nii kaua kui keel suudab uue struktuuri assimileerida.

Mõned kodanikud paistavad arvavat, et kui nende nimi on Toomas, mitte Thomas, siis nende nimi nagu ei pärinegi samast kohast, etümoloogiliselt.

Hoomake, lgp-tavad, et kultuuri puhul on esmane teatav vaimne seisund (soome-ugrilik vms) - selle mõistmiseks soovitan lugeda Uku Masingu kogutud teoseid.

 
At 08:17, Blogger Priit Pullerits said...

17:47 - kuidas te kujutate ette Eesti/eesti ajakirjanike koolitamist perspektiivikamates keeltes? Korraliku eesti keele valdamine kuulub samuti ajakirjaniku oskuste juurde, mitte ainult lugude konstrueerimise oskus, ja sedagi poluvernikute Englishis.

17:50 - valin siia lugusid üksnes lähtudes sellest, mis mind ennast huvitab ja milles tajun potentsiaali pakkuda huvi ka lugejaile. Seoste otsimine Postimehe ja Eesti Meediaga (samuti noororavatega, 17:47) on ülepingutatud. Kummagi esindajad ei ole kunagi oma nina sellesse pistnud, et avaldagu ma siin seda või teist.

21:06 - ma ei arva, et te liialdate. Ainult pime ei saa mitte märgata, et rahvuslikkus on Euroopas surutud juba peaaegu ühte kasti natsionalismi ja fašismiga.

21:13 - jah, päris skisofreeniline olukord, kuid õnneks pole sel tegelikkusega midagi ühist.

Lembit Kauna sõnavõtte on rohkelt, pole midagi salata, ta räägib vajalikest asjadest õige hoiakuga ja adekvaatsete tõdemustega. Jah, näiteks venelaste rahvuslus on palju elujõulisem ja oma hoidvam. Jah, ka mina tajun seda pahatihti, kuidas me ennast petame, et küll euroliidus saavad me õigused ja eksistents kaitstud, et selle kohta on isegi euroliidul oma "direktiivid" ja "määrused", aga samas käib elus nende rahvuste kaitse põhimõtete pidev õõnestamine, kas või siin diskussiooni vallandanud renegaatliku lääne academie' esindaja kehtestatud "teaduslike" põhimõtete propageerimise kaudu. Samuti olen nõus, et sotsiaaldemokraadid kujutavad Eestile suurt ohtu, kui nad võimule saavad.

23:49 - kas Piibe ei ole mitte imekaunis ja puhas eesti nimi? Minu arvates on!

23:27, 00:16, 00:32 jt - olen sedasama näinud ka ülikoolis. Kui 1990ndatel ja 2000ndate algul olid normaalsete eesti nimedega tudengid, siis viimastel aastatel on nende sekka tulnud ikka sellist "loomingut" (täpitähed kõrvuti nt y-ga), et mõtled, kus küll vanemate mõistus on olnud.

00:43, 01:19 - ei, oli vastupidi, mina pöördusin Ajakirjade Kirjastuse poole, kui sain teada, et neil on ilmunud raamat, mis võiks ka mu blogi lugejaid huvitada.

 
At 09:33, Anonymous Anonüümne said...

Aga EL annab ju veerandi Eesti riigieelarvest. EL rahadega remonditakse kutsekoolid, EL raha toob peenikesemat sorti teadlaskonnale leiva lauale - ja mitte ainult!, EL rahadega käib põllumees kord aastas automudelit uuema vastu välja vahetamas (siis, kui toetusrahad Brüsselist laekuvad). EL rahadega ehitatakse muide ka need ilusad euroopalikud kergliiklusteed, kus hea trenni teha.
Seetõttu tõmba, Priit, oma rahvusluse jutt ilusti koomale. Kes maksab, see tellib muusika. See oli nõukogude ajal, on ka nüüd.

 
At 09:38, Blogger Priit Pullerits said...

Paraku on teil õigus või vähemalt "õigus", 09:33. Nii see EL meid oma orjaks teebki ja oma pilli järgi tantsima paneb. Tuletage meelde, miks me peame Kreeka-suguse paariariigi hiidvõlgu garanteerima? Ansipi ja Ligi retoorikat teile meenutades: sest EL on meid toetanud, nüüd peame meie oma panuse andma. Mis siis, et meie kulutame raha millekski konstruktiivseks (et eurooplane saaks siia üldse tulla, sest kui teed pole asfalteeritud, siis eurooplane siia ei sõida), Kreeka aga oma sigaduste kinnimaksmiseks.

 
At 12:04, Anonymous Anonüümne said...

09:38

1) Ma arvan, et Euroopa ei peaks Kreekat nagu sitta pila peal hoidma ning raha musta auku toppima.

2)Kuna meie riigi rahast on nii suur osa abirahad, siis meie raha Kreekasse ega ka nende laenude tagatiseks nüüd küll ei lähe. Läheb sakslaste raha, mis käib lihtsalt meie käest läbi.
Või kulutatakse eelarvest see osa, mis abirahad on, Eestis ja sellest osast, mis meie maksudest on kokku saadud antakse Kreekale? - naeruväärne ju. Kui meil seda raha pole olnudki, siis me ei saa seda ka kellelegi anda. Saksamaa on see, kes annab ning käseb selle siis teisele kerjusele anda, sest et Saksamaa on boss.

 
At 12:07, Anonymous Anonüümne said...

Muhahaaaa, paariariik Kreeka on käitunud täpselt nagu parempoolne ja pisnesman käituma peab - oma partneritel p.rse lohku tõmmanud.

 
At 15:21, Anonymous Anonüümne said...

"Naistel on häda rindadega. Kuigi need on kõhnadel pikamaajooksjatel enamasti väikesed kui vistrikud, kipuvad nibud mitmetunnise rappumise peale katki hõõrduma."

Ilus Priit, ilus

 
At 15:41, Blogger Priit Pullerits said...

...aru ma ei saa, mis mina siia puutun. Ega mina seda kirjutanud. Seda kirjutas naine, kes teab oma ja teiste endasuguste kogemustest.

 
At 15:49, Anonymous Anonüümne said...

naistest rääkides, millised rinnad sulle meeldivad, kas suured või väikesed? mulle meeldivad väikesed. ilus mittepoliitkorrektne kommentaar :)

 
At 16:17, Anonymous Anonüümne said...

15:49 kas rinnad nagu looduseministril?

 
At 16:37, Anonymous Anonüümne said...

Venemaa oleks valmis ka Eestit ülal pidama. Tingimuseks oleks NATOst ja EL-st väljaastumine. Kui Venemaa "konkureerivat pakkumust" poleks, ei siis EL meisse nii palju panustaks. Orjaks tegemiseks kohta aga niipalju, et kui Priit, oled end teise mehe universaal Mercedesesse küüti saama rääkinud, siis ega sind sellepärast rooli taha lasta. Ole tänulik sõidu eest.

 
At 21:29, Anonymous Lembit Kaun, lääpatallatud sussid jalas said...

Kõik mis me suust välja räägime on keel. Esialgu veel eesti keel. Eestlastel hakkab juba vandumisel ilmnema vene keel. Nimi on ka rahvuslik identiteet. Kui poisid on Daniel, Steven, Kenny, Björn ja Sten, siis esmapilgul on tegu brittide ja rootslastega. Miks sünnitavad eesti vanemad väljamaalasi? Kas nad häbenevad oma identiteeti?
Naisenimi Gätly on kohutav. Tsirkuses hüüab kloun koerakest gätlü gätlu. Eesti keeles nimed pehme häälikuga g b d *traditsiooniliselt ei alga. I asemel y lõppu on jälle, eputamine.
Ma saan aru tahetakse et nimi oleks unikaalne. Siis tuleb lõpuks asdf567yui-ou nimeks panna. Kennisid ja stennisid on ameerikas tuhandeid. Aga ei, ikka peab pedeliku kenny ja kelly nimeks panema. Kuna eestlasi on vähe siis meil tuhandet Reinugi vast ei teki. Eneseväärikus on asja nimi. Aga ei, "nutikad" vanemad otsivad veel sellise sõnaühendi nimeks millest pole aru saada kas tegemist mehe või naisega.
Edasi läheb rahvas, kes hoiab kokku. Ma miskipärast ei usu et tänased kennyd ja bennyd end 20 aasta pärast eestlastena identifitseerivad ning mingit ühistööd soostuksid tegema.

Kommentaarid lähevad jamaks kätte. Eesti keele põhjaminek ei huvita suurt kedagi. Püütakse arutada naiste vistrike teemal. No ma ei tea. Eks ma otsin omale uue blogi kus kommida.

 
At 21:57, Blogger dr Holden said...

Ära nüüd, Lembit, jama! Tee kohe oma isiklik blogi, sul teemat jätkub!

Aga see nimede asi on jah veidi üle võlli. Eriti äge vend oli ühe põmmpeade raadiojaama hommikuvedaja, kes peale aastatepikkust igakuist lastele pandud naljakate-nimede arvustamist pani oma tütrele nimeks Lakendra Amerii - tulgu taevas appi!!!

 
At 22:01, Anonymous Lembit K. said...

pani oma tütrele nimeks Lakendra Amerii
----------------

tegelikult pole kõige hullem. Enamus vanemaid oleks pannud ikka Lacendra Ameryy

 
At 22:04, Anonymous Anonüümne said...

Kaun, otsi selline mutt, kelle poleks vistrikud ja tee temaga 1000last ja pane neile Rein nimeks.

Vladiimir

 
At 22:55, Anonymous Anonüümne said...

Teemat jätkub, ja võiks teha kohe enamat kui blogi - raadiosaade või regulaarne keeleteemaline, onomastilise (nimeteadusliku kallakuga) regulaarne veerg Pullerituse blogis..

 
At 00:27, Anonymous Anonüümne said...

http://keitpentus.ru/

 
At 01:06, Anonymous Anonüümne said...

EPL 1997.
Viru-Nigula vallamajas räägiti, et neil oli tükk tegemist vanematega, kes soovisid oma lapsele panna nimeks Händrju. Vallaametnikud püüdsid selgitada, et selle nime kirjapilt võiks olla pigem Andrew nagu nimevalikul ilmselt inspiratsiooni andnud seriaalis "Kodus ja võõrsil". Nimepanija jäi oma variandi juurde.

Pärnu perekonnaseisuameti töötaja sõnul ei pandud möödunud aastal Pärnumaal nii erilist nime nagu paar aastat tagasi oli Andromedo Omega.

Kuigi eelistatumad on lihtsad eesti nimed, lasevad paljud lapsevanemad lapsele nime otsides fantaasial lennata. Näiteks Tartumaal sirguvad nüüd tüdrukud
Gretlin Isoborn
Mariscalle
Tebbo
Genelyn
ning poisid
Cremy Henri
Cris-Patric
Ayur
Daymar.

Isegi huvitav oleks teada, kas need 16-aastased on oma status quo-ga ära harjunud ja rahul ja kui palju teeb varsti läbi mõned bürokraatlikud protseduurid.

Tervitades, Eesti patridiootide laps,
Džäsmin Afrodiite

 
At 06:01, Anonymous Anonüümne said...

Mulle (01:36) ei julge siin keegi vastata, diskuteerida. Aetakse ikka mingit segast joga edasi.

 
At 08:00, Blogger Priit Pullerits said...

Ja Anlourdees ka.

 
At 08:22, Anonymous Lembit K. said...

ning poisid
Cremy Henri
Cris-Patric
Ayur
Daymar.
----------------

Siin on juba vabamüürlaste vandenõu kõrvad näha. Lapsed aetakse segadusse, koolitöös jäävad mõtlema kas kuusepuu kirjapilt pole näiteks hoopis cuuskc, kas tohib kirjutada "Daymar läks pyssyle kuna pacitses".

 
At 08:47, Anonymous Anonüümne said...

Cremy Henri

pornonäitleja?

 
At 08:53, Anonymous Anonüümne said...

Õhkkond siin blogis on Too much paranoia>, nagu laulis punkbänd Sex Pistols. "Õiged" eesti nimed on päritolult suures osas täpselt samasugused mugandused nagu Händrju. Sks Friedrich > Priit, Priidik, Priidu.

 
At 09:09, Anonymous Anonüümne said...

ei ole paranoia,
piinlik on.

Andrew-st saab ju Andrese Andruse Andrey, Andrjuuša (mis neil nimedel viga?)

 
At 09:25, Blogger Priit Pullerits said...

08:53 - no eks pange siis oma lapsele või paluge panna lapselapsele nimeks see Händrju, kui teile see vastuvõetav tundub. Ega keegi ju kätte ette panna saa. Niisama targutamisel pole mõtet.

 
At 09:38, Anonymous Anonüümne said...

Vaesed lapsed, terve elu teiste naerualuseks... Ja mitte ainult siin blogis, vaid samamoodi igal pool mujal.

 
At 10:26, Blogger Tauno said...

Nende veidrate nimedega pole teema ainult laste elu saatvas "kuulusesäras".
Selliste nimede panemine räägib midagi selle nime pannud vanemate kohta. Head see paraku ei räägi. Kas on tegemist alaväärsuskompleksiga, tõusiklikkusega, kroonilise tähelepanuvajadusega, või kõige põlastusväärsema variandina põlgusega eesti oma kultuuri suhtes ning siis ka võõrkultuuride ülistamisega.

Positiivset arvamust see nendest vanematest igatahes ei tekita.

 
At 10:45, Anonymous Lembit K. said...

Vaesed lapsed, terve elu teiste naerualuseks... Ja mitte ainult siin blogis, vaid samamoodi igal pool mujal.
---------------------------

Ei saa. Hiljuti oli delfis ühe Rakvere kooli klassi poiste nimed (seoses korvpalliga). 95% olid Carl-Ericud ja Jens-Edwardid.

Seega, kiusamisalusteks saavad hoopis Ants ja Peeter (kui mõni selline üldse juhtub sekka).

 
At 10:53, Anonymous Creamy Hendry said...

Jah pigem on tegemist lapsevanemate hirmuga. Et kui EI OLE Dayton-Marcus, siis hakkavad narrima.

 
At 14:20, Blogger Madis said...

Aga kuskohast on tuletatud Holden?

Matteus

 
At 14:53, Anonymous Anonüümne said...

Holden Caulfield, tuntud juudipoiss

 
At 22:40, Anonymous Anonüümne said...

excellent put up, very informative. I ponder why the other experts
of this sector do not understand this. You should continue your writing.

I am sure, you've a huge readers' base already!
Look into my blog post ... man utd transfer news fixtures

 
At 04:26, Anonymous Anonüümne said...

What i do not understood is in truth how you're not really a lot more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You realize thus considerably relating to this subject, produced me individually imagine it from so many numerous angles. Its like men and women aren't
interested except it is something to do with Woman gaga!
Your own stuffs excellent. At all times take care of it up!
Also visit my web site - comprar perfume

 
At 02:54, Blogger oakleyses said...

louis vuitton, converse, canada goose outlet, michael kors outlet, michael kors handbags, pandora jewelry, moncler, hollister, ray ban, sac louis vuitton pas cher, moncler, lancel, ugg boots uk, bottes ugg, doke gabbana outlet, moncler, coach outlet, montre pas cher, louis vuitton, moncler outlet, canada goose, louis vuitton, moncler, michael kors outlet online, doudoune canada goose, thomas sabo, moncler, karen millen, juicy couture outlet, toms shoes, wedding dresses, converse outlet, canada goose, moncler, vans, marc jacobs, links of london, hollister, pandora jewelry, moncler, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, nike air max, swarovski, canada goose, pandora charms, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski crystal, supra shoes, canada goose, pandora charms, barbour jackets

 

Postita kommentaar

<< Esileht